van het te Pand aan de *endl cht hebben ronds - groePen relschopfl Qr sPoor van vernielin- Wj°uornamelijk de Am. vJ5e binnenstad getrokhlh tal de ruiten van Ht oUwen waren het ht. van botte vernielheet 606 van vele Jonge** erL?ich kennelijk met gehecht aan ! •fcekK e zondebok: de hy- I s«ech?,nken- De „ideologi- i kn j *tvaardiging" van het «enn,Booien •* dat veel ■ 1 rtde schuldig zouden j Uj woningnood door- WJ, Praktijken van huihi «lanten financieren. Pniten „ f Ver! an banken, met hun i L? __?reide 'üialen, lenen Cl*etLUurlijk uitstekend ü*cJ°elen van woede en r*ijk ' maar het is I Sel VolYol te houden dat ft*e»-.„et geli-k van die Nke dt aangetoond. Der- i Feraff s komen steeds toi \ staan van het krattUimiiympathie daarvoor. zijn steeds Weft iWelkom startsein ge- i K Uit ♦_?" relschoppers om ; "* leven. _,eitd_V Vefontrustend is % Ke* de Poütie klaarblij- i Zwoord heeft op é> -Ohm.Van de venüelzuch- i wiste«en die zich steeds ! wn te verplaatsen. h__ v_i0„ konden zij aan de ; j ürer:£ de politie ontkomen «..ra h 8 Praktisch onge- j T han slaB slaan. Ken- ! -ot e*a de politie alle aan- ! L?e OnV Mankracht gericht j ï'lte zelf en mo" *HW V?lngen met demon- ! „,verSPC?.aar het begeleiden- j van verniel?> niet°üdtrekkende «roe' i* ant« nieuw en een pas- . 01"0 daar°P mae :
Het Parool
- 10-02-1981
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 10-02-1981
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 11058
- Jaargang
- 41
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
anken ogelvrij
Traangas
Inmiddels waren rond het pand schermutselingen ontstaan tussen ,de mobiele eenheid en sympathisanten van de krakers. De politieafzettingen in de Leidsestraat en bij de Spiegelgracht werden met stenen bekogeld. De bereden politie voerde charges uit, terwijl ook van traangas gebruik werd gemaakt. Het arrestatieteam kwam in de Leidsestraat in actie en op het Koningsplein vatte de mobiele eenheid post rond twee omgetrokken bouwketen.
Na schermutselingen op het Leidseplein formeerde zich een stoet van enige honderden actievoerders, die via de Weteringschans en de "Vijzelstraat optrokken naar de Dam. Onderweg werden de eerste ruiten van banken ingegooid met uit de straat getrokken stenen. Zo werd het hoofdkantoor van de ABN aan de Vijzelstraat bestookt. Bijkantoren van de Amro Bank en de Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH) aan het Rokin ondergingen eenzelfde lot. Bijna geen ruit bleef er heel bij het Amro-filiaal op de hoek van Dam en Damrak. De stoet keerde daarop terug via het Singel. Op deze route werden ruiten van de Kasassociatie aan de Spuistraat ingegooid. Een volgend bijkantoor van de Amro-bank, op de hoek van Singel en Heiligeweg, was het volgende doelwit. De formatie van de mobiele eenheid op het Koningsplein zag op 100 meter afstand hoe ondermeer jongetjes van een jaar of twaalf de voorgevel van het pand vernielden. De politie greep echter niet in.
De tocht van de voornamelijk in zwarte leren jacks gestoken jongelui ging verder via Muntplein, Reguliersbreestraat en Rembrandtsplein. Behalve Vroom en Dreesmann en twee filialen van de ABN moest nu het hoofdkantoor van de Amro-bank het ontgelden. Van de etalages met kunstvoorwerpen onder de galerij bleef geen ruit heel. Op het Prederiksplein aangekomen richtte de agressie zich tegen de hoofdzetel van de WUH, gelegen op de hoek met de Sarphatistraat. Een levensverzekeringsmaatschappij en een bijkantoor van een, bank in de Sarphatistraat ondergingen eenzelfde lot. Pas toen de demonstranten op het Weesperplein waren aangekomen, trachtte de politie op te treden. In de Weesperstraat stelde de mobiele eenheid zich in slagorde op, maar toen het feitelijke moment van actie daar was, waren de demonstranten al in de zijstraten verdwenen. De hergroepering van de actievoerders vond vervolgens op het Museumplein plaats. Dit gebeurde na oproepen via Radio de Vrije Keyser en STAD Radio Amsterdam om daar om zes uur voor een demonstratieve tocht te verschijnen. Deze tocht, die de politie vergeefs poogde te verijdelen, begon om kwart voor zeven en was in grote lijnen een herhaling van wat 's middags was gebeurd. Alleen was de route langer en werden er nog meer ruiten van banken vernield.
APOTHEKEN AMSTERDAM
•*da ,8brü_.Bo,h9ken *i|n lot en mat donder- " doorlopend beschikbaar voor a!raa,22 p_ do__01 -63 ~; °°s en Lommarweg 305. Over- CN 36 °'erkaöB 156. Amsteldijk 123. .4_*e 9 4fj' ICO, Bijlmermeer, *titirlS,Blveen lndorP-Oos_aan. Binnenhof *u„9ri over Wr> "i ti:_, **aarnemïng apotheken na **ai °9 het weekeinde via nr. 447739 la,■64al■■• w^lan-'a"dP'o«he«ei: tel. 943432. /^-»___i^*'Centraal: tel. 642642.
PTT op spoor Vrije Keyser
A*nSï, (Van een onzer verslaggevers) tei?1"1 ook0!*1*1 "~ De Piratenzender De Vrije Keyser, die gisterbe . ".en N Vrije Prins werd genoemd, is bijna in beslag 's „'"" van ij dat de eender maandag de gehele middag en het in 'adiop avond tot 1° minuten voor 9in de lucht was geweest, hei* kraa.ntroledienst van de PTT nem °P het sP°or gekomen «lip Politie.?and aan de Kloveniersburgwal. »u *** uit» vervolgens een inval, maar toen waren degenen, oI?aratuu, £ndln& hadden verzorgd, net gevlucht. De illegale *i«!_v'nj ftadden ze meegenomen. Er ontstonden relletjes in de «e, ar*noe««n de Kloveniersburgwal en bij het politiebureau in e*«*rest aat werden ""ten ingegooid. Er werden vijf beto-
Alle ovens van vuilverbranding buiten bedrijf
AMSTERDAM — Alle vier de afvalovens van de vuilverbranding in Amsterdam-Noord zijn buiten bedrijf. Eén oven is nog steeds in revisie, de andere drie gingen in de loop van het weekend kapot. Volgens directeur stadsreiniging ir A. Pingen zijn twee van de drie ovens snel te repareren. Hij verwachtte geen ernstige problemen met de vuilverwerking, omdat de bunkers waarin het afval wordt opgeslagen, leeg zijn. Wel moet nog deze week een mogelijkheid worden gevonden 1500 tot 2000 ton vuil per week af te voeren dat nog tot donderdag op de belt in de Volgermeer wordt gestort. Daarna sluit de gemeente de wateren naar deze belt en worden de voorbereidingen getroffen voor het oplepelen van ongeveer 250 vaten gif. Dit werk zal zeker tien weken in beslag nemen.
Vermoeid
In de Van Woustraat, de Ceintuurbaan en de Roelof Hartstraat werden ettelijke bijkantoren getroffen. De mobiele eenheid liet zich pas weer in de Van Baerlestraat zien. Het inzetten van groot materieel had ook hier niet het beoogde effect. De vermoeide betogers onttrokken zich aan omsingeling. De groep viel nu wel definitief uiteen. Kleine ploegjes bleven nog enige tijd op diverse plaatsen in de binnenstad actief. Zo kwam het tot treffen bij het Scheepvaarthuis op de Prins Hendrikkade, de Kloveniersburgwal en de Vijzelstraat. Laat op de avond werd een aantal ruiten van het politiebureau Warmoesstraat ingegooid. Gemeentepersoneel had tegen middernacht de meeste sporen van de rellen uitgewist. Bankpersoneel was druk in de weer met het dichttimmeren van etalages en hield de wacht achter haastig neergelaten rolluiken en provisorische plankieren.
Begrip
/JEHEEL volgens haar motto, dat op diverse gevels van gekaapte panden is genageld: „De krakers herstellen de stad," is de kraakbeweging gisteren weer van Jetje getrokken. Een niet onaanzienlijk deel van de Prinsengracht is bijgevolg aan herbestrating toe en in de binnenstad is een gestegen vraag naar vensterruiten. Het valt me moeilijk om een en ander enigerlei logisch met elkaar in overeenstemming te brengen, maar dat zal wel met mijn wat conservatieve, om niet te zeggen beschimmelde instelling te maken hebben. Ik ben tenminste zo vrij aan te nemen dat de kraakbeweging, wat dat ook moge zijn, zich niet langer achter het fabeltje zal verschuilen dat door de politie geprovoceerde sympathisanten en gering toerekeningsvatbare meelopers verantwoordelijk zijn voor de aangerichte schade.
Inmiddels heb ik wel de indruk dat de gemiddelde Amsterdammer een beetje genoeg begint te krijgen van deze bijzondere wijze van stadsherstel. Terwijl een mechanische schoffel met veel vertoon van kracht een deel van een barricade in het water van de gracht deponeerde, riep een zichtbaar boze meneer met luide stem in de richting van de machine: „En als je dat tuig nou ook nog effe opschept, dan zijn we daar gelijk mooi vanaf." Hij ondervond geen tegenspraak, wat zeer ongebruikelijk is in het Amsterdamse straatgebeuren. Als hier iemand iets hardop beweert, kan hij automatisch rekenen op ten minste één tegenstrever. In dit geval oogstte de spreker bijval. Een weinig militant lijkende vrouw, die een volle boodschappentas in haar arm droeg als was het een zuigeling, riep terwijl traangaswolken in vlagen over de gracht gingen: „En je moest eens weten wat dat allemaal kost. Miljoenen en nog eens miljoenen. Dat stond laatst in de krant. Als die rotzakken straks achter hun pilsje zitten, komt er gelijk een ploeg stratenmakers achteraan. Dat kost miljoenen." De omstanders hoorden haar aan zonder een oog van het krijgstoneel te laten. Een enkeling knikte in gedeelde bezorgdheid, wat de vrouw aanleiding gaf in een hoger octaaf verder tè gaan. „Ik woon in de buurt van de Grote Keyser, neem van mij aan dat dat geen pretje is. Die lui gooien de buurt dood met slijmerige pamfletjes, dat ze het allemaal zo goed menen en de buurt geen overlast willen bezorgen. Ik heb er wel honderd uit mijn brievenbus gehaald, maar bijna alle nachten lig ik wakker van die klereherrie die ze maken. En mot is het ook zowat drie keer per week. Ze vechten bij het leven. Ik ben wel eens naar huis gevlucht omdat ze aan het heibelen waren. Ja, lekkere troep. Daar moet je acht-enzestig voor worden omdat te mogen beleven. In je eigen buurt." Hoewel haar stem bepaald niet tot de woestijn was gericht, gingen haar woorden op zeker moment teloor, daar de ontwikkelingen op de gracht geen afleiding gedoogden. Het ging er even ferm aan toe en de omstanders maakten zich discreet uit de voeten. In de Leidsestraat walsten vier jochies over de tramrails, die op hun wijze in de vreugde deelden. Elkander hevige opdonders verkopend zongen zij: „Er staat een paard in de gang" en „Ik wil op mijn kop een kamerbreed tapijt". Deze en andere juweeltjes van vaderlandse liedkunst werden afgewisseld met een vervaarlijk gescandeerd: „ME weg ermee." Ze balden hun vuistjes en joegen die ten hemel. Op zeker moment trok een van hen de wollen muts van zijn kop en snelde met een ernstig gezicht op de passanten toe. „Meneer, een bijdrage voor de krakers alstublieft. Eén gulden is genoeg." Zijn makkers volgden het voorbeeld en renden gillend van plezier tussen de voorbijgangers door. Het laatste dat ik van hen verjiam was dat ze van doel waren veranderd. „Eén gulden voor de zak van Max," hoorde ik ze in de verte roepen.
RADIO AMSTERDAM
WOENSDAG 12 tot 13 uur actualiteiten en muziek (12.05 uur: bertchten/huisdieren/thealeK~ agenda: 12 30 wijk- en buurtactiviteiten: 12 45 STAD in de stad: 12 55: pnisvraag) 17-19 uur actualiteiten en muziek (17 05 nieuws in het kort; 17 15: hulsdieren/wi|k- en buurtactrv tenten/film- en theateragenda: 17 30 filmmaga zine: 17.45 STAD lang. reportage(s). 17 55 prijsvraag; 18 05 STAD in 't Literair Cale Amsterdamse loornalisten en andere gasten praten over actuele zaken)
Advertentie
ADVERTENTIE f Voondeel- | driedaagse! Alléén woensdag, donderdag en vrijdag as, condunoybroek/ jCwl l!j piekfijn gereinigd vanÜ2s' ec^Piüthettette
Charges
Omstreeks kwart voor twee werden de omliggende straten afgesloten. Er volgden een paar charges in de ■ Leidsestraat. Daarbij werden paarden ingezet en werd gebruik gemaakt van traangas en het waterkanon. Bovendien staken de actievoerders een op de hoek van Leidsestraat en Prinsengracht aanwezige bouwkeet in brand. Bulldozers schoven de barricades het water in. Daarbij kwam ook een personenauto in de gracht terecht. Om tien voor half drie waren deze werkzaamheden klaar en begon de eigenlijke ontruimingsactie. Een speciaal voor deze gelegenheden aangepaste pantserwagen ramde de voordeur van het bewuste pand, terwijl de politie ook ander gereedschap zoals snijbranders, kettingzagen en voorhamers gebruikte. Het duurde een half uur voor de mobiele eenheid zich een toegang had gebaand. Zij werd op de voet gevolgd door een arrestatieteam in burger. Eén voor één werden de krakers, die geen verzet boden, afgevoerd naar twee gereedstaande bussen van het GVB. De meeste arrestanten kregen plastic boeien om. Het duurde uren voordat de bussen met arrestanten uit de afgezette zone verdwenen.
Aanleg skibaan op berg vuil in Spaarnwoude
(Van een onzer verslaggevers) SPAARNWOUDE — In het recreatiegebied Spaarnwoude wordt een dertig meter hoge heuvelpartij van grof (bedrijfs)vuil gemaakt die over enkele jaren zal worden afgewerkt als kunstskibaan. Er bestaan ook plannen er een klimmuur voor alpinisten en een langlaufcircuit aan te leggen. Aanvankelijk zou over enkele maanden op een hoogte van 19 meter worden gestopt met het storten van grof vuil. Op verzoek van de provincie wordt de recreatieheuvel echter uitgebreid tot dertig meter. Daardoor kan er nog vier tot vijf jaar worden doorgegaan met het storten van grof vuil. Het vuil wordt gestort tussen twee zandwallen en telkens goed in elkaar gedrukt, waarna er een laag aarde overheen gaat. Volgens het vuilverwerkingsbedrijf Icova is een dergelijke skibaan ook heel goed te maken van huisvuil dat 50 meter hoog in het Amsterdamse Bos kan worden ge- Stort.
IN EN OM AMSTERDAM EEL KUITEN VERNIELD NA ONTRUIMING VAN KRAAKPAND Banken doelwit van acties
(Van een onzer verslaggevers) inn RDAM ~ Tot laat in de avond rinkelde gisteren het to hi straten van Amsterdam. Tientallen bankkantoren 'dip f- doelwit van rondzwervende groepen demonstran, "jdens een urenlange rondgang door de binnenstad toio gende wijken bijna geen ruit van deze instellingen
De vernielingstocht was een reactie op de ontruiming van het op 24 januari gekraakte pand Prinsengracht 715. De ontruiming zeil verliep vrij rustig, maar na afloop reageerden actievoerders hun ongenoegen al op de banken. De politie kon geen vat krijgen op deze groepen jongelui van wisselende samenstelling. Enkele pogingen om de demonstranten te omsingelen mislukten, doordat de betogers zich snel uit de voeten maakten. Na de acties van de mobiele eenheid vormden zich steeds weer nieuwe groepen. Pas na tien uur luwde de vernielzucht van de betogers, die de banken mede verantwoordelijk achtten voor de woningnood in Amsterdam. Een politiewoordvoerder erkende gisteravond, dat de politie geen antwoord wist te vinden op de beweeglijkheid van de demonstranten. „Eigenlijk hadden we geen tactiek," aldus deze zegsman. Rond het kraakpand aan de Prinsengracht was het al sinds vrijdag onrustig. Na een mislukte ontruimingspoging vrijdagavond, door een groepje agenten, bleven er drie kleine barricades liggen op de gracht. Pogingen om nog tot een vergelijk met de bezetters te komen mislukten tijdens het weekeinde. Daarop besloot burgemeester Polak (PvdA) gisteren rond het middaguur tot ontruiming.
WïM?_8,1ferde krakers werden d|n £ handboeien om weggelng °ÜSser»f waarvan een ruit lil FOTO BERT VERHOEFF
Een rechercheur in burger voert een arrestant weg bij het kraakpand. FOTO GEORGE VERBERNE
Met een pantserwagen wordt het gebarricadeerde kraakpand geramd op de Prinsengracht. toto george verberne
'Jaar van de actie tegen speculanten'
(Van een onzer veslaggevers) AMSTERDAM — De banken waren gisteren niet voor de eerste maal het doelwit van de kraakbeweging. Actievoerders hebben 1981 uitgeroepen tot jaar van actie tegen „speculantenbanken". Zo werden enige weken geleden de gevels van enkele financiële instellingen met verf bekogeld. Volgens een onlangs uitgegeven verklaring van de actievoerders hebben enkele banken zich „systematisch, en louter uit eigen kapitaalsbelang, bezig gehouden met speculatie. Daarmee zijn ze ook schuldig aan de serie van illegale ontruimingen, aan het op de been brengen van knokploegen, intimidatie en geweld, het volbouwen van de steden met overbodige kantoorruimte en onbetaalbare luxe appartementen." Volgens de actievoerders neemt men zijn toevlucht tot hardere acties, omdat de banken ongevoelig zouden zijn gebleken voor overleg.
Arrestaties
Via de Leidsestraat, Rokin en Dam trok men op naar het Damrak. Onderweg werden niet alleen financiële instellingen getroffen, maar ook een aantal luchtvaartmaatschappijen en een sexwinkel aan het Spui. Eerst op het Damrak kwam de mobiele eenheid in actie. De charges hadden tot gevolg, dat er enige arrestaties konden worden gemaakt. Vooral de gemotoriseerde politie deelde daarbij harde tikken uit. De rust na dit optreden was bedrieglijk. De hoofdmacht van de betogers verzamelde zich weer op het Damrak voor een lange mars door de binnenstad en een groot deel van Oud-Zuid. De route was tot het Frederiksplein vrijwel gelijk aan de middagtocht. De nog niet vernielde ruiten van de banken moesten er nu ook aan geloven. Het grote kantoor van de WUH aan het Westeinde kreeg de volle laag.