HET PAROOL Onafhankelijk dagblad. Opgericht in het oorlogsiaar 1940 door Pieter t Hoen Uitgave Het Parool BV Hoofdredacteur: Wouter Gortzak Wibautstraat 131. 1091 GL Amsterdam, Postbus 433. 1000 AK Amsterdam. Telefoon 020-562 9333. MINI-advertenties maandag t/m vrijdag tot 21 30 uur: 020-562 6262. Telex 12134 Telecopier 020--562 2343 Prijs per week / 3,70 automatisch per maand f 15,84; per kwartaal / 47,55 (ook in België) per jaar / 187,70. losse nummers ƒ 0,70. Postgiro: abonnementen 660.000. advertenties 300 550. t.n.v. Perscombinatie NV. Gemeentegiro Amsterdam abonnementen 51 21 000. advertenties 49 11 500 t.n.v. Perscombinatie NV. Verzoeken om nabezorging maandag t.m vrijdag tot 20 uur; zaterdag tot 18 30 uur: 020-562 6266.
Het Parool
- 16-04-1981
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 16-04-1981
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 11114
- Jaargang
- 41
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE / ' \ Het vrijwel nieuwe luxe Rijn- en Moezelschip PRINSES JULIANA VAART NU ONDER CONTRACT VAN DTOURS Gezellig ingericht, ruime hutten met douche en toilet, mooi restaurant en goede keuken, avondvermaak aan boord (!) en vriendelijke bediening. flO-DAGEN RIJN en MOEZEL VOLLEDIG VERZORGD »895 r l vertrek 20 mei a.s. J BEL METEEN VOORDE GRATIS KLEURENFOLDER DTOURS (020) 198822 of uw ANVR-reisbureau en de ABN-bank. J
Advertentie
ADVERTENTIE/hi Gasophoping $È opgeblazen gev \ verdwijnen snel | en betrouwbaar met g \ Ceol^J Goedsmakende kauwtabletten Mm Verpakkingen A a2oen 50 stuks / in doordrukstrips I ïËÜÉmM '* Lees vooraf de mm^m^mW '.''' gebruiks- fl Pn voorschriften ■■^^ Uitsluitend bij apothekers W/ en drogisten
Veel Fransen
„Dit keer komen er opvallend veel Fransen naar Nederland. We zijn er nu al toe over gegaan om tal van Fransen in hotels in Friesland onder te brengen. Je kunt gerust stellen dat Friesland de komende dagen vol Fransen zit. Het klikt tussen hen en deze provincie," aldus directeur Faber van de reserveringscentrale.
Bij de Nederlandse Spoorwegen spreekt men van een uittocht van Nederlanders naar het buitenland., „Men neemt het er kennelijk van," zegt NS-woordvoerder Binnendijk, die eraan toe voegt dat de spoorwegen niet van plan zijn de komende dagen voor het Nederlandse spoorwegverkeer extra treinen in te zetten.
Ook op Schiphol worden enkele drukke dagen verwacht. De chartermaatschappij Transavia heeft komende zaterdag negen exra vluchten gepland; de KLM verwacht een groter aanbod van passagiers naar de landen rond de Middellandse Zee en zet daarom grotere toestellen in.
Keukenhof
Eén van de grote trekpleisters van de komende dagen wordt de Keukenhof in Lisse. K. van Rijnen van de Keukenhof zegt daarover: „Nee, aantallen van hoeveel bezoekers we verwachten noem ik niet. De weergoden hebben er voor gezorgd dat het buitengebeuren er prachtig bij staat. De combinatie van een zachte winter, enkele weken regen en het plotseling omslaan naar mooi en warm weer had tot gevolg, dat alles er ineens uitknalde. Alles staat nu buiten in bloei: bomen, narcissen , hyacinten en tulpen." Volgens file-omroeper Theo Gerritsen van de verkeerscentrale van de rijkspolitie moet het in de loop van zaterdag weer rustiger worden op de Nederlandse wegen.
De verwachting is dat het in de loop van tweede paasdag en dinsdag weer extra druk wordt op de wegen, wanneer Nederlanders en buitenlanders huiswaarts keren.
Estel lijdt verlies van half miljard
(Van onze economische redactie) NIJMEGEN — Het Nederlands-Westduitse staalconcern Estel (Hoogovens- Hoesch) heeft het afgelopen jaar een netto-verlies geleden van bijna een half miljard gulden (488 miljoen).
Het is het grootste verlies van het bedrijf sinds de oprichting in 1972 toen Hoesch en Hoogovens samengingen. Het jaar 1979 werd afgesloten met een verlies van 174 miljoen gulden. De crisis in de Europese staalindustrie is de belangrijkste oorzaak van de miljoenenstrop. Volgens de leiding van Estel hebben de vrijwillige regelingen die het afgelopen Jaar in Europees verband werden getroffen niet geleid tot enig herstel. Dit houdt mede verband met het in een aantal Europese landen gevoerde subsidiebeleid, aldus Estel. Vooral de Duitsers hebben binnen de Europese Gemeenschap aangedrongen op een staalbeleid, maar dit is op niets uitgelopen. Als gevolg van de crisis in de staalindustrie heeft Hoogovens in LTmuiden al een aantal malen werktijdverkorting aangevraagd. In totaal werken er 20 duizend mensen bij de Nederlandse tak van het concern.
Stimezo: aantal abortussen vorig jaar flink gestegen
DEN HAAG (ANP) — Het aantal abortussen bij vrouwen die in Nederland wonen, is in 1980 ten opzichte van 1979 met ruim 23 procent toegenomen en ten opzichte van 1978 met 38 procent. Het aantal vrouwen dat uit het buitenland kwam om zich hier te laten behandelen nam in 1980 af met ongeveer veertien procent ten opzichte van 1979. Dit heeft de Stichting Medisch Verantwoorde Zwangerschapsonderbreking (Stimezo) in Den Haag bekendgemaakt.
Van alle geaborteerde vrouwen was 26 procent tussen de 19 en de 23 jaar oud. De stijging was in deze groep ook het grootst: 28 procent in een jaar tijd.
Vooral bij Surinaamse en Antilliaanse vrouwen is er sprake van een explosieve stijging van het aantal abortussen. Twee keer zoveel vrouwen uit deze groep vroegen om een abortus in 1980 als in 1978 het geval was. De toename wordt volgens de Stimezo in belangrijke mate veroorzaakt door de toevloed van Surinamers naar Nederland en de komst van veel vrouwen uit landen rond de Middellandse Zee in het kader van de gezinshereniging. Het aantal abortussen bij deze groepen is vijf keer zo hoog als onder de autochtone Nederlandse bevolking.
’Altijd een beetje dwars’ door BERT STEINMETZ
„Ik ben altijd een beetje recalcitrant geweest, een beetje tegen de draad in." Deze beschrijving gaf prof. mr Frans Joseph Ferdinand Marie Duynstee in 1962 van. zichzelf — en zo is hij gebleven tot zijn onverwachte dood. Al die jaren is hij een verpersoonlijking geweest van het rechtse katholieke denken in Nederland. Genadeloos, maar ook met veel gevoel voor humor en een bijna uitgestorven bonhommie, werkte hij zich op tot een belangrijk man achter de schermen van de KVP. Nooit in een openbare politieke functie, altijd de touwtjes in handen. Wat hij op te merken had, kon hij steeds kwijt in een eigen rubriek in „De Telegraaf". Zijn rol achter de schermen gaf Duynstee de m gelijkheid zich steeds los van de officiële KVP te bewegen. In 1962 zegde hij zelfs het partijlidmaatschap op wegens de Nieuw Guinea-politiek die de KVP toen voerde. De voorkeur van Duynstee is steeds uitgegaan naar een coalitie van KVP (nu CDA) met VVD — tenzij het voor de KVP beter was met de PvdA te regeren. In 1952 zei Duynstee zonder blikken of blozen: „De KVP helpt mee de ondergang van de westerse beschaving te bevorderen door samen te werken met de PvdA." Tien jaar later verklaarde hij even stellig: „De KVP moet weer met de PvdA in zee." Duynstees rol kwam ineens uit de schaduw tijdens de laatste kabinetsformatie. In een onthullend vraaggesprek met Vrij-Nederland-redacteur Joop van Tijn gaf hij toe, dat hij achter de schermen al aan het onderhandelen was met CDA-leider Van Agt en VVD-leider Wiegel, terwijl de officiële besprekingen met PvdA-leider Den Uyl over een kabinet PvdA-CDA-D'66 nog gaande uren. Even frank en vrij gaf hij toe, dat dat gebeurde met het volle medeweten van Van Agt.
De „Nijmeegse driehoek" kwam toen in het volle licht: de Nijmeegse hoogleraren Duynstee en Van der Grinten (de formateur van het huidige CDA-VVDkabinet) en de Nijmeegse oudhoogleraar Van Agt. Een clubje dat elkaar regelmatig spreekt, en van advies dient.
Ook nadat het gewenste kabinet-Van Agt tot stand was gekomen, bleef Duynstee zonder terughoudendheid zijn mening over het CDA spuien. Daarbij nam hij duidelijk steeds Van Agt in bescherming, en kreeg fractieleider Lubbers keer op keer de volle laag. Nog twee weken geleden legde Duynstee, opnieuw aan Van Tijn in Vrij Nederland, uit wat er volgens hem allemaal niet deugt aan Lubbers — en dat blijkt veel. Een citaat: „Hij heeft altijd te veel geld gehad. Veel te vroeg een rooie pet en een Mercedes. Het is zo pijnlijk om van die persoonlijke dingen te zeggen." Een haarscherpe illustratie van de eigenzinnige, niets ontziende manier waarop Duynstee al die jaren de katholieke politiek heeft beïnvloed en gestuurd. Menigeen in de CDA-kamerfractie zal nu iets van opluchting voelen. Voor Van Agt betekent de dood van Duynstee, zo vlak voor de kabinetsformatie, een gevoelig verlies.
Prof. mr F. J. F. M. Duynstee. FOTO ANP
Moorden El Salvad
WASHINGTON (NV ïjMj Een uiterst rechtse » uit El Salvador, Hans C gisteren in Miami gearres» of, $ verdachte van de •n°o'*fi«yv directeur van het Salvaö" /.A instituut voor landbouw ming en op twee van d'eDv«fM kaanse medewerkers. I» met die moorden is vorig' ƒ) El Salvador iemand y aldus een woordvoerde* V Amerikaanse regering.
FBI en Weatherm
_ -— — , p, WASHINGTON (UPÏ> Jj>y dent Reagan heeft de gescholden waartoe tw«* lige veroordeeld omdat ze «*,» k hadden goedgekeurd bij \y7lV de links-radicale de jaren '70. Mark Feit e* vM Miller waren daarvoor.| l deeld tot boetes van in *° i k dollar. \
’Friesland zit komende dagen vol met Fransen’
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM — Het hangt van het weer van de komende dagen af, of Nederland tijdens de paasdagen overspoeld zal worden door een record-aantal buitenlanders. De verwachting is dat het er meer dan een miljoen zullen worden, en dus dat het aantal buitenlandse bezoekers dit jaar de 850.000 van het paasweekeinde van 1980 zal overtreffen. Ook de Nederlanders zelf gaan de komende dagen naar verwachting massaal op stap.
Bij de verkeerscentrale van de rijkspolitie in Driebergen is men er van overtuigd dat het vanavond en morgen extra druk zal zijn op de wegen. Alleen al uit West-Duitsland moeten tot en met zaterdag ruim 200.000 auto's richting Nederland komen.
Vooral in de Randstad zijn de hotels al volgeboekt. Directeur F. Faber van het Nationale Reserverings Centrum in Amsterdam zegt: „Het Nationaal Bureau voor Toerisme en de VW's houden een slag om de arm door te suggereren dat de hotels voor negentig procent vol zitten. Dat is echter niet zo; het is waanzinnig druk.
Steeds opnieuw moeten wij „nee" verkopen aan de mensen die nog een kamer zoeken. Wij weten niet meer waar we moeten boeken.
Op het VW-kantoor In Amsterdam, sinds kort gevestigd In het herbouwde Noordzuidhollands Koffiehuis, liep het de afgelopen dagen al storm. "=°TU ANfcl"u
Ambtenaar van 62 mag eerder met pensioen
DEN HAAG (ANP) — Ambtenaren kunnen met ingang van 1 oktober van dit jaar op 62-jarige leeftijd vervroegd met pensioen. Dit heeft minister Wiegel de ambtenarenbonden gisteren toegezegd.
Aanvankelijk was de bedoeling dat de verlaging van de VUT-leeftijd per 1 januari 1982 zou ingaan, maar op aandrang van de bonden heeft de minister uitgezocht of vervroeging mogelijk was. De bonden zagen hierin namelijk een mogelijkheid voor de werkgelegenheid. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds heeft nu laten weten, dat vervolging van de VUT-leeftijd per 1 oktober mogelijk is. Wiegel en de bonden zijn het niet eens geworden over de arbeidsvoorwaarden voor de ambtenaren met ingang van 1 juli. Breekpunt was het voorstel van Wiegel om de nacalculatie, een aanpassing aan de salarissen mm het bedrijfsleven, vast te pinnen op 0,5 procent. Dit op basis van de verwachtingen van het Centraal Planbureau. De bonden willen echter de verzekering dat bij een grotere salarisstijging in het bedrijfsleven ook een hogere nacalculatie wordt uitbetaald aan de ambtenaren zodat hun koopkracht gelijk loopt met die van werknemers in het bedrijfsleven. Wiegel zal daarover gaan praten met zijn collega's in het kabinet.
Amsterdam steekt geld in bedrijven
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM — De gemeente Amsterdam is bereid vaker — zoals nu gebeurt met de NSM — financieel deel te nemen in bedrijven, die met de ondergang worden bedreigd. Voorwaarde is dan wel dat er perspectief is dat zulke bedrijven dan ook inderdad in stand kunnen blijven.
Dit staat in een gisteren gepubliceerd 'actieplan werkgelegenheid 1981/1982', waaraan het gemeentebestuur, werkgevers- en middenstandsorganisaties en vakbonden hebben meegewerkt.
Op de vraag of de hoofdstad zich hiermee in een tijd van neergaande economie geen molensteen om de nek bindt, antwoordde CDA-wethouder Heerma van economische zaken: „De gemeente heeft in het verleden dikwijls financieel deelgenomen in bedrijven en is daarbij nooit echt onderuit gegaan. Ik heb ook het volste vertrouwen dat het met de NSM goed zal gaan."
commissie van economische zaken gestuurd om deelname aan de NSM met ƒ 6 miljoen goed te keuren. Op 22 april zal de raad het bespreken.
Wethouder Heerma heeft formeel een voorstel naar de raads- In het actieplan wordt ook voorgesteld om een groot aantal bouwplannen van de gemeente en van het bedrijfsleven versneld uit te voeren om de afbraak van werkgelegenheid met duizend arbeidsplaatsen per maand momenteel een halt toe te roepen. Heerma zei te hopen dat het nieuwe kabinet straks met extra stimuleringsmaatregelen voor de bouw te komen. „Dan hebben wij de plannen klaar," zei hij.
Opzienbarende getuigeverklaring in diamantenroof
(Van een onzer verslaggevers)
AMSTERDAM — Een leider van een project voor exdelinquenten, die gistermiddag als getuige voor de Amsterdamse rechtbank werd gehoord, heeft onder ede verklaard te weten wie de beide daders van een overval op een diamantbedrijf aan de Nieuwe Achtergracht zijn, maar dat de man in de verdachtenbank, de 24-jarige Rudolf P., daartoe niet behoort.
De verdachte die op 23 Januari van dit jaar werd gearresteerd als een van de vermoedelijke daders van de in september vorig jaar gepleegde overval, heeft steeds ontkend dat hij iets met deze zaak te maken heeft. Bij die overval waren twee mannen betrokken. Een van hen had de verkoopster een doos met veertig diamanten ter waarde van ongeveer twee ton uit de handen gerukt.
De verkoopster kon slechts een vaag signalement opgeven. Andere getuigen hadden in P. een van de mannen herkend, die zich enkele dagen tevoren nogal verdacht in de onmiddellijke omgeving hadden opgehouden.
Eén van die getuigen was volgens zijn verklaringen in het gerechtelijk, vooronderzoek er honderd procent zeker van, maar hij was gistermiddag — vermoedelijk omdat de dagvaarding hem niet had bereikt — niet op de zitting verschenen.
Op verzoek van de officier van justitie mr H. Wooldrik werd de behandeling van de zaak geschorst tot 22 mei om deze man alsnog te horen.
Deze ontwikkeling was voor de verdediger mr I. de Vos aanleiding om een verzoek in te dienen tot onmiddellijke invrijheidsstelling van zijn cliënt. Dit verzoek werd door de rechtbank ingewilligd. In hoeverre de nogal verrassende mededeling van de projectleider bij deze beslissing een rol heeft gespeeld werd niet duidelijk. Hij gaf verder geen enkele inlichting die zou kunnen leiden tot vaststelling van de identiteit van de werkelijke daders.
ANTI-FASCISME-COMITÉ BESCHULDIGT NEDERLANDSE VOLKSUNIE Fraude met kandidatenlijst
(Van een onzer verslaggevers)
UTRECHT — Het Anti-fascismecomité Utrecht heeft de Nederlandse Volksunie ervan beschuldigd de afgelopen weken in diverse steden onder valse voorwendselen handtekeningen te hebben opgehaald om haar voorzitter Joop Glimmerveen ingeschreven te krijgen op de kandidatenijst voor de Kamerverkiezingen. Leden van het comité zijn in Utrecht in de buurt waar de Volksunie haar veertig handtekeningen vandaan had huis-aan-huis gaan aanbellen. Volgens hen wist niemand van de bewoners die een handtekening hadden gezet dat het om de inschrijving voor de Utrechtse kieskring van Glimmerveen ging. Die mensen heben hun handtekening inmiddels weer ingetrokken. Het comité zal de voorzitter van het hoofdstembureau Utrecht vragen om een onderzoek naar de geldigheid van de handtekeningen en om de lijst van de Volksunie in zijn geheel af te keuren. Ook uit Tilburg, Dordrecht en Leiden ontving het comité berichten over de verzameling van handtekeningen onder valse voorwendselen voor de Volksunie.
Een inwoonster van Tilburg, mevrouw Van Hoof vertelde ons vanochtend hoe zij haar handtekening had geplaatst op de formulieren van de Volksunie: „Twee mannen belden bij mij aan en vertelden dat zij er voor zouden zorgen dat alle buitenlanders ons land zouden verlaten. Nou van mij mag dat, dacht ik. Toen heb ik mijn handtekening geplaatst. Achteraf pas begreep ik dat het om de Volksunie ging en met die partij wil ik niets te maken hebben. Dat zijn fascisten. Ik wil van die lijst af," aldus mevrouw Van Hoog. Glimmerveen ontkende vanochtend ten stelligste dat de Volksunie mensen onder valse voorwendselen handtekeningen laat plaatsen. „Ik zeg de mensen gewoon dat alle buitenlanders eruit gaan en dan tekent meer dan vijftig procent van de mensen bij wie wij aankloppen. Het vervelende is dat die mensen onmiddellijk bezoek krijgen van de CPN en de recherche die hen dan zegt dat ze voor een fascistische partij hebben getekend. Dan worden de mensen bang en willen ze hun handtekening laten schrappen. We zijn geen fascistische partij en ik denk dat het voor die mensen te laat is om nog hun handtekening te laten schrappen," aldus Glimmerveen.
Verduistering
GOUDA (ANP) — De 41-jarige J. R. uit Abcoude, directeur van drie BV's in Waddinxveen en Katwijk die deel uit maken van het Ogemconcern, en de 33-jarige directeur C. J. V. van een Amsterdamse BV zijn aangehouden op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. R. zou eind vorig jaar een bedrag van 2,4 miljoen gulden hebben overgemaakt aan V. op grond van valse facturen. Van het bedrag is twee miljoen gulden achterhaald. R. is inmiddels ontslagen door Ogem.
BINNENLAND KORT Kalveren
BAARLE-NASSAU
Dode bij brand
ROTTERDAM (ANP) - Bh brand vanochtend vroeg ' f centrum van Rotterdam 'j, man om het leven gekomen , vijf mensen ernstig geW°uj|i raakt. De brand brak brak de overloop van een drie * ( pingen hoog pand, waarin o . bar was gevestigd. De Pol \ brandweer hebben aanWJ1 dat de brand is gesticht.
Overvaren
ARNHEM — Een 35-jar«« li s ner van Arnhem is alsnog » officier van justitie bij oe,,i bank in Arnhem gedagvaa«%f k het overvaren met een spf $ W van een Nederlandse toen» f K\ de kust van Santa Ponsa <>U lorca tweeëneenhalf jaar t a J Het slachtoffer liep daarbij „ il lichamelijk letsel op. De «' f besloot verdachte alsnog f vaarden omdat de zaak noo Ji k is onderzocht. Het ongeval .j I pas vorig jaar aan het l»cn* rf l)a een onderzoek naar rijke zwendel met nep-B» » < bij de Arnhemmer zijdel»™ betrokken. ;,,'
Peuter gestikt
ARNHEM — De anderba"! fa oude Turkse jongen kava uit Hengelo is g" stikt. De peuter raakte veT~LtY het touwtje waaraan een ! zijn nek hing.
BUITENLAND KORT Klacht Isabel Peron
BUENOS AIRES (AP) -j \: tiniës oud-president Isabel p die sinds de coup van J-9" j rest heeft, moet opnieuw v i rechter verschijnen op DeSf)j(i tij ging van misbruik van »v'j m gelden. Dat heeft het hof % ' roep in Buenos Aires besl«s v een lagere rechtbank Isab*1 had vrijgesproken.
Geen mars Brixton
LONDEN (AP) — BeWO»efsA de Londense wijk Brixto* m, zwarte jongeren hebben geleverd met de yQk\ hebben besloten zondag betoging door de buurtte %■ zoals ze eerst van plan **Jii K advocaat Rudy Narayan, der van de bewoners, ze» p was besloten uit vrees vo» we rellen. <, V,