J medium dry-0,7 liter W roodofwit o,7sllterJ liter WAS" /%\JI I l;^:- HELLEWIAKOEKES.PINDAKOEKEN, QQ VERZACHTER Jt M I >) ZAANSE DAALDERS of HAZELNOOTKOEKEN Ipf/L 1 <^?\- __._ BK** j beter gevulde «*Pri»s___tf«~ F ____P____P Jf?S_V^-* _J t: liiiiiii_ii«MM_i 150 gnra ■_ _» 175Sram H fl_ M\m\\\W # \lllr-^/_ï DELMONTE RO VIERKANTE All HIMIIMI II UMI — ■ 1111 l ft ||m|»| I • TOIWATENPUREE «W BISKWIE "W h Swlmü __ffmJËiw&ï _ E v EP—i __ "V1 A l_F S• f _. Ë \ »» " I 11/ .-f^v]] \»l#i _f feAjl ÈkmmmfArWmm __*__> I' V B 1 1 JH-MKiI O 1 mmmmWJmWO mWSXhjfml 1 ■ TO 1 Q|rote MAHQ 139 GOUDAS GLORIE §39 (-■■■■■■■■MH«f~_3W ■f OstrtkenWHHÖ |— FRITESSAÜS ■ . ~, „„, IC fe===___JJ / ~r~ hele liter VRIJE 1 iat^M^^/^^%j%lX A^ORHONDEVOERof^ICKYKATTEVOER°° I ZON^Lam™°L,E I mmM [MOK 1 koffer2kMo 4__ I 400 gram VRIJE /jC .ïSil I Ë__l_i____i Am£SkWUv f WITTEREUS J I W£i£ I _/ 500gramVRIJE 7S 20A1S-VRIJE OR I |fd 1
Het Parool
- 18-03-1980
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 18-03-1980
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10787
- Jaargang
- 40
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
NV: 2630 banen ij DSM in gevaar
\|v-Limburg heeft in een minister van economi* W«Rewezen °p net feit dat V *000 maar 2630 arbeids- lt* Limburg laat ver- L ffü£FNV ls dat in strijd «e «oor de minister aan de f%*amer eedane toezeggin>t We»ke de inkrimping ,W Personeelsbestand bij E' zo» blijven tot 2000 ,Ve'oordeel van de FNV** in Limburg kan het
aantal van 2000 ook nog drastisch verminderd worden als DSM het research-apparaat versterkt en de vervroegde uittredingsregeling (VUT) beter toepast. Gewezen wordt nog op de gunstige financiële resultaten die DSM dit jaar boekt (naar schatting ƒlOO miljoen) en de geldelijke voordelen die deze onderneming geniet op grond van de VUT-regeling. Hiermee zijn enkele tientallen miljoenen gemoeid, die volgens de FNV in onvoldoende mate worden aangewend om jongeren in dienst te nemen.
Sociaal : nieuws i
Brouwerij helpt cafébezetters
— De brouwerij Ba varia in Lieshout is bereid de bezetters van café-restaurant Schimmelpenninck in Eindhoven te helpen. Met de Voedingsbond FNV is een principe-akkoord bereikt waarin het behoud van de werkgelegenheid voor de 25 werknemers voorop staat. Het pand waarin Schimmelpenninck is gevestigd wordt door Bavaria verhuurd. Tot nu toe verhuurde de brouwerij het door aan De Schimmel BV, waarvan H. de Weerd directeur is. De brouwerij gaat nu proberen of het mogelijk is die laatste huurovereenkomst te verbreken. Wanneer dat lukt is de brouwerij bereid een nieuwe exploitant te zoeken die de huidige werknemers over wil nemen. De werknemers bezetten vorige week maandag het café-restaurant. Ze eisten uitbetaling van achterstallig loon (anderhalve maand salaris en zondagstoeslag over meerdere maanden) en een garantie voor de werkgelegenheid. De Voedingsbond FNV heeft de actie van meet af aan gesteund. Volgens mr. M. Mozkowicz, raadsman van De Schimmel, verkeert zijn cliënt in een overmachtssituatie. De Weerd zou namelijk van Bavaria nog één miljoen gulden tegoed hebben. Een woordvoerder van de brouwerij liet vorige week weten dat het zeker niet zo is dat De Weerd nog één miljoen gulden tegoed heeft van de brouwerij. De Weerd is recent betrokken geweest bij nog meer faillissementen en andere moeilijkheden bij door hem geleide horecabedrijven in Zuid- Oost-Brabant. In afwachting van de verdere ontwikkelingen blijft het café-restaurant bezet.
douw: Postbank aar Leeuwarden
van |J U» £r vestiging van de Postl\ De nieuwe 'S'iik partÜ op de spreiding i $ Va diensten houdt niet in tpit , ? öie spreiding wil afr>W 5» fractievoorzitter Jan Maandagavond tijdens [^ljp_aadsvergadering van k Nypels pleit\l fl0„Oor een „redelijk altert,*lö r eventueel randdienv'*4t naar het noorden fourB naast een gedeelte- L Uige verhuizing van de
en. V M?Ciie- »e 3400 arbeids- partij recht over- V* iJ.Ces het kabinetsvoor- V nofti^raentenfabrieken V ~_ en van het land te 'V'kn Problematiek van S ""W en me* name van \\ rf*.n.Js dat er geen achii is een psychologi- SA c • aldus Terlouw. fth'^ieV16 vergelijking met \LHo ee,and'die tot bloei bneèi. n nadat daar soede Sen de «ïi,a'»den * e| en Antwerpen
R 6üwarden... |a FOTO Oijkstra Til*
Enka wil deel fabriek sluiten
— De centrale ondernemingsraad (COR) van Enka heeft zich opnieuw uitgesproken tegen de plannen, die de raad van bestuur heeft met de fabriek in Breda. Die plannen komen neer op een gedeeltelijke sluiting van de textureer-afdeling, waardoor volgend jaar 120 arbeidsplaatsen komen te vervallen. De Enka-leiding houdt er voorts ernstig rekening mee, dat in de komende jaren de gehele textureer-afdeling zal worden gesloten, waardoor nog eens 180 arbeidsplaatsen verloren gaan. Enka-Breda behoudt in dat geval alleen een spinnerij met enige honderden werknemers. De Industriebonden FNV en CNV hebben al verontwaardigd gereageerd op deze plannen van Akzo-dochter Enka. De bonden hebben vandaag een gesprek met de raad van bestuur en het Enkahoofdkantoor te Arnhem.
ECONOMIE Rente eerst nog hoger
H STERDAM - Er is een TC ? rede*Uke kans dat het JC t,Ln later dit %t cr«baar zal gaan dalen I*l, '* verwachten is dat de •f fcti eerst nog verder l^*18aan stijgen van het kj.ll2* begrippen) torenho- Vt Waar°P ™J zich nu al de verwacntmff van \. a'nse financiële en mofcjL deskundigen op dit fc't• Financiële èn mone_4e cc.n' want die twee **» ? i?^n weer sterk aan k, Jffkoppeld op het ogen*oih lden* Carter en zijn adviseurs in Was- Cn nukken op het ogenblik ZlUrj '°P twee dingen — dat ■ k.Wngste rede van Carter %p'n vrijdag weer klaari **' Oh?Kleken: de dollarkoers *loc .00g' maar belangrijen V n°en zij het omhoog feil {** stuwen van het ren_?' Wii Amerikaanse presi- Q&ti ruimscnoots vóór de myol{*Sen van 4 november .pitj 7 'aten zien dat hij de «owat 15 procent over
de afgelopen periode van twaalf maanden) onder de knie kan krijgen. Dat is zijn politieke prioriteit, en daarvoor wordt nu de economie geremd (zodat de conjunctuur afzwakt, en daardoor de inflatie gaat afnemen — en zeker ook de werkloosheid gaat toenemen, maar inflatie bestrijding heeft nu eenmaal de hoogste prioriteit gekregen).
Volgens de deskundigen luidt Carters „draaiboek" nu ongeveer aldus: de omslag in het inflatietempo moet deze zomer komen (dat is politiek aantrekkelijk), en daarna kan de economie dan weer wat worden aangezwengeld met bijvoorbeeld een kleine belastingverlaging (dat is politiek óók aantrekkelijk, en werkt niet zö snel door in de economie dat de inflatie al vóór de verkiezingen weer een stijgende tendens zou gaan vertonen).
Op het ogenblik kan nog niet worden gezegd of het allemaal precies volgens dit draaiboek zal gaan verlopen, maar in elk geval: de rente IS zeer hoog in Amerika (15 procent op staatsobligaties tegen de 20 procent op deposito), en inderdaad trekt dat rentepeil zoveel kapitaal naar de VS dat de dollarkoers sterk is gaan stijgen: de dollar noteerde bijvoorbeeld in Amsterdam begin dit jaar ruim onder de ƒ 1,90 en is eind vorige week al weer met vlag en wimpel boven de twee gulden gekomen (nu al zowat ƒ 2,05).
Een Amsterdamse bankier: „We zien dagelijks wat er aan het gebeuren is. Japanse beleggers bij voorbeeld komen hier hun 8 tot 9 procents Nederlandse obligaties verkopen, en trekken dan met het geld naar Amerika, waar ze zeker 15 procent of meer kunnen krijgen."
Dat is ook een belangrijk argument in de brief die Nederlandsche Bank-president Zijlstra vorige week aan de werkgeversorganisaties heeft geschreven: de rente is hier inderdaad hoog, schreef hij, maar dat moet wel: dat is nodig om kapitaal'uit het buitenland aan te trekken dat het tekort op onze betalingsbalans een beetje kan compenseren. Rentedaling nu zou leiden tot gebrek aan kapitaal, nog grotere tekorten op de betalingsbalans, vervolgens meer inflatie, dan een onvermijdelijke devaluatie van de gulden, en daarna wéér meer inflatie en een verder verzwakking van de Nederlandse concurrentiepositie. Schreef Zijlstra.
Maar dat alles is de situatie van dit moment. Als Carters opzet slaagt, zal hij over enige tijd de renteteugels wat kunnen vieren — want de inflatie in de VS zal merkbaar zijn gaan dalen. En wat gebeurt bier dan? Dan gebeurt er datgene waar de laatste tijd steeds meer deskundigen van overtuigd raken: de rente in Nederland wordt vrijwel niet beïnvloed door ontwikkelingen in Nederland zelf, maar bijna uitsluitend door de grootste kapitaalfactor in de wereld, de VS (en verder ook nog wel een beetje door West- Duitsland, waar de inflatie waarschijnlijk ook wel wat zal gaan teruglopen). Als de inflatie en de rente in de VS gaan dalen (nog versterkt door de ontwikkelingen in de Bondsrepubliek), dan zullen we hier ook een rentedaling kunnen gaan waarnemen.
Maar dat alles komt dan wel met enige vertraging naar ons door. De verwachting is nu dat het slagen van Carters plannen mogelijk ongeveer in juli zichtbaar zal worden. Tot die tijd kan worden aangenomen dat de rentestijging hier nog zal doorgaan — een hypotheekrente tegen die tijd van 14 of 15 procent (nu circa 13 procent) zou geen verbazing hoeven te wekken, menen de deskundigen. Maar dan kan de omslag komen, zo tegen het eind van de zomer. Het is moeilijk en gewaagd voorspellingen op rentegebied te doen, maar sommige insiders zijn van mening dat de hypotheekrente tegen het eind van het jaar wel weer eens op een niveau van een procent of 11 zou kunnen liggen, en andere vormen van rente navenant lager dan op dit ogenblik. Een ander punt is natuurlijk of de dollar dan nog zijn verstevigde positie van dit moment zal hebben gehandhaafd. Het lijkt waarschijnlijk dat de dollar onder het huidige beleid van Carters regering nog wel een tijdje zal blijven doorstijgen — misschien nog extra gestimuleerd als er nog eens oplossingen worden gevonden voor Afghanistan en de problemen met de Amerikaanse gijzelaars in Iran.
Maar of deze stijging blijvend is, valt te betwijfelen. Er is nog geen sprake van een echt-structurele verbetering van dé positie van de Amerikaanse munt: de steunacties door centrale banken, die in de afgelopen jaren nu en dan voorkwamen, zijn nu vervangen door een zeer geforceerd beleid van Washington zelf. Als dat beleid weer wordt opgegeven, zal blijken dat de binnenlandse èn buitenlandse Door onze speciale economische redacteur E. Peereboom
koopkracht van de dollar door geruime tijd van „hyper-inflatie" zozeer is aangetast, dat misschien niet eens meer gezegd kan worden dat de dollar „eigenlijk meer waard is dan er nu voor wordt betaald" — een veel gehoord (en niet onjuist) argument in de afgelopen jaren, sinds de dollar in 1971 van het oude voetstuk van ƒ3,60 werd gestoten. Het belangrijkst is in elk geval dat de Amerikaanse munt weer ergens een min of meer blijvend houvast vindt — de onzekerheid rondom deze belangrijkste munteenheid is een verstorende invloed op de wereldhandel. Dat laatste kan niet gezegd worden van het goud — dat monetair (ter stutting van nationale munten) belangrijk blijft, maar dat in de malle windhandel van de afgelopen zes maanden geen wezenlijke invloed op de economische realiteiten van de wereld heeft gehad. Rente nog wat omhoog, daarna waarschijnlijk weer omlaag. Dollar onzeker. Dat is het financiële weerbericht van vandaag.
CARTER ... inflatie drukken... fotoap