Zondag en maandag is het pasen, voor veel mensen uitgaansdagen bij uitstek. Overdag naar de bollen of ander natuurschoon, 's avonds naar het theater. Helaas wordt het theateraanbod met het jaar minder op dit soort dagen, steeds meer acteurs, zangers, cabaretiers geven dan „niet thuis". Naarstig zoeken levert de volgende uitgaansmogelijkheden op.
Het Parool
- 04-04-1980
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 04-04-1980
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10802
- Jaargang
- 40
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Uit met Pasen
Amsterdam
• Het Nationale Ballet brengt eerste paasdag twee voorstellingen: 14 en 20.15 uur. Het Nederlands Balletorkest onder Adam Gatehouse begeleidt. Programma: Rudi van Dantzigs nieuwste ballet (dat morgen in première gaat) „Antwoord gevend" (op orkeststukken van Webern), „Agon" (Balanchine/Stravinsky) en „Les Sylphides" (Fokine/Chopin).
• In het Nieuwe De la Martheater zijn vanavond, morgen en tweede paasdag de laatste Amsterdamse voorstellingen van Alan Ayckbourns al wat oudere succes „Gekke mensen" (Absurd person singular). Het wordt door Ronny Bierman, Pleuni Touw, Carola Gijsbers van Wijk e.a. gespeeld.
• In Paradiso zondag „Roots to reggae" vanaf 23 uur: Zulu, Black Straight Music (Ronald Snijders), Oshama (Jamaica Reggae) en Midnight Oil (New Dutch Band). Dit is een benefietconcert voor de Stichting Black Arts Center.
KIES'N FILM IN AMSTERDAM
1941 (Bellevue Cinerama, Du Midi) — Spectaculaire komedie, waarmee Steven Spielberg een uitputtingsslag voor de lachspieren oproept. Het verhaal gaat over de chaos, die aan de Amerikaanse westkust ontstaat, wanneer men in 1941 vermoedt dat de Japanners het op het vasteland gemunt hebben.
LA VIE DEVANT SOI (The Movies) — Aangrijpende tragi-komedie van Moshe Mizrahi met Simone Signoret, die als een oudere exprostituée een nieuwe roeping gevonden heeft als kinderoppas. Daarbij is een Arabisch jongetje haar favoriet.
EEN TIP VAN DE SLUIER (Alhambra 2, Cinecenter) — Een onderzoek naar de hete hangijzers in de hedendaagse samenleving met name naar de huwelijksrelatie door cameraman Frans Bromet en de gescheiden vrouw Hiske.
KRAMER VS KRAMER (Calypso 1, Rialto) — Glansrol van Dustin Hoffman als een vader, die zijn succesvolle carrière in de waagschaal stelt als hij de opvoeding en verzorging van zijn acht jaar oude zoontje op zich moet nemen omdat zijn vrouw het pand verlaat.
CLAIR DE FEMME (Alfa 1) — Indrukwekkend pleidooi voor liefde, vriendschap en huwelijk van Costa-Gavraz met Romy Schneider en Yves Montand, die elkaar bij toeval ontmoeten en in hetzelfde schuitje blijken te zitten.
AND JUSTICE FOR ALL (Calypso 3) — Al Pacino als een advocaat, die vecht voor het recht ook al kost hem dat zijn persoonlijk geluk.
Elders
• Linda van Dyck en Jeroen Krabbé spelen de hoofdrollen in „Wolken", een vrij zorgeloos stuk van Michael Frayn. Beide paasdagen is het in het Nederlands Congresgebouw. •In de Haagse Koninklijke Schouwburg brengt de Haagse Comedie tweede paasdag Trevor Griffiths „Komieken" met onder meer Eric van Ingen, Gees Linnebank, Allard van der Scheer. Regie Lodewijk de Boer. • Het Amsterdams Volkstoneel heeft zondag vrij maar hervat op tweede paasdag de serie van „Potasch & Perlemoer" (met Lex Goudsmit, Hans Boskamp e.v.a.) in Rotterdam-Luxor. • John Lanting schittert temidden van zijn Theater-van-de-Lachmedewerkers (onder hen Gerard Walden/Berry Kievits) tweede paasdag in Winterswijk: „Een kus van de Rus". • Tweede paasdag in Cultureel Centrum De Vest (Alkmaar) het grote succescabaret „Duidelijk zo?!" van Robert Long en Leen Jongewaard. De dag ervoor Haarlem. • Het Publiekstheater is tweede paasdag in Utrecht met Brechts „Moeder Courage". Annet Nieuwenhuyzen is die Moeder en Celia zet daar een zeer sterke dochter (Stomme Kathrien) tegenover. Peter Oosthoek regisseerde.
Exposities
• Haags Gemeentemuseum. Max Liebermann en Holland. Schilderijen en grafiek van een Duitse impressionist, die veel in ons land werkte. • Rijksmuseum Amsterdam. Toulouse Lautrec, 350 litho's in het prentenkabinet van de duivelskunstenaar uit het rosse leven van Parijs rond 1900. • Bonnefantenmuseum, Maastricht. Ben d'Armagnac, 7 „etsen", foto's, posters, videotapes van een aantal van zijn performances en documentatie. • Nederlands Textielmuseum, Tilburg, Gasthuisring 23. Tekeningen, ontwerpen en wandtapijten van Paul Risch; variaties op het thema „Vierkant". • Bergen (N.H.). C. van den Hoogen, Eeuwigelaan 35. Bergense School en impressionisten; vrij., za. en zo. 14-17 uur. • Markt 17, Enschede; Wim Roose, tekeningen en objecten (multiples) • Aemstelle, Amsterdamseweg 511, Amstelveen. Aquarellen van Els Vleer en Alex Lichtveld.
Schertsconcert
Aan concerten biedt Amsterdam op Eerste Paasdag: — Historisch Museum (Kalverstraat), 11 uur: in het restaurant geven studenten van het Sweelinck Conservatorium ter gelegenheid van de expositie „Muziek in Amsterdam" een concert met werk van Escher, Ruyneman en Vermeulen. — Amsterdams Concertgebouw, Kleine Zaal, 15 uur: Schertsconcert door Dick Bor (viool), Polo de Haas (piano), Lucia Kerstens (fluit) e.a., stukken van Cornelius, Bach, Beethoven, Kreisler en Johann Strauss. Op Tweede Paasdag, onder meer de volgende concerten: — Amsterdam, Oude Kerk, 20.15: Orgelconcert door Feike Asma. — Haarlem, kathedraal Sint Bavo aan de Leidsevaart, 20 uur: de Franse organiste Michelle Leclerc speelt werken van Widor en Dupré, die in het teken van Pasen staan. — Utrecht, Domkerk, 15.30 uur: Paasconcert door de organist Klaas Jan Mulder, composities van o.a. Mendelssohn, Franck en Telemann.
Bijdragen; Hans Vogel, Jan Bart Klaster, Maartan van Rooljen, Jeroen de Valk, Lex van Delden, Frans Kotterer
JEUGDTHEATER Amsterdam
In verband met de paasvakantie is er deze week op andere dan gebruikelijke dagen ook nog het een en ander te doen.
Toneelwerkgroep Wederzijds speelt „De familie Beukelman ziet sterretjes" woensdag in het Cleyntheater om 14.30 uur. De familie Beukelman lijdt aan idolenkoorts. De van verre bewonderde sterren zijn zo belangrijk dat aandacht voor de familieleden er niet meer op overschiet. Een voorstelling waar wel wat te lachen valt. Leeftijd 7 tot 12 jaar.
Muziektheatergroep Aha komt met „De magische spiegel". De spiegel biedt je de mogelijkheid om vijf minuten te zijn wat je wenst te zijn. In Theater De Gans voor 7- tot 12-jarigen, donderdagmiddag 14 uur. Vanaf zaterdag tot en met woensdag komt Bzztóh weer in De Krakeling met „Met de poppen gooien - een programma rond de boeken van Guus Kuyer". Voor fans van Madelief natuurlijk een belevenis. Alweer voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
In De Meervaart is op woensdagmiddag een clownsprogrmma te zien, uitgevoerd door Master Genius + Gerda & Gerrit. Aanvang 14.30 uur voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Het Poppentheater Kollektief speelt haar nieuwe voorstelling „Muizenissen" op alle woensdagen van de maand in De Rotonde Stadsschouwburg steeds om 14.30 uur. Leeftijd 6 tot 12 jaar.
„Alles voor niks (gevaarlijk muziektheater voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar)" is morgen te zien en vanaf dinsdag 8 tot en met 12 april in het Shaffytheater om 15 uur. Deze voorstelling wordt uitgevoerd door Maurice Horsthuis, Elja Pelgrom, Han Romer en Moniek Toebosch.
Voor jongeren brengt het Theaterkollektief Hare Majesteit op zondag de première van „Stennis" voor 12- tot 17-jarigen. En de Theatérunie speelt op vrijdag 11 en zaterdag 12 april „Een Hondeleven" voor 14 jaar en ouder. Aanvang steeds om 14.30 uur. PETRA BARNARD
KIEUS UIT
Robert Long en Leen Jongewaard in 'Duidelijk zo!?'; met Pasen in Alkmaar en Haarlem, vanaf dinsdag in Amsterdam foto o de boer
OVER DE GRENS PARIJS
Wie de poëzie van Jacques Prevert bemint, de sprookjes van Andersen gelooft en het universum van de tekenfilm zonder scepsis aanvaardt, zal ook als volwassene zijn kinderhart kunnen ophalen aan de avondvullende tekenfilm „Le Roi et I'Oiseau" van Paul Grimault naar het sprookje van Andersen.
De rolprent, die naar mijn gevoel nog lang op distributie in Nederland zal moeten wachten, kreeg de in Frankrijk hoogst eervolle Prix Louis Delluc en daarmee werd de kroon gezet op een werk dat uiteindelijk ook een sprookje werd na dertig jaar lang een nachtmerrie te zijn geweest voor de inmiddels 75--jarige Paul Grimault. De Koning en de Vogel, die in een aantal Parijse bioscopen draait, is zijn enige avondvullende füm en dus zijn levenswerk.
Voor de liefhebbers is Prevert onmiddellijk herkenbaar. De vorstelijke hoofdpersoon in de film heet Karel de Vijfde-plus drie = achtplus acht = zestien. En als Karel de Vijfde-plus drie = acht-plus acht = zestien per lift door zijn verticaal gebouwde paleis suist, roept de liftjongen de afdelingen per etage af als betrof het een warenhuis. Prevert steekt natuurlijk de draak met de gewichtigdoenerij in de Franse politiek.
Wie gebiologeerd door de naam dreigt af te gaan op „La Passion selon Pier Paolo Pasolinl" in de Salie Génier van het Palais de Chaillot moet ik waarschuwen. Het theaterstuk blijkt volgens sommige recensenten geniaal te zijn, maar ik ben ondanks mijn grenzeloze hoffelijkheid en uithoudingsvermogen weggelopen. Ik verheug me echter al bij de gedachte dat de Opera van Peking van 22 april t/m 17 mei in het Parijse Palais des Congres zal optreden. Heerlijke momenten, vreemde kleuren en primaire theatrale reacties. Van een grote schoonheid voor toeschouwers met een uiterst subtiel gevoel voor humor.
Tenslotte: het dagblad Le Matin biedt een uitstekend overzicht van de vele concerten die met name op zaterdag en zondag in Parijse kerken worden gehouden. PHHIP FRERIKS
'De koning en de vogel'; avondvullende film van de 75-jarige Paul Grimault.
CONCERTEN Hollands Roem
In de kunstijsbaan in Utrecht wordt zaterdag een popfestival gehouden waar alleen Nederlandse popgroepen optreden. Ditmaal niet Nederlandstalige pop maar Engelstalige popmuziek. Van de optredens wordt tevens een langspeelplaat gemaakt.
Het programma start 's middags om twee uur. De groepen die spelen zijn: Phoney & the Hardcore, The Meteors, New Adventures, The Nits, Superjones en Herman Brood & His Wüd Romance. Prijs: ƒ 22,50 in de voorverkoop en ƒ 25,- aan de zaal.
Studenten
Het Nederlands Studenten Kamerorkest (NESKO) maakt binnenkort zijn vijftiende jaarlijkse tournee. De lustrumconcerten starten in Roden (10), daarna volgen Groningen (12), Sneek (13), Enschede (14), Zutphen (15), Arnhem (16), Oud-Beyerland (17) en Amsterdam (18 april). O.l.v. Gert Schuil, assistent-dirigent bij de radio-orkesten van de NOS, worden werken uitgevoerd van Haydn, Strategier en Stravinsky, waarbij als solisten optreden André Kerver (klarinet), Hi-
lary Reynolds (sopraan), Nico van der Meel (tenor) en Piet Nievelstein (bariton). De opbrengst komt ten goede aan het University Assistance Fund, een organisatie die om politieke of religieuze redenen uit hun land naar Nederland gevluchte studenten begeleidt.
Eric Strack (van Phoney & The Hardcore) morgen in Utrecht
THEATER Robert & Leen
Geen cabaret is de laatste seizoenen zo juichend binnengehaald door pers en publiek als „Duidelijk zo?!", het programma van en met Leen Jongewaard en Robert Long. Ook het komend seizoen zijn ze er druk mee. Vanaf dinsdag (t.m. 20 april) in het Amsterdamse De la Mar-theater. Elke avond maar maandagavond niet. Het combo Koos Mark zorgt voor de muzikale ondersteuning.
Lutz' regie
Ton Lutz regisseerde bij Toneelgroep Centrum „Mijn moeders cou•age", een meesterlijk en aangrijpend stuk van George Tabori. (Centrum speelde van hem lang geleden „De Kannibalen" met Han Bentz van den Berg.) Anders dan de titel doet denken heeft het niets met Brechts „Moeder Courage" te maken dat bij het Publiekstheater is. Met Ingeborg Elzevier, Jacques Commandeur, Frans Koppers e.a. De spelers bleken op de première door Lutz' leiding (hij kende van alle medespelenden alleen Elzevier en Commandeur) kennelijk zo geïnspireerd dat ze tot kernachtig spel kwamen. Vanaf dinsdag in Centrum Bellevue (t.m. 25/4).
Exposities
Op tentoonstellingsgebied bestaat er de speciale, gratis verkrijgbare, folder: „Musées, expositions, monuments de Paris et de 1' Ile de France", waarin een overzicht van de Parijse exposities De grote musea hebben er doorgaans redelijk grote hoeveelheden van in voorraad. Hierin kunt u zelf met het oog op de u beschikbare tijd uitzoeken wat u zien en/of horen wilt. Er zijn zoveel tentoonstellingen, dat je zelfs als je permanent in Parijs woont, onmogelijk alle tentoonstellingen kunt aflopen. In het „Grand Palais" zijn er nog steeds de drie, al eerder in deze krant gesignaleerde tentoonstellingen: „Hommage a Monet" (t/m 5 mei), „Alphonse Mucha (1860-1939): Peintures, illustrations-affiches, arts décoratifs" (t/m 28 april) en „Viollet-le-Duc" (t/m 5 mei) te bezichtigen. In dit zelfde tentoonstellingspaleis voorts ook nog: „Construire en Quartier ancien" (t/m 21 april) over geslaagde en minder geslaagde integratie van nieuwe bouwwerken in oude buurten en 'L, Amérique aux Indépendants" (t/m 13 april), bedoeld als een „samentreffen tussen twee beschavingen" nl. de Franse en die van de Verenigde Staten — maar uitgevallen als een schreeuwerig en rommelig allegaartje. In het„Musée 'du Luxembourg" is onlangs de tentoonstelling „Donation Masurel" (t/ m 25 mei) geopend. Een schitterende privé-verzameling twintigste eeuwse kunst, die eind vorig jaar geschonken is aan de gemeente Lille: prachtige werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Braque, Léger, Modigliani en Miró.
In het helaas nog te weinig bekende „Musée National des Arts et Traditions Populaires" in het Bois de Boulogne is tot 21 april verlengd de heel knap ingerichte tentoonstelling „Religions et Traditions Populaires". Nadruk is gelegd op het in beeld brengen van geloof en ongeloof van de gewone joodse, katholieke en protestante Fransman. Een stukje vaderlandse bodem, tenslotte: het „Institut Néerlandais" heeft op het ogenblik prachtige aquarellen van de Nederlandse kunstenaars Antoine van den Eertwegh en Theo Elfrink te kijk en te koop. Om te onthouden: heel veel musea in Parijs zijn dinsdag gesloten, sommige, waaronder het „Musée de Luxembourg" en het „Institut Néerlandais" op maandagen. ERIC NOOTER
Heijermans-avond
„Zeven vette dagen" is de naam van een produktie die de Haagse groep De Appel — zelden in Amsterdam te zien — heeft gemaakt
op basis van enkele onbeK1 eenakters van Herman He mans. „Zeven vette dagen", dasspeld", „Verveling" en „N* ne" voor de pauze en het la* „Het kind" erna. UiteenloP stemmingen, voelbaar gew door William Wagter, Geer Jong, Niek Pancras e.a. J Christiaan Nortier. In de S Komedie vanaf dinsdag tot e" zondag.
Clownerie
In de bedrijfsruimten van Bloch- Tamio in Lelystad (Platinastraat 27) is tot 28 april een bijzonder vrolijke en kleurrijke expositie te zien waarbij het circus en de clown centraal staan. Van Karel Appel is een groot aantal kleurenlitho's en enkele houtreliëfs aanwezig. Verder heeft Aat Veldhoen olieverfschilderijen bijgedragen en is er een imponerend doek van Cottavoz. Een groot deel van de verzameling is afkomstig uit de bedrijfscollectie van Bloch-Tiamo. Te zien op woensdag, zaterdag en zondag van 12-17 uur en voor scholieren in klassikaal verband na afspraak.
India
Bij galerie Frank Eweg, Houtplein 30 in Haarlem wordt tot 20 april een tentoonstelling gehouden over volkskunst uit India. De collectie bestaat uit 120 fragmenten die dorpsvertellers gebruikten om hun verhalen te verlevendigen. De grootte van deze doeken is ongeveer TA bij s/i meter. Daarnaast zijn aquarellen, houtdrukken, tekeningen en enkele miniaturen te zien met als onderwerpen o.a. gedaanteverwisselingen bij geboorten, geliefden en bruiden, portretten, dieren etc. Ma. t/m za. 10-17 uur.
Johnny Rolf
Johnny Rolf begon aan het einde van de jaren vijftig met het maken van potterie.1 Zij werd toen beln-
vloed door de keramiek uit' re Oosten. Haar werk een grote betrokkenheid &~, tuur en de wereld om hf** Planten en dieren in sotvL decoratie, maar ook *™ voorstelüngen en vorme!*,* zen naar de natuur. In het 9 u Museum van Amsterdam % mei werk van de afgeloPf, ; jaar te zien. Bij de >> indeling gemaakt naar de i< haar gebruikte oventypes- a vormgeving en effect een "JJJ \ rig bepaald, wisselend * leveren. Tot 12 mei.
Reliëfgravure van Karel Appe1, O tie Clownerie in Lelystad i
Pesach
In het Kröller-Müller MuseuiJ Otterlo op de Hoge Veluwe star* serie voorjaarsconcerten morf? avond met „Muziek rondom 1 sach" oftewel psalmen, dansen liederen die op het Joodse P* feest betrekking hebben. Het C& gium Musicum Judaicum o» Chaim Storosum (die tevens ■* lichtingen geeft) put ervoor uit' rijk synagogaal en folkloristiscU pertoire.
Paul Stockner
De alt-saxofonist Paul StocKJ geboren in Californië, woont al' jaar in Europa. De komende v geeft hij een aantal concerte* Nederland. Hij speelt met trotfl l tist Charles Green, bassist ATIII Dooyeweerd en drummer t 0 s van Duynhoven op 4 april in » sit" (Rotterdam), 5 april in \ BIM-huis (Adam), 10/4 in 't Sflj l ke Nijmegen) en 11/4 in „De "& (Enschede). Met deze groep sj> V hij in de jazz-traditie, waarbij >i vloeden van Parker en Coltra" D bemerken zijn. Meer in de stijl l de vrije geïmproviseerde muzi' |> een ensemble van Stocker ntf''< baïst Larry Fishkind en drufl> k Pedro Nykyruy, dat op 9/4 te W >< is in de Melkweg (Adam). \
In 't kort
• Henk Batenburgh breng*; solo „Jij of ik alleen" vanaf dij drie weken in Centrum 3W (Kleine Zaal). Zondag en ma* geen voorstelling. Morgen uur is hij met fragmenten op I Stad te horen. „Een vol humor, verlangen, heW ironie, tederheid en woede,' i hij zelf. • Henk Elsink komt vana*J december in Carré en is mej combo vanaf donderdag drie*! den in Amstelveens Ctin Centrum. • Terence Rattigans stuKj pure liefde" is woensdag in ffl veen (ook 25 en 26 april), donn in Alkmaar, de 22ste in ZaW 29 en 30 in Hoorn. Met Simone Rooskens, Jo de M«|
EXPOSITIES Twenthe
Het rijksmuseum Twenthe bestaat vijftig jaar. Daarom wordt 26 i& mei een jubileumtentoonstelling van schilderijen gehouden onder de titel „Oost-Nederland model", landschappen, stadsgezichten van de 17de tot en met de 19de eeuw. Te zien zijn 75 schilderijen uit Nederlands, Engels, Frans en Duits bezit. Overijssel, de Veluwe en de Achterhoek spelen de hoofdrol op schitterende doeken van o.a. Jan Van Goyen, Hobbema, Avercamp, Jacob van Ruisdael uit de 17de en Bilders, Gabriël, Springer, Voerman, Matthijs Maris, Roelofs en Witsen. Het museum is gevestigd aan de Lasondersingel 129; open di. t/m za. 10-17 uur; zo. 14-17 uur.
Advertentie
ADVERTENTIE _M____ SXaL^^aW * j11 jJmwÊjmx Erffgai • Jl'i i aPSaUCU
Advertentie
11 ..«se 2S ton lutz t*S V VANAF 8 APRIL C-D VW- ELKE DINSDAG & T/M ZATERDAGAVOND
Advertentie
ADVERTENTIE Westiand/Weterirtg Galerie exposeert van 10 april t/m 20 mei 1980 Tekeningen van Gé Verhulst Open maandag t/m vrijdag van 12 tot 17 uur. Westland/Wetering Galerie Rokin 74, Amsterdam
Advertentie
ADVERTENTIE SBK Amsterdam ;Amstel 31* (bij de Munt) i, 020 -. 23 92 15 i ■ t/u ' lenen / sparen / kopen i (abonnement v.a. f"15»- o.mnd.: i . (hiervan is f 10,50 kooptegoed'
Advertentie
ADVERTENTIE h FRANS j, AVONDOPENL £1-7 i vt, met kaarslicht en m*1' J> met Pasen , ;«l wan vrijdag 4 t/m m^O 7 april van 20.30 - 22 3 ij Groot Heiligland6 J' Haarlem . ' ■*SI l