In Breda is in het voormalig klooster De Klokkenberg een hartkliniek ingericht waar binnen een paar jaar duizend hartoperaties per jaar zouden kunnen worden verricht. Voor twintig miljoen gulden is de kliniek uitgerust met de modernste voorzieningen. Dr Peter van der Schaar staat klaar om de eerste operatie uit te voeren met een in Houston (Texas) getrainde staf en zestig man verpleegkundig personeel. Van der Schaar heeft in Nederland geen hart meer geopereerd sinds hij in 1972 na een conflict in Eindhoven ontslag kreeg van het toenmalige Binnenziekenhuis. Zijn vaardigheden heeft hij op peil gehouden in Texas.
Het Parool
- 03-11-1979
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 03-11-1979
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10677
- Jaargang
- 38
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
In Breda is in het voor-
Lijdensweg van hartkliniek Trouwt rekken ’in gelang van patiënt’ noudt opening op
'lbr getemperd door de )X>rmaif„ llderde ramen van de dfcamtr t.u°osterhal de operantenbak^ In het instru' I ht«3!£ wS611 garen en _n oren voetbaltoernooi moejitig *lTjiseren om de mensen .M tnf als we niet heel I cmf f mming krijgen. U kunt ,1» t_rjistateren dat we gereed toeta* Wachten is op de staatstóïSi, ¥■ begrijP niet welk J W«fi. elang ermee gediend is ma-l, „ mming nog langer op te fü £• zegt Klokkenberg-direcs J- Kegelaer (socioloog). mevrouw Vederh „J311 volksgezondheid ziet f2Pfnfronteerd met de voliw £in: de vijf & zesdui>r eeï&é?*«n die jaarhjks *en, woVrif ,e m aanmerking 1?ertand K^^lechts de helft in "Vergaan erP^eerd- Stads 1976 iratieinhPtK Jaarlijks een J?t eenvourii» ltenland; de rest fcient aan bod. Het gedrongen on ~bij herhaling de Öte verrSSeS en to Neder" e!ivSorWnger Henrf n twee 22 basis v&n deze <* gevMi ?)?£?menten een VVersum enVnJonnestraal in J** mochf in Jöen inSt? hartklinieken 1 beide eSt00 voorwaarde e^n hecht sa- zouden $?* dan L, ",of meer acade,e>n. wel algemene zieken!sW«* zS£«r*heeft 4 de &straal met behulp «<(^hifurrt!e! 1 het der W_,.eindeKo,Plann^n verwezen. ?trekk?n in °nd!.rhandelen, Ntiënt» '-111 het belang van ,n eelenf-^«kkenberg twee 8 een ov " IJ,de staatssecre.St Ignatnf °^.ste £et meft-sieovereenkomt _...leidin_>t^i,d? ogen van de W^S™ en de eslichaS? htertn haar ABt kS,ein voor de ll öoor fL w°rden gegeven tmetdehon Te?schu van in-o Ver de « ef ieidingscommis- I ïï«ttö»i*?rkwfJze in de kli- A der Schaar O* ttX»"1 De Kiokkenberg l^tvanwat,een geheim ge" 1 J?<*aar £5» voorstaan. Van V^at in 'K? WH werken zoals (fc °»der mf1011, doen- Dat /A als^,™eerJn dat mijn O 1"0 en C2lrurB begeleid, ge- Z een carlSog^0 Wordt
J. KEGELAER ... wachten is op de staatssecretaris... foto WUBBO DE JONG
Makkelijker
Lftet k dat de cardiobiJWoom de operade CK(i •Zodat hij weet waar y*l- moeiüjkheden hIJ weet waimeer _/reisch Beneigd zal zijn een WS* kie2e?^keliJker °Plos- b^fPu016 "ie* aitijd de K!f h°eft te zijn. Daar* 01°ognli e,r ook OP dat de _*t team 531? de **-«- leden JpNokkenK loondienst is van ?aarom maakt Bthesist0g ook, net als de team X'dee uit van het beentratip e leidt. Die r' a* var. nVaP specialismen Jat men in Nederig J*4uXek<:nhuis
overgelaten aan de medische staven. Ik ga ervan uit dat als de prefessie geen problemen ziet wij bestuurders ze met moeten maken. De staven waren het snel eens en daarna hadden we een basis voor een overeenkomst." Maar er kwamen wel problemen over. De hartpatiënten die gedacht hadden vanaf aanstaande maandag in De Klokkenberg terecht te kunnen, zullen hun pijn nog een paar weken langer moeten dragen. De Stichting Nationale Hart Actie bestookt zowel de staatssecretaris als De Klokkenberg met brieven en telegrammen waarin de stichting oproept de belangen van de patiënten te stellen boven het beslechten van een prestigestrijd „Staak op medemenselijke gronden alstublieft prompt uw strijd. Denk primair aan behoud van levens van ernstige hartzieken die aan u worden toevertrouwd, thans van u afhankelijk zijn en waarbij in een aantal gevallen de beslissing tussen leven en dood in uw handen ligt."
Tegenstellingen
Volgens directeur Kegelaer van de Klokkenberg waren tijdens de onderhandelingsgesprekken met de vorige samenwerkingspartner, het Diaconessenhuis ook zoveel persoonlijke tegenstellingen ontstaan, dat samenwerking niet meer mogelijk geacht moest worden. Vandaar dat De Klokkenberg met beide handen het aanbod van het Ignatius greep en binnen vijf dagen een nieuwe overeenkomst opstelde. Afgelopen woensdag waren zowel Kegelaer als zijn collega Mol van het Ignatius optimistisch over de mogelijkheid tijdens het beraad dat die avond op het ministerie van volksgezondheid onder leiding van de staatssecretaris zou worden gehouden naar ieders tevredenheid aan te vullen. Mol: „Wij zijn begonnen de samenwerking op cardiologisch gebied te regelen omdat dat de kern van de samenwerking vormt. Nu dat geregeld is, komt de rest vanzelf wel. De staatssecretaris wil ook een duideüjker scheiding van verantwoordelijkheden voor selectie en operatie. Wij zijn ervanovertuigd dat De Klokkenberg er. niet naar streeft de selectie van patiënten naar zich toe te trekken. We hebben gekozen voor de vanuit praktisch oogpunt simpelste constructie." Dat zei Mol vóór het beraad van afgelopen woensdag.
Laatste komma
Zijn optimisme is met terecht gebleken. Voorzitter dr W. Geldof van de begeleidingscommissie hartchirurgie had er van te voren ook al geen twijfel over laten bestaan dat zijn commissie pas bereid is een positief advies te overwegen als de contracten tot de laatste komma geregeld zijn. ..Je kunt nu onmogelijk spreken van een samenwerkingsovereenkomst, hoogstens van een intentieverklaring. Dit zijn zaken die je 2L« belang van de patiënt nu eenmaal grondig moet regelen. Natuurlijk zijn wij er ook voor dat «reda kan starten met hartchi™£flf' dan wel volgens de 2°n?eüike voorwaarden in «nJf^nstemming met de opvattingen van de professie." f"■fJ_v*ae* raakt Geldof een' Se kern van de zaak. Me™w vederS voorganger Hen- SSX* tot ta den treure vast- aan de oorspronkelijke SSSÏÏS,n: verste>* eerst de academische centra, zoek dan mogelijkheden in grote algemene ziekenhuizen. Onder druk van de publieke opinie, de hartluchtbruggen naar het buitemand en het parlement gaf hij zijn fiat aan de eerder genoemde experimenten in Zonnestraal en De Klokkenberg. Voor het eerst in vijftien jaar werd daarmee de mogelijkheid geopend voor het stichten van een zogenaamde categorale kliniek. De begeleidingscommissie is nog altijd erg ongelukkig met die opzet van Hendriks. Daarom heeft de commissie ook van het begin af aan zeer hoge eisen gesteld aan zowel de organisatorische overeenkomsten als aan de voorzieningen. Woordvoerder Hannesen van het Centraal Orgaan Ziekenhuistarieven (COZ): „Als je alle wensen van de begeleidingscommissie zou uitvoeren zou je op een prijs van 75.000 gulden per operatie komen in plaats van de nu door Klokkenberg geraamde 17 a 20.000 gulden. Maar ja, daarbij moet je bedenken dat de heren ook proberen wat extra voorzieningen getroffen te krijgen die ze dan later in hun academische ziekenhuizen ook kunnen binnen halen. Dat zijn zo van die mechanieken waarop we hier allang bedacht zijn." En hoe staat het met de wél getroffen voorzieningen? Woordvoerder Van Leeuwen van het College voor Ziekenhuisvoorzieningen: „wat ons betreft is de zaak prima in orde. Wij komen pas weer kijken als ze zouden besluiten de kliniek over te brengen naar het Ignatius. Want dan moeten weer nieuwe voorzieningen getroffen worden. Wat ons betreft kunnen ze beginnen." Aan de staatssecretaris en haar beleidsmedewerkers is het nu om in het belang van de patiënt mt te maken wat het verschil is tussen het toepassen van de methode- Houston op een Nederlandse hartpatiënt in Houston en in Breda. Roy Buijze
oud nieuws
ZjO jaar geleden maandag 1 november 1954: De 74-jarige „koning van de clowns", Grock, heeft Zaterdagavond in zijn circus te Hamburg zijn laatste voorstelling gegeven.. Heb publiek was groter dan ooit tevoren, daar behalve 3000 aanwezigen in de circustent,, ook tienduizenden in West-Duitsland Grocks grollen door middel van de televisie konden gadeslaan.
LAJ jaar geleden maandag 2 november 1959 Elek Schwartz, de bondscoach van de KNVB, heeft in verband met de heupblessure van Eddy Pieters Graafland noodgedwongen moeten teruggrijpen op de 38-jarige Piet Kraak als doelverdeiger van het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Noorwegen in het stadion van Feyenoord in Rotterdam. Het elftal is als volgt samengesteld: Kraak (Elinkwijk); Wiersma (PSV) en Renders (PSV); Notermans (Fortuna '54). Van der Hart (Fortuna '54) en Klaassens (Feyenoord); Van der Kuil (PSV), Wilkes (Fortuna '54), Van der Linden (DOS) en Moulijn (Feyenoord).
-Lö jaar geleden maandag 2 november 1964: De schatrijke koning Saoed (62) van het Middenoosterse olierijk Saoedi-Arabië is vandaag afgezet. Hij wordt opgevolgd door zijn 58-jarige halfbroer Feisal, die sinds maart van dit jaar als regent optrad en in feite reeds alle macht uitoefende.
J.U jaar geleden dinsdag 4 november 1969: President Nixon heeft vannacht in een door radio en tv uitgezonden rede tot het Amerikaanse, volk gezegd een geheim plan te hebben voor de terugtrekking van alle Amerikaanse gevechtstroepen uil Vietnam, maar zich daarbij niet aan een tijdschema te willen binden. In zijn 31 minuten durende toespraak, die met grote verwachting was tegemoet gezien, deed de Amerikaanse president een beroep op zijn landgenoten vertrouwen te hebben in zijn pogingen vrede in Vietnam te bereiken.
1 >m 1 — 1 ö jaar geleden zaterdag 2 oktober 1974 De minister yan Defensie, ir. Vre* deling, heeft gisteren manschappen en materieel ter beschikking gesteld voor de oogsthulp in Zeeland, waar een deel van de oogst op de ondergelopen akkers met verrotting wordt bedreigd. In overleg met de minister van Landbouw, mr. Van der Stee, zal worden nagegaan op welke wijze de militairen in Zeeland kunnen worden gebruikt.