GRONINGEN — Een 79-jarige inwoner van Groningen is gisteravond na bezoek aan de Roldermarkt in Groningen doodgeslagen en in een sloot naast het Europaplein gegooid. De man bleek beroofd te zijn van een nog onbekende hoeveelheid geld. Volgens de politie had hij enkele duizenden gulden bij zich. Als verdachte is aangehouden een 29-jarige inwoner van Appingedam, die samen met het slachtoffer een taxi had genomen en na hem was uitgestapt. De verdachte ontkent.
Het Parool
- 15-11-1979
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 15-11-1979
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10687
- Jaargang
- 39
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
BINNENLAND KORT Roofmoord
Bekentenis
EINDHOVEN — De 48-jarige J. E. uit Eindhoven heeft tegenover de politie bekend, dat hij vorige week vrijdag de 18-jarige Peter Schouten door messteken om het leven heeft gebracht. De man had een verhouding met de moeder van het slachtoffer. Omdat de jongen het met deze relatie niet eens was wilde E. daarover met hem praten. Het gesprek liep echter uit op een gevecht.
PAIS WIL MEER AANDACHT VOOR BUITENLANDSE KINDEREN ‘Onderwijs in twee culturen’
(Van onze onderwijsredacteur)
AMSTERDAM — Onderwijsminister Pais wil mogelijk maken dat buitenlandse kinderen ook bij het voortgezet onderwijs les krijgen in hun eigen taal en cultuur. Voor bepaalde groepen zou dan een tweede voertaal, naast het Nederlands worden ingevoerd.
De minister heeft dit gisteren meegedeeld op de landelijke bijeenkomst „Onderwijs aan culturele minderheden" in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Minister Pais schatte het aantal kinderen met een niet-Westeuropese culturele achtergrond in het kleuteronderwijs, het lager en voortgezet onderwijs op honderdduizend. Bovendien, zei hij, is dat de snelst groeiende groep. Van de Nederlandse bevolking kan ai vijf procent gerekend worden tot culturele minderheden, aldus Pais: „Deze cijfers liegen er niet om." Volgens Pais zijn de gevolgen van de vestiging van steeds meer buitenlanders in Nederland te lang onderschat. Hij komt nog dit jaar met een beleidsnota over het onderwijs aan kinderen van culturele minderheden en heeft voor 1979 alvast tachtig miljoen en voor volgend jaar honderddertig miljoen gulden uitgetrokken om de ernstigste knelpunten op te heffen. Pais gaat ervan uit dat de grote meerderheid van de mensen die tot een culturele minderheid behoren
MEESTEN BLIJVEN HIER WONEN
hier zal blijven wonen. Dat betekent dat zij in twee culturen onderwijs moeten krijgen. Het onderwijs in hun eigen taal en cultuur is van essentieel belang, willen de kinderen hun zelfrespect en de communicatiemogelijkheden met hun ouders niet verliezen, aldus minister Pais. Maar ook de van oorsprong Nederlandse kinderen moeten er mee vertrouwd worden gemaakt, dat onze samenleving niet meer een zuiver westerse is en openstaan voor andere invloeden. De opleiding en de nascholing van leerplichtigen moeten hieraan worden aangepast. „Het besef dat Nederland een veelkleurige samenleving is, waarin we respect hebben voor de ander, moet een essentieel onderdeel worden van de geestelijke bagage van alle onderwijsgevenden in Nederland," aldus de minister. „Wij moeten weten, dat onze democratische samenleving groot gevaar loopt wanneer dit niet van meet af aan wordt bijgebracht." Minister Pais streeft ook naar een landelijk „contactpunt" om ervaringen bij het onderwijs aan culturele minderheden beter te kunnen overdragen. Hij gaat binnenkort naar Marokko, onder meer voor het werven van Marokkaanse leerkrachten. Gevraagd naar het risico dat ondemocratische groepen als de Amicales of de Grijze Wolven meer invloed krijgen op het onderwijs aan anderstaligen, zei Pais dat hij er op gespitst is dat we geen indoctrinerende elementen in het Nederlandse onderwijs introduceren die wij niet wensen.
De Oude Villa
INNIGE maanden geleden ** schreef ik over een Florentijnse villa, gelegen op de heuvel van Bellosguardo, die ik tenslotte had gevonden na een vermoeiende speurtocht naar de Villa Castellani. Dat huis boezemde me veel belangstelling in omdat de romanschrijver Henry James er had gewoond en gewerkt. Ik nam aan dat de totaal vervallen villa, waarin ik — dankzij een vriendelijke bewaker — geruime tijd kon ronddwalen, inderdaad de Villa Castellani was. Dat ik Florence opnieuw zal moeten bezoeken om de echte Villa Castellani te zoeken, zag ik tijdens het lezen van „Violet Trefusius, Life and Letters", waarin een aanal foto's staat afgedrukt van de Villa I'Ombrellino. Sommige van die foto's heb ik ook gemaakt: van het uitzicht op Florence, van het terras aan de voorzijde en van een beeld van twee jonge mannen onderaan de trap die naar het terras voert. Op mijn foto's staan geen mensen. Ze geven slechts een trieste indruik van de vergane glorie van Villa I'Ombrellino. Op de foto's in het boek zie je op het terras koningin Sophia van Griekenland zitten, naast haar dochter, koningin Helena van Roemenië. Violet en baar zuster Sonia staan en zitten tegen het beeld van de twee jongens aan, dat in 1932, het jaar waarin de foto werd gemaakt, nog niet door onkruid was overwoekerd zoals in juni 1979. TRIOLET Trefusis was de laatste bewoner van de Villa I'Ombrellino, die na haar dood in 1972 werd verkocht. (Volgens de
bewaker was het IHJJV I dom van de gemee»* \t\ In Nederland is yy*. uit het boek Portra»* / ge, waarin baar veyjfjJ schreven staat met le-West, de Engel«yJ die model heeft geslty
door HENK SPAAN
BUITENLAND KORT Dissidenten vrij
WARSCHAU (Reuter) Poolse dissidenten die zo*L ren opgepakt naar aanle'% de onofficiële viering val. onafhankelijkheidsdag vrijgelaten. Geen van de j ten (schattingen over lopen uiteen van 100 tót j 1 zich voor de rechter befc^j' | verantwoorden, zo is in "' j kringen in Warschuu mee»
Staatsburgerschap
WENEN (Reuter) — De *ï slowaak Premek aan de Weense universiteit) teren van zijn beroofd vanwege zijn c( met de Tsjechoslowaak"5 j ging voor de mensenrecht j f, ta '77. De 30-jarige Janj"- % regeringsbesluit op de al* ■ Jt van zijn land in Wenen |() v Vorige maand overkwaï* ~ \ choslowaakse schrijver * Ifl hout hetzelfde. Dit leidde( \ een diplomatiek 'g Tsjechoslowakije en O»8 ty)
Aardverschuiving
BELGRADO (DPA) - \ * goslavische mijnwerker* *« teren in een dagbouwrn'L *: res, ten noorden van ~ 8| door een aardverschuiv.M l ven. Reddingsploegen * f 5c hen uit te graven, maaf. twijfelt of de slachtof«er % leven zijn. \
Advertentie
ADVERTENTIE fserreëi wil met u praten over uw interieurplannen; uw wensen en uw mogelijkheden. Want om tot een verantwoord interieur te komenisoverleg nodig. Met een vakman. En vakmanschap vindt u wel bij Serrée. En gerenommeerde meubel merken als Topform.Leolux, Gelderland, Pastoe en Hülsta staan borg voor kwaliteit. Serrèe's adviseurs ontwerpen gratis uw interieur-(verander) plan. Vrijblijvend! serree Amsterdam, Stadhouderskade 106-113. Tel.: 020-76.75.31 donderdags koopavond yh
Wethouder stapt op
HAARLEM — Wethouder L. van, den Berg van Haarlem heeft besloten zijn functie neer te leggen. Hij zegt niet te zijn opgewassen tegen „het geweld in de politiek in het algemeen en tegen mijn werk in het bijzonder". Van den Berg beheerde de portefeuille sociale zaken, volksgezondheid en woonruimteverdeling.
Radarverklikker
EINDHOVEN — Bij een radarcontrole in Eindhoven werd gisteren de 29-jarige J. B. uit Heiloo geverbaliseerd, omdat hij 155 kilometer per uur reed op een weg waar maximaal zeventig kilometer is toegestaan. Hij reageerde stomverbaasd toen hij werd aangehouden omdat hij met een ingeschakelde radarverklikker reed. Het apparatuur had echter geen kik gegeven.
DREIGEND CONFLICT OVER OLIEBOYCOT
(Van onze Haagse redactie) DEN HAAG — Een conflict tussen regering en Tweede Kamer over een eenzijdige Nederlandse olieboycot tegen Zuid-Afrika lijkt op termijn mogelijk. Dat is de conclusie die getrokken kan worden na het begrotingsdebat over buitenlandse zaken. WD-minister Van der Klaauw en het CDA-kamerlid J. Scholten bleken het namelijk fundamenteel oneens over de consequenties van een motie van het CDA, die door Scholten werd ingediend. In de motie wordt de regering gevraagd formeel overleg te voeren met de EG-partners over een olieboycot en de Kamer de resultaten van dit overleg vóór 1 juni 1980 mee te delen.
Minister Van der Klaauw had geen moeite met deze tekst, maar hij zei er wel meteen bij dat Nederland zonder steun van ten minste een aantal EG-landen niet aan zon eenzijdige boycot zal begin-, nen. Eerder had hij eenzijdige Nederlandse acties „een slag in de lucht" genoemd, omdat deze niet effectief zouden zijn. Slechts in internationaal verband wil de regering „zo nodig" acties ondernemen. Scholten daarentegen hield nog wel een slag om de arm, maar legde er de nadruk op dat hij zon eenzijdig Nederlands optreden straks niet uitsluit. Scholten: „Als we geen steun krijgen in het EG-overleg meen ik dat Nederland zijn verantwoordelijkheid niet moet ontlopen en de bestaande vrijwillige boycot moet ondersteunen, tenzij in het EGoverleg betere methoden op tafel komen." Het gaat namelijk om het doel, het liquideren van de apartheid, zo meende hij.
Tweede Kamer veroordeelt gijzelingsactie
(Van onze Haagse redactie) DEN HAAG — Alle partijen, die deelnamen aan het begrotingsdebat over buitenlandse zaken in de Tweede Kamer, hebben gisteren de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran veroordeeld. „Dit is een ontoelaatbare inbreuk op de regels van het internationale recht," zo menen zij. „De houding van de revolutionaire raad in Iran komt neer op het legitimeren van de bezettings- en gijzelingsactie. Dat moet veroordeeld worden," aldus deze partijen. In een motie, die was ingediend door PvdA-woordvoerder Relus ter Beek, werd de hoop geuit dat de gijzeling vreedzaam afloopt en werd steun betuigd aan bemiddelingsactiviteiten van VN-secretaris-generaal Waldheim. De motie werd mede-ondertekend door de woordvoerders van CDA, VVD, D' 66, SGP, PPR, CPN, PSP en GPV. De Boerenpartij en DS'7O deden niet aan het buitenlanddebat mee.
Sanctiewet
PvdA-woordvoerder Ter Beek, ' die per motie kortweg om een olieboycot vroeg, kreeg van Van der Klaauw te horen dat aanvaarding hiervan tot intrekking zou leiden van de ontwerp-sanctiewet, die in behandeling is bij de Eerste Kamer. Deze wet verschaft de regering betere middelen om naleving van sancties door het bedrijfsleven af te dwingen. Hoewel het CDA over de wenselijkheid van een eenzijdige boycot verdeeld is — vandaar Scholtens voorbehoud — zit het er toch wel in, • dat ten minste een deel van de .fractie over zes maanden vóór zal stemmen als in het EG-beraad niets wordt bereikt. Daarom overweegt de PvdA maar vóór de CDAmotie te stemmen. Alleen zo komt er straks een kamermeerderheid, want de WD blijft tegen.
Prikkebeen
Hij denkt vertwijfeld. Primo: zsu Hij wel geschikt zijn voor een vrouw? Secundo: zou niet 't vinkentouw Waarop geliefden balanceren Zijn vlindercarrière deren? '
O vast en zeker! En hij denkt Aan emigratie. Zie, daar wenkt Hem al zijn vlindernet, gedrenkt In suikernat, dat in de tropen Véél zeldzaams vangen zal, bij hopen. Hij neemt terstond zijn ganzeveer En schrijft: „U Edele, wanneer V dit leest ben ik hier niet meer." Er wordt geklopt. Hij roept geschrokken: „Ik ben er niet! Ik ben vertrokken!"
door Rodolphe Töpffer, op rijm gezet door Gerrit Komrij
Bladzuiger in de straten van Eindhoven
Gemeentewerken van Eindhoven beschikt sinds kort over een bladverwerkingsmachine. Deze bladzuiger kan in een half uur zes kubieke meter bladeren opnemen. Het opruimen van afgevallen bladeren, in Eindhoven jaarlijks zon 5500 kubieke meter, werd tot nu toe met de hand gedaan.
Analfabeten
De pedagoog Henry Dors, teamleider van de onderwijsbegeleidingsdienst ABC in de Amsterdamse Bijlmermeer, keerde zich fel tegen het „bi-culturele" onderwijs (onderwijs in twee culturen) dat speciaal voor met-Nederlandstalige kinderen is bestemd. In de praktijk lopen de kinderen hierdoor de kans dubbele analfabeten te worden, zei Dors. Bovendien heeft zulk onderwijs volgens Dors verkeerde gevolgen voor de van oorsprong Nederlandse kinderen, want een school met weinig of geen kinderen met een buitenlandse achtergrond hoeft hierdoor niet te veranderen. „Je krijgt op deze manier* twee soorten oorspronkelijke, blanke Nederlanders: zijn de niet-Nederlanders goed vertegenwoordigd op je school, dan word je multi-cultureel opgevoed. Heb je de pech in een duurdere en meer oorspronkelijk Nederlandse wijk te wonen, dan groei je op in het besef dat het dogma van de suprematie van de Nederlandse cultuur juist is." In de plaats van bi-cultureel onderwijs voor een deel van de leerlingen bepleitte Dors „multi-cultureel onderwijs" (onderwijs in veel meer culturen) voor alle schoolkinderen. „De Nederlandse samenleving is een der meest gevarieerde multiraciale samenlevingen van West- Europa geworden. In een dergelijke samenleving hoort het onderwijs op alle scholen voor alle kinderen de consequenties daarvan te dragen."
Nieuwe weg
ALMELO (ANP) — Aan het Twentse wegennet is gisteren een belangrijke schakel toegevoegd door de opening van de Interwijkweg in Almelo. De nieuwe weg vormt een rechtstreekse verbinding naar de rijkswegen A-l en 35. Het doorgaand verkeer hoeft nu niet meer door de bebouwde kom van Almelo. Het nieuwe traject is 5,6 kilometer lang. Half december wordt het tweede gedeelte van rijksweg 35 tussen Hengelo en het klaverblad Azelo bij Almelo geopend.
Rotterdam Air mag gaan vliegen
ROTTERDAM (ANP) — De staatssecretaris van verkeer en waterstaat, mevrouw N. Smit-Kroes, heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Rotterdam Airlines vergunning verleend om vanaf de Rotterdamse luchthaven Zestienhoven lijndiensten uit te voeren naar enkele Europese bestemmingen.
De staatssecretaris heeft deze beslissing genomen na overweging van de bezwaren die van verschillende kanten zijn ingediend tegen de uitbreiding van het vliegverkeer op Zestienhoven. De directeur van Rotterdam Airlines, A. Verlinden, had in juli een aanvraag ingediend voor geregelde lijnvluchten van Rotterdam naar Le Havre, Bordeaux, Londen-Ipswich, Luxemburg, Bazel, Innsbruck en Klagenfurt. December vorig jaar had de staatssecretaris Rotterdam Airlines al toestemming gegeven voor vluchten naar Le Havre, Londen, Gatwick, Bazel, Luxemburg en Bordeaux. Zij trok deze vergunning in juli van dit jaar echter in vanwege de bezwaren die Rotterdam, enkele omliggende gemeenten, het dagelijks bestuur van Rijnmond, het anti-bulderbaancomité en de KLM tegen de beschikking hadden ingediend. De plaatselijke overheden meenden dat mevrouw Smit-Kroes een beslissing had genomen zonder de betrokken partijen te horen. De afdeling rechtspraak van de Raad van State stelde eind mei vast dat de beschikking van de staatssecretaris onvoldoende was voorbereid. Mevrouw Smit-Kroes gaf toen toe dat zij wat overhaast te werk was gegaan. Eind augustus hield de Rijksluchtvaartdienst een aantal hoorzittingen, waarop voor- en tegenstanders hun mening konden geven. Voor de uitvoering van de vluchten heeft Verlinden twee Fokker- Fellowships besteld voor een bedrag van honderd miljoen gulden. Daarnaast wil hij ook de Boeing 737 inzetten, die hij reeds eerder had aangeschaft maar intussen aan een andere maatschappij heeft verhuurd.
Geluidshinder
De nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft sinds haar oprichting in april 1977 veel tegenstand ondervonden van de plaatselijke overheid. Rotterdam wil het vliegveld Zestienhoven sluiten en het terrein gebruiken voor woningbouw. Rijnmond schrapte de luchthaven uit het streekplan en de omliggende gemeenten maakten bezwaar tegen de toeneming van de geluidshinder. Verlinden meent echter, dat de geluidsoverlast tot het uiterste beperkt kan worden.
Verkiezing Korea
SEOEL (UPI) — De * * aanse regering en het le£f besloten nog in deceir»" j , zingen voor een nieuw? j \ te houden. Deze zal de j. ber vermoorde Park , opvolgen. Vandaag al lement voor het eerst moord op Park bijee'' Voornaamste onderweg sprek is de grondwet, * \ 5 eigenmachtig door Par gevoerd.
Doodstraf China
PEKING (AP) — E«%j in de Chinese stad HanB ( een tweeling ter dood * 1 wegens het verkrachte* vrouwen in de afgelop''■ f 8 Een van de broers zal »n f-k worden terechtgesteld-j ! ( kreeg twee jaar uits* ( goed gedrag het vonn,st(j 5, ten in levenslange cd5 ti
Graven Chili
SANTIAGO (Reot«Ms rooms-katholieke kei* „ S heeft gevraagd om et A naar ruim 300 \ de hoofdbegraafplaat* r { go. De kerk wil naga*nv( j stoffelijke resten va?-ü ja politieke gevangenen ,f
Referendum Zw
STOCKHOLM. Zweedse regering aangekondigd dat z'J mogen uitbrengen. , t^
Vulkaanuitbarst
QUITO (UPI) — P/.V'll kaan op het groots**,* Ecuadoriaanse G* fjljj pel is plotseling '*rtXT spuwen, waardoor ten worden geëvac%'" de gouverneur van -', eilanden zijn er ?e,/y van slachtoffers w\Ji