(Van onze correspondent) JERUZALEM — Op de Westelijke Jordaanoever is' vandaag een algemene staking uitgeroepen uit protest tegen de arrestatie en aanstaande uitwijzing van de Palestijnse burgemeester van Nabloes. Winkels, bedrijven, openbare instellingen en scholen zijn dicht en Israëlische veiligheidstroepen hebben maatregelen getroffen om betogingen tegen te gaan. De crisissituatie in de door Israël bezette gebieden verergerde gisteren aanzienlijk doordat de ministeriële commissie van defensie het zondag door de Israëlische regering genomen besluit om de burgemeester van Nabloes, Bassam Sjaka, te verbannen bekrachtigde. De burgemeesters die nog hadden gehoopt dat de commissie tot andere gedachten zou komen, kondigden daarop, in navolging van 17 collega's die dat al eerder hadden gedaan, hun ontslagaanvrage aan. Het bestuur van 29 gemeenten op de Westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza is lamgelegd doordat ook de gemeenteraden en meer dan 100 bestuursorganen van kleinere plaatsen zijn opgestapt. Verwacht wordt dat het hooggerechtshof waar Sjaka's echtgenote een kort geding tegen het besluit van het kabinet aanhangig heeft gemaakt niet voor het weekeinde aan de zaak zal beginnen. Het besluit Sjaka te arresteren viel nadat deze in een gesprek met de coördinator van de bezette gebieden, generaal-majoor Danni Matt, het door de PLO aangerichte bloedbad van maart 1968 op de kustweg tussen Haïfa en Tel Aviv vergoelijkte door te verklaren dat hij begrip had voor de nationalistische motieven van de daders. De Israëlische radio meldde vandaag dat generaal Matt met pensioen zal gaan en dat zijn post zal worden opgeheven.
Het Parool
- 15-11-1979
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 15-11-1979
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 10687
- Jaargang
- 39
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Bestuur in bezette gebieden lamgelegd
‘Onrealistisch’
Zijn Amerikaanse collega Harold Brown noemde pogingen produktie en plaatsing van de wapens te ontkoppelen „totaal onrealistisch". Brown onderstreepte dat de beslissing in december meer moet zijn dan een beginselbesluit. „Ik zie niet in hoe een beginselbesluit, zonder beslissingen over aantallen en plaatsen, ons in staat kan stellen locaties te overzien, de constructie te plannen en zulke maatregelen te treffen als nodig zijn om het programma op tijd klaar te hebben," aldus Brown. Ook van Duitse zijde werd opgemerkt dat uitstel van het plaatsingsbesluit „onaanvaardbaar, onlogisch en zinloos" is.
‘Niet opgeven’
Tegenover deze overmacht liet Scholten gisteravond weten de strijd niet op te geven. „Er is nog heel wat werk aan de winkel" sprak hij. „Ik kan en wil niet volstaan met één keer een beroep op de bondgenoten te doen en dan over te gaan tot de orde van de dag. Zo werkt dat niet." Scholten verklaarde dat zijn inspanning voor het CDA-standpunt nog niet is afgesloten en dat in die zin het VVDstandpunt — produktie én plaatsing mag — nog niet aan de orde is. De minister wees er nog eens op dat niet zon groot verschil bestaat tussen de benaderingen van hemzelf en van zijn NAVO-collega's als op het eerste gezicht wellicht lijkt. „In geen van beide gevallen is sprake van een automatisch verband tussen produktie en plaatsing van nieuwe wapens" zei hij, „Ook als in december wel over de plaatsing wordt beslist is de uitvoering van déze beslissing toch afhankelijk van de voortgang van wapenbeheersingsoverleg. Daarna komt er weer een evaluatie die leidt tot bepaling van het te plaatsen aantal." Of langs deze weg straks een compromis met de bondgenoten mogelijk blijkt — in Welk geval hun publieke afwijzing van Scholten thans vooral bedoeld zou zijn om diens manmoedig ijveren voor het CDA-standpunt reliëf te geven — viel gisteren nog niet met zekerheid te zeggen.
Advertentie
ADVERTENTIE I ! H Win 75.000 peseta's of een **1 verzorgde vakantie in Spanje... _~,, f .^^^_^^^SB^l^*^"""^""i^""^H^M ; ■ ifcmmiJa 1111 """VT Til iiil il *iéJ niU CATtii
Advertentie
ADVERTENTIES \J&tit&otmfaacs /^H{Mi&*\
SCHOLTEN BLIJFT CDA STANDPUNT TOCH VERDEDIGEN Nederland heeft geen vat meer op 'raketplan'
(Van onze Haagse redactie)
DEN HAAG — Nederland heeft geen sleutelpositie meer inzake de omstreden modernisering van de kernwapens in West-Europa. Dit bleek aan het eind van de tweedaagse vergadering van de Nucleaire Planning Groep (NPG) van de NAVO, gisteren in Den Haag.
De Westduitse minister van defensie Apel verklaarde daar namelijk dat voldaan is aan de wens van West-Duitsland om niet ale enig niet-nucleair land in Europa de nieuwe wapens te plaatsen, nu behalve Engeland ook Italië wil meedoen. Trouwens, ook België lijkt tot deelname bereid, al moet daar de zaak nog in het parlement worden besproken. Minister Scholten bevestigde dat Nederland geen greep meer op de zaak heeft, nu het als enige van de elf NPG-landen nog bezwaren tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens maakt. „Het is juist dat ik geen veto heb" aldus Scholten, al wees hij wel op het belang voor het bondgenootschap eenstemmigheid te bereiken. De Britse minister van defensie Pym sprak onomwonden uit dat „geen overdreven aandacht" aan het Nederlandse standpunt moet worden besteed, nu vaststaat dat voldoende landen meedoen om het NAVO-project te laten doorgaan. Pym zei geen concessies aan Nederland te verwachten, omdat die volgens hem al in het voorbereidingsstadium zijn gedaan. Het was trouwens opvallend hoezeer de, gewoonlijk over nucleaire kwesties nogal zwijgzame, ministers gisteren uitvoerig vertelden dat zij het hun Nederlandse collega zeer moeilijk hadden gemaakt. Scholten zelf zei zich krachtig te hebben ingezet voor het CDAstandpunt, dat met beperkte produktie van de nieuwe kernwapens kan worden begonnen, maar dat met de beslissing over plaatsing nog twee jaar moet worden gewacht. „Die benadering kreeg geen applaus" aldus de minister.
Nuchter blijven
'* Vao Z^n „Dossier over I '„< Sh!B,en aanbod op de ar- | kt" heeft het Ver- i e. So Nederlandse Onder- I té *e» (VNO> de vakbewe- § 'l *H goeiig tegen het zere i »4 ?chopt. De voorzitters I \l *cW eide vakcentrales — | i! tW Meulen (CNV) zelfs I er dan Kok (FNV) - | ■si soh er dan ook bijzonder = I'JJ, »t"Geageerd. = ,:^tst7 vakbeweging het i "•»l Èei kt is het in dat rap- Ë 1 i '«hen erde Pleidooi voor | lf>< ti, en van een ruimere = {£p & J.ssen de lonen en de I om zo de i t>t \r\0t werklozen tot het I '* Ve n Van een baan te = p\ v' 00ral hierin ziet I '(i feVerdachtmaking aan | b«' de werkzoeken- \ e 4 S „daartoe in de ogen § '#y 0^erkgevers klaarblij- | 'Zoodoende „gemoti- f •st Sip alle nuchterheid = ieefl ■HoJ11 vastgesteld dat in i 'er?, ". Vp,Van sommige uitke- § d>< VrBeleken met het bij = arf
RTSJNOJ: ’ZOON VOELDE H GEEN OSVJETBURGER’
l&Hu
grad per telefoon te bereiken. Een correspondent van het persbureau Reuter lukte dat wel en Bela Kortsjnoj vertelde hem nog geen bevestiging van de Sovjet-autoriteiten te hebben gehad, maar zich zeer ongerust te maken. De arrestatie van Igor houdt vrijwel zeker verband met de verplichte militaire dienst waaraan hij zich een jaar geleden onttrok. Kortsjnojs zoou heeft sindsdien ondergedoken gezeten. Hij kan daarvoor drie jaar gevangenisstraf krijgen.
DEMONSTRATIES BIJ BEZOEK SOEHARTO
De Indonesische president Soeharto werd gisteren ontvangen door de Britse premier mevrouw Thatcher. Tijdens het staatsiebezoek van drie dagen is niet gesproken over het lot van de politieke gevangenen, de invasie op Oost-Timor en de onderdrukking van de Papoea's. Een demonstratie voor het huis van Thatcher vestigde de aandacht op deze onderwerpen (onder).
POST GODE Gebruik’m goed.
Alle postcodes, van Aadorp tot en met Zijldijk, staan in het postcodeboek. Als u er één keer de postcodes in opzoekt van familie en vrienden en daar een complete adreslijst van maakt, bent u voor altijd klaar.
MINISTER THEISEN STAPT OP NA KRITIEK SPD EN FDP
MAINZ (DPA, Reuter) — De minister van justitie van de Westduitse deelstaat Rijnland-Pfalz, de christen-democraat Otto Theisen, is gisteren afgetreden. Op Theisen werd al enige tijd kritiek geleverd, vooral van de kant van de oppositiepartijen SPD en FDP, omdat hij verantwoordelijk werd geacht voor de nalatigheid van het openbaar ministerie in de zaak-Strippel. Strippel is een voormalige SS-officier die ervan wordt verdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog tien vrouwen te hebben vermoord in het toenmalige concentratiekamp Vught. Hoewel de officier van justitie beschikte over voor Strippel belastend materiaal, weigerde hij een vervolging in te stellen. Afgelopen maandag dienden de SPD en FDP een motie van wantrouwen in tegen Theisen. Deze werd echter afgewezen omdat de regerende CDU haar minister bleef steunen. Opvolger van Theisen wordt Carl Ludwig Wagner, voormalig parlementslid.
Belgisch kanon via Brazilië bij Russen beland?
(Van onze correspondent) BRUSSEL — De Belgische regering heeft bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Henri Simonet, die momenteel een bezoek brengt aan Brazilië, aan dat land opheldering gevraagd over steeds sterker wordende geruchten volgens welke Brazilië een Belgisch 90 mm kanon, dat ook door de NAVO wordt gebruikt, via Libië heeft doorverkocht aan de Sovjet-Unie. Het gaat hier om een anti-tankwapen dat werd vervaardigd door de Belgische fabriek Cockerill. In Brazilië fabriceert de firma Engesa datzelfde wapen onder licentie ten behoeve van de Braziliaanse en Libische strijdkrachten. Het wapen is een lichtgewicht kanon dat op pantservoertuigen kan worden gemonteerd en dat voorkomt in twee versies, de MX I met een loop van 300 mm en de MX H met een loop van 500 mm. De Braziliaanse ambassade in Brussel heeft het bericht inmiddels gistermorgen formeel tegengesproken, maar zowel de Belgische regering als het NAVO-hoofdkwartier in Brussel twijfelen aan de waarheid van de Braziliaanse ontkenningen, omdat de NAVO-inlichtingendiensten zowel vanuit Oost-Europa als vanuit Libië hebben vernomen dat het bewuste kanon reeds naar de Sovjet-Unie zou zijn doorverkocht.
’ALLE TROEPEN MOETEN UIT CAMBODJA WEG’ Vietnam door VN op vingers getikt
NEW VORK (Reuter, New Vork Times, UPI) — De Verenigde Naties hebben gisteren in grote meerderheid Vietnam gemaand zijn troepen uit Cambodja terug te trekken.
Verder heeft de Algemene Vergadering van de VN alle landen in de wereld opgeroepen zich te onthouden van agressie of inmenging in Indochina. De strijdende partijen zelf wordt verzocht hun conflict met vreedzame middelen te beëindigen. Een resolutie van deze strekking werd ingediend door een aantal westerse en Aziatische landen. De resolutie werd aangenomen met 91 stemmen voor en 21 tegen, bij 29 onthoudingen. Hoewel de VN heeft opgeroepen tot niet-inmenging, werd op het laatste ogenblik voor de stemming nog de uitspraak toegevoegd, dat VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim moet proberen een internationale conferentie over de toekomst van Cambodja te organiseren.
In de officiële tekst van de VNresolutie wordt Vietnam niet met name genoemd. Er wordt slechts gesproken over terugtrekking van „alle buitenlandse troepen uit Cambodja". Maar in het debat dat aan de stemming vooraf ging lieten de indieners van de resolutie er geen misverstand over bestaan, dat gedoeld werd op de 200.000 Vietnamese troepen in Cambodja. Vietnam ondernam begin dit jaar een militaire inval in Cambodja en verdreef het regime. van de Rode Khmers. Volgens politieke waarnemers zal .de VN-uitspraak geen onmiddellijke gevolgen hebben. Wel is Vietnam door deze uitspraak geïsoleerd geraakt binnen de internationale gemeenschap. Deze druk, zo menen waarnemers, zal Vietnam extra voelen, wanneer het er niet in slaagt dit najaar de laatste Rode Khmergebieden te veroveren.
Slogans
/JISTEREN hield een vrouw vc 'n jaar of veertig mij op strat' staande en sprak: „Mag ik u even iets vragen?" \ En met een sierlijk handgebaa! \ „Of hebt u het op het moment t j druk?" Nu zag ze er erg aardig uit, du ik had opeens een zee van tijc Natuurlijk was dat erg onrechi vaardig jegens vrouwen, die er nie aardig uitzien en misschien cc; hele mooie inborst hebben. wie dddrover zeuren wil moet zich schriftelijk tot de schepper wende.\\ — aangetekend, anders raakt hei zoek. „Zullen we even een kopje koffit ■ drinken?" vroeg ik, met een gebaad naar een nabij café. Dat deden we\' Ze had een zeer kleine taillemaai' en een meeslepende glimlach. Enj, — o ja — ook iets te vragen. „Mijn hobby is slagzinnen bedenken," zei ze, „En ik ben er goed in,' al zeg ik het zelf. Als er een wed-, strijd is doe ik mee. En dan win ik ' bijna altijd." Haar ogen waren enigszins , scheef in het gelaat geplaatst en ik riep dan ook: „Wat leuk!" „Ik wou uw oordeel eens vragen," zei ze, „Uhebt vast veel meer kijk op zulke dingen dan ik. Blijk-' baar heb ik aanleg om slagzinnen te maken. Ik doe dit, omdat ik het grappig vind. Maar als ik er nu1 eens mijn beroep van maakte? Hoe ziet u dat?" Nu ben ik een pessimist, zij het in de trant van de Italianen, die zeggen: „Een pessimist is een goed geinformeerde optimist." En over de reclamewereld ben ik vrij goed geïnformeerd. Die wemelt van mannen die, krom van wroeging, een op zichzelf smakelijk zuurtje aanprijzen en dan, in hun ledige uren, uit pure zelfkwelling Vrij Nederland lezen. Voor de dame in kwestie leek me, in dat milieu, hoogstens een carrière als lustobject weggelegd. Daarom zei ik: „Ach, u vindt het nu toch leuk, om die zinnen te bedenken?" „Ja, enig." „Op een hobby moet u zuinig zijn. Als u er uw vak van maakt, vindt u het al gauw niet leuk meer." Daar ze dit allerminst had willen horen, verdampte haar glimlach. Maar haar taillemaat bleef onveranderd. „Zal ik u eens een paar van mijn slagzinnen voorlezen? Ik ken ze uit mijn hoofd," zei ze. „Voor de draad ermee," riep ik. Ze reciteerde er een stuk of zes. Allemaal bekroond, maar ze vielen me niet mee. Zon jury kiest vaak, uit pure wanhoop, een kleinste kwaad of een hele goeie, die dan later niet door een huisvrouw maar door een ervaren beroepscopywriter blijkt te zijn ingezonden. Omdat ik haar gezelschap op prijs stelde, loog ik dat ik de slagzinnen geweldig vond. Niettemin ging ze heen. Ze liep nog mooi óók — ongetwijfeld in een richting, tegenovergesteld aan die welke ik haar had geadviseerd. De makke van haar slagzinnen was, dat ze allemaal rijmden. Rijmen doet elke amateur in de reclame. En een enkele vakman. Al jaren lees je, als de trein die fabriek passeert: „Al een kist, krat of vat van de Phoenix gehad?" En alleen Toon Hermans riep: „Néé..." Het klassieke voorbeeld van onvakkundigheid staat op een ruit aan de Overtoom: „Ga voor een goed diner, met uw poelier in zee." Het rijmt in hoge mate, maar ik zie mezelf niet, met opgerolde broekspijpen, naast een poelier in de branding staan, als ik juist geen vis wil eten. In de binnenstad hangt, op vele plaatsen, een gedrukte affiche waarop staat: „Bakker is geen stakker."Laatst heb ik, bij een tramhalte, aan vier personen gevraagd of ze wisten wat deze slogan betekende. Geen van hen had ook maar het flauwste vermoeden. Daarom heeft de zin geen zin. Ik weet toevallig dat de affiches zijn aangeplakt door krakers die een pand op de Weteringschans bewonen dat het eigendom is van de heer Bakker, die hunkert naar hun vertrek. Die jongens en meisjes zijn zó vol van hun eigen affaire, dat ze denken „ledereen weet natuurlijk wie Bakker is." Een dwaling, waaraan een echte reclameman zich nóóit schuldig zal maken. Die veronderstelt niets bekend, maar verschaft compact een pakkende informatie, die iedereen begrijpen kan. Herman Brood zei in een televisie-interview zo treffend. „Je moet de taal spreken die iedereen spreekt — de rest is gemompel van bedelaars." KRONKEL