(ADVERTENTIE) Snelle verlichting van pijn in spieren en gewrichten Pf.mrt-rM P*»~. «P*. lu-.pn-ui, **■ iintiil-lng—, *i*—' m* «- ledematen : ■fata werkt sneller, niets —__t aangenamer ter verlichting van pij- dan AlgesaJ-batoem. Onmiddellijk In de M o_or_t_gend, werkt Algesal diep op de weefsels kt tot aan de haard Tan de pijn (zonder oppervlakkige warmteeensatie «f Irritatie van de huid te veroorzaken) e_ " doorstraalt" verlichtend weefsels en spieren tot ia de gewrichten. Reumatische pijnen en stijfheid maken spoedig plaats voor een durend gevoel van verlichting en welbehagen. Wacht niet tot de pijn uitbreekt I Zorgt dat U thuis altijd een tube Algesal bij de hand hebt om zodra bet nodig is de pijn te verlichten. ALGESAL bij alle apoth. en drog.
De Volkskrant
- 18-09-1968
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 18-09-1968
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13353
- Jaargang
- 47
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
' . (ADVERTENTIE) a|H_H Bedrijfsverlichting=Philips _Tr fWH ___JE _________ De NV Philips' Gloeilampe- eigen research en eigen technieken. Bedrijfsverlichting is één der IJ __■__■__ __■ _-*"-! fabrieken moge vele activiteiten Voor eike bedrijfstak heeft Philips professionele gebieden waarin ________________ bedrijven die door de naam niet dan ook verlichtingsprojecten Philips is gespecialiseerd WÊÊ _____________ meer worden gedekt, verlichting is gerealiseerd, die belangrijke |_jll steeds een zeer essentieel deel bijdragen leverden aan de B van hettotale programma gebleven, verbetering van de efficiency, WU WmmWÊ _____ Bedrijfsverlichting is daarbij de kwaliteit en de veiligheid. DU 11 IDO ■J| uitgegroeid tot een specialisme met r^rilLlr^O ______ JPHIUPSI I _fe^kJ
Aantal werklozen volgend jaar 75.000 Snelle stijging investeringen Groei economie vertraagt
(Van onze correspondent)
DEN HAAG, 18 sept. — De totale produktie in Nederlandse bedrijven zal in 1969 anderhalf percent minder stijgen dan in het lopende — zeer gunstige — jaar, waarin de produktie met 6 percent toenam. In de industrie liep de produktie in 1968 tot nog toe met 8,5 percent op. Volgend jaar zal dat slechts 6.5 percent zijn. Deze vermindering van de produktie wordt onder andere veroorzaakt door een afneming van de exportstijging en een vermindering van de groei in de binnenlandse consumptie. De export, die dit jaar volgens schattingen van het Centraal Planbureau niet minder dan llpercent stijgt, zal volgend jaar slechts 8 percent groeien.
Oorzaak daarvan zijn beperkende economische maatregelen die Amerika en Engeland doorvoeren. Dat de binnenlandse consumptie iets terugloopt vindt eijn oorzaaa in het feit dat het Planbureau uitgaat van een loonkostenstijging van 6,5 percent in 1968, terwijl de prijsstijging door invoering van de BTW aan de hoge kant zal zijn. Volgens de Macro-economische verkenning van het Planbureau stijgen de investeringen van het bedrijfsleven, vooral door de gunstige ontwikkeling van de winsten, volgend jaar sneller dan in 1968. De betalingsbalans zal een overschot vertonen van 708 miljoen, tegen een half miljard in 1968.
Besparingen nemen toe
Het Centraal Planbureau gaat er vanuit dat de loonstijging gemiddeld 4 percent bedraagt. Dat zou betekenen dat de loonsom per werknemer (inclusief werkgeversbijdragen in de sociale verzekering) ongeveer even groot is als in 1968, namelijk 6,5 percent. Door een stijging van het consumptie-prijspeil in 1969 van totaal 4 percent wordt de reële loonstijging volgend jaar kleiner. Dit jaar blijft aan reeèle loonstijging 1,5 miljart over. De werkloosheid, die het Planbureau voor 196 S op gemiddeld 55.000 stelt, zal in 1969 dalen tot gemiddeld 75.000.
De Nederlandse economie heeft zich in 1968 opmerkelijk hersteld van de conjuncturele verzwakking in 1967. Door de verbetering van de Duitse conjunctuur en de importstijging in Engeland en de Verenigde Staten, kreeg de Nederlandse export een krachtige impuls. Een sterke verbetering van de arbeidsproduktiviteit en een matiging in de loonstijging resulteerden in enige verbetering van de internationale concurrentiepositie. Door een exportstijging van 11 percent blijft Nederland dit jaar 2 percent boven het stijgingspercentage van de werelduitvoer.
Ten gevolge van de devaluatie van het Britse pond, de Engelse saneringsmaatregelen en de pogingen van Amerika de betalingsbalans te verbeteren, zal de export volgend jaar wat minder snel stijgen. Niettemin ligt de verwachte uitvoerstijging (8 percent) nog één percent boven de groei van het wereldhandelsvolume. Dit is mede te danken aan een verdere vergroting van de aardgasexport met ongeveer 200 miljoen gulden.
De industrialisatie gaat steeds meer gepaard met automatisering en handarbeid vervangende diepte-investeringen. Een voorbeeld zijn de SKFkogellagerfabrieken.
Winsten
De flinke stijging van de arbeidsproduktiviteit dit jaar (5,5 percent) en de verminderde loonstijging werken stimulerend op de winsten, mede door de verbeterde afzetmogelijkheden. De niet-looninkomens (ingehouden winsten, dividenden, rente-inkomens, huren, pachten en dergelijke) nemen dit jaar volgens het Planbureau wederom niet onbelangrijk toe. Het werknemersaandeel in het nationaal inkomen daalt in 1968 opnieuw met een punt. De komende jaren (tot 1971) is volgens het Planbureau geen verdere daling van het werknemersaandeel in het nationaal inkomen te verwachten. „Omdat uit winsten relatief veel bespaard wordt, lopen de besparingen in 1968 op van 19,5 tot 20,5 percent van het nationaal inkomen. In 1968 stijgt deze spaarquote verder tot 21 percent. De gestegen winsten en de voldoende liquiditeitsvoorziening leiden tot een versnelde groei van de investeringen in het particuliere bedrijfsleven, volgend jaar. De investeringen in overheidsbedrijven (waaronder de Gasunie) nemen iets af, waardoor de totale investeringen volgend jaar ongeveer gelijk blijven.
In de loop van 1968 verwacht het Planbureau weliswaar een stijging van de industriële werkgelegenheid, maar die zal gering zijn omdat de afvloeiing van mijnwerkers en de sterke rationalisatie in de textiel en andere bedrijfstakken een negatieve invloed hebben op de gestegen vraag. Daarom blijft de werkloosheid in 1968 nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van 1967: 85.000 personen.
Meer werk
In de bouwnijverheid verwacht het Planbureau dit jaar meer werk. Hoewel de produktiestijging in de bouw gelijk blijft aan vorig jaar wordt de verbetering van de arbeidsproduktiviteit iets minder, onder andere ten gevolge van het kwartier arbeidstijdverkorting per 1 juni. Ook volgend jaar zal de werkgelegenheid in de bouw, door een produktiestijging van 5 percent en een matiger verbetering van de produktiviteit, nog verder verbeteren.
Totaal zal de werkloosheid volgend jaar dalen tot een gemiddelde van 75.000 personen. De werkloosheid blijft ook dan vrij hoog in de probleemgebieden. Omdat de groei in de werkgelegenheid zowel regionaal als wat industrietakken betreft ongelijk is verdeeld, wordt het structurele karakter van de werkloosheid duidelijk.
Het Planbureau heeft dit jaar niet alleen voor 1969 voorspellingen gedaan. Ook een prognose voor de hele kabinetsperiode van de regering-De Jong (1968-1971) is opgesteld. Daarbij gaat het Planbureau uit van een stringent uitgavenbeleid van de regering, een blijvende groei van 7 percent in de werelduitvoer en een gelijkblijvende stijging van de loonsom per werknemer van 6,5 percent, zoals dat ook in 1968 en — veronderstelt het Planbureau — in 1969 het geval zal zijn.
Op basis hiervan schat het Planbureau de groei van de produktie van 1968 tot en -met 1971 op ruim 5 percent per jaar. De werkloosheid zou verder dalen, maar niet verder dan gemiddeld 60.000 man in 1971. In de bouw zou de werkgelegenheid toenemen, mede als gevolg van de sterke stijging van de investeringen in bedrijfsgebouwen. De industrie zal niet voor veel meer werk zorgen. Nieuwe werkgelegenheid zou vooral van de dienstensector moeten komen.
De prijsstijging loopt terug van 4 percent in 1969 tot 2,5 percent in 1971. Dat resulteert in een grotere consumptie. Het overschot op de betalingsbalans zou zich stabiliseren op 800 miljoen gulden. Als aangenomen wordt dat de buitenlandse conjunctuur normaal loopt en de produktie bevredigend groeit, lijkt een tendens tot overbesteding achterwege te blijven. „Daarbij biedt het relatief hoog blijvende niveau der investeringen gunstige perspectieven voor een voortgezette groei", aldus het Planbureau.
Wilton-directeuren in lopbestuur VMF
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 18 sept. - Twee bestuursleden van Wilton ir C. Andriessen en ir A. Meijer, worden opgenomen in de raad van bestuur van de Verenigde Machine Fabrieken. Zoals bekend heeft dit concern de landactiviteiten van Wilton opgekocht. De heer J. A. Langelaan, directeur van de eveneens door de VMF overgenomen NV Bronswerk-Pijenoord, wordt niet genoemd in de voordracht voor het VMF- topbestuur.
De heer Langelaan is altijd een voorstander geweest van een fusie Wilton-groep met Rijn-Schelde. Indien Wilton destijds door de VMF was opgekocht zou hij zijn weggegaan. „Nu het concern verdeeld is ligt de zaak wat anders", antwoordde de heer Langelaan desgevraagd. Of hij al dan niet bij het concern zal blijven houdt hij nog in beraad. „Zeer binnenkort zal ik over mijn positie in het bedrijf een beslissing nemen."
De VMF gaat binnenkort haar statuten wijzigen. Onder meer wordt voorgesteld het maximum van het aandelenkapitaal te verhogen van 100 tot 250 miljoen gulden.
Interim Moeara Enim
(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, 18 sept. — De Petroleum-Maatsdhappij „Moeara Enim" (houdster-maatschappij van aandelen Koninklijke Olie) gaat wanneer het interim-dividend van „Koninklijke" is ontvangen over tot een tweede interim-uitkering van 48 percent of 90 gulden aan houders van aandelen en winstbewijzen en 840 gulden aan houders van oprichters-bewijzen. De te ontvangen aandelen „Koninklijke" uit de agio-reserve zullen aan het bestaande bezit worden toegevoegd. De Maxwell Petroleum Holding keert in aansluiting op het interim-dividend van Koninklijke Olie een tweede interim-dividend uit van 17 percent. Dit komt neer op 3.40 per aandeel van 20 gulden nominaal.
MEER FINANCIEEL NIEUWS OP PAGINA 6
Geldmarkt voorlopig nog ruim
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 18 sept. — De geldmarkt is momenteel bijzonder ruim. Mede in verband met de verder inkrimpende bankbiljettencirculatie kon de rente voor daggeld maandag nog met een half percent worden verlaagd tot 2 percent. Het ziet er naar uit dat de call-rente wel even op dit peil kan blijven. Weliswaar moet vandaag 120 miljoen gulden aan olie-accijns aan het Rijk worden afgedragen, maar er is maandag bij de banken een miljoen of 80 binnengekomen in verband met di-
(in duizenden guldens) 9 sept. 16 sept. Activa Goudvoorraad .... 6.113.423 6.113.423 Vord. op buitenland in goud of dcv. .. 820.094 817.523 Buitenl. betaalm.. . 136 150 Vord. op buit. in ƒ 272.840 273.020 Wissels in disconto 137.776 137.776 Schatkistpap. gek. 1.469.000 1.469.000 Voorsch. in rek.crt. 294.857 13.829 Voorsch. aan 't rijk —.— —..— Nederl. munten 20.770 18.289 Diverse rekeningen 11.644 10.975 Passiva Bankbilj. in omloop 8.360.742 8.245.552 Saldi van het rijk . 529.466 148.089 • Saldi van banken . 17.273 174.031 Saldi andere ingez. 41.432 93.704 Saldi buit. eire.bank 41.893 45.220 Saldi and. niet ing. 7.250 6.283 Saldi buitenl. geld 8.670 8.661 Diverse rekeningen 133.644 132.233 Goud en deviezen 7.041.356 7.037.047 Convert. valuta's 820.230 817.673 Goud- en dev.dekk. 76,96% 79.45 %
verse rijksbetalingen, vervallen schatkistpapier en aflossing van kasgeldleningen. Vermoedelijk zal pas midden volgende week de verklappende werking van de ultimo merkbaar worden.
De grote ruimte op de geldmarkt is de afgelopen week geleidelijk ontstaan doordat het Rijk behalve de gebruikelijke uitkering aan gemeenten ook kasgeldleningen en schatkistpapier afloste en vermoedelijk grote bedragen voor Wegenbouw heeft betaald. Die uitgaven overtroffen de inkomsten (er werd onder meer voor 126 miljoen schatkistpapier geplaatst) dermate, dat het Rijk 381 miljoen van zijn tegoed bij De Nederlandsche Bank heeft moeten afhalen. De geldmarkt werd verder verlicht door de terugkeer van 115 miljoen gulden aan bankpapier uit de circulatie. Voor de banken was dit een mooie gelegenheid om hun dure opgenomen voorschotten bij De Nederlandsche Bank praktische helemaal af te lossen door 281 miljoen gulden terug te betalen en voorts hun tegoed bij die instelling met 156 miljoen gulden te vergroten.
Avondhandel
AMSTERDAM, 18 sept. — Tijdens de telefonische avondhandel kwamen de volgende noteringen tot stand: AKU 92.70-93.20 (92.60), Kon. Olie 191-191.20 (191.50), Philips 147.20 (147.00), Unilever 133.50-133.80 (133.50) en KLM 185 onv.
Groot verlies NDSM in eerste maanden
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 18 sept. — Scheepsbouwer C. Verolme die — zoals bekend j de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij wil opkopen, geeft 1 aandeelhouders van de NDSM tot 30 september de tijd om hun stukken bij I* Verolme-concern om te ruilen. Voor 1 aandeel van 500 gulden wordt 100 n cent in contanten gegeven plus een scrip recht gevend op een aanvulle*! uitkering van maximaal 250 gulden. In het thans verschenen overaame-beri(' beveelt het NDSM-bestuur de aandeelhouders zonder reserve aan op het V in te gaan.
Ofschoon de balanswaarde van de aandelen Nederlandsche Scheepsbouw en Nederlandsche Dok aanzienlijk boven pari ligt, wordt het bod van Verolme alleszins redelijk geacht omdat de rentabiliteit de laatste jaren onbevredigend is en er weinig kans bestaat dat daarin in de komende jaren een aanzienlijke verbetering zal komen. De NDSM boekte in de eerste 4i/>
maand van dit jaar zelfs een verlies van bijna 737.000 gulden, zo wordt onthuld. Dit betekent een aanzienlijke achteruitgang ten opzichte van 1967. Over dat (hele) jaar kon nog een winst van nagenoeg 567.000 gulden worden verantwoord. De laatste maal dat de NDSM dividend betaalde was 6 percent over 1964. Als rechtvaardiging van de Verolme-prijs zegt 't NDSMbestuur verder dat het zeer de vraag is of de aandeelhouders van de NDSM bij een liquidatie van het bedrijf meer zouden krijgen. Een vrijwillige liquidatie zou overigens sociaal onverantwoordelijk zijn, stelt het bestuur zelf.
De NDSM vindt de fusie met Verolme onder meer zo belangrijk omdat de afmetingen van koopvaardijschepen in een zo onverwacht 'snel tempo toenemen, dat de NDSM nu reeds haar werkterrein kleiner ziet worden. Als de band met Verolme tot stand komt kunnen echter voor de stad Amsterdam belangrijke activiteiten op het gebied van de bouw en reparatie van schepen en de daaraan verbonden werkgelegenheid gehandhaafd blijven en wellicht nog worden uitgebreid. De NDSM kan nu ook eventueel meedoen aan de bouw van zeer grote schepen. Het Amsterdamse bedrijf zou dan segmenten kunnen vervaardigen die in het te bouwen mammoetdok van Verolme geassembleerd kunnen worden.
Afgescheiden
Zoals eerder is gemeld, worden een aantal deelnemingen van de NDSM, die geen rechtstreekse betrekking hebben op het scheeps- en reparatiebedrijf afgescheiden ten behoeve van scriphouders. Het gaat hier voornamelijk om Veha-Nedo (radiatoren) en Stertil (metaal), die Verolme eerst op een rendabeler basis wil brengen. De overige deelnemingen zullen op korte termijn worden verkocht of geliquideerd. De opbrengst, die daaruit wordt verwacht, zal overigens slechts ten dele voldoende zijn om te voorzien in de aanvullende middelen die nodig zij om Veha-Nedo en Stertil te ontwikkelen, zodat hiervoor nog kredieten moeten worden opgenomen.
Indien binnen een termijn van 5 jaar (eventueel met 2 jaar te verlengen) de aanvullende uitkering aan scriphouders nog niet is gedaan, ' gestreefd moeten worden naar een groot mogelijke opbrengst van de 8 tiva. Dit alles wordt nader geregeld een bij het overnamebericht gevoefl trustacte. De geldswaarde van de » trokken afgescheiden NDSM-deeW mingen was in verband met hun . nu toe ongunstige rentabiliteit " zonder moeilijk te bepalen. Als W' uitgegaan van de boekwaarde van " in deze deelnemingen geïnvesteer vermogen dan komt men uit op ' miljoen gulden.
Van Nelle in reactie
(Van onze beursverslaggever)
AMSTERDAM, 18 sept. — De AJ sterdamse effectenbeurs heeft düis* in afwachting van de troonrede e*' begroting voor 1969 een overweg'1 gedrukte stemming te zien gege*' De internationale fondsen w»J merendeels zwak bij zeer stille ha»* Unilever moest 1,80 gulden en Philips verliet de beurs 1,10 gro lager. Koninklijke Olie en AKU ** den zich iets beter handhaven. V' Hoogovens werd 60 cent meer gege*? Het vermoeden bestaat dat vrM ter gelegenheid van het bestaan een extra uitkering voor ] aandeelhouders wordt bekendgema* Op de lokale markt wisselden Vr koersstijgingen en -dalingen eIK? af. Aan de verlieskant stonden on* meer Van Nelle (— 12), Schókbe* (— 15) en Van der Grinten (— 5 fi den), die hiermee de maandag \ boekte koerswinst weer geheel gedeeltelijk moesten afstaan. OpjS lend flauw waren IGB (— 25), Kj (— 20) en Naarden Chemie (— '" VNU was opnieuw 2 gulden lager-
Aan de winstkant viel onder mJ3 op 188 (+ 22) die bekend ma% dat de resultaten dit jaar hoger züK uitkomen. Voor Bergoss werd geefs 33 punten meer geboden. H*J mijer (+ 1,30 gulden) zette de optfj? voort en ook Wereldhaven (+ JJ Bataafsche Aanneming ( + 11), G* derland-Tielens (+ 4,50 gulden) , Hatéma boekten aanzienlijke ko&' winsten. Opmerkelijk was de stijft van 10 punten voor Blijdestein tot *, De cultures waren over de ge&? linie in reactie. In de hoek werd zeer rustig gehandeld ter overwegend wat lagere noteringen.
Wall Street weer hoger
NEW VORK, 18 sept. — Opnieuw is het koerspeil in Wall Street een tikje omhooggeschroefd. De vriendelijke stemming was niet alleen te danken aan de hogere noteringen in de industriesector (haar Dow-Jones-gemiddelde steeg 1,7 punt), maar vooral aan de fikse koersstijgingen van spoorwegaandelen waarvan het gemiddelde bijna 2,5 punt opliep. Met het oog op een vrije woensdag werd er druk gehandeld. De aandelenomzet steeg tot 13,6 (13,2) miljoen stuks. Van de 1548 tot notering gekomen fondsen, noteerden er 730 hoger en 586 lager.
Tijdens de beurs werd bekend dat president Johnson de maandag aangekondigde prijsverhoging van Chrysler sterk veroordeelde. Hij noemde deze maatregel een laffe aanslag op de portefeuille van de consument. Volgens de president is de actie van Chrysler een harde slag in het gezicht van de strijders tegen inflatie.
Ondanks de felle aanval van de president wist Chrysler % dollar in koers te klimmen. Daarentegen kwamen de andere autofondsen iets onder druk te staan. De aandelen van Ge-1 neral Motors noteerden zelfs iets lager. In de oliehoek werd druk gehandeld in aandelen Gulf, op berichten dat dit concern over 1968 een tien percent hogere winst zal behalen. De koers schoot liefst twee dollar omhoog. Volgens opgave van Hirsch & Co noteerde: Kon. Olie 53%—% (53%— v.k. 16/9 v.k. 16/9 Abacus 17% 17% CurW-A 36% 38 ACF Ind 59% 59% Delmonte 32% 38% Adm. Co 20% 20% Dow. Chem.<:o% 81% Air Red. 30% 30% Dreyf. f 16.771 16 77; Alcan Lt. 25 25% Dupont 160% 192 AlexFnd 12.12 _ Eastman 77%. 78'% Alleg PS 22% 22% E. Paso G 18% 19 All Chem 36 36% Fed.P.E. 26'/» 26% AlumCo 69% 70% RC Fund 15.89 t 15.90? ABC Cy 66% Tl% Fidel.F 21.66?- 21.77? Am.Can 48% 48 FT Fund 34.16;- 34.25 t Am.CIR 33 331. Fitst NCF 73% 72'!., AmCCpr 70% S 70% FluorCor 51% 54% Amc.Cya 30 30% Ford Mot 53% 53% Am. E. P. 38% 387/ Frueh T. 34% 34% Am.Enka 49% 407.;, Gen.Cis. 29% 29% Am.Hom. 57% 531/° Gen.Elec 87 %e 88% Am.Met 43% 45=" G. Foods 83% 83% Am.Mot 12% ]_iq Gen.Mot. 84 83% AmSmel 64% 67 G.Publ.U 27% 27% Am.Stl 41% 4i% Gen.Tel. 40% 40% Am.T&T 52% _ï? GettyOil 105 103 Am.Tob 34% 341/" Gilette 55% 551, Ampex 34% 343/ Gimbel 41% 411/. Amst.ln 48% 473/ Goodyear 59% <;o% Anacond 48% 4»% Grace 43 43 Ark.LG 38% 38' i Gr.North 54% 55 ArmcoSt 50% sist Greyhnd 22% 23% AshlandC 44% 445/? GuHOil 80 - 82 Atchinsor 33% 331/" Ul.C.lnd. 69% 69% ! Atl.RlcM 75 73 * Int.B.M. 336 336% I Balt. 4% 108% 106 Int.Flav. 50%[ 50% Bay Cig 14% vii Int.Harv. 34'% 34 Bendix 44% 451? Int.Nick 37 37 Beth.St. 29% 29% Int.Pack 21 19% Blue R.M. 15.361- 15 36; Int.Pap 33% 34 Boeine 56% 551/. Int.Silver 31 31 Braz.Tr 19% [|S Int.T&T 53% 54 Burlingt. 4S-.4 44»'„ Inv.Mut. 12.67? 12 Ilt Burrough 224% r 227"? .T.Manvil 74% 74' i CanßreW 10% .10% Kans.CS 42% 42% Can.G.F. 10.70 t 10 71; KansPL 22% 22% Can.Pac 82% 63% Kenrsc, .'l9"2 40 CptGr.F. 15.00 f 15 2°: K L.M. 58 57% Celanese 66>4 573? Kroger 34% 343,« CerroP 44% 435/° Lanvin 36% 39 Chadb.o 17% 19 Lehmnnn 23% 23% ChaseM 79% «0% Libbv M 15% 16'/« Chem. F. 21.38 t 21 50t Lltton 75% 76% Ches. Oh 69% 70., Lockheed 56% 57 Ch. Millvv 57% sa LoneStar 26% 26% Chrysler 69% eau, Lorrilard 66% 66 CitiesS. 57% 58% Madis.F.N 27% 27% C. Equity 6.52 f 6 56: Martin M. 27% 27% C. Crowth 9.141 9 18, Mass.inv. 18.82 t — Colgate 48 493, KayDop. 42% 44% Colt.lnd. 62% 65 McDonn. 46% 46% Col.Gas 29% 29% Merck 84% 84% Cominco 29% 29% M.G.M. ,43% 44'/« Comm.E 47% 47% Minn.Min 102% 102r-„ Cons.Ed 33',i 33' A MisPA 79% 79%5 Cons.El 35% 36% MobilOC 55% 55% Cont.CaiT 54% 54/4 Monsanto 52% 52% Cont.Mot 22 22% Montg.W. 39 39% Cont.Oil 69% 70% Nat.Bisc 46% 45% Cont.Tel 26% 26% Nat.Can. 55% 55% Corn.Pr. 41% 41% Nat-Cash 134 133% Curt.Wr 24% 25% NatDairy 42% 43
• %) dollar, Riilips 40%—% (40*» { %) dollar, Unilever 37—% (ZlVi— \ dollar, KLM 57% (58) dollar. J Omgerekend in Nederlandse luiden deze koersen: Kon. Olie ƒ 19>' «_HUn «qv U? Cons.Min 28% V Searsß Döys 69% rv»»,,. n 07/ :*• ihSaS? TO3<" 7%/ Gunn.M. 2.91 > Sinclair 78% (8% Hiltnn H 90 SS* SouthCy 28% 28% Knn Öil 741. W South Pa( 39 39% HW-P'A J« '" 35a Southßiv 54% 55% 'Pijlen F l£v 'S" Sperry R 46% 46% __?emeo 91 _ .V St Brand 44% 437-, !_£_??¥ n'aV'- _l StOilCal 67% 67% NlaiMP }i,/ 3? StOillnd 54% 54% g ?J??.° }?> *'» StO.N.J. 78% 76% _% 5U Steadman 7.34-? 7.38: &ei™V K?" 5? Steil. Dr. 50'/. 52% WarnerL MV« „aM Studebak 91% 50% BEURS MONTBK, Sunr. Oil 50% 50% Asbestos 22%5 ST\ Tandy 78% 76% Canafund 62.6': TechnolF 11.32;- 11.34? Cons.Pap. 17% }j I Texaco 81% 82 Dom.Tar 12 j_| Texlns. 105 104% Husky 24% fff] Toledo 32% 32% Ind. USF 11.90! >> Transam. 69% 70% InlandG 11% _ Unilever 37% 37'/. Massey F 17% ',9 Un.Carb. 45 . 44% N.ResGF 8.351 $>! Un.EI.C. 22 22 ShellCan 30% W l_nPae. 55% 53 St.R.lron 6.70 ,s!' Unu'oyal 63% 62% Shell IW 15% ' . • = gedaan en bieden; [ = gedaan en .'ƒ,/ 8 = bieden: t = laten; e = ex a = ex claim: no = niet ontvangen- DOW JONES-STANDARD AND POO^^I . . .__ 13/9 w/anemM Industrieën 917.21 921.56 J&J Sporen 256.08 258 11 Wi OpenbNutsb. 131.23 131.23 W\ Obligaties 76.82 76.88 V Goed (term.) 134.67 134.82 y, Goed (loco) 138.78 139.51 ,C>'< Moody'slnd. 361.8 363.4 ?iÜL'| Industrieën 109.98 110.47 !jl"| id. 500 fondsen 100.86 10124 'V I NYSE 56.50 56.71 /
Kortom
DE CANADESE stad Quebec gaat 120 miljoen Duitse mark (110 miljoen gulden) lenen bij de Rheinische Girozentrale und Provinzialbank in Düsseldorf. De lening heeft een looptijd van 7 jaar en draagt 6,93 percent rente.
SPAARDERS bij banken aangesloten bij de Nederlandse Spaarbankbond hebben in augustus 35,3 (48,3) miljoen gulden meer ingelegd dan opgevraagd. Het totale spaartegoed steeg hierdoor tot 6748,3 miljoen gulden.
DE UTRECHTSE Najaarsbeurs die zojuist is geëindigd heeft in het algemeen bevredigende resultaten opgeleverd. Ondanks de verkorte beursduur bleek het bezoek uit binnen- en buitenland enigszins te zijn gestegen.
BIJ ALEX ADAM fabrieken in Delft, die in 1967 verlies leden, leeft de omzet nu op. De orderboeken zijn tot eind dit jaar gevuld, zei de directie in de jaarvergadering.
BURGEMEESTER THOMASSEN van
Rotterdam opent donderdag a.s. het nieuwe gebouw van de Electriciteit Maatschappij Electrostoom aan de Ceintuurbaan in Rotterdam. Elektrostoom is een dochterbedrijf van het Zwitserse Brown Boveri-concern.
DE HUIDIGE uitvoer van Nederlands schoeisel is niet voldoende om een verdere teruggang in de werkgelegenheid te voorkomen. Ook door nieuwe arbeidsbesparende methoden zullen vermoedelijk meer mensen in de schoenindustrie worden ontslagen. Dit schrijft de Federatie van Nederlandse Schoenfabrikanten in haar jaarverslag over 1967.
DE STAALPRODUKTIE van de KSG zal in het vierde kwartaal van dit jaar 25.2 miljoen ton bedragen, of ruim 2 miljoen ton meer dan in dezelfde periode 1967. Voor de kolenindustrie verwacht de Europese Commissie een produktie van 44,5 (47) miljoen ton.
DE GEWONE aandelen van de Algemene Kunstzijde Unie zullen vanaf een nog nader te bepalen tijdstip aan de beurs van Brussel worden genoteerd.
Staflex op A’damse beurs
(Van onze verslaggever)
AMSTERDAM, 18 sept. — Vanaf 27 september wordt op de Amsterdamse effectenbeurs gehandeld in certificaten van aandelen in de Britse Anderneming Staflex International. Zoals bekend heeft Staflex 76 percent van de aandelen Koninklijke Veenendaalse Stoomspinnerij en Weverij in handen. De certificaten zijn groot 50 aandelen met een nominale waarde van 5 shilling elk. De koers komt op basis van de beurskoers in Londen uit op circa 940 gulden per certificaat.
De omzet van Staflex heeft zich in de eerste zes maanden van dit jaar bevredigend ontwikkeld. Verwacht wordt dat de resultaten hoger zullen uitkomen dan in 1967 toen een winst vóór belastingen werd geboekt van 595.390 pond sterling (5,2 miljoen gulden). Het totale geplaatste aandelenkapitaal bedraagt 1,15 miljoen pond, zo blijkt uit het introductie-bericht.
Staflex heeft geen plannen om haar belang in de VSW nog uit te breiden. Deze introductie moet volgens Staflex worden gezien als een noodzakelijke stap om de weg te effenen naar eventuele toekomstige financiële operaties op de Nederlandse kapitaalmarkt. Concrete plannen over een emissie zijn er nog niet.
De produktie-faciliteiten voor de fabricage van plakbare tussenvoeringen in Veenendaal zijn voor de eerste drie jaar toereikend. Naarmate de omzet en produktie toenemen, zal het personeelsbestand geleidelijk worden uitgebreid.
Levie en Leeuwarder nemen Gelmok over
(Van onze correspondent)
GRONINGEN, 18 sept. — De aandelen van Gelmok NV te Assen zullen per 15 november aanstaande worden overgenomen door de herenkledingfabriek Gebr. Levie in Groningen en de Leeuwarder Textiel Mij in Almelo. De continuïteit van Gelmok als zelfstandig bedrijf wordt verzekerd. Evenwel aoht men een beperkte reorganisatie nodig, waardoor enkele personeelsleden moeten afvloeien. Hierover is met de vakverenigingen een regeling getroffen. Door de overneming kan de werkgelegenheid voor het grootste deel van het personeel blijven bestaan.