(ADVERTENTIE) Sterke groei 1967/68 31.5.1967 31.5.1968 Stijging Uitstaande aandelen 276.153 321.881 16,6% Vermogen ƒ 26,4 min ƒ46,1 min 74.6% Beurskoers ƒ102.— ƒ153,50 50,5% Van alle genoteerde Nederlandse beleggingsmaatschappijen en -depots gaf de koers van het Dutch Internationals Fund in de periode 31.5.67 - 31.5.68 de sterkste groei te zien. Dutch Internationals Fund
De Volkskrant
- 29-06-1968
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Volkskrant
- Datum
- 29-06-1968
- Editie
- Dag
- Uitgever
- NV De Volkskrant
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 412869594
- Verschijningsperiode
- 1920-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 13284
- Jaargang
- 47
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Advertentie
Advertentie
(ADVERTENTIE) . j—— * _ *r*i l 'm ■ ___________rf>rT7-_____________i ___rl ____ ■ p/5 ■
Advertentie
@ N.V. SLAVENBURG'S BANK @
Advertentie
/T\ SALOMOfT fik, I QUIZEN U\V\W DotNES Tel. 010-13 5910, 01896-33 44
Grenscontrole blijft bestaan Europese douane-unie maandag voltooid
ER is nu een gemeenschappelijke landbouwmarkt (met uitzonderingen die men beperkt noemt, maar die hardnekkig zijn als onkruid); doch er is nog geen gemeenschappelijke vervoersmarkt. geen geharmoniseerde, laat staan geunificeerde sociale politiek en evenmin een gemeenschappelijk energiebeleid. Sociale lasten, transport- en energiekosten kunnen de concurrentie sterk beïnvloeden. Franse fabrikanten rekenen bijvoorbeeld voor, dat de helft van hun kosten door de staat betaald wordt. De afbraak van de binnantarieven, de gelijkschakeling van de buitentarieven en de totstandkoming van de gemeenschappelijke markt voor de meeste landbouwprodukten hebben intussen gevolgen gehad die de niet geringe verwachtingen hebben overtroffen. Het onderlinge handelsverkeer van de Zes is tussen 1958 en 1967 bijna verviervoudigd van 23.5 miljard tot 88 miljard grilden per jaar. Italië en Frankrijk, die erin slaagden de grootste exportwinst te boeken, zagen ook hun importen het sterkst toenemen. De ontwikkeling van het handelsverkeer is derhalve alle partners min of meer in gelijke mate ten goede gekomen. Ook het handelsverkeer tussen de Euromarkt en de buitenwereld nam toe: met bijna 100 percent tot ruim 62 miljard gulden. De harmonisatie van de buitentarieven betekende voor de Beneluxlanden en Duitsland wel tariefsverhogingen, maar daar stonden tegenover de afbraak van de hoge Italiaanse en Franse tolmuren en de algemene verlaging als gevolg van Dillon- en Kennedy-ronde. Daarbij komen als winstpunten een vrijer verkeer van werknemers binnen de Euromarkt, een vergemakkelijkt kapitaalverkeer plus een begin van programmering voor een gezamenlijk economisch beleid. En, wat belangrijker is, de Zes hebben via Brussel met elkaar leren samenwerken, hoe stroef die samenwerking dikwijls ook is en hoezeer zij ook gehinderd wordt door een opgeleefd nationalisme.
Nochtans is de douane-unie nog lang niet de Europese Economische Gemeenschap die Frankrijk. Italië. Duitsland, Nederland, België en Luxemburg op 25 maart 1957 in Rome oprichtten. Op het gebied van de landbouw is men. mede dank zij de koppige vasthoudendheid van dr Mansholt het verst in die richting gevorderd. Maar overigens betekent 1 juli bij lange na niet dat het goederenverkeer binnen de Euromarkt werkelijk vrij is. Met de douanetarieven is een discriminerende factor, en een belangrijke, uit de weg geruimd. Erblijven echter vele andere bestaan. Voorbeelden zijn de verschillen in omzetbelasting (de belasting op toegevoegde waarde zal pas in 1970 in alle1 zes landen gelden), accijnzen, regelingen ter voorkoming van vee- en plantenziekten, keurings- en andere eisen. Deze vergen controles en hinderen de vrije goederenstroom. De meeste ervan vormen bovendien concurrentievervalsende factoren die opgeruimd moeten worden.
(Van onze correspondent) BRUSSEL, 29 juni Om nul uur in de nacht van zondag op maandag wordt de Europese Douane-Unie werkelijkheid. Van dan af worden geen invoerrechten meer geheven op meer dan 3000 industrieprodukten die binnen de Euromarkt (200 miljoen inoners) verhandeld worden. En goederen die van buiten de Euromarkt worden aangevoerd zullen overal in de EEG met een gelijk douanerecht worden belast; of zij nu in Rotterdam, Hamburg, Marseille of Genua worden binnengebracht. Dit alles gebeurt anderhalf jaar eerder dan voorzien was in het Verdrag van Rome. De geleidelijke afbraak van de binnentarieven en de harmonisering van de buitentarieven waarmee in 1958 werd begonnen, verliepen zozeer naar wens dat halverwege de aanlooptijd besloten werd het proces te versnellen. Deze versnelling is uitgevoerd ondanks de vele moeilijkheden van politieke aard die de Euromarkt intussen ondervond.
De douanerechten die maandag 1 juli binnen de Euromarkt vervallen, bedragen nog maar 15 percent van die welke in 1958 toegepast werden. Sinds 1 januari 1959 ztfn de overige 85 percent al geleidelijk afgebroken. De douanerechten waren oorspronkelijk in Frankrijk en Italië aanzienlijk hoger dan in de Benelux-landen en in Duitsland. Op ingevoerde voedingsmiddelen legden Frankrijk en Italië bijvoorbeeld 20—25%, Duitsland 15% en de Benelux-landen slechts 10%. Op auto's, de zwaarst belaste duurzame verbruiksgoederen, hief Frankrijk 30%, Italië 35—45%, de Benelux 24% en Duitsland 17—21%. Van dat alles is maandag niets meer over. Maar omzetbelasting, accijnzen en dergelijke zijn er de oorzaak van dat er in de zes landen nog prijsverschillen voor dezelfde produkteh blijven bestaan. In de landbouw komen nu ook planten en bloemen in het vrije verkeer, zullen met ingang van 1 juli gemeenschappelijke prijzen voor suiker gaan gelden en treedt formeel (maar feitelijk pas op 1 augustus of zelfs 1 september) ook de gemeenschappelijke marktordening voor zuivel en rundvlees in werking. In de landbouwsector, waarin de Zes-het verst gevorderd zijn. is het verkeer overigens niet totaal vrij. Er wordt nog gemanipuleerd met in- en uitvoercertificaten; er blijven verschillende prijzen voor boter en magere melkpoeder en er zijn uiteenlopende voorschriften op het gebied van belastingen en gezondheidsbescherming. Inzake de tabak, jaloers bewaakt staatsmonopolie in Frankrijk en Italië, is eigenlijk nog helemaal niets geregeld.
ER is dus reden om de vlag uit te steken, al zijn de laatste tariefoperaties van bescheiden omvang doordat reeds van de oorspronkelijke invoerrechten nog maar een fractie over was. Maandag geven de leden van de Europese Commissie persconferenties in de hoofdsteden van het kleine Europa om het heuglijke feit te vieren. Voorzitter Jean Rey leidt de ontvangst in Brussel en vice-voorzitter Sicco Mansholt komt naar Den Haag. Maar voor het overige zal de eerste juli een dag zijn als alle andere. Een dag met voldoening over de bereikte resultaten die niet gering zijn; met zorg vooral vanwege het vele dat nog tot stand moet worden gebracht. Het is in het Europa van de Zes nog lang niet zover dat de grenzen wegvallen en de douaneposten onbemand raken. Nog altijd moet de gewone reiziger vertellen of hij niet iets aan te geven heeft en nog altijd zal de vrachtrijder in de rij staan met bundels papieren. Invoerrechten zijn niet het enige waarmee men bij grensoverschrijding te maken krijgt. Er is geen Europese munt, geen Europees belasting- en financieel beleid. Er zijn aanzetten daarheen, maar de veelgeroemde programma's voor het economische beleid op Middellange termijn ondergaan in hun looptijd zoveel veranderingen dat zij een optelling van delen, niet een geheel vormen. Er wordt gepraat over vrije vestiging, over de Europese kapitaalmarkt, eem eenvormig vennootschapsrecht en over een gemeenschappelijk regionaal beleid. Er zal nog vee] gepraat moéten worden en helaas is het gesprek er de afgelopen tien jaar niet vlotter op geworden. De voltooiing van de gemeenschappelijke landbouwmarkt kost heel wat meer moeite dan de eerste steenlegging. En de moeizaam tot stand gebrachte regelingen moeten komend najaar weer op de helling omdat de onkosten veel te hoog zijn opgelopen. Waar hier tolmuren worden geslecht, worden elders andere hindernissen opgeworpen. Met name door Frankrijk dal een protectionisme doel herleven waarvan gedacht werd dat het zijn tijd voorgoed gehad had. Men kan alleen maar hopen dat de vijf andere landen ervan afzien op hun beurt „moeilijke sectoren" in bescherming te nemen.
Tien jaar aanloop hebben de zes van het kleine Europa grotere welvaart bezorgd. Het tot stand komen van de Douane-Unie wordt in een juist verschenen publikatie van de EEG terecht een mijlpaal genoemd. Maar er zullen nog heel wat mijlpalen gepasseerd moeten worden voor het einddoel, het economisch éne Europa, bereikt is. Over het politieke kan voorlopig beter helemaal gezwegen worden. C. SIKKINK
SICCO MANSHOLT
JEAN REY
Nederhorst: ƒ250 miljoen aan orders
(Van onze correspondent) ROTTERDAM, 29 juni (ANP) — Het aannemingconcern Nederhorst heeft tot nu toe dit jaar bevredigend gewerkt. De resultaten liggen op ongeveer hetzelfde peil als vorig jaar. Als dit zo blijft kan zeker een gelijk dividend als over 1967 (24 percent) betaald worden, zo is in de vergadering van aandeelhouders verklaard. De onderneming heeft momenteel voor ongeveer 250 miljoen gulden orders in portefeuille. Concrete plannen voor een overname van of fusie met andere bedrijven bestaan er niet. Tijdens de vergadering stelden verschillende aandeelhouders vragen over de brugramp eind vorig jaar op Curacao, waarbij een dochtermaatschappij van Nederhorst, de Pletlerij Enthoven, betrokken was. Volgens de directie is duidelijk gebleken dat Enthoven geen schuld heeft. Desondanks zijn additionele veiligheidsvoorzieningen getroffen."
Voor 200 miljoen speelgoed
(Van onze correspondent) DEN HAAG, 29 juni — De gespecialiseerde speelgoedwinkels hebben het in de laatste maanden van het jaar, vooral in november en begin december, bijzonder druk; in de resterende maanden is het er betrekkelijk tot zeer rustig. In verband met Sinterklaas en Kerstmis valt bijna de helft van de totale jaarverkoop in de speelgoedzaken in de laatste drie maanden van het jaar; gemiddeld wordt dan 46—47 percent van de jaaromzet gerealiseerd. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor het Middenen Kleinbedrijf EIM. Het schat de totale omzet van speelgoed in Nederland op 200 miljoen gulden per jaar.
De vraag naar speelgoed is de laatste jaren sterk toegenomen. De uitbreiding van het assortiment houdt daarmee vrijwel gelijke tred. De speelgoedindustrie gaat zich ook meer richten op de volwassenen. Speciaal in de technische sector (bouwdozen, machines, treinen, autobanen) komen komen tal van artikelen aan de markt, waarmee 'n deel van de mannelijke
bevolking zich best kan vermaken. Het EIM verwacht dat deze ontwikkeling nog aan belang zal winnen. Het klimaat voor de afzet van speelgoed wordt derhalve steeds gunstiger. De specialisatie bij de verkoop krijgt hierdoor grotere kansen. Het aantal verkoopplaatsen waar overwegend speelgoed wordt verkocht groeide in de afgelopen tien jaar al snel. In 1957 waren het er 198, eind vorig jaar 341: een stijging dus van ruim 70 percent. Vooral in Gelderland-, Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant is de toeneming groot. De verkoop van speelgoed ondervindt in de grote bevolkingscentra enige spreiding, dit komt doordat de jeugd door de flat- en hoogbouw, de geringe natuurlijke recreatiemogelijkheden en de grote verkeersdrukte meer uren binnenshuis moet door-
TECHNIEK VOOR VADER
brengen dan elders. Hierdoor wordt het speelgoed veelvuldiger gebruikt. Van de 16 speelgoedzaken die het EIM heeft uitgezocht voor 't onderzoek blijken de kleinere (omzet tot 250 duizend gulden) een gemiddelde nettowinst (onder aftrek van het onderrtemersloon en loon voor niet-betaalde krachten zoals gezinsleden) te hehben behaald van 4.890 gulden of 2,7 percent van de omzet.. De grotere bedrijven (omzet van meer dan 250
duizend gulden) boekten een gemiddelde nettowinst van 24.990 gulden of 0,7 percent van de omzet. De kleinere zaken hebben te lijden van een grotere kostendruk. Voornaamste oorzaken hiervoor: relatief meer leegloop en het feit dat er minder mogelijkheden zijn voor een doeltreffende arbeidsverdeling, aldus het rapport. Uit het onderzoek trekt het EIM diverse conclusies. Zo blijkt in tal van gevallen d. gekozen vestigingsplaats door verschillende oorzaken niet ideaal te zijn. Voorts laat de verdeling van de bedrijfsruimte over winkel, kantoor en magazijn nogal te wensen over. Dikwijls is de winkel te krap en is een te groot deel van de ruimte in beslag genomen door magazijnen. Aan de inkooppolitiek wordt, naar de mening van het EIM, over het algemeen veel te weinig aandacht gesonken, hoewel inkoopbewaking vooral in deze branche van primair belang is, wegens de enorme verscheidenheid van merendeels in waarde betrekkelijk kleine artikelen, waaronder talrijke zijn met een lage omzetsnelheid.
Elsevier flauw
(Van onze beursverslaggever)
AMSTERDAM, 29 juni — Op de overigens zeer rustige Amsterdamse effectenbeurs zijn vrijdag in de lokale sector aanzienlijke koersschommelingen voorgekomen. Zo onderging Elsevier een scherpe koersreactie van 9.20 gulden en werd Zout-Organon 2 gulden lager verhandeld. Zeer vast waren Gist-Brocades (+ 22) en Billiton (+ 2 gulden). De hoofdfondsen lagen verdeeld in de markt. Koninklijke Olie kon de opwaartse lijn wat doortrekken en ook AKU kon zich goed handhaven. Philips en Unilever waren wat lager on-
Koers- en rendementsindex half juni eind juni Algemeen 103.4 4.25 105.1 4.20 Chemie 103.2 3.29 105.0 3.22 Voeding 110.6 3.56 112.8 3.46 Metaal 76.6 7.17 78.0 7.06 Textiel 73.4 3.62 74.1 3.83 Bouw 88.8 4.95 90.3 4.85 Internationals 112.9 3.62 114.8 3.50 Bron: Bureau Wetenschappelijk Beieggingsonderzoek ibasis 1965 == 100).
der druk van winstnemingen. Het grote nieuws over de uitbreidingen van Hoogovens lokte kopers naar de markt, waardoor de notering circa 1 gulden hoger uitkwam. In aandelen NDSM werd geen notering opgemaakt in afwachting van nadere mededelingen over de fusie met Verolme. Nabeurs wend bekendgemaakt dat Verolme een bod van 100 percent wil uitbrengen op de aandelen. Daarnaast wordt per 500 gulden aandelen een script gegeven die recht geeft op een uitkering van maximaal 250 gulden per script. De laatste koers voor aandelen NDM is 107y_ percent en voor NSM 106 % percent.
Bod van 150 pCt op Ensink
(Van onze correspondent) DORDRECHT, 29 juni — De Verenigde Bedrijven Tankfabriek Kooiman doet binnenkort een bod van 150 percent op de , uitstaande aandelen in Ensink (machinefabriek en ijzergieterij) te Hilversum. Het bestuur van Ensink adviseert aandeelhouders van het aanbod gebruik te maken. Na de overname blijft het bedrijf onder de huidige directie doordraaien. Ensink — gevestigd sinds 1880 — werkt al enige tijd met verlies. In de komende aandeelhoudersvergadering moet de directie voorstellen het dividend te passeren, hetgeen ook al over het boekjaar 196 C is gebeurd. De aamdelen Ensink worden incourant genoteerd. De laatst bekende koers is 65 percent.
Doffe glans
TJTET tot stand komen van de I pese douane-unie op maai 1 juli mag niet voldoening word< vierd, maar liet is geen gebeurte"1 om hard hoera te roepen. De ! markt is nog lang de brug niet Er is nog bijzonder veel werk te zetten en over de toekomst \ /ware schaduwen. Op de eerste plaap' een douane unie, een markt zondi voerrechten, is nog geen wezei economische gemeenschap. Op dat f, bied, een gemeenschappelijk be'6' van de zes landen inzake conjuncW' belastingen, energie, vervoer, teel"1' logie, monetaire en economische p° tiek zijn de zes landen niet ver . komen. Ze zijn daarmee eerder •* het schema achter geraakt. , Dit houdt onverbrekelijk verba", me) de moeilijkheden die één k"1 ' Frankrijk, voortdurend opwerpt. oj| der president de Gaulle is in Frat1*" rijk liet nationalisme op een gevaf' lijke manier herleefd. En Parijs na de verkiezingen minder dan °° bereid tot de supra-nationale verh"1 dingen die vereist zijn voor de gr_ van de Euromarkt naar een volw»8' dige genieenschap. De onmacht V* het bevoegdheden missende parlement, de lx>tte afwijzing van b' geland en vooral de jongste Frafl• invoerbeperkingen, die zonder overig met de partners en in strijd met Pf_ EEG-verdrag zijn uitgevaardigd, rf er de bew ijzen van. Dat dit uationaßme niet alleen het enthousiasme V*. de vijf andere landen tempert, — getuige het Leberplan — ook fecterend werkt, verzwakt de g'*11' van de komende douane-unie in *'" zienlijke mate.
LINDETEVES TEVREDEN
(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, 29 juni — Het st*"* lot tevredenheid dat ondanks kosten en recessieverschijnselen in van landen het resultaat van het a^b;j lopen jaar niet is achtergebleven dat van 1966. Dit meldt het bestu" van het handelsconcenn Jacoberg, dat in 20 landen over kantoren beschikt. De devaluatie het pond sterling heeft de niet in ongunstige zin beïnvloed d° dat maatregelen waren getroffen. Nadat een lager bedrag van 4,7 V' rig jaar 5.24) miljoen gulden aan & verzamelpost voorzieningen en reS*. veringen is toegevoegd, sluit de tatonrekening met een iets nog* winst van 2.4 (2,33) miljoen Zoals bekend, wordt een onverandeL dividend van 10 percent voorgeste1
New Yorkse wisselmarkt
NEW VORK, 28 juni — Vrije prijzen. 27 juni 28 j"!!1..0 Eneeland 238.260-238.290 238.230-23»:ï|) 92.970-93.000 92.930-92^0 2.00:!5-2.0043 2.0040-2,""0i» Frankrijk 20.09 V.-20.10'/. 20.10 -20$ Nederland 27.(52 -27.62". 27.62'/_*|?-SM Zwitserland 23.23 -23.23'/. 23.28 -23.« Duitsland 24.99la-25.003_ 25.05 -26."
NEW YORK ZEER STIL
v.k. 28/6 :Curt.Wr 28 % 28 ICurW-A 37 3 4 37 Vi 'Delmonie 35% 35% Dreyf. f .6.771 16.701 Dupont 158% 158'/a Eastman BOV4 7!) % E Paso G 19'/, 19% Fed.P.E. 27% 273/8 RC Fund 15.691 15.57 t Fidel.F 21.551 21.491 FT Fund 33.621 33.511 First NCI 76% 72% Fluor Coi 51 1_ 5B Ford Mol 53 52 % Frueh T. 38 V 2 38 "2 Gen.Cis;. 33y« 32% Gen.Elee 86% 86% G.Foods 89 81)% Gen.Me! 80 HOU G.Publ.U 29% 28% Gen.Tel. 40% 40. GettyOil 100 e, 100% Gilette 32% 52 % Gimbel 45' _, 44% Goodyear :>4% 54% Grace 36% 36% Gr.North M% 544 Grevhnd 223,8 22% GulfOil 75% 75 % 111.C.Ind. 72% 71., Int.B.M. 360% 353% Int.Flav. 56 55% Int.Harv. 32% 32% Int.Nick 1'« I» 2', Int.Pack 15% 16% Int.Pap 33% 33% Int.Silver 34 33% Int.T&T 55% 55% Inv.Mut. 12 61 f 12.611 Japan F. 16% 16% J, Man vil 64% 64% Kans.CS. 41 % 41"» KansPL 23% 23% Kennec. 42. 42% K.L.M 60% 59% Krijger 27% 28% Lanvin 42s/4 44 Lehmann 23% 23% Libby M 17% 173/» Litton 76% 76% Lockheed 06% 563/, I_oneStar 224 22% Lorrilard 51% 53 Madis.F 29% 293', MartinM 21% 21% Mass.inv. 18.921 — MavDep. 46% 46% McDonn. 535, 53% Mcrck 87 _i 88 M.G.M. 4114 41 % Minn.MinloB 10(.'.. MisPA 78 Vi rJ%S MobilOC 46 V 2 46% Monsanto 44'/, 44% Montq.W. 30% 30% Nat.Bisc 48'/, 48% Nat.Can. 47 46% v.k. 28.6 Abacus 17 17 • ' ACF Ind 6(1 60 % Adm. Co 22% 22% Air Red. 30", 30% Alcan Ltc 22% 22% Alleg PS 24% 22% All Chern 351/, 351.4 Alten Co PB% 67'« ABCCy 59 58% . Am.Can 49% 50% Am.CrR 32% 32 AinCCpr 68 %§ 68 %8 Amc.Cya 25% 26 AmElp. 3j)i.. 38 % Am.Enka 45% 45% Am.Hom. 64% 64% Am.Met 43iH Am.Mot 131. 13% AmSmel g9ly4 <)() Am.S..Af 87% 69 AmSßad 37:,, 37 Am.T&T 5, :,„ 50% Am.Tob 34y. 35 Ampex :!2 31% Amst.ln 47% 48% Anacond 52 51 % Ark.LG 39i/2 39% ArmcoS! 51 >„ 51'» AshlandC 45% 46% Atchinsor 34 33% Atl.Riehl' |4|. 13(| Balt4'i 74* 74 Bay Cic 14% 14% Bendix ::<)■<., 39% Beth.St. 29% 30 Blue R.P. 15.431 15.401 Boeing 63., 63% Braz.Ti' 16 % 16% Bui'glingt 41% 41 78 Burrougti2ol% 200% Caußrew 10'/B 9% Can.G.F. 10.211 10.241 Can.Pac 63 61'/_, CptGr.F. 16.191 16.201 Celanese 64% 54% CerroP 48% 49% Chadb.O. 13% 13% Chase M 77% 78% Chern.F. 21.701 21.691 Ches. Oh 673/, 67% Ch.Mlllw 38 % 593/4 Chrvsler 625, 63 Cities S. 57 58 C Equity 8.56 t 6.581 C Growth 9.271 9.221 Colgate 45 44'"» Colt.lnd. 73 !, 73% Col.Gas 28% 28% Cominco 27». 27% Comm.E 48% 48% Cons.Ed :!3% 33% Cons.El 40% 40% Cont.Can 55' A 56% Cont.Mot 20'/B 20 Cont.Oil 68% 67% Cont.Tel 26 V. 26% Corn.Pr. 38% 38%
NEW VORK, 28 juni — De Ne*' yorkse effectenbeurs is vrijdag bij cc zeer stille handel weer op een *e lager peil terecht gekomen. Na cc levendige start, waarbij de tikker e" kele minuten achter kwam te loPen verdween de animo bij het vordefe van de middag bijna geheel. Aanvankelijk ging enige uit van de aanvaarding door RusteI*, van de Amerikaanse voorstellen cLe de raketten-wedloop te stoppen. v automobielfondsen konden zich °? trekken aan de hogere produk'1 verwachtingen voor juli. „ Van de 1522 genoteerde f°nd|fÊt waren er 627 hoger en 663 lager. J? p Dow Jones Industriegemiddelde "J:. met bijna 1 punt terug tot 897,8 Puj,, ten. De omzet bedroeg ruim 12 m 5 joen aandelen. . g Aan de verlieskant was de daH'L van bijna 4 dollar voor Fairchild ri, vallend. Verwacht werd dat een D j stuursvergadering die vrijdag Weggehouden ongunstig nieuws zou °P veren. jS De luchtvaartaandelen stonden \, groep onder druk. Olie- en tab&* aandelen waren daarentegen »j, vraagd. Ook de staal-fondsen ware iets beter gestemd. Volgens opgave van Hirsch & C°' Kon.Olie 48 -48% (4778-481/.) do}]f Philips 40y4-403/4 (40 — 40%)d0U». Unilever 38y4-38% (38y4-38%) dol}* KLM 59% (60y4) dolia' Omgerekend in Nederlandse prijze luiden deze koersen: n\ Kon.Olie ƒ 171,80-173,20 (171,40-172,3»' Philips /144,90-146,70 (144,00-145,4"; Unilever /137,60-138,50 (137,60-138,9"' KLM ƒ212,80 (216,90)
v.k. 28/6 v.k. 2S'
Nat.Cash 137% 135% NatDairv 44% 44% Nat.Dist. «ya 40% Nat.Gvps 551,- 55i/s Nat.Stee I 42% 43 NYC 4J_ <]e% 66% Noranda 46% 46'/» Norf. W 102 101% N.Ani.RC 371, 37% NorthPac 52sH 52% OlinMath 34% 363/, PasGasp :u' _ 33% PacLisiht 28% 28'/a Penn.Ctr 81 % 81 PepsiCo 48 48% Phelps 791:, 79% Philad.F 17.15; 17.091 Phll.Mol. 55 543/4 PhilPetr 551, 56% Prort.G. 931/., 92% Publ.Ser 33i„ 33'/. Radio C 45% 46% Rep.St. 42% 42/2 RexalDr 34% 35% ReynTob 43% 43% R.Dutch 48 48% Sears R 711 70% S.E.Fund 20.381 20.381 SheUOil 65% 05% Sinclair 78.% 78% SouthCy 28' a 28 SoythPac 32% 32% Southßiv „...;, 54% Sperry H _o%e 49% SI Brand 43% 43'/, St OilCal 61% 61% St Oillnd 5234 52»/. St 0.N..1. 67% 68 Steadman 8.711 8.631 Sterl.Dr. 52 Ii 55 Studebak 64% 63% Sunr.Oil 46% 48 Tandy 67 V. 66 % TechnolF i1.49f 11.401 Texaco 76 V» 76% Tex.lns. ]09',_ 108 %e Toledo 36% 36% e Transam. 62 63'/. Unilever 38/4 38 % Un.Carb. 42 41% Un.EI.C. 22 22% UnPac. 50 |o3i Uniroyal 52% °0 44t Un.Acc.F 9.50 t -?;*» UnAircr. 64% ?(*• Un.Corp. 11% 'i 3 Un.Fruit 52% ïij» Un.Gas 22% ,?Mft UnlncF i«.B4t }2'_9* UnSc.F 10.89 t 'V,, US Lines 44% ..ni» US Steel 39% -h» WestßC 35% J3V» WestUnio 43% 7. W.house 72 ,'7 s Ii WoolW. 27% *,}, Youngst. 38% Jni" Omzet 15.370 >*' NAGEKOMEN 4 Am.Pho 174 ln>- AutoCant 28% Si BellTel 45 Can.lnv. 3.80 ,3 Centr.Rr. 23 J)3* Cons.Min 24% g*a Conv. B 9% 773» DowCh 78 2.35' Gunn.M. 2.20 flg'.» Hilton H 89»* V:\J. Imp.Oil 61% Sz*« IndAec 21% ,nV?. Limtemct 108», ',226' Manhal.F 12.311 'As» NiagMP 20% 47 Quaker 46 V. =_'/» TexUtil 60 ï. WarnerL 51»» J v BEURS MONTB ** Asbestos 22% =9-4* Canafund 59.501 a.(ie. Cons.Pap. 15% ,o'« Dom.Tar 10'Ae «7% Husky 27 Va ig.S* Ind. USF 12.32 l0s» InlandG 10 V* [8^- Massey F 18% g._, ' N.ResGF 8.12 t ggs/» ShellCan 28% '6.° St.R.lron 6.65 l4>~ Shell I W 13% te,,:
• = gedaan en bieden; t = Bedaan gn„IHen(l'1Hen(l' S = bieden; t = laten; e = ex divj" a = ex claim; no = niet ontvanS»' DOW JONES-STANDARD AND P°°B£/6 25/6 27/6 8.7.8» Industrieën 901.41 898.76 m-lL Sporen 262.67 262.23 ?jj_._B Openb.Nutsb. 133.50 132.89 75__ Obligaties 75.48 75.53 i3s__ Goed (term.) 135.51 135.51 136.»* Goed (loco! 136.44 138.57 3f5.9. Moody's Ind. 367.4 365.9 .08 « Industrieën 108.80 108.74 99S id. 500 fondse 100.08 99.98 =*^ NYSC _-!_!- ««»■>
Kortom
HALBERTSMA (houtverwerkende industrie) in Grouw (Fr.) heeft uitbreidingsplannen, waarmee rond 15 miljoen gulden is gemoeid. De werkzaamheden moeten voor 1972 gereed zijn. Er is dan voor 350 man werk bij gekomen. ♦ PHILIP MORRIS, het op drie na grootste tabaksconcern in Amerika, heeft een bod gedaan op de helft van de aandelen Gallaher, het op een na grootste sigarettenconcern van Engeland. Het bod is ruim 110 miljoen dollar groot. ♦ ELSEVIER (uitgeversmaatschappij) verwacht, dat de omzetgroei van 18 percent in de eerste vier maanden 1968 zich in de resterende maanden van het jaar zal voortzetten. Dit werd in de jaarvergadering meegedeeld. ♦ STNRES (chemische industrie) in Hoek van Holland zal blij zijn als dit jaar quitte wordt gespeeld. Hoewel het bedrijf momenteel beter draait dan begin dit jaar, is het bepaald' te optimistisch voor 1968 een behoorlijk positief resultaat te verwachten, zo zei de directie ln de jaarvergadering. ♦ DE ORDERPOSITIE van de Nederlandse industrie is vorige maand iets teruggelopen. Uit een door het CBS gehouden conjunctuurtest blijkt dat het indexcijfer in aantal maanden werk (basis eind januari 1967 = 100) twee punten is gezakt tot 99. ♦ VERTEGENWOORDIGERS van de Nederlandse werkgeversverbonden zullen vrijdag 5 juli in Noordwijk aan Zee besprekingen voeren met de CBI, de centrale Britse ondernemersorganisatie. Er wordt gesproken over de economische en sociale ontwikkeling in de twee landen, de Engelse toetreding tot de EEG en de mogelijkheden van technologische samenwerking. ♦ ANIEM is van plan volgend jaar de uitbetaling van het achterstallige dividend op de preferente aandelen te hervatten. Dit werd in de jaarvergadering bekend gemaakt. ♦ MEES (bouwmaterialen) in Groningen is het dieptepunt gepasseerd en geleidelijk aan is een opgaande lijn in de resultaten te verwachten. In de jaarveruudennu zei de directie veel vertrouwen te hebben in de toekomst van de steenfabriek, die op het ogenblik nog onvoldoende resultaten oplevert.
INTERNATIO in Rotterdam heeft in de eerste helft van dit jaar iets beter gewerkt dan in dezelfde periode van 1967. Het bestuur zei in de jaarvergadering te hopen dat over 1968 een minstens gelijk dividend van 15 percent kan worden uitgekeerd.
DIVIDENDEN
(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, 29 juni STRUYCKEN in Rotterdam wil het dividend over 1967 verhogen van 24 tot 27 percent. ZEELAND, stoomvaartmaatschappij, in Hoek van Holland stelt voor over het afgelopen jaar twaalf percent dividend uit te keren. Vorig jaar werd vijftien percent gegeven.
Bammeus
Claims Bammens werden op de laatste verhandeldag gedaan voor 1.50 gulden. Dit komt neer op een prijs van 101 'i! percent voor de 6V'_ percent converteerbare obligaties. In de scheepvaartsector viel weinig te beleven. De meeste fondsen in deze hoek moesten met lichte koersdalingen genoegen nemen. De aangekondigde eurodollarleningen veroorzaakten een druk op de staatsfondsenmarkt.
Avondhandel
AMSTERDAM, 29 juni — Tijdens de avondhandel gold voor: AKU 84.90--85.00 (84.90) gulden. Kon. Olie 174.00--174.30 (174.30) gulden, Philips 146.00 (146.20) gulden, Unilever 138.60--138.80 (139.00) gulden.
Houdstermaatschappijen van bekende ondernemingen hebben iets weg van een knappe dame die haar schoonlieid achter een voile verbergt. Dit legt de Nederlandse Overzee Bank in een boekje waarin wordt voorgerekend in welke mate de aandelen van houdstermaatschappijen op de beurs worden ondergewaardeerd in verhouding tot de aandelenpakketten die deze holdings bezitten. Tot de elf houdstermaatschappijen die op deze wijze worden behandeld behoren onder meer Calvé (eigenaresse van aandelen Unilever), Dordtsche (houdstermaatschappij van aandelen Koninklijke Olie) en Wester Suiker (die aandelen Centrale Suiker bezit).
Staat kan 400 miljoen lenen
(Van onze verslaggever) AMSTERDAM, 29 juni — Om te voorkomen, dat de staat bij uitputting van de schatkist lopende verplichtingen niet zou kunnen nakomen, heeft minister Witteveen (Financiën) met de Nederlandsche Bank afgesproken, dat hij tot 1 oktober dit jaar desgewenst voor maximaal 400 miljoen schatkistpapier (schuldbewijzen) bij de bank mag verzilveren. Ingewijden op de geldmarkt achten het mogelijk dat de staat nu al gedeeltelijk van deze, op 25 juni gemaakte, afspraak gebruik heeft gemaakt. De inkomsten van de schatkist zijn in- de zomermaanden nooit zo groot, terwijl de uitgaven doorgaan en de geldmarkt vaak krap is doordat veel vakantiegeld in omloop blijft en de betalingsbalans een seizoenmatig tekort toont. De staat heeft allang het recht om renteloos maximaal 150 miljoen gulden bij de Nederlandsche Bank te lenen, maar gebruikmaking daarvan maakt veelal een weinig gunstige indruk. Het lenen van geld in ruil voor sehai-kistpapiei' volgens de nieuwe afspraak draagt —hoewel het ook inflatoir werkt — een eleganter karakter.
Daggeld De rente, die het rijk op het papier moet betalen is niet bekend, maar die maakt ook niet veel uit, aangezien de winst van de centrale bank altijd weer in de schatkist terugvloeit. Overigens weerhoudt het arrangement het rijk er niet van om door te gaan met 't iiuMi vam driemaands kasgeld op de open markt. Hoewel de daggeld-rente met 4,75 percent hoog is, valt er op dat peil wel geld te krijgen. De Nederlandsche Bank kocht gisteren dollars voor 40 miljoen gulden. Dit bedrag koml 2 juli in de markt.