11 in een dozijn " er *Uad, het dozijn is vol door het verschijnen van deel 12 "Ie avonturen van Bruintje Beer. ! ' deel de volgende verhalen: _ / 1. Bruintje Beer op rei» tegen wil en d«nk 1. Bruintje Beer met Tommie op avontuur Ij 3. Bruintje Beer toont zich een held ! enthousiasme van onze lezer«(tje») blijft maar aanhouden DE PRIJS BLIJFT ONVERANDERD nl. ƒ 3.50 PER ,j De deeltjes 1 t/m 11 zijn ook nog verkrijgbaar. Vergeet i, uw verzameling compleet te maken. overschrijving van ƒ 3.50 op postgiro 43 24 00 of gem. giro '6 $oo t.n.v. Algemeen Handelsblad N.V. Amstordam, zenden tyilt boekje franco toe. y t u wel duidelijk vermelden welk deel u wenst te ontvangen? l^nt ook nog de BRUINTJE BEER OMNIBUS in kleur ,' Pri Js biervan bedraagt ƒ 6.95. de a s. vakantiemaanden hebben wij een BRUINTJE BEER 9e samengesteld ' voor urenlang leesgenot ^ 11 een speciale prijs. '* e a anbiedlng bevat: OMNIBUS + DEEL2EN4 of OMNIBUS + DEEL 7 EN 8 «f OMNIBUS -f DEEL 9 EN 10 v an deze drie combinaties van 3 uitgaven VOOR SLECHTS A| '0— i.p.v. ƒ 13.95. boekjes zijn ook verkrijgbaar bij de boekhandel, AKO- en ^ A-kiosken.
NRC Handelsblad
- 25-06-1971
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 25-06-1971
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 223
- Jaargang
- 1
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Advertentie
Drie studenten veroordeeld in Griekenland
SALONIKI, 24 juni — Een Griekse krijgsraad heeft gisteren een 21-jarige student wegens „minachting voor het hof"^ tot drie jaar gevangenisstraf' veroordeeld". De student, Kirtazogloe, wilde niet als getuige optreden in een proces tegen vijf medestudenten die hij zou hebben gerecruteerd voor een ondergrondse organisatie. Kirtazogloe noemde de krijgsraad een „gelegenheidstribunaal". Hij zat al gevangen onder verdenking van samenzwering tegen het militaire bewind in Athene. Van de vijf verdachten werden er twee tot resp. een jaar en tien maanden gevangenisstraf, met een proeftijd van vijf jaar veroordeeld. De andere drie werden vrijgesproken. Een collega van hen die naar het buitenland is uitgeweken, werd bij verstek tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. (Reuter)
Kaunda: Vorster wil vernietiging spoorlijn
LUSAKA, 25 juni — In een scherpe aanval op Zuid-Afrika heeft de president van Zambia, Kenneth Kaunda, gisteravond dit land ervan beschuldigd de vernietiging van de nieuwe spoorlijn voor te bereiden die door China wordt aa-ngelegd van Tanzania naar het Zambiaanse mijngebied. De Uhuru (vrijheids)spoorweg wordt ongeveer zestienhonderd kilometer lang. Circa tienduizend Chinese technici werken er aan. „Vorster (premier van Zuid-Afrika) staat niet alleen in zijn duivelse plannen de spoorweg te vernietigen. Maar ik zal niet sterven voor 1 de lijn is gebouwd. Niets zal de spoorweg tegenhouden. Voor ik sterf zal ik over die lijn naar Dar-es-Salaam (de hoofdstad van Tanzania) rijden." Aldus Kaunda. De Zambiaanse president reageerde op uitspraken van premier Vorster dat hij bezorgd was over „China's penetratie in Afrika." (Reuter).
Advertentie
Tijdens de vakantiemaanden, wekelijks op zondaermddag van 12.30-15 0' ir ZWEEDS BUFFET in het Kt-^aurant La Cigogne (bij goed weer ook op het terras) Keuze - zo vaak u wilt - uit een rijk assortiment van de heerlijkste koude en warme schotels Per couvert ƒ 20,— PROMENADE HOTEL Van Stolkweg 1 tel. 070-574121 Den Haag
Engeland ontruimt basis op Madagascar
LONDEN, 25 juni — GrootBrittannië heeft op verzoek van de regering van Malagasie (Madagaskar) besloten het detachement van de luchtmacht dat gestationeerd is op de Malagasische basis Majunga terug te trekken. Dit detachement was betrokken bij de blokkade van de Mozambikaanse haven Beira, om olieleveranties aan Rhodesië te verhinderen. Politieke stromingen op Malagasië hebben de laatste tijd aangedrongen op opheffing van de buitenlandse (Franse en Engelse) militaire bases in het land. (AFP)
Pompidou heeft vertrouwen in Europa van de Tien
Door onze correspondent E. BOOGERMAN PARIJS, 25 juni — In een t.v.-gesprek met een journalist heeft president Pompidou aan de vooravond van de grote vakanties verklaard, dat „het Frankrijk nog niet zo slecht gaat". Twee zaken vielen donderdagavond in Pompidou's betoog op: Zijn „law and order"-opmerkingen inzake de problematiek van de ordehandhaving en zijn nuchtere aanpak van de Europese eenwording. Op het gebied van de ordehandhaving nam Pompidou de Franse politie, die zoals bekend de laatste tijd weer van wreedheden wordt beschuldigd, met kracht in bescherming. Met name nam Pompidou stelling tegen wat hij noemde „de systematische lastercampagne die tegen de politiestrijdkrachten wordt gevoerd." Pompidou's „ruk naar rechts" werd onderstreept door zijn toezegging dat pogingen tot subversie zonodig met „hardheid" zullen worden onderdrukt. Met betrekking tot de onrust op de universiteiten en de lycea achtte
het Franse staatshoofd het wenselijk, dat „de enkele professoren die hun leerstoel voof een politie tribune houden," zonodig worden ontslagen. Vaagheid De meeste belangstelling trokken uiteraard Pompidou's opmerkingen over het Europa van morgen. Hoewel de president geen antwoord.heeft gegeven op de vraag hoe hij zich dit nieuwe Europa voorstelt, maakte hij wel duidelijk dat Frankrijk op realistische wijze aan de Europese eenwording wil bijdragen. Zijn vaagheid beklemtoonde de hier bij politieke waarnemers bestaande indruk dat Parijs nog geen vastomlijnde denkbeelden koestert over het politieke Europa van de Tien. Toen hij in de zomer van 1969 de macht aanvaardde, trof Pompidou volgens zijn zeggen een volledig in een impasse verkerend Europa aan. Hij erkende dat Frankrijks EEG-partners niet langer gedoogden dat Groot-Brittannië buiten de Gemeenschap zou blijven. Volgens Pompidou was ook generaal de Gaulle zich al geruime tijd hiervan bewust. De Franse president herinnerde in dit verband aan een uitspraak die de Gaulle tegenover hem al in 1958 had gedaan: „Wat mij in de Euromarkt stoort, is dat zij ons in
conflict zal brengen met Engeland". Pompidou betoogde daarna, dat de Gaulle in begin 1969 duidelijk toenadering tot Londen heeft gezocht, maar dat dit Franse initiatief door toedoen van de toenmalige Britse regering werd getorpedeerd. (De affaire-Soames.) Vertrouwen Pompidou herinnerde er vervolgens aan dat hij op de conferentie van Den Haag (december 1969) de definitieve doorvoering van de gemeenschappelijke landbouwmarkt verkreeg in ruil voor Frankrijks bereidheid om de onderhandelingen over Engelands toetreding te openen. De Franse president verklaarde ten slotte dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van Europa. Al voegde hij daaraan toe, dat de opbouw van het Europa van de Tien zeker moeilijker zal zijn dan de constructie van het Europa van de Zes, die ook niet bepaald zonder moeilijkheden is verlopen. Maar de Franse president zei vertrouwen te hebben in het Engeland van Heath en ook in Duitsland. „Allen tezamen kunnen wij iets groots tot stand brengen en kunnen wij Europa zijn plaats in de wereld teruggeven", aldus Pompidou.
Senaat verlengt dienstplicht in VS met twee jaar
WASHINGTON, 25 juni — De Amerikaanse Senaat heeft donderdag met 72 tegen 16 stemmen de dienstplicht met twee jaar verlengd. De goedgekeurde tekst bevat een amendement van senator Mansfield, leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, dat de volledige terug- i trekking van de Amerikaanse troepen uit Indo-China eist binnen negen maanden, mits de Amerikaanse krijgsgevangenen door Noord-Vietnam worden vrijgelaten. De regering acht zich niet door dit amendement gebonden. Ook is bepaald dat er in de twee jaar van de verlenging van de dienstplichtwet ten •hoogste 270.000 man mogen worden opgeroepen. Deze twee bepalingen moeten nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd, waarna het geheel door een gemeenschappelijke vergadering van Huis en Senaat moet worden aangenomen. De kans op aanvaarding wordt in Washington twijfelachtig genoemd. (AFP)
Vietnamonderzoek in Oslo beëindigd
OSLO, 25 juni — „De Internationale commissie van onderzoek naar de Amerikaanse misdaden in Indochina" heeft gisteravond in Oslo haar derde zitting beeindigd en een oproep gedaan aan alle regeringen en mensen om te werken voor een onmiddellijke, volledige terugtrekking van Amerikaanse en verbonden strijdkrachten. De commissie verklaart in haar slotverklaring ook dat de VS in Indochina internationale conventies schenden, hoewel ze hadden beloofd die te respecteren. De in maart vorig jaar door de linkse Stockholm-conferentie over Vietnam opgerichte commissie heeft tijdens haar zitting van vier dagen gegevens over de oorlog in Indochina verzameld. Gezegd wordt dat de conclusie van haar zitting van september jl. — dat de VS in Indochina genocide plegen — correct was. De volkeren van Indochina worden aangevallen omdat zij hun fundamentele rechten hooghouden, zo wordt gezegd. De in Indochina begane misdaden worden het resultaat genoemd van Amerika's lange-termijnbeleid in Zuidoost-Azië, en de grootste verantwoordelijkheid ervoor ligt dan ook bij diegenen die dat beleid hebben geformeerd. ~f De slotverklaring kwarti vier jaar later dan verwacht; er schijrtt enige onenigheid te hebben bestaan over verschillende ontwerp-verklaringen. De voorzitter van de commissie, de Zweedse econoom Gunnar Myrdal, benadrukte dat zijn commissie geen rechtbank, maar een onderzoekende instantie is. Een volgende bijeenkomst zal in Mexico worden gehouden. (Reuter)
Regeringscrisis dreigt in West-Bengalen NIEUWSDIENST LE MONDE
CALCUTTA, 25 juni — De coalitieregering van West-Bengalen, die gedomineerd wordt door de Indiase Congrespartij en sinds drie maanden aan de macht is, staat op wankelen. Tenzij er enige veranderingen in de samenstelling worden aangebracht, loopt de meest geagiteerde staat van India grote kans om binnen korte tijd opnieuw geplaatst te worden onder direct bestuur van New Delhi. Binnen de coalitie is onenigheid uitgebroken en ook binnen de Bengaalse Congrespartij, die daar lid van uitmaakt en waartoe de eerste-minister Ajoy Mukerjee behoort. Deze regering — de gematigdste die de deelstaat kon hebben, — heeft geen vertrouwen kunnen opwekken in de handelskringen van de grote industriële en commerciële Indiase stad Calcutta. Zij wordt voortdurend bedreigd door een communistisch-marxistische oppositie die buitengewoon actief en sterk is. Zij werd bovendien snel onder de voet gelopen door de omvang van het vluchtelingenprobleem, waardoor zij het voornaamste doel dat zij zich gesteld had — het herstel van de orde — enigszins vergeten heeft. Vanwege haar „totale m lukking" op dat gebied heef jeugdorganisatie van de Co grespartij vandaag opgeroepen tot een algemene staking in Calcutta en het ontslag van de regering geëist. Haar initiatieven (reorganisatie en versterking van de politie en de eventuele oprichting van particuliere groepen voor zelfverdediging) hebben het gezag van de regering inderdaad niet versterkt.
Rippon boekt in
„ e correspondent s A. COLENBRANDER jfl)EN, 25 juni — Het nieuwe mildere en mi, , mededeelzamere I Ripp° n ^ie gisteren lagerhuis verslag uit,t over zijn laatste on1( jelingsronde met de Sischap. het succes was de , r vaak irriterende Ejieid ditmaal verdweterwijl de bewindsman {der tijd tegenover zijn ;e vraagstellers de f ie dermate beheerste, L op alle verzoeken om ne inlichtingen telkens verdere uitleg kon niet teveel en niet te igj Geen wonder dat 0 p de ministersbank innen was. kwestie Nieuw-Zeeland ju dat eerste uur van i en antwoorden cenniet alleen in Rippon's jende uiteenzetting waarin instemming van premier
|ei Zowel zijn eigen aan[ers als ook oppositieleider !in wilde weten wat voor aapnties er waren dat de gunovergangsregeling (de 71 pzjtent in melkequivalent) ook 1977 bestendigd zou worden: pon kon verzekeren dat het Jinsel van continuïteit" in gemaakte regeling was opmen. was opvallend dat van voorste oppositiebank, waar schaduwkabinet zit, door I -minister Lever alleen maar fie informatieve vragen den gesteld. Behalve in boSenoemde interventie hield ®n zich bestudeerd afzijdig, geen der andere leidende ■Labourministers nam aan discussie deel. De partij officieel immers nog geen «punt. wedigend" at gezaghebbende Labour ®arketeers van de . zaak «ten werd echter treffend ' oud-onderminister Taverfertolkt, die het resultaat 'Tedigend en aanvaardbaar" 3ide. ' s Avonds verklaarde minister Thomson, die tijde Labourregering met de 'Pese onderhandelingen beJ*'as, in een televisievraag'fek dat hij zelfs het thans «kte resultaat ter goedkeu* a an het Labourkabinet zou j' jen aanbevolen. ez e voor de regering hoopHolyoake
natuurlijk breed uitmat, maar ook bij de latere volle ontwikkeling wil niet zeggen dat de overtuigde antimarketeers gisteren in het Lage] huis ook niet hun zegje hadden. Aan de Conservatieve zijde was daar Sir Derek Walker-Smith die aan de zegevierende pro-marketeers de uitspraak van de achttiendeeeuwse premier Sir Robert Walpole voorhield: thans luidde men de klokken, straks zou men de handen wringen. De woordspeling van het vermaarde citaat zit natuurlijk in de gelijkluidende alliteratie van „ring" en „wring". Sir Derek vond overigens ook dat er bij voorbaat al zoveel concessies waren gedaan dat alle onderhandelingen alleen maar marginale betekenis hadden gehad: een uitlating die aan zijn eigen zijde onmiddellijk protest ontmoette. Nogal schril Aan de Labourzijde verkondigde oud-minister Jay de opvatting dat Nieuw-Zeeland na 1977 geen enkele kwantitatieve garantie had, terwijl oud-minister Shore verontwaardigd constateerde dat Rippon van het begin tot aan het eind der onderhandelingen
door zijn Europese tegenspelers verschalkt en uitgemanouvreerd was. „Hij had alleen maar overeenstemming kunnen bereiken", zei Shore, „door essentiële Britse en Gemenebestbelangen prijs te geven." Het klonk allemaal nogal schril. Niet ontevreden , In regeringskringen is men over deze eerste verkennende discussie dus niet ontevreden. Ministers laten ook al de berekening uitlekken dat, al mag in 1977 aan het eind van de overgangsperiode de extra belasting voor de betalingsbalans een 500 miljoen pond bedragen, de van de toetreding te verwachten groei van het nationale produkt niet minder dan 2200 miljoen pond zou kunnen bedragen. y Wat de ministers als parlementaire tactici echter natuurlijk het meest toelacht, is het vooruitzicht dat de Labourpartij op zaterdag 17 juli op het speciale ééndaagse partijcongres aan de buitenwereld alleen maar verdeeldheid zal gaan demonstreren. Terwijl Wilson en de andere partijleiders per se geen stemming wensen, blijft de linkse congresvoorzitter Mikardo, een strijdbare anti-marketeer, koppig volhouden dat het" partijcongres zelf zal mogen behalen wat het wel en wat het niet mag.
I Britse onderhandelaar Rippon gisteren op wej; naar Foreign Office om verslag uit te brengen van het mdend overleg met de EG
Demonstratie in New Delhi tegen wapenleveranties VS aan Pakistan
Indiase demonstranten protesteren bij het gebouw van de Amerikaanse ambassade in New Delhi tegen de Amerikaanse wapenleveranties aan Pakistan
India contra VS over wapenzending
NEW DELHI, 25 juni — De Indiase minister van buitenlandse zaken Swaran Singh, heeft donderdag in het parlement verklaard dat de VS de regering van India niet de verzekering hebben kunnen geven dat er geen Amerikaanse wapens meer naar Pakistan gezonden zullen worden. , India, aldus minister Swaran Singh, heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen de levering van de Amerikaanse wapens die op het ogenblik aan boord van twee Pakistaanse schepen onderweg naar Karatsji zijn, te voorkomen. De Amerikaanse regering had beloofd de zaak nader te onderzoeken, maar erop gewezen dat de uitvoervergunningen voor de wapens die nu onderweg naar Pakistan zijn, verstrekt kunnen zijn vóór 25 maart, de dag waarop het verbod op de levering van wapens aan Pakistan van kracht werd. De Amerikaanse regring had verder laten weten dat de feiten over de wapenleveranties nog
niet volledig zijn opgehelderd, en dat zij daarom niet kon garanderen dat er geen Amerikaanse wapens meer naar Pakistan gezonden zullen worden. (Reuter)
Argentinië zal leger inzetten tegen subversie
BUENOS AIRES, juni — Argentiniës door het leger gesteunde regering heeft afgekondigd dat in het vervolg het leger ingezet kan worden om daden van terrorisme en subversie te bestrijden, voorkomen of te onderzoeken. Tevens zal de staat van beleg, die al bijna twee jaar in het land van kracht is, onverminderd gehandhaafd blijven. In die gebieden, waar militaire operaties worden gelast tegen binnenlandse onrust, zullen politie en veiligheidstroepen onder militair commando staan. De maatregel is genomen met het oog op de groeiende en niet onder controle te brengen activiteiten van revolutionaire bewegingen. - (Reuter)
NU HET THUISFRONT
Door K. M. Schreiner Nu de Zes Engelands weg /hebben vrijgemaakt voor de toetreding tot de Europese Gemeenschap moet de Britse regering de openbare en politieke mening in Groc.t-Britannië zelf mobiliseren voor de stemming in het Lagerhuis. Veel emotionele weerstand en veel angst voor het nieuwe en onbekende zal daarbij doorbroken moeten worden tussen dit ogenblik en oktober. Een van de basis-argumenten van de Britse regering in deze campagne is deze v.eek door premier Heath nog eens uiteengezet in een internationaal gezelschap in het conferentie-oord Wilton Park. Dat argument is, dat de uitgangspunten van de Eritse buitenlandse politiek van de laatste 25 jaar niet meer overeenstemmen met de werkelijkheid.
Geformuleerd waren deze uitgangspunten indertijd door Winston Churchill. Deze achtte naast de Verenigde Naties — nodig om een oorlog te voorkomen — de broederlijke associatie van alle Engels-sprekende landen noodzakelijk, om de orde in de wereld te handhaven, dat wil zeggen een speciale relatie tussen het Britse Gemenebest en de Verenigde Staten. Naast deze beide zou dan een herrezen Europa moeten worden gevormd, met Frankrijk en Duitsland als kern, waarvan , Groot-Britannië echter geen deel zou uitmaken. Sindsdien echter heeft het Gemenebest zich, zo meent Heath, heel anders ontwikkeld dan was voorzien, ho<2 belangrijk het op zichzelf ook ts . Zijn belangrijkste kenmerk is verscheidenheid, terwijl indertijd verwacht werd, dat het met Engeland een eenheid zou vormen en de Britse opvattingen en concepties zou delen. Tevens is duidelijk geworden, dat ook de betrekkingen met Amerika zich anders hebben ontwikkeld dan werd aangenomen, aldus Heath. Het denkbeeld van de „speciale relatie" ging er immers van uit, dat Amerika aan de ene en Groot-Britannië met het Gemenebest aan de andere kant ongeveer vergelijkbare partners zouden ajn. Die verwachting is niet in
vervulling gegaan, doordat het Gemenebest zich anders heeft ontwikkeld dan gehoopt was. Heath meende, dat de term „speciale relaties" een verkeerde indruk van exclusiviteit geeft en meent, dat men daarom beter kar, spreken van „natuurlijke reiaties" tussen Engeland en de Verenigde Staten. Wat Europa betreft betoogde Heath, dat Engeland nooit zijn Europese rol verwaarloosd heeft, dat het in 1355 zelfs meer militaire verplichtingen dan ooit in vredestijd op het Europese continent op zich heeft genomen, maar dat het tot dusver geweigerd had de laatste definitieve stnp op weg naar de Europese eenheid te zetten. Die stap hoopt Engeland nu te doen, zo zei hij. De vrees, dat dit het verlies van zijn nationale identiteit zal betekenen noemde Heath zeer overdreven. Intussen valt te vrezen, dat bij de discussie over de toetreding niet alleen de Europese problemen een rol zullen spelen, maar ook de economische politiek van de Britse premier, zeker als in de maanden tussen nu en oktober de werkloosheid nog zal toenemen en de prijzen nog meer zullen stijgen. Steeds sterker wordt de druk op Heath, ook in de eigen gelederen, nu eindelijk maatregelen te nemen om de Britse economie weer op gang te brengen. Maar de regering laat zich nog steeds niet van haar koers afbrengen meer te vertrouwen op de krachten van de markt dan op een inkomenspolitiek en andere vorm van overheidsingrijpen. Een beslissing over een eventuele reflatie zal pas worden genomen zo heeft minister Barber meegedeeld, wanneer over drie weken de prognoses van het ministerie van financiën gereed zullen zijn. Naar de mening ran de Financial Times levert de nuidige eceonomische situatie het gevaar op, dat velen in Engeland ten onrechte de Europese Gemeenschap verantwoordelijk zullen stellen voor de prijsstijgingen. Voor de toekomst ligt hier het gevaar, dat het Britse publiek nog geruime tijd Engelands economische moeilijkheden aan de Gemeenschap zal toeschrijven. Een aanwijzing daarvoor dat de strijd om de parlementaire goedkeuring hard zal worden ligt in het feit, dat de Labourpartij toch besloten heeft een extra congres over deze zaak te houden, hoewel Heath een beslissing in het Lagerhuis tot oktober heeft uitgesteld. Veel, zo niet alles, zal op dit congres er van afhangen. Df de Britse vakbeweging meent, dat zonder Engelands aansluiting bij de Gemeenschap een betere oplossing voor Engelands economiscne stagnatie gevonden kan worden.