Voor de creatie van uw kerst-en niewwjaarsbuffet en andere culinaire ^>0 hoogtepunten Jan Luijkenstraat 23 Amsterdam, '.020-7984.65
NRC Handelsblad
- 03-12-1975
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 03-12-1975
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 54
- Jaargang
- 6
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Advertentie
vandaag 18 pagina's
binnenland 2, 3, 15 Binnenland 2, 3, 15 ^sterdam heeft geen drugbeleid 'terdamse raad wil wel ertsfabriek buitenland ^sen bedrijf ^tiek - 4,5,15 onfl| ct tussen Japanse regering en 'wonden voorlopig begraven "^ige botsingen op Mexicaanse f\ '«eland S n gebruiken gevangenen in kunst 5 ., 6UW s ' u k var > Simmons knipoog , aar alle kanten Vp n 9'Whun Chung: technisch "P Pianospel °pinie 7 C m ' ss 'le aantrekkelijk voor Column. p rn . wa P® n!anden Poëzie thema in Sowjet?E 0rt 9 Ta s Q u ° rf5 ' oe 9 geen kans in ThoStPrlr Roeiend zaalhockey is kenJk * lch *elf nog niet . 11-15 l0 °nbeieid Sn ^''ische steun voor yyjl Onts| aq ' , nieuw bedrijf bij Delfzijl '5r s re '9t voor 360 Batawerde ^ an denfabrikant in,4lti nation^ n,i " biokkeers V steern reesrr iiddelen' ^ aCht Van de 9e " w eienindustrie
Bezoek uit Aruba aan Venezuela "ongehoord"
Door onze politieke redactie DEN HAAG, 3 dec. — De minister-president van de Nederlandse Antillen, de heer J. M. G. Evertsz, vindt de onlangs ondernomen reis van de leiders van de Arubaanse regeringspartij MEP naar Venezuela „een ongehoorde zaak". Met dezê~reis zijn de bevoegdheden van de centrale Antilliaanse regering en van de Koninkrijksregering voor het buitenlands beleid met voeten getreden, omdat de delegatie van de MEP (Movimiento electoral di pueblo) gepoogd heeft toï bilaterale afspraken te komen tussen het eiland Aruba en Venezuela, aldus de Antilliaanse premier in een gesprek met de vaste commissie voor de West' uit de Tweede Kamer. Premier Evertsz houdt vast aan de eenheid van de Antilliaanse eilandgebieden. „Het is voor mij zes eilanden te zamen of niets", zei hij over de toekomstige staatkundige structuur van de Antillen. Wel streeft de heer Evertsz naar een zo groot mogelijke decentralisatie van de verschillende eilanden.
Advertentie
Ontelbaar veel Zwarte Pieten zijn vanavond al druk doende zeer belangrijke mededelingen opschriftte stellen. Op rijm. Dat is traditie, dat wordt verwacht, dat hoort dus zo. Reken maar dat die Pieten het daar moeilijk mee hebben; kunt u zich dat voorstellen? Speciaal voor diegenen onder de bisschoppelijke knechten die gebukt gaan onder de dwang te moeten rijmen, volgt hier een opbeurende mededeling: mocht uw naam niet rijmen op uw adres, noch op uw woonplaats en mocht u van plan zijn — u bent misschien toch straks aan het schrijven — de bon hieronder in te vullen: doe het maar zo recht toe recht aan mogelijk. Er komen nog rijmen genoeg. I O NRC Handelsblad vrijblijvend op proef; vier weken voor de halve prijs (7,90) O kwartaalabonnee worden (50,55 per kwartaal) Ik betaal nadat ik beritht van u heb ontvangen. Naam: ^Ulbel(010)14 72 Il-(0e0}23 98 11. k ™ RC^ Ï S otÊÏSRLAD Adres: Plaats: Bon in open envelop zonder postzegel naar NRC Handelsblad, Antwoordnr. 534, Rotterdam. Of bel (010)14 72 11-(020)23 98 11.
EG-leiders sturen hun ministers weg
ROME, 3 dec, — De regeringsleiders van de Europese Gemeenschappen hebben gisteren hun ministers van buitenlandse zaken weggestuurd tijdens hun beraad in Rome als Raad van de Gemeenschap. Dit gebeurde toen de discussie over de Britse eis op een eigen zetel bij de Noord-zuiddialoog deze maand in Parijs zo hoog opliepen dat ze besloten de kwestie onderling uit te vechten.-Ook de tolken werden de zaal uitgestuurd. Dee handeling is in strijd met de tekst van de besluiten van de Topconferentie van Parijs van december 1974, waarbij de Raad van de Gemeenschappen opgericht werd. Dee tekst zegt dat de Regeringsleiders van de Europese Gemeenschappen samen met de ministers van buitenlandse zaken driemaal per jaar, plus elke keer dat zulks nodig is, zullen vergaderen als de Raad van de Gemeenschappen en uit hoofde van de Europese Politieke Samenwerking. Het commentaar van premier Den Uyl na afloop gisteren in Rome was: „Fraai was het niet. maar ik heb het aanvxaard." Minister Van der Stoel zei „En ik heb het voor deze keer ook aanvaard"
Treinkapers eisen nieuwe machinist
Overvallers krijgen twee megafoons Voedsel voor 55 treinpassagiers Medicijnen naar twee patiënten Door een onzer redacteuren BE1LEN, 3 dec. — De kapers van de stoptrein Groningen-Zwolle in Beilen hebben een nieuwe machinist geëist. Er heeft zich bij het beleidscentrum inmiddels een Zuidmolukse vrijwilliger gemeld, die als bestuurder naar de trein wil gaan. Enkele andere vanochtend door de kapers gestelde eisen zijn inmiddels ingewilligd. Er is voedsel gebracht voor 55 mensen, evenals medicijnen voor twee passagiers. De overvallers — wellicht meer dan vijf Zuidmolukkers — belthen ook twee megafoons gekre gen. Er zal een verbinding via een veld telefoon met ben worden gemaakt.
In het beleidscentrum in Beilen had men vanmiddag de indruk dat de houding van dé kapers wat „soepeler" wordt. Er is in elk geval weer contact gelegd. Over de motieven van de overvallers is echter nog niets bekend, althans er zijn vanuit het beleidscentrum nog geen mededelingen gedaan. Volgens een politieman, die vanochtend het voedsel en de andere gevraagde artikelen heeft gebracht bevinden zich in de trein zeven jonge kinderen tot zeven jaar. Een aantal passagiers, verondersteld wordt twintig, bevinden zich in het achterste deel van de trein, waar zij niet bewaakt zouden worden. Naast de trein liggen nog steeds de twee doden, die de overval tot nu toe heeft geëist: de machinist van de trein en een nog onbekende passagier. De eisen van de kapers werden vanochtend overgebracht door
een vrijgelaten passagier. Het totale aantal gevluchte dan wel door de kapers losgelaten reizigers is daarmee op negen gekomen. Een bemiddelingspoging, eerder op de ochtend, door een Zuidmolukse vrijwilliger, heeft geen resultaat gehad. De man heeft getracht met behulp van een op enkele honderden meters van de trein staande geluidswagen contact te zoeken met de kapers, maar trok zich terug nadat vanuit de trein in de richting van de wagen werd geschoten. Uit het feit dat de kapers voor 55 mensen voedsel hebben gevraagd, kan worden afgeleid, dat er zich wellicht ook niet meer mensen in de trein bevinden. De Spoorwegen gingen bij een laatste schatting uit van 75 passagiers, ónder meer aan de hand van opgaven van familieleden die zich hebben gemeld.
De kapers hebben vanochtend niet gerept over hun eisen van gisteren, namelijk een autobus, die hen naar Schiphol zou moeten brengen en een vliegtuig dat daar klaar zou moeten staan. Evenmin is bekend of zij vasthouden aan de eis dat een aantal treinpassagiers met hen in het vliegtuig moet. Meteen na het bekend worden van deze laatste eis heeft minister Van Agt vanuit het crisiscentrum in Den Haag laten weten dat aan deze wens onder geen beding • gevolg zal worden gegeven. De regering zal niet toestaan dat de kapers met ook maar een enkele gijzelaar het land verlaten. Hij staat ook op het standpunt dat de kapers niet kan worden toegestaan vrijuit te gaan — zelfs zonder gijzelaars nu bij hun overval twee doden zijn gevallen. Rond de gekaapte trein ligt nog steeds een dicht kordon van marechaussees, politiemannen, marine-scherpschutters en pantserwagens. De Zuidmolukse jongerenorganisatie heeft vanochtend in scherpe bewoordigen de overval afgekeurd, maar zegt in een commentaar ook de Nederlandse regering herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd voor excessen als deze kaping. Het beleidscentrum in Beilen heeft laten doorschemeren op de hoogte zijn met de identiteit van de daders, maar wilde daarover verder niets' meedelen. De kapers schijnen elkaar min of meer toevallig te hebben ontmoet en vormen geen specifieke groep binnen de Zuidmolukse gemeenschap.
Een vanochtend door de kapers vrijgelaten passagier wordt, met een jas over zijn hoofd, het politiebureau van Beilen binnengebracht. De man bracht een papiertje mee waarop de treinkapers hun nieuwe eisen hadden geschreven. (Foto ANP)
De gekaapte stoptrein Groningen—Zwolle, nabij Beilen. Rechts ondernaast de trein ligt de doodgeschoten machinist. (Luchtfoto Dick Lemcke)
Pag. 3: Grote verwarring over
Pag. 3: Grote verwarring over gevluchte passagiers Pag. 3: Beilen vol geruchten en gissingen Pag. 3: Vierde grote gijzelingszaak in Nederland Pag. 3: Ir. Manusama: slag voor Zuidmolukse zaak
Koning en premier Laos treden af
BANGKOK, 3 dec. — De 700 .,, r oude monarchie in Laos is ifeeschaft, de 19 maanden oude „alitieregering opgeheven en de ntrnocra'tische Volksrepubliek r! os is uitgeroepen, zo heeft radio -Vientiane vandaag bekendgemaakt. In de radio-uitzending werd tezeRcl dat de 68 jaar oude koning Savang Vatthana en de 74 jaar oude prmier Soevanna Phocma hun ontslag hadden ingediend. na een zitting van twee (Ijjcn van het Volkscongres dat gisteren werd beëindigd. Het congres heeft met algemene stemmen besloten om de monarchie af te schaffen, een democratische volksrepubliek te vestigen en een president van de Loatiaanse Volksrepubliek te benoemen", zo werd in de radiouitzending gezegd. De naam van de nieuwe president is niet bekendgemaakt. Behalve de coalitieregering is ook de gemeenschappelijke politieke raad afgeschaft. In beide organen hadden vertegenwoordigers van rechts en neutralislen zitting. Laos kreeg als constitutionele monarchie volledige onafhankelijkheid van Frankrijk in 1953. Een reeks worstelingen om de macht tussen links, rechts en de neutralisten hield het land jarenlang verdeeld, waarna de Akkoorden van 1962 een coalitie tussen prins Soevanna Phoema en zijn Pathet Lao-halfbroer Soevannoevong teweeg brachten. die echter herhaaldelijk mislukten. De verdeeldheid werd verhevigd door de Amerikaanse inmenging in de strijd in Vietnam. tot de Akkoorden van februari 1973, pendant van de Akkoorden van Parijs van een maand eerder, een periode van stabiliteit inluidden. De val van de pro-Amerikaanse regimes in Cambodja en Zuid-Vietnam, eerder dit jaar, had echter ook voor I.aos een verschuiving naar links tol gevolg die heeft geresulteerd iji een totale machtsovername door de Pathet Lao. De politieke betekenis van de koning was overigens altijd al zeer beperkt. (Reuter-AP)
KVP: ook minimumloon per 1 juli 1976 bevriezen
Door onze politieke redactie DEN HAAG, 3 dec. — Scherpe kritiek van de oppositie èn op onderdelen kritische — steun van de regeringspartijen waren gisteravond en vanmorgen te horen in het TweedeKamerdebat over de "loonbrief" van het kabinet. Een opmerkelijke element was daarin de suggestie van de KVP'er Van der Gun om per 1 juli 1976 het minimumloon niet met 4,5 pet. aan te passen,- maar het via een wetswijziging mogelijk te maken deze aanpassing later — en in de tijd gespreid — uit te voeren. De PvdA, met name mevrouw Barendregt, liet echter duidelijk blijken dat de laagste inkomenstrekkers niet de dupe mogen worden van welke ontwikkeling dan ook.
De heer Van der Gun zei dat de doelstellingen voor '76 van het kabinet het praktisch niet mogelijk maken om op 1 juli iets aan loonsverbetering te doen, zelfs niet voor de groep met inkomens tot ƒ 20.000, waarop het kabinet mikt. Een loonsomstijging van 8,5 a 9 pet. en een prijsbeheersing tot 6 pet. stijging maken het niet voorstelbaar dat aan een prijscompensatie van 4,5 pet. op 1 januari (en een verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde sociale uitkeringen met 7,1 pet.) per 1 juli nog veel kan worden toegevoegd, redeneerde Van der Gun. Als op 1 juli het minimumloon toch zou worden verhoogd met 4,5 pet. (met daarbij de koppeling aan de sociale uitkeringen en het „uitstralingseffect" naar inkomens vlak boven het minimum), dreigt bovendien begin
'77 een situatie waarin het minimumleon niet of nauwelijks aangepast kan worden. Als de opzet van het kabinet voor '76 zou lukken, ontstaat zo immers wellicht weer enige ruimte voor verbetering van contractlonen, maar de aanpassing voor prijsstijgingen van het minimumloon zou dan navenant kleiner zijn. De KVP'er wees erop dat het nu al zo is dat het kabinet heeft aangekondigd aan het midden- en kleinbedrijf ƒ 100 miljoen subsidie voor de betaling van het minimumloon te zullen uitkeren om daar de loonsomstijging van 13 tot circa 11 pet. te beperken. Daarmee kan het kabinet niet doorgaan, het zou in de EG als een vorm van concurrentievervalsing kunnen gelden en bovendien zou de voorgenomen stijging van het minimumloon ïoch nog een bedreiging van de
werkgelegenheid en het economisch herstel inhouden, zo meent Van der Gun. KVP-motie ? In KVP-kring werd niet uitgesloten dat, bij alle steun die aan het kabinet en minister Boersma werd toegezegd, later in het debat een motie zal worden ingediend. Dat zou de spanning tussen de regeringspartijen kunnen doen toenemen, want zowel PvdA als PPR hebben zich scherp tegen een aantasting van het aanpassingsmechanisme voor het minimumloon uitgesproken. Mevrouw Van der Heem (PPR) noemde zoiets „niet aanvaardbaar". Net als de heer Nypels (D'66) bleek zij redelijk tevreden over de brief, mits het kabinet straks ook de vrije beroepen aanpakt en aan immateriële voorwaarden (vermogensaanwasdeling, personeelsraden etc.) voldoet. Een gemis
Pag. 11: Vervolg
Loondebat
Vervolg van pagina 1
noemde zij het ontbreken van een dividendstop. Steun van ARP Roolvink (ARP) bleek het vanmorgen eens met Van der Gun, dat er per 1 juli niet of nauwelijks „een spatje ruimte" voor loonsverbetering zal zijn. Ook velen met een jaarinkomen van ƒ 20.000 zullen er wel een beetje op achteruit gaan, meende hij. Roolvink vroeg het kabinet geen verwachtingen te Wekken, voor 1 juli of daarna, noch voor de loonsontwikkeling, noch voor de werkgelegenheid. Garanties kan het kabinet niet geven, zo meende hij. De ARP'er waarschuwde voor de „olievlekwerking" van loonsubsidiëring. „Dan ga je hele sectoren subsidiëren", zei hij. Hij vroeg de subsidies in elk geval nog een jaar te beperken. Meer moties De WD'er Van Aardenné meent dat via het verstrakte prijsbeleid (geen doorberekening van kosten die voor vandaag zijn ontstaan) een te groot offer van het bedrijfsleven wordt gevraagd. Dat bemoeilijkt het rendementsherstel. Hij vroeg daarom in een motie van dit straffere prijsbeleid af te zien. De CPN'er Meis kwam met moties tegen de toepassing van de Loonwet en tegen verhoging van aardgasprijzen. Adempauze De fractie van de PvdA vindt het, mede gezien alle onzekerheden, een juiste beslissing dat, door niet in te grijpen in de bestaande cao's, een adempauze wordt ingelast. Daarin kan men dan tot verder overleg over het beleid komen, aldus mevrouw Barendregt. Zij vroeg hoe de regering het
met elkaar denkt 'te rijmen dat de loonsomstijging minder kan zijn zonder dat de bestedingen daardoor worden aangetast, en dus de werkgelegenheid. Zij vroeg ook hoe het zit met het effect van de maatregelen op de werkgelegenheid en de investeringen. Mevrouw Barendregt noemde het effect op de investeringen niet hoopgevend. Mag worden aangenomen dat in 1976 en daarna de werkgelegenheid voor een deel zal worden verruimd, omdat de onderbezetting van de kapitaalgoederenvoorraad kleiner zal worden? Over de loonsomstijging, die volgens de regering tussen de 8.5 en 9 pct. moet komen te liggen, zei mevrouw Barendregt dat in ieder geval het slagen van het prijsbeleid een der voorwaarden dient te zijn voor het vasthouden aan de loonsomstijging waarop nu wordt gemikt. Over het minimumloon zei mevrouw Barendregt dat de laagste inkomentrekkers niet de dupe mogen worden van welke ontwikkeling dan ook. Meer dan andere groepen hebben zij recht op nog een beetje vooruitgang. De PvdA-afgevaardigde vroeg wat de regering verstaat onder „meer gelijkmatige spreiding" van de minimumloonstijging. Zij verklaarde zich tegen dwangmaatregelen en verklaarde dat de minimumloontrekkers niets minder dienen te krijgen dan waarop zij wettelijk recht hebben. Kruisinga Ook dr. Kruisinga (CHU) betwijfelde of er per 1 juli nog wel mogelijkheden tot loonsverbetering zullen zijn, gezien de doelstellingen van het kabinet. Hij vroeg zich af waarom de regering nog steeds niet over een wettelijk instrumentarium naast de Loonwet en de Prijzenwet beschikt.
Westen in VN contra arme landen
NEW YORK, 3 dec. — De Westerse industrielanden waaronder Nederland hebben vannacht in de Verenigde Naties geweigerd hun goedkeuring te geven aan een resolutie die bedoeld was om de handels- en investeringsbetrekkingen tussen rijke en arme landen te veranderen.
De resolutie, die door de financiële commissie van de Assemblée werd aanvaard, dringt er bij de Algemene Vergadering op aan haar vastbeslotenheid opnieuw te bevestigen tot ontwikkeling van de „nieuwe internationale economische orde". Deze moet volgens de resolutie gebaseerd zijn op het handvest van economische rechten en plichten van staten en de verklaring en het actieplan die het afgelopen jaar door de Algemene Vergadering zijn aangenomen. Het handvest stelt onder meer dat geschillen over nationalisatie
van buitenlandse eigendommen geregeld moeten worden in de rechtbanken van het nationaliserende land. Verder legt het de nadruk op het recht van elk land de controle uit te oefenen over zijn eigen natuurlijke hulpbronnen. Van Westerse zijde werd hiertegen indertijd al bezwaar aangetekend. . Het actieplan beveelt de vorming aan van producentenorganisatie en middelen tot verhoging van het inkomen uit de export van grondstoffenproducèrende landen. Hoewel dit begin 1971 tijdens de zesde speciale
zitting van de Algemene Vergadering bij consensus werd aanvaard hebben de meeste landen daarna hun reserves tegen onderdelen ervan kenbaar gemaakt. Vijfentachtig landen stemden vannacht voor de resolutie, drie landen (de VS, West-Duitsland en Groot-Brittannië) stemden tegen, bij twaalf oithoudingen (Bahama's, België, Japan, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Japan, Luxemburg en Nederland). Verscheidene Westeuropese landen zeiden in hun stemverklaring dat ze pogingen ter versterking van de nieuwe internationale economische orde niet konden steunen omdat de ontwikkelingslanden geen neiging hadden getoond op dit punt tot een compromis bereid te zija. (Reuter)
Pag. 7: Hoofdartikel
Pag. 7: Hoofdartikel
veel wind
v^ind !!' < r V an het KNMI ' geldig et v ainachf^ aVOnt ^ : Opklaringen ^^temnpr ' wein '9 wind en minir tU8sen d ' ie 9ran" p 'aakoi USt en min twee g ra " r Ver dag ' J in het binnenland. ' ern snd e , n he t westen uit toer^ en ' Tot e r° lking ' g ev °lgd door ern 6nd e w ractlti 9 of hard toec- Maxim Uit noor dwest tot p.^n. um ongeveer zeven lCl>t We^aa^ 6 ' weerover~
Engeland laat eis op eigen zetel vallen
Door onze correspondent S. VAN DER ZEE ROME, 3 dec. — Groot-Britanniè heeft gisteren zijn eis op een aparte zetel bij de Noord-zuiddialoog deze maand in Parijs laten vallen. Na een nogal opgewonden debat kwamen de leiders van de negen landen van de Europese Gemeenschap tijdens hun zitting als Raad van de Gemeenschap gisteren in Rome tot een compromis over de Britse eis.
De conferentie over energie en grondstoffen in Parijs, waaraan 8 ontwikkelingslanden en 19 industrielanden deelnemen kan nu op 16 december beginnen. Engeland eiste een eigen zetel als toekomstig Noordzee-olieproducent. Andere regeringsleiders uit de Gemeenschap meenden dat de dialoog — officieel: „Conferentie over de internationale economische samenwerking" — niet zou mogen doorgaan, wanneer de Gemeenschap niet met één stem zou spreken. Dit hebben zij gisteren ook Wilson laten weten,' waarbij vooral de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt zich heeft geweerd. Aanvankelijk deed het gerucht zelfs de ronde, dat hij in grote woede tegen Wilson had geschreeuwd, maar dit is later door alle partijen ontkend. Minister president Den Uyl: „Schmidt is de gehele dag zeer correct geweest". Nu heeft Schmidt op nogal forse toon zijn Britse collega duidelijk gemaakt, dat GrootBritannië nog altijd niet een olie-exporteur is en dat het land wegens zijn grote economische problemen de eerste twee, drie jaar nog aangewezen is op de steun van de EGlidstaten. Bovendien wees de bondskanselier erop dat ook de Bondsrepubliek zfch bij het Gemeenschapsstandpunt heeft aangesloten, ofschoon zij binnen de Europese Gemeenschap het enige land is dat het in feite zonder die Gemeenschap zou kunnen stellen. Ten slotte hebben de Westduitsers beschikking over enorme monetaire reserves. OPEC-lid Wilson toonde zich echter niet erg onder de indruk van Schmidts woorden, en verklaarde op zijn beurt, dat het zeker geen grap is, wanneer hij bekendmaakte, dat Groot-Britannjë
over niet al te lange tijd lid zal kunnen worden van de OPEC, de organisatie van olieexporterende staten. Daarop ontbrandde een langdurig debat dat 's middags omstreeks 12 uur begon en tegen half negen in de avond met een moeizaam compromis kon worden afgesloten, waarmee tevens „een zeer ernstige crisis" — aldus de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, mr. Van der Stoel — kon worden vermeden. Het gevolg van deze gang van zaken was echter wel, dat een reeks van programma-punten, zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid en internationale kwesties als Cyprus, Spanje en Portugal, door tijdgebrek niet meer konden worden behandeld. Maart De bedoeling is dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid — dit thema is in de afgelopen weken juist zeer uitgebreid en zorgvuldig voorbereid — aan de orde zal komen op 8 en 9 maart van het komende jaar, wanneer de Europese Raad in Luxemburg zal vergaderen. Het compromis waartoe de negen EG-leiders gisteren over de vertegenwoordiging op de Noord-zuid-dialoog besloten, luidt: „overeengekomen is dat
Pag. 4: Vervolg
Europese top
Vervolg van pagina 1 de Gemeenschap zal worden vertegenwoordigd door één delegatie." Premier Den Uyl noemde het compromis na afloop van de Raadszitting nogal terughoudend „onder de gegeven omstandigheden bruikbaar en aanvaardbaar". Besloten werd daarnaast echter ook dat de leider van de delegatie de vertegenwoordigers van twee lidstaten kan uitnodigen om in overeenstemming met en binnen het kader van het gemeenschapsstandpunt het woord te voeren over hun ervaringen (zoals ^et in de slotverklaring heet). Deze beide lidstaten zullen op 16 december bij de opening van de conferentie Groot-Britannië en Luxemburg zijn, omdat dit laatste land het komende half jaar de ministerraad zal presideren. De Gemeenschapsdelegatie zal worden geleid door de Italiaan-^ se minister van buitenlandse zaken, Rumor. Vermoedelijk zullen de Britten ook een minister naar Parijs zenden die daar min of meer de kans krijgt om het Britse standpunt te behartigen. De verwachting is overigens, dat de Noord-Zuid-dialoog minstens twee jaar zal gaan duren. Maar de Britten hebben in Rome op nog meer punten hun zin gekregen. Besloten is nl., dat er een minimum verkoopsprijs voor aardolie zal worden vastgesteld. Die zal vermoedelijk 7 dollar per vat gaan bedragen, maar hierover moet nog verder worden gesproken. In ieder geval is het voor Wilson belangrijk dat de Negen het in principe over een minimumverkoopprijs eens zijn geworden, omdat vooral de Westduitsers er fel tegen waren. Nu heeft hij echter voor zijn dure Noordzeeolie bepaalde garanties gekregen en bovendien kan hij op die manier over middelen beschikken die hem in staat stellen andere energiebronnen te ontwikkelen. Afgesproken is, dat de Europese Commissie voorstellen zal moeten doen om een mechanisme uit te werken, op basis waarvan de prijs moet worden vastgesteld. Om de hele zaak nog aantrekkelijker voor de Britten te maken kon Schmidt, die voor een belangrijk deel het compromis in elkaar gezet had, de Franse president Giscard d'Estaing overtuigen het N olieverdeelschema van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) over té nemen. Frankrijk is geen lid van deze organisatie. Het IEA heeft enige tijd geleden een schema opgesteld, hoe de olie moet worden verdeeld, wanneer de Arabische olie-exporteurs opeens om politieke redenen de kraan zouden dichtdraaien. Het interessante aan deze zaak is, dat de Fransen bereid zijn met het IEA in zee te gaan — waarin immers de Britten een niet onbelangrijke rol spelen —, ook al staat een lidmaatschap nog niet ter discussie.
Giscard d'Estaing heeft hiermee een niet onbelangrijke concessie gedaan, zoals ook gis. , teravond bondskanselier Schmidt verklaarde. Op zijn beurt toonde de Britse premier Wilson zich zeer tevreden, omdat hij naar zijn zeggen alles had gekregen, wat hij had willen krijgen. Volgens hem had hij ook nooit verwacht, dat de Gemeenschap akkoord zou gaan met de Britse aanspraak op een eigen zetel. Wat hij wilde, was dat Groot-Britannië in Parijs door haar eigen woordvoerder zou zijn vertegenwoordigd. Terughoudender lieten zich daarentegen minister-president Den Uyl en zijn minister van buitenlandse zaken mr. Van der Stoel uit over het verloop cn de resultaten van de Raadszitting. Den Uyl was enkele malen weggeroepen uit de Raad wegens telefonisch overleg met Den Haag over de gekaapte trein in Drenthe, maar de conferentie zou naar zijn zeggen hierdoor niet zijn opgehouden wat weer van Westduitse zijde was meegedeeld. Ernstige kritiek had de Nederlandse minister-president op het feit, dat de Raad acht en een half uur lang over de noord-zuid-dialoog had gediscussieerd, wat — zo verklaarde hij — „niet bevorderlijk is voor het geloof in de slagvaardigheid van de Gemeenschap". In het algemeen meende hij. dat er tijdens de Raad op enkele punten toch wel reële vooruitgang zou zijn geboekt. O.m. is afgesproken, dat de algemene verkiezingen voor he. Europese Parlement eind ju 1978 zullen worden gehouden en dat voor 1 maarl 1976 alle obstakels voor het organiseren van deze verkiezingen uit w weg moeten worden geruimd. Alleen steekt hier een adaertje onder het gras, omdat la - den die niet in staat zijn " op zo'n korte termijn verkie\J\J Ï.\J 11 UV'I IV. , zingen te houden, hun a's vaardigden voor het Stras ' burgse Parlement door net n tionale parlement mogen la kiezen Er mag van worden uitgegaan. dat zeker Groot -Britannie deze uitzonderingsmaatrege gebruik maken. Daarom is het ook ove ■ ven van vooruitgang te, P ken. In zoverre was mi Van der Stoel het dan oo met Den Uyl eens, want ny eerder vastgesteld, dat er »s verdere vorderingen" w f r . t ; f maakt. Ook niet rond paspoortunie; er nl ° „reenkele punten worden s geld. Ten slotte heeft ook.nog^ Belgische minister-P 1 rBcïgTSCxr^^ Lron 0V e ' Tindemans kort gesproKei ^ zijn activiteiten om ee waar ir. port samen te stellen. ,, c , hij ingaat op de mogen var , voor het tot stand breng . een Europese Unie. " ll . hrU ar1.. -r.11 111 * C r-,." is verlaat en zou pas n io vciioaii tit x-- .. .. Een of maarj 1976 verscMne»discussie over Tind slag vond dan ook
Advertentie
A sl.