AMSTERDAM, — (Matubel) blijft de toekomst, ook op kortere termijn, met vertrouwen •egemoet zien. De filmvoorziening van de bioscopen die het concern bezit van de bioscopen die het concern bezit voor het ; 0 pende boekjaar 1972-19/3 ziet er gunstig uit, waarbij opgemerkt wordt, dat de Nederlandse speelfilm een factor van belang is geworden. Het publiek is "in" voor films van eigen bodem. Ook is er duidelijk sprake van een keer ten goede in het theaterbezoek. De thans zaaiende film "De Peetvader" voldoet goed aan de verwachv.Bgen. al is het dan geen "Wat zien ik", zo werd op de jaarvergadering gezegd. Goede verwachtingen koes•ert het bestuur ook van de a.i'oreiding van de activiteiten builen het het typische bioscoopgebied. Iets concreets over iea plannen wilde men liever "05 niet zeggen, omdat de tijd daarvoor nog niet rijp geacht wordt. Een van de oorzaken van de recente sterke koersstijging van aandelen is volgens Matabel Engelse vraag geweest, die komen opzetten onder invloed van het in het jaarveropgesomde onroerend goédbezit van de vennootschap. Hierbij wordt maar al te snel ergeten. dat dit bezit een spe:?;a,e bedrijfsbestemming heeft 'n niet snel voor andere doeleinden gebruikt kan worden '' ie gelde kan worden gebakt, aldus het bestuur.
NRC Handelsblad
- 17-10-1972
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- NRC Handelsblad
- Datum
- 17-10-1972
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Rotterdamse Courant
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 400367629
- Verschijningsperiode
- 1970-...
- Periode gedigitaliseerd
- oktober 1970-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 14
- Jaargang
- 3
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Tuschinski-groep blijft veel publiek trekken
Gamma neemt maar deel RVI over
H elmond , 17 okt. — Gamma Holding (Hatéma-Texoprint) zal ;: aar een gedeelte overnemen ,, n , Ra y ma kers veredelings inne (RVI) een dochtermaat, van de Koninklijke Ray«.in Helmond. Alleen de j-, UKUe va 'i polyurethaanartiinnn j rk Ravi) en de verton oi^ an worden overgenojrijf . za l haar overige bede lte it en , bestaande uit Kit ,,f n ? amde coating van tauj 1 °rlc)pig voortzetten. GamProduktie van de pode produktie van de po 3wnJ? n - artikele n geleid*"" -ochtprm \ n haar Helmo1 er maatschappij Hatéma. i„ L . In v akorsa? le f- met de betrokken JjesteM p een sociaal P lan ■iarïn i; Gamm a verklaart zich *erker s alle R VI-medeHiif ° Ie ">> de overgenomen öjn, " Sactlv iteiten betrokken Wen i „ Passen de functie aan te Kkrnemi 6en Y an de Gammahl Ra vr _ n , sen in Helmond, terSaranrip 61 ! de wef kgelegenfttel Van n ^ eert voor het persoi'Hiprio ta Pijtcoating. Alle >, '. ne dewerkpro ~ l '-medP«;i/ cllJ1JlC0atin g- Alle »of na ar p s naar Gam«ijgen Ka ^ ma kers overgaan, ! briitr,° Vergangs P rem ' e van l0 - \
Advertentie
penning ■4 ? l. stad rti ' aar " lat ^htwerc. r Jan P| eterszoon TÉ * *31 Jan -1.1 iu,ij* n "et o, ef . flfam ct 1 a . S p! -ni 3 mm a f 679 -' 'nel. B.7.W. J||A|L° 9 ' anke ' 1 ' juweliers en recht,°EN HAAG 070-64.69.24
Advertentie
Achter uw Amro-Pierson Fund staan deAmroBanken Pierson, Heldring & Pierson. Vertrouwd idee. amro-piersonfund' solide vermogensbeheer. * Het huisfonds van de Amsterdam-Rotterdam Bank en Pierson, Heldring& Pierson.
Brouwers: Kritisch vermogen consument aanzienlijk overschat
Door een onzer redacteuren AMSTERDAM, 17 okt. — Het is een bekende eigenschap van de mens de verantwoordelijkheid voor zijn problemen bij anderen te leggen, constateerde de secretaris-generaal van het ministerie van economische zaken, drs. G. Brouwers bij de ingebruikneming van het gebouw van' de (nieuwe) Nederlandse reclame stichting. Men wil de consumptie maar niet de consumptiemaatschappij. Drs. Brouwers keerde zich tegen de voorstelling alsof de consumptiemaatschappij de schuld is van de reclame, die de onschuldige consumenten de produkten opdringt. Naar de mening van de heer Brouwers ligt de zaak namelijk fundamenteel precies andersom. De reclame creëert geen behoeften en de consument volgt niet de reclame, de reclame volgt de consument. ..Ik geloof niet, dat vrouwen vertwijfeld naar de keuken of de wasmachine rennen bij het zien van nog schonere borden of nog verblindender linnen op de televisiereclame". Drs. Brouwers is ervan overtuigd, dat men het kritisch vermogen van de consument in aanzienlijke mate overschat. Wel kan reclame tot effect hebben dat de naam van een merk blijft hangen. De heer Brouwer had toch wel enige kritiek op reclame, met name „het eeuwig schoner wassen dan andere merken". Hij vond dat de reclame daar zo ver gaat en de uitwerking zo ridicuul is, dat zelfs een tegenzin in het merk ontstaat. Hij pleitte voor „common sense" en „esprit" in de reclame. Ook wordt de betekenis van de echte vrouw in de reclame onderschat — het behoeven niet allemaal overslanke nimfen te zijn. Drs. Brouwers waarschuwde tegen het vakjargon dat onze taal overwoekert, ook in de reclame. Hij gaf de voorkeur aan het gebruik van voor de leek verstaanbare taal. „Het gaat ook om de bemiddelaars van kennis en feiten bij uitstek, de journalisten, een onvoldoend gewaardeerd beroep in ons maatschappelijk leven", aldus de secretarisInitiatief
generaal, die tenslotte betoogde, dat de reclame moet trachten de valstrikken van vulgariteit en klinkende onzin te vermijden. „Zij moet zoveel mogelijk esprit in de haar tank doen om de motor van ons consumptieve leven zo soepel en welluidend mogelijk te doen lopen". De Nederlandse Reclame Stichting, die onder voorzitterschap staat van mr. D. J. Rueb, is een initiatief van het Genootschap voor Reclame, waarbij als peetvaders optraden de Bond van adverteerders, de Vereniging de Nederlandse dagbladpers, de Ned. organisatie van tijdschriftuitgevers, de Stichting ether reclame, de Ned. ver. van erkende reclame-adviesbureaux en het Genootschap voor reclame. De stichting heeft een gebouw betrokken aan de Oranje Nassaulaan 17—19 en is geboren uit de noodzaak dat men inzag, dat de georganiseerde reclame^ wereld behoefte heeft aa neen centrale aanpak. In de Nederlandse reclamewereld zijn namelijk niet minder dan 35 organisaties, clubs, verenigingen en belangengroeperingen werkzaam. De nieuwe stichting zal zich ook bezighouden met de vraag hoe men het klimaat rondom de reclame kan verbeteren en zal daarbij niet schromen de hand in eigen boezem te steken. In samenwerking met de consumentenorganisaties wil men streven naar een /duidelijke voorlichting van de consument. In zijn openingsrede noemde mr. Rueb het manipuleren van het vijgeblaadje door Eva de oudste reclame: zij'gaf er mee te kennen, dat zij iets bijzonders had te bieden.
Sterke stijging winst Bontweverij
ENSCHEDE, 17 okt. — De omzet van de Nederlandse bontweverij over de eerste 35 weken van dit jaar is met circa 20 pet. gestegen (exclusief de dochtermaatschappijen). De bedrijfsresultaten zijn belangrijk sterker toegenomen. De ontwikkeling bij de dochterondernemingen verloopt volgens verwachting. Mede gezien de omvang van de orderportefeuille, zullen de uitkomsten over 1972 volgens de directie een hoger dividend mogelijk maken. (ANP)
Onlangs publiceerden wij een foto van de 500-tons mobiele kraan
Onlangs publiceerden wij een foto van de 500-tons mobiele kraan die in gebruik werd genomen door Stoof, Breda, („de grootste ter wereld", schreven wy). Wjj ontvingen nu een foto van een mobiele kraan fabrikaat Rosenkranz. De Bohne-groep, in Bremen. Waartoe Rosenkranz behoort, heeft sedert september 1971 een mobiele kraan in produktie die tot 1000 ton kan heffen. De maximumhefhoogte is 200 m.
Wereldhaven ook in het buitenland
ROTTERDAM. 17 okt. — Wereldhaven wil een meer internationale vastgoed-beleggingsmaatschappij worden. Was Wereldhaven tot nu toe vooral actief in de Randstad, in de toekomst zal ook belegd worden in o.a. Frankrijk en België. Verder wordt gestreefd naar notering op buitenlandse beurzen. Het buitenland heeft trouwens ook belangstelling voor Wereldhaven. Een groep beleggers heeft, vertegenwoordigd door de Franse dochter van het Amerikaanse makelaarshuis Burnham, een pakket van ƒ 1,2 miljoen nominaal nieuwe aahdelen Wereldhaven gekocht. Daarmee komt het uitstaande aandelenkapitaal van Wereldhaven op ƒ 17,9 min. nominaal. ■ De groep beleggers heeft ƒ 9 miljoen voor het pakket betaald, oftewel ƒ 150 per aandeel. Ze krijgen geen dividend over het lopende boekjaar. De beurskoers van Wereldhaven was gisteren ƒ 146. De ƒ 9 miljoen die de emissie heeft opgebracht zal zowel in nieuwe projecten in Nederland als in het buitenland worden belegd. De waarde van de beleggingen van Wereldhaven is momenteel ƒ 140 miljoen, terwijl voor ƒ 30 miljoen nieuwe beleggingen zijn gecontracteerd. De resultaten dit jaar zijn geheel in overeenstemming met de verwachtingen, aldus Wereldhaven. Die verwachtingen waren een 10 procent hogere voor uitkering beschikbare winst en een hoger dividend.
Aandeelhouders zal worden voorgesteld de president van de Franse Burnham-dochter op te nemen in de raad van commissarissen.
kapitaalmarkten Japanners na Britten
Er is vaak gezegd dat een van de belangrijkste redenen voor de Britse effectenaankopen op het Continent de lage koers/winstverhouding in Europa zou zijn. De koers/winstverhouding geeft aan hoeveel maal de laatst bekende winst per aandeel op jaarbasis met de prijs van het fonds moet worden betaald. Wanneer de prijs van het aandeel tienmaal de jaarwinst bedraagt, zou het kapitaal van de „Investering" bij gelijkblijvende winst binnen 10 jaar moeten zijn terugverdiend. Bij de beoordeling van een specifieke koers/winstverhouding zal de belegger kijken naar het geheel van alle fondsen, alsmede naar de rentestand. De Britten hebben in het algemeen meer oog voor de koers/winstverhouding dan voor het onmiddellijke rendement (verhouding tussen koers en uitkering). Zodoende was in het begin van dit jaar de koers/winstverhouding (price/earnings ratio) in Engeland een stuk hoger dan in de rest van Europa. Engeland stond in de buurt van 17 evenals New York en Europa in de buurt van 14. De koersstijgingen in Europa waren sinds het begin van het jaar aanzienlijk groter dan in Amerika en Engeland. Italië vormde een uitzondering, hoewel wegens de gebrekkige Italiaanse wetgeving liet exact becijferen van een koers/winstverhouding niet goed mogelijk is. Door de koersstijging in 1972 en doordat de basis van de verhoudingsgetallen toch overwegend berust op de werkelijke winstcijfers per aandeel van 1971, aangevuld met voorzichtige schattingen, is de algemene Europese koers/winstverhouding
opgeklommen tot boven 17. Nederland en Zwitserland liggen daar nog iets onder. Duitsland ligt vrijwel op 17 en België ligt er wat boven. Naarmate de koers/winstverhouding opliep verloor de Europese markt in zijn algemeenheid veel van de aantrekkelijkheid voor de Britten. Desondanks hebben ze intussen wel de smaak van specifi\Xe fondsen te pakken gekregen in gaan ze wat meer gespreid door met kopen van bepaalde aandelen. Intussen bestaat de indruk dat er kansen op een volgende koopgolf bestaan wanneer de belangstelling van lapanse funds voor de Europese aandelen toeneemt. Op alle mogelijke fronten doet zich eeri krachtige Japanse penetratie op de markten voor, zodat ook grotere belangstelling voor de aandelenmarkten niet onmogelijk is. Het fundswezen, dat in de Verenigde Staten vrijwel uitgeblust blijkt te zijn, schijnt in Japan in het beginstadium van een ontwikkeling te zijn. Japanse kapitaalexport zou trouwens één van de hulpmiddelen zijn bij het verdedigen van de rijzende yen op een voor de lapanse export aanvaardbare pariteit. Een min of meer vergelijkbare ontwikkeling heeft zich ongeveer vijftien jaar geleden in de Bondsrepubliek voorgedaan toen daar de funds beqonnen hun buitenlandse portefeuilles uit te breiden. Intussen moeten teaen de achtergrond van de stijgende rentestand van eventuele toenemende Japanse aankopen op korte termijn geen belangrijke hausse-effecten worden Men moet zijn ogen sluiten om er verwacht, (dat —•
wisselmarkt
AMSTERDAM. 16 okt. — Contante prijzen. Londen 7.8215 - 7.8265 New York 3.24475 - 3.24725, Montreal 3.30425 - 3.30675. Parijs 64.585 - 64.635. Brussel 7.3465 - 7.3515. Frankfurt 101.090 - 101.140. Stockholm 68.315 - 68.365. Zurich 85.430 - 85.480. Milaan 55.645 - 55.69o, Kopenhagen 46.935 - 46.985. Oslo 49.296 - 49.345, Wenen 13.9725 - 13.9825.
effectenbeurzen
beurs van frankfurt 13/10 16/10 Kon Nederi Petr .. 120.75 121,10 Unilever 136.25 136 Philips 52.50 52,40 A.E.G 155 153.60 Badische AniUn .. 154 10 153.60 Continental Gummi ... 95.80 96 Daimler . 378.50 375.10 Demag . 190 188 127.80 127.10 Feiten & Gmllaume .. 232.10 231 Lufthansa 70.10 70 Volkswagen 138.50 140 Gelsenk üergbau 69.20 68,50 Farben Hoechst 146 144 90 Kali Chemie 474 474 192.60 191 fthein-Wfs'J Klektr 160 30 158 Siemens . 266 264.30 Commerz Bank 226 225 üeuuehe Batik , 425 325 Dresdner Bank ..... .. 263 20 262 50 beurs van parijs Kon Netten Petr Philips AKZO Untlever N.V Shell Transport ... Rentes 3% .'... Cr. Lyon citroen Peugeot St. Gobaln Buil pechlney Nickel Napoleon Goud rijn baten p kg ... 1«4 90 184.60 11,50 80.20 105.50 103.60 208 10 208 43.30 42.80 50.80 50.70 103.80 104 80 480 478 190.50 ISO-»» 82 81.90 156.10 153.80 165.50 164 71.60 72.50 10357 10420 beurs van brussel Kon Nederl Petr .. .. Robeco Katanga Unlor. Mlnière Cockerill Sodec Caoutchouc Vlellle Montagne solvay pètrofina Gevaert Sid'0 1680 1S80 3495 3475 2190 2200 1580 1565 1206 1180 1050 1054 286 285 4950 4915 2895 2875 7100 7100 3700 3620 3280 5280 3000 2990 5310 5250 1745 1705 1010 998 BEURS VAN LONDEN Kon Nederl Peti 19ft Untlever btd 362 Unilever N V 13i'« Shell Transport 306'a Ailied Brewenes 98U Brltlsh Petroleum 522'z Burmah Oil J2? ? Courtaul<* 165 ,< Imperial Cnem Ind 282 Goldlleids 2591 a Imperial Tobacco 98"2 De Beers 384 ïa Hunlop 1^3 Tanganytka Conc 172 2 2 l 2% Consols 26-Ï8 4 >.4% Young 197 3'2% War Loan 3715 4% Vlctory '.976 98',2 BELEGGINGSFONOPEN ABN-bel. pool 83.31 ABN-rente pool 58.^7 Amro-l'ietsnn 25.77 Fun- cf Finirts 9.11 I.l.T 759 IVM I.ivest '5.52 ABN-rcndement 60.79 Belcgg. v d. Zeven 1106 BEURS VAN TOKIO Banuy pharm Dai Nippon n 426 Fujitsu Hitachi 19 3 8 368 1 2 13,'. 362 98 1 4 518', 2 418>2 16434 284 257'2 100 'i 381 ï 2 143 1744 26'/a 197 38 82.88 58.16 25.66 9.09 7.56 15.46 60.61 11.01 Kirin brew Matsushita el Mitsui est Nippon el 244 Ricoh 326 Sharp 229 Shiseido Sony Taisei const Takeda chem Tokio mar Tosniba el Toyota mot Calpis food Daiwa house Fuji el Ikegai iron Nomura sec Pioneer el Sankyo chem Sanya el 152 Tateishi TDK el New market index ... Omzet (min. aand.) 491 484426 425 316 312 201 198 424 407 424 415 323 318 325 303 362 358 630 610 702 690 244 235 326 319 229 220 1000 1000 5070 5100 355 338 249 236 556 537 117 109 646 642 1700 1650 665 643 128 — 160 155 606 590 1310 1100 312 305 152 148 930 955 724 720 2^4 283 4472.73 4401.08 330.01 324.93 530 380
incourante fondsen
Vrijblijvende bied- en laatkoersen heden om 11 uur: Vr. Aanb. Catz Intern 420 425 Delta Baksteen 180 190 Enral-Nonius «3 463 Fr.Gr.Hyp. gest. 20% 3900 4000 Grontmlj 350 560 Groot, Ver. Bedr 198 210 ICU 870 880 Maastr. Zinkwit 320 325 Van Melle (eert.) 5'3 525 Meppeler Mach.fabr. ... 290 300 Merwede. Kalkz 333 345 Moira, Verz. (eert.) 490 500 Molijn 360 385 Nat. Grondb. «est. 30% 830 860 Nat. Grondb. volg 3ï5 345 Nat. Borg gest. 50% «3 420 Niigh/Ditmar (eert.) 300 310 Prins 90 93 Prudentia, Mij.t.e.v.o.r. 623 630 Rubatex 200 205 Ruys Bel 510 520 Scheepshyp. gest. f 100 , 0 Seheepshyp. gest. ƒ 200 310 Sphinx-Konlnklljke „ Tankfabriek ■>»" _ .Tilburgse Hyp ,, 35 Utr. soe. Lev. Verz. ... Ver. Ing. Bur -J® ; 00 Westl.-Utr. gest. 20% .. J90 «« Joh. wol ff P c. zanen Biwa (P b > 1R _- jgg^ Bos (p.b.l 16 ^ Curacao Miin winstbew. -curavao Trust Mij. eert. 400 Immofund 1952 (p.b.) ... 1010 10J1 tmmofund 1963 (p.b.) ... 820 Immofund 1964 A (p b.) 870 880
termijnmarkten
CACAO LONDEN (in £ per ton) V.K. 16/10 V.K. 16/10 Dee 304 301 ! .2 -2',2Sept 317 315-6", 2 Mrt 311 309-U Dec 321 3I7>/2-9 Mei 314 312*2 3 Mrt 324 321-3 Juli 317U 316- 1 z Omzet 4852 4003 RUBBER LONDEN 13/10 16/10 Nov 16.20-40 16.60-80 Dec 16.30-55 16 80-17.00 I.OCO 15.90-16.30 16.45-90 Jan./mrt ... 17.20-17.30 17.75-85 Apr./Junl ... 17.70-85 18.25-33 Juli/sept. ... 18.20-33 18.75-90
index New York
Dow Jones 12/10 13/10 16/10 industrie 937.46 930.46 921.66 Transport 214.37 214.83 213.90 Obligaties 74.39 74.29 74 24 Nutsb. 111 68 111.36 111.42 Goederen 166.37 165.62 166.15 Moody 440.9 — — 443.2 Standard and Poor industrie 121.32 120.50 119 11 Transport 41.11 41.14 41.06 Nutsb. 55.98 55 96 55.98 Alg. gem. 108.60 107.92 106.77 Vei handelde fondsen Totaal 1743 1747 1743 Hoger 343 473 405 Lager 1043 920 991 Onveranderd 366 354 347 Omzetten (in 1000) Totaal Shares 13.130 12.870 10.940 Totaal Oblig. 16.470 15.440 17.590
Verdere reactie
Door onze beursmedewerker AMSTERDAM, 17 okt. — De koersdaling waarmee Wal] Street de nieuwe week heeft ingezet, veroorzaakte in Amsterdam vandaag een verdere reactie. De animo om zaken te doen was gering, wat er ook toe bijdroeg dat veel noteringen inzakten. Naast de lagere koersen voor de aandelen stond de obligatiemarkt onder druk.
Op de beurs wordt wel gezegd dat de daling van de obligatiekoersen verband houdt met de hogere rente die in West-Duitsland wordt geboden. Vooral institutionele beleggers zouden daarom de Nederlandse markt de rug toekeren. De prijs van de obligatiegulden was vandaag ca. ƒ 1,01. v Van de internationale aandelen boekte Kon. Olie bij de hervatting van de officiële handel het grootste verlies, en op ƒ121,40 werd een achteruitgang geboekt van ƒ 1. Philips verloor dertig cent op ƒ 52,90 en Akzo noteerde onveranderd ƒ 68,50. De notering van Unilever trok veertig cent aan tot ƒ 138 en Hoogovens ging dertig cent naar boven tot ƒ 76,40. Aandelen Heineken kwamen bijna ƒ 2 lager op de markt op ƒ 315,10. De berichten dat bij de KLM de bezettingsgraad in september istoegenomen van 56.8 tot 57,8 pet. hadden tot resultaat dat de koers metruim ƒ 1 opliep tot ƒ116,50. De scheepvaartsector stond overwegend wat onder druk waarbij Holland-Amerikalijn begin beurs nog 2të punt achteruitging tot 160 1 -'. De bankaandelen openden flauw en zowel aandelen Algemene Bank Nederland als Amrobank moesten ongeveer ƒ 2 afstaan. Het verzekeringsfonds Nationale-Nederlanden verloor nog vijftig cent op ƒ 67,90. Op de lokale markt daalde de koers van het tapijtfonds Dessaux met nog ruim ƒ 2 tot ƒ 98. Sinds de publicatie van dp revsultaten
over het afgelopen boekjaar is de notering van deze aandelen met ongeveer ƒ IC ingezakt. Bergoss ging 10 punten achteruit tot 338 en de notering van KVT liep eveneens tien punten terug tot 450. Zwak in de markt lagen voorts de aandelen Océ Van der Grinten en op ƒ 231 werd een verlies geleden van ƒ 5,50. De koert van Norit daalde ƒ 2,50 tot ƒ 171 en de aandelen Hoogenbosch werden vijftien punten onder de laatkoers van gisteren verhandeld op 225. Schuitema ging ƒ 3 achteruit tot ƒ 162 en hetzelfde verlies was weggelegd voor Hagemeijer op ƒ 121. Tot de fondsen die winst boekten behoorde Wereldhaven en op ƒ 150 werd een vooruitgang behaald van ƒ 4. De koers van Elsevier was ƒ 10 in herstel op ƒ 605 en de aandelen Matubel, die voor het eerst minus .1 2 slotdividend werden verhandeld, liepen ƒ 4 4tot ƒ 138. De notering van Parkhotel steeg met nog vijftien punten tot 750.
IBM drukte index
NEW YORK. 17 okt. — Een koersdaling van 14,5 dollar tot 364,5 dollars voor IBM was een van de voornaamste oorzaken van een daling op de Dow Jones Index met 8.80 punten tot 921.66 (na correctie voor het vorige indexcijfer). De markt had hierdoor een gedrukt karakter en vergelijkbare fondsen zoals Xerox stonden eveneens onder druk. Daarbij was het volume van de handel zeker voor een maandag niet groot. Verhandeld werden 10.95 miljoen shares tegen op de laatste beursdag van de vorige week 12.87 min. Bij IBM heeft zich een conflict ontwikkeld met het ministerie van justitie in Washington waarvan de essentie is dat de autoriteiten IBM te groot vinden en de antitrustwetgeving willen toepassen, wat tot afsoffen van bopaalde belangen zou leiden. Daarbij is IBM weliswaar de vijfde onderneming in de Verenigde Staten, maar de sterke groei (omzet 1971 ruim 8 miljard dollars) zit in de dochtermaatschappijen elders ter wereld, met name in Europa. Deze zaak loopt overigens al sinds 1969 maar de Amerikaanse
justitie heeft nu een document gepubliceerd met voorstellen voor een splitsing van het concern op een wijze die grote overeenkomst vertoont met de „ontvlechting" van de Duitse concerns die de Amerikanen in 1945 verordenden. Voor de beurs was het een baisse-element en doordat de koers van IBM zwaar weegt in de Dow Jones Index kwam er een dergelijke daling van. De Nederlandse fondsen waren verdeeld in New York en de Amsterdamse avondbeurs was overwegend iets lager.
13/10 16/10 Adrnlral Corp 16 15% Alexand.Fund 10.20 10.20 Allegheny Ltd. 28 1 2 28*4 Allegh.Pow.&L 20 7 8 20% Am. Enka 28 % 28% Am.Home Proc II2V4 109*4 AmPhotocopy n'4, 7% Am.Stand. 10V2 10% Amstead 40V2 40% Anchor Fd 12.82 12.73 Balt.&Ohio4i 48 Ys 46 Bayuk Cigars 12'é 12% Canadian Brew 7 3 a 7% Cerro de Pascc 13^8 13% Chadbourr 2U 2*4 Chase Select. 11.09 11.04 Cominco 2734 27*/2 ACF lndustnei 50 J , 2 50% Aireo ine. 17 Va 16% Allied Chemie 26 7 8 27*8 Alumin.Comp. 48*8 48% Americ.Brands 41's 40% American Can 29?i 29% Am.Cyanamld 33 Va 33*8 Am.El.&Pow 27 3 27*/ 4 Americ.Metal 27 3 8 27*2. American Mot. 8^8 8% Am.Smelt&R. 17^8 17% Amerlc.Tel.&T 475 8 46% Ampex 5*4 5% Anaconda 17*8 17 Ark.Louis.Gas 23 3 i 23*4 Armco Steel 19*4 19 Atl. Richfield 67 Vz 66% Bendix Corp. 44 1 3 43% Bethleh.Steel 26 3 i 25% Boeing 21T» 21% Burlington 31% Burroughs 212^4 206! 8 Canadian Pacll 15 15 Cclanese Corp. 38*4 37% Ji Centr.Rall 31*8 30 Chase Manh.B. 58*/3 55% Chesap.&Oh.R. 45 45 Chrysler 29 3 8 28% Cities Service 40Ta 40'e Colgate 79*/ 2 79% Colt Industries 17*4 17 Columbian Gas 27 *4 27% Commonw.Edis 34*8 34% Consolid.Edls 25 24% Continent.Can 32% 32% Continental OL 36 *4 35*2 CPC int. 28 3 8 28% Control Data 65 63% 34% Curt.Wr 35% Curt.Wrignt A 42*j 42% Dart Industrie? 4Ü 48% Deere 39 3 4 39% Dow Chemical 92*4 91% Du Pont de N 164% 163 Eastern 20 3 s 20% Eastm Kodak 133% 131 7 8 First Nat.CityE 69'i 68% Ford Motor 64 3 s 64 Fruehauf Trail 33 *4 32% Gen. Dev 14% 14% Gen.Electric 62% 62% Gei.eral B^ood 25 24% General Motors 75 *8 74 Gen.Publ.Utlli 21% 21 % Gen.Tel.Electr. 27% 27% Getty Oil 81 81 Gillette 51% £1 Continent.Tel Crossbow Funt Eastern Air Fluor Corp. Fundani.Inv. General Cigar Heller w. Internat.B\.3 Int.Flav.&Fr Int.Teehn.Fd. Interspar.Dm. Int. Pap 4 pf Invest.Select F 13/10 23% 8.37 20 3 i 23 V* 11.26 17'4 32', 2 98'i 76 3 4 11.71 25.30 59 2.54 16/10 23^4 8.33 20 iïj 23 11.19 17 32% 981.4 HVb >1.63 25.20 59 2.47 Kansas city s. Kansas P. &L. K.L.M. Kroger 43'i 43!i 27'i 27', '4 35'4 35 '.'4 19 7 b 19% Lehman Madison; Fund Nat.Can.Corp. Niag Mohawk Ny C. 4'/j Occldent.Petr. Pac.L.& Pow. Shave Realty Stand.Brands Sun Oil pr. Tandy Corpor. Texas Utilities UAL Union Electric Unit.Gas.Impr. UCIF Warner Lamb. Western Ban 13/10 17?« 13 15% 16% 8 — 13% 131» 24% 23% 13.03 13.0! 49% 49 >,i 16/1. 17?. 12',1 13',i 16? 37»; 35% 31% 29% 17 17% 4.31 93% 37% 37?, 35 V 32 29? 17ïf 17'; 4.31 931.s 36»,I Giml" '1 Brotu. Goodrich Goodyear Gulf Oil Hilton Illinois Centra) Imperial Olt Insilco i.b.m. Intern. Harv. Intern.Nlckel Intern.paper Intern.Tel.&T. Johns Manvllle J.Laughlin Kennecott Cop Kraft Compan: Leasco Ling Temco Litton Indust. Lockheed Lone Star Marcor Martin Marlett May Depart.St. McDonnell Air Merck Ml-inesota Min Mobil 011 Nabisco Nat.Cash Reg. Nat.Dlstill. Nat.Gypsum National Steel NL Ind. Norf.&W.Rail North Am.Ph. North.Am.Roc> Olin Mathlesor PaelficGas Penn Centr. Pepsi Cola Philp Dodge Philip Morris Philips Petrol Proct.&Gamblt Public Service Radio CorporaRepublic Steel Reynolds Ind. Royal Dutch Santa Ind. Sears Roebuck Sheli Oil So'ithern Comi .Southern Pacil Soutnorn Ratlv 22 21% 27% 28 27% 27% 23% 24 34 33% 28 27% 43% 43','s 14% 14% 379 364% 36'a 36 33% 32% 34% 34% 51% 50% 28% 28% 16% 16!i 22% 22's 42% 42'2 17% 17'a 9% 9's 12% 12% 9 8% 24% 24% 23% 23 18% 18% 42% 42 4 34% 34% 81% 81 77% 76% 67% 67',i 56% 57 ','4 33% 35', 8 16% 16 16% 16',i 38 38'/B 14% 14', '2 70% 70',i 33% 33l,i 34% 34 13% 15% 29% 29% 3% 3'i 80's 79 5 g 38% 38' 8 93% 94% 36 35% 96% 97 23% 23% 33% 32% 24% 24 li 49% 49% 37% 37% 29% 29% 104 103% 48% 48% 18% 19 40% 41'/s 55% 55 U Sperry Rand St.Oil of Caltf. St.OÜ of Ind. St.Oil ol N.Jer Sterling Drug Studetiaker Sun Cil Texaco Texas Instrum. Transamerlca Unilever Union Carbide Union Royal United Atrcrat Un Brands United Corp. U.S.Steel West.U.Tel. Westingh.Elec. Woolworth Xerox NAGEKOMEN Brazll Tractlon Boston Fund Chann.Gr.Fund Chann.Sp.Fund Chemical Fund Colon.Eq.Fund Colon.Gr.Fund Colon.venture Dreyfus Fund Fidelity Fd Fidel.Cap fd Fidel tr. fd Invest.Mutual Philadelphla F Steadman Technlc.Fund Untt.Accum.F. Unlt.Incom F. United Science Value Llne 45% 44V 71% 71', i 76% 76 3 ', 82% 81»,' 33% 32Vl 49% 49 V' 43% 43',! 36% 3571 166% 1641' 17% 36% 44 431.: 43% 42V 15% 15»! 42% 41% 11%i 11% 9% !)i{ 27% 27% 48% 46M 42% 41% 34% 34l,ï 152% 148',i KOERSEN 20% 20 9.25 n .lt 7.03 6.91 2.25 2.21 1.92 11-81 4.43 4.3j 7.40 7.35 5.50 S.V — 13.1» 18.49 18.3? 13.67 33.55 28.70 27.7c — 11.13 10.94 10.87 4.02 3 9f 8.10 8.09 8.46 s.31 15.77 15.66 r.6s 8.56 5.13 5.03 MONTREAL Asbestos Can. Gas En F Can Sec Man F Canafund Cosolidat Pap Dominion Tar Husky Oil Inland.Nat.Gas Mass.Ferguson N.Res.Growthl Shell Canada Shell Investm. Steep Rock W1 19', 16.92 11.41 66.02 141/4 36 35% 32 36% 8.13 55% 39% 16.73 31.36 65.63 14% 13% 35% 31% 36% 8.04 53% 3.88 1.83
Advertentie
ROBOT POMPEN N.V. PfiODUKTTEWÊG 5 - ALPHEN a/d RIJN TEL 017^0-91045 - POSTBUS U0
betaalbaar gesteld
Matubel aand. ƒ 2 als slotdividend 71/72 met cpn no 3. LAC ert ƒ5,77 cpn no 66. Imperial Oil ert ƒ 4,35 cpn no 75, per 17/10.
metalen
Tin. Tin. Lood Lood Zink Zink, Koper, Koper Zilver. zilver Goud rash mnd cash 3 mnd. cash 2 mnd. , cash . 3 mnd. cash 3 mna 13/10 1565-1566 1575-1576 122V2-123 123 1 /4-123 1 /a 149-149 V* 152 3 /4-153 '4 424V2-425 434-434V2 73.8-73.9 75.3-75.4 64.75 16/10 1568-9 1775-6 122Vd-Va 123 V*rVz 149-ï/» 153'i-Va 425*2-7 436v 2 -7 74.7-74.8 76.2-76.3
EG: alleen integrale afspraken met Japan
Door onze correspondent BRUSSEL, 17 okt. — De Europese commissie heeft ernstige bezwaren tegen de akkoorden tussen Japanse exporterende industrieën en daarmee overeenkomende sectoren binnen de Europese gemeenschap, waarbij de Japanse export vrijwillig wordt beperkt of bijzondere prijsregelingen worden getroffen. Deze akkoorden kunnen immers leiden tot een verdeling van markten die in strijd is met de concurrentiebepalingen van het EEG-verdrag en ondermijnen het gemeenschappelijke karakter van de handelspolitiek. Het afsluiten van deze akkoorden vermindert bovendien het belang dat Japan heeft bij het sluiten van een globaal handelsakkoord. Stroef Onderhandelingen over een dergelijk akkoord verlopen zeer stroef en dit niet in het minst omdat de gemeenschap een vrijwaringsclausule wenst om tegen bepaalde invoer te kunnen optreden. Japan wijst dit af. Tokio verlangt in de plaats van een vrijwaringsclausule een gezamenlijke regeling over een „beheerste groei" van de uitvoer. Het teleurstellende verloop van de onderhandelingen tussen Japan en de gemeenschap en de druk van de Japanse concurrentie hebben geleid tot zogenaamde autolimiteringsakkoorden waar Tokio zich officieel achter stelt en die door gemeenschapslanden,
ook door het Verenigd Koninkrijk, bewust of oogluikend worden toegestaan. Zij betreffen o.a. de katoentextiel, radio- en televisieapparatuur en schepen. Aanmelden De Commissie wil nu dat alle autolimiteringsakkoorden ook die met andere dan Japanse, industrieën zijn gesloten en die de verkoop binnen de gemeenschap betreffen, bij haar worden aangemeld. Zij zal deze akkoorden onderzoeken op hun verenigbaarheid met de concurrentiebepalingen van het EEG-verdrag. De uitslag van dit onderzoek lijkt niet_ twijfelachtig, maar de Commissie meent dat het tweetal onmogelijk zal zijn de akkoorden zo maar te verbieden zonder de erbij belanghebbende sectoren van de Europese industrie, die door de Japanse concurrentie zwaar bedreigd worden, een uitweg te bieden. In enkele gevallen zouden de akkoorden over de vrijwillige beperking van de Japanse uitvoer voor beperkte tijd en in nauwkeurig omschreven sectoren kunnen worden toegestaan. In het algemeen echter wïl de Commissie gemeenschapsbesluiten van handelspolitieke aard, aangevuld met maatregelen van gemeenschappelijk industriebeleid, gericht op herstructurering en modernisatie van de betrokken sectoren. De handelspolitieke maatregelen zouden kunnen bestaan uit door de gemeenschap met Japan te sluiten sectorsgewijze akkoorden of in autonome maatregelen en dit in afwachting van een globaal handelsakkoord met Japan.
Advertentie
MS#bb| Sfewïa? ben A rchiveren -spr tite dekl~
Advertentie
fabrag kantoormeubelen, te/. {02505/ 501
Niemeyer koopt Duits bedrijf
GRONINGEN, 17 okt. — De Koninklijke bedrijven Theodorus Niemeyer hebben de Duitse tabak- en pijpenfabriek Henrie's Oldenkott senior und comp. in het Duitse Rees am Rhein overgenomen. Door deze overname wil Niemeyer haar belangen op de Duitse markt verstevigen. Oldenkott heeft ruim 200 mensen in dienst. Het bedrijf is veruit de belangrijkste pijpenproducent in de Bondsrepubliek. In Nederland worden de Oldenkott-pijpen al geïmporteerd en verkocht door een dochtermaatschappij van Niemeyer, Alvana in Den Haag. Ook voert Oldenkott enkele tabaksmerken. Het overgenomen bedrijf zal worden gesplitst in twee afzonderlijke vennootschappen. De ene zal worden Theodorus Niemeyer Holland gmbh, die tot taak krijgt de import van Niemeyer tabak en de produktie en verkoop van de bestaande Oldenkott tabaksmerken. De oude naam van het overgenomen bedrijf zal voortleven in een vennootschap die zich uitsluitend bezig gaat houden met de produktie en verkoop van pijpen. (ANP)