Er zijn weer een paar feestdagen in het vooruitzicht, die aanleiding kunnen zijn tot de bereiding van een lekkeren pudding. Willen we hiervoor nu eens karnemelk gebruiken? Deze geeft een aangenamen frisschen smaak aan het zoete nagerecht, dat door toevoeging van wat room toch zacht wordt. Daar gelatine als bindmiddel gebruikt wordt, kan de pudding met succes een dag tevoren worden klaargemaakt. De roode kleur kunnen we meer of minder sterk doen zijn, afhankelijk van de verhouding van roode en witte gelatine. Karnemelkbavaroise (voor 4 pers.). y 2 L. karnemelk, % L. slagroom, 1 of 2 eiwitten, 1 stokje vanille, 100 gr. (1 ons) suiker, 50 gr. (Y2 ons) amandelen, 16 gr. gelatine (8 blaadjes waarvan 1 blaadje roode), 15 gr. suiker (1 afgestreken eetlepel). Vermeng de karnemelk met 100 gr. suiker en de zeer fijngehakte amandelen. Voeg er het vanillestokje aan toe en verwarm de karnemelk, onder voortdurend roeren, op zeer zacht vuur of au-bain-Marie. (Laat ze vooral niet aan de kook komen, daar ze dan zou schiften). Los er de in koud water geweekte en daarna goed uitgeknepen gelatine in op. Laat de massa afkoelen, verwijder het vanillestokje en vermeng ze, zoodra ze geleiachtig wordt, met het stijfgeklopte eiwit en met den slagroom, die onder toevoeging van 1 eetlepel suiker is stgfgeslagen. Doe het mengsel in een met het ongeklopte eiwit, omgespoelden puddingvorm l laat het verder stijf worden. Stort den pudding op een glazen schotel en garneer hem met wat achtergehouden slagroom. Presenteer er vanillewafeltjes bij.
Mededeelingenblad van de Nieuwe Apeldoornsche courant
- 11-05-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Mededeelingenblad van de Nieuwe Apeldoornsche courant
- Datum
- 11-05-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Apeldoorn
- PPN
- 400383888
- Verschijningsperiode
- 1944-1945
- Periode gedigitaliseerd
- 1 juli 1944-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- CODA Apeldoorn
- Nummer
- 12743
- Jaargang
- 37
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
UIT DEN ZUIVELHOEK. VOOR DE KOMENDE FEESTDAGEN.
„Redt Uw kameraad !"
Men schrijft ons: „Geestelijke en moreele herbewapening bij uitnemendheid", zegt de heer R. Hornstra, Directeur van de Stichting Gelderland voor Maatschappelijk werk. Hoe het ontstond. 't Was in het jaar 1909, toen Ds. Robert J. Patterson te Armagh in Ierland toevalligerwijze tot de ontdekking kwam van een eigen methode voor georganiseerde drankbestrijding. Hij wandelde door één van de straten van Armagh en zag een zestal mannen onder een lantaarn staan. Een van deze kwam naar hem toe en zei tot hem een beetje kortaf. „Daar zijn een paar mannen, die ge moet overhalen de onthoudingsbelofte te teekenen". Patterson verzocht den zegsman even met hem mee terug te gaan naar zijn kameraden. Hij sprak met ze en noodigde hen uit gezamenlijk aan de pastorie te komen. Drie dagen later vervoegden zij zich inderdaad ten huize van Patterson. Afgesproken werd, dat alle zes zouden trachten de volgende week Zaterdag elk een nieuwen kameraad mede te brengen. Zoo gebeurde. Daarmede was de „catch-yourpal"-beweging geboren. Als een vloedgolf van geestdrift, aller opmerkzaamheid waard, heeft zich deze beweging over Ierland verspreid en bracht daar in vele steden een volkomen ommekeer der openbare meening teweeg ten aanzien van de drinkgewoonten. Zóó sterk was deze invloed dat reeds spoedig een opmerkelijke daling der door de Rechtbank te Armagh te behandelen crimineele
zaken viel te constateeren. Dat de vrucht dezer beweging zich vooral vertoonde in gelukkige huisgezinnen, behoeft nauwelijks te worden opgemerkt. Het werk te Arnhem. Op deze beweging is de thans ook te Arnhem begonnen „Redt Uw kameraad"actie geïnspireerd. En al gaat het niet met vervaarlijke sprongen, over de resultaten mag men dankbaar zijn. Haar werkterrein wordt vooral onder de zwervers gevonden, wier lot zij zich probeert aan te trekken. Zij die dit werk van nabij hebben leeren kennen, komen onder den indruk van de groote moeilijkheden, maar ook van de daarbij ondervonden zegeningen. Een zwerver is meer dan iemand, die enkel aan de verachting dient te worden prijsgegeven! In veel gevallen zijn het bijzondere omstandigheden die zijn toestand hebben gedetermineerd. Wanneer het ln zoo'n leven tot ontwaken komt, ontstaat er een schier wanhopigen strijd, waarvan slechts zij, die hun vertrouwen genieten, zouden kunnen spreken. Men vergete niet, dat deze menschen feitelijk alles tegen hebben! Het milieu, de maatschappelijke omstandigheden, dikwijls hun erfelijken aanleg, enz. Geen wonder, dat zij vaak verkeeren in een toestand van depressie, die hen doet grijpen naar den helaas nog gemakkelijk bereikbaren borrel en als deze te duur zoodat het voor degenen, die daarin werkzaam zijn, heelemaal niet twijfelachtig is, of er nog een alcoholvraagstuk bestaat! Met klem wordt door R.U.K. dan ook de leuze gepropageerd, dat voorkomen beter is dan genezen, met het oog waarop zij zich keert tegen de beerschende drinkgewoonte, welke zijn aanwijst als dé bron der alcohol-ellende! Pattersons raad. Met den raad van Patterson wordt zooveel mogelijk rekening gehouden, namelijk om de verantwoordelijkheid voor de hervorming vooral te leggen op d» mannen, die „gevangen" worden en bun te doen gevoelen dat zij iets moeten uitrichten om de wereld te winnen en dat niet al het werk vóór hen gedaan mag worden. „Laat allen ertoe gebracht worden Qp te merken, dat God met hen en door hen werkt. En bovenal, .laat de mannen weten, dat zij ergens goed voor zijn: dat ieder van hen het middel kaa zijn om het leven van één kameraad te redden". Hier zijn gedachten, die sterk aan „geestelijke en moreele herbewapening" doen denken. 't Is dan ook geen wonder, dat de heer R. Hornstra, Directeur van de Stichting Gelderland voor Maatschappelijk werk, veel sympathie voor dezen arbeid heeft en het aanmerkt als de meest directe verwerkelijking van de idee der moreele en geestelijke herbewapening, waaraan de wereld zoo'n groote behoefte heeft.
ADVERTEERT IN DIT BLAD.
ADVERTEERT IN DIT BLAD.
Familiebericht
De Heer en Mevrouw Dr. E. M. VAN ZINDEREN BAKKER—Douwes geven met vreugde kennis van de geboorte van hun Zoon RINDERT DIRK Apeldoorn, 10 Mei 1940. (1825) Verloofd: 1IEN LEITHAUSER en Q. MENSINK Cadet-Vaandrig der inf. h. t. 1. Apeldoorn, van Heutszl. 38 Breda, K. M. A. 12 Mei 1940. Geen ontvangdag. (1812) Onze geliefde Ouders JAN POORT en T POORTBLANKSMAi hopen Vrijdag 17 Mei a.s. hun 40-jarige echtvereniging te herdenken. Hunne dankbare kinderen, behuwden kleinkinderen. Apeldoorn, Mei 1940. Voor de vele bewijzen van deelneming, ondervon. den bij het overlijden van onze lieve Zuster CORNELIA HENDRIKA KLEINHOONTE, betuigen wij hiermede onzen hartelijken dank. Namens de familie: A. C. K. KLEINHOONTE. Apeldoorn, 11 Mei 1940, Roggestraat 15. (1804)
TANDARTS HESKES
De voorgenomen Vacantie van TANDARTS HESKES vervalt. In behandeling zijnde patiënten worden verzocht hiermede rekening te willen houden. (1829)
Advertentie
EVANGELISATIE „MARANATHA", Badhuisweg 29. Zondagavond 6 uur: „De kracht der Eenheid" Spreker! M. F* DEKKERS, Beekbergen. Ned. Prot. Bond. Vereen, v. Vrijz. Herv. MORGEN, half 11 Koit Wijdingswoord van Ds. P. BRAKMAN ln het Kerkgebouw aan de Regentes se laan, (I80I)
Advertentie
TE HUUR GEVR. ongem. of gestoff. Kamer m. slaap- en kookgel., of kl. huisje. Br. met voll. inl. lett. D 96 Bur. N.A.Ct. (1820) „Tante Slank" is voor 't schuren van fornuisplaten door niets te vervangen. SCHITTEREND RESULTAAT. Stempels in 2 UUR gereed. Papierstrook voor ruiten. Bonboekjes voor levensmiddelen. Scheuiderman NIEUWSTRAAT 41 hoek Asselschestraat. (1824) GELD Ambtenaren (ook gemobil. ambt.) tot maandinkomen zonder borg. Wettelijk tarief. N.V. Nationale Volksbank, Sarphatistraat 36, Amsterdam (C.) Inlichtingen en afwikkeling schriftelijk. 6 Pasfoto's voor Burgerwacht en Roode Kruis ƒ 0.50, in 30 minuten gereed. GEBR. H0FMA. Reportage fotografen. Stationsstraat 46.
Advertentie
APELDLGOöRMBRIfK DEVENTER5TR. H TEL.1241 «MELKPRODUCTEN APELDOORN ^yURIENDAAL"^ 2e PINKSTERDAG WORDT GEWOON GEVENT. Onze zaak is echter na 2 uur gesloten, en na dien tijd kunnen geen bestellingen meer worden uitgevoerd. (1776) DE DIRECTEUR
Advertentie
IN- EN VERKOOP VAN Postzegels LAGE PRIJZEN. P A. KLtEKAMP v. Hasseltlaan 5. (1480) PIANO- EN ORGELFABRIEK Stemmen en Repareeren B. KOCH Burglaan 27 — Telef. 4259.
Advertentie
ALGEM. NEDERL. BOND VAN GEPENSIONNEERDEN AFD. APELDOORN. De tegen DINSDAG 14 DEZER UITGESCHREVEN ALGEMEENE LEDENVERGADERING wordt Namens het Bestuur: H. KAGtEI, Voorzitter. R. DE BOER, Secr. NED. KAPPERSBOND — (AFD. APELDOORN) De Clientèle wordt beleefd verzocht zich te laten bedienen voor 8 nor aangezien het zeer moeiijk is de zaken geheel ta verduisteren. (1828) HET BESTUUR. KENNISGEVING Daar door tijdsomstandigheden mijn aanwezigheid in de zaak vereischt is; verzoek ik beleefd de hier aanwezige schoenreparatie tegen contante betaling of te halen. Voorloopig zal ik niet in staat zijn regelmatig mijn clientèle te bezoeken, en verzoek beleefd voorloopig de schoenreparatie te bezorgen en af te halen. De geldende reparatie-prijzen worden voorloopig gehandhaafd, doch uitsluitend k contant. Zij, die iets te vorderen hebben of te betalen, worden verzocht dit ten spoedigste te doen. Hoogachtend, (1823) A. KAMPHORST, Asselschestraat 145. Telef. 3450. Schoenreparatie-Atelier. Koffers en Lederwaren. Ghrisielijke Hoogere Burgerschool A eo B APELDOORN De AANGIFTE van nieuwe Leerlingen voor de Cursus 1M0/1941 geschiede zoo spoedig mogelijk bij den Directeur, die gaarne alle inlichtingen, ook aangaande het kostelooze gebruik van boeken en leermiddelen, verstrekt en eiken Donderdagmiddag van half drie tot vier uur te spr.eken ia in het Schoolgebouw,
OPROEP
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ OPROEP Middenstanders Zakenmenschen Winkeliers Gedraag U naar de voorschriften der Overheid. Lever aen Burger naar die voorschriften. BURGERS Waaraeer die medewerking en betaal zooveel mogelijk ë contant• Het bestuur der Apeld Handelsver een. I ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Adverteert in dit Blad.
Adverteert in dit Blad.
SCHAAKRUBRIEK
P- J. G. Stuiver. Burg van Rij nangel 22, Venlo. o Pinksterbloemen. A.
Wit: (3): Pc3, Thl, pion h2. Zwart (3): Lg4, pionnen a2 en e3. Plaats de beide koningen zoo, dat Wit mat kan geven in één zet. B.
Wit (4): Ka8, De3, Pd2, Pdl. Zwart (11): Kgl, Df2, Thl, Th3, Lh2, Lh5, pionnen g6. g5, g4, g3 en g2. Wit geeft mat in twaalf zetten. Voor de beste oplossingen van bovenstaande schertsproblemen wordt een extra prijs uitgeloofd. Het groote aantal zetten in probleem B behoeft de oplossers in het geheel niet af te schrikken.
OPLOSSINGEN.
Probleem no. 647 (L. H. Jokisch). 1. Lg8—f7! dreigt 2. Lf7xg6t enz. Tc2—c5 2. Da5—a3 enz. Le7—c5 2. Da5—c7 enz. Een goede thematische driezet met vrij groven sleutelzet. Deze minder geslaagde ouverture vergeet men bij het verdere oplossingsverloop: wederkeerige interferentie van toren en looper. De verleiding 1. Da5— a4? faalt op 1 Tc2—d2! Probleem No. 648 (J. Tracy). 1. Pe6—f4 Een eenigszins ouderwetsche tweezet. De sleutelzet is verrassend. Het probleem is helaas neven-oplosbaar door 1. Dgl—g4! Probleem No. 649 (T. Lindeman). 1. Dh3—f5! Het is wel merkwaardig, dat deze tweezet geen neven-oplossing heeft. Het probleem is m.i. te zwaar gebouwd. De componist zal „economisch" behooren te werken! Oplossingen van onderstaande problemen worden gaarne ingewacht uiterlijk tot en met Maandag 20 Mei a.s. bij den redacteur van deze rubriek. De problemen gelden voor den doorloopenden ladderwedstrijd en wel voor de ronde over de maanden April en Mei. PROBLEEM No. 650.
Mat in drie zetten. Wit (4): Kb8, De4 f Pa8, Pc6. Zwart (8) * Ka6, Ta3, Le5, Pe8» pionnen b5, c7, f6 en f3.
PROBLEEM No. 651.
Mat in twee zetten. Wit (7): Kgl, Df2, Tc3, Lbl, Lf8, Pf6, pion g3. Zwart (7): Ke5, Db6, Tc5, Lb4, Lc4, pionnen e6 en g5. PROBLEEM No. 652
Mat in twee zetten. Wit (7): Kd8, Db8, La2, Pc8, Pg7, pionnen f6 en h6. Zwart (6): Kf8, Dh8, Ta5, Tg6, Lb4, pion d7.
DE LADDERWEDSTRIJD.
De stand, bijgewerkt tot de oplossingen van de problemen nos. 647 tot en met 649, luidt: No. Deelnemers: Punten 1. H. Colerus (6) 187 2. S. A. Dekkers 187 3. J. Lohuis 172 4. F. Put 172 •5. T. Lindeman 162 6. H. W. J. Groenenberg (1) 133 7. G. Aartsen (2) 123 8. J. Buitenhuis (1) 123 9. H. Aartsen (2) 97 10. J. Aartsen 97 11. W. Wieckmeijer 97 12. K. F. A. Struijs 93 13. Mej. A. Windemuller (3) 81 14. W. F. de Vos 67 15. H. Wagenaar (1) 67 16. A. van Rijswijk (1) 15 17. A. M. de Weerd (1) 15 18. J. E. Dieckman 8 19. R. Klebach 8 20. J. de Korff 8 21. T. H. Sonneveld (1) 8 22. S. Taam (1) 8 23. J. Zuick 8 24. G. Aartsen Jr. (1) 4
CORRESPONDENTIE
Den heer J. Q. Mijn dank voor Uw vriendelijk schrijven Het spijt mij, dat U geen gelegenheid meer hebt op te lossen.
Notaris Kuhlmann
bericht, dat de door hem te houden veilingen worden uitgesteld. (1827)