Vreugde is de schoonste belevenis van den menech en zonder uitzondering is ieders streven er op gericht de 6ensatie der vreugde zoo menigvuldig mogelijk te doen zijn. Vreugde is de heerlijke gemoedsstemming van den mensch, die alleen door innerlijk geluk kan worden teweeggebracht. Wanneer ie er echte vreugde, dat is een vraag die voor vele en verschillende gevallen evenzoo veel en verschillende beantwoording behoeft. v Maar of onze vreugde waarachtig i6 of niet dat is een vraag die we ons zelf alleen kunnen beantwoorden, telkens wanneer we bij onszelf een gevoel van blijheid waarnemen. Alleen uls we geheel, openhartig tegen onszelf zijn (vaker leiden we toch onszelf om den tuin dan dat we het anderen doen!) kunnen we deze vraag beantwoorden en daarmee bepalen of ons geluk waarachtig of schijngeluk ie Kr is een bekend volksgezegde, dat luidt: 't Geluk zit niet in het geld en ofschoon een ieder die woorden kent, zullen toch de meesten er zich op kunnen betrappen dat ze in die richting telkens weer het geluk en de vreugd© meenen gevonden te hebben. Ze kennen Tiet gezegde maar den zin ervan ontgaat hun bet blijft een bolle frase fn massa jaagt men het schijngeluk na en beleeft. de sensatie van de schijnvreugde. Men zoekt en men jaagt naar geluk terwijl dit nocb zi?h zoeken laat noch jacht op zich laat maken. liet aanschouwen of het hooren van iets schoons — een bloem en een vogellied — kan vreugde geven voor hen, die beseffen, dat voor ge'uk harmonie en rust noodig zijn. Deze oogen blikken van vreugde accepteert men dankbaar neemt men ze voor wat ze zijn, zonder zooals het bij schijngeluk gaat, op het oogenblik zelve bij het aanvaarden alweer te haken naar nieuwe en machtiger vreugde sensatie. Geluk kunnen we niet zoeken, maar wel kunnen we onszelf ontvankelijker maken voor het beleven van de waarachtige vreugde Zonder deze echte vreugde zullen we in on6 leven veei schoons moeten missen en het zal aan onze eigen onachtzaamheid te wijten zijn dat we bet niet weten te beleven.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 17-02-1930
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 17-02-1930
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 40
- Jaargang
- 107
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
VOOR ONZE DAMES DE WARE VREUGDE
Zijn eigen beslommeringen make men
Zijn eigen beslommeringen make men met zichzelf uit, opdat anderen niet tot medelijden gedwongen worden.
VAN ALLES WAT VOOR DE VROUW EN HET MEISJE
Het water geven van onze planten.
Vooral in den winter is het noodzakelijk de juiste hueveelneid water voor kamerplanten te kunnen bepalen In de*^ zomer kan het iete minder nauwkeurig geschieden, daar het overtollige water in de warmte spoedig genoeg verdampt. 'e Winters echter kan de lucht, die zelf reeds geheel van waterdamp verzadigd is, het teveel aan water niet opnemen, evenmin als de aarde in den bloempot en de plant loopt het risico, dat. door *1 hei water haar wortels verstikken. Hiertegen moet men dus waken. Er moet dus zorg voor worden gedragen, dat de planten alleen dan water krijgen, wanneer zij dit werkelijk noodig hebben, maar dit is niet zoo makkelijk vast te 6tellen. Soms toch is de opperv'akte van de aarde droog, terwijl een paar centimeters dieper in den pot nog vocht genoeg aanwezig is, zoodat door bijgieten van water zeer gauw een teveel zou ontstaan. Om dit te voorkomen, vult men een pot met droge aarde en weegt deze. Daarna vult men denzelfden pot met aarde, die juist de goede vochtigheid heeft, en weegt deze weer. Het verschil in gewicht blijkt vrij groot te zijn. Door het wegen van den bloempot kan men nu zien, of er water bijgevoegd moet worden en hoeveel. De beste metnodo van water geven is de volgen do : Planton in gewone roode bloempotten kan men tot den rand van den pot in lauw water zetten en daarna tusschen twee latten uit laten zakken. Wanneer echter in den bodem van den bloempot geen gaatje zit, is dit onmogelijk. Men doet dan net beste de planten twee maal per week water te geven en ze daarna een poosje schuin te zetten zoodat overtollig water er uit kan loopen. Vooral bij bloembollen in potten komt bet veel voor, dat de plant, juist wanneer de bloemjlaadjes zichtbaar worden, begint te kwijnen en sterft. Dit is meestal het gevolg van te veel water en wordt op de zoo juist aangegeven manier voorkomen. Regenwater Dlijft natuurlijk altijd het beste voedssl voor de plant. Is het verschil in temperatuur tusschen de kamer en de buitenlucht dus niet al te groot, laat dan de planten zooveel mogelijk van zachte regenbuitjes genieten. Staan ze echter in een te warme kamer, pas deze methode dan /tiet toe, de planten zouden §r ua dan .yassdssi Jow verkfijgen»
'n Sportieve winterjas van bruin gestreepte iweedstof, gegarneerd met een smallen rand bont aan mouwen en langs de fhawlkraag. Om 't geheel te volmaken draagt men hierbij een flinke tasch, jUtaiaakt ifui de zelfde tweqdstoft
Kant over erêpe de chine en satijn.
Deze afbeelding geeft u een toiletje voor elke gelegen• hcid. Links een avondjaponnetje, dan een namiddagtoiletje en geheel rechts een jurkje „voor alle dag." Het kanten avondtoilet tvordt gedragen over een zeegroene onderjurk van crêpe de chine of satijn. De origineele slrooken, die naar voren schuin oploopen maken de japon van achteren langer dan van voren. De ceintuur is van de zelfde stof als de onderjapon en wordt gesloten met een klein bloemcorsage. Het namiddagtoiletje is vervaardigd van zwart crêpesatin. Het lijfje is aan de rechterzijde langer dan links. De japon heeft een artislieken kraag, die rechts in een punt eindigt, waaraan een gouden kwast is bevestigd en groote, uitstaande manchetten. V oor den kraag en de manchetten gebruikt men goudlamé. De rechtsche jurk heeft een wit piqué vest met een kraag, die over de jurk valt. De manchetten sluiten met een manchetknoop. De gebroken lijn op de heuphoogte vormt een smaakvolle en toch eenvoudige versiering. Donkergrijs flanellette of marineblauw serge is voor deze japon zeer geschikt.
DE GEBROKEN LIJN OP DE HEUP VORMT EEN SMAAKVOLLE EENVOUDIGE VERSIERING
DE GEBROKEN LIJN OP DE HEUP VORMT EEN SMAAKVOLLE EENVOUDIGE VERSIERING
Wintersportkleeding.
De groote magazijnen met al de weeldeartikelen, al de snoezige, nuttige, kostbare modesnufjes zijn er; de vrouwen, die deze nouveautés koopen, zijn er ook. Dus ontstonden op den duur de mode-shows, die den bezoeksters op een aangename, gemakkelijke wijze alles toonen, wat het seizoen brengt. En telkens als we er weer zitten genieten we van al het nieuws.... We kijken.... Mevrouw, indien gij naar St. Moritz wenscht te Keizen, naar het Engadin of naar een van de vele andere, heerlijke oorden, waar de wintertijd een is van blije en gezonde 6port, en van mondain vermaak tevens, dan . U gaat naar het Engadin, mevrouw? Prachtig 1 Schik dan aan bij ons aan het gedekte tafeltje, neem dat gracieuze notitieboekje met het charmant-kleine potloodje en noteer uwe verlangens. ü gaat ski'en? Natuurlijk gaat u ski'en. O bent blond en u bent, 't is heusch waar, een béétje gezet; kiest derhalve dat snoezige, donkerblauwe sportpak van warm tweed, of van waterdichte gabardine. De pantalon valt tot vlak boven de kordate bergschoenen en is daar eng aaugesloten. De garneering is sober; een
NUTTIGE WENKEN
Wanneer u uw bloemen lang goed wilt houden, zet ze dan in lauw water, waarin een weinig soda is opgelost. Dit heeft het voordeel, dat meteen het water m de bloemenvaas helder blijft. Schoenen van zwart peau de euède behouden hun diep-zwarte kleur, wanneer men er, nadat ze zorgvuldig schoongemaakt zijn met een stalen borsteltje, poeder van houtskool in wrijft. Wanneer men dit eenige malen herhaalt, worden de schoenen weer „als nieuw". Worden suède schoenen kaal en glimmend, doordat ze te dikwijls afgeborsteld zijn, neem dan een stukje zeemleer of peau de euède en wrijf daarmede uw echoenen eens flink op. Ze zullen daardoor weer volkomen dof worden. Probeer eens uw zijden kleeren na het wasechen en naspoelen nog even onder te dompelen in koud water, waarin brandspiritus is gemengd (één eetlepel op één Liter water). U zult een6 zjen , hoe 'n moeien glagg _g? daardoor krij^e-M»
enkele toets in wit, of in rood, of iu groen. De petvormige hoofdbe dekking heeft groote oorkleppen en een sluiting onder de kin. Het is een eenvoudig, onopvallend sportpak, dat slanke figuren prachtig kleedt, en dat voor zwaai gebouwde dame6, die gind6 eenige kilo's wenschen te verlie'zen, de aangewezen uitrusting is. Maai andere — voor wie rank is gebouwd, zijn er allerlei vroolijke, sprekende kleuren, en geen kleur is te fel om op ij6- en sneeuwvlakte te worden gedragen. Daar staat het parkietgroen van een jumper uitbundigjolig tegen den blanken achtergrond, daar leven de figuurtjes in kanariegeel en tango-bruin, daar juicht het vlammend rood van muts, das en handschoenen prachtig op het beige van het 6portcostuum. Ginds, op de ijsbaan, draagt men alle schaterende kleu ren en alle warme 6toffen, die schutten tegen winterkou: manchester, wol, tweed en vyella, flanel, laken, b&ai. Goede reis, mevrouw, veel; genoegen «n eucces met de kuurl
Links: japon zwarte marocain. Onder: modern sporttoiletje. die in de sportcentra dragen
Links: 'n Avondjapon van zeer zwarte crêpe marocain. Onder: Een modern wintersporttoiletje. Zoo die dit seizoen in de wintersportcentra gedragen worden.
KEUKENPRAATJES
van ARLETTE DE PORTIERS STAMPPOT VAN BOERENKOOL. Maak 1 h IJ kilo boerenkool schoon, wasch' ze flink en zet ze op met een bodempje water,) laat ze 3 kwartier koken, zout toevoegen. Le>l op de kool 2 kilo geschilde en gewasschen aardJ appelen en 8 ons in lauw water gewasscha worst (rookworst) ; vul het water op den bode^ wat bij, echter zóó weinig, dat later geen voch behoeft weggegoten te worden; laat alles) samen zachtjes doorkoken, tot het gaar is. £ uur. Neem de worst uit de pan, stamp de kooit met de aardappelen goed fijn, voeg een stuk) vet of een kluit boter er bij, en indien he« mengsel te droog is, ook nog wat water. Voeg] er tenslotte 4 eetlepels Maggi's Aroma bij.j Roer alles goed door elkaar en dien goed Loet] op. HEETE BLIKSEM. 1 Schil IJ kilo appelen, liefst half zure ea half zoete. Schil ook 2 kilo aardappelen. Wasch' 3 ons spek in lauw water, leg het in een diepe pan met i liter water en laat het ± £ uur zachtjes koken, leg er de geschilde aardappelenj op en strooi er wat zout over. Breng alleai samen aan de kook en leg er dan de. in vier partjes gesneden appelen op, onderzoek of het water op den bodem ook moet worden aangevuld en laat alles verder doorkoken, tot da' aardappelen en de appelen zacht zijn (i 3 /4' uur). | Neem het spek uit de pan, stamp de aard. appelen en de appelen goed fijn, voeg een stuk! boter of vet bij, ook water indien het mengselj te droog zou zijn. Roer alles flink door elkaar en dien goed heet op. Wanneer men een gedeelte der aardappelen door boonen wil vervangen, dan zet men da) witte boonen een nacht in het water en kookt) zo afzonderlijk gaar (men neemt dan b.v. J/l kilo aardappelen en 3 ons boonen) men roerlij do boonen pas door het mengsel, wanneer aard., appelen en appelen fijn gestampt zijn en draaen er zorg voor dat de boonen niet stuk wordea 1 gewreven. Vo"f{j er, wanneer boonen er bij ga. bruikt worden, 4 theelepels Maggi's Aroma bij,' Dit gerecht is een heerlijke winterkost. GEGARNEERDE KALFSVLEESCHSCHOTEL. Ontdoe een mooi kalfsfricandeau van het dek» stuk (vel dat er bovenop zit) lardeed hem, d.i. steek er dunne reepjes spek in, zooals bij ossenhaas. Braad hét vleescb langs alle kan«i ten goudbruin in heete boter, voeg er wat water aan toe en laat het door en door gaar worden,; Leg het vleescli op een verwarmden schotel» snijd de helft in dunne plakjes, schik dez« plakjes netjes achter elkander vóór het ov«r< gebleven ongesneden vleesch. Kook intusschen, goed schoongemaakte en gewasschen, kleina kropjes sla in heet water met een weinig zout^gaar, laat de kropjes uitdruipen in het ver« giet, leg er eenige rond het kalfsvleesch, leg op elk kropje 6la een plakje ossentong, leg tusschen de kropjes 6la kleine hoopjes gostonf. de doperwtjes of snijboontjes en kleine hoopjes, gest-oofde worteltjes. Dien den schotel zoo warm mogelijk op. CHAMPIGNONS MET TOMATEN, Neem de inhoud van een groot blik champig.' nons, hak ze in grove stukken; neem ongeveer dezelfde hoeveelheid* tomaten, ontdoe ze vaa hart en vel. Kook de champignons en de tomaA ten in wat bouillon gaar, neem niet bouillon, dan noodig is om de groenten te koken. Bind, wanneer champignons en tomaten zacht zijn, het kooknat met een weinig aardappel^ s ago of maizena, laat een flink stuk boter in den ragout smelten en doe hem vervolgens in een rand droog gekookte warme rijst. De rijst moet droog gekookt woruen en netjei in kringvorm op een schotel worden gelegd, in het midden giet men de champignons met tomaten.