Ook advertentiën van „Ter dekking gestelde dieren", kosten in dit blad- maar 25 cent.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 13-03-1930
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 13-03-1930
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 61
- Jaargang
- 107
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Ook advertentiën
Hoogeveen en Omgeving. HOOGEVEEN.
HOLLANDSCHEVELDSCHE OPGAANDE (12 Maart). — Bij raadsbesluit van 16 Ja nuari j.1., aldus schrijven B. en W. aan den Raad, werd afwijzend beschikt op een ver zoek van de Vereeniging „Hollandscheveld" om de N. Z. van het Hollandscheveldsche Opgaande van nieuwe brugjes te voorzien. Thans komt dezelfde vereeniging met een adres waarbij wordt medegedeeld, dat het niet de bedoeling was de geheele N.Z. van het Hollandscheveldsche Opgaande van nieuwe brugjes te voorzien, doch alleen het gedeelte vanaf Lijster tot Metselaar. B. en W. zijn van meening, dat met het maken van deze brugjes gean algemeen belang gediend wordt, daar voor het doorgaand verkeer een voldoend fietspad aan de Zuidzijde van het Hollandscheveldsche Opgaande aanwezig is. Met het maken van de nieuwe brugjes aan de Noordzijde zijn alleen gediend de menschen, welke aan deze zijde wonen. De kosten van de brugjes, voor zoover thans gevraagd, bedragen f22.000. Bij het voorgaand adres hebben belanghebbenden toegezegd een bijdrage van f 540; deze bijdrage is echter te eenenmale onvoldoende. Eerst wanneer belanghebbenden de helft van de kosten of f 11000 toezeggen, kan er vcor de gemeente aanleiding bestaan, meenen B. en W., het verzoek nader in overweging te nemen. VERBETERING EENER STRAAT (12 Maart). — Het bestuur van de vereeniging „Hollandscheveld" en van de Chr. Mannenvereeniging te Hollandscheveld, verzocht de straat „voorlangs" vanaf de* pastorie tot Metselaar te verbeteren, door verbreeding van de verharding, het aanleggen van een trottoir, het aanbrengen van een beschoeiing en het leggen van een breede brug over de Doorsnijding, in plaats van het daar aanwezige smalle brugje. B. en W. stellen den Raad voor afwijzend op het gevraagde te beschikken. SUBSIDIE BOESSENKOOL (12 Maart.) — Bij raadsbesluit van 6 Februari j.1., aldus B. en W. in hun prae-advies aan den Raad, werd aan H. Boessenkool een subsidie verleend van f 1000, voor het leggen van een breede draaibrug over het Zulderopgaande bij de O. L School, onder voorwaarde, onder meer, dat de bediening van de brug als verplichting gelegd wordt op het door Boessenkool bewoond perceel, zoodat deze verplichting voor den tegenwoordigen bewoner blijft bestaan, ook na zijn vertrek en bij zijn overlijden voor de opvolgende bewoners van dit perceel. Deze voorwaarde, die aanvankelijk niet door B. en W. gesteld was, doch tijdens de discussies in den Raad is opgenomen, kan door Boessenkool niet worden aanvaard, waarom hij verzoekt deze voorwaarde te doen vervallen en de verplichting van bediening niet te verbinden aan het perceel, doch te leggen op den tegenwoordigen bewoner, zoolang hij het perceel bewoont. Tevens verzoekt hij, nu de termijn zooveel verschoven wordt, in plaats van 1 Juni te bepalen, dat de brug 1 Augustus a.s. voltooid moet zijn. Tegen inwilliging van dit verzoek bestaat bij B, en W. geen bezwaar.
UITSLAG VERKOOPING (11 Maart). — Ten overstaan van notaris J. Mulder alhier werden heden ten verzoeke van de erven van wijlen de echtelieden G. W. Kleine en J A. Koster te Hoogeveen, publiek bij palmslag verkocht: perce«len 1, 2 en 3. een dubbel woonhuis met achtergelegen tuin, schuur en groenland, aan de Alteveerstr. westzijde te Hoogeveen, samen groot pijn. 44.15 Are, voor f4840, aan B. Steenbergen Gzn. te Kerkenveld; perceelen 4, 5, 6 en 7: groenland, bosch en zand aan den Waterloop, zuidkant, nabij den straatweg door Alteveer, in de gemeente Zuidwolde, samen groot 4.30 H.A., voor f 5210, aan J. Zuidema Rzn. te Alteveer. PESS&. OUDERAVOND (10 Maart). — Vrijdagavond werd in de school een ouderavond gehouden. Aanwezig waren 57 ouders. De heer Huber, hoofd der school, opende deze bijeenkomst en heette allen hartelijk welkom. Ook waren een aantal kinderen aanwezig; door een 10-tal meisjes werd eenige aardige liedjes gezongen, terwijl door eenige jongens en meisjes enkele voordrachten gegeven werden. Hierna volgde het officieele gedeelte, waarna de notulen der vorige vergadering werden gelezen en vastgesteld. Vervolgens werd het werk der kinderen bezichtigd, waarna allen op koffie en koek getracteerd werden. Door het onderwijzend personeel werden eenige voordrachten gegeven ; op aardige wijze droegen de heer Schuiling en mej. Berkelder in boerencostuum voor „Die pot daar is een gat in lieve Arie". Een daverend applaus volgde. Nadat nog een en ander gevraagd werd, sloot de heer Huber deze vergadering. ZUIDWOLDE. VOLKSONDERWIJS (10 Maart). — Onder voorzitterschap van den heer E. Sol had in café Koes de algemeene ledenvergadering plaats van de plaatselijke afd. Zuidwolde, van Volksonderwijs. Na een kort woord van welkom, las de secretaris de notulen der vorige vergadering voor, die onveranderd werden goedgekeurd De penningmeester der Afd., do heer Koopmans, werd na het rapport der kascommissie, bij monde van den Voorzitter bedankt voor zijn zorgvuldig btheer der finantiën. Als bestuursleden werden herkozen de heeren E. Sol, J. Drogt Azn. en E. Steenbergen Wzn. Met algemeene stemmen werd besloten tot oprichting van een Volksbibliotheek van de afd. Zuidwolde van Volksonderwijs. Tot leden der commissie tot aankoop der boeken, werd aan„ewezen het personeel der openbare scholen in deze gemeente. Hierna sloot de Voorzitter dezt gezellige vergadering.
AGENDA.
VERGADERINGEN, UITVOERINGEN ENZ. IN DIT BLAD GEADVERTEERD, WORDEN HOOGSTENS 7 DAGEN NA PLAATSING GEMEMOREERD. Koogeveen, 12 Maart. Oranje-avond, 8 uur bovenzaal van Irene.
Kerk en School. NED. HERV. KERK.
Beroepen : Te Dordrecht (vac. dr. J. Severijn), R. Bartlema te Zeist; te Nijmegen, G. v. Ramshorst te Brummen; te O. en W. Souburg, F. Postma, pred.-dir. van het Diaconessenhuis te Haarlem; te IJmuiden, Joh. H. H. v. Beem te Breda. Bedankt: Voor Hilligersberg, E. Groeneveld te Dalfsen. GEREF. KERKEN. Beroepen : te Midsland—West Terschelling, W. J. v. Hoek, cand. te Soestdijk. GEREF. KERKEN IN H. V. Bedankt: Voor Middelburg, J. van der Woude te Amersfoort. CHR. GEREF. KERK. Bedankt: Voor Mussel-Onstwedde, J. Tolma te Zaamslag.
MEPPEL.
BENOEMD TOT REFERENDARIS, (12 Maart) — De heer J. Kastein, Directeur van het Postkantoor alhier is met Ingang van 1 Mei a.s. benoemd tot Referendaris aan het Postkantoor te Arnhem.
Indien U iets wenscht
Indien U iets wenscht te koopen of te verkoopen, te huren of te verhuren, voor slechts 25 cent heeft U een kleine advertentie in dit blad," waarmee U alle kans van slagen heeft,
Van de Boekenplank.
Bij J. B. Wolters te Groningen verscheen : G. M. W. Margadant en J. L. van Overbeeke, Eindexamen H. B. S. - A. Verzameling van schriftelijke opgaven van de laatste jaren ; Cor Bruijn en N. Tj. Swierstra, Langs Opwaartsche Wegen. De geschiedenis van het Nederlandsche volk voor de hoogste klassen van de lagere school. Derde deeltje. Uit de ontwikkelingsgeschiedenis van den staat, met 56 plaatjes en kaartjes ; Vragenboekje bij het derde deeltje ; Vierde deeltje. In verre gewesten. Godsdienst en kerk, Worstelen en overwinnen. Oorlog of vrede?, met 66 plaatjes en kaartjes; Vragenboekje bij het vierde deeltje. Bij de Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur te Amsterdam verscheen in de serie Encyclopaedies Dr. H. P. Berlage Jr., Het ontstaan en vergaan der werelden (kosmologie) met 45 afbeeldingen. Bij H. Meulenhoff te Amsterdam verscheen „Willy 's Offer" door Anna van Gogh—Kaulbach, geïllustreerd door Treddy Langeler. Eenfrisch en vlot geschreven boek voor oudere meisjes, dat een greep uit het volle leven geeft. De hoofdpersoon Wiily, een meisje van 17 jaar, schiet op school niet zóó goed op — ze zou graag ander werk hebben. Na veel strijd komt dit in orde met behulp van haar tweeden vader. Eerst leert zij huishouden — en legt zich daarna toe op teekenen en illustreereen. Zij heeft resultaten en voelt zich bevredigd — doch als haar moeder sterft — neemt zij de zorg van het huishouden en van haar kleine broertje op zich, welk werk haar voldoening geeft. Door dit alles is haar meisjesleven geteekend, op school, bij pretjes en bij sport. — Onder de jongelui trekt één haar aan * maar zij Eaat hem uit den weg, daar ze meent, dat het
het haar plicht is, voor allen thuis te blijven zorgen. Op 't eind vinden ze elkaar toch. Het boek is vol aardige en gevoelige tooneeltjes en geeft het leven zonder overdrijving juist weer, zoodat het niet alleen boeiend geschreven is, maar ook opvoedend werkt. Bij denzelfden uitgever verscheen : „Dertien jongens en 'n plek wit zand, door A. C. C. de Vetter, geïllustreerd door S. Delport; een leuk boek van een bekende schrijver. Bij H. Meulenhoff te Amsterdam verscheen: Drie Padvinders in Afrika's Wildernis door R. D. Dougras Jr., D. R. Martin Jr. en U. L. Oliver. Met 45 platen in tintdruk. Drie Amerikaansche Padvinders leven met de Johnson's in Afrika's wildernis. Zij jagen met hen, nemen photo's van wild. 1 dieren, bij dag en nacht, ook van leeuwen en vertellen zelf hun avonturen, welke met 45 opnamen van hen zijn geïllustreerd. Dit is een belangwekkend en geheel nieuw soort lectuur voor jongens I. Bij denzelfden uitgever verscheen mede: „De schat van Tom den Smokkelaar", door H. E. Kuylman ; geïllustreerd door Jan Wiegman. Bi} de N.V. Uitg. Mij. te Amsterdam verscheen in de editie „Weten en Kunnen" als no. 157 Batikken, op stoffen, papier, hout, leer en andere materialen door C. Schanze —Verkazen en als no. no. 158 Hoe maak ik zelf een plaatstroom-apparaat en een luidspreker, door Ir. W. Harmsen e. i. Bij Em. Querido 's U.M. N.V. verscheen de tweede druk van het boek van Sam. Goudsmit, Jankef is jongste.
Radio-Programma.
DONDERDAG 13 MAART 1930. HILVERSUM, 1875 M. — 10.30—12.00 Gramofoonmuziek. — 12.15—2.00 Middagmuzlek. —
3.30—4.00 Gramofoonmuziek. — 4.00—5.00 Zie. kenuurtje. — 5.30—6.30 Orgelrecital. — 6.306.45 Gramofoonmuziek. — 6.45—7.15 Landbouw» halfuurtje. — 7.15—7.45 Cursus Fransch: Gevorderden en Conversatie. 19de les door Alfred Sarot. — 8.01—8.15 Gramof oon uitziek. — 8.15 Aansluiting van het Concertgebouw te Amster» dam. HUIZEN, 298_M, (Na 6 uur 1071 M.) — 8.15 —9.00 N.C.R.V. Morgenconcert. — 11.30 Gramo« foonmuziek. — 12.30 Solistenconcert. — 2.45— 3.45 Handwerkles. — 4.00—5.00 Ziekenuurtje. — 6.00—6.30 Orgelconcert, — 7.10 Reiscauserie. 8.10 Solisten- en koorconcert. DAVENTRY, 1553 M. en LONDEN, 356 M. — 12.20 Concert. — 1.20 Orgelconcert. — 2.20 Gramofoonplatenconcert. — 4.05 Concert. — 5.2# Vasten-preek van Canon W. H. Elliott. — 8.05 Concert. — 8.55 Hallé-Concert. — 9.25 5a Symphonie*in Bes-dur, Beethoven. — 10.45— 12.20 Dansmuziek. DAVENTRY, 479 M. (Experimenteel station) — 12.20 Concert. — 12.50 Balladen-Concert. — I..50—3.20 Orgelconcert. — 7.20 „Pot-Pourri"' Een episode uit de negentiger jaren. — 8.20 Viool- en harp-recital. — 9.25 Concert. KOPENHAGEN, 281 M. en KALUNDBORG, 1153 M. — 11.20 Uurslag en klokkenspel van het Raadhuis. 11.20—1.20 Concert. — 2.00—4.00 Na* middagconcert. — 7.35—8.30 Russische muziek. — 8.30—9.05 „Skiffet" Tooneelspel. — 9.20—9.50 Cabaretliedjes. — 9.50—10.30 Kamermuziek. RADIO-PARIJS, 1725 M. — 12.50 SymphonU concert. — 4.05 Dansmuziek. — 8.20 Concert. LANGENBERG, 473 M. — 6.20—7.20 Gramofoonmuziek. — 9.35—10.45 Gramofoonmuziek, — 11.30 Gramofoonmuziek. — 12.25—1.50 Concert. — 4.50—5.50 Concert. — 7.20 Concert. — 8.20 Concert. ZEESEN, 1635 M. — 11.20—12.15 Gramofoonmuziek. — 3.50 Concert. — 7.50 Orkestconcert
De Sterrenhemel in Nederland In de week van 12 -19 Maart des avonds te 8 uur.
Den 12en tegen middernacht staan de Maan en Regulus in conjunctie; den 15en komt de Volle Maan omstreeks 8
uur op. De Ossenhoeder in 't N. O. staa» kompleet op dit kaartje; van de Maagd ij nog heel wat onder de horizont.
FIRM'As
Fl RM'A 8 □IE ZICH BIJ DE LEZERS VAN DIT BU9 AWEVELEN Fa. J. BAAKMAN, Hermes Rijwielen. — — — — — — Grootste Reparatie-Inrichting Slagerij Haakman, Tel. 205. Rund-, Kalfs-, VarkensLamsvleesch, Fijne Vleesch waren. A. Beekman, Schoolstraat 37. Behangerij, Stoffeerderij. Firma S. Boekbinder en Zn., Assen. — lel. 274. Een van ouds bekend solied adres tegen de allerlaagste prtjsnoteeringen. Manufacturen en Confectie. En gros en Detail. R. Boverhuis, Brandstoffen. Kantoor Alteveerstr., Tel. 128; Toonkamer Ged. Singel. Tel. 117. K. Braaksma, Kanaalstr. 10. Specialiteit in Botervaten. Concurreerende prijzen. H. van Halen, Kolde. — Schilder en Behanger. — Zoowel accoord- als daguurwerk. H. de Jonge. v.h. De Jonge en Richters. Singelstraat no. 18. Alles op het gebied van Electriciteit en Radio. (iebr. Laferte, Sigarenfabrikanten, Assen. — Fabrikanten van het merk VERDI. Wettig gedeponeerd. J. A. Rotteveel, Broeklaan, Assen. Machinale Hout' bewerking en Kunstdraaier-ij. S. Smallenbroek, Bouwmaterialen. Woonhuis Brmkstr. 9, Assen, telef. 420. — Kantoor, Kalkhlusscherij en Opslagplaatsen N.W.-Kanaal Z.Z. 104 nabij Vcnewegschebrug. — Iel. 59 Firma A. Top en Zonen, Meppel. Stoom-, Wasch- en Strijkinrichtins Filiaal Javastr. 12b, Assen, lel. 338 Helder waschgoed. billijke prjjzen De goederen zijn tegen brand en transportschade verzekerd. A. Uringa, Poelier, Rolderstraat 81 f Telef. 484. Wild Gevogelte, Soep- en Braadkippen. S. Vissinga, Motenstr. 39, Assen. Naaimachines Phaff, Naumann en andere merken Fa. H. v. d. Woude, Stoom-, Wasch. en Strijkinrichting „De Hoop", (Jron.str.weg 126—12f Assen. Uitsluitend 1ste klas werk. DISPONIBEL. 3 regels f 15 per jaar. 4 ,, • 20 ,, f) 5 „ -25 i, ii