Het is goed ook van ïijn vijanden te leeren.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 27-03-1930
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 27-03-1930
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 73
- Jaargang
- 107
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
DAGSPREUK:
Buitenlandsch Overzicht. Een belangrijke dag voor de Vlootconferentie.
In den Franschen Senaat is de begrooting in behandeling. En bij de besprekingen over die van buitenlandsche zaken, is door den betreffenden minister, Briand, een rede gehouden, waarin bijzondere nadruk gelegd is op de Londensche Conferentie. Na deze rede, waarin hij het Fransche standpunt ter Vlootconferentie ingenomen,
uiteenzette, mocht Briand er zich over verheugen, dat de Senaat het geheel niet hem eens bleek te zijn. Briand wees op de vredelievendheid van Frankrijk en zeide, dat het land niet alleen belang bij eigen veiligheid heeft, maar dat de landen, die Frankrijk's historische rol kennen en weten, hoe dikwijls het groote denkbeelden verdedigd heeft, bij die veiligheid evenzeer groot belang hebben. Als Frankrijk te Londen een organisatie van wederkeerigheid en solidariteit gevorderd heeft, aldus betoogde de minister, die aller veiligheid waarborgt, dan is het daarmee het richtsnoer van den Volkenbond getrouw gebleven. Den vrede beveiligen en de militaire lasten verminderen, is htft doel van het Fransche vlootmemorandum. Een groote stap zou gedaan zijn, vervolgde Briand, als op dezen grondslag te Londen overeenstemming werd bereikt. Maar men moet er voor oppassen meende hij, om bij de vo'keren overdreven verwachtingen te wekken. Van de Londensche conferentie was, naar hij meende, slechts iets betrekkelijks te verwachten. In geen geval kon men van Frankrijk vorderen, zijn ei°en belang op het altaar der internationale belangen te offeren. Frankrijk moet alleen reeds voor de bescherming van de verbindingswegen met zijn overzeesche bezittingen een sterke vloot behouden, aldus Briand en op het pogenblik .dat ik mij gereed maak voor den terugkeer naar Londen, zouden we gaarne een bevrienden buurstaat tegemoet komen. Maar men moet zich voor beoaalde woorden, die niet aan de werkelijkheid beantwoorden, hoeden. Men mag geen theorie van gelijkheid opstellen, die in werkelijkheid een gevaarlijke ongelijkheid zou blijken. Op dit standpunt zal Frankrijk blijven staan. Briand legde den nadruk op den goeden wil van Frankrijk een algemeene veiligheid te scheppen, die allen ten goede komt. Ik heb, zeide hij, tot dusver niet bereikt, wat ik in het belang van Frankrijk bereiken moet, maar de besprekingen zijn nog niet geëindigd. En ik heb de hoop nog niet opgegeven, dat een oplossing van het proSleem zal worden gevonden. Dat laatste vooral is ongetwijfeld in Briand's rede van groote beteekenis, omdat het er op wijst, dat, ofschoon te Londen nog niets bereikt is en reeds meermalen mét een absolute mislukking der conferentie rekening gehouden is, door iemand als de Fransche minister van buitenlandschf zaken toch nog de mogelijkheid bestaanbaar wordt geacht, dat de vlootconferentie tot resultaten zal kunnen leiden, al vraagt men zich dan ook tegelijkertijd af. tot welke resultaten Briand het mogelijk acht te komen. In ieder geval is er thans weer hoop. En hoop doet leven! De conferentie van heden.
Vandaag zullen de hoofden der delegeties die ter conferentie te Londen aanwezig Ziin, weer samen komen. En ook Briand zal den tegenwoordig wezen. Het. voorste! van den Italiaanschen gedelegeerde Grandi, om de conferentie forrn^el voor den tijd van een half jaar te vèrdagen met aanblijven van MacDonald als voorzitter, en Amerika,
Japan en Engeland in dien tijd gelegenheid
te geven, tot een drie mogendhedentractaat te komen, waarbij Frankrijk en Italië zich op den duur zouden kunnen aansluiten, een en onder onder bemiddeling van MacDonald, is alweer van de baan. En men schijnt te hopen, althans de Fransche gedelegeerde Dumesnil heeft dat te denken gegeven in een rede die hij hield aan een noenmaal in de Engelsch-Amerikaansche club te Londen, dat een oplossing van het Fransch-Italiaansch probleem ter conferentie te vinden is. Op welke wijze dat mogelijk is, we zeiden het boven reeds, is vooralsnog een raadsel. Want Briand heeft zn' politiek door den Senaat bekrachtigd gezien en de Italianen zijn door hun instructies dermate gebonden, dot, naar men vertelt, het eenige eigen initiatief dat Grandi nemen bag, 't bepalen van zijn vertrekuur uit Londen is. Men zegt Maar in ieder geval wijst dat wel op zeer groote moeilijkheden die overwonnen zullen moeten worden, zal inderdaad van eenige Fransch-Italiaansche toenadering sprake kunnen zijn." Te dien aanzien is de dag van vandaag een belangrijke dag. Het schijnt, dat in de besprekingen, die nog gisteren weer gevoerd zijn, de idee van een zoogenaamd „consultatief pact" meer en meer een belangrijke pleats gaan innemen. We meldden dat al reeds onder telegrammen. Door zulk een pact verplichten de mogendheden zich, alvorens tot militaire maatregelen over te gaan,, in gemeenschappelijk ovedeg allo vreedzame middelen, waarover zij beschikken, uit te putten. Een dergelijke overeenkomst, die eigenlijk niets anders zou zijn dan een aanvulling van het Kellog-pact, zal waarschijnlijk door Amerika niet zonder meer worden afgewezen, terwijl Frankrijk erdoor in de gelegenheid zal worden gesteld den schijn te redden, alsof aan de Fransche eischen van militaire garanties is voldaan, zoodat een beperking der bewapening er het gevolg van zou kunnen zijn. En de Amerikaansche verklaring, dat Amerika alle militaire garanties afwijst, maar bereid is andere mogelijkheden te onderzoeken, zou worden beschouwd als een toespeling op de mogelijkheid van een consultatief pact en als een wending in de crisis, die de besprekingen van de laatste dagen kenmerkte. Men zou gelooven, hier een sleutel te hebben gevonden naar een gunstig einde van de vlootconferentie, vooral wanneer in het consultatieve pact alles vermeden woidt, wat de Amerikaansche marine of hdt Amerikaansche leger zou kunnen verplichten tot garantie-maatregelen ten opzichte van vreemde mogendheden. In ieder geval moet worden afgewacht, of de Amerikaansche verklaring wel zulk een wijde strekking heeft. Alles hangt echter verder af van de houding der Fransche delegatie.
Briand.
r a .
Gemengde Berichten Een geheimzinnige Man-Vrouw.
Ruim 29 jaar als dienstmeisje gefungeerd. Na 29 jaren als dienstmeisje te hebben gewerkt, heeft zekere Evan Montague Burtt te Tisbury zich eindelijk als man ontpopt. Dit was noodig om zijn verloving met een ir.eisje uit genoemd dorp aan te kondigen. Burtt heeft „als meisje" de tevredenheid van zijn meesters verworven en was ook als koorzangeres in de kerk gevierd. Thans zal hij echter voor goed in mannengedaante blijven rondloopen.. De plaatselijke kleermaker heeft althans opdracht gekregen hem meerdere colbertcostuums te leveren. De geheimzinnige man-vrouw is blij dat hij weer „man" is. „Mijn geheele leven heb ik jurken moeten dragen en met poppen en meisjes moeten spelen, zoo heeft hij verteld. Nu ik weer een man ben, kan ik doen wat ik wil, ik mag drinken en rooken en de kleeren dragen, die ik vroeger slechts in het geheim droeg". Evan Burt meent, dat zijn moeder de onopzettelijke oorzaak der vergissing is. Een Jaar of vier geleden heeft hij de kwestie niet zijn vriendinnetje, nu zijn bruid, besproken. Tóen heeft hij er ook over gecorrespondeerd met het Leger des Heils, dat toen direct de eerste stappen heeft gedaan, die nu — na eenige Jaren — geleid hebben tot de officieele »exe-verandering.
Burt voelt zich in zijn mannenkleeren even goed thuis als in zijn Japonnen. Moeilijk zal het zijn, vreest hy, een betrekking te vinden. Dienstmeisje kan hy niet meer zyn, maar wat dan wel ? Het jonge paar zal na het huwelyk, dat met Paschen zal plaats vinden, vermoedelijk Tisbury verlaten en zijn geluk beproeven in een plaats, waar men niet zoo vcfeohrikt is door de gebeurtenissen. EEN NIEUWE PLANEET. Aan het Harvard -Observatorium te Mareispoort (buiten Bloemfontein) zijn twee foto's genomen van de nieuwe planeet. Dr. Paraskevopoulos verzekert, volgens de N. R. Crt., dat het hemellichaam ongetwyfeld een planeet is. Het is een buitengewoon klein lichaam, 't welk zich westwaarts beweegt met de snelheid van ongeveer 10 boogsecunden per dag. Het staat heel dicht by Delta van de Tweelingen. Men zal — zeide dr. Paia&kevopoulos — in het foto-archief van de Harvard-sterrenwacht in de Ver. Staten foto's kunnen vinden tot 40 jaar teruggaande, waarop de positie van de planeet in al die 40 jaar za? zijn na te gaan. Zoodra de baan van de komeet bekend is, zal honderden, ja zelfs duizenden jaren van te voren de stand van de nieuwe, planeet op ieder verlangd tijdstip zyn te voorspellen, d.wjs. te berekenen. De ontdekking van de nieuwe planeet zal — meent dr. Paraskevopoulos — van het grootste belang biyken voor de theoretische en dynamische sterrenkunde. . - —O— Een optreden van Avonturiers. Een mislukte Köpeniekiade. In Posen verscheen Dinsdagnacht ln de kazerne van het 57e Poolsche reg. inf. by den officier van inspectie een generaal der. infanterie die vergezeld was van een majoor. Hy gaf 'bevel het regiment terstond te alarraeeren. Aangezien de generaal echter een uniform droeg die niet geheel beantwoordde aan de voorschriften vroeg de dienstdoende officier hem naar zyn legitimatiepapieren. Toen de beide nachtelijke gasten deze niet konden toonen liet de officier hen arresteeren. Tot dusver Is nog niet gebleken met welk doel de beide avonturiers, die weigeren eenige mededeeling te dcien, het regiment wilden alarmeeren.
Wat Dajos Bala "fijn Orke3ïieden betaald. 36.000 gulden voor den orkest-pianist. Dajos Bela, de wereldberoemde violist en dirigent, die voor zyn orkest-concerten buitensporig hooge honoraria ontvangt, betaalt de leden van zyn orkest eveneens hooge gages. Zoo ontvangt b.v. de eerste pianist van het Dajos Bela orkest, Pranz Grothe, een Jaarlijksch salaris van 36000 gulden. De koning van Denemarken had Dajos Bela met zyn orkest uitgenoodigd in de eerste dagen van Maart op een hofbal in het slot te Kopenhagen te spelen. Dajos Bela kon echter door zyn verplichtingen te Beriyn slechts 48 uur verlof krygen, doch de Deensche koning heeft het orkest per extra-trein uit Beriyn laten afhalen. In de ochtenduren arriveerde het Dajos Bela orkest in Kopenhagen, gaf daar 's avonds van 8—10 uur een groot concert en speelde daarna in het slot tot den volgenden morgen op het hofbal, waarna het 's morgens te zes uur per extra-trein weer naar Beriyn terugkeerde. Dat het honorarium voor deze inspannende concertreis „koninkiyk" was, is vanzelfsprekend. Frank Heine veroordeeld. Tweemaal drie maanden. Albert Frank, alias Frank Heine, is gisteren door de Brusselsche rechtbank, waar hy zich te verantwoorden had over het feit, dat hy zich in November 1929, toen hy in dienst was getreden van een bureau voor particuliere recherche en zich ook later nog tot tweemaal toe als ambtenaar van de officieele recherche uitgegeven had en aldus o.m. tot twee huiszoekingen in de Brusselsche agglomeratie kon overgaan, tot tweemaal drie maanden gevangenisstraf zonder uitstel, daar Albert Frank reeds vroeger wegens bedrog, gepleegd ten nadeele van het gemeentebestuur van de Brusselsche voorstad Sint Gillis, was veroordeeld. Groote Brand te IFinowfurt. Vele millioenen schade. De groote maalderijen van de Stassfurter Mühlen A.G. te Finowfurt by Eberswalde zyn door een grooten brand geheel vernield. In korten tyd stond het hoofdgebouw in vlammen zoodat aan redding van de groote voorraden graan niet te denken viel. Ook de tegenoverliggende nieuwe graansilo kon niet behouden worden. De schade wordt op verscheiden millioenen geraamd. Een geslaagde proef van Marconi. Draadloos werden lichten ontstoken. Uit Sydney wordt gemeld, dat Marconl een wonderbaarlijke proefneming heeft gedaan, bestaande
in het aansteken van de electrische lampen op de electro-technische tentoonstelling aldaar vanaf zyn jacht „Electra, dat by Genua ligt. De proef slaagde uitstekend. De golvén van de „Electra" werden te Dorchester opgevangen, van Grimsby langs radiotelegrafischen weg naar Australië geseind, waar zy te Victoria werden opgevangen, naar het stadhuis te Sydney werden geseind en de 3000 electrische lampen aanstaken. Een aantal Journalisten heeft eveneens draadloos met journalisten te Sydney, vanaf het jacht van Marconl gesproken.
BINNENLAND. EERSTE KAMER.
By de begrooting van het wegenfonds bepleitte de heer VAN DEK LANDE gisteren overbrugging van de groote rivieren, vooral in Gelderland. De heeren HERMANS en SMEENGE drongen aan op overneming van den weg Apeldoorn— Hattem en de heer Smeenge vroeg bovendien aanleg van hooge bruggen in het belang van de scheepvaart. Minister REYMER zeide het tempo van de wegenverbetering zooveel mogelyk te zullen bespoedigen, eveneens de overbrugging van de rivieren, die echter millioenen kost. De begrooting werd daarna zonder hoofdeiyke stemming goedgekeurd. By de begrooting van arbeid drong de heer DANZ aan op verdere uitvoering van de ArLeidswet, o.a. voor chauffeurs en café-restaurant-personeel. De heer SERRARENS wenschte ratificatie van de Conventie van Washington inzake den 8-uren dag, alsmede een regeling voor trusts en kartels. De heeren RUGGE en SLINGENBERG bepleitten meer tegemoetkomende toepassing van de woningwet ten opzichte van de gemeenten. De heer VAN DER HOEVEN wenschte een meer redelyke toepassing van de Woningwet by onteigening in verband met uitbreidingsplannen Spr. keurde de herplaatsing van den heer Fruytier te Den Haag af en bepleitte een wetteiyke regeling der vacanties voor arbeiders en werkloosheidsverzekering. De ziektewet moest worden uitgevoerd door volwaardige bedryfsvereeni gingen en Raden van Arbeid. De heer VAN DER LANDE bepleitte een betere salarieering by den Octroo'- aad, die in £eh terstand verkeert. De vergadering werd daarna verdaagd. TWEEDE KAMER. Bij de voortzetting van de behandeling van de interpellatie-VAN DEN HEUVEL over de landLouwcrisis, zei de heer v. d. SLUIS gister dat er een steekje los moet zijn aan een maatschappy, waarin overvloed leidt tot armoede. Daar er overproductie is, bestaan geen middelen om den toestand direct te verbeteren. De heer v. d. Heuvel scheen er, volgens spr., een soort uitdragery op na te houden, maar geen zijner middelen was in Nederland bruikbaar. Verlaging van de spoorwegtarieven achtte spr. wenscheUik en hy zag in gemeenschappelijk bezit van den grond de oplossing en meende, dat onder het socialisme overvloed een zegen zal beteekenen voor het heele volk. De heer VAN VOORST TOT VOORST zei dat de Nederlandsche landbouwproducten minder opbrengen, dan die van de meeste andere landen, terwijl de productiekosten hier het hoogst zyn. De regeering diende er z.i. voor te zorgen, dat de geest van Genève niet strekte tot nadeel voor ons land. Men moet de vryheid behouden om over te gaan tot actieve handelspo" Wek. De heer SCHOUTEN betoogde, dat de crisis in den landbouw terugslag vindt in het geheele volksleven. Verbetering van onderwijs en voorlichting is göed, maar dat was z.i. geen middel om in den acuten
nood te voorzien. Ook inkrimping van den akkerbouw zou geen verbetering beteekenen. Spr. vroeg of verlaging van de vrachttarieven te verwachten is, en wenschte bijslag voor eenmaal voor suikerbieten en een crediet aan aardappelmeelfabrieken. De heer HIEMSTRA verwachtte verbet» tering, als het grondbezit aan de gemeen* schap komt. Beschermende maatregelen bracht z.i. geen verbetering; in landen, waar zij bestaan, is de toestand niet beter. Indien crediet zou werden gegeven aan aardappelmeelfabrieken, mogen niet ver» geten worden de aardappelverbouwers in Friesland en Zeeland. De heer VAN RAPPARD vroeg verlaging der vrachttarieven, de afschaffing van de opcenten op de grondbelasting en ver» betering van den voorlichtingsdienst. Hil wenschte een streven ter verkorting van den weg tusschen producent en consument, welk vraagstuk onderzocht diende te worden door een commissie. De heer WIJNKOOP betoogde, dat produceerende boeren armoe lijden, terwijl de rijke geslachten lang kunnen leven van de vette jaren, die zij gehad hebben. Dit ia alleen mogelijk in een kapitalistische maatschappij. De heer LOVINK wenschte versterking van de directie in den Landbouw. De heer DE VISSER betoogde, dat het kapitalisme niet in staat is een uitweg te bieden aan het agrarische probleem. De heer BRAAT vroeg grarantieprijzen van de hoofdproducten. De heer KAMPSCHOëR wenschte voorzichtiger toepassing van het onderhandelins>starief. De heer FL VOS vroeg een directeurgeneraal. De heer ZANDT geloofde, dat de regeering den toestand niet ernstig inziet en vroeg afschaffing der grondbelasting. De MINISTER zei ernstig te zullen na* denken over de aan de hand gedane mid* delen, n.1. credietverleening en toeslag. In« zake de landbouw-uitvoerwet waren maat» regelen te verwachten. Ten aanzien van een directeur-generaal verwees spreker naar de beschouwingen bij de begrooting in November 1.1. Versterking der directie zou spreker overwegen. Overleg met de spoorwegen werd voortgezet. De interpellatie werd daarna gesloten en de vergadering verdaagd. VOORZITTER DER v.a.r .A. Aan den heer A. de Vries, onderwy/er ta iaandam is door den gemeenteraad een jaar verlof gegeven, om gedurende • dit tydsverloop als bezoldigd voorzitter van de V.A.R .A. t» kunnen optreden. In de ontstane vacature 1« door de benoeming van een andere vaste onder - wyskracht voorzien. SCHEIDSGERECHT SPOORWEGPERSONEEL. In een Dinsdag gehouden bespreking tusschen cïe directie van de Nederl. Spoorwegen en den personeelraad is in de plaats van den heer O. P. J. Caspersz, die voor zyn benoeming bedankt heeft, benoemd tot voorzitter van het scheidsgerecht voor spoorwegpersoneel de heer A. W. E Weyerman, oud-directeur van de Haagsche Tramweg-Maatschappij, wonende te Epe. EEN VREEMDE HISTORIE. De Bussumsche politie heeft by een armelijk gekleed meisje, dat volgens haar verklaring, den heelen dag in het bosch had doorgebracht, en, de ouderlyke woning te Amsterdam was ontloopen, een biljet van ƒ 1000 gevonden. Eerst vertelde zy, dat zy dit van een heer had gekregen, toen, dat ze het thuis had gestolen. De moeder werd uit Amsterdam gehaald en deze maakte aanspraak op het geld. Zekerheidshalve is het biljet aan de Amsterdamsche politie ter hand gesteld.
Hoe een der grootste staatslieden van Engeland, Lord Balfour, naar z'n laatste
Hoe een der grootste staatslieden van Engeland, Lord Balfour, naar z'n laatste rustplaats gereden werd.