B. en W. van Groningen stellen de raad voor gelden beschikbaar te stellen 'voor de aanleg van sportvelden. Reeds geruime tijd werd uitgezien naar een mogelijkheid, de gelegenheid tot. sportbeoefening te verruimen. Het beschikbare aantal sport- en speelvelden is voor het steeds groeiend inwoneraantal der gemeente Groningen onvoldoende. Wat de kosten betreft, delen B. en W. mede, dat bij uitvoering van het werk met 90 pet. rijkssubsidie in de lonen deze ongeveer f 5280.000 zullen belopen. In deze raming is be grepen de uitgaaf benodigd voor aanschaffing van de grond, welke zich grotendeels in handen van particulie ren bevindt. Israël volgende week lid der VN? Mer verwacht, dat de aanvrage van Israël om het lidmaatschap van de V. N. komende week door de Veiligheidsraad behandeld zal worden en volgens welingelichte bronnen wordt aangenomen, dat er een redelijke kans op inwilliging van het verzoek om toelating bestaat. Israelische en Egyptische afgevaardigden bij de wapenstilstandsbesprekingen op Rhodos hebben gisteren hun eerste gezamenlijke vergadering sinds veertien dagen gehouden. Zij kwamen informeel bijeen in h«t hotel van Dr Bunche om diens voorstellen tot vaststelling van wapenstilstandslinies in Zuld-Palestina te bespreken.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 05-02-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 05-02-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 30
- Jaargang
- 124
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
NIEUWE SPORTVELDEN IN GRONINGEN
Zij die vielen.
Dt Regering maakt bekend, dat tot haar leedwezen de volgende verliezen in Indonesië zijn gerapporteerd: Koninklijke Landmacht: Gesneuveld 19 Jan. 1949: Sold. M. Goossens, uit Gemert (N.Br.) Gesneuveld 20 Jan. 1949: Sold. K. Schilder uit Volendam. Gesneuveld 25 Jan. 1949: Sold. 1. A. Meijs uit Oisterwijk. Gesneuveld 26 Jan. 1949: Sold. M. A. Kuesken uit 's-Gravenhage. Korp. M. Planije uit Schiedam. Gesneuveld 27 Jan. 19'"': Sold. le kl. J. W. Pas uit Arnhem. Koninklijk Ned.-Ind. Leger: -Gesneuveld 9 Jan. 1949: Amb sold. 2e kl. J. Berhttoe uit Indonesië; Jav. sold. le kl. Mangi. uit Indonesië; Jav. sold. le kl. Soekoer uit Indonesië; Tim. sold. 2e kl. G. M. Tabor uit Indonessië. Gesneuveld 10 Jan. 1949: Jav. korp. Amathasan uit Indonesië; Jav. korp. Samid uit Indonesië; Jav. sold. le kl. inf. Gijo ui' Indonesië. Gesneuveld 11 Jan. 1949' Eüend sold. 2e %1. inf. Djenal uit .ndonesië; Mad. sold. 2e kl. inf Slasih uit Indonesië. Gesneuveld 12 Jan. 1949: Soend. sold. 2e kl. inf. Dira uit Indonesië. Gesneuveld 14 Jan. 1949: Tor. sold. le kl. inf. S. Koetoe uit Indonesië; Mad. sold. 2e kl. inf. Mohamad Saleh uit Indonesië.
Noorse regeringsdelegatie naar Washington Besprekingen over het Atlantisch Pact
Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft bekend gemaakt, dat de Amerikaanse autoriteiten verheugd zijn, de Noorse minister van buitenlandse zaken, Halvard Lange, en 7-tjn delegatie te Washington te kunne- ontvangen, voor het voeren van besprekingen over het \ lorgestelde Atlantische Pact. ' Men verwacht, dat de minister van buitenlandse zaken, Dean Acheson, met z(jn Noorse collega zal beraadslagen. Het bezoek kwam voor Washington
als een verrassing, daar er nog geen uitnodiging aan Noorwegen of aan eni£ ander land was gezonden om toe te trede., tot de uit zeven landen bestaande groep, die bezig is het voorgestelde veiligheidsverdrag op te stellen. Wel werd reeds verscheidene dagen verwacht, dat dergelijke - uitnodigingen zouden worden gezonden. Andere landen die, buiten Noorwegen, mogelijk eveneens zullen worden uitgenodigd, zijn Denemarken, Eire. Portugal en Italië. Door het initiatief te nemen met naar Washington te gaan, hebben de Noorse autoriteiten duidelijk getoond vastbesloten te zijn, zonder uitstel te handelen, zulks als gevolg van de grote belangstelling, welke in de laatste tijd in-, Scandinavië voor het sluiten van een Atlantisch Pact is gewekt. Britten ontmantelden tot nu toe 598.000 ton aan installaties ■ Te Berlijn is Vrijdag officieel medegedeeld, dat in de Britse bezettingszone va:. Duitsland thans 598.000 ton aan installaties ontmanteld zijn. Het aantal geheel ontmantelde fabrieken bedraagt 247, In 189 fabrieken is men met de ontmanteling bezig, zodat er in 101 van de 537 fabrieken nog met ontmanteling begonnen moet worden. Van de ontmantelde installaties ging o.a. naar: de Sovjet-Unie 163.896 ton, Joego-Slavië 43.135 ton. Frankrijk 18.639 ton, Tsjecho-Slowakije 18.618 ton, het Verenigd Koninkrijk 13.112 ton, Griekenland 10.832 ton, India 5.907 ton en Pakistan 431 ton. Egypte en de V. S. ontvingen het minst, nl. respect. 20.6 en 1.5 ton. Berlijns „Oostelijke" burgemeester, Friedrich Ebert, heeft Vrijdag verklaard, dat 440 bedrijven en fabrieken in Oost-Berlijn zullen worden onteigend en aan de arbeiders overgedragen Minister Spitzen installeert commissie voor de vliegvelden Gistermiddag had in de Statenzaal van het departement van Verkeer en Waterstaat de installatie plaats yan de korte tijd geleden ingestelde interdepartementale commissie voor 'de vliegvelden in het Westen des lands (Schieveen—Ypenburg) door de minister van Verkeer en Waterstaat, ^>Mr. D. G. W. Spitzen. Voorzitter van de commissie is Dr. Ir. J. A. Ringers, oudminister van Openbare Werken en Wederopbouw.
Kardinaal Mindszenty blijft bekennen „Ik zie vele dingen nu anders"
Gisteren op de tweede dag van het proces tegen kardinaal Mindszenty heeft de president van de volksrechtbank een brief voorgelezen, die de kardinaal voor zijn arrestatie heeft geschreven en waarin wordt verklaard, dat iedere bekentenis, die aan hem zou wbrden toegeschreven, vervalst of „te wijten aan menselijke zwakheid" zal zijn. De president vroeg de kardinaal of hij die brief heeft geschreven, waarop de kardinaal met „ja" antwoordde Op de vraag, hoe hij thans ovei deze brieft dacht, zeide kardinaal Mindszenty : „Toen zag ik vele dingen nog niet zolals ik ze nu zie. De verklaring, die ik toen aflegde, is niet geldig. Mijn huidige opvatting is uitgedrukt in de brief, Jie ik schreef aan de minister van justitie." Voorts verklaarde de kardinaal, dat hij de Hongaarse regering ten volle de schade wilde vergoeden, die hij had veroorzaakt door de clandestiene verkoop van tienduizenden dollars, die hij van het Vaticaan en Amerika had ontvangen. Tevoren had de president een rapport van de Nationale bank van Hongarije voorgelezen, volgens hetwelk
de door de kardinaal ontvangen bedragen in totaal 141.000 dollar belopen. Hiervan was slechts een bedrag van 4800 dollar omgewisseld in overeenstemming met de deviezpnbèpalingen. Britse nota De Britse regering heeft de Hongaarse minister van buitenlandse zaken een nota '"oen overhandigen, v/aarin zij haar ernstige bezorgdheid uitspreekt over de weigering van 'Je Hongaarse regering een vertegenwoordiger van de Britse legatie toe te laten als waarnemer bij het proces tegen kardinaal Mindszenty c.s.
De spoorbrug over de Dedemsvaart in het baanvak Zwolle—Meppel viel, gelijk
De spoorbrug over de Dedemsvaart in het baanvak Zwolle—Meppel viel, gelijk vrijwel alle andere bruggen over dit kanaal, ten offer aan de Duitse vernielzucht en werd een dag voor de bevrijding van dit gebied ongeblazen. De uoodbrug met enkel spoor zal nu worden vervangen door pen nieuwe brug me*, dubbel spoor. De werkzaamheden worden vertr.mgl doer de grote -frequent ie v:m het treinverkeer (bijna elk kwartier passeert een trein) en door de aanwezigheid van onontplofte bommen In het kanaal, dat tijdelijk is drooggelegd om de mijnen* opruimingsdienst gelegenheid te geven de projectielen te verwijderen.
Houd die dagen voor de beste, die u
Houd die dagen voor de beste, die u oefenen in het doen van het qoede en in het verdrogen van het kwade
VOOR DE ZONDAG De wachtende wereld
Toen ik jong was, zongen wij — t was in de beginperiode van de bloeiende vrijzinnig-christelijke jeugdbeweging — het lied van de wereld vol donker verlangen, van de wachtende wereld. Maar het was ook een wereld vol vreugde, en wij — wij waren immers de „werkers", en wij wisten 't zo zeker: God zou met ons zijn. Daar hebben we toen nogal zo het een en ander over moeten horen, vooral over die „werkers", die wij ons durfden noemen. Het andere „nam" men toen nog wel. Er is sindsdien veel verandex-d, in theologische benamingen, in kerkelijke groeperingen, ook in de Jeugdbeweging. Maar de wereld is de wachtende wereld gebleven. En nog actueel blijft de vraag van de dichter (dat was ook een lied uit onze jonge jaren): „De wereld ligt te wachten. Waar blijftde daad, die redt ? De wereld gaat ten gronde in onreclït en geweld. Geen heil is voor haar zonde, en voor haar nood geen held". De wachtende wereld ook nu. De mensenmassa's bew.egen zich met strak gelaat enTnet weinig hoop door het leven. Levensvreugde is er weinig, en overheersend de gelatenheid van een sfeer: och, wij kunnen er toch niets aan veranderen. Het is een machteloze wereld, wachtend op wat komen kan, op het ergste voorbereid. Wie brengt verlossing uit deze nood, bevrijding uit deze spanning ? Waar de wereld niet meer op wachten behoeft ? Op verbetering en vooruitgang der techniek. De wereld wacht niet meer op nieuwe systemen. Als een huis in vlammen staat, baten alle redeneringen over de gebrekkigheid van de brandweer en de blussingsmethoden niet meer. Alleen de daad, een moedig ingrijpen kan dan nog heil geven. En nu wacht de wereld op die daad, op die daad van een mens of een mensheid, die de nood verstaat en en de uitweg vond. Want de wereld wacht op vrede en gerechtigheid, en barmhartigheid en naastenzin. Waar is de redder ? Diplomatie en staatkundige handigheid stellen telkens weer teleur. En door al dat wachten is de mensheid wantrouwend geworden. En sla nu eens uw Bijbel op, en zie naar het wachten, dat ook al van die tijden was. Profeten, Godsmannen, zangers en zieners, zij spreken van het wachten. Maar niet in angstige, vertwijfelende spanning. Zij kenden die wereld, waarin God leeft. Zij leefden in een wereld van de Éuwige Wijsten, en 'van de hoogste Liefde: ..Die den Heer verwachten, zullen nieuwe kracht ontvangen". „Wacht op den Heer, en Hij zal uw hart versterken". Daar hebt ge enkele van die typerende geloofswoorden. Geen vrome praatjes en nog minder noodlotsberusting, maar eenvoudig dapper en geduldig vertrouwen. In stilheid en vertrouwen lag hun kracht. Zij wisten, dat het niet gaat om een i.ieer of minder comfortabel leven, om meer of minder succes, maar om Gods taak te mogen verrichten, het werk dat Hij ons oplegde, om een goed instrument te zijn in Zijn dienst Rustig afwachten, en vertrouwen, dat is ook het wachtwoord voor onze tijd. En die rust van het wachten is alleen maar mogelijk door het vertrouwen, dat niet op eigen kracht en wetenschap is gebaseerd, maar op God. Wat de wachtende wereld nodig heeft, is de boodschap, die wij haar uit Gods naam mogen brengen, dat Zijn woord het winnen zal en dat Zijn kracht de allesbeheersende zal blijken. Die boodschap,- door ons te brengen, heeft dan alleen zin, als wij, christenen, gelovigen, kerkelijken, of hoe ge ze ook noemen wilt, in stil vertrouwen rustig voortwerken, trouw blijven op onze post. „De daad, die redt", dat is nu de standvastigheid, de rust van onze persoonlijkheid, het vertrouwen, dat uit ons leven straalt, het stille licht van een geloof in Hem, Die ons in Christus Zijn oneindige Liefde openbaarde. Zo kunnen we dan in deze wachtende wereld nog altijd wachters zijn in Gods plan, en hoe gebrekkig onze arbeid, en hoe vaak in zorgen en in ontevredenheid met ons zelf, mogen
we dan toch ook weten, en dat zal onze blijvende vreugde en kracht zijn, dat God met ons is en met ons blijft. Omdat Hij ons lief heeft, ons èn die wachtende wereld. Grolloo. E. v. R.
Uit erkentelijkheid voor zijn diensten aan de zaak van de Vrede bewezen heeft
Uit erkentelijkheid voor zijn diensten aan de zaak van de Vrede bewezen heeft Wlnston Churehill Donderdag by een plechtigheid In de I.ondense Guildhall de gouden Grötius-medaille gekregen. Mr. N. J. C. M. Kappeyne van de Coppello. voorz. v. d. Ver. v. Intern. Rechtsorde, overhandigt Wlnston Churehill de reeds enige tijd geleden door de Vereniging v. Internationale Rechtsorde verleende gouden Grötius-medaille. Links de Nederlandse ambassadeur In Engelani Jhr. Mr. R. F, N. J. Michlels van Verduynen en J#evromr Omrcbiü.
Imposante begrotingsrede van Minister Stikker Nederland moet zich zijn Internationale positie bewust worden
(Van onze parlementaire redacteur) „Eindelijk hebben we weer eens een* rede gehad van portuur, een rede waarin een brede visie gegeven werd op de ingewikkelde buitenlandse vraagstukken", kwalificeerde de socialistische fractieleider Mr M. v. d. Goes van Naters het knappe betoog van minister Mr. D. U. Stikker, onmiddellijk nadat deze Vrijdagmiddag in de Tweede Kamer, na twee en een half uur aan het woord geweest te zijn, was uitgesproken. Hij sloeg daarmede de spijker op de kop. De bewindsman bewees, dat hij een scherpe kijk op de internationale vraagstukken heeft en hij toonde tevens een grote zin voor realiteit te bezitten en open te staan voor het nieuwe.
De Nederlandse voorlichting in het buitenland besprekend, gaf hij een duidelijke verklaring van het gebrek aan begrip in Amerika voor het Indonesische probleem. Men heeft er vooral belangstelling voor feiten en deze worden het Amerikaanse volk rechtstreeks door de Amerikaanse correspondenten in Indonesië voorgezet. Daarbij laten deze correspondenten hun inlichtingen over de Republiek, uit welke bron ze ook stammen, even zwaar wegen als die van Nederlandse kant. Onze voorlichting in de Ver. Statert kan dan al trachten verhelderende informaties te verschaffen, aan de overzijde van de Oceaan gelooft men de eigen journalisten meer dan een Nederlandse voorlichtingsdienst. Niettemin is het werk van deze dienst niet geheel zonder effect gebleven. De laatste tijd zijn in de Amerikaanse pers artikelen versche-# nen, die van wat meer welwillendheid tegenover Nederland getuigen. Uitvoerig schetste de minister de ontwikkeling van onze buitenlandse politiek van de fase, waarin de neutraliteit als het hoogste goed werd aangeprezen tot de tegenwoordige tijd, nu wij onze internationale verbondenheid met verschillende landen zijn gaan beseffen. Wij zijn opgenomen in de Benelux, in de Marshallhulp, in de Westerse Unie en vooral is het Nederland duidelijk geworden, dat het niet verbitterd een eigen weg kan blijven volgen, nu het door Indonesië in het middelpunt van de internationale belangstelling is komen te staan. Nog te veel gaan velen van de gedachte uit, dat wij tegenover het buitenland maar ons goed recht hebben aan te tonen, om Tweede Kamer waardering te ontvangen. De andere landen laten zich meer leiden door hun eigen economische belangen en politieke sentimenten dan door internationale rechtsoverwegingen. Dit. is ook de verklaring van het verschijnsel, dat sommige landen, die in de Westerse Unie met ons samenwerken, wat Indonesië betreft, scherp tegenover ons staan. In de Verenigde Naties is de positie van Nederland veel minder sterk dan in de oude Volkenbond. Wij staan nu tegenover een aantal grote staten, die een overwegende positie innemen. Toch moeten wij aan deze internationale samenwerking blijven deelnemen. Geen land kan zich ongestraft van de volkerengemeenschap isoleren. Vooral Nederland niet, dat op velerlei wijzen met het buitenland verbonden is. De minister deelde mede, dat in het begin van Maart een nieuwe Benelux-conferentie zal worden gehouden, die vérstrekkende consequenties zal moeten hebben. De Westerse Unie staat nog in het begin van haar ontwikkeling. Het is duidelijk, dat men reeds tot militaire samenwerking gekomen is, doch de economische en culturele samenwerking staan daarboven. Zij kunnen echter pas op lange termijn verwezenlijkt worden. De Unie kan alleen slagen, als de samenwerking gedragen wordt door de actieve belangstelling
en medewerking van de bevolkingen. Alvorens tot vorming van een Atlantisch pact over te gaan, is eerst gepoogd in een kleine groep van staten positieve arbeid te verrichten. De resultaten, die de Westerse mogendheden hierbij hebben bereikt, zullen er stellig toe bijdragen de stichting van een Atlantisch Pact te vergemakkelijken. Binnen het kader van de Verenigde Naties zal zo nauw mogelijk worden, samengewerkt. Over Duitsland zeide de bewindsman, dat een splitsing in een Westelijke en een Oostelijke staat vergaande gevolgen voor de nabuurstaten zou hebben en met name voor Nederland, vooral in economisch opzicht. Gelukkig worden de pogingen tot wederopbouw van Duitsland voortgezet. De kleine grenscorrecties, waarvan op het oogenblik sprake is, zullen over enige tijd aan het parlement ter beoordeling w. tden voorgelegd. Over de arrestatie van en het proces tegen kardinaal Mindszenty zei
mr. Stikker, dat, hoezeer'de regering de indruk heeft gekregen, dat de tegen hem uitgebrachte beschuldigingen vals zijn en hoezeer zij die beschuldigingen ook betreurt, zij toch de mening is toegedaan, dat het niet op haar weg ligt, stappen te doen. De kwestie vat- het Europese federalisme heeft zich snel ontwikkeld. 'Waarschijnlijk mogen resultaten worden verwacht en de concrete, vormgeving zal vermoedelijk ook wel geluken. Het voornaamste daarbij is, dat er een internationaal forum komt, waar.d" openbare mening £*:h openlijk over de Europese vraagstukken kan uitspreken. Uiteraard beantwoordde de bewindsman in de loop van zijn lange rede talrijke detailvragen. Wij stippen hieruit aan, dat van hem geen initiatief t*> verwachten is tot benoeming van een staatssecretaris voor Economische Zaken aan zijn departement. Of er een minister of een staatssecretaris zal kome.n. om hein te vervangen als hij — soms voor betrekkelijk lange tijd — buitenlands moet vertoeven, is nog niet beslist. Bij de replieken diende mr. M. v. d. Goes van Naters (PvdA) mede namens de heren P. J. S. Serrarens (KVP), mr. j. J. R. Schmal CHi, Üré. H. A. Korthals (VVD) en dr. J \ tl. J. S. Bruins Slot (AR), een ingewikkelde en lange motie in, waarin richtlijnen gegeven worden voor de wijze, waarop de Europese samenwerking zich zal moet >n ontwikkelen. Dinsdag wordt er over gesproken. Dan zal ook de minister nog eens aan hef woord komen. De Tweede Kamer aanvaardde nog een wetsontwerp tot wijziging van de Kieswet, de Gemeentewet, en de wet van 1 Maart 1946. Bovendien verenigde de Kamer zich met een wetsontwerp tot wijziging van de Wet Afwikkeling Geldzuivering, d i pas de vorige dag was ingediend.
Verscherping der BritsAmerikaanse tegenblokkade Slag voor Nederlandse expediteurs
De Britse en Ameri anse autoriteiten in Duitsland hebben een verbod gelegd op alle internationale wegverkeer over de grens tussen de Brits-Amerikaanse lone en de Russische zone. Het verbod wordt a.s. Zondag te middernacht van kracht. De Berlijnse vertegenwoordigers van Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken en Zwitserland zijn van dit besluit op de hoogte. gebracht. In de bekendmaking der militaire gouverneurs wordt verklaard, dat de nieuwe maatregelen in overeenstemming zijn met de beperkingen op het vervoer door de Sowjetzone, De speciale correspondent van het ANP meldt nog uit Berlijn : op dit algemeen verbod zijn enkele uitzonderingen gemaakt. Zij betreffen personenauto's voor zover deze alleen passagiers en hun persoonlijke bagage met zich voeren, alsmede legervoertuigen die naar hun eigen land terugkeren en hun reis zijn begonnen, voordat et verbod was uitgevaardigd. Het verbod treft in de eerste plaats He Nederlandse expediteurs, die met behulD van vrachtwagens een uitgebreid verkeersnet tussen Nederland
en de Sowjetzone, Polen en Tsjecho-Slowakije hadden georganiseerd en die ondanks de blokkade en de tegen-blokkade tot dusverre er :n waren geslaagd het handelsverkeer met de genoemde linden gaande te houden. Ofschoon het technisch mogelijk zou zyn, de verbinding met Tsjecho-Slowakije door de BritsAmerikaanse zone in stand te houden, zouden door het nemen van deze omweg, toch hoge financiële offers worden gevergd. Twijfelachtig is het, of een transport uit en naar de Sowjet-zóne van Duitsland langs deze omweg uitvoerbaar is. Een gedeelte van onze handel met het Oosten zal evenals tot nu toe langs de zeeweg via het Kielerkanaal en ie Oostzèe kunnen worden voortgezet. D.it geldt in de eerste plaats voor het transport van kali en superfosfaat. Het Brits-Amerikaanse verbod betekent meer verscherping van de tegenblokkade.
Stalin bereid tot vierlandenconferentie ?
In. welingelichte kringen te M oh - kou gelooft men, dat maarschalk Stalin bereid zou zijn deel te nemen aan een vlerlandenconferentle met president Truman, de Britse premier Attlee en de^ Franse premier Henri Queuilie. i Dit zou tegemoet kortten aan het bezwaar, dat de V.S. niet bereid zijn alleen met de Sowjet-Unie kwesties te bespreken, die ook voor andere landen van belang zijn, zoals de kwestieDuits tand.
Geen Engelse stappen inzake de Spaanse kwestie
Een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren categorisch een krantenbericht tegengesproken, als zou Bevin machtiging hebben gegeven tot overleg met andere geallieerde mogendhtden inzake de terugkeer van de ambassadeurs der ledenstaten van de V. N. naar Spanje.
Griepepidemie schijnt hoogtepunt te hebben bereikt
Ten aanzien van de griepepidemie kan gezegd u/orden, dat deze zich tip het ogenblik over het gehele land verspreid heeft. Er kon in de laatste weken een toeneming van het aantal griepgevallen worden vastgesteld, maar in medische kringen neemt' men aan, dat thans waarschijnlijk het hoogtepunt 's bereikt. Alhoewel er zich enkele sterfgevallen hebben voorgedaan, behoudt de griep epidemie 'n zeer goedaardig karakter. Om echter op alle eventualiteiten voorbereid te zijn, heeft de hoofdinspecteur voor de volksgezond heid aan de ihspecteur~ voor de volksgezondheid verzocht met de artsen maatregelen te beramen, indien zich in de toekomst eens het geval zou kunnen voordoen dat door overgrote drukte hulp bij de verpleging schaars of in het ge heel niet te verkrijgen is. Artsen en verpleegsters zijn dan zo volhandig, dat zij misschien niet voldoende zalf voor dé verpleging hunrei patiënten zouden Minnen zorgen Door cie inspecteurs wo'-'lt daar om aan ue artsen en wijKverpleea jters aangeraden nit te z.en na™ personen, die in tijd van no.>o kun nen helpen b\j het v «v ,ileg van patiënter Hopelijk tal dit niet nojit"