James Reston, de welingelichte Washingtonse correspondent van de New York Times meldt, dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken een strategische commissie" op het hoogste niveau heeft ingesteld die alle aspecten van de Amerikaanse Duitenlandse politiek zal onderzoeken, coördineren en controleren. Deze commissie zal verantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse strategie in de „koude oorlog". Volgens Reston zal de commissie onder leiding staan van prof. Philip Jessup, de reizende ambassadeur. Verwacht wordt, dat Fost.ei'-Oulles, de nieuwe republikeinse adviseur van minister Acheson, ook aan net werk van de commissie zal deelnemen, wanneer hij dit verkiest. „Het is misschien nog te vroeg om te zeggen, dat de koude-oorlogvoering door de Verenigde Staten wordt geïntensiveerd", zo schrijft Reston, „maar in officiële kringen gaat men meer en meer het idee aanvaarden, dat — als deze oorlog nog jaren zal duren — de strategie van het Westen door de Verenigde Staten zorgvuldiger moet worden bepaald en nagestreefd dan ln het verleden het geval is geweest".
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 15-04-1950
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 15-04-1950
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 88
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
AMERIKAANSE GENERALE STAF VOOR DE „KOUDE OORLOG."
KLEINE VAART
Arbo 14 te A dan., Batavier 14 te Mantiluoto; Cascade 13 te Wexfor.i, Eemsstroom 13 vn Södertalje; Libelle 13 vn Par; Liinfjord 14 te Zaandam; Meeuw 14 te Wilhelmshaf en; Mutua Fides 14 te Wilhelmshaf en; Narwal 14 te Belfast; Noordkaap 14 te Esbjerg; Nanny 14 vn Antwerpen nr Bremen; Paraat 14 p Holtenau nr R'dam; Pascholl 14 te Wilhelmshaf en; Toni 14 vn Stockholm nr Mantiluoto; Zeemeeuw 14 te Venlo.
ONTSCHEPING „GROOTE BEER"
Zeventig bussen stonden Vrijdagmorgen reeds vroeg op het emplacement van de Maatschappij Nederland te Amsterdam gereed om de opvarenden van het t.roepentransport3'Jup „ün,ute Beer binnen enkele uren na hun ontscheping, die om negen uur beg-jn, niar huis te vervoeren. In totaal heeft dit troepentransportschip 105- militairen naar ons land teruggebracht onder wie 220 man geneeskundige troepen van de 4e en 5e hulpverband plaats afdeling, die bijna drie jaar in Indonesië hbeben vertoefd. De minister van oorlog, rar W. F. Schokking, was op de Javakade aanwezig. „Met dit schip komt een schat van ervaring in ons land" zei de minister. „We zullen u nodig hebben". Met ontbloot hoofd gedachten de terugkerenden, voor zij van boord stapten, hun kameraden, die de vaderlandse bodem nimmer terug zullen zien. Namens H.M. de Koningin, sprak luitenant-kolonel jhr D. J. A. A. Lawick van Pabst en namens Prins Bernhard kolonel C. F. Pahud de Mortagnes. Alle militairen, die met dé „Grote Beer" terugkeerden, bereikten dezelfde dag nog hun woonplaatsen. Troepenschip Skaugum vertrokken Op 12 April is uit Priok vertrokken het troepenschip Skaugum met 1800 passagiers. Aan boord bevinden zich de volgende gesloten onderdelen van de Kon. Landmacht: 5e bataljon garderegiment grenadiers, 5e bataljon garderegiment, jagers, 50e veldhospitaal en 50 hoofd verbandpïaats.
Minder gunstige vooruitzichten voor de bijenteelt Volgens mededelingen van vertegenwoordigers van cje bedi'ijfsraad voor .de Bijenhouderij in Nederland, zijn de perspectieven -voor ons land voor de bijenhouderij ongunstiger dennet vorige jaar,- omdat de exportmogelijkheden uitersï gering zijn. De prijzen voor voedings'suiker alsmede voor imkersmateriaal zijn zeer hoog. De gezondheidstoestand der bijenvolken over het gehele land is gunstig. De samenwerking tussen fruittelers en bijenhouders is uitstekend en het systeem van het reizen der bijenvolken naar de bloeiende boomgaarden wordt veelvuldig toegepast.
Waar zijn onze schepen ?
Alcyone 13 vn Montevideo, 14 verw. te Buenos Aires vn R'dam; Bantam R'dam-Djakarta pass 13 Kp St. Vincent; Bloemfontein 12 te Lorenzo Marqués vn Durban; Cameronia 13 vn Djakarta nr A'dam; Cottica Demarrara-A'dam pass. Sanmiguel; Dundalk Bay 13 Colombo vertrokken Djakarta-R'dam; Gaasterkerk A'dam -Zuid Afrika 13 te Antwerpen; General C. H. Muir Djakarta-R'dam 14 verw. te Suez; Hellenic Prince verm. 28-4 vn Djakarta nr A'dam; Kertosono 14 te Napier vn Littleton; Kota Baroe Le Havre-Brisbane 13 van Djibouti nr. Melbourne; Kota Gede 14 te Luanda vn Boma; Kota Inten R'damDjakarta pass 13 Socotra; Langkoeas Java-New York 13 vn Colombo nr Djibouti; Leopoldskerk R'dam-Bushire 13 vn Suez; Nigerstroom 14 te Port Bouet vn Monrovia; Oranjefontein Beira-A'dam 13' vn Kaapstad nr Teneriffe; Rempang A'dam-Balik Papan 14 verw. Djakarta; Salawati Java-New York-Gulf 11 te Houston; Tabinta 13 vn Padang nr Djakarta; Tegelberg Rio de Janeiro-Hongkong 12 te Zanzibar; Waterman R'damDjakarta pass 13 Ouessant; Willem Ruys Djakarta-R'dam 13 600 m OZO Guardafui; Winterswijk Bona-R'dam pass. 13 Finisterre; Zuiderkruis 12 vn Makassar te Surabaja.
DOORBRAAK
DOOR KAREL VAN DAM 8 Het was prachtig weer; in de heldere lucht fonkelden de sterrep, alsof 't zou gaan vriezen; om de maan was een nevelring. Wad vogels kwamen fluitend overvliegen; de makke eenden, die aan de kant van de sloot op het droge bij elkaar zaten met de koppen tussen de veren gedoken, snaterden in hun slaap even. De kant uit naar het dorp blafte een hond. Janne huiverde, toen ze even buiten gestaan had; zo uit de warme kamer vandaan en zonder omslagdoek of mantel over de schouders, kreeg ze het koud. Op de plek, waar ze stond, had Ate eens, door verbeten woede bezield, de spade onder het jonge boompje gestoken, de wortels doorgesneden en het uit de grond gescheurd. Machteloos had ze er naar zitten kijken. Nu was ze zoveel ouder geworden, en nu ging het om de jongste van haar kinderen. Nu vouwde ze de handen en bad zonde- woorden tot God, Die Kg Ia hai.r leven nabij geweten bad;
daarna stapte ze vastbesloten het huis weer in. Voor de deur van de grote kamer schudde ze nog eens haar schouders, alsof ze een last van zich afwierp; toen draaide ze de kruk om, duwde de deur open en ging binnen. Door een waas van blauwe rook zag ze de rode koppen van de kapiteins en de gezichten, die haar, naar ze meende, vijandig aankeken. Ze doorstond hun blikken. Pas toen haar opviel, hoe hulpeloos Ate in z^jn stoel ,zat, zei ze: „Jullie hebben het hier over de toekomst van mijn kind. Daar mag ik zeker ook wel bij zijn!" In de stilte, die volgde, toen ze uitgesproken was, leek het hijgen van kapitein Jeppe Rademaker haast onheilspellend. Alleen Riekert glimlachte even. Geen van de oude Rademakers zou iets gelegd hebben, zolang een vrouw in de kamer was bij zulk een gelegenheid. Maar Jeppe zag de glimlach op het gezicht van zijn broer en wrevelig '''el hij uit: „Ja, nu je toch b" r bent, is het goed, dat je het weet. We spreken er over wie de hoeve zal moeten beheren, nu je man niet meer kan en je kinderen, wie weet waar, rondzwerven i»
Daarmee had hjj eigenlijk al veel te veel gezegd. De Friese boerendochter leek in niets meer op het klein, bedeesde Rademakersvrouwtje, dat ze zolang was geweest. Het was haar aan te zien, dat ze het had kunnen volhouden, bijna een mensenleeftijd lang, elke Zondagmorgen door modder en slik, als het regende, sneeuwde of als de zon zengend op de velden scheen, te voet de weg van de Hoeve naar de kerk en weer terug te gaan. Ze zei; „Zo ? Kan mijn man hier het bedrijf niet meer beheren ? Dan zal ik het doen, maar een vreemde kómt hier niet!" Daar konden ze lang over praten of kort over praten, maar naar recht en wet was het, daar viel niets tegen in te brengen, tenminste als Ate het hierin met haar eens zou zijn. „Ate?" vroeg Jeppe, alsof hjj hem nu pas ter verantwoording riep. Maar Ate hoorde het niet eens Verbaasd keek die naar zijn vroiw, de moeder van zijn kinderen. Het was Riekert, die er sen eind aan maakte. „Ja", zei die, opgelucht. „Dan zijn we immers uitgepraat!" En dr volgende morgen ai gi'igen
de Rademakers door modder en slik terug naar het dorp. Op de Hoeve in de Zevenboeren Polder was een vrouw de baas geworden, zei men. HOOFDSTUK III De vrouw, die op Rademakers Hoeve in de Zevenboeren Polder de baas werd, had het heel moeilijk. Ze was op een boerderij grootgebracht en 't werk was haar eigenlijk niet vreemd, maar Ate had haar, zolang ze getrouwd waren, altijd overal buiten gehouden. Ze kende het land niet en het vee nauwelijks; van 't geen er op de Hoeve omging, wist ze niets. Zolang het nog winter was en het vee op stal gehouden werd, speelde ze het nog wel klaar. Maar al vroeg in het voorjaar moesten de beesten de weiden in gedreven worden, omdat het hooi opraakte, ofschoon er toch elk jaar hooi in overvloed was geweest. Ate had de ovrige zomer minder dan gewoonlijk laten maaien, vertelden de knechts, en het vee vroeger dan gewoonlijk op stal laten brengen, ofschoon het weer zich tot laat in de herfst bijzonder goed had gehouden. De winterrogfe kwam slecht op-.
wat boven de grond stond, scheen weg te kwijnen. Janne liep een keer of wat het veld door en trok een paar spruitjes uit, waarvan de toppen geel werden en de worteltjes verschrompeld bleken. Ze meende, dat het ziekte in het gewas moest zijn, maar hoorde nu weer van de oudste knecht, dat het land uitgemergeld was omdat Ate er drie jaar achtereen rogge had laten verbouwen, zonder het zelfs behoorlijk te bemesten. Toen overviel haar voor het eerst het gevoel niet tegen de moeilijkheden opgewassen te zijn en dit stemde haar wrevelig. Een hele dag liep ze er over te wrokken; 's avonds liet ze de knecht by zich komen om hem te zeggen, dat ze hem op de Hoeve niet langer gebruiken kon. „Als de boer zelf niet wijzer was. toen hij verleden jaar voor de derde keer dat stuk land liet omploegen en rogge zaaien, had jij wijzer moeten zijn' Je kunt je loon uitbetaald krijgen tot de eerste Mei, maar ik wil je niet langer in het werk houden!" De man stond voor haar, alsof h\j een klap in het gezicht had gekregen. Hij was helemaal overstuur. „Had ik wijzer moeten zijn?" vroeg hij. Hij had er thuic ver gepraat
en in het dorp, bij de scheerbaas, maar het was nooit bij hem opgekomen tegen Ate Rademaker zelf te zeggen, dat het niet goed kon gaan zo. Janne voelde zelf wel, dat ze in haar wrevel te ver ging, maar nam haar woorden niet terug. Het liefst had ze alle drie de knechten tegelijk weg gejaagd om dan ander, vreemd volk aan te nemen. Met Sijtje keek ze de boekhouding van de laatste jaren door. Ate had zelf de boeken bijgehouden en daarin was hij secuur genoeg. Maar nu kwam aan het licht, dat hij menigmaal zijn vee ver beneden de prijs had verkocht. Er waren honderd, honderdvijftig kippen op de Hoeve en Janne vond wel de uitgaven voor pluimveevoeder, maar geen verantwoording van de opbrengst van de eieren. Toen ze er achter kwam, dat de huishoudster die, voor zover ze niet op de Hoeve verbruikt waren, voor eigen rekening verkocht had, gaf ze het mens dadelijk gedaan en ze liet Sijtje in het vervolg de huishouding beheren. (Wordt vervolgd).
HET DOMEIN DER VROUW Wilt U in het B.W.?
Voor mü ligt een lijstje van acht vragen, die tezamen bedoeld zijn als een soort aflopende wekker voor de Nederlandse huisvrouw. U moet namelijk weten, dat het voor haar hoog tijd is om wakker te worden. Er staat immers een nieuw Burgerlijk Wetboek op stapel: dat werd tussen twee haakjes tijd, we doen er nu al anderhalve eeuw mee, dus U snapt En aangezien de rechtspositie van de huisvrouw bij het opstellen van da't nieuwe Wetboek natuurlijk ter sprake zal komen is het wel zeer dienstig, dat de vrouwen en bloc haar opinie in dezen zullen kenbaar maken. Doen zij dat niet, dan begrijpt U wel dat de heren opstellers er zich niet druk over zullen maken, en zitten we straks misschien wéér anderhalve eeuw met een Burgerlijk Wetboek, waarin wij geacht worden alleen maar plichten te hebben en nul komma nul rechten. Vindt U dat niet zo erg? Vraag 1 en 2 mogen we wel overslaan met hef oog op de plaatsruimte. Vraag 3. Meent U, dat de huisvrouw een beroep vervult? U denkt aan dat: „aan de kost komen" en zegt Néé — hoewel — ja toch — Als ik er niet was moest mijn man een huishoudster nemen a raison van zoveel of op kamers gaan wonen. Ik vervang bovendien een stoet personeel en scheelt hem idem zoveel in de belasting Dus ja? Mooi, vervolgt vraag 3 dan doodernstig (ik zeg het wat minder officieel): wie is dan Uw werkgever? Uw man? (laat he t hem asjeblieft niet horen!) of uw gezin? (voor het merendeel nog onmondig en dus niet bevoegd om personeel in dienst te hebben). Of bent U misschien in dienst van de overheid? (Hèbt U een aanstelling van B. en W. in Uw trouwboekje liggen?) Vraag 4: Meent U, dat de huisvrouw onder dezelfde verplichte sociale verzekeringen moet vallen als de rest van het wérkend mensdom? Ai, waf zijn we begonnen. De huisvrouw. een voorwerp van aanhoudende zorg der regering. Zegeltjes plakkende, haar kinderbijslag opstrijkende, pensioen trekkende — ik houd mijn hart vast. Krijgen we nu ook vakverenigingen van huisvrouwen, geschakeerd naar godsdienstige en politieke richting, met haar vrijgestelden, en.' hebhen wij straks als uiterst machtsmiddel wellicht stakingen te verwachten? Werkloosheidskassen zullen wij voorlopig wel niet nodig hebben, maar wel hebben we
er dan natuurlijk rekening mee te houden, dat als wij straks eindelijk met een fikse griep in bed zijn gekropen en de controlerende geneesheer na een dag of wat aan onze sponde verschijnt om na te gaan öf wij de gemeenschap niet met een smoesje oplichten Van ziekte gesproken: Vraag 5: Meent U (populair gezegd), dat sis de huisvrouw onder de Ziektewet valt zij dan ook recht heeft op enige papieren guldens, of zou U he^ geschikter vinden dat zij van overheidswege een hulpje kreeg thuisgestuurd? Waarbij (aanvullig van Saskia) in het eerste geval natuurlijk weer enige slordige millioenen gemoeid zijn, en in het tweede geval een heirleger van plaatsvervangsters van staatswege moet worden aangeworven, gekeurd, opgeleid, in de kleren, eventueel uniform gestoken, gehuisvest, betaald en gepensiqnneerd, óók alweer met behulp van enige nog slordiger millioenen. Vraag 6: Meent U, dat de gehuwde huisvrouw recht heeft op een bepaald bedrag van het gezinsinkomen? Ach, laten we toch ophouden, wy zitten er nu al tranen bij te lachen — of te huilen. Natuurlijk vervult de huisvrouw een beroep. Praat me er niet van. Je zou eerder van zeven beroepen in één kunnen spreken. En zo verantwoordelijk als haar zevenvoudig beroep is er geen enkel in de hele maatschappij te vinden. Iedereen mag fouten maken en krijgt daarvoor te gelegener tijd een veeg uit de pan. Maar als de huisvrouw fouten maakt — als zij Jantje's levertraan vergeet is Jantje op latere leeftijd een voos mannetje; als zij de worst die een beetje dubieus riekt, per abuis toch op tafel zet is de hele familie morgen een gemengd bericht. Als zij Marietje op de gevaarlijke leeftijd aan haar lot overlaat zal Marietje over een paar jaar misschien een doodongelukkige levensmoede Marie zijn.... Maar moet dat allemaal in hét Burgerlijk Wetboek? Zullen we het toch maar niet liever aan onze eigen goodwill en die van dat geliefde nest van ons overlaten? Zullen we het voorlopig nog maar doen zonder al die goedbedoelde vaderlijke zorg der overheid, en in deze langzamerhand doodgereglementeerde samenleving dat zware en veeleisende beroep van „huisvrouw" straks met trots tot het enig onbeschermde, maar ook enig vrije verklaren? SASKIA
Jimmy Brown op de race-fiets
92. „Als je 't mij vraagt, is die aap bezig, meneer Babbel te kidnappen", zei meneer Drikus Drilboor, die als bochtcommissaris over een fijn en geoefenu opmerkingsvermogen beschikte. De twee andere
juryleden .meneer Karei Crankspie en jhr. de Platte Tube, respectievelijk commissaris van het materiaal en plaatsvervangend startcommissaris zagen meneer Drukus Drilboor bezorgd aan.
Cetrex
! mJnandbaar 45 ch per f/acon (Advertentie)
ACHT ADVIEZEN VOOR DE MODERNE MAN
t ACHT ADVIEZEN VOOR DE MODERNE MAN Bestudeer Uw baardgroei! Tast met de toppen van Uw vingers Uw baard af en stel vasr in welke richting de baardharen op de verschillende gedeelten van Uw gezicht groeien. ★ h. Maandag a.s. het volgende advies. N.V- PHILIPS' VERKOOP-MAATSCHAPPIJ VOOR NEDERLAND . EINDHOVEN (Advertentie)
Uit de internationale hoedendoos
Door alle tijden heem heeft de Parijse mode-industrie bovenaan gestaan. Zegt Parijs „de rokken wijd en lang", dan worden de rokken wijd en lang.. Vaardigt Parijs het decreet uit daj- de rokken weer kort en nauw moeten zijn, dan wordt dit als een wet aanvaard. Evenzo is het met de hoeden. Parijs geeft de modelijn aan, en de Amerikaanse, Engelse en Nederlandse industrieën volgen. Alleen zij volgen uit de verte. En daarmede prijzen wij ons gelukkig. De extra-vagantie van de Parijse toiletten en hoeden is bij 95% der vrouwen niet gewild, want bij het dagelijks gebruik geldt de stelregel: fie mens is er niet voor de kleren, maaide kleren zijn er voor de mens. Toch waren er modellen op de Parijse shows, die menig vrouwenhart door hun eenvoud en sierlijkheid van lijn, sneller deden kloppen, zoals de hoed hier boven. Voor de doorsnee vrouw, die niet wekelijks de kapper en de schoonheidssalon kan bezoeken is dit een zeer geschikt model, dat bovendien geen krachttoeren van haar portemonnaie eist. „Tortelduif" noemde de ontwerper, het Romeinse modehuis Schubert, deze hoed. Het fluwelen dopje is rijkelijk versierd met bontgekleurde bloemen en een voile in dezelfde kleuren als de hoed.
Parijs gaf aan- hef- elegante hoedje op de tweede afbeelding de minder elegante naam van „vliegende schotels" omdat de bol als het ware uit twee op elkaar liggende schotels bestaat. Het is van wit stro vervaardigd en met diamantjes versierd.
„Precieuze" luidt de naam van de derde hoed, die de Engelse modiste Simone Mirman creëerde. Hiervoor gebruikte zij wit vilt, eèn blauwe voile en een wit met blauwe aigrette. Hoe verschillend deze modellen ook zijn, zij kunnen stuk voor stuk de vrouw to t sieraad strekken, mits goed gekozen.
VEERTIG JAAR PADVINDERIJ IN NEDERLAND
Alle padvinders in Nederland, zowel de Nederlandse Padvinders (NPV) als de verkenners van de Katholieke Jeugdbeweging (VKJB), nerdfnken. dit jaar lipt- feit, dat veertig jaar geleden de eerste padvinderstroepen iiV ons land hun wérk begonnen. De rööms-katholieke verkenners herdenken bovendien, dat twintig jaar geledon hun statuten door het episcopaat werden goedgekeurd. De viering van het veertigjarig bestaan wordt volgende week officieel ingezet. Op Zaterdag 22 April zal een deputatie van zes padvinders zich raar het paleis iioestdgk begeven, om daar aan de koninklijke commissaris van de NPV en de VKJB, Z.K.H. Prins Ee.-nhard, een album aan te bieden rnet tekeningen uit alle plaatsen in ons land, waar padvindersgroepen zijn. In elke plaats is doop een verkenner een tekening vervaardigd, die betrekking heeft op het jubileum en op het karakteristieke van die plaats. De dag voor Pasen is die tekening aan de burgemeester aangeboden, die er zijn handtekening onder heeft geplaatst eventueel met een gelukwens. Het hoogtepunt van de viering, is het nationale kamp, dat van 1 tot 10 Augustus in Ommen wordt gehouden. Men verwacht, dat hieraan ongeveer 10.000 verken iers zullen deelnemen. Leeuwentemmer door zijn dieren aangevallen De Nederlandse leeuwentemmer Jean Michon uit Maastricht, die vorig jaar met zijn leeuwen bij circus Strassburger optrad en thans te Hamburg in eerf circus werkt, is gisteravond door een van zijn leeuwen aangevallen en zo verwond dat hij voorloj.'ig niet meer kan werken. Michon was de eerste afgeleverde leerling van de dressuurschool van Klant uit Valkenburg.
Hoger beroepzaken voor Asser Rechtbank Het was maar een zeer bescheiden rolletje, dat de Asser Arrondissementsrechtbank gisteren kreeg te verwerken. Niet meer dan zeven zaken omvatte het, terwijl dit nog uitsluitend hoger beroep en uitgestelde zaken waren ook. Wat de eerstgenoemde categorie betreft, bleken het vooral zondaars tegen de verkeersregels, die zich met de resp. uitspraken van het Kantongerecht niet hadden kunnen verenigen. , Harm L. uit Coevorden- b.v. vond de geldboete van .f 25.— subs. 10 dg.-, hem opgelegd voor een, overtreding op 12 November van het vorig jaar., te hoog, doch de O.v.J. niet en deze vroeg dan ook bekrachtiging; Lute K. uit Emraen en Jan H. uit Finsterwolde lieten zich verleiden, door de alcohol, stapten daarna. QP hun fietsje, maar hen werd prompt door een politieman een halt toege-roepen. Ook hier was de eis bevestiging van het Kantongerechtvonnis. (Voor K. f 20.— 10 dg. en voor Hf 25.— 10 dg. met 3 dagen hechtenis).De Amsterdammer Hermanus N; v. d. H. nipte eveneens teveel aan het giaasje en toerde zodoende op 31 Aug. van het vorig jaar met zijn wagen enigszins slingerend door Hóogeveen. Hoewel de Kantonrechter hem had vrijgesproken» luiddfir .de. eis 2 maand hechtenis en ontzegging, rijhfiwys voor. 1 jaar.' < 2 geldboeten van f 10.—en één van f 90.— was het vonnis en nu ook de eis tegen de 46 jarige vertegenwoordiger Evert J. S. uit Ruinerwold, die als bestuurder van een auto zijn remmen niet in orde had. Niet voor derden Wel bezat Hendrik v.d. V. uit Zuidhorn een vervoersvergunning, maar dit verschafte hem nog niet het recht goederen voor een derde te veevoeren, hetgeen hij toch deed, n .1. voor de Wilco-Conservenfabriek. De O.v.J. stelde zich ook in dit geval achter het Kantongerecht-vonnis, n.1. f 1.— subs. 1 dag. Tweemaal" op één avond wekte Hendrik P. uit Appelscha het ongenoegen van de politie op, eerst toen hjj op de openbare weg een ongehoorde herrie schopte en daarna nog eens, omdat hij bij het opmaken van proces verbaal een verkeerde naam opgaf. Voor het eerste feit kreeg hij 5 dagen hechtenis en voor het tweede f 40.— subs. 20 dg. De eis was bekrachtiging. , • . 28 April wordt uitspraak gedaan in deze z\ken.
EELTGEZWELLEN
(Advertentie) EELTGEZWELLEN aan de grote teen. Hebt U een eeltknobbel of eeltgezwel aan de voet? Hier is 'n middel dat de pijn verjaagt, de ontsteking opheft, de opzwelling vermindert en de misvormde teen zijn normale stand doet hernemen. Dit goede middel, de beroemde Franse „Dalet Balsem" is nu ook weer in Nederland verkrijgbaar. Vraagt Dalet Balsem aan Uw apgtheker of drogist, prijs fl. 2.50 per tube.
BRITSE KAPITEIN SCHOOT POOL DOOD
Een kapitein van de Britse veiligheidspolitie heeft Donderdagavond dwars door een gesloten deur een Pools, burger, die verdacht werd van spionnage voor een vreemde mogendheid, doodgeschoten. De politie verklaart op het lijk vande getroffene Poolse en Duitse ldenti-' teitspapieren te hebben gevonden. Een perschef van het Britse leger heeft verklaard, dat de kapitein zich naar de woning van de Pool had begeven om hem te ondervragen. De Pool zou de kapitein buiten de deur hebüen gezet en de deur hebben gesloten. Dekapitein heeft daarop zes kogels af-, gevuurd door de deur. Toen de Britse politie later da deur opende, vond zij de Pool dood. De kapitein is gearresteerd.
RESA - HILVERSUM
Geslaagd dank zij... RESA - HILVERSUM (Bekende Schriftelijke Cursus) Vraagt ons prospectus: Eng. Frans, Spaans, Italiaans. NED.M O. WISKUNDE M O Wen K 5 (Advertentie)