Woensdagavond is de garagehouder B. V. uit Zutphen aan een groot gevaar ontsnapt. Hij had een bezoek aan de automobieüentoonstetling te Amsterdam gebracht en wilde' daarna vermoedelijk naar huis terugkeren. Volgens mededeling van de politie, verkeerde hij onder invloed van sterke drank Hij is de weg kwijt geraakt en nadat hij eerst op de Westerdoksdijk in moeilijkheden was geraakt, is hij omstreeks elf uur van de Houtmankade bij hot Zoutkeetplein pardoes het water in gereden. Hij slaagde er in een portier te openen en kon toen door een voorbijganger met een haak op de wal worden getrokken. Een agent van politie heeft kunstmatige ademhaling toegepast, want de man was bewusteloos geraakt- Aanvankelijk werd gevreesd, dat z * c h n °S meer mensen in de auto bevonden, maar toen de brandweer er in geslaa-d was tegen half een de wagen boven water te krijgen, bleek deze vrees gelukkig ongegrond.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 27-04-1950
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 27-04-1950
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 98
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
DRONKEN GARAGEHOUDER IN HET WATER GEREDEN 't Geluk was toch nog op zijn kant
UITSPRAAK IN PROCES TE PRAAG Voornaamste beklaagden ter dood veroordeeld
De staatsrechtbank van Praag heeft uitspraak gedaan in het proces tegen 17 personen, beschuldigd van hoogverraad en spionnage. De twee voornaamste beklaagden, de gebroeders Antonin en Karei Danek, zijn ter dood veroordeeld. De derde beklaagde, Jozef Navratil, is veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, terwijl de 13 andere beklaagden straffen opliepen van 10 tot 22 jaar dwangarbeid. Een persoon is vrijgesproken. Men zal zich herinneren dat deze beklaagden in de acte van beschuldiging, verweten werd deel te hebben uitgemaakt van de onwettige organisatie „Svetlana", wapens te hebben opgeslagen en antinationale vlugschriften te hebben verspreid. De beklaagden zouden in contact zijn getreden met de agenten van een buitenlandse mogendheid, aan wie zij belangrijkestaatsgeheimen zouden verraden hebben.
Zuiveringsschandaal in Wuerttemberg - Baden Amerikaanse hoge commissaris doet ernstige verwijten
..Ïfï2 te?; I - "T5 "-f*" Van gewoonlijk betrouwbare zijde werd" Woensdag té Berlijn vernomen dat -de Amerikaanse Hoge Commissaris in West-Duitsland, John Mc Cloy, Duitse 'functionarissen er van zou hebben beschuldigd „feiten verkeerd te hebben voorgesteld", om het afgelasten van een proces tegen Dr Hjalmar Schacht, Hittler's voormalige „financiële tovenaar", te rechtvaardigen. Mc Cloy zou deze beschuldigingen hebl»i gedaan in 'n brief aan de openbare aanklager te Stuttgart, Richard Schmidt. Voorts zou Mc Cloy in hetzelfde schrijven Schmidt er van hebben beschuldigd het onderzoek naar „het schandaal van de omkoperij, i. v. m. zuiveringsprocessen in Württemberg-Baden", te hebben vertraagd.
De critiek van. Mc Cloy werd bekend, toen Woensdag twee bij de zuivering in Wtirttemberg-Baden betrokken beambten, August Mayer en Heinz May, *e Stuttgart voor het gerecht verschenen. Beiden worden beschuldigd een bedrag van vijftig duizend mark te hebben aangenomen, waarvoor zij* als tegenprestatie vermindering van in het kader der zuivering tegen vooraanstaande Duitse -in-i dustrielen uitgesproken straffen zoui den trachten té krijgen. Meyer was in dienst van het met zuiveringszaken belaste ministerie van WürttembergBaden. May was openbare aanklager in het gerechtshof van Ludwigsburg. Mc Cloy had zich in Februari j.1. op afkeurende wijze uitgelaten over onregelmatigheden i.v.m. zuiveringsprocessen in Württemberg-Baden, waarbij omkoperij zou hebben plaats gevonden Richard Schmidt had Mc Cloy daarop schriftelijk verzocht zijn critiek' te rechtvaardigen. Gemeld wordt dat Mó Cioy in zijn antwoord niet slechts de onbevredigende behandeling van de zaak-Schacht ter sprake heeft gebracht
doch dat liij ook nog drie. andere beschuldigingen heeft geuit, namelijk: 1. Schmidt's plaatsvervanger, Georg Desczyk, is geruime tijd eerste openbare aanklager geweest in het speciale nationaal-socialistische ge rechtshof van Welmar. 2. Schmidt zoü de berechting van welgestelde Duitse industriëlen — dife toegeven aanzienlijke bedragen voor ..bescherming" te hebben betaald — hebben vertraagd.' 3. Schmidt zou in; 950 zaken, welKe hem door de politie van de staat Württemberg-Baden waren voorgelegd, van gerechtelijke vervolging hebben afgazien. McCloy zou Schmidt er in zijn schrijven verder nog van- hebben oe scbuldigd dat hij geweigerd zou hebben de parlementaire onschendbaarbeid van bepaalde leden van de „Landteg" (het parlement) van de staat Viirttemberg-Baden op te heffen, niettegenstaande de politie klachten tegen hen had ingediend.
RUSSEN ZOEKEN OOK NAAR DE PRIVATEER
Volgens gewoonlijk betrouwbare inlichtingen uit de Baltische landen zijn snelle Russische, oorlogsschepen begonnen met het zoeken naar wrakstukken van de vermiste Amer kaanse Privateer, die door Russische jagers zou zijn neergeschoten. De kapitein van de Zweedse trawy Ier Larex verklaarde te Karlskrona, dat een kotter van de Russische marine zijn kanonnen op zijn trawler had gericht en hem bever had gegeven bij te draaien. De Zweedse trawler, die toen op 20 zeemijlen .van de Poolse kust de netten uitwierp, ging op de vlucht, doch werd achtervolgd door de Russische kotter tot zij de Zweedse territoriale wateren bereikte. Het gevonden wiel is gebleken inderdaad van een vliegtuig afkomstig te zijn van het type Priva» teel-. . :..
Het zaaien van Kamerplanten
Als de leek hier of daar een mooie kamerplant ziet, komt in vele gevallen de vraag: kan ik die zelf ook opkweken door middel van zaaien ? Vele pot- en perkplanten worden inderdaad door de bloemisten uit zaad opgekweekt, doch bijna alle worden op warmte, in de kassen uitgezaaid. Echter, er zijn toch wel enkele soorten die men binnenshuis in potten zandige bloemistenaarde heel goed kan uitzaaien. Daartoe behoort dan in de eerste plaats de Impatiens Holstii — meer bekend onder de naam van Vrrjtig Liesje of waterbalsamien. Het is een alleraardigste kamerplant, waarvan men heel veel genoegen kan hebben, die echter ook met succes dóór middel van stekken voortgekweekt kan worden, doch dan dient men toch eerst een exemplaar te bezitten. Het zaaien van kamerplanten is een nogal nauwkeurig werkje, doch mensen met liefhebberij zullen er zeker in slagen. De potten dienen met fijn gezeefde, zandige aarde gevuld te worden; de aarde blijft echter één centimeter beneden de potrand. Daarna strooit men het zaad uit, dat dan "iets ondergedekt moet worden. Zaden van. kamerplanten zijn echter over het aU gemeen nogal aan de fijne kant en zulke mogen in geen geval te diep weg gestopt worden. Eigenlijk is het al voldoende wanneer na het zaaien de aarde met een rond dekseltje even wordt aangedrukt, zodat de zaden dan toch in de vochtige aarde liggen. Daarna dient U een fijne verstuiver te nemen, zodat de aarde vochtig gemaakt kan worden. U kunt daarvoor heel goed de bekende duimspuitjes gebruiken, die nu weer in de handel verkrijgbaar zijn. Daarna wordt een glasruit over de pot gelegd die op zijn beurt weer overdekt wordt met een krant, zodat de zon niet op de aarde kan schijnen. De pot plaatst u in de venstérbank — liefst in een verwarmde kamer — terwijl dagelijks even gekeken moet worden of de potgrond ook te droog is. Om het uitdrogen van de grond te . oorkomen verdient het aanbeveling, de pot in een kistje met vochtige molm in te graven; er dient namelijk zo min mogelijk gegoten te worden, zonder dat nochtans de aarde uitdroogt. U kunt vocht toevoeren door de pot in een emmer water te houden, zodat het water van onderen in de pot kan trekken. Zodra de jonge plantjes te voorschijn komen, zal men krant en glasruit moeten verwijderen, daar 't jonge goedje dan aan de volle zon moet wennen. Zo gauw ze hanteerbaar zijn, kunnen ze dan verzet worden — in een andere pot — op een onderlinge afstand van ongeveer twee centimeter. Raken ze elkaar dan weer na enkele weken, dan kan elk plantje afzonderlijk in 'n potje gezet worden en kan de eigenlijke opkweek begonnen worden. U kunt ook kruid-je-roer-me-niet zaaien en op dezelfde wijze behandelen. Ook met Coleus zult U wel succes boeken.
KLEINE VAART
All 26 te Vilvoorde; Democraat 26 R'dam; Jantje Eppiena 25 te Malmö; Noordkaap 26 te Delfzijl; Nederland 25 vn Gothenburg nr R'dam; Noordster 25 vn Aalborg nr R'dam; Nanny p 25 Brunsbuttel nr Gothenburg; Strijd 26 te Par; Spera 26 te Delfzijl, Toni 26 te A'dam; Volente 25 vn R'dam.
De reorganisatie van de rechtspraak Rapport gepubliceerd
Het centrum voor staatkundige vorming neen een rapport gepubliceerd beuexienue ae reoiganisat-ie van de recntspraak in on3 land. Het rapport werd uugebracht door een commissie, die als volgt was- samengesteld: dr J. R. M. van Angeren, voorzitter, mr W. H. J. Derks, mr J. A. I j . M. Loeff, mr L. van Lookeren Campagne en mr H. O. Thunnissen, secretaris. Het rapport is verdeeld in twee hoofdstukken. In het eerste behandelt de commissie de vernieuwing van de rechteriyke macht. Zij gaat uit van de richtlijn, dat de berechting van strafzaken wordt voorbehouden aan de gewone rechtsprekende organen. Iedere reorganisatie, gericht op een verbetering der rechtspraak, betekent een verzwaring van de taak van de rechter. Aan welke eisen heeft de rechter te voldoen om deze taak te kunnen vervullen? Anderzijds, aan welke voorwaarden moet worden voldaan om over rechters te kunnen beschikken, die voor hun taak berekend zijn? De toenemende ingewikkeldheid der maatschappelijke verhoudingen zal meer de aandacht vragen voor de samenstelling van colleges uit rechters met bijzondere deskundigheid in een bepaalde tak van het recht. De commissie beveelt aan, veel meer dan tot dusver de civiele specialisten onder de rechters uit de gelederen der balie te recruteren. De substituut-griffier werd tot dusver by voorkeur tot iiet ambt van rechter geroepen. Hij heeft evenwel vaak de oefenschool der advocatuur niet gevolgd. De commissie ziet voor de toekomst in het ambt van substituut-griffier niet meer een tijdelijke functie, doch een ambt met een eigen taak. De vraag, of de voorkeur van de advocaat bij de keuze van rechters mede de vrouwelijke advocaat betreft, aarzelt de commissie
in het algemeen bevestigend te beantwoorden. Verhoging van de bezoldiging van de rechter wordt noodzakelijk geacht. Voorts houdt de commissie zich bezig met het aanzien van de rechter ter zitting en de rechtspraak door de Unus Judex". Zij bepleit een uitgebreider toepassing van het s f al van rechtspraak door de alleenzittende rechter. Tot voor kort vond dit stelsel te onzent buiten de kantonrechtspraak eigenlijk slechts schoorvoetend toepassing. In het tweede hoofdstuk, getiteld: vernieuwing van de prooes-voorschrlften in civiele zaken worden om., de volgende punten kort besproken: betekenis en karakter van hst interlocutoir vonnis, wijziging van het part.ilstandount, onbevoegdverklaring door verwijzing te vervangen, verscbünine-splicht van partijen, het bewijsrecht, het aantal Instanties en de cassatie.
TWEE DODEN BIJ AUTO-ONGEVAL
In de late avond van Woensdag heeft een auto-ongeval op de rijksweg tussen Wouw en Bergen op Zoom het leven gekost aan het bejaarde echtpaar Meeuws van der Zande uit Heerlen (N. Br.) De 77-jarige M. A. Meeuws en diens 7G-jarige echtgenote werden in het avondlijk duister plotseling door een passerende personenauto gegrepen toer zij na het verlaten van een BBAbus de rijksweg wilden oversteken. De man was op slag dood. De vrouw over leed nog tijdens het vervoer naar he* ziekenhuis te Roosendaal. De personenauto werd bestuurd door de heer J. v. d. B. uit De Bilt. De rijkspolitie heeft de zaak in onderzoek.
Waar zijn onze schepen ?
Bali Djakarta-R'dam 25 te Liverpool — Bantam R'dam-Djakarta 25 pass. Kaap Guardafui. — Blommersdijk 25 te New York van Norfolk. — Boissevain 26 te Singapore v. Bangkok. — Cameronia Djakarta-A'dam 25 van Aden naar Suez. — Delfland A'dam-Buenos Aires pass. 25 Finisterre. — Dundalk Bays DjakartaR'dam 25 120 m- Z van Oostpunt Kreta. — Garoes 25 te Djakarta van R'dam. — General C. C. Ballow Djakarta-A'dam 25 70 m. NW Algiers. — General W. M. Black 24 te Djakarta van Melborune. — Johan v. Oldenbarnevelt Djakarta-A'dam 25 van Colombo naar Suez. — Kota Agoeng te Djakarta van R'dam. — Kota Inten R'dam-Djakarta 25 te Palembang. — Maetsuycker te Singapore van Fremantle. — Modjokerto Surabaja-R'dam 25 van Djakarta naar Singapjore. — Nieuw-Amsterdam 26 te New York van R'dam. — Roepat Sydney-R'dam 25 van Port Said naar Marseille — Sibajak R'dam-Australië 25 van Suez naar Aden. — Skauqum Djakarta-R'dam 25 te Suez. — Stuyvesant CuragaoA'dam 26 te A'dam. — Tabinta Djakarta-A'dam 25 van Colombo nr. Suez. — Waterman R'dam-Djakarta 23 22 u. pass. Guardafui. — Willem Barendsz 27 verw. te IJmuiden van Kaapstad. — Willem Ruys 25 te R'dam van Djakarta. — Zuiderkruis Djakarta-R'dam 25 480 m. OZO Guardafui. Guardafui. — Sloterdijk 25 te Djakarta van New York.
Tsjecho-Slowakije werpt zich op als vredes-apostel
De Tsjechoslowaakse ambassade te Londen heeft gisteren medegedeeld, dat zij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verzocht, een oproep tot bet sluiten van een vredesverdrag tussen de grote mosendheden in te dienen bij het Britse parlement. De oproep is gedaan in de vorm van een resolutie van de Tsjechoslawaakse Nationale Vergadering. Een woordvoerder van de ambassade, dr Kavan, verklaarde, dat, indien de grote mogendheden het hierover eens worden, Tsjecho-Slowakije zelf bereid zou zijn accoord te gaan met toezicht op de ontwapening. Kavan verklaarde, dat de Tsjechoslowaakse vertegenwoordigers in de fehele wereld eenzelfde stap zouden doen. In de resolutie van de Tsjechoslowaakse Nationale Vergadering worden de volgende eisen gesteld; dat
„de imperialistische wapenproductie" wordt stopgezet, atoomwapens en -oorlogvoering worden verboden, „de misdadige oorlogen in Malakka en Vietnam" worden beeindigd en „de vervolging van vredess rijders in de door de imperialisten onderdrukte en koloniale landen wordt stopgezet". In de resolutie wordt er tenslotte bij de grote mogendheden op aangedrongen een vredesverdrag te sluiten. In de resolutie worden het Vaticaan, de rechtse socialisten en „de verraderlijke Tito-kliek" onder de agressieve machten gerekend. Slechts de machtige Sowjet-Unie voert een vredespolitiek, aldus de resolutie.
Echte
(Advertentie)
DOORBRAAK
DOOR KAREL VAN DAM 18 ===== „Als jullie je van de winter nog kunt redden, kom ik tegen het volgend voorjaar naar huis!" Toen het voorjaar werd, na een winter, die lang en streng was geweest, ging hij toch nog niet. Ate had Sijtje verteld, dat hij komen zou en ze schreef hem: „Nu is 't ook al gauw weer zo ver, dat het vee van stal kan en dan komt de drukte weer aan!" Later schreef ze, dat het vee in de weide gebracht was, en 't tijd werd de haver te zaaien; het bouwland moest dat jaar zwaar bemest worden, want de overige jaren was 't er een beetje bij ingeschoten — Janne had telkens te weinig kunstmest besteld. Ook Wiebien drong er sterker op aan, dat hij zou gaan. „Al is het eerst maar voor een paar dagen, om eens te zien, hoe de boel er voor staat".
Zodat hij eindelijk toegaf: „Nou, goed dan!" Maar zijn aandeel in de vlet en de vleet wilde hij nog niet verkopen; zijn laarzen, oliegoed en werkkleren liet hij bij Wiebien. „Want ik kom in elk geval terug 't kan best zijn, dat ik van de zomer nog weer meega op de haringvangst!' zei hij. Maar dat was niet waar; toen hij eenmaal op de Hoeve was, bleef hij daar. HOOFDSTUK VI Naar buiten toe scheen het leven op de Hoeve weer de oude goede gang te gaan. Sijtje bleef de huishouding waarnemen, zoals ze dat de laatste tijd ook gedaan had, Janne bemoeide zich alleen nog met de kleine Theodoor en Maarten beheerde de boerderij, maar het leed van het jaar, dat achter hen lag, schrijnde nog na. Ate fleurde helemaal op, omdat Maarten niets deed zonder eerst met hem overleg gepleegd 1 te hebben, maar tussen Janne en de anderen was een stugge terughoudendheid. Ze had het gevoel, een nederlaag te hebben geleden en kon zich daar niet overheen
zetten. Over Theodoor waakte ze, alsof ze bang was, dat de anderen haar de jongen wilden ontnemen: ze liet niets aan Sijtje over — zelfs de kleren van het kind waste ze zelf! — en kon niet verdragen, dat Maarten zich een enkele keer met hem bemoeide. Ze ging nog geregeld naar de kerk; Sijtje en ook Maarten, die het deed om harentwille, gingen dan met haar mee, maar ze scheen net zo Hef alleen te gaan. Haar haren werden grijs, haar gestalte lang en mager; ze kreeg iets hoekigs en scherps in al haar bewegingen en haar ogen konden haar man en haar kinderen soms achterdochtig opnemen. Om z\jn moeder genoegen te doen had Mr.arten er ook gewoonte van gemaakt aan het eind van elke dag een hoofdstuk uit de bijbel te lezen. Hfl las goed; elk woord kreeg een betekenis als hij het uitsprak, maar Janne verweet hem, dat hij las met de mond en niet met het hart. Helemaal ongelijk had 2e daarin niet Hij las, zoals hij ook werkte, goed en met overleg. Hij liep achter de ploeg, alsof hij zijn hele leven lang nog nooit iets anders gedaan
had — hij ploegde diep genoeg en trok de voren recht over de akker, maar had er geen liefhebberij in. Hij zou in staat zijn geweest om midden in zijn werk op te houden, de ploeg op de akker te laten staan of de schop in de grond te steken en weg te gaan, weer naar de visserij of op een fabriek en zou dan niet het gevoel hebben gehad, dat hij iets achterliet. Precies zo was zijn verhouding tot zijn vader, zijn moeder en- Sijtje. Hij was behulpzaam; nooit was hem iets teveel — hij nam Sijtje nog zoveel mogelijk het ruwe werk uit handen, hij maakte de melkbussen 's avonds na zijn wérk nog voor haar schoon, zorgde, dat zij altijd gehakte houtjes bi) de kachel had, liet haar op Zondagmorgen wat langer slapen dan gewoonlijk en maakte dan zelf zijn bed ook nog op. Altijd luisterde hij, schijnbaar belangstellend, naar zijn vader, als (}ie met hem sprak over hetgeen er gebeuren moest — over vee, dat verkocht moest worden, over land, dat bewerkt moest worden of braak moest liggen,, over de dijk en de zeewering, en als er iets was, waarover hij met Ate van mening verschilde,
zei hij dat nooit ronduit, maar praatte hij net zolang, tot de oude: boer zelf op het idee kwam en meende, dat het van hemzelf uitging. Voor zijn moeder had hij, al kwam hij ook nog zo moe thuis van het werk, altijd een vriendelijk woord. En toch zou hij bij z'n eigen volk kunnen weggaan als bij wildvreemden, waarmee hij toevallig even in aanraking was gekomen — zonder zich er om te bekommeren, wat er verder van hen moest worden. Hijzelf besefte dit en hij maakte zich er een verwijt van;. hij dacht er vaak over na, wat de oorzaak er van kon zijn. Ook Sijtje ontging het niet. Zij was zwijgzamer geworden, de laatste tijd. Altijd had ze bij haar werk kunnen zingen, altijd was ze even opgeruimd geweest, zelfs nog toen het met haar vader zo helemaal de verkeerde kant uit ging. Nu betrapte ze er zich soms op, dat ze liep te prakkezeren.' Ze voelde, dat hun veel ontbrak in hun leven op de Hoeve. Als ze 's avonds bij elkaar zaten, sloeg ze haar moeder en haar broer soms onopgemerkt gade; beiden waren dan in hun eigen gedachten
verzonken, haar moeder met iets stugs in haar voorkomen. Maarten met een ietwat pijnlijke trek op zijn overigens zo goedig gezicht. Alleen Ate praatte. Hij merkte de stugheid van zijn vrouw niet op en het deerde hem niet, als ze hem geen antwoord gaf, wanneer hij haar soms 't een en ander vertelde. Sijtje vroeg zich af, of er nu niets was dat de anderen een beetje dichter bij elkaar kon brengen. Een jaar, twee jaar verstreken. Het waren goede jaren voor het bedrijf; het land, dat weer behoorlijk onderhouden werd, leverde ruimschoots op aan gewassen en het vee gedijde recht. Ook Theodoor scheen, nu zijn moeder meer aandacht aan, hem kon besteden, sterker te woi-den; hg groeide flink op, praatte nog niet vee!, maar begon beter te lopen. Het liefst scharrelde hij achter Maarten aan. (Wordt vervolgd).
Ceta-Bever-was,
Cè2&-&C4t€/l-Wïl6t de Zulfuiqe was met Te/tffettUjn! (Advertentie)
ANTWERPSE GANGSTERS LIEPEN TEGEN DE LAMP De naam Walter werd hun noodlottig
Twee leden van een Antwerpse gangsterbende hebben gisteren opnieuw gezegevierd in een vuurgevecht met de Franse en Belgische grensbewaking. Drie twintigjarige bandieten, voor wie na de arrestatie van vijf hunner makkers de Antwerpse grond te heet onder de voeten was geworden, waren er in geslaagd na een pistoolstrijd met de grensbewaking by Kortrijk, naar Frankrijk te ontkomen. Zij maakten daarbij gebruik van een in Antwerpen gehuurde auto. Nadat zy door de Franse politie in Berck waren opgespoord in de trein naar Parijs, slaagden twee hunner er opnieuw in al schietende aan hun achtervolgers te ontkomen. De derde werd ingerekend. Zij sprongen op het stationsplein in een taxi en dwongen de bestuurder onder bedreiging van hun revolvers naar buiten de stad te rijden. Nadat daar de chauffeur gedwongen was de auto te verlaten, ontkwamen de gangsters dank zij het feit, dat de hen achtervolgende politiemannen motorpech kregen. Gisteren hebben de beide revolverhelden, Beeckmans en Mulder, weer met evenveel sensatie de terugreis naar België ondernomen. Zij hebben de grensposten bij La Panne verrast. De Antwerpse bende bestond uit acht jongemannen, die sedert weken sensationele overvallen hadden gepleegd te Antwerpen, Dixmuide, Lier, Mechelen en andere plaatsen. De oudste was 22 jaar, Een overval op een postkantoor te Mechelen heeft de politie de eerste sporen bezorgd. De bandieten wisten weliswaar met een buit van meer dan een half millioen francs te ontkomen, doch zij lieten een spoor na in de vorm van de voornaam Walter. De Antwerpse politie heeft daarop systematisch alle Walters in de stad nagegaan, waarbij zij ontdekte, dat de 22-jarige Walter van Rooy een vrijgevige klant van nachtclubs was. Hij werd spoedig ontmaskerd als hoofd van de bende en verried de namen van al zijn collega's. Vijf hunner konden terstond worden gearresteerd, doch de drie overigen ontsnapten.
ZWARTKOP
rAüyerfentié)
VERZOEK OM UITLEVERING VAN WESTERLING
Volgens een mededeling van de minister van voorlichting der RIS, A. Mononutu, zal het verzoek aan de Britse autoriteiten tot uitlevering van Westerling binnen enkele dagen worden ingediend. Aan het oorspronkelijk verleden maand ingediende verzoek tot zijn uitlevering ontbraken bepaalde uit juridisch opzicht vereiste punten, die er thans aan worden toegevoegd. Eenzame auto in een sloot Een chauffeur van de BBA heeft in de buurt van Wagenberg een zeldzame vondst gedaan. Daar. lag namelijk 'een luxe auto in de slooc, terwijl er in de omtrek geen spoor van de eigenaar te ontdekken was. De rijkspolitie uit Wagenberg, die het geval kwam onderzoeken, constateerde, dat het een wa^en van het type 1938 was en dat he t nummer van de auto indertijd was uitgereikt aan iemand uit Delft. Met de politie uit die stad heeft men zich inmiddels in verbin ding gesteld, maar het is nog niet duidelijk, waar en hoe men de oplossing zal vinden. Een firma in Zevenbergen heeft de auto, die slechts licht beschadigd was, voorlopig op stal gezet.
POLEN VERLAAT DE F.A.O.
Polen heeft de voedsel- en landbouwkundige organisatie der VN IFAO) veriaten. Josef Winiewisz, de Poolse ambassadeur te Washington, heeft de FAO een nota overhandigd, waarin wordt verklaard, dat deze organisatie „Polen niet de nodzakelijke hulp verleend heeft voor het herstel van de landbouw en om in de eerste jaren na de .oorlog over de productiemueilijkheden heen te kmen". Verder wordt-de FAO in deze nota verweten, dat zij Polen niet tot voorspraak is geweest bij de internationale barik en het internationaal graanfonds, die de maatregelen v n de FAO in Polen moeten ; uitvoeren Polen is de eerste staat van de Slavische groep, die de FAO verlaat. De . wereldgezondheidsor-anisatie is reeds door alle landen, die de Sowjet-Unié steunen, verlaten.
Voedselvergiftiging aan boord van Nederlands schip Twintig leden van de bemanning van het Nederlandse schip „Coolhaven" hebben aan boord voedselvergiftiging gekregen door het eten van bedorven conserven. -Drie hunner, van wie de namen worden opgegeven als Nicolas Kloch, Gernelius Roelepeld en Belten Klein moesten in een ziekenhuis te. Carthagena in Spanje worden opgenomen, omdat hun toestand reden tot ongerustheid gaf. De anderen zijn aan boord gebleven en konden hun dienst hervatten. Tsjecho-Slowakije sluit drie consulaten Tsjecho-Slowakije zal met ingang van 1 Mei zijn consulaten-generaal te Londen, Parijs en Boedapest sluiten, zo deelt het officiële Tsjechoslowaakse persbureau Ceteka zonder opgave van redenen mee. De functies van deze consulaten zullen worden overgedragen aan de Tsjecho-Slowaakse missies in deze : steden. Geluk bij een ongeluk Een Deense vrouwelijke pelgrim met haar echtgenoot pp reis in een autobus naar Rome, heeft na een ongeluk van de'bus het leven geschonken aan een dochtertje. De bus slipte tegén een muur langs de weg boven het Como-meer en het meisje zag het levenslicht in de bus, die gevaarlijk overhelde. De ouders hadden gehoopt, dat het kindje in het Heilige Jaar in de eeuwige stad geboren zou worden. Zij gaven het de naam Larfiana, afgeleid van de Latijnse naam voor het Como-meer. Moeder en dochter maken het wel.
IN STEMBUREAU
IN STEMBUREAU --- -OVERLEDEN Toen de 84-jarige inwoner van Bussum, J. de Jager, zijn stemplicht had vervuld en zijn biljet in de bus wilde stoppen werd hij plotseling onwel, en overleed korte tijd later. OZO-cigaretten worden gedropt boven paleis Soestdijk In de ochtend van de eerste Mei, de dag waarop de verjaardag van H.M. de Koningin zal worden gevierd, zal een „cigaretten-dropping" boven het paleis Soestdijk worden uitgevoerd. Een vliegtuig van de luchtstrijdkrachten, bemand door adjudant onderofficier vlieger Hateboer en majoor waarnamer Wanrooy, zal boven het paleisterrein verschijnen en een aantal pakjes i g. Bevrijdingscigaretten uitwerpen. Als juiste plaats voor de „dropping" is bestemd het gazon voor het paleis, waar Maandagochtend kinderen uit Baarn en omgeving in spanning de komst van het toestel zullen afwachten. Het is namelijk hun taak de cigarettendoosjes op te sporen en de Koningin aan te bieden. Hef vliegtuig zal op „dakhoogte" vliegen, maar zal niet boven het paleis zelf komen. De dropping is georganiseerd door de Stichting 1940-1945, waarvan H.M. de Koningin beschermvrouwe is. Vermoedelijk zal ook prinses Wilhelmina die erevoorzitster is van de Stichting, bij de „operatie" aanwezig zijn, Zoals bekend zijn deze bevrijdingscignretten van het merk „OZO" vanaf 1 Mei verkrijgbaar voor 75 cent, waarvan een kwartje ten goede komt aan de Stichting 1940-1945.