HET KONINKLIJKE BEZOEK AAN DE PROVINCIE OVERIJSEL. — Het was een treffend ogenblik, toen de Hellendoornse drieling van de familie Kapteyn, wier vader na de aan- 'ag op Rauter op de Woeste Hoeve werd neergeschoten, aan Koningin Juliana en I'rins Bernhard by hun aankomst te Hellendoorn bloemen aanbood.
Provinciale Drentsche en Asser courant
- 13-10-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Provinciale Drentsche en Asser courant
- Datum
- 13-10-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- van Gorcum
- Plaats van uitgave
- Assen
- PPN
- 398540756
- Verschijningsperiode
- 1851-1962
- Periode gedigitaliseerd
- 2 juli 1870-30 december 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Drents Archief
- Nummer
- 240
- Jaargang
- 124
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
HET KONINKLIJKE BEZOEK AAN DE PROVINCIE OVERIJSEL. — Het
Getracht wordt R.T.C. nog deze maand te doen slagen Regering heeft fractieleiders ingelicht
Gisteren kwamen de voorzitters en vice-voorzitters der drie delegaties ter R.T.C. bijeen om te beraadslagen over maatregelen, welke genomen kunnen worden om de R.T.C. nog deze maand te doen slagen. Dienaangaande werd over verschillende punten overeenstemming bereikt, zo werd van officiele zijde medegedeeld. •
Van welingelichte ziide vernemen wij verder nog, dat de Nederlandse regering, vertegenwoordigd door de ministers van Schaik, van Maarseveen, Goetzen en Lieftinck, gistermorgen in een samenkomst met fractieleiders van de Eerste en Tweede Kamer een overzicht gegeven heeft van de stand van zaken ter R.T.C. Deze bijeenkomst is te beschouwen als de vervulling van een destijds iti parlementskringen opgekomen wens. op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkeling der vraagstukken oo de .R.T.C Zoals men weet is wel de „commissie van 9", waarin enige fractielsiders zittine hebben, opgenomen in
de Nederlandse deelgatie en dus bij de gang van zaken voortdurend betrokken, maar een aantal fractieleiders der Eerste en Tweede Kamer mist dit contact. Dc voorzitter der Nederlandse delegatie, minister van Maarsseveen. heeft in deze bijeenkomst een algemeen beeld gegeven van de ontwikkelingen ter conferentie, terwiil de ministers Lieftinck en Goetzen in het bijzonder de financiële en economische aspecten hebben toegelicht.
Nog 50 km. scheiden Kanton van de vijand Val der stad eerstvolgende dagen verwacht
Duizenden evacué's uit de bedreigde stad Kanton trekken Hongkong binnen. Volgens een radio-telefonisch ontvangen bericht zijn de communistische troepen Kanton thans op 50 km genaderd. Te Hongkong is nog een schip met 631 vluchtelingen van 30 verschillende nationaliteiten aangekomen. Onder hen bevinden zich velen, die reeds uit Peking, Tientsin en Sjanghai weggetrokken waren. De val van Kanton wordt de eerstvolgende dagen verwacht.
Omstreeks midden Juli begon het grote offencief der Chinese volkslegers in de richting van Kanton. Op 22 Juli waren Tjekiang en Hoenan veroverd. Op 7 Augustus werd de verovering van Tsjoe-Tsjou gemeld en weer een week later viel Nanking in de handen der Rode Legers. Daags daarna werd het lot van Foetsjou beslist Enkele weken later concentreerden zich de Chinese volkslegers bii Amoy en toen ook deze belangrijke havenstad door de communistische troepen werd veroverd achtten Amerikaanse krijgskundigen het lot van Kanton feiteliik reeds- beslist, want de rode troepen vonden nu geen natuurliike belemmeringen meer op hun weg naar Kanton. Enkele dagen geleden werd gemeld dat Koekong, een spoorwegknooppunt ruim 100 k.m. ten Noorden van Kanton, was gevallen, onmiddellijk daarop slaagden de communisten erin Hengjan te veroveren. De Chinese regering van Tsjang Kai Sjek heeft Kanton reeds verlaten; haar zetel is nu in Ts.joenking in MiddenChina In Kanton zelf is alles nog rustig. Twee-en -twintig leden van de Sowjetambassade hebben de stad verlaten.. Zij droegen hun eigen bagage, daar de koelies
naar men zegt. weigerden dit voor hen re doen.
AUTO MET VIER PERSONEN TE WATER
Dinsdagavond was een trailer, geladen met bietenloof uit de Noord-Oost Polder, op weg van Lemmer naar Sondel. Bij een hoge brug voor Sondel moest de trailer uitwijken voor een personenauto, kwam in de zachte berm, sloeg over de kop en verdween in de zich daar bevindende diepe vaart. In de cabine van de auto zaten drie volwassenen en een klein jongetje. Een van de volwassenen slaagde er in onder water een ruit stuk te trappen. Hierdoor konden allen gered worden. Hoewel zij veel water en modder binnengekregen hadden, was hun toestand bevredigend. Hakhoutwallen beschermd Volgens de bodemproductiebeschikklng 1949 bosbouw en houtteelt van 21 September 1949 is het verboden stobben van geveld hakhout te rooien zonder vergunning van het Staatsbosbeheer. De algemene ontheffing van het kapverbod ten aanzien van hakhout, welke het vorig jaar gold, is dit jaar niet meer van kracht, zodat ook voor het vellen van hakhout vergunning van d- directeur van het Staatsbosbeheer moet worden aangevraagd. Expeditie naar Zuidpoolgebied De volgende maand zal een gecombineerde Noors -Zweeds-Engelse expeditie naar de Zuidpool vertrekken. Op t ogenblik worden voor deze expeditie de laatste besprekingen gevoerd in het gebouw van de koninklijke geographische vereniging te Londen. Aan deze besprekingen nemen deel: Prof. Hans Ahlmann, van de hogeschool te Stockholm, Dr. H. Sverdrup, directeur van het Noorse Poolinstituut en Mr. L. P. Kirwan, directeur van de Koninklijke Geographische Vereniging. De expeditie zal vertrekken met een Noorse ' ,ot van 700 ton, de „Norsel" geheten. Het ligt in de bedoeling, dat de expeditie ongeveer in Februari 1952 t rugkeert. Men wil trachten een basis te vestigen op Queen Maud-land. Bij deze expeditie zal Engeland geologische onderzoekingen doen, Noorwegen meteorologische en Zweden sal de ijs- en gletschervorming bestuderen.
Groninger S.D.'er in cassatie In beroep bij de Bijzondere Raad van Cassatie concludeerde de procudeur-fiscaal tot bevestiging van de levenslange gevangenisstraf, uitgesproken tegen J. Venema uit Delfzijl. Deze werd te Groningen daartoe veroordeeld, omdat hij tot de Sicherheitsdienst toetrad, arrestaties en huiszoekingen deed en arrestanten mishandelde. Uitspraak op 9 November. Doodstraf bevestigd De Bijzondere Raad van Cassatie bevestigde gisteren het vonnis van het Bijzonder Gerechtshof te Amsterdam, waarbij de 33-jarige Amsterdamse kantoorbediende S. de Croon tot de doodstraf veroordeeld werd. De veroordeelde heeft in Duitse dienst te Amsterdam en in Gelderland en Overijssel honderden Joodse landgenoten en onderduikers gearresteerd. Verschillende malen speelde hij verradersrollen. Vele zijner slachtoffers zijn om het leven gekomen. De C. was lid van de „Colonne Henneicke." Bokser demonstreerde zijn kracht Op kermisdag te St. Pieter, 5 Juli, waren de beide bekende boksers in Zuid-Nederland, Bouvrie en Yerna, met hun echtgenoten in een café. Hier cn'stond ruzie. Yerna kwam de vechtenden scheiden, en dit deed 'n zekere Braken zo in woede ontsteken, dat hij naar buiten liep en — al of niet opzettelijk — de fiets van Bouvrie beschadigde. Toen deze het rijwiel wilde repareren, kv/am Braken opnieuw naar buiten. Er ontstond een woordenwisseling, welke eindigde in een trap, welke Braken aan de vrouw van Bouvrie toebracht. Daarop trad Bouvrie verontwaardigd op en in die verontwaardiging heeft hij wellicht harder geslagen dan zijn bedoeling was. Het gevolg was, dat Braken, zijn vrouw en zijn broer in een minimum van tijd op de grond lagen zonder enige belangstelling voor hetgeen er verder gebeurde. Tegen Bouvrie vroeg het O. M. wegens mishandeling — want Mr van Ryckevorssel vond blijkbaar het middel van zelfverdediging nogal erg sterk — f l."ö.— boete of 50 dagen hechtenis en twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Winston Churchill, de leider der Conservatieve
Winston Churchill, de leider der Conservatieve Party in Engeland, tijdens f". rede, die hij op de plaatselijke bestuursconferentie van de Nationale Unie der Conservatieven in het Friends House te Londen hield.
Kamer keurt wetsontwerp P.B.O. goed Pariteit in het bestuur der productschappen aanvaard
(Van onze parlementaire redacteur). Een van de belangrijkste kwesties, waarover de Tweede Kamer Woensdag b(j de voortzetting van de behandeling van het wetsontwerp op de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie te beslissen kreeg, was de samenstelling van de besturen der productschappen, hoofdbedrijf- en bedrijfschappen. , Het ontwerp stelde voor, in de besturen van de hoofdbedrijfschappen en bedrijfschappen evenveel leden te doen "benoemen door de werknemersorganisaties als door de organisaties van werkgevers. Voor de productschappen was een dergelijke paritaire samenstelling niet voorgeschreven.
De heren G. Wagenaar (CPN) en J. G. Suurhoff (PvdA) hadden amendementen ingediend orn pariteit te betrachten, zowel in de productschappen als in de hoofdbedrijfen bedrijfschappen. Hun teksten verschilden echter zodanig, dat niet alleen de heer Suurhoff verklaren kon, dat hij tegen het amendementWagenaar zou stemmen, maar ook de heren Th. D. J. M. Koersen (KVP) en A. Stapelman (AR), welke beide laatsten wel accoord gingen met het amendement-Suurhoff. De Staatssecretaris voor Economische Zaken, Mr W. C. L. van der Grinten, was tegen deze amendementen. De pariteit in de productschappen is niet losgelaten, zo zeide hij, om principiële redenen, maar ui: overwegingen van opportuniteit. Het kan namelijk zijn, dat de handhaving van deze pariteit tot onbillijkheden leidt. Bovendien, zo betoogde hij, zal het mogelijk zijn bij de behandeling in het parlement van de wetten, waarbij productschappen ingesteld zullen worden, nog eens op de samenstelling van de besturen terug te komen. Bij zitten en opstaan verwierp de Kamer het amendement-Wagenaar en nam zij het amendement-Suurhoff aan. Prof. Mr C. P. M. Romme (KVP) kwam met een amendement om de mogelijkheid te openen verschillende wijzen van financiële controle op de bedrjjfslichamen toe te passen, naar gelang van de eigenaardigheden van deze lichamen. Drs G. M. Nederhorst (PvdA) bestreed dit amendement, omdat het, - ji/ naar beweerIweede I\am6r de, neerkomt op de onttrekking aan de Sociaal-economische Raad van de controle op de vergoedingen die aan de bestuursleden van de schappen gegeven kunnen worden. Ook de Staatssecretaris verklaarde zich ertegen.' Tevergeefs, want bij zitten en opstaan aanvaardde de Kamer het amendement. Bij de behandeling van het amendement van Drs G. M. Nederhorst om de benoeming van de voorzitters van de hoofdbedrijf- en bedrijfschap pen te onderwerpen aan de goedkeuring van de minister kwam de kwestie van de overheidsinvloed weer om de hoek kijken. Drs Nederhorst verdedigde zijn amendement door er op te wijzen, dat het gevaar van een monopolistische tendenz in de hoofdbedrijf- en bedrijfschappen zeer dreigend wordt, als de minister zijn goedkeuring niet aan de benoeming hoeft te geven. „Bevoogding" en „onder curatele stelling" van 't bedrijfsleven noemden Drs H. A. Korthals (VVD) en de heer A. Stapelman (AR) wat de heer Nederhorst wilde. Zij verklaarden zich tegen het amendement, in tegenstelling tot Prof. Mr C. P. M. Romme (KVP), die de heren Korthals en Stapelkamp schromelijke overdrijving verweet. De Staatssecretaris was dit niet Prof. Romme eens, maar dit wilde niet zeggen, dat hij ook accoord ging met het standpunt van ue heer Nederhorst. Belangrijk vond hij de kwestie niet. Wel gaf hij de voorkeur aan zijn eigen, in het wetsontwerp opgenomen bepaling, die niet de goedkeuring door de minister eist. Dat doed de meerderheid van de Kamer niet want met 55 tegen 29 stemmen accep' eerde zij het amendement-Nederhorst. (Tegen. CH, VVD, AR, SGP en de heer Weiter van de KNP).
Eveneens succes had de heer Nederhorst met een amendement om de minister een vertegenwoordiger met raadgevende stem in de hoofdbedrijf- en bedrijfschappen te doen aanwijzen in de gevallen, waarin de voorzitter niet door de minister is benoemd. Hoewel de heren Stapelkamp en H. Kikkert (CH), alsmede de Staatssecretaris deze wijziging ontraadden, verenigde de Kamer zich er bij zitten en opstaan mee. Vóór bleken te zijn de PvdA en de KVP. Geen genade vond in de ogen van de Kamer een amendement van Drs H. A. Korthals (VVD) om de onderwerpen, ten aanzien waarvan de schappen verordenende bevoegdheid bezitten, bij de wet vast te stellen. De heer Korthals mocht het met vuur verdedigen, toen het op stemmen aankwam (bij zitten en opstaan), bleken alleen hij en zijn fractiegenoten er vóór te zijn. Op wat betreft de benoeming van het dagelijks bestuur had de heer Stapelkamp (AR) een amendement ingediend om vast te leggen, dat het dagelijks bestuur zodanig wordt samengesteld, dat de verschillende geestelijk-maatschappelijke stromingen der organisaties daarin vertegenwoordigd zijn. Het werd eveneens aangenomen. By zitten en opstaan werd ook aangenomen een amendement van de heer Nederhorst om in artikel 91 — bepalende, dat ieder van de betrokken ministers bevoegd is zich in de door het bestuur vap een product-, een hoofdbedrijf-
of een bedrijfschap te houden vergaderingen door een of meer door hem aan te wijzen personen te doen vertegenwoordigen — deze aanwijzing dwingend voor te schrijven voor de hoofdbedrijf- en bedrijfschappen. De regering bleek bereid een wijziging in haar ontwerp aan te brengen overeenkomstig een gedachte neergelegd in een amendement van de heer Schil thuis (PvdA), waardoor het mogelijk wordt de verbindende kracht van verordeningen van bedrijfschappen tot niet-bedrijfsgenoten uit te breiden. In artikel 104 is vastgelegd, dat de instellingswet of het instellingsbesluit bepaalt of en in hoeverre bij verordeningen overtredingen kunnen worden aangewezen als strafbare feiten. De heer Schouten (AR) wilde hier van „de wet" doen spreken in plaats van de „instellingswet of het instellingsbesluit." Zijn daartoe strekkend amendement vond steun bij de heren Oud (WD) en Hoogcarspel (CPN). Het werd verworpen met 55 *egen 32 stemmen. Tegen KVP enx Partij v. d. Arbeid. Ook het opleggen van tuchtrechtelijke maatregelen wilde de heer Schouten bij de wet doen geschieden. Een desbetreffend amendement werd evenwel verworpen. De heer Schilthuis wilde het mogelijk maken, dat het bestuur aan de leden van organisaties een aftrek tot een deel van hun contributie aan die organisaties toestaat. De heer Korthals (VVD) bestreed het desbetref: 'ement, dat gesteund werd door de heren Verkerk (AR) en Hooij (KVP). De staatssecretaris was er tegen, omdat op die manier de vrije organisaties betaald zouden worden door de ongeorganiseerden. Het amendement werd met zitten en opstaan aangenomen. Voorts kwamen nog een aantal amendementen aan de orde, handelende over de bevoegdheid van de minister om in bezettingstijd bepaalde maatregelen t.a.v. de bedrijfsorganisaties te kunnen nemen. Nadat de overige artikelen waren goedgekeurd hebben enige leden hun stem gemotiveerd en daarna is het ontwerp aangenomen met 55 tegen 35 stemmen.
Herkeuring artsen en tandartsen
Blijkens een beschikking van de minister van oorlog en de minister van marine, opgenomen in de staatscourant van gisteren, zullen Nederlanders, die arts of tandarts zijn, of voor arts of tandarts studeren en als ingeschrevene voor de dienstplicht voor 14 Mei 1940 ongeschikt voor de dienst z Ü n verklaard en nog geen 45 jaar oud zijn worden opgeroepen om zich opnieuw ?an een onderzoek omtrent hun gescivkrheid voor de dienst te onderwerpen
Roofoverval te Amersfoort werd gepleegd door ontvluchte gevangene
Op 22 September j.1. ontvluchtte uit hej- Huis van Bewaring te Arnhem de 28-jarige schilder E. B., gewoond hebende te Den Haag, thans zonder vaste woon- en verblijfplaats, die in Arnhem in voorarrest was gesteld wegens te Zwolle en Deventer gepleegde diefstallen. Eergisteren om kwart over elf 's avonds werd deze man door twee rechercheurs in oen café in de binnenstad van Den Haag gearresteerd. Bij zijn arrestatie droeg hij een scherp geslepen dolk en in dc voering van de binnenzak van zijn colbertjasje werd een courant van 10 October 1949 gevonden, waarin op de voorpagina het relaas was vermeld van de gewapende roofoverval op de pensionhoudster F. te Amersfoort. In dit bericht stond vermeld, dat deze vrouw was bedreigd met een dolkmes. Deze omstandigheden deden de rechercheurs veronderstellen dat de gearresteerde wel eens de man kon zijn, die de roofoverval nad gepleegd. Nadat zij het signalement van de dader van de roofoverval van de politie te Amersfoort hadden gekregen, bleek, dat hun vermoeden juist was geweest. Na een streng verhoor bekende de man de dader van bedoelde overval te zijn. De verkregen sieraden had hij ter hand gesteld aan een onbekende die ze voor hem zou verkopen. Deze man is tot heden nog niet gearresteerd. Het geld, dat B. had buitgemaakt, f 100.-, had hij voor levensonderhoud besteed Hij is ter beschikking van de politie te Amersfoort gesteld.
TRUMAN HEEFT VEEL BELANGSTELLING VOOR ONS LAND
Selden Chapin, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, heeft voor zijn vertrek naar Nederland een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Truman. Na dit bezoek deelde Chapin mee dat Truman zeer veel belangstelling toonde voor de algemene Nederlandse vraagstukken en een verbazingwekkende kennis bezit van de toestanden aldaar en in Indonesië. Chapin verklaarde zijn werk in Nederland temidden van een bevriend volk met het grootste enthousiasme tegemoet te zin. Op de vraag, of hij speciale opdrachten meekreeg, antwoordde Chapin: „Gelukkig is Nederland een land, waar geen speciale opdrachten vcor nodig zijn". Chapin die denkt 24 October in Nederland aan te komen, brengt zijn dochter mee. die in Nederland als „embassy hostess" op zal treden. In de Nederlandse club te New York heeft de Nederlandse gemeenschap Chapin een diner aangeboden. Het diner werd onder meer bijgewoond door mr. E. van Kleffens, de Nederlandse ambassadeur in de V.S. en de Nederlandse consul-generaal Cnoop-Koopmans. Benelux-conferentie te Luxemburg De conferentie van de Beneluxlanden, die van 13 tot 15 October te Luxemburg in het Stadscasino zal plaats hebben, is vandaag om 10 uur door de Luxemburgse minister-president Dupong, geopend. De verschillende commissies zullen tijdens de plenaire vergadering worden samengesteld De Luxemburgse regering zal Donderdag ter ere van de afvaardigingen der drie landen een diner aanbieden.
Men moet delen om te kunnen stijgen en
Men moet delen om te kunnen stijgen en diep dalen om des te hoger te kunnen stijgen
ARBEIDER BEROOFT ZIJN VROUW VAN HET LEVEN
Gisteravond heeft de 41-jarige fabrieksarbeider H. van L. in de echtelijke woning aan de Nijverheidsstraat te Capelle aan de IJssel zijn vrouw van het leven beroofd. In overspannen toestand stak hij haar met een mes in de keel, waarna de dood spoedig intrad. De dader heeft zich later op de avond bij de politie gemeld. Omtrent de toedracht is nog niets bekend.
Vijf Nederlandse militairen gedood Bij overva in 't Malangse Maandag zijn in het Malangse, nabij het Bergoord Tretes in Oost .lava, 5 Nederlandse militairen gesneuveld, toen een uit 8 man bestaande patrouille werd overvallen door een gewapende bende van ongeveer 140 man. Slechts twee der militairen wisten te ontkomen en een wordt vermist. Onder de gesneuvelden bevindt zich de patrouillecommandant. Reuter meldt hierover nog, dat de patrouille werd tegengehouden door gueriliastrijders, die de geweren van de militairen opeisten. Toen dit werd geweigerd,, openden de gueriliastrijders a bout portant het vuur.
TWEE JACHTVLIEGTUIGEN IN INDONESIë VERMIST
Twee Mus tang-jachtvliegtuigen van de Militaire Luchtvaart, die voor een dienstvlucht uit Medan naai; Bandung waren vertrokken, zijn spoorloos verdwenen. De vliegtuigen zijn 's morgens om acht uur uit Medan vertrokken, waarbij in Zuidoostelijke richting werd gevlogen. Sindsdien is niets meer van de toestellen vernomen De vliegtuigen hebben zich ook niet langs radiografische weg met Medan of Palembang in verbinding gesteld. Vliegtuigen van de Koninklijke Marine in Indische wateren zijn terstond met opsporingswerkzaamheden begonnen. Bevelhebbers van troepenonderdelen in het gebied, waarover de vliegtuigen hebben gevlogen, varende schepen en KLM-toestellen is verzocht eveneens uit te zien. De mogelijkheid dat de „Mustang" jagers, als gevolg van ondervonden slecht weer, onder de vlucht met elkaar in botsing zijn gekomen, moet niet uitgesloten worden geacht. De namen van de bestuurders der toestellen zullen bekend worden gemaakt, zodra de familieleden zijn ingelicht.
OUDERLING-KERKVOOGD Nieuwe figuur in de Ned. Herv. Kerk
De generale synode van de Ned. Herv. Kerk ving Dinsdag haar arbeid aan met de behandeling van een belangrijke ordinantie, nl. ord. 16 voor de kerkelijke financiën. Het gaat hierbij om het invoeren van een nieuwe figuur, die van ouderling-kerkvoogd. Het voorstel wil de kerkvoogdij in de kerkeraad incorporeren en de kerkvoogden ouderlingen doen zijn, die ontheven worden van bepaalde taken. De voorstanders wezen op de noodzaak om ook het beheer als een geestelijke taak te zien, in wezen behorend tot het ouderlingen-ambt. De tegenstanders bleken voor de instelling van een vierde ambt om het bijzondere karakter van de kerkvoogdij uit te drukken of verdedigden de gedachte, dat de kerkvoogd geen ambtsdrager is, maar in een bediening staat Het voorstel tot aanvaarding van de figuur kerkvoogd-ouderling wordt tenslotte aangenomen met 34 stemmen tegen 8 stemmen.
Nieuw gebouw voor Scheveningen-Radio
Gistermorgen om twaalf uur heeft de heer J Kuyper, hoofd van de mobiele radiodienst der P.T.T., op het IJmuidense Sluiseiiand de eerste spade in de grond gestoken voor het nieuwe gebouw vap Scheveningen-Radio. Dit ontvangstation, dat uit beton zal worden opgetrokken en zich volledig aansluit bij de sti;i var. het havenkantoor, hoopt men aan het einde van 1950 gereed te hebben. In een van de bunkers van ditzelfde Sluiseiland is sinds kort een experimentele ontvanger opgesteld, die door één man bediend kan worden en waarmede zes kortegolfbanden tegelijk kunne n worden opgevangen. Mettertijd zal ook deze installatie een plaatsje vinden in bet nieuwe gebouw van Scheveningen-Radio. Amerikaan in TsjechoSlowakije verdwenen De Amerikaan Field is in TsjechoSlowakije verdwenen. Bij het procesRajk werd Field een „meester-spion" genoemd. Rajk, de vroegere Hongaarse minister van buitenlandse zaken, verklaarde toen, dat Field in 1941 contact met hem opgenomen had. Rajk noemde Field „het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst voor centraal en Oost Europa. Rajk zou later in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst genomen zijn. De woordvoerder der ambassade zeide nog, dat men meende, dat Field in Mei uit Zwitserland Tsjecho-Slowakije binnengekomen was en zich naar Bratislava had begeven. Sindsdien had men ieder spoor verloren.