28) Toen zij het hek opendeed en de boomgaard betrad, doemde als een vage echo uit iet verleden het toneel voor haar op, waaraan ze was ontvlucht juist bij Rufur Arling's eerste aankomst. Maar zelfs dat scheen nu van minder belang. Ze zou Edenfield moeten verlaten Dit was het feit, waarmee ze zich, hoe dan ook, vertrouwd diende te maken. Daarnaast had de rest geen betekenis. HOOFDSTUK V. Aan de verste van het huis verwijderde kant van de boomgaard stond een nogal verweerde stenen bank, nog daterend uit de tijd van Letty's groot, vader. Hier nad ze gespeeld toen ze kinci v/as, lessen geleerd in haar schooltrjt eri soms romantische dromen ge droomd in de dagen vooi Gabrieile's komst op Edenfield, Naar deze haai z j vertrouwde plek hegaf ze zich in stmctmatig, om over de grootste crisis in haar nog zo jonge leven na te d«nken.
Eigenlijk, meende Letty, terwijl ze rusteloos met de 'land over de warme ruwe steen streek, was er niet veil meer te overwegen. De beslissing was baar uit handen genomen en ze moest zich bij 't onvermijdelijke neerleggen Onbewust wiegde ze zichzelf zachtjes heen en weer in haar verdriet, maar ze schreide niet, ofschoon haar gezicht nog altijd in de handen verbergen bleef. Tranen leken een te gemakkelijke en goedkope uiting bij een ramp als die haar nu getroffen had! Af en toe fluisterde ze halve zinnetjes zonder werkelijke betekenis voor zich heen, als een soort uitlaat voor haar chaotische, onsamenhangende gedachten. Dan weer werd ze stil, alsof ze ver V/achtte, dat iemand haar zou komer vertellen, wat ze moest doen in deze onoplosbare crisis. Toch had ze uiteraard er niet op gerekend, nu heus een menselijke stem te boren en Letty schrikte dan ook plotseling op, toen Rufus Arling, met zijn tamelijk diep stemgeluid, haaeen tikje bezorgd vroeg: „Wat scheel! « aan, Letty?" „O Vlug opkijkend, zag /.< nem naast haar staan. Haar eerste woord was: „Niets", maar toen, beseffend, dat dit al te dwaas en onwaai klonk, liet zij er op volgen: „Ik ben nogal overstuur dat » «HM."
„Ja, dat kan ik ook wel zien", verzekerde hij wat droogjes. En toen ze naar zijn hoge, imponerende gestalte keek, dacht ze weer aan zijn bewering, dat men het leven tot zekere hoogte naar eigen wens kon regelen. Voor hem was dat natuurlijk niet zo moeilijk. Niemand was van plan, een hem dierbaar huis tegen zijn wil te verlippen! ,,'t Is niets, waarin je me kunt helpen", sprak ze droevig, terwijl ze zenuwachtig aan haar jurk plukte. „Nie mand kan mij hierin helpen." „Kom, Letty", zei hij even lachend maar in het geheel niet onvriendelijk, „er is maar weinig zo erg als 't lijk'., hoer." Toen ging hij op de bank zitten en sloeg de arm om haar heen. Bij elke andere gelegenheid zou Letty zich waarschijnlijk beledigd hebben gevoeld. Maar nü had ze zo dringend behoefde aan troost en deed het plot selinge bewustzijn, dat een medemens 4ich om haar bekommerde, de wan hoop, die haar had overweldigd, plaats maken voor een weldadig aandoend varm gevoel. „Wil je 't me niet vertellen?", vrot^ nij, haar wat vaster tegen zich aan drukkend en Letty, eensklaps weei aan wanhoop ten prooi wendde zie» flalt om, terwijl ze haar gezicht aan ' zijn borst begroef. „Gabrielle gaat Edenfield verkopen htygda m.
„Wat zeg je?" Hij boog zijn hoofd tct dicht bij 't hare. „Gabrielle gaat Edenfield verkopen en ze heeft er volkomen het recht toe. want het is van haar, ze houdt er niet van en wil hier niet blijven wonen. Maar ik, ik houd ervan en ik kan de gedachte, dat ik ergens anders heen zou moeten, niet verdragen." Ze begoi hartstochtelijk te snikken, alsof Je in gehouden stroom van haar aandoenin gen plotseling was losgelaten. Jij bent gezegd, dat het er maar op aankwam te weten wat je wilt, maar dat is niet zo, dat is niet zo. Ik weet precies wat ik wil. Ik wil blijven in het huis. waar ik mijn hele leven gewoond heb. Maar dat komt er niet op aan. Het landgoed wordt ver-verkocht aan vreemden en ik zal weg moeten. Ik dacht nog even belachelijk genoeg, dat ze me mis ïchien zouden laten blijven, als een soort dienst- een soort dienstbode. Maar dat gebeurt natuurlijk niet. Zoiets komt in het werkelijke leven niet voor. Wat moet ik doen? O, wat moet ik doen?" „StJ, kind." Enigszins verrast bemerKte zij, dat hij haar over de haren streek. Je moet niet zo schreien." „Maar Ik wil op Edenfield blijven. Ze kort nog slechts op wat kinderlijKt manier haar hartstochtelijke weris herhalen. „Ik wil blijven In mijn eigep huis. En er is geen mogelijkheid, dat ik er blijven kan."
Een ogenblik klonk er geen ander geluid dan haar snel, half-onderdruKt snikken. Toen — het was ongelooflijk — drukte hij een lichte kus op Let ty s haar en zei: „Als je wilt, koop ik, Edenfield. En als je dan met mij trouwt, kun je er blijveh als mees teres van het landgoed." Plotseling werd Letty volkomen rtil De haar overweldigende verbazing haf zelfs het snikken doen ophouden ,.Wèt zeg je?" fluisterde ze tenslotte, zonder zelfs naar hem op te kijken. „Precies, wat jü dacht, dat ik zei", antwoordde hij op zijn rustige, wat geamuseerde toon. „Ik vroeg je ten huwelijk en bood aan, Edenfield te ko ptn of — juister uitgedrukt — ik bood oan Edenfield te kopen en nodigde jou uit, het, als mijn vrouw, met mij te delen." „Maar " Nu keek ze op, haar ogen wijd geopend en héél donker, terwijl haar lange wimpers in kleine natte punten bijeen kleefden. „Maar waarom deed je dat?" „O, Letty" lachte hij en zijn hoofc voorover buigend, raakte hij even haar lippen met de zijne aan e< zijn een heleboel redenen. Eén ervan is, dat lk ook graag op Edenfield zou wonen, als ik niet in verderaf gelegen delen van de wereld rondzwerf." ,,Maar " ze keek opnieuw naar eerst nu had bemerkt, dat hij haar had gekust — „je kon Edenfield toch kopen en hier wonen zonder mij, nie waar?" „Neen, Letty. Ik geloof, hoe dan ook, dat Edenfield zonder jou erg on ' volledig zou zijn", verklaarde hij ernstig. „Jij vormt een heel voornaam deel van het plan." .. „Ik begrijp je niet!" riep ze, ha wanhopig protesterend. „Je spree: 1 alsof alsof met mij trouwen n»a een bijkomstige omstandigheid is. A - of ik maar een soort werktuig ben. Nu lachte hij zachtjes. _ „Nee, lieve kind. Met jou trouw r zou helemaal geen bijkomstigheid zfl verzekerde hij. Toen vatte even bij de kin, tilde haar gezicht ™ noog en keek haar vast aan. ,.J® ° d&t je liever dan iets ter were* Edenfield wilt blijven. Goed, L Dat kun je op zekere voor den. Die voorwaarden stel ik niet dat ik er plezier in heb, het u't. van je te vergen. Ik deel je alle ^ condities mee, waarop — noem ^ als je wilt, een overeenkomst ^ Edenfield voor je kan kopen. N y [gver het aan jou, te oeslissen oi j e dan wat ook anders op Edenfie bliiven of dat je het liefst — .,. hei d het zeggen — ie inafhankeU) wilt bewaren." je '•nar (Wordt v® rvolfld)
"LETTY'S moeilijke keuze door MARY BURCHELL". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
"Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
EMMEN. — De 86 Engelse gasten uit Urmston, die in het kader van de sportuitwisseling tussen Engeland en Nederland opnieuw een bezoek aan de gemeente Emmen brengen, zijn Zaterdagmiddag bij het station Emmen op hartelijke enthousiaste wijze door de Emmenaren verwelkomd. Honderden belangstellenden hadden zich hier opgesteld om de aankomst van de Urmstoners bij te wonen, terwijl verder ter begroeting verschillende leden van de gemeentelijke commissie voor lichamelijke opvoeding en de sport aanwezig waren. De officiële ontvangst geschiedde door de burgemeester van Emmen, Mr K. H. Gaarlandt. KLAZIENAVEEN — Ten overstaan van notaris Heerma van Voss te Nw. Amsterdam en ten verzoeke van de erven H. C. Rahder had Vrijdagmiddag in café Bruggenwirth de inzet plaats van een behuizing te Klazienaveen, Verl. van Echtenskanaal N.z. 210, met schuur, erf en tuin, gr. 20 are, onverhuurd, in gebruik bij H. J. van Veenen. Ingezet door H. J. van Veenen op f 3510. NIEUW-AMSTERDAM — Ten overstaan van notaris Heerma van Voss en ten verzoeke van de erven Kampman—Kok had Vrijdagmiddag in café Braam de inzet plaats van een behuizing te Nieuw-Amsterdam, Zijtak W. z. 92, met erf en tuin, gr. 13.03 are, onverhuurd, in gebruik bij wed. Kampman. Ingezet door T. Hartgers te Veenoord op f 1300. Het perceel bouwterrein aan de Zwartedijk, groot 16.50 are, onverhuurd, werd voor de maximumprijs van f 625 door de gemeente Emmen aangekocht. Onattente weggebruikers NORG — Doordat de autobestuurder, de heer v.d. V. nalatig geweest was, om zijn richtingsaanwijzer in te trekken, verkeerde de motorrijder S. uit Roden in de veronderstelling, dat de auto af wilde slaan, zodat hij de auto meer ruimte gaf. Daar dit echter niet het geval was, was een botsing onvermijdelijk en werd de zoon van S-, die op de duo zat, van de motor geslingerd. De getroffene kreeg een knie wond, die plaatselijk behandeld kon worden. De auto werd licht beschadigd. Door de verkeerspolitie werd een onderzoek omtrent de schuldvraag ingesteld. — Een tweetal dames, n l. J. H. en W. K. uit Haule namen de verkeersvoorschriften niet in acht. Ze „sneden" met hun rijwielen een andere wielrijder de heer A. Str. uit Groningen. Hij kwam met de meisjes in botsing met het noodlottig gevolg, dat hij tegen een juist passerende auto opreed. De ontboden geneesheer constateerde een hersenschudding en achtte overbrenging naar het ziekenhuis noodzakelijk. Door de rijksverkeerspolitie werd een onderzoek ingesteld. — Het 4 jarige meisje H. uit Rotterdam dat met haar ouders te Een logeerde bij de heer R. P., werd zodanig door diens hond aan het hoofd verwond, dat geneeskundige hulp moest worden ingeroepen. — De gehouden V.V-V.-week werd besloten met een voetbalwedstrijd voor dames waarvoor grote belangstelling bestond. Op de schoolbrink werd 's avonds een grote stoelendans gehouden, waarvoor eveneens grote belangstelling bestond. De prijzen bestonden uit kunstvoorwerpen. Tevens werden de prijswinnaars van de oriënteringswandeltocht bekend gemaakt. Dit waren G. v. Esch en G. C. van DijkRaad Odoorn besprak plaats gemeentehuis ODOORN. In de raad van Odoorn kwam wederom aan de orde het onderwerp bepaling plaats van het te bouwen gemeentehuis. Nadat verschillende sprekers het woord hadden gevoerd, waarbij geen
nieuwe gezichtspunten naar voren kwamen, kwam ten slotte in stemming een voorstel van de heer Vos om het gemeentehuis te bouwen op het terrein van de destijds afgebrande school te 2e Exloërmond. Dit voorstel werd aangenomen met 8 tegen 5 stemmen. Voor stemden de heren Tonckens, Mencke, Brouwer en Hoving te Valtbermond, en de heren Vos, Kok, rtoffel en Luis te Exloërmond. Tegen stemden de heren de Vos te Valthermon" Stratingh en Stevens te Valthe, Nonkes te Odoorn en Sanders te Exloo De heren Blaak en Smid te Valthermonrt onthielden zich van stemming. ROLDE. Voor het te Groningen gehouden examen diploma machineschrijven A, slaagde Mej. Aly A. Kuper en voor het diploma machineschrijven B de heer Joh. Braamskamp, beiden te Rolde. — Tijdens afwezigheid van de bewoners verschafte (n) een onbekende (n) zich toegang tot de woning van de heer A. Loof te Elderslo en ontvreemdde (n) enig geld. De rijkspolitie stelde een onderzoek in. SLEEN. Voor het examen handenarbeid slaagde te Groningen Mej. A. Dijkhuizen te Sleen, onderwijzeres aan de o. 1. school te 't Haantje. — Te Diphoorn had de keuring plaats voor inschrijving in een der boeken van het N.R.S. Ingeschreven werden dieren van de volgende eigenaren met het er achter vermelde aantal punten: H. Eising Jzn. 78,2 en 78,2; Joh. Nijzing 80,6 80 en 77,6; J. Ensing 77,3, 77, 76,7 en 75. E. Klaassens 77,2 en 77. — Het Chr. è. Capellakoor behaalde op het zangconcours te Delfzijl een tweede prijs in de eerste afdeling en op het concours te Coevorden een eerste prijs met het hoogst aantal pu iten TER APEL. Van de chauffeur D. kreeg de winkelier V. alhier onderricht in het besturen van een auto, waarvoor een niet al te drukke weg was opgezocht. Alles ging goed, tot dat een bocht genomen moest worden. V. kwam met de wagen in de sloot terecht, doch het liep zonder persoonlijke ongelukken af. 'n Kraanwagen bracht de auto weer op de wal. — De heer K. alhier geraakte bij dichtslaan van de deur van een auto met zijn duim bekneld,, met het gevolg dat het voorste lid totaal werd verbrijzeld. — In de vacature J. Matthijs is benoemd als onderwijzer aan de Bijz. school (Viaductstraat) de heer Th. Quak te Groningen. — De gedemobiliseerde marinier J. Weinans te Zandberg, ontving van de minister van Marine bericht, dat hem
bij Kon. Besluit, het ereteken „Orde en Vrede met gespen" is toegekend. ZUIDBARGE — Bij een alhier gehoudep keuring door de inspecteur van het Ned. Rundvee Stamboek, de heer Oosterveld, werden van de landbouwers J. Schutrups 2, R. Hadders z, Joh. Omvlee 2, H. Timmer 5, D. Meppelink 3 koeien en van gebr. Haasken 1 koe in het N.R.S. opgenomen. Bovendien werden van de beide eerstgenoemde eigenaren elk 1 koe in het keurstamboek ingschreven. ZWËELOO. — Momenteel is men hier bezig met het opmeten van percelen aardappelen in z. B . volkstuinen in verband met de bestrijding van de aardappelmoeheid. Thans worden de stukken grond, waarop aardappelen worden verbouwd in kaart gebracht om het volgend jaar te kunnen controleren of de hand wordt gehouden aan de voorschriften. Men zij dus gewaarschuwd.
"DE ENGELSE GASTEN UIT URMSTON ZIJN GEARRIVEERD". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
per rol De grootste en de beste! (Advertentie)
"RED BAND". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
Zaterdagmiddag werd op het Marktterrein de jaarlijkse kringkeuring gehouden van de kring „Noordenveld" van de Bond van Geitenfokkers in Drenthe. Een 100-tal dieren was aangevoerd, welke in doorsnee van goed gehalte waren. De heer L. Jagt, voorzitter van de kring, heette de aanwezigen welkom, in het bijzonder wethouder Brouwer, die namens het gemeentebestuur er zijn verheugenis over uit sprak, dat de kring Assen als keuringsplaats had uitgekozen. Het was hem dan ook bijzonder aangenaam de tentoonstelling officieel te mogen openen, daarbij de wens uitsprekende, dat het bij deze ene keer niet zal blijven. Verder hoopte hij dat deze keuring er toe zal bijdragen dat het mooie Toggenburger ras op een nog hoger peil zal komen. , Als keurmeesters fungeerden de heren E. Thiewes te Gasselternjjveen, H. Oosting Lzn. Gieten, A. Hoogeveen te Havelte en A. Muskee te Anloo. De uitslagen luidden als volgt: Klasse I: 3-jarige en oudere stamboekgeiten: 1. Jantje 2270 van H. Heuving te Kloosterveen; 2. Jannie van W. Kamstra te Eelde; 2b Rika van wed. Buist te Kloosterveen; 2. Hillie van W. Klaucke Ezn. Kloosterveen; 3e pr. Hendrika van H. W. Hekker Assen. Klasse II: 2-jarige stamboekgeiten: le pr. Annie van L. v. d. Lande Eelde; 2e pr. Froukje idem; 3e pr. Ledy II van H. Hartlief Eelde. Klasse III: 1-jarige stamboekgeiten: le pr. Aaltje II van L. Bartelds Kloosterveen; 2a pr. Trijntje van H. Klaucke Kloosterveen; 2b pr. Jantina van A. Nijdam Eelde; 3e Fennie van W. E. Bousema Eelde.
Klasse IV: 1-jarige geregistreerde en niet gerg. geiten: le pr. W. E. Bousema Eelde; 2a J. v. Hemmen Eelde; 3e K. Kregel Eelde. Klasse V: Toggenburger melkgeiten: le pr. G. v. Houten Vries; 2e pr. A. Feilen Kloosterveen. Klasse VI: Lammeren, geregistreerd, geb. vóór 15 April 1950: le pr. Jellie van A. Visser Kloosterveen; 2e pr. Matje van Joh. Huizinga Peize; ■3e pr. Anne iedem. Klasse VII: Lammeren, geregistreerd, geb. vanaf 15 April 1950: le pr. Jannie II van R. Talens Eelde; 1 b pr. Nellie van G. v. Houten Vries: 2e pr. Marian van E. Ipema Eelde; 3e pr. Reina van H. Hartlief Eelde. Klasse VIII: Ongeregistreerde lammeren: le pr. J. Steunebrink Jzn. Eelde; 2a F. Mulder Kloosterveen; 2b R. Ellens Eelde; 3e G. de Boer Eelde. Klasse IX: Moeders met dochters: le pr. H. Heuving Kloosterveen; 2e pr, L. Bartelds Kloosterveen; 3e pr. A. Takens Zeifen. Collecte, oud: le pr. Ver. Eelde; 2e pr. Ver. Klooslerveen; 3e pr. Idem. Collecties jong: le pr. Ver. Kloosterveen; 2e pr. Peize; 3e pr. Eelde. Als kringkampioene van deze oudere gieten werd uitgeroepen Jantje 2270 van H. Heuving te Kloosterveen. Bij de jonge dieren werd Jannie 2421 van R. Talens te Eelde kampioene. Aan het lsot van de keuring deelde de bondsvoorzitter, de heer A. J. Mulder te Assen mede, dat een commissie, welke belast is met de samenstelling van de uitzending geiten op de landelijke veetentoonstelling te Den Bosch, een 10-tal dieren op deze keuring heeft aangewezen. Verder deelde hn mede, dat hij met genoegen de keuring van deze kring heeft bijgewoond en hij gaf als zijn indruk te, kennen, dat we met onze geitenstapel weer op de goede weg zijn. Spr. spoorde de inzenders aan op deze weg voort te gaan en door goede controle en selectie het Toggenburger ras op een nog hoger peil te brengen.
"„Noordenveld" hield geslaagde geitenkeuring te Assen". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
BORGER. — In 't café Hooiveld had de eindles plaats van de Landbouwhuishoudschool „De Hondsrug". Nadat de leerlingen proeven waren afgenomen, reikte de voorzitter, burgemeester Bijleveld de diploma's uit. Diploma driejarige cursus aan: J. Darwinkel, A. Rendering, P. Hoving, Buinerveen; J. Haddering, A. Seubring, H. Heleenders, H. Wolters, G. Jansen, G. Dekker Sd., Zw. Trip, Buinen; J. Jager, F. Subring, G. Wigchers, G. Braam, H. Hulshof, J. Zondag, Borger; J. Heuving, G. Wilting, Nw.-Buinen; A. Jansen, Schoonloo; E. Sikkens, Ees; J. Pronk, Bronnegerveen; H. Braam, J. Alingh, Jt. Woering, Drouwen; A. van Rossum, Exloo; J. Pepping, G. de Jonge, Gasselte. Vervolgcursus costuumnaaien, diploma aan: J. F. Tingen, A. Blom, H. Drent, Borger; L. Oosting, Drouwen; A. Sanders, Nw.-Buinen; J. Abeen, J. Popken, Westdorp; H. Hoving, Buinerveen; K. v. d. Spoel, Bronnegerveen 1-jarige cursus costuumnaaien, diploma: H. Meijering, B. Meenderman, L. Kamps, Westdorp; A. Sanders, Bumerveen. BUINEN — Ten overstaan van G. Grutterink en ten verzoeke van de wettige vertegenwoordiger van mej. J. Klaessens, werd in het café Doedens te koop gepresenteerd een huis met landerijen, staande en gelegen te Buinen. Perc. I, huis met tuin groot 2.70 are, koper Js. Huizing Ezn. f 4220; Perc. II, bouwland, „Bijering" groot 19.80 are, koper A. Roossien, taxatieprijs f 1500 per ha. Perc. III, bouwland „Polakker" groot 41.30 are, koper dezelfde, taxatieprijs f 1425; Perc. IV, bouwland „Hesselakker" gr. 56.60 are, koper Hr. Venema, taxatieprijs f 1600; Perc. V, bouwland „Poelakker" groot 26 are, koper H. Hulshof, taxatieprijs f 1600. Perc. VI: bouwland „Grote Bijering", groot 22.80 are, koper H. Hulshof, taxatieprijs f 1500: Perc. VII, bouwland „Middenste Bijering, groot 32.90 are, koper H. Klaassens, taxatieprijs f 1500. Perc. VIII. bouwland „Heiakker" groot 49.40 are, koper R. Groenhof, taxatieprijs f 15 per ha. Alle kopers • zijn woonachtig te Buinen. DE WIJK. De heren Joh. Kip en G. Linde, beiden werkzaam op de Coöp. Zuivelfabriek, slaagden resp. voor het F.N.Z.-examen assistent directeur Boterfabriek en het F. N. Z.examen controleur. — De heer O. Oostra, botermaker aan de zuivelfabriek te Haalweide, kwam tijdens werkzaamheden te vallen en brak zijn arm op twee plaatsen. DIEVER. De dames M. A. Zijlstra, onderwijzeres aan de o. 1. school te Wittelte en J. J. Groot, onderwijzeres aan de o. 1. school te Wapse, slaagden een dezer dagen voor het examen nuttige handwerken. DWINGELOO. Mej. K. Hufstadt, onderwijzeres aan de o. 1. school te Leggeloo slaagde te Den Haag voor de 1. o. acte Nuttige Handwerken. EMMEN — Namens de heer G. Jeuring te Emmen en onder architectuur van de heer J. v. d. Horst werd het bouwen van een boerderij met daarbij behorende werken te Noordbarge aanbesteed. De hoogste en laagste inschrijvers waren resp. de heren H. J. Verkroost te Emmenen J. A. Meulman te Nieuwe Pekela met f 45.140 en f 36.885. Gunning in beraad. Hond liep over de weg — Op de Weerdingerstraat alhier gebeurde een vrij ernstig ongeluk, toen
een hond plotseling de weg overstak en de gebr. D. uit Winschoten, die per motor in de richting Weerdinge reden, met het dier in aanraking kwamen en over de kop sloegen. De duo-passagier, die tengevolge hiervan ernstig kwam te vallen, bleek een hersenschudding en een ernstige neuswonde te hebben opgelopen en werd per Rode Kruis-auto naar het Diaconessenhuis alhier overgebracht. Zijn broer, H. J. D., kwam er goed af. De motor werd licht beschadigd. — Tot voorzitter van de gymnastieken athletiekvereniging „E. en O." werd in de plaats van de heer J. Meijer, die wegens drukke werkzaamheden heeft bedankt, mr. D. A. Loorbach te Emmen benoemd.
"Berichten uit de Provincie". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
De Burgemeester der gemeente Assen brengt ter openbare kennis, dat door hem een openbare raadsvergadering is belegd op Vrijdasr 4 Augustus 1950, 18 uur, in het provinciehuis, ter behandeling en vaststelling van de begroting der gemeente en die van haar diensten en bedrijven voor het jaar 1950.
"OFFICIELE BERICHTEN GEMEENTE ASSEN". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
Het Zaterdag te Meppel gehouden concours hippique, georganiseerd door de Meppeler Harddraverijvereniging, de Landelijke Ruiters te Meppel en het Comité Feestweek, mag op zich zelf goed geslaagd heten. De publieke belangstelling had evenwel groter kunnen zijn. Des morgens werden ind. dressuurproeven georganiseerd in 2 ringen (handicap B en L.M. en Z.) Niet minder dan 46 paarden waren hiervoor ingeschreven, allen leden van de Landelijke Ruitervereniglngen te Meppel, Ruinerwold, Zwollerkerspel, De Wijk en Avereest. Ruinen had verstek laten gaan. Des middags had het concours de bijzondere belangstelling van de Commissaris der Koningin in Drenthe, die bij de prijsuitreiking in rubriek 7 aan de prijswinnaar P. C. v. d. Touw uit Den Haag de wisselbeker overhandigde en een ererondje met hem over het terrein maakte. Uitslagen : Eenspannen tuigpaarden, nleuwellngenklasse (tot f 300): 1. Hilco, E. Gomarus te Ruinerwold; 2. Piësta, J. Piëst.te Onna, rijder H. Spin; 3. Colonel, J. C. Hendriks te Koekange. Hierna vond een parade van de Landelijke Rijverenigingen plaats, die alle bewondering wegdroeg. Eenspannen tuigpaarden, limietklasse: 1. Hocus, A. Hagedoorn, Utrecht, rijder Verwey; 2. Sonja, Westendorp, Hengelo; 3. Majoor, A. Hendriks, Koekange. Eenspannen tuigpaarden, limietklasse (tot f800): 1. Prins van Oranje, A. Hagedoorn, Utrecht, rijder A. Verweij; 2. Kieno, E. Kok, Groningen, rijder J. Offringa; 3. Waldo, A. Bloemen, Hengelo. Eenspannen tuigpaarden, open klassa: 1. Janco, P. C. v. d. Touw, Den Haag; 2. Gelrus, E. Hommes te Groningen; 3. Artlst, P. C. v .d. Touw, Den Haag, rijder van Delden.
Tweespannen tuigpaarden, Urni-u. (tot f500): 1. Waldo-Sonja, a. r , ' men, Westendorp; 2. Juline-Ceciii a Spijkervet, Steenwijk; 3. Hocus-p n ' A. Hagedoorn, Utrecht, rijder A v US ' wey. * r " Tweespannen tuigpaarden, open n 1. Grootvorst-Hendo, Vita New-Y 0 u Amsterdam, rijder Caspers; 2. j an Artist, P. C. v. d. Touw, Den Ha a °°' 3. Gelrus-Ebert, E. Hemmes, Gron^' ° Tandems, langspannen, 2-wieli» *• tuig: 1. Janco-Artist, P. C. v.
"CONCOURS HIPPIQUE TE MEPPEL Goede deelname, weinig publiek". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
BURGERLIJKE STAND ANLOO. Verder geen aangiften. 22—26 Juli 1950. Geboren: Geertje Jantje, dv A. l Jipping en R. I Poelman; Jan, zv j Boer en J. Knijp. Ondertrouwd: H. Houwing 29 j, t e Amsterdam en T Pieters 25 j. Getrouwd: cl. Aalders te Hengelo en J. A Hamminga. Overleden: Gene. BORGER 20—26 Juli 1950. Geboren: Jacoba, dv R. Brouwer ea C. Akker; Hillechien Jantje dv L. Wolf en A. IJdens; Trijntje Geesieii dv W. Smalbil en F. Zwiers; Willempje Johanna dv J. R. Warringa en L. K
"BURGERLIJKE STAND". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
Arbo 29 v. Goole n. Faxe; Borelli 28 p. Holtenau n. Rotterdam; Deo Gloria 28 te Sundsvall; Kathieen 28 te Stugsund; Mutua Fides 29 te Delfzijl verwacht; Marva 28 te Delfzijl; Nautilus 28 v. R'dam n. Cherbourg; Noordstad 28 te Emden; Riek 28 v. Delfzijl n. Skaelskör. Troepenschip „Nelly" ontscheept Om acht uur begon Zondagmorgen aan de Lloydkade te Rotterdam de ontscheping van het troepentransportschip „Nelly". Met dit schip arriveerden 1582 militai en en burgers, ten dele in gezinsverband, uit Indonesië. Namens de Koningin werden woorden van we'kom gesproken door kapitein mr J. C. Buhrmann, namens de regering door generaal-majoor W J. K Baay en door kapitein W. Erdmann namens de inspecteur-generaal van de Koninklijke Landmacht, prins Bernhard. De commanderende officier der troepen aan boord, vertelde, dat gedurende de overtocht helaas drie kinderen zijn gestorven. Generaal-majoor E Engles, oud-commandant van de 7December-divisie en mevr. Spoor woonden de ontscheping bij.
"Waar zijn onze schepen? KLEINE VAART". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
HONDSDAGEN.... ORANJEBOOM BlLti! (Advertentie)
"HONDSDAGEN....". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
door J. D. VAN EXTEB
76. De burgemeester staart de bakker verbaasd aan. Het gezicht van Eek Roomhoorn is niet meer te zien, een grote klodder room druipt langzaam over zijn gezicht naar beneden. „Wat is er met U aan de hand?" roept de burgemeester. „Hoe komt dat?" Eek weet zo gauw geen antwoord te vinden. Daarom veegt hij eerst omslachtig de room uit zijn ogen en mompelt dan wat: „Ja, een plotselinge windstoot, ik denk dat er wat room uit
de bomen viel!" „Room uit de bomen?" herhaalt de burgemeester verbaasd, „Hebt U hier dan ook al roombomen? Waar zijn die dan? Ik zie ze niet!" „Oh, die roombomen staan wat verder op", roept Eek Roomhoorn uit en krijgt het hoe langer hoe benauwder van angst. „Nu, dan gaan we maar eens verder kijken, bakker," zegt de burgemeester. „U hoort straks nog wel van ons". En hij wandelt weer door met zijn wethouder.
"Pim Pam Pom". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
YfilloW Transparant -appels rijpen nu reedt De Eerste Pruimen volgen spoedig Geeft reeds thans Uw bestellingen óp s.v.p. 's ochtends Telefoon 2329 „Da Nijenhof", Fruittuin, Assen (Advertentie)
"„De Nijenhof", Fruittuin, Assen". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002
Vorige week Dinsdagmiddag zfl n twee monteurs van het West-Indisch bedrijf van de KLM met het sportvliegtuig voor een korte vlucht van 't Curagaose vliegveld Hato vertrokken. Toen zij 's avonds nog niet waren teruggekeerd werd men ongerust en werd er door leden van de aeroclub en de KLM in opdracht van het gouvernement naar hen gezocht. Niet alleen zncht men de eilanden Curagao, Aruba en Bonaire af, doch ooi: de Venezolaanse kust. Per radio werden de schepen gewaarschuwd. Tot op heden zijn zij niet teruggekeerd pn het zoeken is thans gestaakt. AanBenomen wordt, dat de twee monteurs J. W. Out en T. C. den Uyl zijn verongelukt. De heer Den Uyl zou binnenkort repatriëren.
"Twee K.L.M.-monteurs op Curaçao vermist". "Provinciale Drentsche en Asser courant". Assen, 1950/07/31 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMDA03:000147629:mpeg21:p002