Vrijdag 27 Mei 1904. (Waarnemingen van des morgens 8 uur.) Barometerstand. g £ O c -o 4J fcO G ,G u ■o p Toestand der lucht. Gron. Helder. De Bilt. Vliss. Maastr. jmM. : mM.' 761 760 J760 \ 760 j ZZW 760 |762 760 761 760 ,703 Z zzo zo z I I 2 , 263 2,66 7c>jbewolkt 68 Bedekt ó 4 „ regen Overzicht, van den weeratoestand in Europa. De depressie boven de Golf van Biscaye heeft zich in Noordelijke richting verplaatst en is in diepte afgenomen ( Scilly eil., — waar 20 cM. regen .viel, — 759 mM.). Ook het gebied van hooge drukking boven het Zuidelijk deel der Oostzee, nam in beteekenis af (Memel, 771 mM.). De veranderingen van temperatuur loopen uiteen. Verwachting: Matige, meest Zuidwestelijke wind; wat minder hooge temperatuur. Sibru.
Arnhemsche courant
- 27-05-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 27-05-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5488
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
ARNHEMSCHE COURANT van Vrijdag 27 Mei 1904. TWEEDE BLAD. METEOROLOGISCHE WAARNEMINGEN.
Arnhem, 27 Mei.
Thermometer (8 u. 70 0 12 u. 77° F.) Fortin's Barometer, B. Holsboer, (12 u.) 762.3 Rijzing 2.0 mM. Stilstand. Windstreek WZW. Windkracht 1. Hoogte van den waterspiegel aan de peilschalen te Amhem bij de brug: 9.11 M +■ AP. = Amst. Nulp.) w . 2.i 4 Mbov.of+Arnh.Nulp. ) was ' cM - Te Keulen 3.04. Was 23 cM. MAAN : L. K. 7 Mei. N. M. 15 Mei. E. K. 22 Mei. V. M. 29 Mei.
STOOMSCHEPEN.
De „Soerabaja", van Java naar Rotterdam, arriveerde 26 dezer te Suez. De „Salak", van Rotterdam naar Java, vertrok heden van Marseille. De „Ixion", van Batavia naar Amsterdam, passeerde 21 dezer Perim. De „Madura", van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 25 dezer te Padang. De „Prins Hendrik", van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 25 dezer te Sabang. De „Prins der Nederlanden", van Amsterdam naar Paramaribo, passeerde 25 dezer Ponta do Arnel. De „Amsteldijk". van Rotterdam naar Newport News, passeerde 26 dezer Lizard. De „Rotterdam", van New-York naar Rotterdam, vertrok 26 dezer van Boulogne.
STATEN-GENERAAL. TWEEDE KAMER. Zitting van 26 Mei. Drankwet.
Bij het opmaken van de voordracht voor een Raadsheer in den Hoogen Raad, werd gekozen bij eerste stemming tot eersten candidaat, met 52 van de 72 stemmen, mr. W. J. Karsten, raadsheer in het Gerechtshof te 's-Gravenhage, die No. 1 op de aanbevelingslijst van den Hoogen Raad stond. Tot tweeden candidaat mr. Gratema, rechter te Rotterdam; — tot derden candidaat mr. Van Goor, raadheer te Amsterdam. De lijst zal aan de Koningin worden toegezonden. Daarna is voortgezet het debat over de drankwet en wel over artikel 10, opsommende de gevallen, waarin Burg. en Weth. vergunning moeten weigeren. Minister Kuyper bestreed met nadruk het amendement-Rink, om in spoorwegwachtkamers drankverkoop niet te verbieden. De heer B o 1 s i u s verklaarde zich tegen het amendement-Rink, omdat door het toestaan van drankverkoop in wachtkamers de consequentie zou moeten leiden ook aan te nemen het amendement Fock, om drank verkoop in gebouwen, toebehoorende aan Rijk, Provincie, gemeente en waterschap, niet te verbieden. Tegen dit laatste had spreker te groote bedenkingen. De heer Rink verdedigde nader zijn amendement. Bij het verder debat — waarbij ook de heeren Melchers en Talma het amendement-Rink bestreden — deed de Minister, naar aanleiding van eene vraag van den heer van Raait e, uitkomen, dat de weigeringsbepaling voor vergunning in wachtkamers alleen slaat op nieuw aan te vragen vergunningen. Voor de bestaande vergunningen voor drankverkoop in spoorwegwachtkamers zullen bij overgangsbepalingen regelingen gemaakt worden. De heer B o 1 s i u s lichtte vervolgens een amendement toe om te schrappen de bepaling, dat de vergunning geweigerd moet worden, indien de localiteit zich bevindt op een verdiepjng of beneden den beganen grond, als zij niet aan de zijde van den openbaren weg ligt of als zij niet van den openbaren weg af een volledig inzicht geeft. Spreker deed uitkomen dat de Gemeenteraad toch nog altijd bevoegd zal zijn voor bepaalde buurten vergunningen te weigeren of slechts onder bepaalde voorwaarden te verleenen. Beter dan door 't gordijntjesverbod is clandestiene verkoop tegen te gaan doorgrooter politiemacht en strenger straften. Spreker zou bijv. 't verbod voor den bierhuishouder om sterken drank in voorraad te hebben, willen uitbreiden tot de geheele woning van den bierhuishouder. De heer Schaper was ook tegen het gordijntjesverbod en wilde alleen voor kelders vergunning weigeren. De Minister verdedigde de verbodsbepalingen in het belang om den clandestienen verkoop enz. tegen te gaan en om het herbergleven op hooger peil te brengen. Echter liet hij de beslissing aan de Kamer over. Mocht het amendement-Bolsius worden aangenomen, dan
zal de Minister een anderen, krassen maatregel tegen clandestienen verkoop voorstellen. De heer L i e f t i n c k bestreed met het oog op de practische gevolgen de Regeeringsvoorstellen en raadde aanneming van het amend.Bolsius. aan. Spreker betoogde dat 't heel knappe menschen kunnen geweest zijn, die verbodsbepalingen hebben voorgesteld, maar allesbehalve practische menschen zijn het geweest. De heer Troelstra protesteerde er tegen dat de Minister met kleine middelen groote euvelen bestrijdt. Spr. oordeelde dat de Minister van de praktijk absoluut niet op de hoogte is en deze wet dan ook geen knip voor den neus waard is. De heer S m e e n g e lichtte een amendement toe om te schrappen de bepaling, dat vergunning geweigerd wordt wanneer de verzoeker niet is een natuurlijk persoon of wanneer vergunning door onderscheidene personen gezamenlijk wordt gevraagd. Door de commissie van rapporteurs en den Minister werd dit amendement bestreden als onaannemelijk. De heer Talma bestreed het; maatschappijen sterven niet, dus wordt daarbij het uitstervingsstelsel van vergunningen krachteloos. Buitendien kunnen buitengewone inrichtingen van maatschappelijk verkeer toch in elk geval vergunning krijgen, Ook al is het maximum nog niet bereikt. Ook de Minister legde daarop bij nadere verdediging van de bepaling den meesten nadruk. Voorts zou het schrappen van de bepaling een groote macht geven aan het groot-kapitaal in het sociale leven. De heer Rink (een der mede-voarstellers van het amendement-Smeenge) doet de toezegging, dat de voorstellers bereid zijn, ingeval het absolute verbod vervalt, een voorstel te doen, strekkende tot het binden van een vergunning' aan een maatschappij verleend aan een termijn van 15 jaren De Minister merkt op, dat het bezwaar voor het oprichten van een aantal schijn-vennootschappen door de dezelfde personen zou blijven bestaan. Het amendement-Fock (schrapping van het verbod van tappen in overheidsgebouwen) krijgt 41 stemmen voor en 41 tegen, zoodat in de volgende zitting moet overgestemd worden. Besloten wordt, nu ook de andere stemmingen tot heden uit te stellen.
Voorgestelde amendementen. De heer Talma stelt voor : ie. Artikel X worde gewijzigd in dien zin, dat in art. 3, sub 20, worden gelezen: „Wanneer bij de aanvrage eener vergunning ingevolge art. 2a, tweede lid, blijkt, dat een der beide vergunningen, waarvan afstand is gedaan, stond ten name van den verzoeker." Sub 21 worde gelezen: „Wanneer de verzoeker is de tusschenpersoon voor iemand, die in een der onder 13—17, 19 en 20 vermelde gevallen verkeert." 2e. Artikel XI worde gewijzigd in dien zin, dat in art. 3a, eerste lid, na „2e." worde ingevoegd. indien binnen de laatste vijf jaren tweemaal eene vroegere vergunning, den verzoeker verleend, werd ingetrokken op grond van art. 9, 6e; 3e."
Wijziging van Hoofdstuk V (Binnenlandsche Zaken). Een wetsontwerp is ingediend tot verhooging van den post voor arme krankzinnigen met f 10,000 en van de kosten voor onderwijs-examens met f 13,000, van de bijdragen aan de gemeente voor lager onderwijs met f 55,000 en voor reis- en verblijfkosten voor examen-commissies enz. van f 4900; voorts tot vermindering van een voorschot aan de Rijksverzekeringsbank met f86,800. Schipbeek en Regge. Het bleef, blijkens het Eindverslag, de aandacht trekken, dat het stroomgebied van de Regge met betrekking tot de mogelijkheid van bevloeiingsinrichtingen geheel wordt achtergesteld bij de langs de Schipbeek gelegen gronden. De bepaling toch, krachtens welke de Rutbeek alleen dan water uit de Burserbeek kan ontvangen, wanneer de afvoer van laatstgenoemde beek boven de Oortjes-brug 8.4 M 3 per seconde te boven gaat, komt feitelijk hierop neer, dat des zomers niet dan bij hooge uitzondering water voor bevloeiing aan de Rutbeek zal worden afgestaan.
BUITENLAND. De oorlog in Oost-Azië.
De telegrammen aan de verschillende Engel - sche couranten bevatten heel wat belangrijk nieuws. Het voornaamste is wel, dat de Japanners gisteren Kin-tsjou hebben ingenomen. Reeds eenige dagen loopen er geruchten van hardnekkige gevechten in de buurt van deze plaats en in het bericht van de inname van Kin-tsjou wordt ook gezegd, dat de Japansche artillerie eenigen tijd de stellingen bombardeerde, dus dat stemt overeen. Donderdagmorgen werd tot de bestorming overgegaan en 's middags moesten de Russen terugtrekken naar de hoogten ten Zuiden van de stad, waar zij de verdediging voortzetten. De Japanners leggen licht spoor aan om belegeringsgeschut naar Port-Arthur te brengen. Dus spoedig zal ook hier het spel beginnen. We hebben al vaak berichten uit de belegerde stad gehad, waarin melding werd gemaakt van parades, feesten, muziekuitvoeringen, enz., doch nu wordt er ons een ander tafereel geschilderd van den toestand. Er wordt half rantsoen uitgedeeld en om den anderen dag drie-kwart. De vrouwen en kinderen zitten in de binnenste forten in holen onder den grond, zooiets als a la Kimberley. De krijgstucht wordt er streng gehandhaafd, drie schildwachten, die slapend op
hun post werden bevonden, zijn doodgeschoten. Wij gelooven, dat dit bericht meer met de waarheid zal overeenstemmen. Uit het Noorden, bij Haitsjeng en Liao-jang is ook weer nieuws. Of dit echter geloofwaardig is, durven wij niet zeggen. De Russen meenden daar, dat de Japanners bij Fengwang-tsjeng waren teruggetrokken. 15000 Russen, die op weg waren naar Hait-sjeng, werden eehter plotseling door 30000 Japanners aangevallen. De Russen verloren 1000, volgens andere berichten 4000 man, Nu die opgave van verliezen doet er minder toe, de vraag is, of het mogelijk is, dat de Russen niet bekend zouden zijn geweest met de aanwezigheid van3oooojapanners in die streek. Zoo'n leger kan men maar niet onzichtbaar maken en dan, dat plotselinge overvallen van die 15000 Russen is ook'vreemd, dat kan men wel doen met 50 of 100 man, maar niet met 30000. Het zal zich wel anders toegedragen hebben, wanneer er ten minste gevochten is. Indien dit zoo is, is het ook vreemd, dat de Japanners die 9000 Russen, die te Nioetsjwang heeten te zijn, daar rustig in hun rug laten zitten. Ter zee is niets voorgevallen. Wel bericht admiraal Witthoeft, dat Japanners den I5en trachtten de reede van Port-Arthur met mijnen te versperren, waarbij een stoomboot en twee torpedobooten zijn vergaan. Van den i8en tot den 21 en werden op de reede van Port-Arthur elf Japansche mijnen opgevischt. Uit Dalny werd het stoomschip Amoer, een baggerschip en een stoombarkas naar PortArthur gebracht. Wij begrijpen niet goed, waarom de Japanners voort zouden gaan mijnen te strooien, die gevaar voor hun eigen schepen opleveren, terwijl de haven van Port-Arthur toch verstopt is. Wij kunnen eindigen met de mededeeling, dat de Russen nu wel inzien, dat zij bij het uitbreken van den oorlog totaal niet gereed waren, maar zij zijn overtuigd, dat generaal Koeropatkin zoodra hij klaar is, als een maaimachine Korea zal schoonvegen zoodat de laatste Japanner wanhopig in zee zal springen. Als ze er dan bij Port-Arthur maar niet weer uitzwemmen ! — De Russische Regeering heeft volgens de „Standard" de reeders te Antwerpen en Rotterdam verwittigd, dat zij dertig groote stoomschepen noodig heeft. De schepen moeten einde Juni te Libau wezen om de Oostzeevloot naar Oost-Azië te vergezellen. Volgens andere Londensche bladen probeert Rusland reeds te Rotterdam en Amsterdam schepen te koopen, maar lukte 't daar niet, vanwege de oude Hollandsche fout: „asking to much". Een particulier telegram uit Antwerpen aan het „Hbld." meldt over de crisis in de diamantindustrie in België: zooals te verwachten was bleef het antwoord der diamantbewerkers aan de patroons niet uit. Inderdaad werd hedenavond een circulaire uitgegeven, geteekend door den heer Jan Bartels, waarin heftig geprotesteerd wordt tegen de beweringen der patroons. Deze hebben, heet het, stelselmatig alle voorstellen verworpen en hun oppositie gaat enkel uit van hoogmoed en politieke bedoelingen. Wat hun groote liefde voor Antwerpen's nijverheid betreft: dit is geheel onjuist, want zij waren het en niet de bewerkers, die de industrie hebben overgeplant naar Amerika. Verder zegt de heer Bartels dat het intrekken der ingediende voorstellen de bewerkers geheel onverschillig laat. De circulaire sluit met de verklaring dat de houding der patroons de bewerkers nog meer aanzetten zal om in den strijd te volharden. De begrootingscommissie uit de Oostenr ij k s c h e delegatie keurde het buitengewone krediet voor leger en vloot goed. In O o s t enrij k wordt een krachtige beweging op touw gezet tegen de nieuwe eischen door de Regeering op militair gebied gesteld, welke eischen hoogere uitgaven tot het aanzienlijk bedrag van 391 millioen kronen noodig zullen maken. Te Weenen is de agitatie reeds begonnen. Hier hebben gisteren tal van vergaderingen plaats gehad, meest door socialisten belegd, en groote troepen betoogers trokken door de straten, schilden meevoerende waarop tegen de verhooging der militaire uitgaven op een tijdstip, dat het volk een ernstige crisis doormaakt, werd geprotesteerd. — Te Weenen wil men als tegenmaatregel tegen de uitsluiting der arbeiders in de bouwvakken, 30000 arbeiders naar hunne haardsteden zenden om de aannemers zoo door gebrek aan werklieden te dwingen, de uitsluiting op te heffen. In berichten uit Petersburg wordt nu het verhaal omtrent den aanslag tegen het leven van den Keizer van Rusland door de dochter van Professer Merjeivsky beraamd, voor geheel en al ongegrond verklaard. De genoemde jongedame is echter wel in hechtenis genomen wegens het deelnemen aan revolutionnaire woelingen. Uit Londen wordt aan de „Standard" uit Pretoria gemeld : Uit de vorming van een Boerenverbond, waartoe het op het congres te Pretoria gekomen is, welk verbond zich aansluit aan denKaapschen Afrikaander Bond, zijn de Boeren vast besloten langs vredelievenden weg weer de macht in handen te krijgen. Oppervlakkig waren de toespraken op het congres allerloyaalst, maar inderdaad waren zij tegen de regeering gericht. De idealen der Boeren zijn veranderd. De patriotische de la Rey slaagde erin den Boerengeest weder op te wekken. Gisterenmiddag ontving Sir A. Lawley, de luitenant-gouverneur, de congresleden in de Raadzaal, die met Boeren gevuld was. Lawley zette zich in den stoel van president Krijger. Generaal Botha sprak hem in het Hollandsch toe; hij weigerde Engelsch te spreken. Esselen moest alles vertolken, zoowel andere Boeren-toespraken
in het Engelsch als het antwoord van Lawley in het Hollandsch. Lawley sprak gematigd en verzoenend, maar hij gaf met klem te verstaan, dat hij niet van het aangenomen beleid kon afwijken. De Boeren hoorden later Lawley bewegingloos, maar blijkbaar misnoegd aan. De correspondent der „Standard" waarschuwt de Engelschen, dat zij deze Boerenbeweging niet moeten onderschatten; anders zullen zich de oude misslagen in Zuid-Afrika herhalen. Andries Cronjé (de Transvaalsche) heeft openlijk zijn landverraad herroepen. Hij bidt om vergiffenis voor zijn zonde, tegen de Boeien misdreven door Nationale Verkenner te worden in dienst van de vijanden des lands. De Regeering der Vereenigde Staten verscherpt den laatsten tijd telkens de maatregelen tegen de emigranten. Thans heett zij besloten, dat emigranten minstens 10 dollars bij zich moeten hebben, ook wanneer zij van een plaatsbillet voor den trein voorzien zijn en door bloedverwanten worden opgewacht. — Een particulier telegram van de Frankf. Zeitung meldt: De Regeering van Venezuela koopt wapens aan, voornamelijk artillerie, voor de havens Porto Cabello en La Guayra. Een Fransche firma leverde voor 300.000 dollars kanonnen. Deze oorlogstoerustingen wekken hier verbazing, daar voor korten tijd alle geschillen met naburige staten zijn bijgelegd. In Washington vreest men voor complicaties met de mogendheden over de termijnbetalingen van de schadeloosstelling die nog door Venezuela verschuldigd is. Uit Antwerpen wordt gemeld, dat twee handelsvaartuigen die uit Colombo naar OostAzië vertrokken waren, verdwenen zijn. Men vermoedt dat ze op drijvende mijnen gestooten en in de lucht gevlogen zijn. De booten waren wel verzekerd tegen oorlogsgevaar, maar het zal wel nooit te bewijzen zijn, dat zij door een mijn verongelukten. Belgische en Engelsche verzekeraars trachten de Regeeringen te bewerken door middel van de diplomatie het kwaad van de mijnen in volle zee te stuiten. — Heden zal te Berlijn beslist worden over de beëindiging der staking van de bakkersgezellen. Drievierden der patroons moeten de eischen hebben ingewilligd en de gezellen hopen, dat de overige patroons ook langzamerhand tot de bij de anderen verkregen loonsverhooging zullen overgaan. — De „Times" verneemt, dat de Koning van Spanje waarschijnlijk dezen zomer een bezoek aan Berlijn zal brengen, en dat Prins Ferdinand van Bulgarije van plan is deze stad de volgende maand te bezoeken. Het eerste bezoek zal wel plaats hebben ongeveer ten tijde der groote manoeuvres, tot het bijwonen waarvan Koning Alfonsus de uitnoodiging heeft aanvaard. — De kantonale Raad van Bern heeft een verordening vastgesteld, waarbij ook in dat kanton de lijkverbranding wordt toegestaan. — President Krilger is gisteren uit Mentone naar Clarens vertrokken. Hij schijnt een zeer goede gezondheid te genieten. — De Italiaansche Minister der Posterijen, markies San Guliano, is Maandag op eene wandeling te Catania door zeven boosdoeners aangevallen. Hij verdedigde zich krachtig en ontkwam, na eerst van zijn horloge en eenige goudstukken beroofd geworden te zijn Het geval verwekt te Catania veel opspraak.
KUNSTEN, LETTEREN, WETENSCHAPPEN.
De herinnering is het eenige paradijs, waaruit wij niet kunnen worden verdreven. (Jean Paul.) Vrijdag 27 Mei Nutsgebouw, (Groote Zaal) voordracht van den Bóeren-Generaal van Zijl, ten voordeele van de ongelukkige kolonisten, 8 u. Zaterdag 28 Mei. Stads-Schouwburg, „Goudmuiltje", voorafgegaan door Liederen en Duetten, 8 u. Zaterdag 28 Mei. Place Royale, Schaakv. 8 u. Zondag 29 Mei. Musis-Sacrum, MiddagConcert, A. O. V., 2'/ s u. Zondag 29 Mei. Musis-Sacrum, Avond-Concert, A. O. V., 8 u. (Afscheid van den directeur J. Martin S. Heuckeroth). Dagelijks: Wereld-Panorama, Groote Markt 160. Reis door een der schoonste gedeelten van Europa, n.1. door Noord-Italië (van Milaan tot Venetië). Julius Röntgen jr.., die hier onlangs met succes optrad als solist op eene matineé der A. O. V., is benoemd tot concertmeester bij het orkest te Duisburg. — Mevrouw Schwab—Weiman gaat met 1 Aug. naar het Nederl. Tooneel. — Aan Weingartner is gisteren te Amsterdam door een groote menigte, waaronder bijna het geheele Concertgebouw-orkest, uitgeleide gedaan bij zijn vertrek. Ook daar werd de geniale kunstenaar toegejuicht, tot de trein uit het gezicht verdwenen was. — Bij het muziekfeest te Leeuwarden, op 3 en 4 Juni a.s. te houden, zullen als solisten meewerken Anna Kappel, Adrienne Kraus, Jos: Tijssen, dr von Kraus, Carl Flesch e.a. Uitgevoerd wordt o.m. Handel's „Messias". — Verschenen, te Amsterdam bij S. L. van Looy: De zaailingappel, zijn geschiedenis en zijn toekomst, door K. Siderius. Het boekje wordt verduidelijkt door vier gekleurde platen en veertien penteekeningen van L. Klauer, benevens zes photografische opnamen van J. H. van der Laag. De lezing is vooral voor deze streken, waar zooveel aan fruitteelt gedaan wordt, aan te bevelen.
FINANCIEEL NIEUWS.
* Zutphen, 26 Mei. In de algemeene vergadering van aandeelhouders der Eerste Nederl. Hagelverzekering-mij., verzekering tegen vaste premie, alhier gevestigd, werd de rekening en verantwoording goedgekeurd. Dit jaar was voor de Maatschappij gunstig. Het premieinkomen bedroeg f 17,770.66, tegen f 19,684.29 in 1902 en f 19171.33 in 1901. De schaden beliepen f 3985.29 tegen f 9455.02 in 1902 en f 1655.19 in 1901. Het nadeelig saldo op 31 Dec. 1903 bedroeg f 14,819.02 6 , tegen f 19,273.28 in 1902 en f20,754.61 in 1901. De aftredende commissaris, de heer K. G. J. Völcker van Soelen, werd herkozen. t De gisteren te Amsterdam gehouden algemeene vergadering der „Maatschappij voor beheer en bewaameming" heeft de balans en wjnsten verliesrekening over 1903 goedgekeurd en na ruime afschrijvingen liet dividend bepaald op 6 pet. De verkregen resultaten, evenals de vooruitzichten voor het loopende jaar, worden in het verslag in ieder opzicht gunstig genoemd, terwijl uit den aard der zaak de vennootschap van elk verlies gespaard bleef. De aftredende commissaris, de heer Henri Gouda, werd als zoodanig herkozen.
IHededeelingen van BRANTSMA & WAALKENS (voorheen Julius Oppenheim & Co.) Koersen van Amsterdam. Amsterdam Integralen .... 3 pet. Nederland . 5 pet. Mexico, binn. Koninkl. Petrol.. . Atchison .... Denver Erie Kansas City . . . Kansas City Pref. . Missouri .... Norfolk Ontario South. Railw. . . South. Pacific . . Union Pacific . . Conv. Union Bonds Steel common . . Car and Foundry . Grand Trunk Ord.. Rock Island Ord. . New Orleans Ord. . Middenkoers Openingskoers. 27 Mei 731/ 8 93 4° l /2 559 7oY 8 20 23 5 /i6 i97s 37 9 /i6 IÓ 2lV 3 20l/ 8 46 82 y, 9 1 Vi« I7 9 /l6 207/ 8 9 1 /» 25 Mei 26 Mei 78'/s 78Vi6 93 93 4° u /ic 40'7l6 560 559 '/ 2 7° S /l6 7° l U 2oVs 23 6 /i6 23 n /sa 19 Va I 9 9 /gj 37 7 /16 37 6 /i6 ïóVss I67 3J 557* 5 61 /s 2l7l6 2° 7 /l6 207s 45 9 /i6 457a 827/33 82"/ 8 95 S U 957* 9 u /i6 974 i7 n /s s i77s I3 5 / S I3 U / I 6 20 U /l6 21732 97.6 9 3 ls2
Koersen van Londen. Slotkoera. Londen 2 Y, pet. Consols . Atchison .... Baltimore & Ohio . Canadian Pacific . Erie Missouri .... South. Railw. . . South. Pacific. . . Union Pacific. . . Steel common . . Rand Mines . . . Rio Tinto .... Volgende accountConsols account 1 25 Mei 26 Mei 9o7 8 9O7S 7° 7 /ig 7i 797S I 20 s ' 8 8°7 8 121 23 U /l6 227/s 16 IÓS /l6 207 4 207s 4674 47 7s 847s 85 7s 97s 9 V» io n /i6 i°7s 5i 5°7s dagen 8—10 Juni Juni 1904. Vioegkoers. 27 Mei 9 0 Vs 7oVs 79 s A 120V4 23 6 /s 16 207/ 8 4Ó 1S /l6 85VS 9 5 /l6 I0 9 /l6 51 '04. Vragen en aanbiedingen van I'rovlnciale, Gemeente-, Waterschapsobligaties en incourante fondsen van de firma BRANTSMA & WAALKENS (voorheén Julius Oppenheim & Co.) te Arnhem. No. GEVRAAGD. 1485. 5 aand. Noord-Willemskanaal 15 °/ 0 1507. f5000 volgest. aand. Spoorw.Mij „De Veluwe" lijn Ede— Barneveld—Nijkerk. . . . Offerte 1517. 2 aand. Nieuwe Arnh. Courant Offerte AANGEBODEN 4846. f 2000 aand. Stoomtr. Zutphen— Emmerik Bod 4934. f 1000aand.Ned.-Am.Hyp.bank 140 , 5002. f500 aand. Amst. Stoomb.-Mij Bod 5004. f 9000 aand. Stoomscheepsslooperij „Frank Rijsdijk". ... 80 , 5018. f5000 5 pet. Intern. Koolzuur Cylinder-Mij 100 , 5038. f 4000 aand. Mij Zorgvliet . 75 , 5042, f 5000 (10 pet. gest.) aand. iNed. Mij van Verzekering 's-Hage . 73 , 5044. f 1000 (10 pet. gest.) aand. Z.Holl. Mij van Levensverz. en bij Ziekte Bod 5054. f 100 4 pet. Holl. Credietbank 97 Vs • 5056. f8000 4 pet. obl. Stoomtr. Old.Pekela § 98 7» » 5060. f 2500 aand. Cultuur-Mij Gledagam Pantjoer 110 . 5090. f5000 aand. Ned. Mij. van Verzekering (10 pet. gestort) . . 73 , 5106. f 3000 4 pet. aand. Hermandad (waarop gestort 20 pet.). . 85 „ 5110. f 1000 volgef. aand. Ned. Cacaofabriek Helmond ... . Bod
5112. 5 aand. a f 1000 (waarop gestort 10 pet.) ie Levensverz. Maatij zonder geneeskundig onderzoek te Amsterdam Bod 5130. 2 a f500 aand. GuydeCoral&Co. Bod 5136. f 10,000 4 pet. gem. Lonneker § 101 „ 5142. f 10,000 4 pet. Zutphen 1904 § ioi'/s „ 5144. f7,000 4 pet. Arnhem 1904 § 102 „ 5146. f2000 3 pet. Gem. Amsterdam 1895 § 9° § ' .uporii o< k betaalbaar te Amsterdam. Vragen en aanbiedingen worden kosteloos geplaatst. Bij uitvoering: provisie 1/8 pet. (f 0.50 per stuk als minimam). Aile opgaven te adresseeren aan de firma BRAKTSMA & WAALKENS, Nieuwe Plein no. 9 te Arnhem. Telefoonnummer 1060. Be noteering wordt maandelijks gepubliceerd. Alle Provinciale-, Gemeente- en WaterschapsObligaties worden door ons tegen de hoogste koersen gekocht.
BENOEMINGEN enz.
Bij Kon. Besl. is, met ingang van 1 Juni, aan den directeur W. A. J. Kristen, werkzaam ten bureele van den inspecteur der posterijen en telegrafie te 's-Hertogenbosch, op zijn verzoek, eervol ontslag verleend uit 's Rijks dienst. Bij Kon. Besl. zijn benoemd: in de provincie Geldet land: in het bestuur van den polder Oosterwolde: tot heemraad, E. van Aller, te Doornspijk, E. van de Weg, te Oldebroek, en W. Veldkamp Gz., te Elburg; en tot plaatsvervangend heemraad, J. de Leeuw, te Doornspijk; tot heemraad van den polder de Goilberdinger en Everdingerwaarden, provinciën Gelderland en Zuidholland, D. Bassa, te Hagestein. — De Minister van Koloniën brengt in de „Stct." (no. 122) ter kennis van belanghebbenden, dat voor veertien studenten in de geneeskunde aan een der Nederlandsche universiteiten de gelegenheid bestaat om tusschen 1 Augustus 1904 en ultimo Juli 1905 ter opleiding te worden genomen voor de betrekking van officier van gezondheid 2de klasse bij het leger in Ned.Indië, onder genot van een subsidie van f 4000. Men zie verder de „Stct."
Advertentie
INGEZONDEN 8SEDKDËELINGB» BETREFFENDE HANDELSZAKEM. Brandnetelflanellen ƒ 1.50, ƒ 1.60, ƒ 1.70 enz. Alleen in de Katoenbaai.