's-Gravenliage, 5 Sept. Uit zeer goede bron kan worden medegedeeld, dat Duiten twijfel vast staat, dat H. M. de Koningin persoonlijk in de legerplaats te Milligen het vaandel aan het 9e regiment infanterie zal uitreiken op 10 September.
Arnhemsche courant
- 05-09-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 05-09-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5573
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
LAATSTE BERICHTEN.
Inhoud van Tijdschriften.
„De Nederlandsche Spectator" no. 36 : Arestophanes Plutus. — Drie boeken over kinderen, door Henriette Goudsmit. — In het Zuiden, door A. W. Weissman. — Brieven naar aanleiding van „Brieven", door Neilie. — Pluksel (Homerisch ?). — Plaat: Deventer Congreskoek na twaalven. — „Deutsche Wochenzeitung" no. 36 : Ungerechtfertige Verdachtigung der deutschen Flotte. — Der internationale Sozialisten Congress zu Amsterdam. — Zur Kellnerfrage. — Die Besiedlung des Ordenslandes Preussen. — Schiffart. — Vermischtes. — Allerlei. — „Sociaal Weekblad" no. 71 : Ongevallenverzekering bij de landbouw. — Stille klagers, door juli. Keizer. — Ongevallenwet (kostwinner). — Aus einer kleineh Garnison. — Een Kamer van Arbeid voor mevrouwen en dienstmeisjes. — Motie-manie. — Een geslaagde coöperatie. — Kinderleed, door R. H. Sherard. — „De Kroniek" no. 506 : Een uitkomst voor den winkelstand. — De stemming op het congres. — De kinderarbeid en de Nederlandsche arbeidswetgeving, door H. Spiekman. — Schilderkunst. — Litteratuur. — „Le Fumeur" no. 2 : Onthaal in de pers. — Het rooken in Berlijn. — Shag. — Houten pijpen. — Shally. — In den trein. — „De Aarde en haar Volken", no. 40: In Midden-Bretagne, naar 't Fransoh van G. Gefroy. —- In 't bijblad : De naald als werktuig en sieraad. — Kunstmatige parelen. — „De Prins" no. 10: Portret van H. Colijn, kapitein-adjudant van generaal v. Heutsz. — De Christelijke militairen tehuizen in Nederlandsch-Indië. — Deéénoogige stier. —De Nassau Oranje-feesten te Breda, — Hoe Johanna Carthew carrière maakte. — De corlog in 't Oosten. — Misleid. — Verder verscheidene scherpe illustraties. — „De Hollandsche Revue" no. 8 : Foto van een zitting van het internationaal socialistisch congres te Amsterdam. — Een Hollandsche drijvende tentoonstelling. — Vliegende keukens. — De slangensmid. — De kleedinghygiëne bij het schoolgaande meisje. — Huizen zonder salons. — De „Hollandsche club" te New-York. — Karakterschets : dr. P. N. Hendrik Muller. — Revue der tijdschriften. — Het boek van de maand : Over homoeopn.thie, door dr. J. Voorhoeve. — „Elsevier" no. 9: Het Scheffer-museum le Dordrecht, door C. v. Son — Het Koninklijk instituut voor de marine, door adelborst D. c. T. V. — Würzburg. door G. B Hooijer. — Grusz aus der Ferne, door F. J. van Uildriks. — Roemeensche balladen, door Hélène Lapidoth-Swarth. — Bij het scheiden van de markt, schets uit Java's binnenland, door Creusesol. — Aan den dijk, door H. Lysen. — „De Natuur" no. 8: Gouden en stalen pennen. — Zeezwaluwen, door J. Daalder. — Het stofvrijmaken der wegen, door R. W. Tuinzing. — Aan het begin van het leven, door dr. Calkoen. — De decimale dagverdeeling, door J. v. d. B l eggen. — De snel telegraaf van Siemens en Halske, door dr. Huisken. — De dadelpalm, door dr. Snijders. — Onze zalmvisscherijen, door J. B. J. Loeff. — Petroleum en bezine-motoren. door J. G. Pouw Hz. — Voorts de gewone rubrieken.
Wekelijksch overzicht der faillissementen in het Arrondissement Arnhem.
vergadering van schui.deischers in de Raadkamer der Arrond.-Rechtbank. 9 Sept., voorm. 10 uur, S. A. Olijve, koopman te Nijmegen. Curator mr. A. v. d. Goes te Nijmegen.
9 Sept., voorm. 10V4 uur, J. R. Eibers, bakker te Nijmegen. Curator mr. A. v. d. Goes te Nijmegen. 9 Sept., voorm. 10V2 uur > firma S. A. Olijve en Co. te Nijmegen. Curator mr. A. v. d. Goes te Nijmegen. 9 Sept., voorm. io s / 4 uur, J. W. Langelaar, aannemer te Arnhem. Curator mr. H. W. Blaupot ten Cate te Arnhem. 9 Sept,, voorm. 11 uur, firma Gasparini. Bortoli en Co. te Nijmegen en hare leden Pieire Gasparini en Antonius Bortoli. Curator mr. J. F. van den Broek te Nijmegen.
GEMENGD NIEUWS UIT BINNEN- EN BUITENLAND.
Onder leiding van den heer D. Fockema, hoo'd-consul van den Alg. Ned. Wielrijdersbond zal van 17— 20 Sept. a.s. voor de leden een vierdaagsche toer per rijwiel door eenige der schoonste streken van ons land gehouden worden, waarvoor het programma als volgt is bepaald : 17 September vertrek van Amsterdam via Zaandam, bezichtiging Czaar-Peterhuisje, Monnikendam, bezoek aan Marken, terug over Monnikendam en per rijwiel naar Amsterdam. (50.3 K.M.). 18 Sept. Amsterdam, Hilversum, Baarn, Soestdijk en Amersfoort. (56 .1 K.M ). 19 Sept. Amersfoort, Garderen, Udlermeer, Apeldoorn, Beekbergen, Loenen en Apeldoorn. (70.6 K.M.). 20 Sept. Apeldoorn, Hoenderlo, Otterlo, Ede en Arnhem (49.9 K.M.). In Arnhem wordt de tocht ontbonden. Bondsleden die er aan wenschen deel te nemen, worden verzocht daarvan uiterlijk 5 Sept. kennis te geven aan genoemden hoofdconsul te Arnhem. — Onder de curieuze adressen, welke de post met onverdroten ijver uiaar steeds weet te ontcijferen, mag het volgende opschrift van een dezer dagen te Amsterdam behoorlijk bezorgden brief licht meetellen : Aan den korporaal Herman die verschenen Zondagavond om 9 uur op wacht stond aan de poort als zij maar vragen of Irj een meisje kan van het Duitsche seemansmision Catharina, dan komt de brief wel in handen als de brief niet te regt is dan komt ik hen zei een zondag terug halen maar hij komt wel in handen. Zijn adres is de 2de kazerne attelarie van de Muiderpoort af Alhier (Amsterdam). Aan de achterzijde had Catharina, behalve haar volledig adres, nog in hoekjes van het couvert geschreven : „de brief niet open breken voor dat hij in handen is als u blieft" en „de post deze brief niet waarom laten stuuren". Zooals gezegd: ze kregen mekaar, d.w.z. de korporaal den brief. („N. v. d. D.") — Vermoedelijk door opensluiting heeft men zich in den afgeloopen nacht te Amsterdam toegang verschaft tot een „huis van koop inet recht van wederinkoop", aan de Rechtboomsloot. Vele gouden en zilveren voorwerpen worden vermist. — In de Schie is bij Rotterdam het lijk bovengekomen door de bewegingen van eenschroefstoomboot het lijk van een meisje, dat op schoenen en kousen 11a geheel naakt was. Het is herkend als dat van de 16 jarige Cornelia Suurland. Dit meisje ging Woensdagavond naar den Doelen met een zusje om het concert ter gelegenheid van Koninginnedag bij te wonen. Door een of andere oorzaak is zij van haar begeleidster afgeraakt en sinds nier meer gezien. Reeds het ontbreken van nagenoeg alle kleeren was een aanleiding om aan iets anders dan aan een ongeluk te denken. Daar een onderzoek ook aan het licht heeft gebracht dat hoofd en lichaam met messteken waren bedekt heeft de justitie een onderzoek ingesteld. — De heer Ed. G. A. Fol, architect te Rotterdam, had Zaterdag het ongeluk om bij het springen van een tram op het Beursplein aldaar
te geraken onder een tram die van de tegenovergestelde richting kwam. Hem werd het linkerbeen afgereden. — Zaterdagmiddag werd de conducteur van de Staatsspoorwegmaatschappij Exter bij 't passeeren van een bocht nabij Dordrecht uit den bagagewagen geslingerd, zoodat hij bewusteloos bleef liggen. Hij bekwam zware kneuzingen. Te Dordrecht werd het eerste verband gelegd, waarna hij een paar uur later naar Amsterdam vervoerd werd waar zijn standplaats was. — Toen mevrouw K. te Deventer bezig was met het bakken van pannekoeken, trok haar ruim 2 -jarig zoontje een schaal met kokende olie van de aanrechttafel. Het kind kreeg niet alleen de olie over het lichaam, maar ook een deel in den mond. Des avonds overleed het aan de gevolgen. — Aan de „Leeuw. Ct." meldt men uit Heeg: Tijdens het hevige onweer, dat boven ons dorp woedde, sloeg de bliksem in een watermolen, waarin zich drie timmerlieden bevonden. Een van hen werd door het hemelvuur een paar meters weggeslingerd, maar kwam met den schrik vrij. Ook de beide anderen ondervonden geen letsel. Ofschoon de molen vrij wat gehavend werd, ontstond er geen brand. — De Fransche scheikundige Berneuil heeft na talrijke analyses geleerd robijnen uit thonaarde en chroomoxyde samen te stellen. Hij heeft een volkomen stelsel van omsmelting en kristallisatie bedacht en vervaardigt robijnen van meer dan 5 karaat, chemisch en physisch gelijk aan de natuurlijke steenen. De gevolgen openbaren zich te Parijs. Consortia van speculeerende geldmannen vormen zich, en de juweliers hebben er al vergaderd om den nieuwen valschen, en tegelijk-echten, steen te boycotten. Niet onmogelijk, schrijft de Parijsche „Echo des Mines," dat nu de Duitsche industrie met het nieuwe patent gaat strijken. — Donderdag werd in een kelder te Berlijn het in vergevorderderden staat van ontbinding verkeerende lijk van een jong meisje gevonden, dat blijkbaar het slachtoffer was geworden van een sexueelen moord. Hoewel de gegevens zeer gering waren, wist de politie toch na 24 uur den dader te ontdekken en tot bekentenis te dwingen. — In het Oosten en Westen van Holstein werden van ouds tegen den oogsttijd elk jaar zoogenaamde menschenmarkten gehouden, waarheen veldarbeiders, die zich wilden verhuren, van heinde en ver kwamen. Vele van deze arbeiders, die le arm waren, om logies te betalen, overnachtten onder den blooten hemel en deden den bewoners van de marktplaatsen veel overlast aan. In het Oosten van Holstein heeft daarom de overheid een eind gemaakt aan het oude gebruik, door de samenscholing van vreemde arbeiders eenvoudigweg te verbieden. In het Westen waar de menschenmarkt dit jaar nog gehouden wordt, denkt men er ook aan haar af te schaffen. — Men meldt uit Weenen, dat een aangeteekend pakket, met stukken en plannen over de verdedigingswerken aan de Oostenrijksch-Hongaarsche grenzen, door de militaire overheid in Galicië naar Weenen gezonden, niet is terecht gekomen. Men vond op den spoorweg naar Lemberg enkele brieven er van, - de minst belangrijke. Er wordt zoowel te Przemysl, de plaats van afzending, als te Lemberg, een zeer streng onderzoek ingesteld. — De uitgestrekte wijngaarden in de omgeving van Meran leveren de prachtige tafeldruiven, die voor honderd jaren door een eigen gilde van dragers over den Brennerpas tot naar München werden gedragen. Tegenwoordig gaan er dagelijks vaak meer dan twintig waggons met druiven weg, die ver tot in het hooge Noorden reizen en waarvan een groot gedeelte naar Rusland wordt verzonden. — Vier Engelschen, die den Gran Paradiso in Savoye wilden overtrekken, zijn aan de Westelijke helling van den berg in een kloof gevallen en omgekomen. Dinsdag togen zij uit; tegen de waarschuwing in wilden zij geen gidsen meenemen. Vrijdag vond men hun lijken. Een ander bergongeluk gebeurde Vrijdag in Zwitserland bij Göschenen. Een rijtuig, waarin drie Engelschen, twee heeren en een dame, de dochter van een hunner, reed langs een ravijn. Het rijtuig stortte er in. De vader van het meisje werd gedood, zijn dochter licht en de andere heer zwaar gewond.
BINNENLANDSCH NIEUWS.
' II I ■ ■ I IIMII MIIB II III II Na eene ziekte van eenige maanden is gisteren te Haarlem overleden in den leeftijd van bijna 58 jaren de heer J. J. F. Beijnes, lid der firma J. J. Beijnes, Koninkl. fabriek van rijtuigen en spoorwegwagens. Sinds 5 Augustus 1891 was de heer Beijnes lid van den Gemeenteraad van Haarlem. De Regeering onderscheidde hem door zijn benoeming tot ridder in de orde van OranjeNassau. — H. M. de Koningin en Z. K. H. Prins Hendrik stellen zich voor Woensdag 14 dezer met een extra-trein naar Nieuwediep te vertrekken, om de feestelijkheden bij te wonen ter viering van het 50 -jarig bestaan van het Instituut voor de marine. H. M. en Z. K. H. zullen logeeren aan boord van Hr. Ms. pantserschip „Hertog Hendrik" en aan boord van dien bodem den volgenden dag den voorgenomen tocht medemaken. In den namiddag van den i5en September keeH. M. en Z. K. H. wederom per extra-trein naar 't Loo terug. — Door het Raadslid M. C. M. de Groot is bij den Gemeenteraad van Schiedam de volgende motie ingediend met verzoek die in de eerstvolgende Raadszitting(morgen) tebeliandelen|: „De Gemeenteraad van Schiedam, van oordeel, dat het aanblijven van mr. W. H. Jansen als wethouder tegen het belang der gemeente is, verzoekt hem als zoodanig zijn ontslag te nemen." — Tot leerares aan de meisjesschool te Groningen is benoemd mej. M. de Vries voor Duitsch, mej. M. Claassen voor aardrijkskunde mej. W. Poort voor wiskunde. — Men seint uit Chicago aan het „N. v. d. D." : „Gisteren is aan prof. Hugo de Vries door de universiteit van Chicago het Eeredoctoraat verleend. Dit doctoraat is voor alle faculteiten hetzelfde en de titel is : doctor of laws, L. L. D."
TELEGRAMMEN. (Reuter-telegrammen).
Londen, 3 Sept. Een telegram aan het Japansche gezantschap uit Tokio van 3 dezer luidt: „Maarschalk Oyama meldt, dat de vijand voor onzen linkervleugel en ons centrum den 2en naar den rechteroever van de Taitseho bleef terugtrekken, met uitzondering van een deel van zijn troepen, dat de verdedigingswerken van het Z. naar het N.-W. van Liao-jang en de hoogtén ten N.-O. van Moetehang bezette. Onze legers zetten den aanval voort. Onze rechtervleugel bezette den 2en 's ochtends een deel van de hoogten ten Westen van Heijingtai." Een later telegram van Oyama luidt: „Den 3en 0111 negen uur 's morgens bood het overschot van den op de vlucht gedreven vijand nog eenigen tegenstand buiten Liaojang. Onze legers in het centrum en op den linkervleugel vallen hem aan." Petersburg, 3 Sept. De Russen hebben Liaoyang ontruimd, dat door de Japanners bezet is. Het eerste Siberische legerkorps onder generaal Stackelberg, ter sterkte van 25000 man, is door de Japanners afgesneden ten W. van Liao-jang. Tokio, 4 Sept., 1 uur nam. (Reuter). Oyama seint: Hedenochtend om negen uur is, na een strijd die vannacht en vanochtend vroeg gevoerd
werd, Liao-jang ons geheel in handen gevallen. , Onze verliezen moeten groot zijn. Er is geen i bericht over den toestand aan den rechteroever van de Taitseho. Schwerin, 5 Sept. Van den Grootherlog van Mecklenburg-Schwerin werd hedenmorgen aan 't Staats-Ministerie het volgende telegram ontvangen : Altona, 4 Sept. Tot mijne groote vreugde kan ik het Staats-Ministerie mededeelen, dat mijn geliefde zuster, Hertogin Cecilie van Mecklenburg zich heden met toestemming van mijne moeder en van mij met den Kroonprins van het Duitsche Rijk en van Pruisen verloofd heeft. Ik hoop dat God geve, dat op deze verbinding, die naar mijn vaste overtuiging in geheel Mecklenburg blijde weerklank zal vinden, de zegen van mijn dierbaren, gestorven vader moge rusten. Friedrich Franz.
Posterijen
In verband met de aanstaande manoeuvres in Noord-Brabant van 6 tot en met 15 Sept e. k., noodigt de Directeur van het Postkantoor alhier het publiek uit om op de adreszijde van de brieven en andere stukken voor de troepen, behalve den naam van den geadresseerde, te vermelden, het korps en het onderdeel daarvan, waartoe hij behoort, en als plaats van bestemming : „Op veldmanoeuvre in Noord-Brabant". Een en ander bevordert de spoedige overkomst van de correspondentie, door middel van de veld post, en wordt dus vertraging voorkomen.
Advertentie
ADVERTENTIM. N. Pp . Begrafenisfonds. Koster C. S. BERGHEGE. Deze Ver. neemt alle zorgen aan eene Begrafenis verbonden op zich. heeft de goedkoopste Tarieven, munt uit door nette bediening en gemakkeiyke Rijtuigen. Overschietende gelden woiden gebruikt voor liefdadigheid. Tarieven bij C. S. BERGHEGE, Telef. 631, Rietsteeg 27 en bij GEBRs. RIEMER. Aanbesteding. BURGEMEESTER en WETHOUDERS der GEMEENTE ARNHEM, zullen Woensdag 7 September 1904, 's voormiddags 11V2 uur, in het openbaar, ten Gemeentehuize aanbe* steden: BESTEK No. 20. Het bouwen van eene Hoogere Burgerschool met 5jarigen cursus en eene Woning voor den Concierge, aan de Schoolstraat. Aanwijzing: Donderdag 1 en Vrijdag 2 Sept. a. s. op het tarrein. Inlichtingen worden alle werkdagen tot en met 6 September a. s., des voormiddags van 10—12 uur gegeven aan het bureau Gemeentewerken in de Kadestraat, bestek met gezegeld inschrijvingsbiljet en 6 teekeningen a f2 .00 per stel na 27 Augustus verkrijgbaar aan het bureau Gemeentewerken ten Gemeentehuize. Rijtuigen, Paarden, Tuigen enz. LUNTEREN. Notaris DINGER te Lunteren zal Dinsdag 13 September 1904, te beginnen des voorm. 10 uur, op het landgoed „de Biezen" onder Lunteren nabij Barneveld, publiek verkoopen: Paarden, als : Span beste WERKPAARDEN, merrie en ruin 5 & 6 jaar, gladtands MERRIEPAARD, uitstekende PONY, merrie 5 jaar. Rijtuigen , als : WINTERBREACK ; nieuwe ZOMERBREACK met afneembare tent, beiden met koetsier onder den kap, met bespanning voor 1 en 2 paarden, Sulkeijpony TENTWAGEN. Tuigen: 2 SPANSTUIG en 1 PAARDSTUIG; splinternieuw 2 SPAN en 1 PAARDSTUIG, met zilver gemonteerd, WERKPAARDENTUIGEN en STALARTIKELEN. St. BERN\RDSHOND (2 jaar), 100 jonge KIPPEN, groote partijen ROGGE, HAVER en HOOI ; complete KARNINSTELLATIE (voor 300 liter), MELK en LANDBOUWGEREEDSCHAPPEN, een BASCULE compleet met gewichten enz. enz. Te bezichtigen 9, 10 en 12 Sept. van 9— 4 uur. Te Koop ofte Huur EEN MODERN INGERICHT HEEREN HU IS, voorzien van alle gemakken, bev. Suite, Spreekkamer, Keuken, boven ,5 Kamers, Badkamer, gelegen a/d Zijpendaalschen weg. Prachtig uitzicht. Voor en achter tuin. Terstond te aanvaarden. Te bevragen bij VAN ELTEN & ZOON. 8ATAAFS6HE HYPOTHEEKBANK te Amsterdam Opgericht Ao. 1889, geplaatst Maatschappelijk Kapitaal £ 1,000,000, (reserves f 100,000). De bank verstrekt gelden op Eerste Hypotheek uitsluitend op panden in Nederland gelegen en geeft 3'/, pet, en 4 pet. Pandbrieven uit. Mej. M. PRINS, Leerares Midd. Ond., heeft hare Schilder- en Teekenlessen HERVAT. Boulevard Heuvelink 203 (hoek Emmastraat). P. A. van Westrheene heeft zijn lessen hervat, (Pianospel, harmonie, contrapunt, muziekgeschiedenis). Spreekuren dagelijks van 1—2 Velperweg 122.