ca cö Barometerstand. 0
Arnhemsche courant
- 07-09-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 07-09-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5575
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
ARNHEMSCHE COURANT van Woensdag 7 September 1904. TWEEDE (laatste) BLAD. METEOROLOGISCHE WAARNEMINGEN. Woensdag 7 September 1904. (Waarnemingen van des morgens 8 uur.)
Arnhem, 7 September.
Thermometer (8 u. 60" 12 u. 62° F.) Fortin's Barometer, B. Holsboer, (12 u.) 762.9 Daling 0.5 mM. Thans rijzende. Windstreek Z.O. Windkracht I. Hoogte van den waterspiegel aan de peilschalen te Arnhem bij de brug: 7.68 M + AP. = Amst. Nulp. 1 w cM 0 .71 M bov. ofArnh. NulpJ Rijnwaterwarmte 's Morgens n u. 14 Gr. Te Keulen 1 .26. Was 4 cM. MAAN : L. K. 3 Sept. N. M. 9 Sept. E. K. 16 Sept. V. M. 24 Sept.
KUNSTEN, LETTEREN, WETENSCHAPPEN.
De goede wil is in de moraal alles, maar in de kunst is hij niets waard; daar geldt, zooals het woord reeds aanduidt, alleen het kunnen. Woensdag 7 Sept. (Koepel, Velperplein) Openbare muziekuitvoering, A. O. V., des avonds 7 1 /,— 9 u. Donderdag 8 Sept. Musis-Sacrum, Avond-Concert, A. O. V., 8 u. Programma. Marsch, Blon. — Ouverture „Les Diamants de la Couronne", Adam. — Unvollendete Sinfonie, Schubert. — Fantaisie „Les Pêcheurs de Perles", Bizet. — Ouverture „Ruy Bias", Mendelssohn. — Danse macabre, Saint Saëns. — Fantaisie „Roméo et Juliette" , Gounod. — Immer oder Nimmer, Waldteufel. Dagelijks : Wereldpanorama , Groote Markt 16a. f Mocht het Typografisch Bondstooneel in Augustus 11. met ingenomenheid kennis nemen van het besluit der Vereeniging „Maatschappelijk
Belang", thans heeft het met niet minder waar deering kennis genomen van het besluit der Vereeniging tot bev. v. h. Vreemdelingenverkeer in Arnhem en Omstreken, om voor den tooneelen reciteerwedstrijd van genoemd gezelschap 4 medailles beschikbaar te stellen, nl. 2 verguld zilveren en 2 zilveren, voor beide afdeelingen. De deelneming is dan ook buiten verwachting. Zondag 11 September zal de loting plaats hebben om 12 uur 's middags in het „CentraalGebouw". Wij twijfelen niet of verscheidene bélangstellenden zullen daarbij tegenwoordig zijn. — Aan het „Hbld" wordt gemeld dat tot directeur van het te Amsterdam op te richten sinfonisch orkest, in eene vergadering van belanghebbenden benoemd is de heer M. Wolters, directeur van het muziekcorps -Ier schutterij aldaai. — De schouwburg te Haarlem, waarover zooveel te doen is geweest, zal nu ten slotte niet verbouwd worden voor 1905. De tooneelvoorstellingen zullen in „de Kroon" gegeven worden. — In de Monnaie te Brussel is het seizoen geopend met die Meistersinger. Een nieuwe tenor Laffitte maakte als Walther een gunstigen indruk. Albers had als Sachs veel succes.
— Noviteiten bij de Fransche Opera dit jaar zijn o.a. Le jongleur de Notre-Dame van Masseiïet en Tos ca van Puccini. — Mahler's vijfde sinfonie zal in de Peters' Editie worden uitgegeven. — Dr. C. W. Vollgraff schrijft dd. 28 Aug. uit Argos aan de „N. R. C.": Jn den loop van de twee afgeloopen weken zijn de opgravingen op de Z. W. helling van de Aspis voltooid. De ligging van de tempels van Apollo en Athene is hiermede bepaald. Bovendien is er ten slotte ook in de nabij heid van den tempel van Apollo een schoon rechthoekig gebouw uit de 4de eeuw v. Chr. gevonden, dat men met het orakelgebouw, waarvan een inscriptie gewag maakt, zal moeten indentifieeren. Het vervolg van de onderzoekingen in den omtrek van de kerk genaamd Hagios Constantinos heeft geleerd, dat het daar ontdekte mozaïek meer dan 50 M. lang is in de richting van het Z. naar het N., doch slechts 7 M. breed. Ten O. en ten W. wordt het door muren begrensd, ten N. door een stylobaat, waarop een zuilbasis nog in situ staat. Op een van de steenen van het stylobaat staat een inscriptie ter eere van een Romeinschen keizer uit de 2de helft van de 2de eeuw. Aan het mozaiek grenst ten O. een andere met kalksteen geplaveide binnenplaats, die bij gelijke lengte als het mozaiek een breedte van 24 M. heeft en door zware muren begrensd wordt. De opgravingen worden binnenkort gestaakt. "
Het gouden Kooitje. 20) Naar het Duitsch VAN HANNS VON ZOBELTITZ.
„Zorgen, zoo ging mevrouw Fuller zuchtend voort — maken de menschen nu eenmaal niet tot menschen, die men gewoonlijk sympathiek noemt. Zorgen verbitteren. Wanneer ik zoo soms hoor dat eene, die misschien twee maanden geld schuldig is, mijn vleesch een stuk leer noemt, dan denk ik altijd: „Weet gij wat voor ellende en ergernis 't arme wurm vandaag gehad heeft?" En later ga ik naar haar toe en zeg: „Juffertje, maak je maar geen zorgen voor dat andere".... Zie lieve Tina, dat wilde ik maar zeggen : ik weet in jou steekt ook een soort zwaarmoedigheid en je mag niet zoo spoedig het hoofd zakken laten. 't Zal wel goed worden ! Mijn goede man zaliger, die een groote bloemenvriend was, zeide altijd wanneer hij een boompje verplant had en het er zoo treurig uitzag: „Nu't zal wel gaan" En ik heb gemerkt: het gaat bijna altijd. In 't leven is het niet anders. Het wordt wel goed, wanneer men maar vertrouwen op God en geduld heeft. Goeden nacht, Tina .... morgen zul je je pruimen hebben, hoor". Langzamerhand ging het met Tina. Langzaam in huis en nog langzamer in 't atelier. Professor Ehr was meermalen op het punt te vertwijfelen. Hij zag duidelijk, dat er een zeker talent in het mooie meisje stak, 't meisje mét de groote schuwe en toch stralende oogen, maar hij kon haar geen stap voorwaarts brengen. Ten slotte nam hij haar in een tweede klein atelier, waarin maar een leerling werkte.
„Gravin, mag ik u voorstellen : juffrouw Heckstein." De dame boog vormelijk met het nette, grijze hoofd en Tina zag vluchtig dat zij bezig was een kop te schilderen. „Zoo, juffrouw Heckstein, misschien komen wij hier, waar het rustiger is, verder. Neen, nu eens iets heel eenvoudigs — deze vaas b. v." Het ging werkelijk wel wat beter, maar het rechte was het nog niet. Twee, drie dagen wisselden de beide dames bijna geen woord met elkaar, behalve een zeer hoffelijk en afgemeten „goeden morgen" en „adieu". Gravin Hilgendorf-— 1 Tina had haar naam intusschen vernomen — werkte stil, zeer vlijtig, maar zonder talent. Somtijds wanneer Ehr kwam om te corrigeeren, hoorde Tina hoe zij zelf hem dat zeide, zeer gelaten : „Is 't u niet te erg, professor ? Zeg het toch gerust — ik zal het u niet kwalijk nemen." Dan lachte hij. „Hoe zou 't me lastig kunnen zijn, een zoo beminnelijke, geduldige leerling een beetje te helpen." En dan teekende zij geduldig en vlijtig verder. „Die zal betalen moeten", dacht Tina. En dan: „Hij heeft ons beiden, stumperds, bij elkaar gezet. Maar de gravin heeft tenminste geduld en zelfs dat heb ik niet." En toen sprong zij in eens op, wierp het teekenpotlood weg en begon wild door de kamer te loopen. Nu ging het niet langer. Geen enkelen dag meer. Plotseling hield zij op, geheel verschrikt. Zij had de gravin aangezien, die ook haar potlood had neergelegd en haar met een half lachend gezicht aankeek. Tina werd vuurrood : „Vergeving, gravin, ik heb u gestoord .. . ." „Geen quaestie van juffrouw Heckstein. 't Komt er niets op aan of onze kop in acht dagen of in acht weken klaar komt. Ik... pardon — ik heb me zooeven hartelijk over u verheugd."
Tina was wat in de war. Zij streek het haar uit het gezicht en drukte de handen op de gloeiende slapen. „Over uw inpulsieve natuur namelijk. En — 't is geen vleierij — over het mooie gezicht, dat de lieve God u gegeven heeft". Daar kreeg ze weer een kleur. En bijna verachtelijk kwam het er uit: „Mooi.... kom .... ik wilde liever, dat ik wat fatsoenlijks kan maken." „Ja, juffrouw Heckstem : 't is nu eenmaal ongelijk verdeeld. Maar mag ik eens zien wat u in de laatste dagen gedaan hebt ?" De gravin stond op. 't Liefst had Tina zich over haar portefeuille geworpen, om het laatste blad te bedekken. Maar in plaats daarvan, wees zij, nu weermet een trotsch gebaar,op de teekening: „Ais 't u blieft, gravin, weer niets." Een geheelen tijd bladerde de gravin in de portefeuille en in 't schetsboek. Toen zeide zij eindelijk: „Hebt u dat ook geteekend?" Zij wees op een blad met allerlei willekeurige teekeningen, fantastische bloemen, ornamentteekeningen, een grappigen ruiker van knollen, die alle gezichten schenen te hebben. „Onzin, gravin." „Dat is zeer goed ! dat zullen we den professor laten zien." „Om 's hemels wil. Ik zou me dood schamen." De gravin zag haar weer lachend aan, maar sprak er verder niet over. Zij nam haar oude plaats in, liet echter haar teekenstift rusten, en zeide : „Vandaag geeft het toch niets meer. Kom, juffrouw Heckstein, laten we een beetje praten. Gij zijt de dochter van een dominee van het platteland, ook ik kom daarvandaan. Naar goede oude gewoonte behooren kasteelen en domineeshuizen bij elkaar, niet waar?" Tina merkte wel, dat het een zeer langzaam uithooren was. Maar zoo discreet, zoo zacht en fijngevoelig, dat zij niet op de gedachte kwam, het kwalijk te nemen. En toen de gravin bij het weggaan zeide: „Kom me eens
opzoeken, ik woon met m'n moeder in de Victoria - strasse 79" boog zij zich onwillekeurig over de aangeboden hand. Die stille, voorname, adellijke juffrouw had haar respect ingeboezemd. Den volgenden morgen kwam de gravin wat later. Zij kwam dadelijk naar Tina toe: „Om u niet te laten meenen, dat ik achter uw rug handel, juffrouw Heckstein — ik heb zooeven met Ehr over uw plantenteekeningen gesproken." „Lieve hemel, gravin! Dat had u niet moeten doen, nu zal hij mij eerst met recht uitlachen." „Dat zullen we afwachten — hij zal zoo wel komen." Het waren pijnlijke minuten voor Tina, toen de professor haar schetsboek doorzag, 't Ergste toen zij hem wezenlijk hoorde lachen. Zij waagde het niet op te zien. Maar zij zag met een schuwen blik naar de gravin, hoe deze haar bemoedigend toeknikte — waarom? De professor zeide niets, hij ging zonder één woord te zeggen naar zijn atelier. „Gravin, dat had u mij kunnen besparen." Daar kwam hij terug. Beide handen vol bloemen. Hij moest alle vazen wel geplunderd hebben. En toen zij hem angstig aanzag, lachte hij weer. „Wat zet u toch voor 'n gezicht, ik ben toch geen wolf. Zie je dan niet, dat ik verheugd ben ? Beiden hebben we ons vergist. Maar nu kan ik u zeggen: gij hebt talent en wel een zeer oorspronkelijk. Bovenal een zeer merkwaardig stijlgevoel, een zeer bijzondere gave voor ornamentiek. Dat is eigenlijk wel niet mijn vak, maar dat is van later zorg. Voorloopig gaat het hier ook nog wel. En laat nu asjeblieft dien Ouden gipskop en die vaas rusten en probeer eens hier uit deze herfstkinderen een kleine guirlande te styleeren, te componeeren. Goeden morgen." Weg was hij, maar het geluk bleef binnen! Nu ging het voorwaarts, werkelijk voorwaarts. (Wordt vervolgd.)
BENOEMINGEN enz.
Bij Kon. Besl. is benoemd tot kantonrechterplaatsvervanger in het kanton Breda, mr. H. J. J. van den Biesen, advocaat en procureur te Ginneken.
Bij Kon. Besl. is: ie. aan dr. P. L. Muller, gedurende het studiejaar 1904/1905, wegens gezondheidsredenen, verlof verleend als hoogleeraar te Leiden; 2e. gedurende het studiejaar 1904/1905 benoemd tot lector in de faculteit der letteren en wijsbegeerte te Leiden, om onderwijs te geven in de geschiedenis der Middeleeuwen en de daarmede verband houdende politieke aardrijkskunde, dr. Th. P. H. van Aalst, rector van het gymnasium te 's-Gravenhage, met machtiging om te gelijk met de betrekking van lector te Leiden, die van rector van het gymnasium te 's-Gravenhaje te bekleeden. Bij Kon. Besl. is aan den eervol ontslagen onderwijzer bij de opleiding van jongens te Amsterdam A. L. M. Sauveplanne, een pensioen verleend van f481 'sjaars, ingaande 1 Juli jl. Bij Kon. Besl. zijn, op grond van verkregen rechten, de volgende pensioenen verleend, aan: P. A. Kien, wed. M. Kamerman, kommies iste klasse bij 's Rijks belastingen, f 186 ; J. van der Waart, wed. J. J. Ludekuse, bode bij het Dep. van Marine f175; S. M. Evers, wed. J. P. Ehrenburg, directeur van het post- en telegraafkantoor te Breskens, f513 ; P- Fourdrinier, wed. H. J. Jansen, brievenbesteller, f 263 ; W. A. de Bruin, wed. A. A. van Luyk, directeur van het post- en telegraafkantoor te Willemstad, f480; G. Moerklerken, wed. T. van Dam, brievengaarder, f 88; W. Bakx, wed. C. F. Litzroth. brieven- en telegrambesteller, f 175 ; I. A. C. van Roggen, wed. W. J. M. Smits, ambtenaar van het openbaar ministerie bij het kantongerecht te Nijmegen, f600; M. E. Bruist, wed, H. L. C. 't Hoen, brievengaarder, f 75 ; h . Vrijen, wed. E. Weidgraaf, stoker op de stoompont te Velsen, f 220 ; E- Benschop, wed. A. J. Hirck, vast werkman der telegraphie, f 150. Bij Kon. Besl. zijn aan nagenoemde personen de navolgende pensioenen verleend : j. Klein, f 320 ; F. L. Geldmaker, f 800 ; J. M. Gevers Leuven, f1644; J- Clauzer, f812; C. Fruytier, f 266 ; E. Beylevelt, f 484. Bij Kon. Besl. is, met ingang van 16 Semtember, benoemd tot directeur van het post- en telegraafkantoor te Hoogeveen, J. Brouwer, thans in gelijke betrekking te Ravestein. Bij Kon. Besl. is, met ingang van 1 September, aan den eervol ontslagen commies der posterijen iste klasse, F. H. Croes van Thielen. een wachtgeld verleend van f906.25 'sjaars. Bij Kon. Besl. is, met ingang van I September, aan den ingenieur der telegraphie E. J. Kist, te Amsterdam, op zijn verzoek, als zoodanig eervol ontslag verleend. Bij Kon. Besl. zijn benoemd: in de provincie Friesland, tot dijksgedeputeerde van het waterschap der zeedijken van Ferwerderadeel, A. K. Ypey, te Ferwerd; in de provincie Gelderland, tot plaatsvervangend heemraad van het polderdistrict Veluwe, J. Bredenoort, te Terwolde; tot kadegraaf van den polder de Goilberdinger en Everdingerwaarden, provinciën Gelderland en Zuidholland, W. J. D. van Hoytema, te Culenborg. Bij Kon. Besl. is aan den heer A. Grigorief, oud-secretaris-generaal van het Keizerlijk Russisch Aardrijkskundig Genootschap te Petersburg, toegekend de zilveren eerepenning, als blijk van van waardeering zijner belangstelling in 's Rijks wetenschappelijke en kunstverzamelingen betoond. — Door den Minister van Koloniën zijn, krachtens het Koninklijk Besluit van 10 Augustus 1903 no. 43 (Ned. Stbl. no. 253, Ind. Stbl. no. 348). H. M. van Altena, A. Bagchus, J. C. Bernelot Moens, C. F. E. Blankenstein, C. L. Blume, B. G. ter Brake, C. H. van Dapperen, A. M. van der Eist. W. K. H. Feuilletau de Bruyn. J. E. van Gogh, J. Habbema, Ch. H. J. baron van Hoëvell, A. W. P. Holwerda, L. B. C. de Klerk, H. Kool, P. M. Letterie, J. W. Meijer Rannef, G. E. Mullemeister, C. F. de Ruyter de Wildt, J. G, van Schravendijk, P. Scheffer, R. A, A, W. Schreuder, W. A. M. Scholte, G. J. Slangen, B. J. Suermondt en W. A' J. Ulrich, aangewezen als candidaar-Indisch ambtenaar. („St. Ct.")
STOOMSCHEPEN.
De „Solo" (extraboot), van Rotterdam naar Java, arriveerde 5 dezer te La Rochelle. De „Sindoro", van Rotterdam naar Java, arriveerde 6 dezer te Port-Said. De „Koning Willem I", van Batavia, arriveerde 5 dezer te Amsterdam. De „Oranje", van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 5 dezer te Genua. De „Rhipeus", van Java naar Amsterdam, vertrok 4 dezer van Port-Said. De „Rotterdam" vertrok 6 dezer van NewYork naar Rotterdam. De „Koningin Wilhelmina", van Batavia naar Amsterdam, vertrok 5 dezer van Sabang. De „Flores", van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 5 dezer te Sabang. De „Ardjoeno", van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Marseille.
FINANCIEEL NIEUWS Mededeelingen van BRANTSMA & WAALKENS (voorheen JULIUS OPPENHEIM & Co.) Koersen van Amsterdam.
Middenkoers Amsterdam Integralen .... 3 pet. Nederland . 5 pet. Mexico, binn. Koninkl. Petrol.. . Atchison .... Denver Erie gew. aand. . . Kansas City . . . Kansas City Pref. . Missouri .... Norfolk Ontario South. Railw. . . South. Pacific . . Union Pacific . . Conv. Union Bonds Steel common . . Car and Foundry . Grand Trunk Ord.. Rock Island Ord. . New Orleans Ord. . 5 Sept. 6 Sept. 80% 8o7s 95 13 /i 6 957. 42 5 /s 42 2 7 SJ 465 46772 8O7 16 8o 2a /sï 25 15 /,6 25 31 /32 28W16 28*1 /32 24 n /3» 247l6 45 7 /i6 457i6 22 19 / S o 22 9 /l6 687, 68 9 /i6 3i7 8 3i7i6 297 s 29 9 / s-2 56 29 / 38 56^/ie 99 2 7 sj 99 8/ 4 102% 102% I47 s 2 I4'7 s 2 i9 7 / 8 !9 16 '16 I3 2 7 s 2 26^/ie 27Vs io'/ 8 I0 6 /s2 Openingskoers . 7 Sept. 8o s /s 95 u/ i6 42U/16 472 81 3 / 4 26 s /g 30 24 6 /g 46» 3 23Vl6 69 32V2 29 5 / 8 58 101 Vs I4V4 273 /4 IOV16 Koersen van Londen. Slotkoers. Londen 2% pet. Consols Atchison . . . Baltimore & Ohio Canadian Pacific Erie Missouri . . . South. Railw. South. Pacific. . Union Pacific. . Steel common . Rand Mines . . Rio Tinto . . . Volgende account-^ Consols account 5 5 Sept. 6 Sept. 887 2 888/4 83 V s 83% 8974 90V16 1287a I297]6 29 5 / 8 3° 5 / 8 2274 23 3°7 8 3°7s 58 7 8 587s IOI7 8 IOl7/g 14^4 1 3 7 /S — I°7S — 55 dagen 13— 15 Sept. Oct. 1904. Vroegkoers. 7 Sept. 887/g 84 Va 91 12972 3O 7 / 8 237< 3o 5 /s 601/4 1 °3 5 / 8 I4V4 10 6 /l6 5578 04. Vragen en aanbiedingen van Provinciale, Gemeente-, WaterschapsobUigaties en incourante fondsen van de firma BRAATSMA & WAALKJENS (voorheen J ulius O ppenheim & Co.) te Arnhem. No. 1485. 1517. I5251527 1529GEVRAAGD. 5 aand. Noord-Willemskanaal 2 aand. Nieuwe Arnh. Courant f3000 volgest. aand. Arnhemsche Hypotheekbank v. Nederland Aand. Goudsche Waterleid.-Mij 10 aand. Nederl. Spaar- en Incassobank Offerte AANGEBODEN. 15 °/o Offerte 175 Offerte 4846. f 2000 aand. Stoomtr. Zutphen— Emmerik ... . . . . 4934. f ioooaand.Ned -Am.Hyp.bank 5002. f500 aana. Mn* 1 . Stoomb.-Mij 5004. 1 900c aand. Stoomscheepsslooperij „Frank Rijsdijk". . . . Bod 140 Bod 80
5018. f5000 5 pet. Intern. Koolzuur Cylinder-Mij 100 , 5042, f4000 (10 pet. gest.)aand. Ised. Mij van Verzekering 's-Hage . 73 p 5044. f 1000 (10 pet. gest.) aand. Z.Holl. Mij van Levensverz. en bii Ziekte Bod 5054. f 100 4 pet. HoII. Credietbank 97 7i > 5056. f 8000 4 pet. obl. Stoomtr. Old.Pekela § 981/3 5060. f 2500 aand. Cultuur-Mij Gledagam Pantjoer 110 „ 5090. f 5000 aand. Ned. Mij. van Verzekering (10 pet. gestort) • • 73 « 5106. f3000 4 pet aand. Hermandad (waarop gestort 20 pet.). . 85 „ 5130. 2 a f500 aand. GuydeCoral&Co. Bod 5136. f8500 4 pet. gem. Lonneker § 101 „ 5108. f 16,000 3V9 pet. gem. Haarlem § 97V4 ■ 5174. Aand. Coöp. Verg. tot aankoop van Landbouwproducten. . . Bod 5176. f 12,0004 P ct - g em - Sappemeer §, ioi 3 /* „ 5178. f2000 3 pet. gem. Amsterdam 1895 § 90 , 5180. f30,000 3V2 pet. gem. Vlaardingen § 96V9 „ 5182. f 2000 3V2 pet. gem. Zutphen'94 97V4 » Vragen en aanbiedingen worden kosteloos geplaatst. Bij uitvoering: provisie 1/8 pet. (f 0.50 per stuk als minimum). Alle opgaven te adresseeren aan de firma BRAXTS3IA & WAALKESS. Xieuive Plein no. O te Arnhem. Telefoonnummer 10<>0. De noteering wordt maandelijks gepubliceerd. Alle Provinciale-, Gemeente- en WaterschapsObligaties worden door ons tegen de hoogste koersen gekocht.