INGEZONDEN HEOEDEELINQKK BETREFFENDE HANDELSZAKEN. Kosteloos! Kosteloos! Indien gij last hebt van aambeien, eczema, huiduitslag of jeukingen, zendt Uw naam en adres schriftelijk aan de heeren : G. J. DE WAAL & ZOON, j Groote Oord, Arnhem, die U kosteloos en franco een monster zenden van „Fosters' Zalf'. Dit aanbod is slechts van kracllt tot Maandag 22 Aug.
Arnhemsche courant
- 19-08-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 19-08-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5560
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Advertentie
BUITENLAND. De oorlog in Oost-Azië.
De „Askold" en de „Grozowoj" zijn te Shanghai onderzocht door den hoofdingenieur der douane. Uit het onderzoek is gebleken, dat beide schepen onzeewaardig zijn en dat de herstellingen aan de „Grozowoj" ongeveer 10 dagen zullen duren. De taotai heeft daarop den Russen toegestaan in de haven te blijven tot den 23en Aug. Na dien datum" krijgen zij nog een dag om te vertrekken of anders worden zij ontwapend. De Japanners zijn met dit besluit niet zeer ingenomen. Zelfs wordt er gesproken van een eisch van Japan, dat de schepen dadelijk zullen vertrekken of dadelijk ontwapend zullen worden, daar anders Japan zich zelf recht zal verschaffen. Dit klinkt dreigend genoeg, maar we durven nu al wel verzekeren, dat het bij dreigen zal blijven; de overige Mogendheden zullen de onzijdigheid van China wel weten te handhaven. Over den zeeslag tegen het Wladiwostokeskader wordt nog het een en ander medegedeeld. De positie van admiraal Kamimoera was niet zeer schitterend. In het Noorden werden de Japanners bedreigd door het sterke kruisereskader uit Wladiwostok, in het Zuiden door een deel der verstrooide Port-Arthur-vloot. Indien het toeval gewild had dat deze twee Russische afdeeIingen gelijktijdig de Japansche schepen ontmoet hadden, was de strijd waarschijnlijk anders geeindigd. Gelukkig voor admiraal Kamimoera verschenen alleen de kruisers uit Wladiwostok.
Zoodra de schepen in zicht kwamen, trachtten de Japanners hun in den rug te komen. De Russen wendden echter dadelijk den steven en vluchtten naar het Noorden. Op een afstand van 5000 M. werden zij toen door de vier kruisers van Kamimoera onder vuur genomen. De „Rurik" werd hierbij zwaar gehavend, zoodat het schip ten laatste alleen met twee kanonnen het vuur kon beantwoorden. De Japanners kregen versterking, door aankomst van de twee kleine kruisers „Nanirva" en „Takasjilo". Kamimoera liet aan hen de „Rurik" over en ging zelf de „Rossia" en de „Gromowoj" na. Toen hij echter zag, dat de „Rurik" begon te zinken, kwam hij terug en hielp zooveel mogelijk bij de redding der opvarenden. Van de 600 geredden zijn er 1 77 gewond. Daar zij zich allen van hun kleederen hadden ontdaan, om beter te kunnen zwemmen, wist men niet hoeveel offieieren er bij waren. Het blijkt echter, dat er 23 officieren gered zijn, zoodat de commandant van 't schip toch niet met al zijn officieren is omgekomen, zooals eerst gemeld werd. De „Rossia" en de „Gromowoj" schijnen in Wladiwostok teruggekeerd te zijn. Vice-admiraal Reitzenstein, die met de „Askold" te Shanghai ligt, heeft den Czaar verslag gedaan van zijn tocht met het schip. Na het gevecht met de Japansche vloot stoomde de „Askold", gevolgd door de „Nowik", de „Pallada" en de „Diana" in de richting van Wladiwostok", toen de „Askold" door de zware beschadigingen steeds meer achter moest blijven. Reitzenstein besloot dus den steven te wenden en te Shanghai binnen te vallen. Volgens hem had de „Askold" in 't gevecht drie Japansche kruisers beschadigd, een kruiser in brand geschoten en een torpedoboot in den grond geboord ! Het gevecht om Port-Arthur schijnt weer aan den gang te zijn. De berichten zijn echter zeer onbetrouwbaar, daar het weer jonknieuwtjes uit Tsjifoe zijn. Volgens die berichten zouden de Japanners zelf erkend hebben 20,000 man verloren te hebben bij de aanvallen op 14, 15 en 17 Aug. Zij veroverden echter de Russische stellingen bij de Duivenbaai en enkele forten bij Liaotisjan en Paluntsjang. De eisch der Japanners om de stad over te geven hield het volgende in : Het garnizoen zou met krijgsmanseer mogen aftrekken en zich voegen bij het leger van generaal Koeropatkin. De burgers zouden gebracht worden naar een plaats door de Japanners uitgekozen, de 7 Russische oorlogsschepen en de torpedobooten en kanonneerbooten, ongeveer 16 in getal, zouden aan de Japanners overgegeven worden. Men zegt, dat generaal Stoessel woedend was, toen hij deze eischen hoorde.
Uit Frankrijk: Een poging van den liquidateur van de congregatie der Ursurlinen te Clermont-Ferrand om over te gaan tot het opmaken van den inventaris van het klooster, heeft aanleiding gegeven tot een vrij ernstige betooging. Toen de liquidateur zich aanmeldde luidden de nonnen de klok, waarop een vijftienhonderd clericalen zich voor het klooster posteerden, een zeer dreigenden houding aannemende. De gendarmen vermochten niets tegenover deze menigte; de burgemeester die de nonnen wilde bewegen zich te onderwerpen aan de wet, kreeg ten antwoord dat men zich tot het uiterste zou verzetten, wat daarvan de gevolgen ook mochten zijn en een ernstig handgemeen werd alleen voorkomen doordat de liquidateur aftrok en de uitvoering van zijn last opschortte tot later, wanneer hij onder voldoende bescherming kon terugkeeren. Gisteren is Keizer Frans Jozef 74 jaar oud geworden. Met het klimmen der jaren nemen ook de feesten toe, die op dien dag te zijner eer in het uitgestrekte Donaurijk gegeven worden. Hij zelf bracht dien dag stil te Isehl door bij zijn twee dochters en zijn kleinkinderen, maardaar buiten was het feest. Vooral te Weenen in den Prater, die verlicht wordt en waarheen het volk bij muziek en zang in dichte drommen stroomt, en dan in Ischl en in de badplaatsen die men in zoo'n groot aantal in dit Rijk vindt, was het verschrikkelijk druk. Het lijkt wel, of men gevoelt, dat met den dood van Keizer Frans Jozef OostenrijkHongarije uiteen zal vallen en men daarom zoo hartelijk hoopt, dat de veelbeminde vorst nog lange jaren mag regeeren. De Italiaan sche Regeering zal bij den Simplontunnel drie forten laten bouwen. Het eerste zal de uitmonding van het Diviera-dal beheerschen, het tweede den zuidelijken uitgang van den Simplontunnel, het derde de lijn Iselle—Domo d'Ossola. Verder worden er nog in en bij den tunnel dynamietmijnen gelegd. Volgens een te Sofia verschijnend blad zou Donto Slakof, een agent van Zentsjef een Walachischen herder in het district Melvik hebben gevangen genomen, dezen man de tanden hebben uitgebroken en de wangen met dolksteken hebben doorboord en hem daarna hebben vrijgelaten als een waarschuwing voor allen, die benden van Sandansky van levensmiddelen voorzien of ondersteunen. De Macedonische opstandelingen wier aanvoerder Zontsjef is, schrikken dus blijkbaar voor wreedheden ook niet terug; in dat opzicht hebben zij den Turken niets te verwijten.
GEMENGD NIEUWS UIT BINNEN- EN BUITENLAND.
Een kindje van 4 jaar wandelde Dinsdag met een paar vriendinnetjes door het Westerplantsoen te Amsterdam. Van een der vele daar staande struiken at het eenige bessen, niet beseffende dat deze vergiftig waren. Gisteren is het kind aan de gevolgen overleden. („N. v. N.") — Een vergissing, die onaangename gevolgen
met zich bracht, ondervonden de reizigers van Hoorn, die Zaterdag 23 Juli per trein 2.48 naar Amsterdam een retourkaarije namen, waarop — onbewust waren ze van het feit — 23 Juni stond. Op de terugreis, in den loop van Augustus, werd dien bezitters het biljet ontnomen, ze werden beboet, konden een nieuw kaartje koopen en — misten de aansluiting. Aan het stationHoorn moet nu gebleken zijn, dat het stempel van het bureau niet in orde was, en aldus de achterzijde van het kaartje een verkeerde maand vermeldde. — De „Limb. Koer." schrijft omtrent een zwaren boschbrand te Brunssum : In den laatsten tijd zijn heidebranden haa.t aan de orde van den dag. Jl. Zondag kon een heidebrand alhier nog bijtijds gekeerd worden. Een tweede brand werd in den namiddag van denzelfden dag in de bosschen van Waubach ontdekt. Ook deze werd nog bijtijds uitgedoofd, 't Scheen evenwel om 's anderen daags opnieuw zijne vernielende zucht te herhalen, want ongeveer op dezelfde plaats stond in den voormiddag van jl. Maandag een uitgestrekt dennenbosch in lichte laaie, welke brand, aangewakkerd door den feilen storm en aanhoudende droogte, een verschrikkelijk aanzien kreeg. In weinig tijds deelden de vlammen zich over een groote uitgestrektheid mede, zoodat het huis van L. Velraads, dat geheel van bosch omringd is, als met een krans van vuur omgeven was. De vlammen der nabijstaande dennen sloegen door den feilen wind over het huis heen. Moeder en vrouw Velraads met 4 kleinen waren alleen thuis en waren door den schrik en rook zóó bedwelmd, dat zij niet wisten wat aan te pakken. Zij schenen evenwel nog het bewustzijn te hebben gehad om hun vee in de weide te jagen en met de kinderen buiten huis te vluchten en lieten huis hu s en brand brand zijn. De honderden bijenkorven, die de Ymkers van heinde en verre hier naar toe brengen, stonden geheel van vuur omgeven en dreigden allen door de vlammen verwoest te worden. Slechts 16 kasten, waarbij 4 van den heer Burgemeester van Wijnandsrade en 4 strooien korven, zijn door den brand verwoest. Men zegt, dat ongeveer 50 hectaren bosch, die grootendeels tot de gemeente Waubach behooren, door dezen brand vernield zijn. Uren ver pakten zich dikke rookwolken saam, zoodat men zelfs in Geilenkirchen meende, dat Waubach geheel in asch werd gelegd. De vlammen verhieven zich als pyramiden hoog in de lucht rond om de hooge dennen, of slingerden zich op eene uitgestrekte linie door de hooge heide planten, zoodat aan blusschen haast niet te denken viel. Door den storm aangewakkerd had de brand zich een doortocht gebaand tot in de bosschen van Grooterath (Pr.). Hier werden spoedig eenige soldaten gerquireerd, wien 't na groote inspanning gelukte dezen alles verwoestenden vijand in zijne kracht te beperken" Men zegt, dat weinig van deze terreinen zijn verzekerd. ' — Het protocol betreffende den bouw van drie spoorwegen over de Pyreneeën is te Parijs door de wederzijdsche afgevaardigden onderteekend. De desbetreffende besluiten moeten nu nog in den vorm van een Staatsverdrag worden overbracht en door de Spaansche en Fransche Kamers worden goedgekeurd. Eerst dan zal de inhoud nader bekend gemaakt worden. Doch nu reeds verluidt, dat als maximum bouwtijd voor drie lijnen tien jaren zullen worden vastgesteld. Van de kosten voor de tunnels van Caufrane en Noguera Pallaresa wordt door de beide Staten de helft gedragen. — De waterstand van den Rijn bij Keulen was Dinsdag zoo laag, dat de scheepvaart tusschen Keulen en Mannheim grootendeels gestaakt moest worden. Ook in het Ruhrgebied was de lage waterstand zeer lastig voor de scheepvaart. — || Te Emmerik kwam het deze week tweemaal voor dat bij een boterhandelaar een partij boter werd in beslag genomen onder verdenking dat ze valsch was. Al spoedig werd het praatje verspreid dat de Hollandsche boter vervalscht was. Het onderzoek bracht beide malen aan het licht dat de boter goed was. De koopman die door deze geruchten schade leed, heeft tegen de politie een aanklacht ingediend. — D q Silezische bladen vragen het afzeggen der groote manoeuvres, daar de bevolking door de droogte in zulke treurige omstandigheden geraakt is, dat zij onmogelijk de kosten van inkwartiering dragen kan. — Bij Ratibor zijn 40 hoeven met 107 gebouwen in de asch gelegd en. 63 huisgezinnen van alles beroofd. Bij een brand in een houtzagerij te Lodz (Russisch Polen) zijn elf brandweerlieden gedood en verscheidene anderen gewond door het omvallen van een muur. Ongeveer vijf duizend Hongaarsche enswasschers hebben besloten het werk te staken en de algemeene werkstaking af te kondigen. Een der hoogste toppe.i van den Gabelhom, boven Zermatt, is dezer dagen voor het (.erst beklommen, door de heeren Herzen, van Parijs, en Kern, van Genève, door een gids vergezeld. De tocht duurde drie dagen en was vol gevaren. Maar de bergbeklimmers kwamen behouden te Zermatt terug. Zij hebben den top „Edelspitze" gedoopt. — Te New-Yersey is een wedstrijd uitgeschreven in het niet slapen: hij was de winner, die het langst zonder slaap uithouden kon. Een inwoner van New-Yesey, nachtwacht bij de politie, won den prijs, hij bleef 83 uren en 27 minuten lang wakker. De vrienden der mededingers hadden verlof deze door alle mogelijke middelen wakker te houden en zij wendden alles aan om het indommelen te beletten. Allen dronken sterke koffie, doch, terwijl de meesten zich niet aan tabak duifden wagen, rookte de
overwinnaar John Brooke ontelbare pijpen en sigaren De vrienden der deelnemers trachtten hen wakker te houden door schudden steken met naalden en irispuiten met ijswater, 'doch bij John Brooke was dit niet noodig De gemiddelde tijd, die een' me nsch zonder slapen kan doorbrengen, bleek 32 uren en 27 minuten te zijn. - Het voorbeeld van Carnegie en andere milde millionnairs vindt meer en meer navolging De heer Schwab, oud-president van |de Staaltrust, heeft nu, volgens een bericht uit NewYork, bekend gemaakt, dat hij er geen verdienste in ziet rijk te sterven en daarom besloten heeft zijn vermogen te besteden aan het stichten en onderhouden van nijverheidsscholen. — Uit Budapest wordt gemeld dat in Kisucaughel driehonderd huizen afgebrand zijn. Er zijn zes menschen om het leven gekomen. '
Advertentie
JAGHT. Twee Compagnons gevraagd in eene wildrijke jacht, van uit Arnhem heen en terug op eén dag te bereiken. Brieven franco Motto „Jacht" Alg. Adv. Bur. NIJGH & VAN DITMAR, Rotterdam. DIENSTAANBIEDINGEN. Er biedt zich aan met November een Buitenmeisje, P. G., als Meid-Alleen ot als Keukenmeid in een klein gezin, een burgerpot kunnende koken. Van goede getuigen voorzien, 't Liefst in den Haag of omstreken. Br. fr. No. 106 aan J. H. BRINKGREVE, Advert.-Bureau, Arnhem. Er biedt zich aan voor noodhulp een bekwaam Huisknecht. Bekwaam voor zijn vak en van goede getuigen voorzien. Brieven franco onder No. A 476 aan het Bureau dezer Courant. Tegen November biedt zich aan, een goed ervaren Keukenmeid, met alle huishoudelijke bezigheden bekend, liefst als Huishoudstei* bij een Heer of Dame of in een klein gezin, R. K. en van zeer goede getuigen voorzien, liefst te Arnhem. Br. fr. lett. P aan den Boekhandelaar J. P. JANSEN, Roggestraat. Tegen Nov. biedt zich aan een net meisje voor Kamenier-Linnenmeid, de beste getuigen staan ten dienste. Brieven franco onder No. A 473 aan het Bureau dezer Courant. Biedt zich aan een Tweede- of Derdemeid, goed kunnende stoppen, mazen en naaien, van goede get. voorzien. Brieven franco onder No. A 474 san het Bureau dezer Courant. Er biedt zich aan een net jongmensch als Pakhuis- of Magazijnknecht, van goede getuigen voorzien, liefst tegen 1 September, Brieven franco onder No. A 472 aan het Bureau dezer Courant. Een Costuumnaaistei* bekend met alle werkzaamheden die er toe behooren, zoekt nog een paar nette eenvoudige naaihuizen, P. G., bij goede familie. Brieven franco onder No. A 475 aan het Bureau dezer Courant. _____
Advertentie
A DV E R TENT TER 0 ]Yïet £issone O 23 Aug. Naar het eiland"Wight. 30 Aug. Naar Berlijn en Potsdam. 30 Aug. Laatste Reis naar den'Harz. 30 Aug. Naar Parys, Versailles en Fontainebleau, met het spelen der waterwerken. 30 Aug. Extra reis naar Londen, duur 7 dagen, reissom f 125, 31 Aug. Het Hart van Europa met bezoek aan Weenen, Praag, Dresden, enz. Begin September, de Pyreneën en Noord-Spanje Half September naar de Ital. Meren. Programma's per stuk 10 ets. LISSONE & ZOON, Singel 155, Amsterdam. Alleenreizenden raden wij onze uitstekende Hotelcoupons aan voor Parijs, Londen, Berlijn enz.
De eenige Uitdeelingslijst
in het faillissement van JOH. G. HOLLEMANi kleermaker te Arnhem, is door den ondergeteekende ter Griffie der Arrondissements-Rechtbank te Arnhem redergelegd, om aldaar gedurende 10 dagen te liggen ter kostelooze inzage van de schuldeischers. Arnhem, 19 Augustus 1904. Mr. H. S. J. HIJMANS, Curator.