* Door de Arrond.-Rechtbank alhier zijn gisteren de navolgende uitspraken in strafzaken gedaan : F. J., arbeider te Huisen, wegens wederspannigheid, tot f 10 boete, subs. 14 dagen hecht.. — G. D., harmonicaspeler te Nijmegen, wegens wederspannigheid, tot 6 weken gev.straf. — J. J., loodgietersknecht te Nijmegen, wegens diefstal met inklimming, tot 3 maanden gev.straf. — Je. R., naaister te Nijmegen, vrijgesproken. — J. H., z. b. te Nijmegen, vrijgesproken. — C. G., arbeider te Dodewaard, wegeus mishandeling, tot 3 maanden gev.straf. — A. B., arbeider te Ede, wegens mishandeling, tot 6 weken gev.straf. — ie, Ta. J. B., logementhoudster, 2e. Ph. A. H. M. v. B., gegageerd O.-I. militair, beiden te Nijmegen, vrijgesproken. — G. J. v. d. W., arbeider te Amerongen, wegens verduistering, tot f 3 boete, subs. 3 dagen hecht. — J. S. T., metselaar te Nijmegen, wegens wederspannigheid, tot f 10 boete, subs. 14 dagen hecht. — ie. N. W., 2e. J. W., arbeiders te Groesbeek, wegens mishandeling, tot 6 weken gev.straf ieder. — B. P., arbeider te Renkum, wegens diefstal, vijfmaal gepleegd, tot 3 maanden gev.straf. — ie. A, K., arbeider, 2e. L. K., koopman, 3e. L. J., koopman, 4e. P. J., arbeider, 5e. L. G„ koopman, allen te Groesbeek, wegens het openlijk met vereende krachten geweld plegen tegen goederen, tot 10 dagen gev.straf ieder. - , i -«ris». «n.nrwga»»»'- —
Arnhemsche courant
- 09-11-1904
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Arnhemsche courant
- Datum
- 09-11-1904
- Editie
- Dag
- Uitgever
- C.A. Thieme
- Plaats van uitgave
- Arnhem
- PPN
- 400337789
- Verschijningsperiode
- 1814-2001
- Periode gedigitaliseerd
- 1851 - 1950
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 5629
- Jaargang
- 91
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
RECHTSZAKEN.
BINNENLANDSCH NIEUWS.
Amsterdam, 8 Nov. Voor het Gerechtshof alhier stond heden terecht de aannemer J. B. Ruysink uit Zutphen, die door de Rechtbank aldaar ontslagen werd van rechtsvervolging ter zake van smaad, aangedaan aan een ambtenaar in de rechtmatige uitoefening zijner bediening (de bekl. zou te Zutphen, sprekende over de gasfabriek aldaar en doelende op den wethouder en voorzitter der gascommissie J. G. Klaassen te Zutphen gezegd hebben: „daar steekt Klaassen geld van in zijn zak." In hooger beroep veroordeelde het Gerechtshof te Arnhem den bekl. tot f 50 boete of 25 dagen hechtenis wegens eenvoudige beleediging, van een ambtenaar in het openbaar. Tegen dit arrest werd cassatie aangeteekend waarop de Hooge Raad de zaak naar het Hof te Amsterdam verwees. Dit werd heden behandeld. Beklaagde erkent de woorden gesprok en te hebben. Hij zat 's ochtends half zeven met andere personen op de opening van het Badhuis te wachten, en hij heeft toen in het gesprek over de gasfabriek gezegd: „daar steekt Klaassen geld van in zijn zak". Die woorden werden op gewonen spreektoon geuit. Dat dit inderdaad ook zoo was, volgde uit het verhoor der twee getuigen. De advocaat-generaal jhr. van den den Brandeler meende dat er hier beleediging heeft plaats gehad en wel beleediging van een ambtenaar in zijn bediening. Als wethouder vervulde de heer Klaassen de taak van voorzitter van de commissie der gasfabriek en als zoodanig is hem knoeierij ten laste gelegd. Maar de vraag of de beleediging in het openbaar plaats had, ontkende spr. Willen de woorden in het openbaar gesproken zijn, dan moeten zij zoo zijn geuit, dat ze gehoord worden door het publiek dat daar aanwezig is en niet aan het gesprek deelneemt. Dit is hier niet het geval geweest en waar dit laatste element komt te vervallen, vraagt spr. vernietiging van het vonnis der Rechtbank en bekl.'s vrijspraak. Mr. Hartzfeldt trad als verdediger van bekl. op, Uitspraak 22 November a.s. — In een gisteren in „d'Geelvinck" gehouden stampvolle vergadering van werklooze bouwvakarbeiders, door de bouwvakfederatie bélegd, is breedvoerig meegedeeld, welke [enorme] afmetingen de werkeloosheid in de bouwvakken te Amsterdam reeds heeft aangenomen. Een deputatie zal naar den Burgemeester gaan, terwijl een commissie is'benoemd om te trachten de werkuren op de nog onderhanden werken zoodanig te beperken, dat vele werkloozen eenigen arbeid kunnen verrichten. Het houden van wandel- en hongeroptoehten werd door het bestuur en de aanwezigen overwogen.
-— 's-Gravenkage, 8 Nov. Door den Hoogen Raad werden gisteren verworpen de cassatieberoepen o. a. van : ie. den heer te Huisde, door de Rechtbank te Arnhem tot f 25 boete of 5 dagen hechtenis veroordeeld wegens het niet voldoende zorg dragen voor het onschadelijk houden van twee onder zijn hoede staande honden; 2e. den officier van justitie te Arnhem tegen de niet-ontvankelijkverklaring van het Openbaar Ministerie in zijne strafvervolging van een grutter wegens het als hoofd of bestuurder van een fabriek van grutterswaren niet binnen 3 maal 24 uren van een aan zijn knecht overkomen ongeval schriftelijk kennis geven aan den burgemeester van Arnhem, op grond dat bekl. voor dit feit reeds had terechtgestaan en was vrijgesproken, al was dan ook de eerste maal ten onrechte een andere datum, dan'waarop het feit zou zijn gepleegd, in de dagvaarding gesteld ; 3e. eene bierhuishoudster te Nijmegen, door de Rechtbank te Arnhem tot f 100 boete of 20 dagen hechtenis veroordeeld wegens overtreding der Drankwet.
— * Leiden, 9 Nov. Op 14 Januari 1905 zal het 25 jaren geleden zijn dat prof. mr. W. van der Vlugt en op 4 Februari d.a.v. dat prof. mr. H. B. Greven het hoogleeraarschap aanvaardden, beiden bij de faculteit der rechtsgeleerdheid aan onze Universiteit. — De glasfabrikanten hebben besloten morden Donderdag te Rotterdam met de stakende arbeiders te confereeren, in dezer voege: dat van elk der hoofdbesturen der drie organisaties (Algem. Bond, Christel. Bond en afd. van R. K. Volksbond) twee afgevaardigden worden verwacht, zijnde deze afgevaardigden mannen, die onmiddelijk vóór de staking nog in de glasindustrie werkzaam waren. Deze laatste bepaling maken de fabrikanten met het oog op het feit, dat, met name in het hoofdbestuur van den Algem. Ned. Glasblazersbond, een of meer leden zitting hebben, die, wel vroeger glasblazers waren, maar sedert langeren tijd met het bedrijf niets m.eer van doen hebben. Verder is besloten: in de nieuwe loonregeling geen ingrijpende wijzingen toe te laten ; van handhaving van de oude loonlijst is geen sprake, maar het zou kunnen zijn, dat onderlinge bespreking in de nieuwe regeling eene gewenschte en weinig beteekenende wijziging mogelijk maakte. De leden van den fabrikantenbond zullen geen inzage van boeken als anderszins geven, o. m. op grond dat de Delftsche directie dat reeds toestond aan een deputatie uit het hoofdbestuur van den Algem. Ned. Glasblazersbond. („N. R. Cf")
— In de gisteren te Utrecht gehouden openbare terechtzitting van den Centralen Raad van Beroep (Ongevallenverzekering) had uitspraak plaats o. a. in de volgende zaak: Hooger beroep van de Rijksverzekeringsbank tegen de uitspraak van den raad van beroep, te Zutphen, waarbij de onderneming van de Eibergsche Stoombleekerij, als wordende daarin uitgeoefend de bedrijven van : a. kunstbleekerij van katoen, b. kalanderij en c. appreteerderij, alle met krachtwerktuig, is ingedeeld in gevarenklasse IV. Met vernietiging der aangevallen uitspraak, bevestigde de centrale raad de beslissing van het bestuur der bank, waarbij de onderneming is ingedeeld in gevarenklasse VII, op grond dat daarin worden uitgeoefend de bedrijven van a. kunstbleekerij van katoen, b. kunstbleekerij van linnengarens, c. verven van stoffen, alle met krachtwerktuig. — Het Utrechtsch Studentencorps heeft besloten in 1906 hij gelegenheid van het 270-jarig bestaan der Utrechtsche Hoogeschool, een maskerade te houden. — Naar men van bevoegde zijde aan het „Utr. N." mededeelt, bestaat het voornemen om tusschen Utrecht en Driebergen een automobieldienst te openen. Men is reeds in onderhandeling over den aankoop van 6 motorwagens. Voor de remise te Utrecht is het oog gevallen op de stallen van het Hotel VEurope , voor die te Driebergen zal een stuk grond worden aangekocht. Het tarief zal aanmerkelijk lager zijn dan dat van de paardetram.
— Winschoten, 7 November. Mooi, zacht herfstweder, daarmede begon heden onze Allerheiligenmarkt en het was er dan ook zeldzaam druk. Dat is te begrijpen, want het is nu eenmaal zoo'n gewoonte geworden dat als het weer goed is heel Oldambt en Westerwolde leegloopt op den marktdag aller Winschoter marktdagen. Boer, burger, ambachtsman en arbeider, allen laten zoo'n dag den arbeid rusten en trekken naar onze stad, onverschillig of er zaken te doen zijn of niet. En onze huismoeders.. . eer wordt de wereld uit hun stand gerukt, dan dat zij zouden vergeten onzen marktdag Dij uitnemendheid. Om niet te spreken van boerenknechten en meiden, voor wie de „Allerheiligen" al zoo wat een kermis begint te worden. 't Was druk, overal, op de marktterreinen, in de straten, in de calé's, ja waar niet. En er werden goede zaken gemaakt, dat begrijpt ieder. Ook de oude bekenden waren weer op 't appèl. Alleen „Japie" met zijn roode muts en Groninger ko^k hebben we niet opgemerkt Nu het gemis der roode muts werd dubbel en dwars vergoed door de roode broekjes van een drietal acrobaten, die, de „kunstenaars" wel te verstaan, zich in veel belangstelling mochten verheugen. Ditzelfde kan ook gezegd van de kiezentrekker, of liever kiezen-wormen-vanger. De man maakte goede zaken met zijn wonderflacons. Met benijdenswaardige bespraaktheid roemde hij de deugden van zijn middel en gaf af en toe een aanschouwelijke voorstelling. Heb je kiespijn moedertje ? — Zoo, kom dan r's hier. Nou kom maar, sjeneer je maar niks. Wil je de kiespijn kwijt. — Graag, zeg je ? —Nou ik zal je wel r's helpen, ik ze d'r wel r's uithale, die beestjes — Waar zit-i ? — Nou (met 'n bedenkelijk gezicht) slechte mond hoor! — Maar hier heb heb ik nou één druppel van m'n wonderfla-
con. Stil moedertje, mond open — beter — nou dicht — zie zoo — je tanden op mekaar — tot ik zeg van opendoen. — En toen begon de eigenlijke oratie. Geen kiespijn, geen hoofdpijn, geen ruggestrengpijn, geen beenen- of armenpijn, geen enkele pijn meer na 't gebruik van de wonderdroppen — enzoovoort, enzoovoort. Inmiddels heeft het simpel druppeltje uit het wonderfleschje in het binnenste van den hollen kies een wonder gewrocht. De „kiezenmeester" wendt zich tot een der omstanders: „Kom, geef me jou pet r's. — Zie zoo, let nou op, waarde vrienden." — Tot het vrouwtje: „Spuw uit moedertje, spuw uit — hier op de pet — toemaar — gerust. Goed zoo — — — ha ! ze zijn er weer, ja ja. ze zijn er weer ! En triomfantelijk toonde hij de drie wormpjes, witte griezelige wormpjes, zoo uit de holle kies gearriveerd, of geretireerd zooals men wil. En erg groot ook, ze zullen het wel erg benauwd gehad hebben in dat kleine kiesgaatje. 't Geeft verbazing in de harten der omstanders en kwartjes in den zak van den wonder-tandmeester. En zoo. waren er meer van de van oudsbekende Allerheiligenmarktvermaken. Zelfs liedjeszangers en -zangsters galmden hun deunen uit, harmonica's zuchtten en kermden, draaiorgels piepten en kraakten en het zou een formeele kermis geweest zijn, als er ook nog een draaimolen geweest was. Jammer dat het tegen den middag wat begon te motregenen, wat 's namiddags overging in een gestadigen regen. („W. C.") — Assen, 8 Nov. De Provinciale Staten van Drente hebben heden tot griffier benoemd bij tweede stemming jhr. mr. B. W. T. Sandberg. secretaris der gemeente Amersfoort, met 19 stemmen, tegen 9 op den heer mr. dr. H. J. Romein, commies-griffier der Eerste Kamer te 's-Gravenhage en op den heer mr. J. Wijtema, hoofdcommies ter provinciale griffie van NoordHolland, te Haarlem,