JURGENS OLO MARGARINE 50cent per pond. \/oor Moeder
Bredasche courant
- 20-03-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Bredasche courant
- Datum
- 20-03-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- W. van Bergen
- Plaats van uitgave
- Breda
- PPN
- 400337452
- Verschijningsperiode
- 1814-1941
- Periode gedigitaliseerd
- nr. 1 (1914) - jrg. 149, nr. 305 (1939)
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Breda
- Nummer
- 67
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Advertentie
Binnenland. Een adren.
Bij de Tweede Kamer zijn ingekomen twee adressen betrekkelijk het wetsontwerp tot wijziging der wet op de vermogensbelasting en wel van het bestuur der vereeniglng »Het Goondbezit» te Utrecht en van het Centraal Bestuur van den Nederlandschen Tuinbouwraad. Mr. M. de Piiito. t Te 's-Gravenhage is in den ouderdom van 64 jaren overleden mr. M. de Pinto, bekende persoonlijkheid op het gebied van de vredes beweging en als zoodanig een der voormannen in den bond Vrede door Recht. Tal van vereenigingen op kerkelijk, maatschappelijk, rechtskundig, philanthropisch en onderwijsgebied verliezen in hem een krachtigen steun. Een nota der Nederlandsche Regeering. Naar wij vernemen heeft de Nederlandsche Regeering aan de Regeeringen van GrootBritannië en Frankrijk onder dagteekening van 18 dezer bare bezwaren kenbaar gemaakt tegen de maatregelen aangekondigd bij de verklaring van 1 Maart 1915 en belichaamd in de thans uitgevaardigde decreten dier Regeeringen. De berichten in de dagbladen nopens het aanwenden van pogingen om met de Re peering der Vereenigde Staten van Amerika gezamenlijk tegen die maatregelen te protesteeren zijn, naar wij met zekerheid weten,, uit de lucht gegrepen. (N. C.)
Vergoeding weuens bostwiumsrZ Exc. de Minister van Oorlog heeft aan de burgemeesters in den lande de volgende missive toegezonden : Door den Opperbevelhebbar van Land- en Zeemacht is bepaald: a. dat aan ieder militair der landmacht, die in het tijdvak van 30 Maart—2 Mei e.k. op zijn beurt met verlof gaat, volgens de normale verlofregeling, éénmaal in genoemd tijdvak 24 uren langer verlof kan worden verleend dan volgens bedoelde normale verlofregeling het geval zou zijn; b. dat aan de recruten der lichting 1915 en het daarbij ingedeelde instructie kader, zoomede aan de leerlingen der militaire onderwijs-inrichtingen en de bijzondere cursussen, welke thans in gang zijn, alsmede aan bet daarbij dienstdoende personeel verlof kan worden verleend van Donderdag 1 April na afloop van den voormiddagdienst tot Dinsdag 6 April a.s. (eerste reisgelegenheid); c dat aan de Israëlieten der onder b. genoemde categoriën, die voor het in vermeld punt bedoelde verlof in de termen vallen, dit verlof aanvangt op 29 Maart a.s. na afloop van den voormiddagdienst. Daar het niet rnijn bedoeling is, dat, indien een dienstplichtige in het tijdvak van 30 Maart— 2 Mei 1915 meer dan vier achtereenvolgende dagen verlof geniet als gevolg van een bijzonder verlof, als hiervoren onder a., b. en c. vermeld, de vergoeding welke aan de betrekkingen van dien dienstplichtinge mocht zijn toegekend krachtens art. 84 der Militiewet, art. 15bis Landweer wet of art. 9 Landstormwet, hun over den duur van dat verlof zal worden onthouden, heb ik de eer U te verzoeken de vergoeding door U toegekend wegens het verblijf in werkelijken dienst van een dienstplichtige uit te keeren ook voor den duur van zoodanig verlof.
'( Ijzer Miiedeti «Is liet beet I» Als bewijs, hoe groot het broodgebrek in Duitschland is kan wel het volgende gemeld worden: Dinxperlo en Suderwieck zijn twee plaatsjes, die eigenlijk één dorp vormen, doch waarvan het eerste in Nederland en het tweede in Duitschland ligt. Iemand, die uit het Nederlandsch Dinxperlo naar kennissen in Suderwieck ging, kon dat doen onder voorwaarde, dat hij zijn eigen brood meeneemt, daar men in Suderwieck bijna niet bad. Toen hij eens een trommel krentebrood meenam — het kan voor een ruime portie doorgaan — vroeg de douane of hij zooveel vrat.« Een smid in Dinxperlo ziet ook kans om munt uit den toestand te slaan. Zijn huis staat juist op de grens en wel het achterhuis op Hollandsch grondgebied, terwijl de voorkant van zijn woning in Duitschland staat. Omdat de brooduitvoer verboden is. worden er in het achterhuis pannekoeken gebakken, die via de grens in het voorhuis verkocht worden. Door sneeuwstorm ondervond het treinverkeer op het baanvak Heereveen—Leeuwarden gisteren groote vertraging. De sneltrein ven 9,30 van Leeuwarden was te twee uur te Heerenveen nog niet aangekomen. De markttrein loopende van Sneek naar Leeuwarden, bleef halverwege steken, zoodat de reizigers moesten uitstappen en zich te voet naar Leeuwarden moesten begeven. Ten gevolge van den sneeuwstorm ondervond ook het telephoonverkeer in Friesland en Groningen aanmerkelijke vertraging. De hevige sneeuwstorm van Donderdagavond heeft te Andijk een offer geëischt. De kruidenier Ellerbroek van Andijk werd Vrijdagmorgen levenloos naast zijn fiets aan den dijk gevonden. A. H.
Omtrent den sneeuwstorm in Friesland wordt in de Leeuw. Ct. gemeld: Sedert Donderdagavond woedt een bij tusschenpoozen ernstige sneeuwstorm. Een dik kleed bedekte reeds gistermorgen de straten van Leeuwarden, waardoor het verkeer — en dat op marktdag — ernstig werd belemmerd. De dokterskoetsjes werden door twee paarden voortgetrokken en ook de handkarren hebben extrabespanningen gekregen. Door den wind is de sneeuw op sommige plaatsen tot een halven meter opgehoopt. Ook het spoorwegverkeer ondervindt groote belemmering ten gevolge van het onklaar geraken der wissels. De treinen, die op «recht spoor» stonden, konden gistermorgen vertrekken, doch daarna werd het een warwinkel. Met groote vertraging vertrokken de treinen en kwamen ze aan. De sneltrein van 6 uur 40 vsrtrok gistermorgen ruim 9 uur naar Zwolle; die om 9 uur 5 moest vertrekken, werd opgeheven. De treinen van omstreeks 1 uur zijn ongeveer alle vertrokken, doch dé markttreinen werden opgeheven. De militaire trein stond gisternamiddag 3 uur al één uur voor de wissels. Hij kon niet binnen komen. De soldaten verlieten den trein en kwamen loopende en springende op het perron. Wanneer de 3 uur-treinen zouden vertrekken was om vier uur nog niet bekend. Van een dienstregeling was geen sprake meer.
Tlnclitelt»g«nzor«: Ingediend is een wetsontwerp, tot verhooging van de Binnenlandsche Zaken begrooting voor 1915. Bij deze wetsvoordracht wordt voorgesteld met 3 millioen gulden te verhoogen den begrootingspost voor kosten van onderhoud en verdere uitgaven van ten gevolge van den oorlogstoestand uit het buitenland naar Neperland uitgewekenen en van tengevolge van den oorlogstoestand behoeftig geworden in Nederland verblijvende buitenlanders. Ter toelichting zegt de minister van Binnenlandsche Zaken het volgende: «Het bedrag op de begrooting toegestaan, is voor ongeveer de helft reeds verbruikt. Te voorzien is dus, dat het toegestaan bedrag nog voor slechts betrekkelijk korten tijd toereikend zal zijn. Ook nu nog ontbreken gegevens voor eene raming, omdat de omvang vau de vluchtelingenzorg schier dagelijks verandert, Naar ruwe schatting zal met de voorgestelde verhoo ging aan de behoeften voor 1915 zooal niet geheel, dan toch grootendeels, kunnen worden voldaan. De uitgaven, die dusver zijn gedaan, kunnen voor de toekomstige uitgaven geen maatstaf opleveren, omdat onder eerstbedoelde uitgaven kosten van inrichting van vluchtoorden eene belangrijke plaats innemen ; ook in de eerstvolgende • maanden zullen deswege nog beteekenende bedragen moeten worden voldaan. HoSl;tndweii Ki'tiiji vcr^aitu. Reuter seint uit Londen aan het A. H. dat het Nederlandsch stoomschip «Sliedrecht vergaan is bij South Shields. Soldaten redden de bemanning.
Advertentie
VAN DER VELDEN's Plantenboter a 45 en 50 ct. per pond met 10°/ 0 korting, een pas ingevoerd artikel, wint dagelijks nieuwe verbruikers bij, dank zij hare voortreffelijke kwaliteit en de garantie, dat v. d. VELDENs Plantenboter ook werkelijk zuivere plantenboter is, zonder bijvoeging van eenig dierlijk vet. HENRI v. d VELDEN & Go., Veemarkt 32, Breda, Arendstraat Oosterhout.
Uit de Provincie. Brand.
Te Aalst brandde af de landbouwerswoning van M. d. Bjrmen. Het vee werd gered. De inboedel verbrandde. Assurantie dekt de schade. Oorzaak onbekend.
Benoemd. De heer G. v. d. Braak, thans adjunct-commies ter secretarie van Heerlen, is benoemd tot ambtenaar ter gemeente-secretarie te Eindhoven. Belclseli» tlnctit«li»i:eii. In de Vrijdagavond gehouden Raadsvergadering te 's Hertogenbosch deelde de voorzitter mede, dat uit de stad alle Belgische vluchtelingen zijn overgebracht naar de regeeringskanipen ; *>00 Belgische vluchtelingen vertoeven thans nog in de stad, die alle zijn gehuisvest bij particulieren.
Telegrafisch Weerbericht.
Medegedeeld door het Kon. Ned. Meteor. Instituut te De Bilt, naar waarnemingen in den morgen van Zaterdag 20 Maart. De hoogste barometerstand 760.7 werd waargenomen te Karlruhe de laagste 741 5 te Neufahrwasser. Zwakke tot matige, later wellicht toenemende westelijke tot zuidelijke wind, toenemende bewolking later wellicht weer neerslag, mogelijk nachtvorst iets zwakker in het noorden.
Advertentie
Acfverfentiën. Aan de GEMEENTE-GASFABRIEK te Breda wordt gevraagd een Bankwerker tevens Hulpmachinist, op een weekloon vau t 13.30 dat met 5 tweejaarlijksche verhoogiugen stijgt tot f 14.70 en EEW SMID, op een weekloon van f 10.80 dat met 5 tvreejaarlijksclie verhoogingen stijgt tot 112.30. Eigen en Weduwen- en Weezenpensioen volgens verordening. Gegadigden worden verzocht zich vóór 1 April e.k. , onder opgave van leeftijd, tegenwoordige en vroegere werkzaamheden en aanbevelingen, schriftelijk te wenden tot den Directeur.
Stadsnieuws. Examen nuitige handwerken.
19 Maart. Geëxamineerd 10 candidaten. Geslaagd de dames; W. M. de Beer, A. Eichholtz, beide te 's Bosch; J. v. d. Waarden, Nijmegen; G. Baltuj, Breda Pl isttKilijk é llredii. Ingekomen gift van den heer J f 10,50. ViMir l»i»> renlo-tly
Niettegenstaande de treurige tijdsomstandigheden is de collecte voor het Dagverblijf boven verwachting goed geslaagd. Zij bracht op: f 1337.60. Al is het niet noodig om 't Dagverblijf even zoolang als andere jaren geopend te houden, zoo is 't bestuur toch zeer tevreden en de bewoners van Breda en omstreken erkentelijk voor den flinken steun. Giften worden nog gaarne ingewacht bij de dames van 't bestuur of de penningmeesteresse, Mevr. Bossers, Catbarinastraat 20. Uitspraken van den M van Beroep, (Ongevallenverzekering) te Breda. Deze Raad deed heden 20 Maart uitspraak in de gedane beroepen door: Hendrikus Donders, wonende te Tilburg, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 6 Jani 1914, Terr. IÏI. No. 47918 G, bevestigt deze beslissing. Marinus Cornelus Engelen, wonende te Roosendaal, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 15 Juni 1914, Terr. I. No. 2561 Nb. wijzigt deze beslissing in dier voege, dat 14 Mei 1914 wordt vervangen door 9 Juni 1914, en bevestigt haar voor het overige. Martinus Betermans, wonende te Dongen, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 19 Mei 1914, Terr. I, no. 58557 Nb., wijzigt deze beslissing in dier voege, dat de rente ingaat op Dinsdag 19 Mei 1914, en bevestigd haar voor het overige. Petrus Sebastianus van Gorp, wonende te Venlo, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuurder Rijksverzekeringsbank van 19 Mei 1914, Terr. I, no. 59481 Nb., bevestigt deze beslissing,
Petrus Moonen, wonende te Tilburg, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 25 Mei 1914, Terr. I, no, 57739 Nb., wyzigt deze beslissing in dier voege, dat zij luidt: «Stelt vast, dat aan Petrus Moonen voornoemd toekomt eene geregelde uitkeering, rente genaamd, waarvan het bedrag, in verhouding tot de verloren geschiktheid tot werken wordt bepaald op vier en vijftig en een halven cent per werkdag, zijnde 35°/ 0 van zijn dagloon; kent hem deze rente toe, gerekend van Dinsdag 19 Mei 1914 af.« Cornelis Vervaart, handelende onder den firmanaam, «A. Vervaart en Zn.» wonende te Oudenbosch, ingesteld tegen de voormelde beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 25 Mei 1914, bedrijfsnummer Nb. 6022 wijzigt deze beslissing in dier voege, dat f 20.46 wordt vervangen door f 5.49, en dat de woorden «in afwijking van de berekening van den werkgever» vervallen. Pieter Dubbelman Czn, wonende te Lage Zwaluwe, gemeente HoogeJ en Lage-Zwaluwe, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 2 Juni 1914, bedrijfsnummer Nb. 5363, wijzigt deze beslissing in dier voege, dat f 19.11 wordt vervangen door f 18.20 en f 1.26 door fl.20. Adrianus Nieuwenhuyzen, wonende te Oudenbosch, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 5 Juni 1914, Terr. I. No. 2378 Nb., vernietigt deze beslissing. Petrus Johannes Verbaarendse, wonende te Bergen op Zoom, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 26 Mei 1914, Terr. I. No. 37725 Nb, wijzigt deze beslissing in dier voege, dat 29 April 1914 wordt vervangen door 26 Mei 1914, en bevestigt haar voor het overige. Adrianus Nieuwenhuijzen, wonende te Oudenbosch, ingesteld tegen de beslissing van het Bestuur der Rijksverzekeringsbank van 4 Juni 1914, Terr. I. No. 3450 Nb, wijzigt deze beslissing in dier voege, dat zij luidt: Besluit, de rente, bij de beslissing van 26 Maart 1904 toegekent, te herzien ; Kent met ingang van Dinsdag 2 Juni 1914 aan Adrianus Nieuwenhuijzen voornoemd eene geregelde uitkeering (rente) toe, waarvan het bedrag in verhouding tot de verloren geschiktheid tot werken wordt bepaald op zes en-twintig cents per werkdag, zijnde 21 0 / 0 van zijn dagloon.
WISCHMARKT. Zaterdag 20 Maart, 's avonds 7 Afslag van mosselen. uur: Yoor de Huisvrouwen. Groenten- en fruitveiling. Breda, 19 Maart 1915. Savoiekool per 10 stuks van 0.12 a 0.47 Roodekool » » 0.38 » 0.80 Boerekool ï > 0.Ü8 » 0.19 Knolselderie * » 0.08 i 1.00 Knolrapen » » 0.— » 0.— Uien per KG. » 0.08 5 j> 0 14 Spruiten t > 0 15 « 0 25 Wortelen » » 0.05 » 0.06 Roode b et » » 0.05 > 0 06 5 Witlof » » 0.09 j 0 19 Veldsla » » 0 07 ï 0.10 5 Spinazie » » 0.26 j> 0 26 5 Pi ei per 10 bos > 0.70 t 0.— Schorseueeren i ». 0.40 » 0.70 Selderie » » 0.09 Ï 0.19 Kelen » » 0.— i 0.— marktberichten. BREDA, 19 Maart. De prijzen ter markt muien boter per half kilo f 0,80 a /0,85 Eieren 4 en 5 cent
Advertentie
VAN DER VELDEN's Fijne deensche melangeboter a 55-50-45-40 ct. wint het in smaak en kwaliteit van natuurboter en alle andere merken, doch is veel goedkooper, 10'/ 0 korting. HENRI v. d VELDEN & Co., Veemarkt 32 Bi'eda, Arendstraat Oosterhout
Telegrammen. De
Londen, 20 Maart. De admiraliteit zegt, dat zij reden heeft om te denken, dat de «Karlsruhe" in 't begin van November in wateren in W. I. gezonken is. „I>e Hermelijn." In de machinekamer van den torpedojager «Hermelijn" ontstond brand, De machine werd beschadigd. Dnrduitellon. Parijs, 20 Maart. De «Henri IV" heeft bevel gekregen, om naar de Dardanellen te vertrekken, om »de Bouvet" te vervangen. De »Boloi" werd beschadigd en kan tijdelijk niet meer aan het gevecht deelnemen.
Gemengd Nieuws. z'n staart.
In Januari en Februari zijn wij er eigenlijk beter af gekomen dan in deze maand. Het is nu weer ouderwetsch Maartweer. Sneeuw, regen, hagel, noordenwind, zware luchten, zonneschijn, kou, alles bleek nog op het program van Lentemaand te staan. Het was het gevolg van verschillende dépressies, die lang over den Oceaan lagen, maar die langzaam naderbij kwamen. Ook in Engeland, Frankrijk, Duitschland en Denemarken is hetzelfde Maartweer.
TOONEELUITVOERINGEN, VERGADERINGEN ENZ.
Spaarbank te Breda. Kasteelplein No. 11. De zittingen worden gehouden voor inbrengen en uithalen van gelden : op Dinsdag van ll'/j tot 12'/j uurvoorm.; op Woensdag van 1 tot 3 uur nam.; op Donderdag van 8 tot 9 uur 's avonds en op Zaterdag van 1 tot 3 uur nam. Hulpbank te Breda. Kasteelplein No. 11. Zitting eiken Zaterdagavond, van 7 tot 9 uur, tot het verstrekken van voorschotten tot een maximum van / 600. Consultatiebureau voor Zuigelingen Dinsdag' middags 3 uur in het Gemeente Ziekenhuis.
Burgerlijke Stand.
Prinsen öajje. Van 12—19 Maart. GEBOREN: W. J., z. van J. H. GraumansGuillot. — P. A., z. van A. Sweep-Janssen. — B. J., d. van G. Ta. J. Lauret-Tbeeuwis. — M. G., d. van H. F. Stol werk-Digners. — P. A , z. van J. P. Wagemakers-van Lierop. — A., z. van A. Heriijgers-Neven. — J., z. van M. NoorenAarts. — W., d. van J. Frijters-Klijs. —M.H., d. van G. H. Feskens-Dictus. — J. F., d. van A. van Dongen tGoddrie. HUW.-AANG.: C. A. Saykerbuyk en J . M. C. van der Maren, OVERLEDEN: E. van Gils, 4 d. — F. B. Leyten, 2 m. — M. Gommeren, 13 d. — V. A. A. van Gastel, 1 m. 'f eteriiigen. 19 Maart. GEBOREN : J. C., ï. van W. Timmers en N. NeelemanB, — H. J. M., d. van J. J. van Alphen en S. J. M. Meskens. — A. H. J., z van J. Maas en C. C. van Gils, HUW.-AANG. : J. H. A Kerbuseli en U. Meuwiesen. OVERLEDEN : J. M. Paulussen. d. 3 j. — M Th. Lactiapelle, 72 j d. uit Antwerpen. — P. van Tetering 64 j.