PEEK & GL0FPEN8UR6.
Voor ïleereii-Kleedingstukken NAAR ai AA I , vindt men bij ons steeds de uitgebreidste collectie Stoffen.
PEEK & GL0FPEN8UR6.
Voor ïleereii-Kleedingstukken NAAR ai AA I , vindt men bij ons steeds de uitgebreidste collectie Stoffen.
Gescher & Kemper, Vaemarïtstraat, Telefooniminmei 95 BREDA. GROOTE KEUZE van TAPIJTEN, GorUp- ei Mtl-Wii, BEHANGSEL PA IMEll Meubels en iïeilden. Ingericht voor het geheel in orde maken van huizen, hotels en gestichten. Franco verzending van stalen en goederen Voor de orders wordt eerst prijsopgave gedaan.
EERSTEI BLAD.
Dickens geeft in Pickwick Papers een treurig relaas van de wijze, waarop men in Engeland de menschen behandelt, die met of zonder eigen schuld niet in staat zijn te betalen hetgeen anderen van hen te vorderen hebben. De meesten, die het geestig werk gelezen hebben , zullen die middeleeuwsche wijze van rechtdoen bespottelijk en droevig voor de slachtoffers gevonden hebben, zij zullen het een schande, een gruwel voor het Veieenigde Koninkrijk gevonden hebben en gedacht hebben hoe gelukkig, dat wij in Nederland zulke instellingen niet meer kennen, althans niet zoo als in dat land. Neen, zooals Pickwick het ondervond en zag omdat hij weigerde zijn hospita te huwen of schadeloosstelling te geven wegens verbreking van trouwbelofte, zóó is het hier niet — maar heel veel scheelt het niet. De vorige week bevatte de Deutsche Wochenzeitung in den Niederlanden daarover een verhaal, dat doet denken aan de tijden der roofridders. Een jong Duitsch groothandelaar was in tijdelijke geldverlegenheid en kon daardoor een Amsterdamsche houtfirma niet tijdig voldoen. Deze lokte den jongen man nu onder valsclie voorwendsels naar Amsterdam, waar hij koit na zijn aankomst op straat gearresteerd werd. De redacteur van de Wochenzeitung bezocht den gegijzelde en schrijft over dat bezoek. «Voordat de schuldenaar zijne cel wordt binnengeleid, worden hem alle aardsche goederen tot zelfs potlood en notitieboekje afgenomen en om de fouilleering
gemakkelijk te maken moet hij zich geheel ontldeeden. De cel waarin vijf personen bij elkaar zitten is ongeveer 5 meter lang, 21/» meter breed en 2 meter hoog en is van het »slaaphol” door een sterk ijzeren hek gescheiden. Dit hek wordt voor straf gesloten wanneer de gegijzelde tegen de gevangenisvoorschriften gezondigd heeft. Hij moet dan zijne wandelingen tot den omtrek zijner cel bepalen. Het bed bestaat uit een stroozak, een kapokkussen en een wollen deken. Het eten, dat door den gevangenisdirecteur, eenen zeer humanen man, geleverd wordt, laat niet veel te wenschen over. Rooken is verboden, evenals het lezen van dagbladen daarentegen kan men den bijbel, gezangboeken en vrome lectuur zooveel krijgen als men maar hebben wil. Ook bevat de gevangenisbibliotheek eenige onschuldige romannetjes. Om den tijd dood te slaan en niet gek te worden van het nadenken over zijne «wederrechtelijke gevangenen houding” hield de Duitscher zich bezig met boonen nitzoeken , waarvoor zijne medegegijzelde eene vergoeding ontving Gelukkig is dit middeleeuwsche foltermiddel voor onzen landsman niet zoo verderfelijk geweest, dank zijne krachtige constitutie, zijn aangeboren gevoel voor humor, de gesprekken met zijne vriendelijke bewakers en vooral de tegemoetkomingen , die hij ten gevolge van zijn voorbeeldig gedrag van het gevangenispersoneel mocht ondervinden. Maar wat staat den vreemdeling te wachten , die niet zulk een goede behandeling mag ondervinden ? Hem is hetzelfde lot beschoren als den armen Hollander, die zich in ’t gezelschap van onzen landsman bevond. Deze ongelukkige had tot voor korten tijd te Zaandam een klein boter zaakje gedreven. j Toen kwam opeens eene vlektyphus epidemie. Een zijner kinderen werd door deze ziekte aangegrepen. Niemand kocht nog bij ljem. Hij kon zijn leverancier, een boterhandelaar te Leeuwarden niet betalen en deze liet hem voor eene schuld van tachtig gulden gijzelen. Op den dag van mijn bezoek zat de man al zes weken. Juist had hij bericht ontvangen dat ook zijne vrouw en zijn tweede kind door typhus waren aangetast. Na langdurig en krachtig aandringen bij een zeer vermogend en zeer . godvruchtig bloedverwant te Zaandam had hij van dezen een brief mogen ontvangen , dien ik hier laat volgen : Waarde Zwager: Gij schrijft mij over de smarten, die gij ondervindt. Maar wat ontbreekt u?
Gij hebt goed eten, eene warme cel en bovendien den bijbel. Lees in het heilige boek, vertrouw op God en denk, dat hij dengene liefheeft dien hij beproeft. Voor uwe lijdende familie keer ik wekelijks twee gulden uit. God zal verder helpen,” enz. De arme man zag er uit als een schaduw. Onze landsman verzekerde dat hij heele nachten door bad. Ook nu verdeelde hij zijne aandacht tusschen het heilige boek en eenen zak boonen waaruit hij de slechte uitzocht en waarmee hij zooveel verdiende dat hij nu en dan aan zijne vrouw kon schrijven. De godvruchtige zwager verbood hem zich failliet te doen verklaren (waardoor de gijzeling ophoudt) omdat daardoor zijn tot nu toe onbevlekte familienaam zou worden onteerd. Wat zal er wel van den armen man geworden zijn ? Op deze wijze tuchtigt men in Nederland menschen die ongeluk in hun familieleven hebben. Is er dan geen enkele Nederlandsche afgevaardigde die zooveel menschelijk gevoel heeft, dat hij in de Kamer op de afschaffing van die middeleeuwsche rechts • pleging aandringt ?” Het is geen klein voorrecht zoo’n godvruchtigen en rijken bloedverwant te hebben , die zulke goeden en troostvollen raad verschaft en die een lijdende familie onderhoudt met twee gulden per week. Maar wat te zeggen van een zoo buitensporig executiemiddel, dat thans bijna en geheel in Europa is afgeschaft, maar dat hier te lande nog steeds ijverig in praktijk gebracht wordt. Niet zonder reden is de maatschappij van ouds streng geweest tegenover kwade debiteuren; men heeft al spoedig ingezien, dat ieder teleurgesteld debiteur in de noodzakelijkheid kan komen op zijne beurt voor anderen een bron van zorg te worden. De Romeinen, bij wie wij nog steeds ter scholen moeten gaan om kennis te krijgen van het recht of de rechten, hadden als regel dat wie niet betaalde met zijn geld , zou betalen met zijn huid. En zij bleven daarin nog consequenter dan wij nu. In de wet der XII tafelen der decemviri (van ± 450 v. Chr.), werd bepaald dat de schuldenaar eigendom werd van den crediteur of meer crediteuren en dezen mochten hem, naar rato hunner vorderingen, mochten verdeelen. Langzamerhand werd men wat zachter tegenover den niet-betaler. Eerst veranderde de verdeeling in verkooping, later met gevangenzetting en eindelijk liet men zelfs toe , zich door afstand van al zijne goederen aan elke executie te onttrekken. Yan deze verschillende middelen hebben wij het meest onpractische, meest
onlogische uitgekozen en dat in ons land als wet afgekondigd n.1. de inbeslagneming van den nalatigen schuldenaar, met een ander doel dan om hem te gelde te maken , dus als indirect executiemiddel, met het doel hem tot betaling te dwingen en bijgevolg gebaseerd op de onderstelling, dat de nalatigheid aan onwil is toe te schrijven en de schuldenaar wel vermogen heelt, dat voor inbeslagneming vatbaar is, doch dat voor den schuldeischer verborgen is. Behalve in ons land bestaat het nog slechts in een staat, die ook in menig ander opzicht zeer achterlijk is. De voornaamste grieven er tegen waren, dat het executiemiddel een buitensporig leed brengt over den schuldenaar, die misschien geheel buiten schuld niet in staat is om zijne verplichtingen na te komen, dat het vaak meer toegepast wordt uit wrok dan met het doel om voldoening te krijgen, dat het den schuldenaar, die in zeer vele gevallen nog nuttigen arbeid zou kunnen presteeren, zich misschien weer tot zekere mate van welvaart zou kunnen oprichten , dwingt om maatschappelijk een non-valeur te blijven en vooral dat het niet alleen den schuldenaar, maar ook zijne betrekkingen treft en zoodoende de laatsten vaak noopt om schulden te voldoen , waarvoor zij noch rechtens noch in billijkheid aansprakelijk zijn.
Qibvt rUntiën.
zacht en kalm, onze gehelde zuster en tante, Vrouwe j. f. de mmm de blot, echtgenoote van wijlen den WelEdelGestr. Heer A. VAN AALBURG, in den ouderdom van ruim 86 jaren. F. D. DE CHAUV1GNY DE BLOT. P. C. DE CHAUVIGNY DE BLOT, Renardelle de Lavalette. J. C. DE CHAUVIGNY DE BLOT. L. NAUTA. DE Ciiauvigny de Blot. R. R NAUTA. F. WIJSS, DE CHAUVIGNY DE BlOT. A. E. WIJSS. M. DE CHAUVIGNY DE BLOT E. MARTENS. Iueda , 20 October 1902.
Te HUUR of te KOOP: Een Heerenhuls, MET TUIN te Ginneken, Karnemelkstraat, bij de Schoolstiaat, bevattende beneden: 2 kamers en snite, keuken, kelder, enz. en gemetselde bergplaats; boven: 4 kamers en zolder met meidenkamer. Dagelijks te bezichtigen bij de bewoners, 461a Karnemelkstraat.