Zaterdag 7 April. Alhambra, 3, 6.45 en 9 uur: September Affair. Cinema Palace, 3, 6.45 en 9 uur: De grote samenzwering. Bioscoop Irene: 3, 6.45 en 9 uur: Bagdad. Ons Huis: 8 uur: Concert Mannenkoor „Zanglust". Zondag 8 April. Alhambra: 2,15, 4.30, 6.45 en 9 uur: September affair. Cinema Palace: 2,15, 4,30, 6,45 en 9 uur: De groote samenzwering Bioscoop Irene. 2,15 en 4.30 uur: De zwarte bandiet. 6.45 en 9 uur: Bagdad. HENGELO. Zaterdag 7 April 1951. Cinema Palace: 3, 6.45 en 9 u.: 13 stoelen. Concertgebouw: 6.45 en 9 u.: Misdaad achter het voetlicht. . « Kerk „God is Liefde": 8 u.: Zangavond. Viosgebouw: 8 u.: Concert Vioskoor Hengelose Kunstzaal: 2 30—5 u.: Tentoonstelling v. schilderijen van Jan Voerman Jr. Zondag 8 April 1951. Cinema Palace: 2.15, 4.30, 6.45 en 9 u.: . 13 stoelen. Concertgebouw: 4.30, 6.45 en 9 u,: Misdaad achter het voetlicht: 2.30 u.: Geef hem de ruimte. Verenigingsgebouw: 8 u.: Kiekeboe Hengelose Kunstzaal: 11.30—1 en 2.30— 5 u.: Tentoonstelling schilderijen v. Jan Voerman Jr. Café Beukers: 7 u.: Dansen .
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- 07-04-1951
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- Datum
- 07-04-1951
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 39883198X
- Verschijningsperiode
- 1947-1951
- Periode gedigitaliseerd
- 8 september 1947-31 december 1951
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 82
- Jaargang
- 80
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
AGENDA ENSCHEDE.
GASCYLINDER VLOOG IN BRAND
Hedenmorgen geraakte in een cementwarenbedrijf aan de Haven een gascylinder in brand. De brandweer heeft het vuur met een schuimblusapparaat bedwongen en de cvlinder om ontploffing te voorkomen ter afkoeling in het kanaal gedeponeerd. De schade is gering.
DIEPENHEIM
Het Bouwsparen. — B. en W. van Diepenheim hebben in de voorlopige Dlaatseliike commissie ter behartiging van de belangen van de bouwspaarders, die met tussenkomst van de N.V. Bouwkas Noord-Nederlandse gemeenten een woning willen bouwen. benoemd de heren H A. te Riet. J. K. Pranger en D. Jansen. Laatstgenoemde treedt als technisch -idviseur op. Zoals bekend is de gemeente bij deze N.V aangesloten *Mnnen'
Mooie aanwinst voor Oudheidkamer „Twente"
Unieke praehistorische collectie van de N.W.-Veluwe In de Gobelinzaal van het Rijksmuseum Twenthe te Enschede is een tentoonstelling van praehistorische voorwerpen ingericht, welke deel uitmaken van een prachtige verzameling dnnr de heer A. H. Kortlang te Ashford in Kent (zuideliik van Londen! aan de Oudheidkamer „Twente" geschonken. Deze expositie, welke zeer de moeite waard is voor allen. die belang stellen in de vroege geschiedenis van ons land. werd gistermorgen in het bijzijn van verschillende genodigden door de directeur van het Rijksmuseum Twenthe. de heer J. H. van Heek, namens het bestuur van de Oudheidkamer met een kort woord geopend. De heer Kortlang. die vroeger te Ermelo woonde heeft zich tussen de jaren 1920—1940 in hoee mate geïnteresseerd voor het Noord-Westelijk deel van de Veluwe als praehistorisch gebied.
dat van grote betekenis voor ons land is. Daarbij heelt hij de hand weten te leggen op zeer belangrijke vondsten, lopende van de steentijd tot de vroeg-historische tiid (met enkele onderbrekingen, o.a de bronstijd). De heer Kortians? wilde ziin verzameling bijeen houden — een gedeelte was verschillende jaren in de Oudheidkamer te Harderwiik ondergebracht — en heeft ze daarom ten geschenke gegeven aan de verenisrin? Oudheidkamer ..Twente" ter plaatsing in het Rijksmuseum Twenthe. Het spreekt vanzelf, dat wij deze vondsten met open armen hebben ontvangen en met grote dankbaarheid aanvaard, en dat wij overtuied ziin van de frote belangrükhe'd daarvan" zo zeide de her Van Heek ir ziin toespraak D* hee' Van Heek wijdde vervolgens enkele woo^en aan de nagedachtenis van Dr. Holwerda de onlangs overleden pionier van het oudheidkundig bodemonderzoek in Nederland, dat na hem overging aan Prof. dr. A. R. van Giffen, terwijl dit thans wordt gel pir? door Dr. P. Glazema. „We ziin Dr Holwerda grote dank verschuldigd, en die dank wil ik hier nog uitspreken". aldus spr. Op een zestal tafels en vitrines zijn de (zonder uitzondering orachtiee) vondsten van de heer Kortlane uitgestald. Dr. C. C. W. J. Hiiszeler zorgde voor de wetenschappelijke opstelling en beschrijving en gaf nog nadere toelichting. Het meest in het oog vallen de sierlijk gevormde bekers, deel uitmakend van het vaatwerk uit de zgn. bekertiid (2000—1500 v. Chr.l. Drie groepen kan men onderscheiden: 1. touwbekers: 2. Visgraatbekers en 3. klokbekers. Van deze drie c-oepen ziin pracht-exemolaren aanwezig. Mooie vondsten ziin ook een kralensnoertje. waaraan zowaar nog enkele barnstenen kralen zitten, een iizeren geso met bronzen klinknagels verschillende polsbeschermers (waarmede de boogschutters hun nols beveiligden tegen de terugspringende pees), enkele hamerbiilen en vuurstenen bijlen, drie grote vuurstenen messen met mooie retouche. Een afzonderlijk plaatsje is ingeruimd voor een serie grafvondsten (uitsluitend vaatwerk), thuis hor?nd in de heidense-christeliike tiid (Merovingische tiid). Dit vaatwerk i? o de draaischijf /ervaardigd en geïmporteerd uit het Maijen-Eifelgebied De Oudheidkamer bezat tot dusver één exemplaar van dit soort. Al met al een unieke collectie, die als een grote en belangrijke aanwinst voor de verzamelingen in het Rijksmuseum kan worden beschouwd. Dp '■ollectie-Kortlan? zal 14 dagen in de Gobelinzaal blijven.
OOSTELIJK SPORTBLAD
ADVERTENTIE DE SPANNING TEN TOP!! Koopt Maandagochtend het OOSTELIJK SPORTBLAD met uitgebreide verslagen van alle gespeelde Oostelijke wedstrijden.
Een nieuw gebouw voor Duitse douane in Glanerbrug Men wilde café Verspohl aankopen
Naar wij vernemen schijnen de Duitse douane-autoriteiten het plar te hebben de outillage bij d° erens te Glanerbrug belans-H?k i it te breiden Gisteren vertoefden de leiders var de douane in Westfalen vergezeld var de heren Re
ENSCHEDE Katholieke Middelbare School Enschede
Stichtingsacte gepasseerd Gisteravond had in hotel „De Zon" alhier een bijeenkomst plaats, tijdens welke de stichtingsacte van de op te richten nieuwe R.K. Middelbare School te Enschede werd gepasseerd. Dit geschiedde ten overstaan van candidaat-notaris de heer J. Th. H. Hölscher. waarnemer van het kantoor van wijlen notaris mr C. J. A. M. van der Ven alhier. Hierbij waren o.a. aanwezig alle oprichters van de stichting, een dertigtal vooraanstaande R.K. ingezetenen van Enschede, alsmede het overgrote deel der bestuursleden. De naam der Stichting is „Katholieke Middelbare School Enschede" en zij stelt zich ten doel de voorbereidingen te treffen tot de oprichting van een bijzondere katholieke school voor het middelbaar en voorbereidend hoger onderwijs. De bedoeling is een lyceum in Enschede te verkrijgen, maar in verband met de subsidiëring zal worden begonnen met een H.B.S. De voorzitter van het bestuur Pastoor J. H. Beltman van de R.K Parochie Sint Jacobus. hield ter gelegenheid van dit feit een korte toespraak. waarin hij het doel van de Stichting „Katholieke Middelbare School Enschede" nader uiteenzette, en de aanwezigen aanspoorde tot aller medewerking, teneinde het beoogde doel. een R.K. Middelbare school te bereiken. Het dagelijks bestuur van de Stichting is als volgt samengesteld: Pastoor J. H. Beltman, voorzitter: Mr L. M N. Schweitzer. vice-voorzitter; J. H Ebberink. 1ste penningmeester: J Eshuis, arts. 2de penningmeester. Het bestuur bestaat verder uit c*f volgende heren: V. C. Aarsei . ü. J. de Rooy, Carel Jacobs en W. G. Witkam
Maandag a.s. is het vijftig jaar geleden, dat het echtpaar R. Boxem—E. Pol, Faberplein 2, in het huwelijk trad. Bruidegom en bruid, resp. 77 en 71 jaar oud, genieten nog een goede gezondheid. Het zal Maandag wel een hele drukte worden ten huize van het bruidspaar, dat een nakomelingschap heeft van 60 kinderen en kleinkinderen. Enschede subsidieert aanleg sportvelden gemeenteraad van Enschede gisteravond met warme instemhet voorstel van De heeft L ming het voorstel van B. en W. begroet om een subsidie te verlenen aan sportverenigingen die zelf hun terrein en de zich daarop bevindende accomodatie aanleggen. Deze subsidie die 40 procent zal bedragen van de kosten, die gemaakt zijn voor de aanleg en inrichting 'an sportvelden zal ook worden verleend aan clubs die sedert 1946 uit eigen kas aanleg en inrichting van hun terrein hebben betaald. Naar aanleiding van een interpellatie over de Paaskermis, welke evenals vorige jaren ook dit laar „in de modder viel" hebben B. e' W. toegezegd de volgende vragen ln overweging te nemen: Zijn B. en W. bereid de mogelijkheid te onderzoeken om de kermis te verplaatsen van het Volkspark naar de binnenstad? En voorts: Zijn B. en W. bereid de raad een rapport voor te leggen over de financiële en verkeerstechnische gevolgen van een verplaatsing van de kermis van het Volkspark naar de binnenstad? Staking bij Jannink Gisteren ls ln de weverij der N.V. Gerhd. Jannink en Zn. aan de Haaksbergerstraat een staking uitgebroken die 160 man omvatte. Zij eisten betaling van de volle 5 % loonsverhoging. De directie stelde zich op het standpunt. dat d.- betrokkenen al ver boven het maximum loon Stonden en wilde slechts een deel van de verhoging betalen. Nadat gistermiddag al een groot deel der stakers weer aan het werk was gegaan, is vanmorgen om 9 uur het werk door allen hervat. Er zullen nu nadere besprekingen worden gehouden door de Bedriifsunie met de kern van de N V. Jannink Vroedvrouwendienst. Van Zaterdagmiddag 4 tot Zondagavond 11 uur: Mevr. Geesink-Oolieslag, Weth. Nijhuisstr. 19. Mep. Ehlhardt, Haaksb.str. 181. Mevr. Kappers-Lammers, Walhofstr. 115 (wijziging van de opgave van gisteren)
Gouden huwelijk
Nieuwe verkeersregeling op een lastig kruispunt Verkeerslichten op viersprong HaaksbergerstraatC. F. Klaarstraat-Ripperdastraat
Een bevredigende regeling van het intensieve verkeer op het eigenaardige kruispunt Haaksbergerstraat—C. F. Klaarstraat— Ripperdastraat heeft de verkeerspolitie heel wat hoofdbrekens gekost. Men zat namelijk met twee scherpe en twee stompe hoeken, die voor het passeren in tal van gevallen grote moeilijkheden opleverden, in het bijzonder voor de wielrijders. Er zijn echter op deze gevaarlijke viersprong belangrijke veranderingen op komst, waarmede reeds door personeel van Gemeentewerken een begin is gemaakt, en welk werk zal worden voltooid door een met verkeerslichten en oversteekplaatsen beveiligd kruispunt, dat naar men vertrouwt het verkeer hier voortaan in goede banen zal leiden en geen gevaren meer zal opleveren. De twee bestaande vluchtheuvels, in de C. P. Klaarstraat en in de Ripperdastraat, zullen verdwijnen, met dien verstande, dat de vluchtheuvel in de C. F. Klaarstraat belangrijk zal worden achteruitgelegd, terwijl het vluchtheuveltje in de Ripperdastraat wordt vervangen door twee lange vluchtheuvels, waarvan er reeds een bijna klaar is. Bovendien is de bocht bij het sigarenmagazijn van de firma Leeftink iets verbreed voor het uit de Ripperdastraat naar rechts gaande verkeer, terwijl hetzelfde geschiedt met de bocht bij de diereriarts J. Eshuis. Het voetgangersverkeer op de hoeken zal op de gebruikelijke wijze worden geleld (en beveiligd) door kettingen, waarin openingen zijn voor de oversteekplaatsen, die via de reeds genoemde vluchtheuvels zullen leiden. Het verkeer zal worden geregeld door lichten, die volgens een driephasen-systeem zullen branden, evenals dit bij de reeds op deze wijze beveiligde kruispunten „De Klomp" en bij hotel De Graaff het geval is. HERHALINGSSEINEN VOOR HAAKSBERGERSTRAAT. Door de bijzondere ligging van het kruispunt zal de Haaksbergerstraat worden voorzien van zogenaamde herhalingsseinen, dat zijn verkeerslichten, die aan de achterzijde de lichtkleur vertonen van het tegenoverliggende stoplicht. Deze herhalingslichten zijn hier noodzakelijk, doordat de Haaksbergerstraat op het kruispunt een flauwe bocht maakt, waardoor het mogelijk is, dat, als bestuurders van auto's in een file zitten en door eventueel grote vóór hen rijdende wagens het verkeerssein niet kunnen zien. in dat geval toch wel de achterzijde van het tegenoverliggende sein kunnen waarnemen. De gehele Haaksbergerstraat is od één fase inereschakeld: dat wil dus zeggen dat voor- en achterziide van de lantaarns tegelijkertijd eenzelfde kleur uitstralen. Het verkeerslicht voor het verkeer uit de C. F. Klaarstraat is
van het gewone type, terwijl dat voor de Ripperdastraat op de rechter-vluchtheuvel zal worden geplaatst. Deze vluchtheuvel splitst het verkeer uit de Ripperdastraat n.1. voor rechtsaf, en voor. rechtuit en linksaf. Naar deze twee banen wijzen twee lantaarns, één met een groene pijl voor het naar rechts gaande verkeer, dat altijd vrij is, en een rood-geel-groen licht voor de andere richtingen. De drie fasen zijn dus: 1. Haaksbergerstraat (beide richtingen): 2. C. F. Klaarstraat: 3. Ripperdastraat. , Naar we vernemen, zullen de seinen, die bij de fa. Breukink alhier zijn vervaardigd en bijna gereed zijn, de volgende week in de werkplaats proefbranden, terwijl verwacht wordt dat over ongeveer zes weken de nieuwe verkeersregeling volledig zal werken. Een nieuwigheid voor Enschede is ook. dat in de Ripperdastraat op enkele tientallen meters vóór de vluchtheuvels de weggebruikers in reusachtige tegelletters aanwijzingen zal worden gegeven met de woorden „Rechtsaf vril" en „Rechtuit — Linksaf". Dit correspondeert met de dubbele verkeersein op de rechter-vluchtheuvel.
ZILVEREN JUBILEUM.
De heer J. Koopman, werkzaam bij de N.V. Bouwhandel Beltman, herdenkt heden de dag. waarop hij 25 laar geleden in dienst van deze N.V. trad. Hedenmorgen om half 12 werd de jubilaris ten directiekantore ontvangen en toegesproken onder aanbieding van een enveloppe met .nhoud. Mevr. Koopman, die bij deze huldiging aanwezig was. ontving bloemen. De collega's van de heer Koopman boden eveneens een huldeblijk aan, terwijl namens het kantoorpersoneel ook een geschenk werd geoffreerd.
TWENTS NIEUWS OLDENZAAL
„Zo begint het leven" R.K. GEESTELIJKHEID VERZET ZICH TEGEN VERTONING. In de Keurbioscoop te Oldenzaal wordt momenteel de film vertoond: „Zo begint het leven," welke door de landelijke R.K. filmkeuring is goedgekeurd. Niettemin hebben pater P. M. G. Oostendorp, directeur der vrouwelijke jeugd en kapelaan J. K. L. M. Schnabel directeur der mannelijke jeugd, een circulaire uitgegeven, die zich in de eerste plaats richt tot de mannelijke en vrouwelijke jeugd en voorts tot de ouders. Hier wordt krachtig opgewekt om de voorstellingen in de Keurbioscoop niet te bezoeken omdat in de film een zo heilig en hoog onderwerp wordt behandeld. dat de verfilming een ontwijding is en ten strengste moet worden afgekeurd. OOTMARSUM Officiële opening Confectie fabriek Blom In een sobere plechtigheid werd gistermiddag om 4 uur de nieuwe confectiefabriek van de C.V. P. J. Blom in de Molenstraat officieel in gebruik genomen. Tot de aanwezigen behoorden o.a. burgemeester H. F M. baron Schimmelpenninck van de Ove, gemeente-architect H. Scholten. Pastoor J. J Scheepers en dominee A. J. Onstink. Onder leiding van de directieleden de heren Arn. en P J. G. van Heek werd een rondgang door de fabriek gemaakt, en uitleg gegeven van het productieproces. In Juni 1950 werd met de bouw begonnen. Door de weinig gunstige weersomstandigheden was er enigszins vertraging ondervonden. Op 1 April j.1. werd het bedrijf aan de Kapelstraat, dat in een voormalige tabaksfabriek van de fa Bloemen te Ootmarsum was ondergebracht gesloten. WINKEL-WOONHUIS AANBESTEED. De architect W. H. Morsink van hier liet gisteren in café J. Tijink aanbesteden de bouw van een winkelwoonhuis aan de Westwal, in opdracht en voor rekening van de heer F. Heisterkamp. Er werden 12 biljetten ingeleverd. Hoogste waren de Gebr. Geerdink, Ootmarsum met f 26.450; laagste J„ a. d. Stegge, Ootmarsum met f 24.598. Voor het schilderwerk (10 inschr.) was de hogste Deterink uit Reutum met f 2498; laagste B. Broekhuis, Ootmarsum met f 1800. WEERSELO Ouderavond — Onder leiding van het hoofd der school, de heer P. de Jong, werden weer twee feestelijke ouderavonden gehouden voor ouders, leerlingen en oud-leerlingen van de Stiftsschool te Weerselo. De belangstelling was zeer groot. Beide keren was de grote zaal van het Stiftshuis geheel gevuld. Na het openingswoord van het, hoofd der school spraken twee leerlingen een komisch welkomstwoord. De kleinen speelden eerst drie stukjes van „de Dokter en An" met zeer gearticuleerde uitspraak Veel bijval oogstte „Bi.i de Kapper" door enkele oudere leerlingen. Na de pauze volgde „De zeven kleuren": in hun kleurige pakjes zegden de grootste leerlingen helder hun rollen op. Daarna kwamen de oud-leerlingen met de sketsches „Hugo de Groot, ontsnapt in een boekenkist" en „Voor de rechter", die zeer goed gespeeld werden. GOOR Benoemd. — In de plaats van wijlen de heer G. D. Wibbelink is tot leider van de Goorse Middenstandscursus door 't bestuur van de Goorse Winkeliersvereniging benoemd de heer M. A. Sloot, hoofd der Uloschool alhier.
HENGELO Ernstig ongeval Gistermorgen omstreeks a uur is bij de Koninklijke Machinefabriek Gebrs Stork en Co N V een ernstie ongeval gebeurd waarvan de 43-1arige. aan de Oelerweg wonende boorder H G. het slachtoffer Is geworden. G. was bezig met het kotteren van een vierkant ijzeren gietstuk Het 1000 Kg. zware brok iizer gleed olotseling van de werkbank tengevolee waarvan de beide benen van G bekneld raakten Met een gebroken linker onderbeen en een ernstige wonde aan het rechterbeen werd G naar het Algemeen Ziekenhuis lr HeneeJo overgebracht BORNE Aandeelhoudersvergadering N.V. Spanjaard In de hedenmorgen gehouden jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders der N.V. Stoomspinnerij en Weverijen v.h. S. J. Spanjaard te Borne. werd het jaarverslag over 1950 en de balans, winst- en verliesrekening goedgekeurd. Het dividend op de eewone aandelen werd bepaald op 9 % De heer Dr F. P. Mulder te Hengelo werd herbenoemd tot commissaris Machtiging werd verleend tot het aangaan van een geldlening ad f 650.000 en het treffen van een credietovereenkomst met de Mij. tot financiering van het Nationaal Herstel groot 2 1 /? millioen. 4l.MEI.tt CREDIET GEVRAAGD VOOR WATERLEIDING. B. en W. vragen een crediet van f 149.000 voor het verbeteren "van 13 bronnen der waterleiding, waarin nog §een nieuwe pompen zijn aangeracht. BEDRIJFSONGEVAL Vanmorgen is in de fabriek van de Stoomspinnerij „Twenthe" te Almelo een vrij ernstig ongeluk gebeurd De 17-jarige arbeidster mej. B. verwondde zich bij het drollen zodanig aan haar hand, dat zij naar een ziekenhuis moest worden overgebracht. Vermoedelijk moet zij twee vingers missen. HAAKSBERGEN DE NIEUWE KERKORDE. In een gehouden vergadering van het gezamenlijk College van Kerkvoogden en Notabelen der Ned. Herv. Kerk van Haaksbergen is unaniem besloten de nieuwe kerkorde per 1 Mei a.s. te aanvaarden. Ook werd met algemene stemmen besloten tot opheffing van het college van Notabelen. Dit was derhalve de laatste bijeenkomst van dit college. De president-kerkvoogd, de heer J. D. Odink, noemde deze bijeenkomst een historisch ogenblik in de geschiedenis der Ned. Herv. Kerk te Haaksbergen en dankte de scheidende functionarissen voor al hetgeen zij in de loop der jaren N1JVERDAL AANBESTEDING WOONHUIS. Onder architectuur van de heer J. A. de Bel alhier, werd onderhands aanbesteed het bouwen van een woonhuis, op een terrein aan de Rijssensestraat, voor rekening van de heer J. Kelder alhier. Hoogste was H. Podt, Nij verdal met ƒ6993, laagste H. J. v. d. Berg en Zn., Hellendoorn met ƒ 6399.
BURGERLIJKE STAND
BURGERLIJKE STAND
LOSSER. Geboren: Johanna Josehpina dv G. H. A. Leverink en B. J. Engbersen. Gerharda Josephina Berendina dv J. G. J. Damink en G. B J. Poorthuis Overleden: J. A. Moleman 54 j. echtg. v H. B. Kamphuis (te Deventer). HAAKSBERGEN. Geboren: Antonius Hendrikus zv J Nijhuis en G E Menkehorst; Gerhardina Maria Josephina dv J G Blanken en J B Keizer: Johanes Antonius zv A J Terhürne en W Stienezen; Hendrikus Johannes Gerardus zv J H Temmink en J W ten Zijthof; Maria Johanna Hendrika dv G H Veldhuis en R B Busschers; Herman Gerhard zv G J Nijhuis en A M Stroing; Dinant Hendrikus zv H W te Kifte en A H Warfman; Jan zv G J Mol en H W ten Arve; Gerhardus Johannes Adrianus zv G Th Waanders en E C W Grijpink. Ondertrouwd: H W Veldhuis 29 j en G F Holterman's 35 j; B W Laarman 29 j en G J Overbeek 28 j; G J K ter Huurne 27 j en H M C ten Asbroek 25 j;HWP Somhorst 27 j en W J J Koppelman 28 j Gehuwd: J G Scharrenborg 27 j en G J H Ordelmans 28 j; J H Hannink 23 j en J G Keizers 19 j. Overleden: Hendrikus Johanes Gerardus Temmink 2 dagen: Gradus Wilhelm Theodoor Ordelmans 71 j; Gezina Gerharda Stroink 62 j.
DRIE BEKERVORMEN IN DE COLLECTIE-KORTLANG. Van links n. rechts
DRIE BEKERVORMEN IN DE COLLECTIE-KORTLANG. Van links n. rechts een touwbeker, een klokbeker en een visgraatbeker. De eerst- en laatstgenoemde danken hun naam aan de daarop aangebrachte versiering.
„Onze rusteloze aarde" Geologische tentoonstelling in het Natuurhistorisch museum
Enkele zalen van het Natuurhistorisch Museum aan de Tromplaan zijn ingericht voor een ten-toonstelling. die zeer zeker door haar bijzonder karakter de belangstelling zal trekken. De expositie „Onze rusteloze aarc" 1 " geeft namelijk een beeld van de aardkost en de gedurige veranderingen, waaraan deze onderhevig is: van de verschillende aardlagen en de resten van een exotische dierenwereld, welke hierin kunnen worden aangetroffen; van de bodemschatten en de toepassing en het gebruik er van. Het geheel sluit prachtig aan bij de permanent in het museum ondergebrachte afdelingen voor de aardoliewinning en de geologie. De benedenruimte, waarin een opbouw van de voorwereldlijke levens-' vormen en verschillende mineralen zijn ondergebracht, is uitgebreid met een overzicht van enkele mineralengroepen. waarin o.a. een duplicaat van de beroemde „Cullinan"-diamant foto's van de diamantbewerking, alsmede jen slüpschijf voor dit edelgesteente de aandacht van de bezoeker vragen. Boven wordt een interessant en overzichtelijk beeld gegeven van de in- en uitwendige krachten, die grote invloed op het wezen van de aardkorst uitoefenen. Het afbrekende en opbouwende werk van rivieren is
aanschouwelijk voorgesteld door "en maquette van de Dinkel-meanders in het Lutterzand, er is een model van een seismograaf opgesteld, een model van een vulkaan, terwijl ook de bedekking van ons land in de ijstijd wordt getoond. In een aangrenzende ruimte schijnen de brontosaurus, de stegosauriis en andere voorwereldlijke reptielen door de vaardige handen van leerlingen der Academie voor Kunst en Industrie tot nieuw leven te zijn gewekt, en ze wandelen daar in een aardig landschap, waarbij met frisse brandnetelsspruiten, mos en coniferentakken werkelijk een aardig geheel is geschapen. Er is veel fotomateriaal, de Ned. Geologische Vereniging heeft er een kleine stam! kortom op dit gebied wordt weer „het beste van onze streek en daarbuiten aan onze inwoners en vreemdelingen getoond", zoals de wethouder van Onderwijs, de heer S. de Jong het gistermiddag in een toespraak bij de opening z^ide. Deze spreker trok verder een parallel tussen de geschiedenis der mensheid en die van de aarde. die beiden meer rusteloze c'an rustige tijdperken hebben gekend. De heer De Jong vond de naam voor de tentoonstelling zeer goed gekozen, en het typeerde volgens hem ook de leiding van het museum, waar steeds een zekere dvnamiek van -noet uitgaan. Vooraf had de voorzitter van de Enschedese Museumvereniging, de heer N. H. van Heek, een kort inleidend woord gesproken, waarin hij nog hulde bracht aan de stichter de heer M. J. van Sambeek.
Een portie slak: een malse lekkernij
De slakhenhweher Florack in Valkenburg heeft onlangs enkele van zijn trage dieren naar het Natuurhistorisch Museum gezonden. De heer Florack dacht misschien, al kennen ze in Enschede ook slakken, eetbare slakken zeker niet. Maar dit laatste is toch wel het geval. Wc hebben gesproken met de heer Mersel, chef-kok van een der grootste hotels :il hier. ,.lk maak ze geregeld klaar . vertelde hij. 7.e komen in blikken uit Frankrijk. Escargots heten ze daar, en ze worden als een grote tractatie beschouwd. Men dient ze op in de schelp, en de exporteurs houden daar rekening mee. want de heer Mersel ontvangt bij zijn blikjes slakken keurig netjes een doos met schelpen. Het klaarmaken is dan niet zo moeilijk meer, de gasten kunnen er op wachten. De diertjes worden warm gemaakt in boter en dan In de met boter besmeurde huisjes gedaan. Van het vocht dat er bij is wordt met rode wijn en wat knoflook een saus gemaakt, en de schotel is klaar. De slakken zien er dan bijna zwart uit, en ook de saus is heel donker. En hoe smaken ze nu? „Om u eerlijk te zeggen", aldus de heer Mersel: ik hou niet van slakken en ik proef dan ook alleen maar even of ze goed zijn klaargemaakt.' Ze smaken dan ongeveer als heel malse lever. De Fransen en Belgen zijn er dol op. De meeste slakken die de heer Mersel klaarmaakt zijn dan ook bestemd voor buitenlandse gasten.
EIBERGEN
VOOR BEROEP BEDANKT. Ds. L. Moes te Blokzijl, die een beroep ontving van de Geref. Kerk (art. 31) van Neede-Fibergen heeft voor dit beroep bedankt.
Poging om vijlen in Huis van Bewaring binnen te smokkelen
Gewaarschuwde politie greep op tijd in
Nadat dezer dagen de Justitie ter ore was gekomen, dat er pogingen zouden worden gedaan om gereedschappen, vijlen e.d., het Huis van Bewaring te Almelo binnen te smokkelen, werden in samenwerking met de gemeente-politie uitgebreide maatregelen getroffen, om deze opzet te verhinderen. Woensdagavond werd de „operatie" verwacht. Het lag hi de bedoeling, dat een Almeloër en een onbekende uit Enschede samen achter het Huis van Bewaring zouden proberen te komen, op het dak van barak II zouden klimmen en dan contact opnemen met twee gevangenen. Het uitermate slechte weer van Woensdagavond en -nacht was waarschijnlijk oorzaak, dft de politiemannen die avond tevergeefs moesten wachten. Ook Donderdagavond hebben zij hun posten betrokken, eveneens zonder succes. / Gisteravond ging het echter beter. Omstreeks half elf zagen de politiemannen een vrouw en een man in de richting van de bijgebouwen van het Huis van Bewaring sluipen. De
vrouw bleef achter en de man klom op het dak van een barak. Toen klonken plotseling enkele schoten. De vrouw nam ijlings de vlucht, doch werd terstond gegrepen. Het was de Almelose G. K. De man, R. J. V. uit Enschede poogde via het dak van een der barakken te ontkomen. Ook hier stonden echter agenten, ciie hem dit wisten te beletten. Beide personen werden naar het Bureau van Politie overgebracht, waar V. is ingesloten De vrouw werd vrijgelaten. De politie zoekt thans naar de vermoedelijk weggeworpen gereedschappen.