Uit de in het zojuist verschenen Statistisch Bulletin van het Centraal Bureau voor de Statistiek, jaargang 1947 no. 68 gepubliceerde productie-indexcijfers voor de voedingsmiddelenindustrie blijkt, dat de aflevering van melk aan de fabrieken en de productie van zuivelproducten in de maand September 1947 aanzienlijk is teruggelopen ten opzichte van de voorafgaande maanden. Deze 'vermindering heeft weliswaar elk jaar in het herfstseizoen plaats, doch dit jaar is de productie, tengevolge van de droogte, meer dan normaal teruggelopen. Voor melk bedraagt deze vermindering ten opzichte van Mei 1947 33%, ten opzichte van Juni 1947 36,2%, ten opzichte van Juli 1947 35,6% en ten opzichte van Augustus 1947 24%. In Mei 1947 bedroeg de melkaflevering evenveel als de gemiddelde maandproductie in 1938, doch 27% minder dan de productie in Mei 1938. De melkaflevering in September 1947 was 32% minder dan de productie in September 1938. De productie-indexcijfers van boter, kaas en melkpoeder vertonen een dergelijk beeld als die van melk.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- 07-11-1947
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- Datum
- 07-11-1947
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 398831971
- Verschijningsperiode
- 1946-1947
- Periode gedigitaliseerd
- 14 september 1946-31 december 1947
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 246
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
DALENDE AFLEVERING EN PRODUCTIE VAN MELK EN ZUIVELPRODUCTEN.
USSR BLIJFT IN GEBREKE MET BETALEN.
Naar uit betrouwbare bron wordt vernomen, is de Sowjet-(Jnie opnieuw gedeeltelijk in' gebreke gebleven met de betaling van de driemaandelijkse termijn, die volgens de in 1941 gesloten overeenkomst tussen Engeland en de USSR voor levering van niet-militaire goederen, op 1 November afliep. De USSR had prompt de helft van het verschuldigde bedrag voor de afgelopen termijn betaald, doch heeft geen reden opgegeven voor het niet betalen van de andere helft.
Prijsbeheersing en Middenstand Er heerst een gespannen verhouding - De oorzaken
Een onderwerp, dat b« de middenstand in het middelpunt der belangstelling; staat, is de Prijsbeheersing. Dat bleek gisteravond in de Grote Societeit, waar de Enschedese Handelsvereniging een vergadering had belegd, waarin een bekend deskundige op het gebied van middenstandsvraagstukken, dr. E. J. Tobi uit Den Haag het onderwerp „Prijsbeheersing en Middenstand" behandelde. Reeds 2000 jaar geleden, in het Romeinse Keizerrijk, kende men prijsbeheersing. Keizer Diocletianus voerde haar in teneinde inflatie tegen te gaan. Het grote verschil met de tegenwoordige situatie is echtér dat een overtreder toen veelal ter dood werd veroordeeld. Op het ogenblik is hier te lande de toestand zo, dat gevoegelijk kan worden vastgesteld, dat er een grote spanning heerst, tussen Prijsbeheersine en Middenstand. Ook de bakkersstaking was er eer symptoom van. Staking acht spr. echter een onjuist middel om door de middenstand te worden gehanteerd, want zij werkt als een boemerang. Zonder twilfel is ook de zwarte handel een der voornaamste oorzaken van de bestaande spanning. Uitdrukkelijk moet er echter op worden gewezen, dat de grote bona-fide kern van de middenstand niets van zwarte handel moet hebben. Verkeerde elementen treït men overal aan, maar in hoofdzaak wordt deze handel gedreven door lieden, die buiten de middenstand staan. Dr. Tobi wees op de grote moeilijkheden in branches met onderbezetting, zoals het slagersbedrijf, om daarna vast te stellen, dat het publiek steeds de neiging vertoont om de middenstand de schuld te geven wanneer er iets niet in orde is. Nog altijd bestaat het wanbegrip, dat de middenstand in de oorlog dikke winsten heeft gemaakt en nu ook nog "veel verdient. Men vergeet echter wat de fiscus met event. oorlogswinsten heeft gedaan, terwijl men geen oog heeft voor de grote moeilijkheden waarmede de middenstand thans te worstelen heeft. Diezelfde misvatting kan men ook bil de dienst der Prijsbeheersing vaststellen en ook dat is een der oorzaken van de bestaande
spanning. Het kost werkelijk de allergrootste moeite om het DirectoraatGeneraal van de Prijzen van het goed recht van den middenstander te overtuigen. DE KRUIDENIERSBRANCHE. Men bereikt het meeste effect door met de naakte feiten te komen. Het Economisch Instituut voor de Middenstand, een semiofficiële, volkomen neutrale instelling heeft becijferd hoe slecht de toestand in de kruideniersbranche tegenwoordig is. In 1945 leverden reeds 40 procent van de «oor het Instituut onderzochte kruideniersbedrijven — en dat waren over het algemeen goede, bekende bedrijven — een negatief economisch resultaat op. Dat wil zeggen: de eigenaar ontvangt nog niets eens de normale beloning, dje b.v. de filiaalchef van een groot-winkelbedrijf of cooperatie geniet. In 1946 was het percentage reeds tot 45 procent gestegen en in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg het reeds 50 procent. Minstens de helft der kruideniersbedrijven is dus noodlijdend. Sommige branches maken de verhouding met de Prijsbeheersing zelf moeilijk door met calculaties te komen, die geen juist beeld van de toestand geven. FOUTEN DER PRIJSBEHEERSING. Dr. Tobi besprak daaron diverse punten, welke mede oorzaak zijn van ae slechte .verhouding. Het zijn fouten van de Prijsbeheersing Daar is allereerst het onvoldoende overleg, /aak stelt de Prijsbeheersing eerst de sriizen vast om pas daarna de beanshebbenclen bijeen te roepen. Dat 13 paarden achter de wagen spannen en het is duidelijk, dat daaruit strubbelingen voortkomen. Gelukkig schijnt er ten deze een kentering in te treden. In de tweede plaats hecht de dienst te weinig waaaie aan de cijfers, die op tafel komen, maar het feit, dat soms niet-reële cijfers zijn voorgelegd, maakt dit begrijpeliik. Een derde zeer ernstige grief is het gemis aan soepelheid hij de dienst. Dit is een flagrant verschil met de Prijsbeheersing in Engeland, welke een open oog heeft voor de moeilijkheden van groot- en kleinhandel. Indien prof. Brouwers, de Nederlandse „prij zen-dictator" de term uitpersen gebruikt, wijst dat reeds op een onjuiste opvatting. Een vierde fout is het geen rekening houden met het grote verschil tussen de verschillende middenstandsbedriiven. De ene zaak heeft door de service, die men van haar gewend is, veel hogere onkosten dan de andere. Dr. Tobi betoogde tenslotte, dat de gespannen verhouding tussen Prijsbeheersing
en Middenstand moet verdwijnen. Beide moeten daaraan medewerken. Vooral dient het Directoraat-generaal bij de vaststelling der prijzen de belanghebbenden te raadplegen. Er moet meer overleg en soepelheid komen. Ook de Middenstand dient echter in te zien, dat onder de huidige omstandigheden prijsbeheersing noodzakelijk is. Inflatie moet worden voorkomen en daarom mag de overheid de prijzen niet loslaten. Prijsbeheersing zal echter zo moeten worden geregeld, dat belanghebbenden er in worden geiend, zodat een rechtvaardige regeling tot stand kan komen. Na de pauze werden diverse vragen gesteld, die door dr. Tobi werden beantwoord. Daarop werd o.m. gewezen op de grote onbillijkheid in net slagersvak, waarin gelijke prijzen worden berekend, terwijl de onkosten zeer ver uiteenlopen. Een slager, die in een plaats is gevestigd, waar een leveringsmarkt is, heeft geen vrachtkosten, hetgeen zeer veel uitmaakt. In Enschede kost een koe aan keurlonen e.d.b.v. f 20 en in Losser f ZV 2 . Maar toch moet de slager dezelfde prijs voor het vlees berekenen. De vergadering stond onder leiding van den voorzitter der E.H.V., den heer E. A. Borg, die den spreker inleidde en dezen aan het slot dankte voor zijn belangrijke uiteenzetting.
KERKNIEUWS
Ned. Herv. Ke^k. Beroepen te Nieuwkoop (toez.) J. de Bruyn te Gemert. Bedankt voor Barneveld A. dei^ Hartogh te Harderwijk. Geref. Kerken. Beroepen te Doornspijk H. Torenbeek te Bunschoten-Spakenburg. Bedankt voor Rotterdam-Kralingen J. Attema te 's Gravenhage-O., voor Landsmeer J. C. Derksen te Ten Post (Gr.). Geref. Kerken (Art. 31 K.O.) Beroepen te Zwartsluis J. ten Hove te Gees (Dr.) Aangenomen naar Alkmaar W. van Lingen, cand. te De Lier. Chr. Geref. Kerk. Beroepen te Baarn W. Heersma te Rotterdam-C.
RADIO-PROGRAMMA ZATERDAG 8 NOVEMBER.
Hilversum I, 301 m. — 7.00 Nieuws. — 730 Ambrose en orkest. — 1.00 Nieuws. — 818 Lichte morgenkl. — 10.00 Morgenwijding. — 10.20 Radiofeuilleton. — 10.35 Musette-klanken. — 11.00 „De Winkel van Sinkel". — 12.00 Dolf van der Linden en Metropole-orkest. — 12.33 Metropoleorkest. — 1.00 Progr. Ned. Strijdkr. — I.30 Malando — i.15 Men vraagt wij draaien. — 4.15 Binnen zonder kloppen, kleinkun-°iprogramma. — 4.45 Om en nabij do twintig. — 6.00 Nieuws. — 6.30 ?rogr. Ned. Strijdkr. — 730 „Ik schreef een brief". — 8.00 Nieuws. — 8.15 „De Noten
PANDA EN DE MEESTER VLIEGER
95. Ja, de mist was opgetrokken en nu werd het ook duidelijk waarom Kraan zoveel benzine had gebruikt zonder op te schieten. Want aan zijn machine was een kabel bevestigd en aan die kabel hing het toestel van Oehoe.! Je begrijpt, dat Kraan kwaad was! Wat hij precies riep, kan ik niet vertellen, maar veel moois was het niet! „Jullie denken zeker, dat je op die manier de wedstrijd kunt winnen!" riep hij tenslotte. „Maar dat zal je niet glad zitten! Ik zal mijn beklag doen! Ik zal jullie laten schrappen!
„Als je dat doet, dien ik een aanklacht tegen je in, omdat je onze propeller hebt afgevlogen!" riep Oehoe. „En in brand geschoten heb je ons ook nog! Dan word je niet alleen geschrapt, maar je gaat de gevangenis in! Houd dus je mond maar!" Kraan zweeg. Hij trok zijn hoofd terus- en begon te dalen, terwijl Oehoe met het restje benzine, dat hij gespaard had, snel omhoog steeg. „We halen het net, leerling!" zei hij. „Het was een goed idee van je om ons te laten slepen! Werkelijk, ik ben tevreden over je!"
Spoorwagons uit Duitsland terug
Drieduizend goederenwagons en 700 personenrijtuigen van Franse, Belgische, Luxemburgse en Nederlandse herkomst, die zich in Rijnland en Westfalen bevinden waar zij na de capitulatie in beslag zijn genomen, zullen een dezer dagen aan de betrokken landen worden terug gegeven, aldus verneemt A.P.P.
Feuilleton De Vrouw van Dick Heriot
door SUSAN INGLIS vertaald uit het Engels 75. Hij was een te geslepen advocaat om enige verwarring, hoe gering ook, te laten merken. Maar ondanks zichzelf, kneep hij zijn ogen wat meer dicht. — Hoe bedoelt U dat. Mevrouw Forbes - ' — vroeg hij ernstig. — Zie je — zei ze kalm — het is won derbaarlijk, maar ik vrees dat het de waarheid is, dat zij in werkelijkheid Mevrouw Dick Heriot is, het meisje, dat Dick getrouwd heeft, voordat hij stierf. — Ze nam hem nauwkeurig op om te zien, hoe hij hierop reageerde. — Wat mij persoonlijk betreft — voegde ze er haast luchtig aan toe — maakt het niet veel verschil, maar ik ben bang, dat Alan een enigszins ander standpunt in zou nemen. Geoffrey had zijn gezicht snel afgewend om de woede, die in hem opkwam, te verbergen. Het duizelde hem. De olie was nu op het vuur der wraak. Of ? De oude Em had daar een aardig stukje ontplofbaar materiaal in handen Was er nog een kans om het lont uit t<. doven? Allereerst zou hij te weten moe ten komen, wat ze van plan was te doei; met haar kostbare inlichting. Vervolgens moest hij weten, van wie ze deze gekre gen had. Dat zou belangrijk kunnen blijken te zijn. Als iemand anders hel óók wist. .. Hij aarzelde en zocht naar woorden, iets wat hem zelden overkwam. Het was ook een bijzonder moeilijke situatie. Zijn pogingen zouden heel voorzichtig gedaan moeten worden. — Ik heb me verder — vervolgde mevrouw Forbes kalm, zonder hem aan 't woord te laten komen — gerealiseerd toen ik alles overdacht, dat jij het al die tijd geweten moet hebben. Omdat jij haar natuurlijk jaren geleden ontmoet Dick stierf en jij daarheen
bent gevlogen om de leiding van zijn zaken op je te nemen." Ze was klaarblijkelijk niet van plan onnodig veel tijd te verspillen met hem uit zijn tent te lokken- Ze had de loop van dit onderhoud uitgestippeld evenals de uitslag, die ze voor ogen had. Onder andere omstandigheden zou het misschien amusant geweest zijn, de schandere Mr. Geoffrey Neame erin te laten lopen door allerlei valstrikken, maar ze had méér dan amusement op het oog. Ze had hem nu volkomen tot zwijgen gebracht. Hij was te stomgeslagen om nog iets ertegen in het midden te brengen. Je kon uit de toon van die oude heks opmaken, dacht hij woedend, hoe 100 pet seker ze van haar zaak was. Het enige, wat hij kon doen, was doodstil te blijven zitten en haar door te laten gaan, totdat ze duidelijk gemaakt had, waar ze heen wilde. Haad blauwe ogen waren helder en zuiver, toen ze hem weer aankeek. — En ik kwam tot de conclusie — voegde ze eraan toe, — dat je het niet oogluikend toe zou staan, dat wij allmaal op een dergelijke manier bedrogen werden zonder er een zéér speciale reden voor te hebben. — Daar verschafte ze hem dan eindelijk de mogelijkheid voor de een af andere uitvlucht. Geoffrey greep deze gretig aan. Als hij met een redelijk aanvaardbaar excuus te voorschijn kon komen, zou dat veel goed maken. Hij glimlachte Mevrouw Forbes op zijn meest charnante en vleiende manier toe en verried niets van de wraakzuchtige gevoelens, die hem deden verlangen, om haar naar de keel te vliegen. — Dat was erg aardig van U — zei hij, terwijl hij speelde met zijn lege koffiekopje en hij leek volkomen oprecht. Dan hief hij zijn htiofd op en keek haar aan met een uitstekend gehuichelde verlegenheid. - U bent er waarschijnlijk wel achter gekomen, dat.. ik een bijzondere belangstelling heb voor de kleine Anne? — — Ja, r'at heb ik begrepen — antwoordde mevrouw Forbes droog. — Zoals U begrijpen zult — ging hij . voort, terwijl zijn zelfvertrouwen groter | werd — was het een geweldige schok
voor mij, toen ik ontdekte, dat ze onderweg was naar Trant. Als ik het tevoren had geweten, had ik het misschien kunnen verhinderen, maar ik wist er niets van, voordat ik haar op het station ontmoette. Ik heb toen mijn best gedaan om haar te overreden haar plan op te geven en naar Londen terug te gaan, maar ze wilde niet naar me luisteren. — Zijn berouwvolle glimlach vroeg om sympathie. Mevrouw Forbes knikte. — Ze had het een of andere idee fixe inzake Trant,... natuurlijk had Dick haar er veel over verteld en wilde ze het zien. En toen ik dan bemerkte, dat ik haar niet van haar plan af kon brengen, heb ik — liever dan haar te verraden, wat ze me erg kwalijk genomen zou hebben — ooglüikend toegelaten, dat U allen op volkomen onschuldige wijze, dat zult u toch met mij eens zijn, om de tuin geleid werd. Gezien mijn gevoelens — — Het is volkomen begrijpelijk — stemde mevrouw Forbes minzaam toé. — Ik denk, dat u het er ook mee eens zult zijn — vervolgde hij snel, de nadruk leggend op de punten, die hij in zijn voordeel achtte — dat alles goed uit is gekomen. Ze heeft wonderen bereikt ten opzichte van Kay.... — — Zeker — ze mevrouw Forbes instemmend. —Terwijl, wanneer Alan het zou ontdekken — hij haalde zijn schouders op — U kent Alan even goed als ik en u weet, wat er dan voor scène zou komen. Hoewel hij een beste kerel is, is hij bij tijden weinig vatbaar voor rede.... — — Daar heb je gelijk aan — stemde mevrouw Forbes toe met iets van bitterheid in haar toon. — En dus — ging Geoffrey vol overredingskracht door — mag ik aannemen, dat u begrip hebt voor hetgeen ik gedaan heb?" — O, zeker — verzekerde ze hem vriendelijk. Zó ifriendelijk, dat hij er met een gevoel van triomf van overtuigd raakte, dat de ontplofbare stof, die ze in handen hield, tenslotte niet veel meer zou blijken te zijn dan een onschuldig» voetzoeker. /wnrdt vervolgd.)
SPORT EN WEDSTRIJDEN Voetbal
Russische kampioensploeg verslagen. DOOR TSJECHISCHE COMBINATIE IN OSTRA VA. De Rode Leger ploeg, kampioen van Rusland, die momenteel een tournée maakt door Tsjecho Slowakije is gisteren te Ostrava door een plaatselijke combinatie verslagen. De Tsjechen wonnen met 4—3. Noorwegen—Nederland op 26 Mei. De landenwedstrijd Noorwegen— Nederland is vastgestela op Woensdag 26 Mei a.s. en wordt te Oslo gespeeld. Er zal geen tweede ontmoeting in een der Scandinavische landen worden uitgeschreven. In verband met het feit, dat deze wedstrijd op een weekdag plaats vindt zal de competitie niet behoeven te worden onderbroken. De verhouding met Belgie. VERBETERING IN ZICHT. Naar wij vernemen zal op 15 November een delegatie van de Koninklijke Belgische Voetbal Bond met den gresident Kanunnik Dessain aan het oofd, naar ons land komen om met een delegatie van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond besprekingen te voeïen inzake de moeilijkheden, welke zich enige tijd geleden hebben voorgedaan. Na de besprekingen zal men gezamenlijk aanzitten aan een eenvoudige maaltijd, in verband met het feit. dat de heer K. J. J. Lotsy destijds het voorzitterschap van Dr. van Prooye heeft overgenomen. Het is namelijk een goede gewoonte geweest dat wanneer een van de beide bonden een nieuwen president kreeg een delegatie van de andere bond op deze wijze gelegenheid kreeg met den nieuwen functionaris kennis te maken, een traditie welke dus thans in ere is hersteld. In verband met de oorlogsjaren was daar totdusverre geen gelegenheid voor geweest.
WEDSTRIJDPROGRAMMA ZATERDAGMIDDAGCOMPETITIE. Het programma voor morgenmiddag bevat weer een aantal zeer belangrijke ontmoetingen waarbij het leidende Sparta, dat zijn inzinking blijkbaar te boven is, bezoek ontvangt van Be Quick (Zwolle). DES—Nunspeet en Excelsior —Achilles zijn eveneeno van groot belang. Het programma luidt: Genemuiden—Apeldoorn, DES—Nunspeet, Excelsior—AchUles, Sparta—Be Quick. WHC—SVVN. UITSLAGEN ONDERAFD. TWENTE, lste klasse. • A. TVC —Tubanters 2 1—1; E. Boys 6— Heracles 4 0—2; Enschede 4—OSV 1 0—2. B. La Première 2—Lonneker 1 3—2; Twenthe 1—TAR 2 0—1. C. Vosta 2—Dolphia 1 2—0; E. Boys 4— Hengelo 4 1—1. 2e klasse. A. Losser 2-E. Boys 7 1-1; Oldenzaal 3— Zwart Rood 1 4—1; PW 2—ASVO 1 0—7; Tubanters 3—Zd. Eschmarke 2 1—3. B. UDI 2—Geel Zwart 2 5—5; Hengelo 6 —Enschede 6 2—3; R'bleek 4—Golto 2 1—2; Eilermark 3—Unisson 2 1—8. C. Avanti 2—Eilermark 4 3—3; UDI 3— R'bleek 3 1—3; Hengelo 5—Enschede 7 2—1. D. Haaksbergen 2—Hoeve Vooruit 1 12—0 Goor Vooruit 1—GFC 2 6—2; TVO 1— Bon. Boys 1 2—1. E.BWO 2—NEO 2 1—4; Stevo 1—UD 1 3—1; NEO 3—DOS 2 0-8. Zwemmen Greta Andersen Denemarken's hope. In Denemarken heeft men thans de grootste verwachtingen v?n Greta Andersen, die op de 100 meter borstcrawl met 1 min. 6 sec. een overwinning heeft behaald op Fr'.zie Nathansen met 1 min. 7 sec. Bovendien zwom ze de 400 meter borsterawl in 5 min. 20.4 sec, wat op twee na de beste Deense tijd is. Alleen Ragnhild Hveger en Karen Harup maakten betere tijden op deze afstand. (Wereldrecord Ragnhild Hveger 5 min. 0.1 sec.). Men hoopt nu in Denemarken dat ze het volgend jaai in Londen niet slechts de 100 en de 400 meter borstcrawl zal winnen, maar tevens vroeger of later het beroemde 100 meter record van Willy den Ouden zal verbeteren. Haar laatste tijd blijft daar echter noe 1.4 sec boven en dat is niet weinig... HONDEN-TENTOONSTELLING. Voor de internationale kampioen! schapstentoonstelling voor honden van "Jle rassen, welke op 15 en 16 NovemI ber a.s. in de Jaarbeurshallen te j Utrecht wordt gehouden bestaat zeer j grote belangstelling. Hiervoor werden ■ reeds ruim 1400 honden ingeschreven, w.o. 38 Newfoundlanders, 10 St. Bernards, 24 Duitse Doggen, 186 Windhonden, 266 Jachthonden, 37 Chow Chows, 27 Poedels, 20 Samojeden, 49 Dobermann Pinchers, 49 Boxers 58 Airedale Terriers, 73 Foxterriers, 26 Kerry Blue Terriers, 36 Schotse Terriers; overige Terriers 57, 117 Duitse Herdershonden, 34 Collies, 20 Hollandse Herdershonden, 43 Bouviers, 46 andere Herdershonden, 45 Dwergkeeshonden, 14 Hollandse Keeshonden. Bovendien worden voor het eerst de Zuid-Afrikaanse „Pronkruggen" in Nederland tentoongesteld.
Familiebericht
Advertenties Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte onzer dochter HERMINA HENDERIKA H. LAMMERINK A. LAMMERINK— Gerrits Enschede, 6 Nov. 1947 Drienerveldweg 8 Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte van onzen zoon en broertje DIRK HENDRIK. D. H. OBERINK. A. E. OBERINK— Wulff. RIEKJE. Enschede, 4 Nov. 1947. Kuipersdijk 166. Tijd. Ziekenzorg. Verloofd: TINEKE ROOBOL en J. TH. VAN LINTEL arts Enschede: Marthalaan 25 Emmastraat 19 Receptie 16 November 12—13.30 Marthalaan 25. Zaterdag 8 Nov. a.s. hopen onze geliefde Ouders, Behuwd, en Grootouders G. J. ASSINK en J. ASSINK— * Grevenstück hunne 40-jarige Echtvereniging te herdenken. Dat ze nog lang gespaard mogen blijven is de wens van hunne dankbare kinderen, behuwden kleinkinderen. Enschede, 7 Nov. '47 Oosterstraat 131. Herten overleed na 'n langdurig doch geduldig gedragen lijden onze lieve Man. Vader Behuwd- en Grootvader JAN HENDRIK WILLEMSEN Echtgenoot van Aleida Grada Gebben in de ouderdom van ruim 83 jaren. Enschede 6 Nov '47. Enschede: A G Willemsen— Gebben. Hengelo (O.)' G. W Willemsen. H. B Willemsen— Niihuis. Enschede H G Willemsen. S. C Willemsen— Nijland. Alice. Zi.i die onzen man en vader de laatste eer wensen te bewijzen worden verzocht Zaterdag 8 Nov. n.m. 1.45 uur aan 't sterfhuis, Voortsweg 71 aanwezig te willen zijn. De begrafenis zal olaat, vinden op de Oosterbegraafpl. (Gronausestr weg) Hiermede betuigen we onze hartelijke dank, aan familie, buren en vrienden vöor de vele , blijken van , belangstelling, getoond bij het overlijden van onze lieve dochter en kleindochter WILHELMINE H. J. KASPERS H. HIENSCH Enschede, 7 Nov. 1947. In plaats van kaarten. Bij deze betuig ik mijn oprechte dank, voor de vele blijken van belang-, stelling, betoond tijdens de ziekte en het overlijden van mijn lieve Vrouw, Moeder, Grootmoeder en Overgrootmoeder J. TEN DONKELAAR— Lansink Uit aller naam: H. ten Donkelaar Enschede: Toekomststraat 27.
Advertentie
FEESTAVOND RIJWIELH ANDELAREN. VERLOREN: EEN STEEN uit een ring, op Zaterdag 25 October in Café Bos, Kuipersdijk. Tegen beloning terug te bezorgen bij Bos. Gevraagd: een keurig DIENSTMEISJE van 8.30—3 uur. Bij gezin met 2 kinderen. Mevr. Dekker, Oostkamp 2, Vliegbasis Twenthe, Enschede Op de Inspectie der Registratie en Successie te Enschede, Hengelosestraat 75 is een vacature voor SCHRIJVER, met typen bekend. Leeftijd bij voorkeur beneden 20 jaar. Voor jongmens met studielust behoorlijke toekomst. Sollicitaties schriftelijk.
GEWELDIG
VRIJWILLIGE PRIJSVERLAGING! GEWELDIG Morgen Zaterdag verkopen wij een pracht partij gestoomde bokking v 10 ct VOOR 6 CENT PER STUK. LET WEL!!! DE BRANDARIS. URKER VISHANDEL. J. Oldenhof, j oidenhof,' Haverstraat 32, Telefoon 2910. Hengelosestrant, Telef<"« n 5512
Advertentie
Direct gevraagd voor vast werk een SMIDSKNECHT bekend met burgerwerk, zelfstandige positie hoog loon veel verval. Brieven onder no. 472706 Tw. Dagblad Tubantia. Gevraagd: ACTIEVE VERKOPERS, voor prima St. Nicolaasartikelen, huis aan huis verkoop. Hoge provisie Adres Twentsch Dagblad Tubantia. Gevraagd: voor direct een flinke Jongen voor lichte kantoorwerkzaamheden, accuraat en kunnende typen. Leeftijd ca. 17 jaar. Br. onder no. 472707 bur. Dagbl. Tubantia. Gevraagd: FLINK MEISJE, ca. 18 jr., voor de morgenuren. De Vluchtestraat 43 Enschede. NET DIENSTMEISJE gevraagd voor dag en nacht. Croiset, Hessenweg 58, Enschede. GEVRAAGD: Flinke meisjes voox verpakkingsafd. Aanmelden Kantoor N.V. ECHFA Wooldriksweg 21—23 Enschede. Confectiefabr. Gez. Borst Hengelosestraat 222. Enschede. vraagt Bekwame naaisters en leerlingen alsmede MEISJES voor lichte werkzaamheden. Fijnwasserij Volbers Poolmanswee 78 h, vraagt een BEKWAME OVERHEMDENSTRIJKSTER. Weekblad Kompas VRAAGT twee prima COLPORTEURS f 25.- vast geld, en provisie. Brieven ondei no 472714 Bur. Tw Dagbl. Tub. ELECTRO TECHN. RADIO BUREAU E. H. W I S S I NK Deurninsrerstr. 130, Enschede, Tel. 4100, vraagt een handigen LEFRJOKGEN Diploma Ambachtsschool. Aanmelden 's avonds na 5.30 uur.
Advertentie
ENSCHEDE WIJ VRAGEN voor ons LUNCHROOMBEDRIJF enkele SERVEERSTERS Spoedige indiensttreding gewenst Schriftelijke soll. met opgave van leeftijd, godsdienst en levensloop te richten aan ons Personeel-Bureau Eerste Twentsche Sanit. Groothandel SLAGER & ZOON, MOOIENHOFSTRAAT 6—8 ENSCHEDE, vraagt voor spoedige indiensttreding ( flinke vrouweL kantoorbediende, vereist wordt: MULO opleiding, kunnende typen en keurig handschrift gewenst, flinke energieke magazijnbediende Sollicitaties Mooienhofstraat van 8— 12 en van 2—6 ^ N.V. NEDERLANDSCHE ALUMINIUM MAATSCHAPPIJ te Utrecht, vraagt enige all-round: GEREEDSCHAPMAKERS, BEDRIJFSELECTRICIENS en * MACHINE-BANKWERKERS Sollicitaties schriftelijk in te dienen aan bovengenoemde Maatschappij, Postbus 2020, Utrecht.
Advertentie
JUFFROUW, P.G., goed kunnende verstellen _ en stoppen zoekt plaatsing, (liefst in Enschede) op linnenkamer inrichting of iets dergelijks. Intern, Brieven aan Vreeman's Levensmiddelenbedrij f, Wilhelminaweg 15, Dieren (Geld.) Beschaafd Meisje, 22 jr., z. z g. g. in Boekhandel Bekend met Steno en Typen. Brieven onder no. 472723 bureau Twensch Dagblad Tubantia. Jonge Dame biedt zich aan voor lichte werkzaamheden. Kunnende typen en tekenen. Br. onder no. 472711 Tw. Dagbl. Tub. Biedt zich aan BAKKERSKNECHT, R.K., oud 23 jaar, 6 jaar ervaring, liefst in Banketzaak en intern. Brieven onder no. 472713 Tw. Dagblad Tubantia. Aangeboden grote zonnige ZIT-SLAAPKAMER, met balcon a. d. str op eersten stand Centrum ongemeubileerd, m. pension voor dame of heer b. b. h. h. Br. onder no. 472718 Tw. Dagbl. Tub. Te ruil een goed onderhouden HERENRIJWIEL m. g. banden, tegen dito Damesrijwiel. Mej. H. Boxum, Gron.str. «129, Enschede. WÖNINGRUIL Aangeboden te Utrecht, Leiden, Den Haag en Den Bosch een WONING tegen idem te Enschede. Spoed gewenst. Brieven onder no. 472708 bureau van dit blad. Te ruil nette woning te Overdinkel bevattende: ruime voor- en achterkamer, 3 slaapkamers met tuingrond, gevraagd nette woning te Enschede Adres te bevragen: Hengelosedwarsstr. 27, Enschede. WÖNINGRUIL! Aangeboden: Den Haag, bovenhuis , Centrum, 6 kamers f 50 per maand. Gevraagd: Enschede, kl. huis, huur max. f 30.— p. m. onversch. waar, eventueel ged. huis, mits vrije keuken of ruimte hierv. gesch. te maken. Brieven onder no. 472710 Tw. Dagblad Tubantia. Wie ruil een WONING in Enschede, liefst omtrek Kuipersdijk met. woning te Amsterdam < Centrum). Brieven onder no. 472717 Tw. Dagblad Tubantia. Te koop wegens plaatsgebrek: Etectr. OliebadWasmachine met onderdrijfwerk en electr. wringer, in prima staat. Adres: Molenstraat 66. Tel. 5621. Enschede. TE KOOP: Comb. KinderWandelwagen, Lasonderslngel 176, 2x bellen. TE KOOP: 2 kinderledikantjes met matras en wollen dekens 1 looprek. Na 6 u. 's av. J. H. Bornebroek Irisstraat 12, Enschede.