Voor het Bijz. Gerechtshof. Vrijdag 19 December a.s. zal voor iet Bijzonder Gerechtshof te Arnhem zitting houdende te Almelo de garagehouder B. J. Brilman uit Enschede terechtstaan. Hij wordt ervan beschuldigd een Joodse familie bestaande uit man, /rouw en twee kinderen aan de S.D. te lebben overgeleverd. AMUSEMENTSVERENIGING „T.O.P." (TOT ONS PLEZIER). Bovengenoemde vereniging, opgericht jp 3 Dec. 1945, als onderafdeling der buurtvereniging Pluimstraat en Plas, leeft een jaarvergadering gehouden en ïan de hand van een nieuw reglement ;en reorganisatie ondergaan. Ze treedt voortaan als zelfstandige vereniging voor iet voetlicht. Deze reorganisatie houdt verband met jansluiting bij de „NATU" (Nederlandse \mateur Toneel Unie). Bij de bestuursverkiezing is het secretariaat in handen gekomen van den heer 5. Stout, terwijl verder besloten is, dat n Februari een heropvoering van het mccesvolle blijspel „Levensschaduwen" jal worden gegeven. / Bovendien wordt een ander blijspel in{estudeerd, hetwelk in April voor het voetlicht zal worden gebracht.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- 15-12-1947
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- Datum
- 15-12-1947
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 398831971
- Verschijningsperiode
- 1946-1947
- Periode gedigitaliseerd
- 14 september 1946-31 december 1947
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 278
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
TWENTS NIEUWS ENSCHEDE
TRIBUNAAL ENSCHEDE. Een berucht drietal.
De landbouwer A. F. Naafs te Losser s lid geweest >ran de N.S.B. en de Landwacht Hij colporteerde met Volk in Vaderland en maakte zich in Losser berucht door samen met zijn twee andere broers huiszoekingen te doen en jacht te maken od onderduikers. Verschillende getuigen verklaren dit, maar Naafs heeft dat tijdens een vorige zitting ontkend. Nu moest hij opnieuw terechtstaan en hij gaf de feiten toe. Uit de getuigenverklaringen, die door den president van het Tribunaal worden voorgelezen, bleek wel hoe de gebroeders Naafs zich in Losser en omgeving hebben misdragen en het hun mede-dorpsgenoten lastig maakten. Enkele getuigen verklaren zelfs dat er op hun geschoten werd, waarbij overigens wordt opgemerkt dat A. F. Naafs die thans terechtstaat, nog de minst beruchte van het drietal was. Tenslotte heeft besch. aan de Duitsers de namen doorgegeven van enige inwoners van Losser, die vee over de grens zouden hebben gebracht. Deze mensen moesten daarvoor in Gronau terechtstaan, maar ze werden vrijgesproken omdat de Duitse rechters Naafs verklaringen niet betrouwbaar achtten. Mr. Jebbing voerde de verdediging, waarbij hij het zwaartepunt legde op de invloed, die Joh. Naafs op zijn broer heeft gehad. PI. vroeg clementie op grond van de gezinsomstandigheden.
Twentse Operatrein „Madame Butterfly"
De derde Twentse Operatrein naar Amsterdam in dit seizoen is niet zonder hindernissen vertrokken. Aanvankelijk zouden de opera's „Cavalleria Rusticana" en „Paljas" worden opgevoerd, maar in de plaats daarvan verscheen Mozart's zangspel „De ontvoering uit het Serail" op het programma. Ook deze voorstelling kon evenwel door ziekte van de hoofdvertolkster niet doorgaan en zo kwam eerst Zaterdagmiddag het bericht, dat de Ned. Opera Puccini's „Madame Butterfly" zou geven, het werk, waarmede de passagiers van de tweede Twentse Opera-trein reeds kennis gemaakt hadden. Deze programma-wisseling hadden verschillende opzagen ten gevolge, maar niettemin vertrokken Zondagmorgen drie bussen met passagiers uit Twente en de Gelderse Achterhoek onder leiding van Bureka naar Amsterdam Er waren er, die „Madame Butterfly" de vorige maal hadden bijgewoond en zelfs zil hadden, volgens hun verklaring, geen spilt van de hernieuwde kennismakine van dit Japanse treurspel. Inderdaad gaf de Ned. Opera een voorstelling, welke de geestdrift voor de opera slechts kan bevorderen. Muziek, zang spei, decor, kortom alles was tot in de details uiterst verzorgd. De hoofdrol, die van de geisha CioCio-San (mad. Butterfly) het meisje, dat den Amerikaansen zee-officier Pinkerton hartstochtelijk lief heeft en meent met hem getrouwd te zijn, dat hij evenwel zonder wroeging verlaat en dat tenslotte zelfmoord pleegt, volgens Japanse zede. om haar geliefde en het kind niet in de weg te staan, werd vervuld door Marjo Ingen Soet in de plaats van Greet Koeman. Zij kweet zich op bewonderenswaardige wijze van haar zwarf taak, vooral na het eerste bedril f. De bloemen, aan het slot haar door de Twentenaren aangeboden, waren alleszins verdiend al was haar geluid af en toe wat zwak. Chris Scheffer als Pinkerton, zong zim partij voortref feltlk; aangenaam en helder van klank, de technische moeilükheden met gemak overwinnend, was hij de ster van deze uitvoering. Een bijzonder woord van lof verdienen voorts Gerard Holthaus als de Amerikaanse consul Sharpless. die zijn bas-partij zo perfect zong, dat ziln optreden een voortdurend genot werd, en Jo v. d. Meent als Butterfly's dienstmeisje Terecht deelde de dirigent Otto Glastra van Loon, ia het langdurig applaus dat de artisten aan het slot oogstten, al had hi1 af en toe ziln orkest iets meer moeten bedwineen. De regisseur, Paul Pella had zeer veel zorg besteed aan de sfeer. Mede door de kunstzinnige belichting kreeg het toneelbeeld een toverachtige schoonheid. Ongetwijfeld zien de Twentse opera-minnaars vol belangstelling uit naar het programma voor de volgende Twentse Operatrein.
Advertentie
INGEZONDEN MEDEDELING. Begin eens met een goede zet: bestel bij VAARHORST Uw bruidsportret AGENDA. ENSCHEDE. MAANDAG 15 DECEMBER. Cinema Palace: 3 en 8 uur: Het lied van Bernadette. Bioscoop Irene: 3, 7 en 9.15 uur: De vrouw met bet geschonden gelaat. Bioscoop Alhambra: 3, 6.45 en 9 uur: Carnegie Hall.
Bouw van 70 woningen door „Ons Huis". TEN ZUIDEN VAN DE MADIOENSTRAAT.
B. en W. leggen de Raad over een door het Bestuur van de bouwvereniging „Ons Huis" ingezonden plan voor de bouw van 70 arbeiderswoningen en wel 56 woningen met een inhoud van pl.m. 370 M3 en 14 met een inhoud van pl.m. 275 M3, op een terrein, gelegen ten Zuiden van de Madioenstraat, hetwelk eigendom is van de gemeente. Dit complex vormt één geheel met het in aanbouw zijnde complex van 52 woningen van genoemde vereniging. Volgens begroting worden de totale bouwkosten met inbegrip van het architecten-honorarium, de kosten van toezicht en het renteverlies en dê assurantie tijdens de bouw alsmede de legeskosten, geraamd op f 811.070, terwijl voor kosten van Rijkstoezicht gerekend moet worden op een uitgave van f 812, te zamen uitmakende een bedrag van f 811.882. De kosten van de grond, verhoogd met die van het bouwrijpmaken en het renteverlies tijdens de bouw zullen in totaal f 102.810 bedragen; voor kos^ ten van Rijkstoezicht is voorts een bedrag van f 103 verschuldigd, in tota^ 1 derhalve f 102.913. Teneinde de vereniging in staat te stellen deze bouw te financieren, zullen haar bij wijze van voorschot de nodige gelden moeten worden verstrekt, een en ander o.m. op voorwaarde. dat aan de gemeente voorschotten tot gelijke bedragen uit 's Rijks kas worden verstrekt; bovendien zal aan de vereniging een bijdrage in het te verwachten tekort op de exploitatie van deze woningen moeten worden toegekend onder beding, dat de gemeente een evenredig deel van deze bijdrage van het Ri1k ontvangt. B. en W. stellen voor in deze zin te besluiten.
Verhoging tarieven badhuizen De sterk gestegen exploitatiekosten hebben de nadelige saldi van de gemeentelijke badhuizen na de bevrijding in hoge mate doen toenemen. B. en W. wijzen slechts op de hogere onderhouds- en brandstoffenkosten, alsmede op de verhoogde lonen en salarissen. Het nadelig exploitatiesaldo 1939 bedroeg bij 'n totaal aantal baden van rond 114000 rond f 20.500, en gelet op de uitkomsten 1947 zal dit voor dat jaar bij een aantal baden van rond 210000 tot ruim f 35.000 stijgen. Hieruit blijkt, dat ondanks de stijging van het aantal baden het nadelig saldo nog toeneemt. Een ingesteld onderzoek heeft uitgewezen, dat alleen een verhoging van de tarieven uitkomst kan brengen. B. en W. zijn er zich van bewust, dat door een verhoging van de tarieven tal van ingezetenen onzer gemeente zullen worden getroffen. De meerderheid van het College is echter van mening, dat het in de gegeven omstandigheden niet verantwoord is verhoging van de tarieven achterwege te laten, doch zij meent, dat door op minder drukke uren gelegenheid te geven tot baden tegen een verminderd tarief, a^n de verzwaring enigszins kan worden tegemoet gekomen. He^ ligt n.1. in de bedoeling om — wat de badhuizen Pathmos en Laares betreft — op Dinsdag en Woensdag en wat het badhuis Drienerweg betreft op Donderdag daartoe de gelegenheid open te stellen. Gelet op de bezettingsgraad van de badhuizen (Pathmos 96 pet., Laares 94 pet. en Drienerweg 71 pet.) verdient het ook uit dien hoofde aanbeveling tot uitbreiding van het aantal uren van openstelling over te gaan. De meerderheid van B. en W. stelt den Raad voor met ingang van 1 Januari 1948 voor de gemeentelijke badhuizen de volgende tarieven vast te stellen * Pathmos en Laares op Dinsdag en Woensdag en Drienerweg op Donderdag; Stortbad f 0,15 per bad, f 1,— per couponboekje van 10 kaarten. Kuipbad f 0.25 per bad f 1.75 per couponboekje van 10 kaarten. Pathmos en Laares op Donderdag, Vrijdag en Zaterdag en Drienerweg op Vrijdag en Zaterdag. Stortbad f 0.20 per bad, f 1.50 per couponboekje van 10 kaarten. Kuipbad f 0.30 per bad f 2.— per couponboekje van 10 kaarten. EIBERGEN i „MERCURIUS"-AFDELING IN OPRICHTING. De Algemene Ned. Bond van Handelsen Kantoorbedienden en Handelsreizigers „Mercurius" telt thans in Eibergen zoveel leden, dat er een afdeling van genoemde Bond kan worden opgericht, waartoe inmiddels reeds werd besloten. De oprichtingsvergadering, waarin een afdelingsbestuur zal worden gekozen enz. vindt plaats op 15 Januari a.s. HENGELO Het Tuindorp wordt uitgebreid. Het mooie tuindorp zal worden uitgebreid tot de Breemarsweg. Het grote bouwterrein achter de Woolderbeekweg en de Badhuisstraat zal in het komende jaar veranderd worden in een mooie woonwijk, die fraai aansluit bij de bestaande bebouwing. Direct achter de Bethlehemkerk zal links een zijstraaat worden aangelegd, welke uitmondt in de Badhuisstraat. Tussen deze straat en de Breemarsweg zijn vier zijstraten geprojecteerd In het midden van dit nieuwe complex woningen komt een plantsoen, terwijl er een mooie kleuterschool zal worden gebouwd. Er zullen enige winkels komen aan een aardig pleintje, zodat een prettige nieuwe wijk zal ontstaan. Langs de Oelerweg, vanaf de Bethlehemkerk tot de-Breemarsweg worden grotere panden gebouw#, terwijl achter een groenstrook langs de Breemarsweg ook ruimere woningen zullen verrijzen. Door deze nieuwe wijk en de even verder liggende „Groenstrook", waarbij zich dan nog een aantal woningen aansluit, welke op een terrein van het oude „Liepke" zullen verrijzen, zal Hengelo aan de zijde van het kanaal sterk uitbreiden. \ De woningen nabij de klel-uitgravlng naast de Oelerweg zijn bedoeld als een soepele overgang van de stadsbebouwlng naar de plattelandsbebouwing. Het zijn onder meer vier blokken van twee middenstandswoningen en acht kleinere woningen Hoelang zal het duren voor Hengelo over het Kanaal heengroeit?
Nederlands Instituut voor middelbare technici. In het Amstelhotel werd Zaterdag een bijeenkomst gehouden van technici, georganiseerd in verenigingen, aangesloten bij het Nederlandsch Instituut voor Middelbare Technici. (N.I.M.T.) Door den heer A de Vries uit Leeuwarden, lid van het Algemeen Bestuur, werd een inleiding gehouden over „Het Middelbaar Technisch Réveil" waarin de spreker liet uitkomen de doelstelling en de taak van het N.I.M.T. en het belang van allen, die z.ch Middelbare Technicus kunnen noemen, om het Instituut groot te maken, opdat de Middelbare Technicus de waardering moge vinden die hem, gezien zijn belangrijke taak in het productieproces, toekomt. De heer A. Cf. Vreugdenhiel uit Rotterdam, lid van het Algemeen Bestuur van het N.I.M.T., hield een inleiding over „De Doelstelling van ons Instituut en de taak van de Middelbare Technici" waarin hij liet uitkomen, naar aanleiding van een resolutie, aangenomen op het deze zomer te Parys gehouden Inter: onaal Congres van Middelbare Tt nici, dat de vernietiging, die gedurende de laatste oorlog had plaatsgevonden, niet in de laatste plaats het werk was van de technici in al hun schakeringen, en dat ook op de technici, van hoog tot laag, de plicht rustte, om, nu de oorlog voorbij was, de wereld mede te helpen opbouwen. Dit mogen zij niet overlaten aan de economen alleen. Spr. liet nog uitkomen, dat op het te Parijs gehouden Congres, sterk de nadruk werd gelegd, op de doelstelling der Middelbare Technici, dat de uitkomsten der Techniek moeten dienen tot veraangenaming en tot bevrediging van de moderne mens. Na afloop der inleidingen werd overgedaan tot het vormen van een Kringen" tantcommissie Hengelo van het N T M T. Tot de kring Hengelo behoren de plaatsen, Henselo. Enschede. Oldenzaal, Almelo. Borne, Delden. Weerselo. Goor. Dalfsen. Markelo en Nieuw-Milligen. In de Commissie werden opgenomen de heren J. Joosten, F. Lubbers, J. Munnik en H. Pomstra uit Hengelo, en de heer A. Schol te Zutphen. OLDENZAAL Protest tegen contractlonen. R.K. BOUWVAKARBEIDERS BIJEEN. Zondagmiddag hield de afdeling Oldenzaal van de R.K. Bouwvakarbeidersbond in het gebouw St. Josetih een zeer druk bezochte ledenvergadering. De voorzitter, de heer R. Schurink deelde in aansluiting op zijn openinrswoord mede, dat een nieuwe regeling betreffende het vorst- en lichtverlet was ingevoerd, welke voor de" bouwvakarbeiders onmiddellijk van kracht werd en voor de schilders met ingang van 1 Januari 1948 zal worden ingevoerd. Vervolgens kwam aan de orde het niet meer betalen van „zwarte" lonen, maar het contractloon, vastgelegd in de C.A.O. In verband hiermede zijn op verschillende plaatsen in het land reeds vergaderingen belegd, o.m. Donderdag j.1. in Hengelo, waar door den directeur van het Arbeidsbureau op deze verplichting werd gewezen. Aan de bouwvakarbeiders in Enschede en Hengelo mag dan slechts 82 cent en aan die in Oldenzaal 78 cent per uur worden uitbetaald. Door verschillende leden werd geprotesteerd tegen deze maatregel en werd er op gewezen, dat bijv. vergeleken met de lonen in de textiel die in het bouwvak veel te laag zijn, met welke zienswijze ook de werkgeversorganisatie het eens is, doch dat een verbetering in deze toestand afstuit op de houding van de rijksbemiddelaars. Na uitvoerige besprekingen werd tenslotte met algemene stemmen besloten een scherp protest in te dienen bii het Bondsbestuur tegen deze maatregel en aan te dringen op verhoging van de contractlonen. De andere afdelingen in Twente.zullen van dit protest in kennis worden gesteld en worden verzocht in gelijke geest te handelen. De kascommissie heeft de boeken en bescheiden van den penningmeester, de heer F. Rödel, nagezien en keurig in orde bevonden. Tot leden van de kascommissie voor 1948-49 werden benoemd de heren Heidkamp en de Baay. Hieraan zal nog een bestuurslid worden toegevoegd* Bij de bestuursverkiezing werden de aftredende leden, d" heren Chr. Hommels, F. Rödel en W. Huis in 't Veld, bij acclamatie herkozen. De 2e voorzitter, de heer J. Loohuis. reikte vervolgens de diploma's uit aan hen, die 25 jaar of langer lid van de organisatie zijn. Voor 30 jaren lid ontvingen de heren: R. Schurink, H. de Baay, J. Willemsen en H. Heidkamp; voor 25 1 jaren de heren: J. Oude Grote Beverborg, G. Oude Venterink en W. Hommels het diploma. Dan deelde de voorzitter mede, dat de heer J. Loohuis benoemd is tot lid van de Bondsraad. Hij sprak de hoop uit, dp,t de heer Loohuis in deze functie nog veel voor de organisatie mag doen. Vervolgens werd het overlilden van het lid Krüpers herdacht, voor zijn zielerust werd gebeden. Tenslotte 'deelde de voorzitter nog mede, dat Maandag 22 December voor de georganiseerde arbeiders der afdeling de gelegenheid bestaat de vacantiebonnen in te leveren. OVERDINKEL FIETSKETTINGEN IN BESLAG GENOMEN. Bij controle der fabrieksbussen werd door de kommiezen een aantal fietskettingen ontdekt, toebehorend aan v.d. H. De kettingen werden in beslas genomen, terwijl proces-verbaal werd opgemaakt.
BROODVENTER AANGEREDEN. De broodventer ten B. werd Zaterdag zodanig door een wielrijdster aangereden, dat hij een ernstige kneuzing aan het dijbeen opliep. Dr. v. Schie uit Losser verleende medische hulp. LOSSER TONEELUITVOERING „TOT ONS GENOEGEN". Zaterdagavond gaf de toneelvereniging „Tot Ons Genoegen" een uitvoering in „Ons Gebouw". Opgevoerd werd „Ik heb gezondigd" van Will v.d. Berg en Jan Grosveld. Het stuk is een groot familiedrama, spelend in de tegenwoordige tijd. Het geheel werd prachtig weergegeven en er viel goed spel te genieten. Zonder de andere spelers te kort te doen, willen we er toch een paar noemen, n.1. P. v. Huizen in de rol van Oom Barend en mevr. R. Berger-v. Rinsum als Emma, vrouw van den gemeentesecretaris, die op uitstekende wijze hun zware taak hebben vervuld. Het stuk werd zeer gewaardeerd; het was leerzaam en van paedagogische waarde. De toneelvereniging „Tot Ons Genoegen" heeft zich weer van haar beste zijde laten zien. De zaal was geheel bezet.
HA 1KSBERGEN Pluimveetentoonstelling „Nut en Sport". De pluimvee- en kontjnenvereniging „Nut en Sport" te Haaksbergen hield een grote kringtentoonstelling in de zalen van hotel H. W. Eijsink. De tentoonstelling was ingedeeld in groep C en telde in totaal 538 inzendingen t.w. grote hoenders enkele nummers 90, trio's 14. Dwerghoenders enkele nummer 60, trio's 11; konijnen 93 en duiven 270. Als keurmeester voor deze tentoonstelling fungeerden de heren A. Lentink uit Warnsveld, M. G. Zwtjnenberg uit Enschede, G. H. Cornelissen de Beer uit Apeldoorn en W. van Veen uit Den Haag, Het was een keurig; verzorgde expositie, met heel goede inzendingen. En het was dan ook geen wonder, dat de belangstelling Zaterdag en Zondag buitengewoon groot was. Bijzonder vermeldenswaard is de inzending van den heer De Winter uit Hengelo (O.), die zijn haan: Maleier, bruin, oud, bekroond zag met het predicaat 1U, een bekroning, die slechts zelden verleend wordt. Het was dan ook de mooiste haan van de tentoonstelling. Winnaars van de Zilveren wisselbekers waren: Voor grote en dwerghoenders: G. Pieper met zijn inzending Maleiers. Voor konijnen: G. J. Teunissen, Enschede met zijn inzending Havanna's. Voor postduiven H. G. Ottink, Haaksbergen (hoogst aantal punten). Hoogst aantal punten voor: Grote hoenders, behaalde dt heer G. Pieper, Haaksbergen. Dwerghoenders: behaalde de heren P. en B. de Groot, Neede. Konijnen: behaalde de heer Leupen uit Hengelo (O.). Op één na het hoogste aantal punten behaalde voor: Hoenders: de heer B. A. Leferink, Haaksbergen. Konijnen: de heer H. J. Rhebergen, Borculo, Postduiven: de heer Joh. ter Braak, Haaksbergen. Verdere uitslagen: Winnaars ereprijzen. Grote Hoenders: Fr. Otte Haaksbergen, leghorn Ned. Standaard patrijs hen oud. H. J. Wienk Hengelo, leghorn, zilver duckwing, haan, jong. Postduiven, vliegklasse: J. Scholten, Haaksbergen, oude doffers blauw- en zwartkras. kl. 11 200—500 km. P. J. Scholten, Hengelo, oude duiven idem kl. 12 200—500 km. H. Nihof, Boekelo, 2 pr. jonge doffers, nie gen.kleur kl. 31 100—200 km. H. C. Waage, Hengelo, jonge duiven niet gen.kleur kl. 32 100— mers: B. A. Leferink, Haaksbergen, 200 km. Dwerghoenders: enkele numWyandotte krielen, wit, her> jong. Joh. Ordelmans, Haaksbergen, Cochin kriellen, hen, zwart jong. J. H. Tehuis, Haaksbergen. Cochin krielen, haan zwart, jong. Dwerghoenders, trio's: J. Volenveld, Haaksbergen, Wyandotte kriel, wit jong. Grote hoenders, irio's: Gerh. Pieper, Haaksbergen, Maleiers bruin, oud,. Konijnen: D. J. Landeweer, Hengelo (O.), Rijnlanders, zwartgeel, ram, jong. De pluimvee- en konijnenvereniging „Nut en Sport" kan op een zeer geslaagde kringtentoonstelling terugzien. Kanarie-zangwedstrij d. De kanarievereniging „Ons Genoegen" hield Zaterdag en Zondag in café Kamp een kanarie-tentoonstelling met zangwedstrijd. In totaal waren 81 vogels ingezonden. De uitslag is als volgt: ' 4 vogels eigen teelt: 1. G. ter Braak, 326 punten 2 stamh.; 2. mevr. Keizers—Rusink 320 punten 2 stamh.; 3. G. ter Braak, 288 punten. 2 vogels eigen teelt: 1. mevr. Keizers—Rusink, 148 punten; 2. idem. 136 punten; 3. J. B. Busschers, 105 punten; 4. M. Morssink, bij loting, 60 punten. 1 vogel eigen teelt: 1. mevr. Keizers —Rusink, 76 punten; 2. idem, 73 punten; 3. J. B. Busschers, 72 punten; 4. H. Steenberg, bij loting, 69 punten; 5 G. ter Braak, bii loting, 69 punten. 2 vogels eigen kweek overjarig; 1. mevr. Keizers—Rusink, 147 punten. 1 vogel eigen kweek overjarig: 1. mevr. Keizers—Rusink, 79 punten; 2. G. Steenberg, bij loting. 69 punten. 1 vogel vrije inzending: 1. G. ter Braak, 87 punten; 2. J. H. W. Keizers, 81 punten; 3. G ter Braak, 78 punten; 4. M. Morssink, 72 punten; 5. H. Steenberg, 69 punten; 6. J. H. Straatman, 62 punten: 7. B. J. Broekhuis, 63 punten, bii loting: 8. J. B. Busschers, 63 punten, bij loting; 9. J H Straatman, 60 punten Meesterzanger eigen kweek: Winnares mevr H. W. Keizers—Rusink, 82 p. Meesterzanger gehele tentoonstelling: G. ter Braak, 87 punten. Als keurmeester voor deze zangwedstrijd fungeerde de heer J. Hogenkamp uit Winterswijk. VERGADERING A.B.T.B. De A.B.T.B. afd. Haaksbergen belegde in de afgelopen week een bijeenkomst in Café Kamp, waar technische en geestelijke adviseurs een inleiding hielden. De technische adviseur, de heer Spitshuis, sprak over de voeding van het vee. terwijl de geestelijke adviseur, kap. Dijkman 'n rede hield over het beleven van de godsdienst door den boer. Daar in deze rede ook gewezen werd op goede en slechte gewoonten, kwam mede ter sprake de hier bestaande soms zeer grote buurtschappen, z.g. naoberschoppen met de daaruit voortvloeiende grote feesten (bruiloften). Deze werden niet zonder meer wenselijk geacht. Ook de vergadering voelde dit zo aan, doch merkte op, dat dit in het verleden zo gegroeid was en men hier niet zonder meer mee kan breken, ook met het oog op andersdenkenden Hoewel de vergadering het gewenst achtte, uitwassen op dit gebied op te ruimen, wilde ze eerst met andersdenkenden dit inderdaad belangrijk plaatselijk gebeuren, bespreken.
De heer H. C. Nijkamp erevoorzitter der Utrechtse K.A.B. Afgetreden als voorzitter.
De heer H. C. Nijkamp te Enschede heeft om gezondheidsredenen zijn functie als voorzitter van de Katholieke Arbeidersbeweging in het Aartsbisdom neergelegd. Maar hij blijft als ere-voorzitter en gewoon hoofdbestuurslid aan de beweging verbonden. Zaterdag heeft de heer Nijkamp zijn voorzitterstaak voor het laatst vervuld in een te Arnhem gehouden vergadering, waarin als zijn opvolger de heer Jac. Alders werd gekozen met 302 van de 451 uitgebrachte stemmen Zondag is de heer Nijkamp gehuldigd door de K.A.B. Bii die gelegenheid voerden dr. Cornelissen, de heer Joh. Zwanikken, mgr. van Schaik, de Verbondsvoorzitter, de heer de Bruijn en namens de K.A.J. Ben Christenhuisz het woord. Enkele* mooie geschenken werden den afgetreden voorzitter aangeboden.
Scheidsrechter geslagen. ERNSTIGE MISDRAGING VAN TWEE WIERDENSE SPELERS.
In de wedstrijd Golto—Wierden welke gistermiddag te Hengelo werd gespeeld, hebben zich twee spelers van Wierden ernstig misdragen. Golto dat ongeslagen aan de kop in 3B ging stond met de rust met 2—0 achter tegen Wierden. Na de rust haalden de Hengeloërs de achterstand in. De gelijkmaker ontstond uit een strafschop wegens hands en de rechtsbinnen van Wierden, Westerik was hierover zo ontsticht, dat hij den heer Busschers uit Enschede, die goed leidde, verweet dat hij gek was. De heer Busschers verwees den man terecht voor deze opmerking naar df kleedkamer, doch alvorens nieraan < evplg te geven, sloeg de Wierdenaar den scheidsrechter aan het hoofd. Toer de stand even later 3—2 werd voor Golto kwam een andere Westerik, geen broer van den vorige, naar den scheidsrechter en sloeg hem een bloedende hoofdwonde. Het behoeft geen verwondering te wekken, dat ook deze onsportieve speler uit het veld werd gestuurd. Beide spelers bewezen hun ploeg door deze zeer ce laken houding geen dienst. Integendeel, het resultaat zal ongetwijfeld zijn, dat beide heren voor geruime tijd ^el niet meer in het veld zullen verschijnen. Dergel. schan delijke wandaden moeten op de sportvelden niet kunnen voorkomen en spelers die er zich toch aan schuldig maken moeten uit de sportwereld gebannen worden. De wedstrijd die dank zij krachtig optreden van den scheidsrechter kon worden uitgespeeld, eindigde in een 4—2 overwinning voor Golto.
Oldenzaal won van Quick Spannende doch faire strijd.
De tweede plaatselijke ontmoeting tussen Quick en Oldenzaal is door laatstgenoemde met 3—1 gewonnen. Het was een zeer spannende wedstrijd waarbij van het begin tot het einde door beide ploegen hard'voor de overwinning is gewerkt. In de eerste helft was Quick beduidend sterker terwijl in de tweede helft de Spartanen de toon meer aangaven. Zo gezien had een gelijk spel de verhouding beter weergegeven. Quick had enkele malen geen geluk, daartegenoverstaat, dat Oldenzaal enkelcr malen mooie kansen miste. De wedstrijd werd voor een groot aantal toeschouwers, onder goede leiding van scheidsrechter van Raalte gespeeld. Bij Quick ontbrak midhalf Olde Scholtenhuis die zeer onvoldoende door Van Gils werd vervangen. Direct na de aftrap verkreeg Quick een overwicht en de thuisclub was schijnbaar van plan de gasten te overrompelen. In tegenstelling tot de laatste wedstrijden werd aan weerszijden weer goed gecombineerd. Na 15 min. spelen maakte midvoor Helthuis, de bal mooi vrij en passeerde Meiling met een onhoudbaar schot (1—0). Aangemoedigd door dit succes bleven de zwarthemden aanvallen en een paar maal ontsnapte het Sparta-doel als door een wonder aan een doorboring. De aam .1len der gasten waren niet zo talrijk, maar vaak erg gevaarlijk. Bijna hadden zij gelijk gemaakt toen één van haar spelers in duidelijke buitenspelpositie de bal kreeg toegespeeld, maar de mooie kans werd jammerlijk gemist. Na een half uur kreeg de rechtsbinnen van Oldenzaal Duursma een bal toegespeeld en plaatste deze vervolgens langs Snellink in het doel 1—1. Ondanks verwoede aanvallen van weerszijden waarbij Quick de meeste kansen kreeg bleef de stand tot de rust gelijk. Na de hervatting zagen we eerst enkele verwoede aanvallen der blauwwitten. Quick wist het spel weer te verplaatsen. In deze periode schoot Sessink buiten bereik van Meiling steenhard tegen de deklat. De terugspringende bal werd door Rikhof opnieuw ingekopt, doch op het laatste moment was Meiling er nog juist bij om de bal weg te werken. Oldenzaal scheen nu te beseffen, dat zij de overwinning kon behalen. Goed gesteund door de halfs werd de voorhoede steeds weer aan het werk gezet. Door het zwakke spel van Quick's midhalf moest de linkshalf meer aandacht aan het middenveld besteden waardoor de rechtsbuiten der gasten te veel vrij spel kreeg. Na 17 minuten gelukte het Frieswijk dan ook, Snellink te passeren 1—2. Quick trachtte deze achterstand in .te lopen doch Sparta's verdediging gaf geen krimp, terwijl in laatste instantie Meiling op zijn post was. Na 32 min. kreeg Frieswijk de bal op de rechter vleugel, plaatste deze vlak voor het doel naar den vrijstaanden Duursma, die geen moeite had de stand op 3—1 te brengen. Bij Quick viel van Gils even later uit en werd vervangen door Trap. In de, laatste 10 minuten zette Quick alles op de aanval maar gedoelpunt werd er niet. Er werd in de beste verstandhouding gespeeld. Eilermark verkocht de huid zo duur mogelijk. Hengelo scoorde de enige goal. — Een benauwde zege. Eilermark was blijkbaar naar Hengelo gekomen met het vaste voornemen, om zich tegen nummer een van de ranglijst met alle macht, die in haar was, te verzetten en te trachten althans een der beide punten naar Glanerbrug mede te nemen. Zij had het zwaartepunt in de verdediging gelegd. De beide achterspelers zaten steeds dicht voor hun doel, terwijl ook de middenlinie sterk teruggetrokken speelde. Zelden kwamen de halfspelers over de helft van het veld en de voorhoede v-as dientengevolge geheel op zichzelf aangewezen. Het gelukte haar dan ook zelden een goede aanval op te zetten en de Hengelo-verdediging wist met de weinige ballen, die voor het doel kwamen, wel raad. Door het sterke verdedigen der grensbewoners, werd het de blauwe voorhoede, die deze middag in het Oranje speelde, echter zeer moeilijk gemaakt om tot doelpunten te komen. De wedstrijd was dan ook meer spannend dan fraai. Men zag een steeds aanvallende Hengelo-voorhoede zich telkens weer vastlopen op eên hardnekkig verdedigend Eilermark. Voor de rust werd er niet gedoelpunt. Eerst 25 minuten na de rust had Hengelo succes. Nab kreeg een goed aangegeven bal en met een onhoudbaar schot werd Tempelman gepasseerd. 1—0. Verdere doelpunten bleven uit, ondanks hardnekkige pogingen van Hengelo. Bij een snelle uitval van Eilermark schoot Dam juist over. Losser—T.A.R. Voor een ongekend groot aantal bezoekers werd Zondagmiddag de plaatselijke ontmoeting Losser—T.A.R. gespeeld. Het is Losser gelukt een kleine overwinning te behalen. Voor de rust gaf Losser de toon aan, maar daarna was T.A.R. het meest aanvallend. In het begin kreeg de linksbinnen van Losser dadelijk een mooie kans om te doelpunten, doch hij schoot tegen den
uitlopenden keeper. In het begin was het meer een gelijk opgaande strijd. Na 15 minuten doelpuntte Dijkhuis voor Losser. Een der Tar-backs ging hierbij niet geheel vrü uit. 1—0. Even later schoot dezelfde speler tegen de lat. Losser kwam hierna opzetten. Daarna ging er een mooie kans voor Tar verloren, door treuzelen van haar linksbinnen. Na een half uur bracht midvoor Lenfert de stand op 2—0. De keeper van Tar maakte de fout door steeds te vroeg uit zijn doel te lopen, waardoor soms hachelijke momenten ontstonden. Na de hervatting nam Tar het spel in handen en werd Losser op eigen helft teruggedrongen. Vijf minuten na de rust kreeg de linksbuiten van Tar een mooie kans, doch hij miste jammerlijk. Na twaalf minuten scoorde Tar uit een doelworsteling tegen. 2—1. Enige ogenblikken later kwam het Tar-doel in gevaar, doch de linksbuiten van Losser miste de hem geboden kans toen hij kwam te vallen. Na 25 minuten maakte de linksbuiten van Losser er door een blunder van den keeper 3—1 van. Even later verkleinde Hassing de achterstand (3—2). Met Tar in de aanval brak het einde aan. De scheidsrechter, de heer Roesink leidde uitstekend. Twents Zaterdagmiddag elftal—Afdelings elftal. Voor de wedstrijd van het Twents Zaterdagmiddagelftal tegen een afdelingselftal, die zeer waarschijnlijk op de 2e Kerstdag in Rflssen zal worden gespeeld, is het Afdelingselftal als volgt samengesteld: Doel: Aanstoot (Holten). Achter: Bomert (Rigtersbleek) Peze (E.Boys). Midden: Bosman (ASVO), Fransen (Vosta) Wolters (ASVO). Voor: J. Schipper (Wierden), Lanjouw (Dolphia), Postema (Zd. Eschmarke), de Roo, (DTO), Nieuwenhuis( (DTO). De reserves zijn: Kalsbeek (ASVO), van Leussen (Wierden), Fransen (Holten), Callet (La Première) en Jo Schipper (Wierden). Op 28 December speelt het volgende elftal in Tubbergen een wedstrijd tegen een elftal van Oost Twente, dat deze dagen zal worden samengesteld: Doel: Jager (Dolphia). Achter van Leussen (Wierden), Prenger (P.W.) Midden: Fransen (Holten), Pepers (Rood Zwart), Webbink (Hengelo. Voor: Veldhuisen (Dolphia), Callet (La Première) Jo Schipper (Wierden;, de Wagt (ASVO), de Wagt (ASVO 1
LAATSTE NIEUWS Volkspartij voor vrijheid en democratie.
's-GRAVENHAGE, 15 Dec. De onderhandelingen tussen de Partij van de Vrijheid en het comité-Oud hebben een gunstig resultaat opgeleverd In de volgende maand zullen beide instanties de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie oprichten met mr. Stikker als voorzitter en Mr. Oud als ondervoorzitter. Het ligt in het voornemen, dat Mr. Oud bii de eerstvolgende Kamerverkiezingen lijstaanvoerder zal zijn.
Nieuw kabinet in Oost' Indonesie. MAKASSAR, 15 Dec. Aneta's correspondent te Makassar meldt zo juist de samenstelling van 't nieuwe OostIndonesisch kabinet. Na een zeer intensief overleg is de nieuwe formateur Anak Agoeng Gde Agoeng er in geslaagd een coalitiekabinet samen te stellen. Dit kabinet is te beschouwen als het sterkste, dat tot nu toe aan het bewind is geweest. Om een evenredige deelname van de parlementsfracties te verkrijgen was de formateur genoodzaakt het aantal portefeuilles met drie uit te "breiden, zodat de nieuwe ministerraad 16 leden telt. De samenstelling is als volgt: minister-president tevens minister van binnenlandse zaken: Ide Anak Agoeng Gde Agoeng; vice-minister van binnenlandse zaken: mr. S. Binol; minister van justitie: mr. R. D. Soumokil; vice-minister van justitie: R Claproth; minister van economische zaken: Hoesain; vice-minister van economische zaken: drs. Tan Tek Heng; minister van financiën: Hamelink; vice-minister van financiën: R. J. J. Metekohy; minister van onderwijs: Katoppo; vice-minister van onderwijs; J. E. Tatengkeng; minister van voorlichting: Boernanoeddin; vice-minister van voorlichting: I. H. Doko; minister van sociale zaken; M. R. S. S. Pelenkahu; vice-minister van sociale zaken: M. C. H. Sjafei, minister van gezondheid: S J. Warouw; minister van verkeer en waterstaat: ir. D. P. Diapari.
De geldsanering in de Sovjet-Unie. „DE NAAR PROFIJT TRACHTENDE MENSELIJKE NATUUR BLEEF ONDER HET SOVJET-SYSTEEM IN LEVEN". NEW YORK, 15 Dec. (Reuter). De New-Yorkse ochtendbladen maken vergelijkingen tussen de economische moeilijkheden in de Sovjet-Unie en in sommige kapitalistische staten, in verband met de mededelingen over de geldsaneringsmaatregelen in de Sovjet-Unie en de afschaffing aldaar van het rantsoeneringssysteem. De New York Times noemt de maatregelen een autoritair geneesmiddel voor wat „vreemd genoeg gelijkt op een kapitalistische ziekte". Het blad zegt: „Wat thans duidelijk blijkt is, dat de natuur in Sovjet-Rusland na dertig jaren communistische belering alsnog levend is gebleven". De New-York Herald Tribune schrijft: „De Sovjet-Russische economie is door de wringer gegaan nog voordat dit gebeurde met een van de kapitalistische economieën waarop zij met zoveel verachting neerziet". Het blad voegt er aan toe: „doch het zou dwaas zijn te veronderstellen, dat het Sovjet-systeem dit niet kan overleven, even dwaas Inderdaad als dergelijke veronderstellingen. welke Sovjet-Russische geleerden er op na houden t.a.v. het Westen". De Prawda zegt ten aanzien van de geldsanering: „Door uitvoering van deze sanering zal de Sovjet-Unie ontsnappen aan een lang en pijnlijk proces van financiele chaos, zoals onvermijdelijk het lot geweest zou zijn van een kapitalistisch land in dezelfde omstandigheden".
DE VERMAKELIJKHEIDSBELASTING. Adres van Bedrtffshoreca. De bedrijfsgroep „Bedrijfshoreca" heeft naar aanleiding van de circulaire van den minister van Binnenlandse Zaken aan de gemeentebesturen inzake een verhoging van de vermakelijkheidsbelasting een adres gericht aan den minister van Binnenlandse Zaken en de gemeentebesturen in Nederland. In dit adres verzoekt het bestuur van de bedrijfsgroep alsnqg gehoord en betrokken te mogen worden in het overleg, dat, ongetwijfeld nodig zal zijn om te voorkomen, dat een groot deel van de bedrijfstak tot schade van het gezelligheids- en vreemdelingenverkeer in zijn maatschappelijke taak belemmerd wordt." FABRICAGE VAN PLUIMVEE- EN WILDCONSERVEN BEPERKT. In verband met de precaire blikpositie heeft het bedrijfschap voor pluimvee en eieren bepaald, dat het na 1 Februari 1948 verboden is alle in blik verpakte conserven van pluimvee en wild voorhanden, in voorraad te hebben, dan wel af te leveren. Het verbod geldt niet ten aanzien van uiteindelijke verbruikers voor wat betreft de conserven, die zij voor hun gezinsverbruik in voorraad of voorhanden hebben, alsmede ten aanzien van hen. aan wie door het'bedrijfschap ontheffing van het verbod is verleend. KERKNIEUWS. Ned. Herv. Kerk. Beroepen te Tiel (2 vacatures) H. W. Bloemhof te Heilo en B. Nijholt te Eindhoven; te Papendrecht L. Kievit te Putten. Aangenomen naar Groningen (buitengew. pred.pl.) J. C. v. Nieukerken te Vuren en Dalem. Bedankt voor Drogeham (toez.) J. v. d. Heiden te Rhenen; vooi Geldermalsen A. A. Koolhaas te Amersfoort; voor Lutten C. J. Meilink te Ankeveen; voor DoorwerthHeelsum P. H. Quartel te Kethel en Spaland; voor Gameren J. J. de Heer te Opheusden. Geref. kerken. Beroepen te Dwingeloo G. Meijering, cand. te Leiden. Bedankt voor Exmorra en voor Schraard mr. HS. de Jong te Boerakker.
Evang. Luth. Kerk. Beroepen te Middelburg-Vlissingen J. H. Smit Duyzentkunst te Leiden. DE NOOD AAN PREDIKANTEN. Werd dezer dagen gemeld, dat in de Geref. kerken de nood aan voorgangers groot is getuige het feit, dat in de classis Gouda van de 14 plaatsen er aanstonds 8 vacant zijn en dat men in IJmuiden het beroepingswerk moest stop zetten omdat de beroepscommissiè de kerkeraad geen voordracht kon aanbieden, in de Ned. Herv. kerk is het al niet veel beter. Twee feiten spreken hier duidelijke taal. Ds. H. Harkema te Wijk bij Heusden heeft sedert de bevrijding reeds meer dan 35 beroepen gehad. En als tweede feit moge gelden dat van de elf gemeenten die de ring IJsselstein telt er niet minder dan 7 vacant zijn, n.1. Harmelen. Jaarsveld, Jutphaas, Linschoten. Lopik, Lopikerkapel en Montfoort. *