Donderdag: 21 April. Bioscoop Irene: 3. 6.45 en 9 uur; Sym phonie der duisternis. Bioscoop Alhambra: 3, 6.45 en 9 uur Mijnheer de gouvernante. Cinema Palaoe: 3. 6 45 en 9 uur: Rio Rita Grote Schouwburg: 8 uur: „Spar" bonte avond. Volkspark: Kermis.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- 21-04-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- Datum
- 21-04-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 39883198X
- Verschijningsperiode
- 1947-1951
- Periode gedigitaliseerd
- 8 september 1947-31 december 1951
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 93
- Jaargang
- 78
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
AGENDA. ENSCHEDE.
UENGELO Jeanne d'Arc op de brandstapel Lezing met muzikale illustratie
Het gewest Twente van de Kon. Nederlandse Vereniging van Toonkunstenaars, de organisatie van beroepsmusici, belegde gisteravond in het Amstel Hotel een bijeenkomst, waar Pater Jos. Smits van Waasbergen, algemeen secretaris van het hoofdbestuur, een inleiding hield over het drama Jeanne d'Arc au büch • van Arthur Honegger. De heer P. Reyns uit Enschede, voorzitter van het gewest Twente, leidde de spreker in. Pater van Waasbergen wees in het begin van zijn causerie op de grote verschillen. die er bestaan bij misici, critici en publiek in smaak en ipvattingen van muziek. In tegenstelling hiermee waren de meningen unaniem gelijk over de schitterende muziek en de prachtige inhoud van het muziekdrama „Jeanne d'Arc op de brandstapel". De componist heeft dit stuk bedoeld als een nieuwe vorm van een concert, deels als opera, deels als pantomime. Het werd echter tot nog toe alleen als concertstuk uitgevoerd. Men vindt er vrijwel alle uitingen r an muziek in terug. Honeirger was de meeste» - van interpretent.ieve krpcht, van de programmatische muziekstijl m hij weid daarbij geholpen door een geniaal dichter Paul Claudel, die
een verheffende inhoud in lut stuk heeft gebracht, daarbij gebruikmakend van een prachtige klankrijke ;aal, hetgeen hoge bewondering verdient. Als Jeanne d'Arc op de brandstapel staat met de naderende vuurdood voor ogen ziet z;j de belangrijks^ momenten uit haar leven ten'g in 't levensboek, dat haar voor wordt gehouden d.>or haar grote vriend Frère Dominique. Zij ziet haar leven in Normandië, waar de grote strijd begon van het eenvoudige meisje uit Lotharingen, dat genepen werd dbor een Goddelijke stem. Dit drama ls op schitterende wijze uitgevoerd door het ensemble de la Soclété Te Bruxelles, 1'orchestre national le Belgique. la chorale Coecilia d'Anvers en bet kinderkoor van de Notre Dame onder leiding van Louis de Vocht. Marthe Dugard en Raymond Gérome vertolkten dt rollen van Jeanne en Frère Dominique. De uitvoering werd op gramofoonplater vastgelegd, die gisteravon ', telkens voorafgegaan door een zeer duidelijke uiteenzetting van Pater van Waasbergen, ten gehore werden gebracht. Het was een avond vol kunstgenot, waardoor de vereniging van Toonkunstenaars haar leden en ook belangstellenden zeer aan zich heeft verplicht.
Onaangenaam grens-avontuur Zwollenaar belandde per ongeluk op Duits gebied.
De heer H. v. Doorn, adj. commies bij de Ned. Spoorwegen te Zwolle, maakte Zaterdag met zijn vrouw een fietstocht door mooi Twente, doch een wel zeer onaangenaam avontuur heeft de Paasvreugde van het echtpaar grondig bedorven. Het echtpaar bevond zich op de wegen rond Tubbergen en meende op weg te wezen naar de buurtschap Vasse. Een- bord „Einde B -weg" deed twijfel ontstaan, terwijl haar echtgenoot onder een hek doorkroop naar een nabij gelegen boerderij. De heer v. D. begaf zich naar de schuur, waar blijkens het geluid enige mensen aan het houthakken waren. Nauwelijks was hij binnen en had naar de goede weg gevraagd, of een der aanwezigen ontpopte zich als een Duitse grensbewaker, die de heer van Doorn mededeelde, dat hij zich in arrest bevond. De heer v. Doorn moest zijn identiteitsbewijs afstaan en kreeg gelegenheid om zijn vrouw op de hoogte te stellen van wat gebeurd was. Toen mevr. v. D. haar man zag naderen, merkte zij dat er iets niet in orde was. Weldra vernam zij de toedracht, terwijl de Duitse grensbeambte zich tussen het tweetal opstelde, om iedere ontvluchtingskans te voorkomen. Terwijl de heer v. D. werd weggevoerd, keerde z'n echtgenote met twee fietsen naar Zwolle terug. De voorzitter van de landelijke vakbond alsmede de marechaussee te Denekamp werden ingeschakeld om althans het voorarrest zoveel mogelijk te bekorten. Gewoonlijk worden zulke illegale grensoverschrijdingen gevolgd door 14 dagen voorarrest, waarna berechting. Dank zij de bemiddeling is het evenwel gelukt Dinsdag de heer v. Doorn weer vrij te krijgen. Dinsdagmiddag bevond de heer v. D. zich onder geleide van de marechaussee in Denekamp, vanwaar hij diezelfde dag zijn vrouw verwittigde, dat het onaangename avontuur een vroegtijdig einde had genomen. Dinsdagavond laat was de heer v. D. weer in Zwolle terug.
Nieuwe arrestaties in de Goudstaven-affaire.
ROTTERDAM, 20 April De 63-jarige molenbaas A K uit Dordrecht is op het vliegveld Schiphol door de poiitie gearresteerd in verband met de diefstal van uit de Nieuwe Waterweg opgebaggerde goudstaven Toen indertijd zijn medeplichtigen in deze af; faire werden gearresteerd werkte hij in Noord-Afrika. Vrijdag keerde hij per vliegtuig naar Nederland terug, waar de politie hem met open armen ontving. Hij zal voo* de officier van justitie te Rotterdam geleid worden.
DE DIENSTTIJD VOOR ZEEMILICIENS-MARINIER.
. 's GRAVENHAGE, 20 April. Men streeft er bij de Koninklijke Marine naar om de zee.niliciens-marinier die in het voorjaar van 1947 •zijn opgekomen en die thans in Nederland dienen na een diensttijd van ongeveer 29 maanden in het ge^ot van groot verlo* te stellen. Een klein gedeelte van deze zeemiliciens-marinier dat een zeer dringende reden heeft om vroeger te worden gedemobiliseerd, zal na een diensttijd van ongeveer 27 maanden hulswaa s worden gezonden. Verzoeken hiertoe moeten deze zeemiliciens indienen bij hun commandant.
TWENTS NIEUWS OLDENZAAL
EEN HEETGEBAKERDE JUFFROUW Hedenmorgen vervoegde zich op het distributiekantoor alhier een zekere mej. de V. geb. N., met de mededeling dat zij bij de uitreiking van bonkaarten te weinig ontvangen had. Daar de ambtenaar met de uitreiking belast, dit niet direct kon controleren, kon hij de gewenste bonkaart niet dadelijk uitreiken. Mej. de V. wond zich hierover zo hevig op, dat zij een pot met lijm die op de tafel stond, oppakte, en daarmee de ambtenaar P. uit Losser op*het hoofd sloeg. De politie werd gewaarschuwd die de opgewonden dame van het kantoor verwijderde en van een en ander proces-verhaal opmaakte. LOSSER Herdenkingsavond op 4 Mei. — Evenals vorige jaren zal ook dit jaar op 4 Mei a.s. een stille tocht worden gemaakt. In verband hiermee was Woensdagavond in de raadszaal een vergadering belegd onder vooraitterschap van de heer H. Goorhuis. Het volgende programma werd voor deze avond samengesteld: De vlaggen zullen vanaf 6 uur 's avonds halfstok hangen. De deelnemers aan de stille gang vertrekken om 7.45 uur onder klokgelui vanaf de markt naar de R.K. Begraafplaats. Om 1 minuut voor acht zullen sirenes het signaal geven voor de absolute stilte welke van 8.00 tot 8.02 in acht zal worden genomen. Vervolgens worden kransen gelegd op de graven van gevallen strijders. Bij de graven en bij het oorlogsmonument zullen padvinders de erewacht betrekken Plaatselijke zangverenigingen zullen bi; de kerk en bij het monument tijdens het passeren van de stoet toepasselijke liederen ten gehore brengen. De regeling is in handen van de Bond van Ned. Oudstrjjders.
DENEKAMP UITVOERING ZANGVERENIGING K.D.O. In gebouw „Irene" gaf de Hervormde Zangvereniging „K.D.O." Woensdagavond een uitvoering onder leiding van haar directeur, de heer G. Reinders uit Ootmarsum, welke als goed geslaagd beschouwd kan worden. Het vrij talrijke publiek werd een „elk wat wils"-programma geboden. De avond werd geopend door de ere-voorzitter der vereniging, ds. Plomp, die in het bijzonder welkom heette burgemeester J. L. C. van der Heijden en echtgenote, alsmede de beschermheer mr. Laan. Hierna werd begonnen met de afwerking van het programma. Eerst zong het koor op verdienstelijke wijze „In de stilte" van A. Schuurman en „Gij Herder Israëls" van Dimitri Bortnianski, waarna door enkele leden een schets werd gegeven, getiteld „Minderwaardigheidscomplexen". Een guitaargezelschap bracht vervolgens enkele aardige guitaarnummers. De klucht in één bedrijf, getiteld „Het Portret" van J. C. Nieuwland viel zeer in de smaak. Door het koor werden nog verschillende liederen gezongen, o.a. „Ave Verum" van W. A. Mozart, .Kruis van Jezus" van K. Harkness, „de Paasklok luidt" van H. J. Gauntlett, „Wie tot aan het einde volhardt" van F. Mendelssohn Bartholdy, „Zonnezang" van A. Zwijssig, „Mijn Nederland" van C. A. Mangold, afgewisseld door enkele schetsen. Ook werd een klucht in twee bedrijven „De truc van Tienus" van Gerard Nielen opgevoerd. Het publiek waardeerde het gebodene ten zeerste en directeur, spelers en speelsters mochten menig applaus in ontvangst nemen. Het koor lijdt echter aan een euvel, waardoor zo menige zangvereniging gehandicapt wordt, nl. dat de damesstemmen te veel over die van de heren domineren. Een versterking van de tenoren en bassen was ook hier zeer gewenst. ALMELO OUDE MAN DOOR MOTOR AANGEREDEN. Toen Woensdagmorgen twee politiemannen op een motor een geparkeerde wagen aan de Ootmarsumsestraat passeerden, stak onverhoeds "de 74jarigeK. uit Almelo de weg over. Een aanrijding kon niet worden voorkomen. K. en een der politiemannen kwamen op de straat terecht. K„ die bijna blind is en enigszins doof bleek te zijn, klaagde over pijn in de linkerarm. Hij werd door de politie naar zijn woning vervoerd. De politie-agent werd slechts licht gewond. SLACHTOFFER VAN ONGFLUK. MOTORDe politie werd gewaarschuwd, dat aan de Turfkade Woensdagmiddag een man naast zijn omtor op de grond lag. De politie waarschuwde het Rode Kruis en een dokter constateerde een vermoedelij ke linker-onderbeenbreuk. De man werd in ernstige toestand naar een der ziekenhuiszen vervoerd. Het bleek te zijn de motorrijder A. J. v. d- S. uit Nijmegen, die komende uit de richting Vriezenveen, na een vrachtauto te hebben ingehaald, vermoedelijk in botsing is gekomen met een tegenligger. Fet slachtoffer kon nog niet gehoord waren De politie stelt een onderzoek in. * NIJVERD4L H. G. J. Schwarte f. In de nacht van Dinsdag op Woensdag is in de ouderdom van 74 jaar alhier overleden de heer H. G. J. Schwarte, die tal van functies in het maatschappelijk leven heeft bekleed. Hij was voor de R.K. Staatspartij meer dan 27 jaar lid van de Raad der gemeente Hellendoorn, waarvan hij 12 jaar wethouder was. Vanaf 1920 tot 1940 was de overledene in dienst van de Raad van Arbeid, tot Maart 1930 in Nijverdal en later te Deventer. EIBERGEN IN INDONESIE GEWOND. Gisteren ontving de burgemeester alhier bericht dat de militair A. Ribbels, wonende in de Prins Bernhardstraat, alhier, in Indonesië een schotwond in de knie had opgelopen en geplaatst is op de lijst van ernstig gewonden. ENSCHEDE Scholen vrij op 5 Mei. In verba,nd met de viering van de Nationale Feestdag op 5 Mei a.s. zullen de scholen die dag vrij hebben. Vijf maand wegens diefstal. — De Rechtbank te Zutphen veroordeelde J. K., betonwerker van hier, die terechtstond wegens een te Barneveld gepleegde diefstal, tot vijf maanden gevangenisstraf met aftrek, terwijl hij bovendien voorwaardelijk ter beschikking van. de Regering werd gesteld, waarbij de proeftijd op twee jaren werd bepaald.
Almelo en Doetinchem vorden geadopteerd. DOOR TWEE AMERIKAANSE STEDEN.
United Press meldt uit New York: Plannen voor de adoptatie van Almelo en Doetinchem door twee plaatsen in de Verenigde Staten zijn in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Almelo zal worden geadopteerd door het circa 30.000 inwoners tellende stadje Hutchinson in Kansas en Doetinchem door Boulder in de staat Colorado dat pl.m. 15.000 zielen telt. Dit werd bekendgemaakt door vertegenwoordigers van de organisaties „United Service to Holland" en „Operation Domocracy Ine". Het initiatief tot de adoptaties is genomen door de Unesco-groepen van Reno en Boulder. „Deze nieuwe adoptaties" aldus deelde namens de United Service" Holland, de heer Victor H. Scales mede, „betekenen verheugend nieuws voor burgemeester mr. J. Ravesloot (Almelo) en burgemeester J.. E. Boddens Hosang (Doetinchem). Zij en de inwoners van hun gemeenten hebben reeds lang verlangd naar het aanknopen van culturele betrekkingen met Amerikaanse plaatsen en naar het ,leggen van contacten tussen particulieren en eroepen met het oog op correspondentie, uitwisseling van culturele projecten en bespreking van onderwerpen van gemeenschappeliike interesse". „Er zijn al plannen voor een bezoek dat inwoneïs van Boulder deze zomer aan Doetinchem zullen brengen en verwacht wordt dat nog voor het eind van het jaar ook Almelo bezoek uit' de U.S.A. zal krijgen. Voor de overige manieren waaroo contact zal kunnen worden gemaakt dienen de inwoners van de door adoptie met elkaar verbonden plaatsen zelf te zorgen", zo zei de heer Scales verder.
BURGERLIJKE STAND.
BURGERLIÏKfc STAND. ENSCHEDE. Geboren: Johannes Marinus zv H Geersen en J D Goedhart. Maria Geertruida Theresia dv G J Nijhuis en G J M Katteler. Maria Anna Theresia dv W M Veger en E A Steggink. Hendrikus Antoon zv A de Vries en A S Reinbergen. Engbert Albertus zv G A Borg en BAL Feunekes. Roelof zv A Boxem en M Visscher. Richard zv P Makkinga en J C ten Bolscher. Jymetta Gerritdina dv J P Bos en G J Wooldrik. Gertrudis Helena Maria dv J H G Bevers en G H Streng. Gehuwd: J Suers 48 j en G T Pockens 48 j. C H Schinkel 26 j en E H Lammerink 24 j. Overleden: H te Boekhorst vr 75 j wed v L J Scholten. H ter Mors vr 95 j wed v G Scholten. OLDENZAAL. Geboren: Marianne Agnes dv G J Mensink en M F Oolderink. Johannes Albertus. Antonius zv A B Willemsen en A P P Halink. Gerhardus Hendrikus Johannes zv H J Wolbers en H J Beuvink. Josefine Gemma Maria dv J M van Hutten en G G M Petrs. Rudolf Gerard zv Chr H Cornegoor en J E van Lummel. Ondertrouwd: H L Oude Luttikhuis 29 j en G J Timmers 36 j. LOSSER. Geboren: Wilhelmus Gerhardus Maria zv H J ter Linde en M J G Kwekkeboom. Gehuwd: A H Spijker 35 j en S M Achterweust 25 j. J W Olde Hartmann 28 j en J E ten Berge 24 j. Overleden: G Keizers 67 j echtgenote van B J Wijering (overl. te Enschede). B W Holtkamp 76 j weduwnaar van W J Lutke Schipholt. WEERSELO. Geboren: Maria Hendrika Geertruida dv B A Hofste en A M J Flinkers. Maria Hendrika Achila dv G J Flinkers en G Bijen. Gerardus Hendrikus Aloysius zv J G Maathuis en J G Pots. Joseph Bernardus zv G J Mollink en J G C Kuipers. Gehuwd: G J Maathuis 28 j en S A Peters 29 i .Overleden: J H Olde Loohuis m 88 j echtg v M H Moleman.
AFSCHEID MAJOOR D. J. KORTS.
Woensdagavond nam de leider van het Leger des Heils alhier, majoor D. J. Korts en diens echtgenote in een officiële samenkomst in het gebouw Achter 't Hofje afscheid wegens zijn vertrek naar Schiedam, waar de heer Korts de leiding van het korps aldaar op zich zal nemen. Na de inleiding zong het J.L.-zangkoor een afscheidslied en vervolgens sprak de Jeugdwerkleidster woorden van afscheid. Het muziekkorps deed zich horen, waarna de kapelmeester namens het korps de vertrekkende leider toesprak. Velen voerden hierna nog het woord, o.a. de heer F. Arke en de heer B. J. Thijssen als voorzitter van de ouderepmmissie der C.V.O.-school 1 aan de Noorderhagen. Spr. bracht dank voor alles wat majoor Korts voor de school had gedaan, in het bijzonder voor het kleuteronderwijs. Nadat afgevaardigden van de Gezinsbond, Padvinderij, Zangkoor (dat nog een speciaal afscheidslied zong). Broederbond, Jongel. Muziekkorps (dat zich eveneens liet horen) en de Korpskadetten hun dank aan majoor Korts hadden betuigd, sprak de korpssergeant-majoor, de heer Ten Voorde namens allen. Mevr. Korts bracht haar erkentelijkheid voor het vele goede dat zij hier mocht ondervinden tot uiting en tot slot sprak majoor Korts naar aanleiding van Psalm 90 : 1 en 17, hieraan zijn waardering vastknopend voor de samenwerking in de afgelopen drie jaar. Voor deze samenkomst bestond veel belangstelling.
De Belgische houding tegenover grenscorrecties
(Van onze Brusselse correspondent.) Vreest Belgie een nieuw „Heimattreuc Front", zoals dat in de aangehechte grensgebieden van Eupen, Malmedy en St. Vith, tussen beide wereldoor'ogen ontstond? Wie op deze vraag even wil ingaan, zal de psychologisch-politieke achtergrond begrijpen, waarop de recente beslissing der Belgische regering inzake de grenscorrecties berust. Een Brussels blad, de liberale „Dernière Heure" schreef voor enkele dagen, dat de Duitsers der grensgebieden in 1945 en 1946 allen, als één man, pro-Belgisch zouden hebben gestemd. Nu de voedselvoorziening daar zo veel beter is geworden, ls dit lang niet meer waar. Met werkelijke herstelbetalingen hebben de voorlopig opgegeven zeven Duitse dorpjes (maar in Belgie is elk „provisoire" definitief) met tezamen 4200 inwoners en wat bossen niets te maken. Het sop is de kool niet waard. En wat een naar spel. Tijdens de beide oorlogen werd alles gedaan om de Duitsers
der aangehechte gebieden dezelfde rechten te geven als de Belgische ingezetenen. Duits werd officieel als landstaal erkend, de parlementairen van deze gebieden legden in de Eerste en Tweede Kamer de eed in het Duits af. De oud-strijders van wereldoorlog I kregen hun pensioen uitbetaald, alhoewel zij dus in het Keizerlijk leger tegen Belgie hadden gevochten. Duits werd als eerste taal in de scholen onderwezen, etc. Men kan niet zeggen, dat deze politiek zonder resultaten bleef. Maar de Heimattreue Front was tijdens al die jaren toch een gevreesde nazistische minderheid, die op 9 Mei 1940 militair georganiseerd, bruggen en spoorwegen bezette, nog voor de Wehrmacht in het land was. Volgens het communiqué van het Belgisch ministerie van buitenlandse zaken zal dus voorlopig slechts onder Belgische jurisdictie komen een gebied van ongeveer 20 km2, bewoond door 500 Duitsers, terwijl de zes enclaves ten Westen van de spoorlijn Roeren—Kalterherberg, waarin de grotere gemeenten Rötgen en Mützenich begrepen zijn, voorlopig niet bij Belgie aan gehecht worden. Als reden wordt opgegeven, dat in de huidige omstandigheden de aanhechting niet zou volstaan om de exploitatie van de spoorlijn normaal mogelijk te maken, vooral daar nog te veel beperkingen het personen verkeer iDelemmeren, de monetaire kwesties moeilijk te regelen blijven en een al te uitgebreide controle vereist zou zijn. Men ziet reeds onmiddelijk dat de voornaamste correcties, twee grote gemeenten en 5 kleinere met bij de 4000 inwoners door deze beslissing van premier Spaak komen te vervallen. De conservatieven van de senaatscommissie voor buitenlandse zaken, o.m. baron Pierre Nothomb (die in 1920 Nederlands-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wilde annexeren) zijn zeer ontevreden over Spaak's geste. Maar het valt niet te ontkennen, dat de meerderheid van het Belgische volk, om de boven geschetste redenen. Spaak's politiek volledig onderschrijft. Het valt alleen *-.e betreuren, dat in deze kwestie de solidariteit van beide Benelux-partners — of nu de Belgische of de Nederlandse politiek de goede was. doet niet te zake — volkomen zoek was.
„Monster van Denekamp" bedreef genadeloze terreur Tegen S.D.-er Mensink bij verstek de doodstraf geëist
Een lange trieste lijst van namen van overleden Nederlanders, vormde de felle aanklacht tegen de voormalige Enschedese S.D.er H. H. Mensink, die vanmorgen te Almelo terecht stond voor het Bijzonder Gerechtshof te Arnhem. In totaal stierven achttien Nederlanders een gewelddadige dood door de genadeloze terreur, die Mensink samen met zijn confrater H. G. M. Huls uit Arnhem uitoefende. Het ls helaas niet zover gekomen, dat Mensink is uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Hi1 vluchte destijds naar Duitsland en is nog steeds voortvluchtig. Waarschijnlijk verblijft hij in de Russische zone. Het Bijzondere Hof maakte vanmorgen een aanvang met de eerste van de vier zittingen, tijdens welke de hoofdpersonen van de S.D. zullen
worden berecht. De kroongetuige in deze zaak. Huls, werd verscheidene malen gehoord. De overige verklaringen, meestal van farpilieleden van de vermoorde Nederlanders, waren even zovele verhalen van jacht op illegale werkers, kleine en grote razzia's, nachtelijke arrestaties en schietpartijen. De centrale figuur waar alles draait od de zitting was echter niet aanwezig, zodat de zitting op zichzelf weinig interessants bood. Schöber, de chef van de S.D., gekleed in Duitse uniform, vertelde in het Duits enige bijzonderheden over de fusillade in Vierhouten, waar onder zijn commando drie Nederlanders werden vermoord. Het requisitoir. De Procureur-fiscaal herdacht in het begin van zijn requisitoir diegenen, die hun leven lieten door de schennende hand van de Duitsers. „Wie peilt de droefheid in de harten der nabestaanden? Wij dienen de lange dodenlijst goed voor ogen te houden, - aldus de Procureur, want daarin wordt verteld welk nameloos leed is geschied. Mensink is ook schuldig aan de geschiedenis op het Vliegveld Twenthe, waar talrijke fusillades plaats vonden. Toen ik dit dossier van bloed en tranen doorgewerkt had, heb ik alles gedaan om het „monster van Denekamp" in handen te krijgen. De talrijke pogingen mislukten echter. De Procureur-fiscaal achtte voorts alle punten van de tenlastelegging wettig en overtuigend bewezen en eiste in deze zwaarste en meest minderwaardige zaak van heel Twente de doodstraf. Het Hof zal vanmiddag reeds uitspraak doen.
SCHEEPSBERICHTEN.
21 April. Alkaid, B. Aires-R'dam, 20-4 v Bahia; Arendskerk, 21-4 te Brisbane; Averdijk, 20-4 v New York n R'dam; Bantam, New York-Java, 20-4 v Suez; Beverwijk, 20-4 v Londen te Immingham; Boschfontein, 20-4 v Zanzibar te Tanga: Ceram, 20-4 v Kaapstad n Port Elisabeth; Colytto, 21-4 v Bona te Barrow verw.; Congostroom, 21-4 v Luanda te Port Amboin; Corilla (t.), 20-4 v Gibraltar n Landsend; Grootekerk, 20-4 v Durban n East Londen; Hilversum, 20-4 v Gentil te Pointe Noire; Hugo de Groot, 20-4 v Tacoradi n Norfolk via St. Vincent; Ittersum, 20-4 v Benuela te Pointe Noire; Jupiter, 21-4 v A'dam te Bremen; Kamerlingh Onnes, Java-R'dam. pass 20-4 Sagres; Kedoe, 20-4 v R'dam te Batavia; Lawak, 20-4 v Port Swettenham n Singapore; Lemsterkerk, 21-4 v Antwerpen n R'dam; Limburg, 20-4 v Karachi te Bahrein; Marken, 17-4 v Semarang te Makassar; Modjokerto, 20-4 v Batavia n Belawan, verm 27-4 vandaar n R'dam; Oranjefontein. A'dam-Beira, 20-4 te Teneriffe; Polyphemus, 20-4 v Balikpapan n Menado; Poelaulaut, A'damJava, 20-4 v Algiers; Prins Willem II, 21-4 v Antwerpen te R'dam; Riouw, 21-4 v. Rangoon te Singapore; Roepat, JavaNew York, pass 20-4 Algiers; Rotti, A'dam-Houston, pass 20-4 Horta; Schiedijk, New York-Java, 20-4 v Suez; Socrates, 20-4 v A'dam te Hamburg; Stad Leiden, Barcelona-Antwerpen, pass 20-4 Dover; Straat Malakka, 21-4 v Singapore te Penang; Straat Soenda, 21-4 v Kalianget te Makassar; Swartenhondt, 21-4 v Menado te Makassar; Tarakan, HalifaxJava, 21-4 te Colombo; Tjimenteng, 21-4 v Soerabaya te Semarang; Tjipondok, 20-4 v Brisbane te Adelaide; Vanderwaals, Batavia-A'dam, 21-4 te Colombo; Friesland, 20-4 v Makassar te Balik Papan; Mataran, 20-4 v R'dam te Batavia; Slamat, verm. 28-4 v Batavia n Pladjoe; Stad Dordrecht, 20-4 v R'dam n Gibraltar; Urecht, 19-4 v Belawan n New York; Walenburgh, 21-4 v Kingslynn te R'dam; Zeeland (K.R.L.), 17-4 v Panaroekan te R'dam; Aalsdijk, 20-4 v Mobile n Galveston; Alamak, 21-4 v Hamburg te Narvik; Alblreo, R'dam-B. Aires, pass 21-4 Madeira; Cottica, 21 -4 v Curacao n Trinidad; Hermes, 20-4 v Recife n Trinidad; Kelbergen, Bona-A'dam, pass 21-4 Ouessant; Linge, A'dam-Monrovia, pass 21-4 Finisterre; Pericles, 20-4 v Cristobal n Curacao; Phrontis, 21-4 v New Orleans n Newportnews; Schie, 20-4 v Mobile n Houston; Tiberius, 21-4 v Puerto Cabello te La Guaira; IJsel, 21-4 v Curagao n Aruba.
LAATSTE NIEUWS De Amerikaanse voorjaarsmanoeuvres in Duitsland.
Leden van de Amerikaanse geheime dienst slaagden er gisteren, tijdens de voorjaarsmanoeuvres der Amerikaanse bezettingstroepen in Duitsland, in, „sabotage" aan te richten, waardoor het depot" van een Amerikaans genie-corps te Schwetzingen buiten werking werd gesteld. Door de scheidsrechters bij deze oefeningen werd verklaard, dat vier van deze vermomde agenten er in slaagden, ongehinderd verschillende sabotagedaden te bevrijden, waardoor onder meer „ontploffingen" werden veroorzaakt in vertrekken met stafkaarten op het terrein. waar de oefeningen worden gehouden. Voorts verklaarden de scheidsrechters — zonder deze uitspraak nader te motiveren — dat de te Frankfort gevestigde fabriek voor het vervaardifen van verduurzaamde levensmiddelen „als gevolg van vijandelijke actie" was uitgeschakeld, waardoor de bevoorrading der Amerikaanse troepen niet meer vanuit Frankfort kon geschieden. Van gezaghebbende zijcfe werd geschat, dat de „verliezen" der verdeigende Amekaanse strijdkrachten sinds Maandag jl. — de dag. waarop de manoeuvres een aanvang namen — 385 man bedroegen. De theoretische verliezen van de „aanvaller" werden geschat op 1500 man, die gevangen werden genomen. De Amerikaanse troepen hebben hun ..strategische terugtocht" gisteravond beeindigd. Zij zullen dan tot de tegenaanval overgaan. Het operatiedoel hierbij is het gebied rondom Grafenwoehr, dat morgen a.s. moet zijn bezet. — Op St. Joris, 23 April, zal de hoofdkwartiercommissaris voor 't buitenland van EngelSnd, Mr. Glad Bincham. aan de secretaris van 't Nationaal Hoofdkwartier der N.P.V., hopman H. J. Spijkerman de „Zilveren Wolf" uitreiken, de hoogste onderscheiding, welke dee Chief Scout slechts eens per jaar aan één buitenlander verleent.
VOETBAL. VOETBALWEDSTRIJD VAN ééN MINUUT.
Op 30 Januari j.1. werd de wedstrijd W.I.K. I—Adedaars I in de afdelingDen Haag 1 minuut voor tijd gestaakt, op het moment, dat hij twee Wik-spelers uit het veld zond. De ontbrekende minuut werd nu i.1. Zondae op het veld van Adelaars uitgespeeld, met de stand 3—2 voor Adelaars. Er vielen geen doelpunten in deze minuut, want de bal ging viermaal buiten de lijnen, net genoeg om de tijd vol te maken, aldus de Sp.kr.
Concentratie van overheidsdiensten.
In het kader van de beperkine der overheidscontrole op het bedriffsleven zal binnenkort een fusie te verwachten zijn tussen de centrale dienst voor economische controle (Cedec) en de prijzencontroledienst. De mogelijkheden van zulk een fusie worden thans door Economische Zaken onderzocht. Beide diensten tellen thans tezamen 1100 man personeel. Een fusie* zal ongetwijfeld personeelsbezuiniging ten gevolge hebben.
OFFENSIEF AAN DE JANGTSE BEGONNEN.
NANKING, 21 April. (Rteuter). De voorzitter van de Chinese communistische partij, Mao Tse Toeng, en de opperbevelhebber van 't door de communisten aangevoerde volksbevrijdingsleger, Tsjoe Ten. hebben alle bevelhebbers van de troepen aan het Jangtse-front, bevel gegeven „moedig voorwaarts" te gf an. — In Chinese regeringskringen heeft men vandaag offic'eel bevestigd, dat de communisten de tegen-voorstellen der regering verworpen hebben. — A.F.P. meldt, dat te Nanking officieel ls medegedeeld, dat de communisten hedennacht bij Tiakang, 130 km ten ZuidWesten van Nanking, de Jangtse zijn overgestoken.
Luxemburg en de grenscorrecties.
In een officieel communiqué wordt verklaard: „De Luxemburgse regering heeft 12 April 1949 aan de regeringen van Groot Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten medegedeeld, dat zij, wegens het feit, dat de administratieve voorbereidingen voor de overneming van de Duitse gemeente Rot niet tijdig konden beëindigd worden, besloten heeft de in bezit neming van de gemeente Rot voorlopig uit te stellen onder het uitdrukkelijk voorbehoud van haar rechten, die voortspruiten uit de Pari.jse overeenkomst. Het Kammerveldwoud zal volgens plan 23 April 1949 door de Luxemburgse regering worden overgenomen.
SICILIAANSE BANDIETEN-LEIDER DOET WEER VAN ZICH SPREKEN.
De Siciliaanse bandietenleider Salvatore Giuliano heeft gedreigd de politiemacht aan te vallen, die zijn schuilplaats in de bergen omsingelt, indien niet tien leden van het parlement zijn uitdaging aannemen. Het gestelde ultimatum verstrijkt morgen. De vorige week daagde hij tien willekeurige parlementsleden uit tot een duel. Als hij zou winnen zou hij vrijuit mogen gaan. doch als hij verloor zou hij zich overgeven, alles onder voorwaarde dat zijn gevangen genomen moeder vrijgelaten zou worden. Het vorige jaar werden leden van zijn familie gearresteerd onder beschuldiging van medeplichtigheid aan zijn daden.
Het Portugese spook- en smokkelschip. BIJ EXECUTIE VERKOCHT.
ROTTERDAM, 20 April. — Men kan nog niet zeggen, dat de Portugese schoener „Raimha Santa Izabel", die na een uitgebreide smokkelaffaire in de Waalhaven aan de ketting werd gelegd en al spoedig de bijnaam kreeg van het „het spookschip de Vliegende Hollander", nu reeds aan het eind van zijn avontuurlijk leven is gekomen. Vandaag werd de driemaster voor de Rotterdamse rechtbank in het openbaar verkocht. De firma Hammerstein had allerlei herstellingen laten verrichten, liggelden en gages betaald tot een som van ongeveer f 10.000, welk bedrag zij van haar opdrachtgever maar niet los kon krijgen Vandaar het proces en he,t daarop bij verstek gewezen vonnis. De executoriale verkoop heeft deze „Vliegende Hollander" nu in handen gespeeld van een combinatie van kopers, die zoals zij zelf verklaarden, dit op avontuur hebben gedaan, want wat zij met de schoener gaan aanvangen weten'ze zelf nog niet. Officieel werd als koper ingeschreven de naam van J. Eerland te Rotterdam. Er was veel belangstelling voor deze verkoop. Op de luttele som van f 1800 liet de heer Eerland, optredend voor de combinatie, zijn procureur „mijn" roepen, hetgeen er op neerkomt, dat er f 1800 boven de inzetsom van f 1000 moet worden betaald, plus nog f 2000 aan kosten van vonnis en verkoop. Met dat al blijft de firma Hammerstein. die ten slotte niets met de hele smokkelaffaire had uit te staan, belangrijk beneden het bedrag, dat zij te vorderen heeft. • 1 Intussen leidt de Portugees, die het schip gecharterd had en te Rotterdam aan wal ging, hier te lande — naar ingewijden verzekerden — nog altijd een leven zonder zorgen. Zoals men weet smokkelde het schip een kleine 200 kisten cognac en portwijn, grote hoeveelheden textiel en herencostuums en winterjassen, voorts ondergoederen. overhemden en dekens, meer dan 50 paar schoenen en bijna twee millioen Amerikaanse sigaretten Dit alles is wel door de douanerecherche achterhaald, maar — zo zeide men — de Nederlandse kopers waren verplicht eerst te betalen, voordat de goederen van boord gingen. De strop moet in dat geval geheel aan Nederlandse zijde zijn.
RODE KRUIS STICHT Z.G. HOORNVLIESBANK.
's GRAVENHAGE. 20 April. Op verzoek van de ministe van Sociale Zaken heeft het Ned. Rode Kruis de taak op zich genomen In Nederland een z g. boornvliesoank te stichten. Met hoornvlies ka;: in beDaa.de gevaPen van blindheid het gezichtsvermogen aan blinden wo len teruerge^pven. Voor de uitv< ■ rina van deze taak hepft het Nederlandse Rode Kruis een -ommissie gevormd.
PRINCIPIELE OVEREENSTEMMING OVER VORMING DEELSTAAT BORNEO.
BATAVIA 20 April. Van officiële zijde wordt vernomen dat bii de besprekingen te 'at .ivia over de vorming van de Negara Kalimantan < deelstaat Bom <>» bleek dat alle afgevaardigden hst nrincipieel eens waren over de vorming V an de deelstaat Borneo. waarvan d' totstandkoming binnen zeer iorte tild verwacht kan worden De ee te besnrpkinger) zijn 'weliswaar no • informeel doch nóg ieze week 7-illpn alie deleeaties van Borneo worden uitgenodigd de conferentie formc. voor te zetten.