— Sedert 13 Nov. genieten alle soorten motorrijtuigen van in Oostenrijk wonende of gevestigde houders, tijdens verblijf in Nederland, algehele vrijstelling van belasting. Omgekeerd zijn alle soorten Nederlandse motorrijtuigen tijdens verblijf in Oostenrijk van de betaling va ƒ belasting vrijgesteld. Buitenland. — De regering van Oost-Duitsland heeft medegedeeld, dat al haar ambtenaren die in de drie Westelijke sectoren van Berlijn wonen, aan het einde van het jaar ontslagen zuilen worden als zij niet in de Russische sector komen wonen. Volgens een niet-officiële schatting gaat het hier om meer dan duizend personen. — De organisatie van voedsel en landbouw der V.N. (FAO) heeft met 25 tegen 19 stemmen haar instemming betuigd met de resolutie van haar algemene subcommissie, dat het verzoek van Spanje om lidmaatschap op dit ogenblik niet in behandeling moet worden genomen. — In West-Duitsland zijn in de oorlog onrpsveer vier millioen woningen verwoest, aldus het West-Duitse ministerie voor wederopbouw. — Een korporaal van de R.A.F., Douglas Ingray, is gistermorgen door een Britse krijgsraad te Keulen tot de strop veroordeeld wegens moord op een Duitse buffetjuffrouw, Elfriede Bierschade. De moord werd gepleegd in de tuin van een café te Wahn nabij Keulen, waar 't slachtoffer, oud 26 jaar, in betrekking was. Ingrav was kok bij een depot van de R A F. te Wahn. — Het Sovjet-handelsbur. te Washington „Amtorg" is tot een boete van 10.000 dollar veroordeeld, omdat het zich niet als buitenlandse organisatie heeft doen registreren. Er is evenwel uitstel voor de betaling van de boete toegekend. De Amerikaanse regering ziet daarenboven af van de vervolgingen tegen de zes voornaamste ambtenaren van de organisatie. — Te Moskou is de eerste sneeuw van deze winter gevallen.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- 24-11-1949
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant
- Datum
- 24-11-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 39883198X
- Verschijningsperiode
- 1947-1951
- Periode gedigitaliseerd
- 8 september 1947-31 december 1951
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 277
- Jaargang
- 78
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
KORT NIEUWS. Binnenland.
Reportage uit Spanje (IV) Een treinreis in Spanje is nog altijd een avontuur
(Van een eigen medewerker). Dat is een onderwerp op zichzelf: Ht reizen per trein door Spanje. In Frankrijk had men cns algemeen afgeraden, en misschien niet ten onrechte, door Spanje met een auto te gaan rijden — op de wegen is inderdaad wel het een en ander af te dingen — en daatom hadden wij in Parijs dus een spoorkaartje tot Madrid gekocht, met de bedoeling daar wel verder te zien. Nu, wij hebben daar verder gezien. Niet alleen dat er aan de outillage der Spaanse spoorwegen, met uitzondering van de grote \ijnen, vrijwel nog alles mankeert, maar op de secundaire trajecten gebruikt men nog „personenwagens" die in Holland, na een ingrijpen van de vereniging tot dierenbescherming ongetwijfeld voor het vervoer van slachtvee zouden worden afgekeurd. De snelheid komt gemiddeld niet boven de 40 km., terwijl op de exploitatie van dit miserabele materiaal best een aanmerking te maken valt.
U wilt een kaartje kopen. Goed. U zult zeggen: Ik ga naar het loket en zes waar ik heen wil. Zo eenvoudig is dat echter niet. Het kopen van een spoorkaartje is in Spanje namelijk een transactie, die alleen met veel overredingskracht, geduld en diplomatie tot tastbare resultaten kan leiden. In negen van de tien gevallen namelijk hoort u terstond van de dienstdoende beambte, dat het hem onuitsprekelijk spijt maar dat alle kaartjes in de richting die u af wilt leggen nu juist zijn uitverkocht. Wanneer u dan aanhoudt, blijkt dat hij persoonlijk nog net een kaartje heeft — hij wilde een familielid op gaan zoeken — dat hij u desnoods, om een vreemdeling behulpzaam" te zijn, dan wel wil afstaan. Hij zelf zal dan wel op een volgende gelegenheid wachten. Voor het dubbele van de officiële prijs krijgt u dan uw biljet. Maar daarmee heeft u uw plaats van bestemming nog niet bereikt. En zelfs nog niet uw zitplaats. Op het perron staat u, verheugd over uw victorie, op de trein te wachten, die toevallig een uur of wat vertraging heeft. Een andere beambte — althans een man met een pet op, 't kan ook een kruier zijn, vraagt u naar uw kaartje. Triomfantelijk toont u hem uw duurgekocht biljet. De man kijkt bedrukt. Er mankeert een stempel of een zegel op, legt hij uit, en dan maakt hij ziclr*met uw kaartje uit de voeten. Tien minuten later keert hij terug en het biljet is dan van een zegeltje voorzien dat best een oude postzegel kan wezen. Hij heeft er een peseta voor betaald, zegt hij, en u geeft er hem vijf om uw dank voor zijn bereidwilligheid uit te drukken. Dat zijn zo een paar kleine incidentjes, die met het reizen in Spanje gepaard gaan en wij moeten erkennen, dat men er heel spoedig- aan went.
Maar voor een regering die er zich zo luidruchtug op „beroemt" de orde des lands hersteld te hebben, ligt hier, dunkt ons, toch wel een arbeidsveld braak, dat met vrucht voor de propaganda te ontginnen zou zijn. Iedereen herinneVt zich immers dat in de ogen van vele buitenlanders een der overtuigendste argumenten voor het bewind van Mussolini in Italië was gelegen in het feit, dat sedert zijn greep naar de macht de treinen weer op tijd vertrokken en arriveerden. Dat kan men van de treinen in Spanje vandaag echt nog niet zeggen. Wysjinski erkent Chinese delegatie niet langer Andrei Wysjinsky^ de Sovjet-Russische minister van buitenlandse zaken, heeft gisteren in de algemene vergadering van V.N. verklaard, dat de Sovjet-Unie de Chinese delegatie niet langer beschouwt als vertegenwoordigster van het Chinese volk. • Hij zei dit, voordat het debat over de atoomenergie, het voornaamste' onderwerp van gisteren, begon. De Chinese afgevaardigde Tsjieh Hou-Chan deelde vervolgens mede, dat zijn delegatie binnen enkele dagen „feiten, documenten en bewijzen zou voorleggen, welke aantonen hoe de Sovjet-Unie het handvest van de V.N. heeft geschonden" en „schuldig is aan misdaden van ernstige aard". China's vice-president wil met Tsjang Kai Sjek breken Naar de VS om steun? Reuter verneemt uit gewoonlijk betrouwbare bron dat de waarnemende president van het nationalistische China, Li Tsoeng Jen, binnen tien dagen uit Hongkong naar de Ver. Staten zal vertrekken, klaarblijkelijk om te trachten Amerikaanse hulp te krijgen voor een nationalistische splintergroep onder zijn leiding. Li zou over dit plan gesproken hebben met vice-admiraal Berkey, commandant van de Amerikaanse zeestrijdkrachten in dit gebied, die hem in het ziekenhuis heeft opgezocht. Li zou verklaard hebben, dat hij binnen zes weken uit de V.S. zou terugkeren om de strijd tegen de communisten voort te zetten. Naar vernomen wordt zou van zijn splintergroep ook de vooraanstaande nationalistische generaal Pai Tsjoeng Hsi deel uitmaken. De groep zou de strijd in Zuid-China voortzetten en de verbindingen met Tsjiang Kai Sjek verbreken, die zijn kracht op Formosa heeft geconcentreerd. Reuter verneemt uit gewoonlijk betrouwbare bron te Hongkong, dat waarnemend-president Li van plan is de strijd in Zuid-China met een nationalistische splintergroep, met uitsluiting van generaal Tsjang Kai Sjek. voort te zetten. Twee afgezanten van generaal Tsjang hebben getracht president Li over te halen op zijn post te Tsjoengking terug te keren, maar zij zijn niet geslaagd, aldus deze bron.
KERKNIEUWS.
Ned. Hedv. Kerk Bedankt voor 's-Gravelduin-Capelle J. J. Poot te Barneveld. Geref. Kerken Bedankt voor Roosendaal (N.Br) J. W. Deenink te Oostkapelle. Chr. Geref. Kerken. Bedankt voor Baarn M. W. Nieuwenhuyze te 's-Gravenhage C.
DE HOED VAN DE TOEKOMST?
DE HOED VAN DE TOEKOMST? In Londen werd een expositie gehouden van oude en nieuwe modellen herenhoeden. De modernste herenhoed die men Linnenkort in de handel wil brengen, bezit geen gleuf, clooh heeft een overslag, die met een drukknoop gesloten Wordt.
VAN HOUTEN
ADVERTENTIE VAN HOUTEN Het Nederlandse merk met Wereldreputatie 1 Ui !f I Sf I 7 V Sf f '!
BELGIE MODERNISEERT ZIJN SPOORWEGDIENSTEN Electrificatie gaat geleidelijk verder
(Van onze Brusselse correspondent.) Met grote vreugde is in België het open stellen van het nieuwe geelectrificeerde spoorwegvak Brussel— Charleroi begroet. Vlen heeft daar ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt en de Belgische industrie heeft er 5 millioen werkdagen aan besteed. Het grote metaal- en mijnencentrum Charleroi is thans op drie kwart uur van de hoofdstad komen te liggen. De treinen rilden met een gemiddelde snelheid van 75 kilometer per uur, wat hier en daar tot een snelheid noopt van 120 kilometer per uur. Een interessante nieuwigheid — die echter in Nederland reeds bekend is — is dat uit deze tremen zal kunnen worden getelefoneerd met geheel België. Voor de plaatsen, die tussen Brussel en Charleroi liggen, zal een telefoongesprek van 3 min. op 9 frs. komen en voor de overige Belgische gebieden op 15 frs. ,oor drie minuten De nieuwe lijn heeft 1500 milliard francs of 115 millioen eulden eekost en men verwacht dat zij een veel economischer exploitatie zal mogelfik maken dan met de stoomtreinen, die ongehoorde hoeveelheden kolen verbruiken. het geval was Di* is ook zeer wenselijk, omdat de Belgische spoorwegen allerminst floreren. De oorzaak daarvan is. onder méér, dat de
Maatschappij door de regering wordt verplicht zeer goedkope weekabonnementen voor de arbeiders te leveren. Kost de reis Brusse'—Antwerpen voor een gewone reiziger 60 frs, in de derde klasse, een arbeider betaalt slechts enkele guldens vooi de pehele week. Alle oud-strijders van de oorlog '14— '18 de invaliden, journalisten, leden van rrote huisgezinnen (meer dan 3 kinderen) parlementsleden, etc. genieten op de Belgische spoor van reducties, die gaan van 10 tot 100 procent. Alleen reeds voor de arbeidersweekabonnementen is het verlies van de maatschappij 435 millioen francs. Het is dus logisch dat de Belgische regering middelen zoekt om het deficit van de "Doorwegen — en dus ook de subsidies van de regerihg — tot op een minimum te beoerken. Een eerste maatregel — die slechts op lange termijn uitwerking op de resultaten kan hebben — is de electrificatie van het net. Een tv/eede maatregel is de beperking van het personeel. Belgie heeft wel hit grootste spoorwegnet van Europa (in-verhouding tot zijn Erondgeb' >d) nameliik 4930 kilometer, maar men vraagt zich in regeringskringer af of het niet met minder dan 80.000 employes en arbeiders geëxploiteerd kan worden. VERKOOP O.A. VAN BIER IN DE TRÏ N. Een algemene verhoging van het reizigerstariel kan moeilijk overwogen
worden. Daarom zal worden begonnen met een zeer lichte Verhoging van het weekabonnement er 10 procent verhoging van de gewone tarieven voor reizigers- en goederenverkeer. Men zal tegelijkertijd 't reizen per spoor aangenamer trachten te maken. Op de liin Brussel—Oostende is reeds begonnen met de verkoop van bier, sandwiches en sigaretten. Maar de bond van hotelliers en restaurateurs was er als de kippen bij om daartegen te protesteren onder het voorwendsel, dat een genationaliseerde maatschappij als de spoorwegen de particuliere bedril ven niet mocht schaden, en daar deze heren een interessante kiezersclientèle zijn, vonden zij bti de politici steun. De verkoop in de trein, wtlke het reizen werkelijk veraangenaamde 1 zal derhalve niet worden uitgebreid. Als de Noord-Zuid-verbinding zal zijn voltooid, waarschijnlijk in de loop van 1950, kunnen de treinen' vati Antwerpen onmiddellijk naar Charleroi doorrijden, wat een tijdsbesparing van een half uur betekent- Charleroi, Mons en andere industriële centra van Henegouwen, zullen dan in directe verbinding staan met de haven van Antwerpen. Men hoopt daardoor het goederenverkeer per spoor te stimuleren en de concurrentie met de wegvervoerders beter te kunnen doorstaan. De minister van verkeer. P. W. Segers is de man, die deze spoorwegzaak moet opknappen. Voor 1950. aldus besliste hij. zal de staa slechts 1.3 mil liard frs. subsidiëren Gevreesd wordt dat 1949 tegen de 3 milliard frs. aan subsidies zal opslorpen. Het af te danken personeel zal ingeschakeld worden in de autobusdiensten die de kleine en niet-rendabele spoorlijnen zullen vervangen.
Gedemobiliseerde Nederlanders naar Australië. Op 18 November J.l. kwamen 50 Nederlandse gedemobiliseerde militairen uit Indonesië met de K.L.M.-Skymaster „Aalsmeer" uit Batavia in Auckland (Nieuw-Zeeland) aan. Zij zijn van plan zich daar een nieuwe tóekomst op te bouwen. Reeds de avond na hun aankomst bleken alle 50 Nederlanders een betrekking gevonden te hebben, aldus de K.L.M.gezagvoerder van Messel, onder wiens commando deze emigranten-machine van Batavia naar Auckland was vertrokken. De jeugdige emigranten zijn thans zonder uitzondering werkzaam in het zuivelbedrijf, waar men veel werkkrachten kan gebruiken. Op het ogenblik maakt de „Aalsmeer" nog een reis tussen Batavia en Auckland om een andere groep Nederlandse emigranten over te brengen. 50 JAAR ARTS. Dr J. Leydesdorff te Apeldoorn, vierde onder grote belangstelling zijn 50-jarig jubileum als arts Na zijn studie aan de Groningse Universiteit was hij bijna 40 jaar arts in Meppel. Hij was daar ook gemeente-arts van Wanneperveen. In 1919 promoveerde de heer Leydesdorff aan de Groningse Universiteit op 't proefschrift „Bildrage tot de speciale psychologie van het Joodse volk In 1938 werd hij door blindheid getroffen en moest hij zijn practijk neerleggen. Dr Leydesdorff is onder-voorzitter van het Centraal Genootschap voor kinderherstellings- en vacantiekolonies geweest. WARD MOET MOEKDEN VERLATËN Van de zijde van het Amerikaanse departement van buitenlandse zaken werd verklaard, dat de Chinese communisten de Amerikaanse consulgeneraal te Moekdeh, Angus Ward, hebben uitgewezen. Over zijn aanhouding is door de Ver. Staten geprotesteerd. Ward is op 24 October met vier leden van zijn personeel te Moekden gearresteerd en heeft voor een communistische „Volksrechtbank" terechtgestaan. Een woordvoerder van het State Department heeft het bericht bevestigd, dat Ward toen tot een jaar voorwaardelijk is veroordeeld.
„Springbokken" op de thuisreis. Met de „Volendam", die onvoorziene omstandigheden voorbehouden, omstreeks 28 Nov. te Rotterdam wordt verwacht repatriëert o.a. 3 - 8 R.I, beter békend onder de naam van „De Springbokken". naar het bataljonsembleem, bestaande uit een oranje schild, waarop gekruist een zwarte springbok en een zilveren zwaard. De dienstplichtigen, bestemd voor dit onderdeel der 7 December divisie, kwamen op 1 Juli 1946 te Amersfoort onder de wapenen. Op 1 October d.a v. vertrok het bataljon met de „SJoterdijk" naar Indonesië, waar op 26 October te Tandjong Priok werd gedebarkeerd Tijdens de le politiële actie nam 3-8 R.I. tezamen met andere eenheden deel aan de bezetting van de Pengalenganse hoogvlakte In November '47 werd aan 3-8 R.I. opgedragen de beveiliging van de beruchte convooiweg Garoet—Tasikmalaja, waarbii diverse acties ondernomen moesten worden. In April 1948 vertrok het bataljon naar Zuid-Tjiamis. Hier bleef het tot Juli, waarna concentratie in Bandoeng volgde, ter voorbereiding van de repatriëring. In Tjiamis was het vooral de Daroel Islam, die 3 - 8 R.I. handen vol werk bezorgde. Onder hen, die helaas achterblijven op het ere-kerkhof Menteng Poelo te Batavia, bevindt zich ook de batal-* jons-commandant, de luit-kol, H, Schild uit Maartensdijk, die zeer , liefd was bij zijn mannen en die bij een actie op 2 November van het vorig jaar sneuvelde.
DE NIEUWE AMBASSADEUR VAN NEPAL (rechts) in groot tenue, bood
DE NIEUWE AMBASSADEUR VAN NEPAL (rechts) in groot tenue, bood gisteren in Parijs aan de Franse president, Vincent Auriol, zijn geloofsbrieven aan.
Lilienthal neemt ontslag als voorzitter Amerikaanse commissie atoom-energie S.U. wil inspectie-orgaan onder jurisdictie Veiligheidsraad.
David Lilienthal heeft gisteren ontslag genomen als voorzitter en lid van ae Amerikaanse commissie voor atoomenergie, aldus wordt door het Witte huis medegedeeld. Het .pntslag gaat in op 31 December. In een brief aan president Truman schrijft Lilienthal, dat een van de voornaamste redenen voor zijn ontslagaanvrage is „vrijer te kunnen deelnemen aan (fe openbare discussie en openbare aangelegenheden". De president heeft het ontslag „node en met ae grootste spijt" aanvaard. De Sovjet-Russische minister van bu.teniandse zaken, Wysjinsky, heeft Woensdag in de algemene vergadering nogmaals verklaard, dat de Sovjet-Unie bereid is internationale inspectie. van alle atoommaterialen te aanvaarden, van grondstof tot afgewerkt product. Volgens het Russische plan zou het inspectie-orgaan onder de jurisdictie van de Veiligheidsraad moeten staan. (Zodat dus de SovjetUnie altijd haar veto kan hanteren Red.) In een rede van anderhalf uur zeide Wysjinsky o.m., dat de SovjetUnie haar militaire installaties geheim moest houden zo lang de V.S. een voorraad atoombommen hadden: Volgens Wysjinsky zou het door de Assemblee goedgekeurde plan het gebruik van atoomenergie voor vredelievende doeleinden aan banden leggen. De behoefte aan atoomenergie voor dit doel achtte hij van geweldig belang. De behoeften van de SovjetUnie waren geweldig maar de prestaties der Sovjet-Unie op dit gebied waren dat eveneens. Het leed geen twijfel dat de Sovjet-Unie ontzaglijke vorderingen op het gebied van de atoomenergie voor vreedzame doeleinden zou maken. Hoewel Rusland het geheim van het atoomwapen 'meester was, aldus Wysjinsky, stond zij er niettemin op, dat het verboden rnoect worden en de atoomenergie in dienst van de v^de gesteld moest worden. Hij beschuldigde het „BritsAmerikaans blok" van pogingen om het meerderheidsplan voor inspectie tegen de Sovjet-Unie te gebruiken. De algemene vergadering heeft met 49 stemmen tegen vijf stemmen (de Slavische landen) bij drie onthoudingen een resolutie aangenomen, waarin er bij alle landen op aan wordt gedrongen effectieve internationale controle op de atoomenergie te aanvaarden en een verbod van atoomwapenen mogelijk te maken. Met overweldigende meerderheid van stemmen werd een Sov.iet-Russ 1 - sche resolutie verworpen, waarin om ,twee conventies verzocht werd, een
die de atoomwapens zou verbieden, en een nadere inzake controle op de atoomenergie. In deze Sovjet-resolutie werd „controle" gelijkgesteld met periodieke inspectie van atoomfabrieken fn de verschillende landen. De Westelijke resolutie verstaat onder controle, dat een internationale controleraad onder supervisie van de V.N. het beheer zou voeren over alle fabrieken ter wereld, die met kernenergie werken. Overvallen en berovingen in Oost-3ava In Oost-Java, in het bijzonder in de omgeving van Malang, neemt het aantal overvallen en berovingen tóe. Een auto van de gemeente Malang, die Dinsdag naar Kotalama reed voor het uitbetalen van arbeiders, werd door een bende van zes man overvallen. Zij maakte zich meester van twintigduizend gulden en van de auto. De kwitanties van de waterleiding en de teietoondienst worden blijkens een officiële mededeling niet meer aan huis aangeboden, omdat men gevaar loopt overvallen te worden. De politiepost Kebalan werd beschoten, hierbij werden geen verliezen geleden. Twaalf ondernemingswachters van de landbouw-proeftuin te Pekukuhan bij Modjosari werden door een bende ontvoerd. Deze nam alle wapens en schrijfmachines mee. Twee nachten tevoren werden in deze omgeving drie poiitie-beambten met hun wapens ontvoerd. In de afgelopen nacht werd de hoofdagent van politie van het marine-établissement te Soerabaja vermoord. Het lijk, waarvan het hooid overdekt was met kapwonden, werd uit de rivier gehaald. Twee agenten, die hem begeleiden, zijn eveneens verdwenen, alsook een drietal automatische wapens en een hoeveelheid munitie. Grotewohl: Harder werken en betere kwaliteit. Bij de opening van een vierdaags congres van de op communistisch initiatief opgerichte ,,Kuiturbund : ' verklaarde ae premier van de O.-Duitse regering, Otto Grotewohl, Woensdag ten overstaan van 1200 artisóen, acteurs, schrijvers en andere intellectuelen, dat de intellectuelen in OostDuitsland harder moesten werken en afleveren. Hij kondigde aan, dat eind November te Leipzig een „kwaliteitscongres" zou worden gehouden onder het devies: „Betere producten producten voor de export". Hij werd luide toegejuicht toen hij belastingverlaging voor intellectuelen in het vooruitzicht stelde.
Poos en Slagter voor de Bijz Raad van Cassatie Opnieuw de doodstraf geëist De Bijz. Raad v. Cassatie behandelde gistermorgen de zaak tpgen 2 S.D.-helpers Poos en Slager, beide uit Den Haag, die door het Bijzonder Gerechtshof te 's Gravenhage, enige maanden geleden, tot de doodstraf werden veroordeeld. Mr. Haga presideerde de Raad. Mr. baron van Voorst tot Voorst trad op als procureur-fiscaal. De thans 48-iarige L. A Poos, die in 1927 agent bij de Staatspolitie werd, en in 1941 brigadier en vervolgens hoofdbrigadier, werd in 1943 opperluitenant, in 1944 kapitein der Staatspolitie. De 45-jarige M. Slagter kwam in 1925 bij derecherche der Staatspolitie. In 1940 sloot hij zich aan bij de N.S.B. „Ik heb einde 1942 voor de N.S.B. bedankt", zeide Slagter. Maar in 1941 had hij al dienst genomen bij de Sipo. In 1944 werd hij hoofd van de afdeling recherche te Rotterdam, en in Januari 1945 ingedeeld bü de Abwehrstelle te Enschede. De procureur-fiscaal mr. baron van Voorst tot Voorst verwierp in een scherp betoog de beroepen van beide requiranten. „112 personen zijn door Poos, en 99 personen zijn door Slagter gearresteerd, 97 van hen arresteerden zij in combinatie 114 van hen kwamen in Duitse kampen om het léven", zeide mr. baron van Voorst tot Voorst. Zij hebben zelf hun doodvonnis geschreven, aan de kogel kunnen zij volgens de procureur-fiscaal niet ontkomen. Zonder hen hadden de Duitsers in hun jacht op illegale werkers niet zulke successen kunnen boeken. Door hen vonden 53 „gedropte" agenten uit Engeland de dood. En niet uit gevoelens van haat of wraak, en niet uit vergelding, maar uit het oogpunt van recht is mijn inziens de doodstraf voor deze beide requiranten de enige juiste straf, aldus de procureurfiscaal. Uitspraak over zes weken.
34 koeien verbrand. Woensdagmorgen brak brand uit in de grote boerderij van de heer O. Sijtsma te Oxwerd, een plaatsje nabij Noorddijk (Gr.). De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in de schuur. De vlammen vonden gretig voedsel in het zeer brandbare materiaal. dat in de schuur opgestapeld lag. In een minimum van tiid brandde de gehele boerderij De brandweer beperkte zich tot het redden van het voorhuis hetgeen na veel moeite gelukte. Vier en dertig koeien kwamen in de vlammen om. terwijl tevens veel landbouwwerktuigen en veevoeder verloren gingen. • OPENING PSYCHIATRISCHE ' KLINIEK VAN HET GEVANGENISWEZEN. De minister van Justitie, mr. Th. R. J. Weijers, heelt vanmiddag in het in het Huis van Bewaring te Utrecht de psychiatrische observatiekliniek van het gevangeniswezen officieel geopend en daarbij een rede gehouden, waarin hij erop wees, da^ het hier het eerste rijksobservatiecentrum voor criminele geestesgestoorden betreft. Hij schetste de grote betekenis hiervan in de eerste plaats voor de berechting van deze vaak moeilijk te beoordelen lieden (waarbij meer nog dan vroeger behoefte bestaat aan gespecialiseerde psychiatrische en psychologische voorlichting) doch daarnaast ook voor de ontwikkeling van de wetenschap der forensische psychiatrie en de vorming der toekomstige specialisten op dit terrein. De kliniek biedt gelegenheid tot opneming van 40 a 45 mannelijke patienten, terwijl vrouwelijke onderzoekpatienten in de vrouwenafdeling van het Huis van Bewaring kunnen worden opgenomen. Het onderzoek zal normaal niet meer dan weken vorderen, zodat een snelle roulering van de op te nemen gedetineerden mogelijk blijft.
BAKMEEL
ADVERTENTIE k Bak zélf met: 1 . ® M iSÊÉ LCXV |Ë AA 1 BAKMttL iui; * WIJERS.HOLTERMAN & TEN H0VE - DEVENTER
Prinsessen namen deel aan slipjacht, de Koningin keek toe Onverwacht Koninklijk bezoek aan Haarle
Geheel onverwacht heeft H.M. Koningin Juliana vergezeld van de prinsessen Beatrix en Irene gisteren een bezoek gebracht aan Haarle. Hier werd namelijk een slipjacht gehouden op het landgoed Sprengenberg, waaraan de beide prinsessen deel namen. De Koningin volgde de prestaties van de ruiters van haar auto uit. De jacht ging achter de meute van de Kon. Ned. Jachtvereniging. met als „master" mr. Jos Gillissen. De „hunt" was verdeeld in vier runs. In de eerste twee reed o.m. prinses Irene mee op haar kleine zwarte pony. Op hetzelfde paard was in de andere twee runs prinses Beatrix van de partij. Beide prinsessen volbrachten de rit keurig. Haar prestaties waren des te opmerkelijker, omdat ze nog nimmer achter de meute gejaagd hadden. Na afloop overreikte de „master" de prinsessen met een korte toespraak een dennetakje met de gouden knoop van de K.N.J.V.; dit geschiedde volgens een oud gebruiK. hetwelk betekent. dat de prinsessen thans „gedoopt" zijn als leden van het jagersgilde. Aan deze slipjacht namen 25 ruiters deel. Onder hen be /onder, zich zes Engelse officieren, die uit Duitsland overgekomen waren. Er werd in een hoog tempo gereden. Na de jacht gebruikte het gezelschap in Huize Sprengenberg de thee; men bleef nog geruime tijd genoegeliik bijeen. , , , Daar het niet bekend was, dat de Koningin en de prinsessen zouden komen, heeft vrijwel niemand iets
van het hoge bezoek aan deze buurtschap bemerkt. Aanvankelijk heeft het in de bedoeling gelegen, dar ook Prins Bernhard tot de deelnemers zou behoren, maar daar de Prins wegens bronchitis het bed moet houden, moest hii verstek laten gaan. VOETBAL. Belgie door Wales gekraakt. Het Belgische voetbalelftal leed Woensdag te Cardiff een zware nederlaag tegen Wales. Met 5^—1 moesten de Belgen de vlag strijken nadat de rust reeds met 4—0 was ingegaan. Toen de stand 5-0 was kon Coppens (Beerschot) pas de eer redden. G. Sprakel f. In de afgelopen nacht is na een kortstondige ziekte plotseling overleden de heer G. Sprakel, voorzitter van de voetbalvereniging Geel-Zwart. De heer Sprakel bereikte de leeftijd van 57 jaar. Door zijn immer sportieve houding was hij zeer gezien, zowel in zijn eigen kring als bij andere verenigingen.
H.M. KONINGIN JULIANA en Prinses Beatrix volgen met belangstelling de verrichtingen van Prinses Irene, tijdens de jachtrit, welke gisteren in Haarle (gem. Hellendoorn) werd gehouden.