Hilversum I, 301 m. — 7.00 Nieuws. — 7.30 „Ochtendrhythme". — 8.00 Nieuws. — 8.15 Walsen van de familie Strauss. — 9.15 Morgenwijding. — 9.45 „Arbeidsvitaminen". — 10.30 „Zestien vierkante meter en de liefde". — 11.00 Een interview met Enny Mols-de Leeuwe, medewerkster in de hoorspelafdeling. — 11.20 Het Aeolian Sextet. — 12.00 Metropole Orkest. — 12.33 In 't Spionnetje. — 12.38 The Swinging Nightingales. — 1.00 Nieuws. — 1:15 De Avrolians. — 2.20 Pierre Palla, oi^el, m.m.v. Erna Sporenberg, sopraan. — 4.00 U kunt het geloven of niet! — 4.05 Reprises. — 5.30 „The Skymasters". — 6.00 Nieuws. — 7.05 Bernard Person. — 7.15 „We kijken naar binnen". — 8.00 Nieuws. — 9.15 De Familie Stastok, hoorspel. — 11.00 Nieuws. — 11.15 Noël Coward's melodieën. Hilversum II, 415 m. — 7.00 Nieuws. — 7.30 Morgengebed. — 8.00 Nieuws. — 8.15 „Pluk de dag". — 9.35 Instrumentale operette-fragmenten. — 10.15 Morgenwijding. — 10.45 Werken van Mozart en Berlioz. — 11.00 „De Zonnebloem". — 12.33 Klaas van Beeck. — 1.00 Nieuws. — 1.45 Hors d'oeuvre, een licht verteerbare schotel, speciaal voor het zwakke geslacht. — 3.00 „Muziek bij de thee". — 3.45 „Othello". — 4.00 Bijbellezing. — 4.45 Arthur Rybinstein, piano. — 7.00 Nieuws. — 8.00 Nieuws. — 8.15 Studio Steravond . La Douce France". — 9.30 „De Vaart der Volken". — 10.30 Nieuws. — 10.45 Avondoverdenking. — 11.30 Avondpotpourri.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- 17-12-1947
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- Datum
- 17-12-1947
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 398831971
- Verschijningsperiode
- 1946-1947
- Periode gedigitaliseerd
- 14 september 1946-31 december 1947
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 280
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
RADIO-PROGRAMMA DONDERDAG 18 DECEMBER.
PANDA EN DE MEESTER-GOOCHELAAR
30. Panda ging voorzichtig op de grond liggen met zijn benen in een zijgang en tuurde in de duistere onderaardse ruimte. Toen zette hij de handen aan de mond en begon te schreeuwen. „Ahoi!" riep hij. „Is daar iemand!?" Hij hoefde niet lang te roepen, want direct daarna verscheen het hoofd van de Sultan in het licht. „Zo, nietswaardige!" sprak de Sultan. „Eindelijk! Reik me de hand en help me hieruit. Het verveelt me hier! En bovendien ben ik
verlangend om jou je verdiende straf te doen toekomen!" „Ik heb niets kwaads gedaan, majesteit!" zei Panda terwijl hij de sultan naar boven hielp. „Ik ben juist gekomen om U te redden!" „Praatjes!" bromde de sultan. „Ik zal de zaak onderzoeken en de gerechtigheid zal zegevieren! Help me mijn raadsheren naar boven en volg me!" Panda hielp de andere Oosterlingen uit het gat terwijl het angstzweet hem uitbrak. Hij begon erg bezorgd te worden.
Bertus de Harder niet naar V.V.V.
Bertus de Harder is op zijn voornemen om Den Haag te verlaten en zich te Venlo te gaan vestigen (waar hij voor WV zou gaan spelen) teruggekomen. Hij blijft voor VUC spelen, en zal a.s. Zondag tegen Fortuna wel weer van de partij zijn.
Feuilleton MIJNHEER MELVIL'S WONDERLIJKE FANTASIE
door W. H. LANE.
20. ,Het is allemaal elf jaar geleden begonnen," zuchtte deze, terwijl hij nog een slok cognac nam. „Zo lang al," mompelde Michael, die vermoedde, dat er enig commentaar van hem werd werd verwacht. „Het begon allemaal als een onschuldige grap." Henry leunde voorover en staarde in het vuur. „Ik zat toen vol grappen; het leven was heerlijk; ik was gelukkig, iedere dag weer opnieuw; want ik was verloofd met het meisje, dat ik beminde en waarmede ik spoedig zou gaan trouwen." „Josephine?" informeerde Michael. „Natuurlijk Josephine!" vloog Henry op. „Zij is het enige meisje, dat ik ooit heb bemind." „Ja, ja, ik herinner me" knikte Michael. Wat hij zich precies herinnerde, was niet duidelijk. Maar hij had Henry tijdens zijn jeugd gekend en misschien herinnerde hij zich diens vrolijke lach en leuke grappen. „Ik was toen nog jong," vervolgde Henry. „Ik was zonder zorgen en ik had nog niet veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ik was bezig een biljet van de inkomstenbelasting in te vullen. Ik had niet veel geld en om sommige vragen, die werden gesteld, moest ik lachen; het leven was toen een grap voor mij en ik lachte om bijna alles." Hij zweeg even. verdiept in zijn herinneringen. „Ik herinner mij, dat ik ieder antwoord, dat ik neerschreef, haf dop herhaalde en dat ik er graag enig commentaar bij had gegeven, iets flauws vermoedelijk, maar. dat mij toen zo geestig t voorkwam, dat ik er om moest lachen." Dit beeld leek niet veel op de tegenwoordige Henry, als hij bezig was zijn belastingbiljet in te vullen. Christopher herinnerde zich heel goed de diepe rimpels in zijn voo hoofd en zijn volkomen concentratie. Maar, natuurlijk, hij
~'*r *r had nu heel wat meer geld en hetgeen hij nu invulde, was van veel meer betekenis. „Ik herinnelj mij," vervolgde Henry met een stem, die als van ver weg klonk, als een stem in een droom, „dat ik aan ..de vraag kwam naar de voornamen van mijn vrouw, de vrouw, die met mij leefde en geheel door mij werd onderhouden. Ik herinner mij, dat ik inwendig gelukkig lachte, want over enige weken zou ik een vrouw hebben, die met mij leefde en volledig door mij werd onderhouden De datum van het huwelijk was vastgesteld, er waren al enige huwelijkscadeaux gekomen en tegen de tijd, dat dit biljet in behandeling zou worden genomen, zou ik getrouwd zijn. Het leek mij heerlijk op de stippellijn achter de vraag te kunnen schrijven „Josephine Louise". En hoe groot was de verleiding om het te doen!" „Maar je weerstond die verleiding?" vroeg Michael haastig. „Nee," zei Henry, eenvoudig. „Ik zei jullie reeds, dat ik vol ondeugende grappen zat. Mijn pen weifelde een seconde óf tien op het papier en toen kwam er te staan „Josephine Louise." „En dat biljet zond je in?" onderbrak Christopher hem. „Ik postte het onmiddellijk." Hij maakte een lusteloze handbeweging en verontschuldigde zichzelf: „Ik zag er geen kwaad in, begrijp je, ik liep alleen maar wat vooruit op de normale gang van zaken." .Het was even stil. Zoals Henry de zaak voorstelde, scheen het werkelijk niet zo ernstig en indien hij Josephine een paai* dagen later had getrouwd, dan zou zijn overtreding er een van zeer lichte aard zijn geweest Maar het huwelijk had niet nlaats gehad en daardoor ontstond er een financiële kwestie. „Maar het volgend jaar?" vroeg Christo pher, „wat deed je het volgend jaar?" „Het volgend jaar was ik een gebro ken man." „Ja. maar desondanks moest je je inkomstenbiljet invullen." „Ik schreef over. wat ik het vorig jaar had ingevuld " „Bedoel je. dat je weer invulde „Josephine Louise?" „Ja. dat deed ik." klonk het wanhopig .en sindsdien heb ik steeds „Josephine" ingevuld." Christopher staarde hem in stomme verbazing aak.
„Wat had ik anders kunnen doen?" pleitte de geplaagde Henry. „Ik had nu eenmaal verklaard, dat ik een vrouw had en indien ik haar plotseling had weggelaten, dan zou dat aanleiding heb ben gegeven tot allerlei onaangename en lastige vragen." „Maar je hebt ieder jaar aanspraak doen gelden op het betalen van minder belasting omdat je getrouwd was," zette Christopher de puntjes op de i, „en dat zal nu tot een aardig bedrag zijn aangegroeid." „Dat weet ik," steunde de ongelukkige Henry, „maar daar heb ik helemaal niet aan gedacht. Josephine had mijn vrouw moeten zijn en het gaf mij een soort grimmige voldoening, eens per jaar te beweren, dat zij mijn vrouw was." „Maar dat deed Jim al!" riep Michael. zijn ogen zo groot als schoteltjes. „Jim?" „Hij heeft ieder jaar beweerd, dat ze zijn vrouw was." „Maar dat is toch zo, ze is toch zijn vrouw." Michael ademde zwaar en mompelde verbijsterd. „Het is een wonder, dat een van jullie niet in de gevangenis is gekomen wegens bigamie." Henry negeerde die opmerking en richtte zich weer tot Christopher. „Ik had onmiddellijk hier weg moeten gaan, toen ik Robinson voor de eerste keer ontmoette," kreunde hij, „nu is het te laat." „Waarom te laat?" „Omdat hij het al vreemd vindt; nog één verdacht voorval, zoiets als mijn plotseling vertrek en hij zal inlichtingen gaan inwinnen" Een beweging met de hand. „In een klein plaatsje, zoals dit, zal het niet lang duren, of hij hoort, dat ik in dit huis leef met twee vrienden, dat mijn vrouw niet hier is en dat niemand ooit van haar gehoord heeft " „Ja dat is inderdaad niet mooi," gaf Christopher toe, terwijl hij ernstig over het probleem nadacht. „Het is zeker niet mooi," mompelde Michael en hij dacht ook na. „Wat zei je. toen hij naar je vrouw informeerde?" vroeg Christopher opkijkend. „Hij vroeg, hoe het met haar ging; ik zei. zeer goed." „Hm. dat is jammer." overwoog Christopher „Ja, dat is jammer," vond ook Michael (Wordt vervolgd.)
Boksen Joe Louis komt naar Londen.
Joe Louis heeft een contract getekend voor een serie demonstraties tijdens de „gezondheid en vacantie"-tentoonstelling, welke van 27 Februari tot 29 Maart 1948 in Londen gehouden wordt. Elke dag zal hij twee ronden boksen en twee oefen-demonstraties ' geven. Alvorens naar Amerika terug te keren zal hij omstreeks 15 April in training zal Frankrijk maken. Louis verklaarde dat hij omstreeks 15 April in tra ining zal gaan voor de laatste match, waarin hij zij titel zal verdedigen, vermoedelijk op 22 Juni of daaromtrent.
ALS ER IN HAMBURG zwarte handelaars
ALS ER IN HAMBURG zwarte handelaars worden gepakt, gaan ze niet de gevangenis in maar zij worden aan het werk gezet. Er is nog genoeg puin op te ruimen.
Familiebericht
Advertenties GEBOREN: MANNA dochter en zusje van G J BRASZ J. H BRASZ— t Bonvanie en kinderen. Enschede, 15 Dec. '47. Verloofd: ANNIF. SCHLOSSER en KEES DE WIT 3e Werktuigkundige Kon. Mij Shell. Enschede, 21 Dec. 1947 B.W. ter Kuilestraat 167 Deurningerstraat 22 Receptie gebouw „Irene" 21 Dec. 1947, 4—6 uur. Verloofd: NELLY VIJE en GERRIT ALDENKAMP Enschede, 21 Dec. 1947 Pyrmontstraat 35 Javastraat 80 Heden overleed tot onze diepe droefheid, na eert kortstondig doch geduldig gedragen lijden, onze lieve Man en Vader KLAAS TIEMES, Echtgenoot van D. Wormgoor, in de leeftijd van 43 jaar. De wetenschap dat hij reeds juicht voor de troon van God geeft ons troost ln dit smartelijk verlies. Enschede, 16 Dec. '47. Zweeringweg 55. D. TIEMES— Wormeoor HENKIE De begrafenis vindt plaats op Vrijdag 19 Dec. a.s op de Ooster. begraafplaats. Zij, die den overledene de laatste eer wensen te bewijzen, worden verzocht om half twee aan de rouwkapel van „Ziekenzorg' aan de Parkweg, aanwezig te willen zijn. Heden overleed na een korte ongesteldheid, nog geheel onverwachts, onze beste Broer en Zwager JACOBUS CHARLES PENNING, in leven directeur der C.A.M.I.Z. Ridder in de Orde van Oranje Nassau in de leeftijd van 60 jaren. Namens de fam.: Ir. J. PENNING Enschede, 15 Dec. '47 Heden overleed, zacht en kalm, na een kortstondige ziekte, in het ziekenhuis „Ziekenzorg", onze geliefde Huisgenoot FRITS BARSKE in de ouderdom van ruim 46 jaar. Rust zacht Frits. Usselo, 15 Dec. '47 Wönnersweg 17. Fam. Wed. J. Roosink Tot onze diepe droef, heid overleed heden, na een langdurig, doch geduldig gedragen lijden, in haar Heer en Heiland, onze innig geliefde Vrouw, Moeder, Be. huwd- en Grootmoeder ANNA NIEMETJER, Echtgenote van Teunis Smit, in de ouderdom van 62 jaar. Haar leven was Chris, tus, haar sterven gewin. Enschede, 17 Dec. '47. Dr. P. v. Hoekstr. 3. T. SMIT Kinderen, Behuwden Kleinkinderen Zij, die de overledene de laatste eer wensen te bewijzen, worden verzocht om 12.30 u aan het sterfhuis Dr. P v. Hoekstr, 3 aanwezig te willen zijn. Hiermede vervullen wij de treurige plicht kennis te geven van het overlijden van ons lid en oud-bestuurslid H. STOCKMAN in de ouderdom van 52 jaar Zijn nagedachtenis zal steeds bij ons in aangename herinnering blijven Het Bestuur V.V. Glanerbrug. Glanerbrug, 17 December 1947.
Dader van de bomaanslagen te Breda gearresteerd.
In de loop van een half jaar hebben twee bomaanslagen de gemoederen van de inwoners van Breda in beroering gebracht. Na lang zoeken heeft de politie den vermoedelijken dader van deze aanslagen te pakken kunnen krijgen. Het is een zekere G. M. uit Raamsdonksveer, die in deze plaats ongunstig bekend staat. De zaak is aan het rollen gekomen, omdat op 6 December de dienstbode B. van café „Suisse" te Breda een pakje ontving, dat zij niet openmaakte, doch naar de politie bracht, waar bleek, dat het een handgranaat bevatte. Het pakje was te Oosterhout aan het postkantoor aangeboden. Bij het onderzoek is gebleken, dat een jongeman zulks deed op verzoek der broers G. M. en A. M. uit Raamsdonksveer. De politie bracht de gevaarlijke surprise in verband met de aanslag, die in Juli j.1. in het café „Suisse" gepleegd is eri waarvan een twintigjarige jongeman, zekere De Laat, hst slachtoffer werd. Destijds is G. M. in verband met deze aanslag aangehouden, doch hij moest bij gebrek aan voldoende bewijzen, worden vrijgelaten. Hoewel hij thans ontkent ook maar iets met deze aanslag uitstaande te hebben, meent de politie genoeg bewijsmateriaal in handen te hebben, om hem de twee aanslagen te kunnen aanrekenen. Ook zijn broer A. M. is door de politie gearresteerd. Speurende naar de herkomst van de granaat, die bij de Sint Nicolaas „surprise" werd gebruikt, is uitgekomen, dat deze geleverd is door iemand uit Oosterhout, die tevens zilverpapier en het doosje aan de broers leverde, om de granaat als surprise te verpakken. Ook deze bewuste man uit Oosterhout bevindt zich in arrest. Men verneemt, dat de aanslagen een uitvloeisel zijn, van de verbroken verkering tussen de dienstbode B. en G. M.
Britten en Amerikanen uit Hongarije vertrokken. Russen hebben Bulgarije verlaten. Een woordvoerder van de Hongaarse regering heeft op een persconferentie verklaard, dat alle Britse en Amerikaanse troepen op 15 December, de in het vredesverdrag vastgestelde datum, uit Hongarije zijn teruggetrokken. Hij weigerde een verklaring over de Sovjet-troepen af te leggen. Radio-Moskou deelt mede, dat de Sowjet-troepen Zondag het Bulgaarse grondgebied hebben ontruimd, in overeenstemming met de clausules van het vredesverdrag.
Ned. Bioscoopbond over verhoging 'vermakelijkheidsbelasting. De ondernemers in het film- en bioscoopbedrijf, die zelden.in algemene vergadering bijeenkomen, hebben naar aanleiding van de plannen tot verhoging der vermakelijkheidsbelasting een buitengewone spoed-ledenvergadering gehouden te Amsterdam. Practisch waren alle leden von de Nederlandse Bioscoopbond uit het gehele land, ter vergadering aanwezig. In het bijzonder heeft men ernstige grieven tot uiting gebracht over het feit, dat bij de verhoging van de heffing dezer belasting onderscheid wordt gemaakt tussen film en andere cultuuruitingen, alsoo-k over het feit, dat een heffing van 45 pet. vermakelijkheidsbelasting voor dit bedrijf een speciale bedrijfsbelasting "betekent, welke een grote groep van ondernemingen binnen afzienbare tijd noodlijdend zal maken. De vergadering nam een motie aan, waarin bet hoofdbestuur wordt uitgenodigd met kracht op te treden tegen de voorgenomen verhoging en alles in het werk te stellen in ieder geval de verhoging tot een dragelijk percentage te beperken.
Smokkelende officier van de Ned. Militaire Missie te Berlijn Koffie en sigaretten als waardevol ruilmiddel
Zwendel met auto's.
De eerste van een reeks van zaken, alle betrekking hebbend op door officieren van de Nederlandse Militaire Missie in Duitsland begane strafbare feiten, diende gisteren voor de krijgsraad te velde te Rotterdam. De 36-jarige reserve le luitenant E. S., die als transportofficier deel uitmaakte van de Ned. Militaire Missie in Berlijn, stond wegens overtreding van het deviezenbesluit en wegens smokkelarij terecht. Hij zou van Nederland naar Duitsland circa 80 pond koffie over de grens hebben laten brengen in militaire auto's, van Duitsland naar Nederland 30.000 R.M. hebben gebracht en twee auto's, een voor de overste H. en een andere voor hem zelf, van Duitsland naar Nederland hebben gereden. Uit het verloop van de zitting bleek, dat het met het aanschaffen van auto's voor de Nederlandse Militaire Missie in Berlijn als volgt toeging. Vele officieren wilden ook na hun demobilisatie over een wagen de beschikking hebben. Zij kochten dan in Nederland- goederen, zoals koffie, sigaretten, thee e.d., die in Duitsland als waardevol ruilmiddel werden gebruikt. Met militaire auto's ^werden deze goederen over de grens gebracht en in Duitsland geruild voor auto's. Soms ook werden uit de kas van de Missie voorschotten in marken opgenomen om het ontbrekende of het geheel van de koopprijs in Duitsland te voldoen. Deze voorschriften werden teruggestort met marken, verkregen door de verkoop van in Nederland met guldens gekochte goederen op de Duitse zwarte markt. De officier bood dan zijn op deze wijze verkregen wagen ter tijdelijke militarisatie aan de Missie aan en gebruikte hem meestal geruime tijd ten dienste daarvan. Na hun demobilisatie namen de officieren de nog steeds gemilitariseerde wagen mee naar Nederland — hetgeen dus aan de grens geen moeilijkheden opleverde — lieten hem in Nederland demilitariseren en betaal de de invoerrechten ten departemente van Financiën, hetgeen inhield dat de auto een nationaliteitsbewijs kreeg en dan voor privé-doeleinden gebruikt kon worden. De wagen van overste H. was op deze manier door luitenant S. naar Nederland gebracht.. Na ziin ontslagname uit de dienst van de Missie had S. zijn eigen wagen echter onder valse papieren, n.1. door gebruik te maken van een vervallen militair nummer, over de erens gesmokkeld. S. gaf toe. dat dit laatste een verboden handeling was. Hii had dit gedaan, naar hii beweerde, omdnt hii vreesde, dat de eeneraal Hüender. chef van de Missie in Berlijn, met wien hii onenigheid had gehad, de wagen in beslag zou laten nemen en ter beschikking fcou stellen van een
anderen officier. Wat betreft de wagen van overste H. wist hij niet. dat hij daarmede verkeerd had gehandeld, omdat hij zelf ln opdracht van zijn meerderen met een ambtenaar van het departement van financien, een afspraak gemaakt zou hebben, waardoor een dergelijke handelwijze mogelijk werd. Hij verklaarde voorts, dat zowel overste H. als hijzelf ontslag uit de dienst van de Missie hadden genomen, wegens verschil van mening met generaal Huender. Majoor mr. A. W. baron van Imhoff, auditeur-militaii, zeide o.m. in zijn requisitoir, dat reeds geruime tijd allerlei geruchten over de Nederlandse missie in Berlijn de ronde hebben gedaan, zo zelfs, dat in de Tweede Kamer de zaak te berde is gebracht. Het comité-Visser is toen opgedragen een rapport over deze instantie samen te stellen, dat vervolgens ter vertrouwelijke kennisneming aan de Tweede Kamerleden is voorgelegd. Helaas echter heeft de militaire auditie tot nog toe niet de gelegenheid gehad, ook van dit rapport kennis te nemen, terwijl toch de Krijgsraad met de behandeling van deze zaken is belast. Daar het voorarrest anders te lang zou worden, is deze zaak zo spoedig in behandeling genomen, zo zeide mr. van Imhoff, hoewel het interessant zou zijn geweest eerst het rapport-Visser af te wachten en kennis te nemen van de dossiers, die betrekking hebben op soortgelijke zaken en waarin de naam van luitenant S. ook herhaalde malen voorkomt. De auditeur-militair eiste een gevangenisstraf van vier maanden met aftrek van voorarrest, een geldboete van f 5000 en "ontslag uit de militaire dienst. Na raadkamer werd de zaak teruggewezen naar den officier-commissaris voor nader onderzoek.
Voetbal Verdiende overwinning van Vosta. N.E.O. VERLOOR MET 1—0.
Veel te fors was de strijd tussen Vosta en NUeo vooral in de tweede helft Men bestreed elkaar elke duimbreed gronds op een felle wijze. Door haar enthousiasme verdiende de thuisclub de 1—0 overwinning. Voor de rust was het een gelijk opgaande strijd met de Vosta voorhoede een tikje gevaarliijker. By een ver schot van Wissink, greep Möller in, hoewel enkele spelers appelleerden, dat de bal achter de lijn gestopt zou zijn. De Neo-voorhoede liet zich niet van haar goede zijde zien en miste vele kan sen. De beste speler in de Bornse gelederen was de linksback Huls, die een prima partij speelde en een grooc strui kelblok voor de Vosta vooil oede vormde. Een half uur voor het einde werd het enige doelpunt van de wedstrijd door Wissink gescoord. De kans om de stand op 2—0 te brengen werd door de thuisclub niet benut, want de toegestane strafschop, pl.m. 2 minuten voor het einde, werd door Wissink tegen de paal geschoten. Schaken Om het kampioenschap van Enschede. Dezer dagen werd de laatste ronde der groepen van het Noordendorptournooi gespeeld. In groep 1 verloor Bosch van Scheer. Hierdoor Is Tromp, die in z'n uitgestelde partij tegen Langkamp slechts remise behoeft te maken zo goed als zeker van de eerste plaats. Groep 2 Is uitgespeeld. Hier werd Dommerholt no 1, vóór de oi. sterkere spelers Smit en van Egmond. In groep 3 zijn beslissingswedstrijden nodig tussen H. Keizer en J. van Gooi. Hierbij kan zich nog Nijhof voegen, als deze een afgebroken partij wint. Het zou een verrassing zijn, indien Keizer geen winnaar werd. In de 4de groep heeft Volbers vrijwel geen kans meer. want 't is weihaast zeker, dat Szentmihalyi de nog te spelen partij tegen Wagelaar zal winnen. Groep 5 leverde een onbedreigde zege op van Hartkamp, die alle vijf partijen wist te winnen. Precies hetzelfde beeld bracht -groep 6 naar voren. Fikkert werd met 5 punten winnaar. Groep 7 is waarschijnlijk voor Koese. Wel zal deze uit de reeds tweemaal afgebroken partij tegen den jeugdigen Boekeloër Jan v. d. Pol niet meer dan remise kunnen halen, doch dit is voldoende. Indien Koese mocht verliezen heeft ook G. Rietman nog een kansje op beslissingswedstrijden, doch dan moet deze twee afgebroken partijen winnen. In groep 8 behaalde Roelofs tegen de Jong slechts remise, doch dit was voldoende voor de eerste plaats. In de eindstrijd komen dus Hartkamp en Fikkert (O.O.), Dommerholt en Roelofs (M.O.P.) en waarschijnlijk Tromp en Koese (O.O.), Keizer en Szentmihalyi (E.S.G.). W\j vernemen nog dat de afgebroken pertij tussen Jan van der Pol en Koese inmiddels door J. van der Pol gewonnen is.
Advertentie
W. ENDERINK en C. J. VERVELD betuigen hun hartelijke dank ook namens wederzijdse familie, voor de vele blijken van belangstelling bij hun huwelijk ondervonden. Enschede. 16 Dec. 1947 Poolmansweg 45 Bij deze betuigen wij onze hartelijke dank, aan muziek- en zangvereniging en alle belangstellenden bij ons 25-jarig Huwelijksfeest ondervonden. Fam. R. JASSIES Overdinkel. DANKBETUIGING Hiermede betuigen wij onze hartelijke dank aan allen voor de vele blijken van belangstelling en innige deelneming ons betoond bij de ziekte en het overlijden van onze lieve dochter en zuster JANNY ROORDINK Wed. G. ROORDINKBouman en kinderen Enschede, 16 Dec. 1947 SPARTA-WILHELMINA DONL-ERDAG ouderavond wegens GEEN LES, In plaats daarvan tussenki m. Vrijdag 7.15— 8.33 uur. Dames Vrijdag 8.3a- 10 uur OPKOMST GEWENST. VERLOREN: EEN BOS SLEUTELS Terugbezorgen: Portier-Abattoir Enschede. VERMIST: Een crème HANDTAS inh. rood étuitje met 50 en 2 textielkaarten. Tegen beloning terug te bezorgen Jupiterstr. 12, Enschede.
Advertentie
Confectiefabriek STEMA S. NIEUWENHUIS, ALLEEWEG 36, vraagt NAAISTERS en LEERLINGEN. Bij de Groninger Orkestvereniging kunnen per 1 Januari 1948 geplaatst worden EEN VIOLIST en EEN TWEEDE FAGOTTIST. Proefspel Dinsdag 23 December a.s. Reflectanten gelieven zich schriftelijk te melden vóór 20 December a.s. bij de Administratie der G.O.V., „De Harmonie", ingang Uurwerkersgang, Groningen, met opgave van personalia, opleiding, loopbaan, tegenw. werkkring enz. Textielfabriek A. H. Pleij N.V. Gronause Voetpad 2, VRAAGT: TWIJNSTERS HASPELSTERS en SPOELSTERS Aanmelden aan de fabriek. 1 ALBERT HEIJN vraagt voor s loedige indiensttreding EEN LEERLINGKRUIDENIERSBEDIENDE Persoonlijk aanmelden in het filiaal te Enschede, Langestraat 10. _ GEVRAAGD: een ervaren machine-bankwerker tevens op de hoogte met gereedschapmaken en een halfwas draaier H. J. Jansen, Eiectrofechn. fabriek KUIPERSDIJK 184-186 — TEL. 3847. De Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal N.V. te ALMELO zoekt voor haar afdeling BLEKERIJ en VERVERIJ een TEXTIELTECHN1CUS die na jijn textielschool een aantal jaren practijk heeft. Bij gebleken geschiktheid zal hij binnen afzienbare tijd in de bedrijfsleiding kunnen worden' opgenomen. Sollicitanten moeten bereid zijn zich aan een psychotechnisch onderzoek te onderwerpen. Sollicitaties in handschrift, mr-t omschrijving van opleiding en levensloop, voorzien van recente foto aan de Directie der N.V., Postbus 49 Almelo Wie chique en elegant gekl-ed wil gaan laat z'n costuum oppersen en ontsmetten, alsmede kleine reparaties zoals STOMEN en VERVEN, bij: TEMPO, Haverstraat 48, ENSCHEDE.
Advertentie
JONGEMAN, oud 19 jaap ULO- en Middenstandsdiploma en Praktijk Boekhouden studerend, zag zich gaarne geplaatst op kantoor of magazijn eventueel ook tijdelijk. Br. 'onder no. 473102 Tw. Dagbl. Tub. DIENSTBODE voor dag en nacht, zelfstandig kunnende werken. Aanmelden: Mevr. Goldsmit, Beltstraat 48 Enschede. Gevraagd: voor op te ricr.'ten Pchrammel-Quintet le violist(e) (Geen beroeps!) Zij die tevens over een goede stem beschikken geaieten voorkeur, doch is niet vereist. Brieven onder no. 473107 Bur. Tw. Dagbl. Tub Grote textiellabriek in Twente vraagt steno-typiste, stenografisch kunnende opnemen in Engels en Duits. Kennis Frans geeft voorkeur. Verder Secretaressewerk der directie. Br. onder no. 473106 Bur. Dagbl. Tub. Gevraagd door Expeditiekantoor te Enschede KANTOORBEDIENDE mnl. of vrwl. leeft. 16-18 jaar voor lichte kant. werkzaamheden. Brieven met opgave van genoten onderwijs, enz. te richten aan no. 473101 Tw. Dagblad Tubantia. TANDARTS DRÖGE Parkweg, 11 Enschede vraagt een PRAKTIJKASSISTENTE.