INGEZONDEN MEDEDELING. KERST- NIEUWJAARSNUMMER de S» . Amsterdammer Dubbele omvang. Medewerker# o.a. Prof. Dr. H. Freudenthal A. Roland Holst Dr. W. Sikken A. Viruly Jan Engelman Szekely Lulofa Jcanne v. Schaick-Willink W. IJzerdraad enz. Illustratie» in zwart en reelkleu' reodruk. Alle gewone rubrieken èn "Be Metneürant 50 c « Aan alle kiosken In den boekhandel Koopt het heden!
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- 24-12-1947
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- Datum
- 24-12-1947
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 398831971
- Verschijningsperiode
- 1946-1947
- Periode gedigitaliseerd
- 14 september 1946-31 december 1947
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 286
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
GROENE
DIEPENHEIM Gemeenteraad in vergadering bijeen De verharding eerste gedeelte Leusinksteeg. — Vaststelling pensioensgrondslagen aantal gemeenteambtenaren.
Dinsdagmiddag vergaderde de gemeenteraad onder voorzitterschap van Burgemeester te Riet. Wethouder Schoman was met Kennisgeving afwezig. Nadat de notulen van de vorige vergadering goedgekeurd waren, besloot de raad tot wijziging van de begroting voor 1945, zulks naar aanleiding van opmerkingen van Gedeputeerde Staten. De voorzitter deelde mede, dat Ged. Staten machtiging verleend hebben tot uitbetaling van f 150.— aan de gemeente-architect voor extra-werkzaamheden verbonden aan de controle op toewijzing van bouwmaterialen gedurende 1946. Burgemeester en wethouders hebben de verbeteringswerkzaamheden te Markvelde thans gegund aan de firma Jaartsveld te Grdenlo voor f 79385.—. Gedeputeerde Staten hebben tegen deze uitgaaf geen bezwaar. De voorzitter deelde mede, dat voor de maand Januari a.s. de onderwijzer G. H. Koning in tijdelijke dienst benoemd is, omdat de onderwijzeres, Mej. Wibbelink, die per 1 Januari benoemd was, niet voor 1 Februari in dienst zal kunnen treden. Naar aanleiding van een brief van Gedeputeerde Staten besloot de raad tot incorporatie van de salarissen van het gemeentepersoneel. Hierdoor zullen de basisbedragen verhoogd worden, terwijl /een berekeningen meer met vaste en tijdelijke toelagen plaats zullen behoeven te hebben. VERHARDING LEUSSINKSTEEG. Hiérna kwam in behandeling het voorstel van Burgemeester en Wethouders tot verharding van het eerste gedeelte van de Leusinksteeg te Markvelde. De voorzitter deelde mede dat uitvoering in nieuw werk ongeveer f 10.000.—. zal kosten, terwijl een bestrating met klinkerbrokken een bedrag van ongeveer f 5000.— zal vragen De aangelanden hebben ingetekend voor f 37000.—. Omdat geen uitvoering in nieuw werk zal plaats hebben stellen B. en W. voor de bijdrage van aanbelangen terug te Hrencen, tot f 2800.— zodat uitcinde'iik f 2200.— voor gemeenterekening 73' bliiven. De heer Eijslnk meende dat het bedrag niet voldoende verlaagd was. Hij meende wanneer de halve kosten bijeengebracht waren dit voldoende was. Moet toch het hele bedrag bijeengebracht worden zou spr. voor willen st.pllen een grotere lengte te bestTaten.
De heer Krebbers voorzag moeilijkheden met andere delen der gemeente. wanneer de gemeente verder gaat dan het voorstel van B. en W. Anderen kunnen ook komen klagen en op de duur zouden de lasten voor de gemeente veel te hoog worden. Er zijn ook andere wegen, die dringend verbetering vragen, zoals de Schoolstraat. Ruimersdijk, Flipsdieksken. Spr. is er niet voor om op 't ogenblik meer geld voor deze zaak uit te trekken. De voorzitter heeft deze zaak met de financiële afdeling ter provinciale griffie besproken. Een betaalde maatstaf voor de hoegrootheid van de bijdragen is door Ged. Staten niet aangelegd. Wanneer de gemeente het nodig oordeelt, moet zij de uitvoering financieel mogelijk maken. De gemeentejieeft bij dit deel van de Leusinksteeg belang, doordat er een industrie aan gevestigd is. Dit achtte men te Zwolle wel juist. Indirect krijgt de gemeente hierdoor weer voordelen. Verdere verharding van de weg zullen Ged. Staten niet goedkeuren en wel om tweeërlei redenen: ten eerste omdat de verharde weg zonder een bepaald bereikt doel zou ophouden en ten tweede om financiële redenen. De heer Eiisink vroeg of de gemeente bereid is het onderhoud voor gemeenterekening te nemen, wanneer de aangelangen voor eigen rekening een stuk verharden. De voorzitter zei, dat dit een geheel andere zaak is en moet apart bekeken worden. Op dit punt kan spr. thans geen toezegging doen. De heer Koeslag vroeg of ook andere wegen in aanmerking kunnen komen, wanneer het door B. en W. eeraamde bedrag te hoog is en er dus een bepaald bedrag overblijft. De voorzitter antwoordde, dat dit dan verwerkt kan worden op andere punten. Hierna verklaarde de raad zich .met aleemene stemmen accoord met het voorstel van burgemeester en wethouders. Met algemene stemmen besloot d^ raad hierna om financiële medewerking te verlenen aan de electrificatie van enkele percelen aan de Schipbeek en op het Dienenheimse broek. Voor deze werken zullen resp f 1200.— en f.200.— uit de gemeentekas bijgedragen worden.
Met algeméne stemmen besloot de raad verder tot vaststelling van pensioengrondslagen van een aantal gemeente-ambtenaren. Het voorstel van B. en W. om overeenkomstig de lager onderwijswet te besluiten tot instandhouding van de o.l. school te Markvelde werd met alg. stémmen aangenomen. Doordat het aantal leerlingen van deze school beneden het verplichte aantal is geble ven is even als vorige jaren een degelijk besluit nodig. Met ingang van 1 Januari zal een kasgeldlening opgenomen worden bij de Coöp. Boerenleenbank „Kedingen" te Goor, groot f 45.500.— tegen een rente van iy 4 %. Deze lening "is nodig, omdat per 31 December een oude kasgeldlening tot hetzelfde be drag afgelost zal moeten worden. Hierna nam dé raad met algemene stemmen aan een verordening houdende regelen omtrent het verlenen van vergunningen voor het in gebruik nemen van woongelegenheid. Bij de rondvraag vroeg de heer Zomer of het licRtpunt bij de nieuwe woningen spoedig gereed gemaakt kan worden. De. voorzitter zei, dat dit op materiaalschaarste gestagneerd heeft. Hij verwachtte thans echter spoedige uitvoering. De heren Krebbers. Koeslag en Bittink braken een lans voor meerdere straatverlichting, vooral in de nachtelijke uren of 's morgens vroeg De voorzitter antwoordde, dat dit op moeilijkheden stuit in verband met de stroomdistributie. Hij zegt echter toe in de eerstvolgende vergadering van de Berkelstreek een ruimere verlichting te bepleiten. De heer Krebbers vroeg naar de woningbouw. Spr. was bang dat de 6 toegestane woningen voor 1947 af geschreven moesten worden De voorzitter zei, dat de stukken ingezonden zijn. Aanbestedingen staan momenteel stop. Of voor 1948 een toewijzing gegeven zal worden is nog niet bekend. Na i Januari is bericht te verwachten over de 6 toegewezen woningen van het bouw.plan 1947. Aan het einde van deze laatste vergadering in 1947 gevoelae de voorzitter behoefte dank uit te spreken voor de prettige wijze, waarop in het afgelopen jaar is samengewerkt. Spr wees op enkele belangrijke besluiten welke genomen zijn o. . de wegen verbetering Markvelde. voltooiins van een tweetal woningen, het bewoon baar maken van afgpbrande boer deri.ien Ook andere kleinere zaken ïiin in goede banen geleid waarmed 0 de gemeenschap goede diensten bewezen ziin Met de beste wensen voor het nieuwe irar en de raad~l~den irettige Kerstdagen toewendende sloot de voorzitter de vergadering.
Subsidie Rijwielpadver. Twenthe.
In Januari besloten de Staten van Overijsel aaji de rijwielpad vereniging „Twenthe" over 1947 een subsidie te verlenen van f 12.50 per k.m. van de overigens naar de bepalingen van dit besluit voor subsidie in aanmerking komende rijwielpaden Toen werd tevens toegezegd, dat Ged. St. aan de hand van de uitkomsten over 1946 der Ver. eventueel met een nader voorstel zou worden gekomen om deze verhoging van subsidie ook over 1946 te, verlenen. Toen Ged. Staten een onderzoek naar de uitkomsten over 1946 wilden instellen, bleken de bescheiden te zijn opgezonden naar de ANWB in verband met een verzoek om een rijksbijdrage. Weliswaar leverde het kasboek geen duidelijk beeld, doch de beschikbare gegevens zijn voor Ged. Staten aanleiding voor te stellen aan voornoemde ver. alsnog over het jaar 1946 een verhoging van subsidie toe te kennen ten bedrage van f 5.— per k.m. Deze verhoging van subsidie vordert een uitgaaf uit de provinciale kas van f 2.002.—.
AGENDA. ENSCHEDE WOENSDAG 24 DECEMBER.
Bioscoop Alhambra: 3, 6.45 en 9.15 uur Gevangenen van het verleden. Cinema Palace: 3, 6.45 en 9 uur. Hawan roept. H. J. van Heekplein 10—17 uur: Kerstmarkt. Rijksmuseum Twenthe: Kersttentoonstelling van schilderden. Ie KERSTDAG. Bioscoop Alhambra: 1.45, 4.15, 6.45 en 9.15 uur: Gevangenen van het verleden. Cinema Palace: 2.15, 4.30, 6.45 en 9 u. Hawaiï roept. Ons Huis 6 uur v.m. en 3 en 7.30 uur n.m. Kerstfeestsamenkomsten Leger des Heils. Lasonderkerk 3.30 uur: Kerst-concert Mannenkoor Zanglust. Rijksmuseum Twenthe 2—5 uur Kersttentoonstelling van schilderijen. 2e KERSTDAG. Bioscoop Alhambra: 1.45, 4.15, 6.45 en 9.15' uur: Gevangenen van het verleden. Cinema Palace: 2.15, 4.30, 6.45 en 9 u. Hawaiï roept. Grote Schouwburg 8 uur: Kermisvolk op Kerstmis door de Stichting' ZuidNederlands Toneel. Volkspark 4 uur: Thé Dansant 7 uur Groot Kerstbal. Rijksmuseum Twenthe 2—5 uur Kersttentoonstelling van schilderijen. C.J.M.V. gebouw 7.30 uur: Toneelstuk „Overwonnen". Hotel Avion: 6 uur: Groot Kerstbal. Concertzaal Engels: Soiree Dansante.
Rechtstreekse busdienst Glanerbrug - Enschede - Hengelo - Almelo.
Met ingang van Maanuag ö Januari a.s. /.ai in bet auloüusnet v.n Twente een belangrijke wijzit.ma vv'uruen ingevoerd. Op (ieze datum neemt n.I. de N.V. T.E.Ï. ie Enschede de autouuslijnen iiengeio—iionie—Almelo v.v. en Hengelo—^Oldenzaal v.v. van de N.V. iAi>0 over. Jjit heeft tengevolge dat er dan een rechtstreekse, frequente busverbinding Giarierbrug —Enschede—Hengelo—Almelo en terug komt, alsmede een verbinding Oldenzaal—Hengelo—Haaksbergen v.v. Gedurende 't grootste' deel van de dag zal eiKe twintig minuten en nieuwe Guy of een nieuwe Scandia-Vabisbus van Almelo naar Gianerorug en van Glanerbrug naar Almelo vertrekken. Voor zover er geen twintig-minutendienst wordt onderhouden, wordt er op dit traject een 40 minutendienst gereden. Met ingang van dezelfde datum vervalt de huidige directe verbinding Almelo—Hengelo—Oldenzaal v.v. Gelijk opgemerkt komt daarvoor in de plaats een verbinding Oldenzaal—Hengelo— Haaksbergen v.v. Op het traject Oldenzaal—Hengelo v.v. zal een uurdienst worden gereden, op het traject Hengelo—Haaksbergen v.v. een dienst die vrijwel een uurdienst mag worden genoemd. De diensten Glanerbrug—Almelo v.v. zuilen zoveel mogelijk aansluiten op de TET-lijnen van Enschede van en naar Bcekelo. Oldenzaal, Denekamp en Ootmarsum; van Hengelo naar en van Haaksbergen en Oldenzaal, en van Almelo naar en van Hardenberg en Ootmarsum. De lijn Oldenzaal— Haaksbergen geeft te Haaksbergen aansluiting op de autobuslijn van de Gelderse Tramwegen naar en van Doetinchem te Hengelo op de treinen naar en van het Westen en op de buslijnen naar en van Almelo en te Oldenzaal op de buslijnen naar en van Denekamp en Ootmarsum. Er zij echter met nadruk op gewezen dat de directe buslijn Oldenzaal—Almelo via Weerselo welke thans om de 2 uur gereden wordt blijft bestaan zodat Oldenzalers die naar Almelo en Almeloërs die naar Óldenizaai willen reizen wordt aangeraden niet het traject over Hengelo te nemen op welk traject zij bovendien moeten overstappen. De standplaats van de bussen te Almelo is het Stationsplein. In Oldenzaal wordt de TET-standplaats overgebracht van de Spoorstraat naar de Markt welke van de richting Hengelo, bereikt wordt via Rondweg, Ootmarsumsestraat en Bissohopstraat
RIJSSEN Raad komt bijeen. WOONRUIMTEWET 1947.
Voor de op 30 December a.s. te houden raadsvergadering komen B. en W nog met een voorstel tot vaststelling van „Regelen omtrent de toepassing van art. 1 der woonruimtewet 1947". Voorgesteld wordt regelen vast te stellen omtrent de toepassing van dit artikel waarin geen andere gronden voor weigering van de vergunning mogen worden gesteld dan die voor een doelmatige verdeling van woongelegenheid in de gemeente bevorderlijk zijn B. en W. hebben een schrijven ontvangen van de commissie voor landbouwonderwijs te Zwolle, meldende, dat door het dagelijks bestuur dier commissie besloten is, om Rijssen op het z.g.n tienjarenplan voor de bouw van landbouwhuishoudscholen in Overijssel te plaatsen. Het ligt in de bedoeling om, zo mogelijk, in 1948 tot het stichten van een dergelijke school voor Rijssen en naaste omgeving over te gaan. Teneinde de nodige stappen hiervoor bii het ministerie te kunnen doen, is het nodig, dat de Raad een verklaring aflegt, dat hij de oprichting en instandhouding van die school nodig oordeelt. B. en W. stellen voor de gevraagde verklaring af te leggen en daarbij tevens te bepa'en. dat die school onder beheer za! staan van de C.B.T.B. KERK EN MILITAIREN. Over het werk van de N.H. Commissie „Kerk en Militairen" te Rijssen, die voor de N.H. jongens uit Rijssen in Indië zorgt, kunnen wij het volgende overzicht over het afgelopen jaar geven. Na de oprichting werden in totaal 1012 pakjes met lectuur verstuurd en 50 Kerstpakketten, ieder pakket oor een waarde van ruim f 10. Momenteel wordt voor 52 militairen in Indië gezorgd. De inkomsten over deze periode zijn in totaal f 1096.54 en de uitgaven f 1118.94, zodat er momenteel een tekort is van >f 22.40. NED. VER. VAN HUISVROUWEN. Door de afd Rijssen van de Ned. Ver. van Huisvrouwen werd Maandagavond in de huishoudschool een Kerstavond georganiseerd. De voorzitster, mevr. Snellopende deze goed bezochte bijeenkomst. Als spreekster voor deze avond was uitgenodigd de bekende schrijfster Mien Labberton uit Oosterbeek. Eerst droeg zij enkele Kerstgedichten voor, waarna een korte inleiding volgde over „Kerstmis in onze tijd" en nog een Kerstlegende. In de pauze die hierna volgde, werden de aanwezige huisvrouwen getracteerd. In het tweede gedeelte van de avond volgde een Kerstverhaal en enkele verzen. Ter afwisseling zong mej. Rozendom enkele liederen, op 't orgel begeleid door mej. ten Bruggencate. Tot slot zongen de aanwezigen het „Ere zij God". Het schoollokaal was voor deze gelegenheid in Kerststemming gebracht. Het was een stichtelijke avond, die bij de aanwezigen zeer in de smaak is gevallen. KERSTAVOND GEREF MEISJESVER. Door de Geref. Meisjësver werd onder leiding van mej. Ronner in de consistoriekamer bü de Geref. kerk (Boomkamp) een Kerstavond gehouden. Mej. Munneke hield een inleiding. waarna mej. Eerdmans een Kerstverhaal vertelde. Het een en ander werd afgewisseld met zang en gedichten. Ds. Brinkman sloot deze avond. Ook de Geref. Jongelingsver. kwam onder leiding van den heer W. Markvoort in Kerststemming bijeen. Ooor den heer J. Rietberg werd een Kerstdeclamatorium uitgevoerd, met medewerking van den heer W. ter Avest, voordracht en den heer C. Bosma, orgel. Beide bijeenkomsten vielen bij de jeugd in goede aarde. *• SELECTIE VOETBALWEDSTRIJD. Op het Excelsior-terreip aan de Dannenberg te Rijssen zullen op 2e Kerstdag twee selectie-elftallen, spelende in de K.N.V.B., afd. Twente, een voet balwedstrijd spelen. Des middags 2.15 uur zal n.1. het Zaterdagmiddag' elftal uitkomen tegen een Zondagselftal. Het belooft een spannende strijd te zullen worden en indien het weer meewerkt, zal hiervoor wel grote belangstelling bestaan. Geslaagd. Onze plaatsgenoot de heer A. Vrugteveen, Zuiderstraat, slaagde te Utrecfit voor het examen van Vakleraar kruideniersbedrijf. MEDISCHE DIENST. Huisartsendienst gedurende de Kerstdagen: 25 Dec.: Dokter P. Oosthoek, tel. 234. 26 Dec.: Dokter Oldenstam, tel. 204. MARKELO Mr. Korthals Altes neemt afscheid van het Waterschap. Op Dinsdag 30 December, zal het verenigd college van het Waterschap de Schipbeek voor de derde keer in deze maand in openbare vergadering bijeenkomen, In deze vergadering zal de scheidende watergraaf Mr. A. P. Korthals Altes afscheid van het college nemen. Tevens zal overeenkomstig art. 19 sub 2 van het waterscnapsreglement worden overgegaan tot het opmaken van een aanbevelingslijst van 3 personen voor de benoeming van een nieuwe watergraaf. PRIJSUITREIKING „TWENTE'S GLORIE". Dezer dagen had in een enigszins xeesteiijKe oijeenkomst in notei Wissink de officiële prijsuiterking plaats aan de prijswinnaars van diverse inzendingen op de eind Augustus j.1. alhier gehouden landbouwtentoonstelling .Twente's Glorie". De bijeenkomst werd geopend door den voorzitter der tentoonstellingscommissie, den heer G. J. Brendsen, terwijl de prijzen vergezeld van een toepasselijk woord werden uitgereikt door den oud-burgemeester dezer gemeente. Mr. A. P. Korthals Altes. Door de heer Nievaart werden enige filmpjes vertoond die een beeld gaven van het Engelse landschap en van de veefokkerij in Engeland. Vervolgens sprak de oua-burgemeester enige woorden van dank en waardering tot de secretarissen der diverse commissies en sub-commissies wegens het vele werk door hem in het belang van een vlot verloop der tentoonstelling verricht. Medegedeeld werd dat binnenkort een slotvergadering zal worden gehouden waarin een financieel eindverslag zal worden uitgebracht. Het is reeds' bekend dat de tentoonstelling een flink batig saldo heeft opgebrach.t. Kerkelijke verkiezing;. Tot notabel der Ned. Herv. Kerk te Markelo zijn herKozen de heren H. J Beltman en G. H. Ikkink. Als kerkvoogd is herkozen de heer J. W. Wissink. Wegens het bcdanken
van den heer J. Wissink is als ouderling gekozen de heer G. Rohaan. In de daardoor ontstane vacature is tot diaken benoemd de heer G. H. Wolthuis. Kinderen uit Duitsland. Tot nu toe hebben zich 4 gezinnen te Markelo opgegeven voor opname van kinderen van Nederlandse ouders in Duitsland, die voor de tijdsduur van 3 maanden een of meer kinderen zullen huisvesten. Opgave kan alsnog geschieden bij een der diakenen of de sociale werkster. HOLTEN Raadsvergadering. De gemeenteraad van Holten zal op Maandag 29 December des avonds om 7 uur in openbare vergadering bijeenkomen. Op de agenda staan o.a. de volgende punten vermeld: Jaarwedderegeling gemeente-personeel Vaststelling leges-verordening. Vaststelling verordening Woonruimtewet. Instelling van ren Woning- en Grondbedrijf. Vaststelling instructie voor de administrateur van het Woning- en Grondbedrijf. Verhoging woninghuur J. Paalman tot ƒ 2,50 per week. Kosten huisvesting gezin van Avesaat. Delegatie van besluiten tot verhuring van woningen en gronden naar burgemeester en Wethouders. Benoeming comissie van advies Woonruimtewet. Vaststelling presentiegeld commissie Woonruimtewet. Benoeming leden commissie tot Wering van schoolverzuim, Aftr. A. J. Goldstein en H. J. A. Koldeweij. Aanwijzing 2 leden van de Raad als vertegenwoordigers in ole bouwvereniging „Beter Wonen". Kastgeldlenig.. Vaststelling pensioengrondslagen.
SPORT Voetbal DE LANDENWEDSTRIJD TUSSEN NEDERLAND EN BELGIE
Naar wij vernemen zal de wedstrijd Belgie-Nederland op 14 Maart 1948 worden gespeeld en Nederland-Belgie op 18 April. Waar deze ontmoetingen" zullen plaats hebben is nog niet beslist. DIEPENHEIM SPEELT GELIJK. Diepenheim I is er Zondag niet in geslaagd op Eib. Boys III een overwinning te behalen en moest zich met een gelijk spel tevreden stellen. In de eerste helft was Diepenheim overwegend in de meerderheid doch te kort spel was oorzaak, dat de hechte Boys-verdediging steeds weer kon ingrijpen. Ongeveer 20 minuten na de rust nam D.S.V. de leiding doch slechts enkele ogenblikken daarna kon de midvoor van de Boys de gelijkmaker maken. Na de rust wist D.S.V. vrij spoedig de stand op 2—1 te brengen, welke voorsprong 15 minuten voor het ^ einde door een doelpunt van de Eib. midvoor weer te nie* werd gedaan.
PREDIKBEURTEN
WOENSDAG 24 DECEMBER. DIEPENHEIM. Ned Herv Gem: nm 7.30 u Wijdingsdienst. HOLTEN. Ned Herv Gem: nm 7.30 u Kerstzangdienst. Kerkkoor; kinderkoor. Meditatie: Ds Jebbink. DONDERDAG 25 DECEMBER. Eerste Kerstdag. DIEPENHEIM. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds Molenaar (Kerkkoor en coll); nm 5 u Kerstfe Zondagsschool. MARKELO. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds Schellenberg; nm 3.30 u Kerstsamenkomst voor iedereen. Kerstboom, Kerstvertelling, zang van 't kerkkoor met de gemeente. Jong en oud welkom. HOLTEN. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds v Achterberg; nm 5 u Kerstfeestviering Zondagsschool (extra coll Diaconie). DIJKERHOEK. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds Jebbink (Extra coll Diaconie). RIJSSEN. Ned Herv Gem (Grote kerk): vm 9.30 u Ds Mulder; nm 3 u Ds Brasser. Westerkerk: vm 9.30 u Ds Brasser; nm 3 u dhr Dijkman. Elzen: vm 9.30 u dhr Dijkman. Ger Gem: (Walkerk): vm 9.30 en nm 2.30 u Ds Hqnkoop. Ger Gem: (Eskerk): vm 9.30 en nm 2.30 u preeklezen. Oud Ger Gem: vm 9.30 en nm 3 u Ds J van Wier. Ger Kerk (Boomkamp): vm 9.30 en nm 3 u Ds H Brinkman. ENTER, Ned Herv Gem: vm 9.30 u Ds Staai; nm 2.30 u Ds Glashouwer v Nijverdal. Gpref Kerk: vm 8 en nm 2.30 u Ds Bouwman v Nijverdal. Geref Gem: vm 9.30 en nm 2.30 u Leesdienst. HELLENDOORN. Ned Herv Gem: vm 9 en nm 10.30 u Ds v Herwaarden; nm 7 u Ds Hielkema (Jeugddienst). Sanatorium: vm 10.30 u Ds Hielkema. Geref Kerk: vm 9.30 u Ds den Brave; nm 3 u Ds Bouwman. NIJVERDAL. Ned Herv Gem: vm 9.30 u Ds Glashouwer; nm 3 u Ds v Santen. „Bethel": vm 9.30 u Ds Poldervaart; nm 6.30 u Ds v d Staay v Enter. Geref Kerk: vm 10 u Ds Bouwman; nm 3 u Ds den Brave. Geref Kerk, onderh art 31 K.O, (geb v Chr Belangen); vm 11 u Ds v d Hoek v Den Ham; nm 5.30 u Ds Verwoerd v Ommen. Vrije Evans; Gem: vm 9.30 u Stud Jansen Klomp v Utrecht; nm 3 u Ds miiller (Kerstdeclamatorium). Leger des Heils: vm 6 u Wijdingsdienst in Geb v Chr Bel; vm 10 u Heiligingsdienst; nm 2.30 u Jeugddemonstratie; nm 7.30 u Opwekkingssamenk o.lv luit.-kol M Huyg v Amsterdam. VRIEZENVEEN. Ned Herv Gem: vm 9.30 u dhr Hack; nm 2.30 u Ds van Oost. Gebouw: vm 9.30 u Ds Six Dijkstra. Aadorp: vm 10 u Ds Six Dijksra. De Pollen: nm dhr Hack. Ned Herv Evangelisatie: vm 9.30 en nm 2.30 u dhr Brink. Geref Kerk: vm 9.30 en nm 2.30 u Ds Hekman. VRIJDAG 26 DECEMBER. Tweede Kerstdag. DIEPENHEIM. Ned Herv Gem: geen dienst. MARKELO. Ned Herv Gem: vm 10 u dhr Nijkamp; nm 3.30 u Kerstfeest der Zondagsschool. HOLTEN. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds Jebbink (extra coll Diaconie). RIJSSEN. Ned Herv Gem (Grote Kerk): vm 9.30 u dhr Dijkman. Westerkerk: vm 9.30 u Ds Mulder. Ger Gem (Walkerk): vm 9.30 u Ds Honkoop. Ger Gem (Eskerk): vm 9.30 u preeklezen en nm 2 u Ds Honkoop. Oud Ger Gem: vm 9.30 u Ds van Wier. Ger Kerk (Boomkamp): vm 9.30 u Ds R A Hoogkamp van Holten. ENTER. Ned Herv Gem: vm 9.30 u Ds v d Staay; nm 2 u Kerstfeest voor de kinderen. Geref Kerk: vm 9.30 u Ds Ploeger v Goor; nm 2 u Kerstfeest voor de kinderen. Geref Gem: vm 9.30 u Leesdienst; nm 2 u Kerstfeest voor de ainderen. HELLENDOORN. Ned Herv Gem: vm 10 u Ds Onstein v Lemele; nm 4 u Kerstfeest met de kinderen der Zondagsschool (dorp). Geref Kerk: vm 9.30 u Ds den Brave. NIJVERDAL. Ned Herv Gem: nm 8 u Kerkdienst voor iedereen. Liturgie Ds Glashouwer, sprekers Ds Poldervaart en Ds v Santen. Geref Kerk: vm 9.30 u Ds Bouwman. Leger des Heils: nm 7.30 u Slotsamenk met lichtbeelden. VRIEZENVEEN. Ned Herv Gem: vm 9.30 u Ds van Oost. Ned Herv Evangelisatie: vm 9.30 u dhr Brink. Geref Kerk: vm 9.30 u Ds Hekman.
TWENTS NIEUWS NIJVERDAL
Fabriekscommissie legt de taak neer. Iri een Maandag gehouden vergadering van de besturen der drie samenwerkende vakorganisaties in de textielindustrie, is door de fabriekscommissie der Spinnerijen besloten haar taak neer te leggen. De oorzaak hiervan is, dat de directie der K.S.W. de destijds met de fabriekscommissie overeengekomen regeling aangaande het ploegenstelsel, waarbij werd vastgesteld, dat door iedere ploeg 41 uur per weeit gewerkt zou worden, zodanig wil wijzigen, dat dit 44 uur per week zal worden. Tegen de aandrang om in deze kwestie een voor de directie gunstig advies uit te brengen, heeft de fabriekscommissie zich verzet, met het gevolg, dat zij is afgetreden, omdat zij van mening is de verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders niet langer te kunnen handhaven. De fabriekscommissies der andere fabrieken, zoals weverij en blekerij, hebben voorlopig een afwachtende houding aarwenomen. f CURSUS-AVOND ALö. HÏD. METAALBEWERKERS. De afdeling Nijverdal der A.N.M.B. hield een cursusavond in hotel Hofstee, welks zaal geheel bezet was. De voorzitter, de heer H. J. Schuurman, sprak een woord van welkom. De heer A. G. de Vries uit Hengelo sprak vervolgens over: „De Bond, wat hij was, is en wil". Na zijn leerzame rede werden verschillende viagen gesteld. In de pauze werden enkele traktaties aangeboden. Een jeugdgroep zorgde deze avond ook voor enkele afwisseling met „Een lied, een lach. een beetje vrolijkheid". Door zang, muziek en het opvoeren van enkele schetsjes werden de aanwezigen enige tijd aangenaam beziggehouden. Vooral de liedjes van Toon Hermans, gezongen door W. v. d. Maat oogstten een groot succes. Er gaven zich 15 jeugd-leden op voor het „Flevo-kamp" te Huizen op 15, 16 en 17 Mei van het volgend jaar. Een 6-tal jeugdleden vertoeven momenteel in militaire dienst, waarvan 1 in Indië. Er wordt geregeld contact met hen onderhouden Aan het einde van de goed geslaagde avond dankte de voorzitter allen, die hadden medegewerkt en speciaal den spreker.
KERSTCONCERT VAN „SOU DEO GLORIA" Maanda/avond gaf de Chr. Oratoriumvereniging „Soli Deo Gloria" te Nijverdal, onder directie van den heer Carel Jacobs uit Enschede, voor een geheel gevulde Vrije Ev. Kerk een Kerstconcert. Er werd o.a. opgevoerd de Kerstcantate „Engelenzang" van de Bree. Dit werk werd uitgevoerd door solisten en koor met orgelbegeleiding van den heer J. Plomp. Een aardige Cantate met een mooie inhoud, welke door „Soli" voortreffelijk werd uitgevoerd. De stemming van het solisten-kwartet, was niet ge. heel zuiver. De solopartijen werden deze avond uitgevoerd door leden van het koor, t.w. de dames A. Mondeel, sopraan, A. Schotman—Kamp, alt en de heren H. Slettenhaar, tenor en H. Wieldraaijer, bas. Deze dames en heren zongeri in de cantate elk afzonder enige solo's, terwijl zij ook het kwartet vormden. De cantante werd verder omlijst door onderscheidene bekende en onbekende Kerstliederen. De zang van „Soli" stond ook deze avond weer op het goede peil, dat we van het koor gewend zijn. Het Nijverdals dubbel Mannenkwartet „Nil Volentibus Arduum" verleende deze avond medewerking, en zong onder leiding van den heer Carel Jacobs een 5-tal Kerstnummers. In het bijzonder willen we noemen de mooie Kerstcantate van Jos. de Klerk. Ook „Minuit Cretien" van Adam viel bijzonder in de smaak. Mevr. Schotman—Kamp zong hierin op voortreffelijke wi.ize een alt-solo. Het gehele concert stond op zeer goed peil en •ille aanwezigen hebben dan ook zeer genoten. De heer M. F. Dekkers, hulpprediker der Vrije Ev. Gemeente, opende en sloot de avond. MEDISCHE DIENST. Huisartsendienst gedurende de Kerstdagen: H. Smit, arts, Grotestraat 51, tel. HELLENDOORN Benoemd. — De heer I. Tammeling. vroeger hulpprediker der Ned. Herv. Gemeente te Hellendoorn, thans voorganger der Baptiste gemeente te Noordbergum (Fr.), heeft een benoeming als zodanig te Drachten aangenomen. NAAR DE 18000. Blijkens het provinciale blad van 1947 is door het Centraal Bureau voor de statistiek thans officiëel het bevolkingscijfer voor de gemeenten in Overijssel vastgesteld. Dit bedroeg voor de gemeente Hellendoorn op 31 Dec. 1946: 17552. WIERDEN BRONZEN KRUIS TOEGEKEND. Aan den oud-militair W. B. Winkels te Wierden werd bij Koninklijk Besluit het Bronzen Kruis toegekend op grond van dappere daden gedurende de oorlogsdagen van Mei 1940. Winkels, die als motorordonnans diende bij de cavalerie, heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden' bij de verdediging van het viaduct te Rhenen. Aan Winkels werd tevens het Oorlogsherinneringskruis met de Gesp toegekend.
Raadsvergadering. De Raad dezer gemeente komt in openbare vergadering bijeen op Maandag, 29 December a.s. des namiddags om vier uur. GESLAAGD. Onze vroegere plaatsgenote, mej. G. J Poolman, thans leerling-verpleegster aan het ziekenhuis te Enschede, slaagde voor het verpleegstersdiploma A. VRIEZENVEEN BEVESTIGNG EN INTREDE DS. H. L. BOONSTRA. Ds. H. L. Boonstra. die tot nu toe als hulpprediker aan de N.H. Gemeente Westerhaar was verbonden, zal Zondagvoormiddag als predikant worden.bevestigd door Ds. E. Saraber uit Zandvoort. In de namiddagsdienst hoopt ds. Boonstra zijn intrede te doen. JAARVERGADERING IJSCLUB „EENDRACHT." Maandagavond hield de IJsclub „Eendracht" van het Oosteinde haar jaarvergadering in café Jonker, onder voorzitterschap van den heer J. Wiltvank. Uit de jaarverslagen van secretaris en penningmeester bleek, dat de vereniging nog steeds groeiende is en dat het afgelopen jaar sloot met een batig saldo van f 1459.23. De bestuursverkiezing had tot resultaat, dat de heren A. Hams ,J. Holland en B. Letteboer als zodanig werden herkozen. In de plaats van de heer J. Webbink, die zich niet herkiesbaar stelde werd gekozen de heer Johs. Abbink, Als leden van de controle-commissie werden gekozen de heren H. Holland, J.' Dekker en B. Kerkdijk. De heer Hams, gaf een uiteenzetting van de nieuwe wedstrijdregeling, welke dit jaar reeds zal gelden. Nadat het a.s. seizoen nog was besproken dankte de voorzitter hen die het afgelopen jaar zoveel voor de baan hadden gedaan, speciaal de heer Hams. JAARVERGADERING IJSCLUB „VOORUIT". Maandagavond hield de IJsclub „Vooruit" van het Westednde haar jaarvergadering in Hotel Zandwijk, onder voorzitterschap van den heer H. Bakker. De jaarverslagen van den secretaris den heer J. Jonker en den
penningmeester, den heer D. Boswinkel werden onveranderd goedgekeurd. De kas sloot met een flink batig saldo. De bestuursverkiezing had tot resultaat, dat de heren H. Bakker, D. Boswinkel, G. Dubbink en J. Jansen werden herkozen terwijl voor uitbreiding van het bestuur werden gekozen de heren G. Wichers en J. Smelt. De plannen voor het a.s. seizoen werden aan het bestuur overgelaten. De Raad komt bijeen. De burgemeester heeft de Raad-dezer gemeente ter openbare vergadering bijeengeroepen op Maandag 29 December a.s. des avonds 19 uur ten Gemeentehuize. Op de agenda komen de volgende punten voor: Ingekomen stukken; behandeling Gemeentebegroting en begrotingen diverse bedrijven voor 1948; bespreking conversie geldleningen; voorlopige vaststelling gemeenterekening 1945; aankoop van een vrachtauto voor de Dienst Openbare Werken; behandeling van 2 verzoeken ingevolge artikel 13 der L.O. Wet 1920; verzoek van de afd. Vriezenveensewijk der Ver. tot Bevordering der Bijenteelt om enkele wegen aldaar met hondnggevende laanbomen te beplanten.
BURGERLIJKE STAND.
BURGERLIJKE STAND. RIJSSEN. Geboren: Gradus zv H. Wessels en J. G. Harbers. Geertruida Maria, dv A. J. Kreifkes en M. Nijzink. Henrica Berendina Ermelinda dv J. A. Banis en J. W. Lamertink. Willem zv . Seppenwoolde en A. Swiers. Jan zv H. J. Agteresch en J. Wolterink. Gehuwd: H. J. Breukink 23 j. (Bussem) en A. ter Harmsel 24 j. G. de Weerd 30 j. Enter gem. Wierden en B. Seppenwoolde 26 j. WIERDEN. Geboren: Jan: zv A. Koenderink en J. Pluimers. Aleida Johanna, dv J. H. Ezendam en G. Achteresch. Margaretha Elisabeth Maria, dv H. M. Jannink en S. Milotworskaj. Geert, zv M. Keuken en H. Bruima. Berend Jan, zv B. J. Broeze en F. van der Kolk. Gerrit Dinand, zv J. H. ter Haar en H. Altena. Jozefina Johanna Maria dv G. J. ten Berge en H. Schrooten. Jp.n Albert Johan, zv J. Scholten en J Sl.ighuis. Erna Henriëtte, dv C. v. d. Gr: ft en . A. Schipper Jan. dv A. Oostlander en G. Zwoferink. Petrus Antonius Jozef, zv J. Wijnen en G. A. van Vliet. Hendrik Jan, zv J. Knol en G. Aanstoot. Gehuwd: G. J. Olthuis 53 j en E. Schipper 41 j F. H. Brunsman 23 j. en M. E. Lüdorf 30 j. B. W. Winkels 29 j. en M Huiskes 31 j. J. Bekke, 31 j. .en J. B. Mulder 34 j.
VOOR 1948
INGEZONDEN MEDEDELING. VOOR 1948 LOONSTATEN- EN BOEKEN MUUR- EN OMLEGKALENDERS KANTOOR- EN ZAKAGENDA'S „DE ZEVENMIJLS" Van Lochemstraat 19. Enschede.