Evenals vorige Jaren maakten leden van de meisjesvereniging alhier mandjes met inhoud gereed om namens de Kerk een Kerstgroet te brengen aan da zieken in deze gemeente.
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- 30-12-1947
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant
- Datum
- 30-12-1947
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Van der Loeff
- Plaats van uitgave
- Enschede
- PPN
- 398831971
- Verschijningsperiode
- 1946-1947
- Periode gedigitaliseerd
- 14 september 1946-31 december 1947
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief Enschede
- Nummer
- 289
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
MARKELO KERSTGROETEN AAN ZIEKEN.
VRIEZENVEEN Het hoge water.
Het hoge water is in de buurtschappen Vriezenveensewijk, De Pollen en de Wei temanslanden overal heden aanmerkelijk gezakt. Indien- er geen regen meer bijkomt, kan het gevaar momenteel Wel alf gqweken worden beschouwd. De gevluchte bewoners van enkele boerderijen in De Pollen zullen morgen hun woningen ook wel weer kunnen betrekken. Bij verschillende landbouwers zullen de aardappelkuilen wel van het water geleden hebben, hetgeen vooral met tiet oog op het vele opgeslagen pootgoed nadelig is.
BEVESTIGING EN INTREDE DS. H. L. BOONSTRA.
In de Zondagvoormiddag gehouden godsdienstoefening der Ned. Herv. Kerk Westerhaar alhier heeft Ds. Saraber uit Zandvoort, Ds. H. L. Boonstra als predikant der N.H. Gemeente van Westerhaar bevestigd. Ds. Saraber had als tekst'voor deze bevestigingspredikatie gekozen Lucas 2 de verzen 29 tot 31, „Nu- laat Gij, Heer, Uw dienstknecht gaan in vrede, naar Uw Woord, want .mijne ogen hebben Uwe zaligheid gezien, die* Gij bereid hebt voor het aangezicht van alle volkeren". Ds. Saraber kwam in zijn preek tot de conclusie, dat deze tekst voor verschillende gelegenheden toepasselijk was. zo ook bij de bevestiging van een nieuwe herder en leraar. Tot ds. Boonstra zeide spr. dat God hem geroepen had om in Westerhaar het Evangelie te verkondigen en de ?e meente te richten en te leiden. In de namiddagdienst deed ds. Boonstra zijn intrede. Was de kerk 's morgens geheel gevuld geweest, nu fras zij zo mogelijk nog voller. Onder hen die van hun belangstelling blijk gaven zagen wij Burgemeester Ridder Huyssen van Kattendijke met de beide wethouders en den secretaris en enkele raadsleden Ds. van Oost en enkele Kerkeraadsleden van Vriezenveen, Ds. Janzen van Tubbergen, Ds. Hylkema van Hardenberg. Ds. Boonstra had als tekst voor zijn intr^de-predikatie gekozen 1 Thinjotheus 1 vers 15: „Dit is een getrouw woord en alle aanneming waardig, dat Christus Jezus in de' wereld ïekomen is om zondaren zalig te maken, van welke ik de voornaamste ben". Na de predikatie sprak Ds. Boonstra een woord van dank aan alle kerkelijke colleges aan Ds. Saraber voor de bevestiging. Ds. Oost voor het consulentschap, de heer Hack, die in feit pionierswerk te Westerhaar heeft verricht Ds. Janzen van Tubbergen bood namens de Ring Almelo en het Provinciaal Kerkbestuur de beste wensen' aan en hoopte op een prettige samenwerking. Ouderling J. Bonema sprak namens alle kerkelijke colleges. Ds. Hylkema van Hardenberg namens de Predikantenkring. Burgemeester Ridder Huyssen van Kattendijke «namens de burgerlijke gemeente Vriezenveen. Ds. van Oost als consulent en afgevaardigde». van de kerk te Vroomshoop. Hierna ging Ds. Boonstra voor in dankgebed. Voor hij zijn eerste zegen uitsprak over de gemeente, werd hem op verzoek van Ds. van Oost nog toegezongen Psalm 134. het vierde vers.
Nieuws uit Oost-Gelderland HAAKSBERGEN TONEELUITVOERING N.A.O.
Het amateurtoneelgezelschap N.A.O. (Na arbeid ontspanning) Voerde^ Zondagavond voor leden der K.A.B. en K.A.J. twee toneelstukken op. Voor de pauze het toneelspel in drie bedrijven van Jos Smits en Jac. Braun „Als de poorten opengaan" en na de pauze het Dlijspel in twee bedreven van Henri Lemar „Papa strijkt de vlag". Beide stukken oogstten een groot succes. A.s. Zondag vindt een heropvoering plaats. In de pauze werd een collecte gehouden voor onze jongens in Indië, welke ƒ 40,— opbracht OUDERAVOND K.A.J. In het St. Jozef gebouw vond Zaterdagavond een ouderavond plaats van de K.A.J., welke zeer goed bezocht was. Pastoor Wiegerink én kapelaan Dijkman voerden hier het woord en wezen op het belangrijke werk, dat door de K.A.J. verricht werd. Het overige deel van de oved werd gevuld met toneel, zang en declapatie. EIBERGEN LID VOOGDIJRAAD. Bij Koninklijk besluit van 19 December is benoemd tot lid van de Voogdijraad te Zutphen de heer L. H. H. R. van Wensen, burgemeester van Eibergen, ztilks ter vervanging van den heer J. J. A. van de Riet (eervol ontslagen). OPBRENGST VERLOTING. De netto opbrengst van de tijdens de toneeluitvoering van de muziekvereniging „Euphonia" gehouden verloting ten bate van afdeling Eibergen. van de Band Nederland-hidië bedroeg ƒ 125.30. „DE SOLO IN I)E KERSTNACHT". Nadat er 's middags reeds een goed geslaagde kindervoorstelling was gegeven werd Maandagavond door leerlingen en fraters van de Leo-stiehting uit Borculo jn zaal Kroneman, die geheel bezet was, -een 'opvoering gegeven Van een middeFefeuws Kerstspel uit het kinderleven door Ed. v. d. Velde-getiteld: „De solo in de Kerstnacht". Dit stuk, waarin de strijd wordt weergegeven tussen het goede en het kwade in een jongensleven; waarbij het Kerstkindje tenslbtte het goede doet zegevieren, werd met overtuiging en volle overgave vertolkt en kwam, mede doordat toneelaankleding en costuums de juiste sfeer aan gaven prachtig tot zijn recht. Wel was het gesprokene van de jongens, mepst knapen tussen 10 en 13 jaar, dikwijls moeilijk te volgen, doordat zij er te weinig rekening mee hielden, dat hun woorden in de zaal verstaanbaar moesten zijn en zij bijgevolg meermalen te vlug en niet luid genoeg spraken. Zeer goed was vaak hun zang, hetgeen ook gezegd kan worden van het knapenkoortje, dat in de pauzes tussen de bedrijven optrad. De heer P. Wilms was ongetwijfeld aller tolk toen hij na afloop het gezelschap hartelijk atnkte voor het gebodene. WINTERSWIJK Biljartkampioenschap. — De wedstrijden om het persoonlijk biljartkampioenschap (libre) van Winterswijk vangen op Vrijdagavond 2 Januari a.s. aan met de v.olgende partijen (en wordt gespeéld iri partijen van 100 car.) Willemsen— Lansaat; van* Rooien—Breulters; Langenhorst—Swienink; Goossens—Hulshof Schwarz-Konings; Lansaat-van Rooijen Willemsen—Konings; Breukers—Goossens; Swienink—Schwarz; Hulshof— Langenhorst.,
DELDEN Een half dozijn wilde zwijnen tegelijk. Na zich geruime tijd verscholen te hebben, trókken zes wilde zwijnen gisteren door een aan'-l volkstuinen langs de Noorderhagen. In de Ossen - weide liepen de beesten rustig rond Het wps een oud varken met vijf flin' en. Uit den aard der zaak trok: V beesten veel belangstelling. .vuarvan zij echter niet gediend waren. Ze trokken zich in de Twio kelse bossen terug. OVERDINKEL GCSLAAGD. De heer P. Klinkert, alhier, slaagde te Haarlem voor het dipjoma spreekonderwijs van de vereniging voor Logopaedié en Phenistrie. ENTER Geslaagd. — De heer J. Koenderink te Enter slaagde te Utrecht aan de slagersvakschool voor het diploma vakbekwaamheid en handelskennis.
INGEZONDEN MEDEDELING.
INGEZONDEN MEDEDELING. Pacto - Poctoi'Póctöiir..
AGENDA. ENSCHEDE.
DINSDAG 30 DECEMBER. Bioscoop Alhambra: 3, 6.45 en 9.15 uur Gevangenen van het verleden. Cinema Palace: 3, 6.45 en 9 uur: Hawaii roept. , Bioscoop Irene: 3, 7 en 9.15 Uur: Gentleman Jim.
BURGERLIJKE STAND.
BURGERLIJKE STAND. HELLENDOORN. Geboren: Willemina Maria, dv H. S. Dijkstra en J. W. B. M. Reimink, Hellendoorn. Frederik Jan, zv L. Rutgers en J. Broekmate, Elen en Rhaan. Frederika Cornelia dv H. Ekkelkamp en J. Plas, Nijverdal. Gérhardus Johannes Antonius zv H J. A. Groote Stroek en G. J. Besten, Haarle. Evecdina Johanna dv Da. W. Hulsman en E. J. v. d. Kolk, Nijverdal. Antonius Wilhelmus Maria zv B. J. Lucassen en G. A. Marsch, Nijverdal. Roelofje dv A. Roelofs en J. de Graaf, Daarlerveen. Ondertrouwd: W. H. Kloosterman 30 j. Haarle en J. M. van 't Erve 29 j. Haarle J. Scholten 29 j., Doornspijk en W. Ligtenbérg 24 j. Nijverdal. Gehuwd: T. Aanstoot 26 j. Holten en G. Dubbeliilg 27 j. Nijverdal. A. J. Seinen 24 j. en H. J. Kamp 22 j. beiden te Nijverdal. R. Wills 27 j. te Cobalt (Canada) en H. Zbnnebeld 23 j. Nijverdal. Overleden: A. A, Vrugginli wed. v-, W. Frederiks, 68 jr. Hulzen! M. A. Leijerweerd wed. v. G. A. Lemmers 82 j., Hellendoorn. G. J. Bosch 2 dg. zv G. Bosch en _E. J. Sasbrink, Hellenydoorn. G. Hartgers, wed. v. A. W. Slettenhaar 64 j. Hulen. M. SCtegeman, 56 j., Marle.
Voor 1 cent
INGEZONDEN MEDEDELING Voor 1 een' Kuiv je tegenwoordig niet vee! <~ijgen. Ja toeti wel! Voor 1 c ( t cunt ü duizend lezers van di olad Iets te koop 'aanbieden i. 3 ts vragen. ELKE DAG WEEh Want 'n TREKKER kost mini.num f 1.2b en daarmee bereik i (J met glans 125.000 lezers in Eenduizenden gezinnen Wilt L 1 iets kwijt? Hebt U iets nodig? Doe dan 't beste wat gedaan kan worden, plaats 'n TREKKER!
ORGANON
INGEZONDEN MEDEDELING. mwm Vitamine* Vijf vitamine*. ABBpp-CD In | dragee DAVITAM ÖS .5" Ter aanvulling van Uw voeding en (er verhoging van de weerstand, vooraf in de winter- en voorjaarsmaanden Q
ECON. RECHTER ALMELO. Tabaksgrossiers waren ruim 3000 rantsoenen achter.
Drie tabaksgrossiers, D. J. S. W. p te Hengelo, J. B. D. en G. G. B., beiden te Enschede, stonden gisteren voor den Econ. Rechter te Almelo terecht omdat zij 4780 rantsoenen tabak afgeleverd zouden hebben zonder bonnei\.. daarvoor in ontvangst te nemen en voorts omdat hun grossiersadministratie niet voldoende zou zijn bijgehouden. Bovendien kregen zij — omdat ze niet de nodige zorg aan de aflevering van tabak besteedden -» een achterstand van 3480 rantsoenen Verd. deden een verhaal waarin ze de moeilijkheden schetsten waarin ze destijds verkeerden. De achterstand van rantsoenen is volgens hen ontstaan door zoekraken. Voor hét houden van een juiste administratie zeiden ze geen tijd te kunnen xinden. Zij drijven tezamen een firma en zijn daarin zeer druk. maar kunnen toch nog moeilijk rondkomen De officier: Dan moet er éép maar ander werk gaan. zoeken. De eis luidde een boete van f200 voor ieder. Het vonnis werd f 125 of 25 dagen
De Raad van Holten vergaderde Stichting van een woning- en grondbedrijf
Een terugblik op 1947 door den burgemeester. Gisteravond kwam de raad dezer gemeente onder voorzitterschap van den burgemeester Mr. W. H. Enklaar in openbare vérgadgring bijeen. In verband met ingekomen stukken werd besloten tot aankoop van verschillende percelen grond. Door ziekte van een der ambtenaren ter secretarie was het college van Burgemeester en Wethouders niet tijdig kl&ar gekomen met een voorstel betreffende de jaarweddë-regeling van het gemeente-personeel. De voorzitter deelde in verband hiermede mede dat het college van B. en W. de urgentie van een regeling terdege inziet, pn dat deze aangelegenheid dan ook in een eerstvolgende, in het nieuwe jaar. te houden vergadering, zal worden behandeld. In het door Burgemeester en Wethouders ingediende ontwerp legesverordening worden voor afgegeven kampeervergunningen in de gemeente lpffpc: vereist. De heer Jansen (art.) vond het onjuist dat Kampeerders voortaan leges zullen moeten betalen. Op een vraag van den heer Rietberg (c.h.) antwoordde .de voorzitter dat niet iedere kampeerder individueel moest betalen maar dao leges zou worden geheven van'gezelschappen De heer Landeweerd (a.r.) vroeg wat onder kamperen wordt verstaan. Er zijn ook kampeerders die in kleine gebouwtjes als schuurtjes en kippenhokken kamperen. De Voorzitter antwoordde dat alleen betaling was verschuldigd voor kamperen in tenten, dus in de open lilcht. Voorts vond de heer Landeweerd het bedrag der leges voor' het lan§^r openhouden van café's te laag. Indien het doel hiervan is het bevorderen van een tijdige sluiting, waardoor dé nachtrust zou worden bevorderd, dan is hij er voor iere nog meer te verhogen. De Voorzitter antwoordde hem dat dit de bedoeling niet is van de te heffen leges. Wanneer misbruik is te vrezen van te laat sluiten van café's, ligt het in zijn macht dit te beperken, door de café's tijdig te laten sluiten. Wanneer wij een te hoog bedrag zouden heffen voor verlenging van 'het sluitingsuur, dan zouden wy vooral bruiloften duperen. De heer Aaftink vond f 0,50 per half uur inzage van het kadaster, en aat nog zonder hulp» tamelijk hoog. Tenslotte werd de legesverordening zonder hoofdelijke stemming aangenomen. Voorts werd z.h.s. aangenomen een verordening. Woonruimtewet,, nadat naar aanleiding van een opmerking van den heer Soer (Arb.) het ontwerp een geringe wijziging had ondergaan.
Ook het volgende punt der agenda ..Instelling van een woning- en grondbedrijf" gaf geen aanleiding tot een uitvoerige discussie. STICHTING WONING- EN GRONDBEDRIJF. Wegens het toenemen van het Woningbezit der gemeente achtten burgemeester en wethouders het gewenst) een woning- en grondbedrijf te stichtot in de geest van 't bestaande electriciteitsbedrijf en slachtbedrijf, en een administrateur daarvoor aan te stellen. Momenteel is er geen goed overzicht van alle gronden in eigendom van de gemeente. Alle gronden en huizen in eigendom bij de gemeente komen in het 1 ' drijf. Indien deze verordening door Gedeputeerd^ Staten wordt goedgekeurd zullen B. en W. bij de raad een voorstel indienen tot aanstelling van, den gemeente-ontvanger als administrateur tegen een vergoeding van f 200 per laar. Zonder hoofdelijke stemming werd ook dit voorstel aangenomen, evenals de uitvoerige instructie voor dezen functionaris. In verband met aangebrachte verbeteringen en plaats gehad hebbende verbouwing werd besloten, behoudens goedvinden van het prijzenbureau voor onrberende zaken de huur van de woning bewoond door J. Paalman met. ingang van 1 Januari a.s. te verhogen en te brengen van f 1,75 per week -op f 2,50 per week. De keet bewoond door het gezin Avesaat zal door de gemeente worden aangekocht terwijl de gemeente tevens de kosten van de aangebrachte verbeteringen voor haar rekening zal nemen. De totaal-kosten zullen vermoedelijk f 1000 bedragen. De familie Avesaat zal dan een redelijke huur heoben te betalen. Het voorstej van B. en W. tot delegatie van bevoegdheid tot het verhurei*van woningen en gronden aan dat college, kon de toestemming van de raad niet verkrijgen. Met het oog op een snelle afdoening achtten B. en W. dit wenselijk, maar de raad was hiervan niet te overtuigen. De heer Jansen (arb.) zou ter ondervanging van ,het bezwaar van tijdsverspilling bij voorkomende gelegenheden een lijst willen laten circuleren onder de raadsleden. Spreker noemde dit een redelijke tussenweg. Wethouder Teeselink (C.H.) voelde voor een tussenweg niets. De raad besluit tot delegatie of zij besluit het nret te doen. De heer Rietberg (C.H.) vroeg of gelden of alleen voor dringende gevallen. De voorzitter antwoordde dat door
de delegatie voor alle gevallen zou deze delegatie de raad afstand doet van haar bevoegdheid en deze overdraagt aan het college van B. en W. Het voorstel van B. en W. in stemming gebracht, werd verworpen met 8 tegen 3 stemmen. Voor stemden de leden wethouder Veneklaas Slots, Landeweerd en Meijerman. De leden van de adviescommissie Woonruimtewet, slachthuiscommissie,commissie G.E.B. en wegencommissie werden herbenoemd. De adviescommissie Woonruimtêwet bestaat thans uit de raadsleden Wahsink, Jansen en Soer en de nietraadsleden B. J. Wissink en M. Bouwhuis. Het presentiegeld voor al deze commissies werd met ingang van 1 Jan. a.s. vastgesteld op f 1.50. De aftredende leden van de commissie tot wering van schoolverzuim A. J. Goldstein en H. J. A. Koldewèij werden herbenoemd. De heren Jansen en Wansink zullen de raad vertegenwoordigen in de bouwvereniging „Beter Wonen". Vervolgens werd besloten voor 1948 bij de Ccföp. Boerenleenbank te Holten een kasgeldleninsf aan te gaan tegen een rente van 1'/ %. ' Bij de rondvraag vestigde de heer Soer de aandacht op de t.b.c. bestrijding onder de' schooljeugd. Spreker meende dat hiervan niet veel kwam. De Voorzitter antwoordde dat de schoolartsendienst» in werking is. De heer Soer had gehoord dat alle schoolkinderen in Mark^io kosteloos waren onderzocht door een vereniging tot bestrijding van t.b.c. Het zou nuttig zijn indien dit ook in Holten zou kunnen geschieden. In verband met het aanstaande vertrek van de politie vroeg de heer Soer of deze wel huur had betaald ,voor de localiteit in het gemeentehuis. De schoonmaakster van het gemeentehuis kreeg voor het schoonmaken van deze localiteit een bepaald bedrag dat 'tezamen met het bedrag dat zy~ van de gemeente kreeg een behoorlijke beloning Vormde. Spreker vroeg hiervoor de aandacht van B. en W. De- heer Jansen klaagde over de weg op de Elta. Deze verkeert in een onhoudbare toestand en behoeft noodzakelijk verbetering De heer Landuwer klaagde er over dat dé weg bij Berends voi puin en vuil lag. Voorts klaagde hij over de slechte staat van de Beusbergerweg. De heer Meilerman vond deze weg op bepaalde plaatsen veel te smal Voorts vestigde deze spreker de aandacht er op dat cadavers -oms geruime tijd hieven liggen voor zij oor de N.T.F. worden opgehaald ' De Voorzitter zegde to° een j n ander te onderzoeken. DE BURGEMEESTER OVER HET AFGELOPEN JAAR. Vervolgens sprak hli tot de raad en de beide wethouders ir verband met het feit dat dit de laatste vergadering was in het jaar 1947 harteliikp woorden van dank. Hét jaar 1947, aldus de Voorzitter.
spoedt ten einde en wij staan op de drempel van een nieuw jaar. Dit geeft wel aanleiding om even stil te staan en terug te zien. Wij kunnen dit doen met tevredenheid, want het is de gemeente Holten in het afgelopen jaar wel gegaan. Het financiele beeld herstelt zich langzaam maar zeker van de harde slagen door de oorlog toegebracht: Met grote dankbaarheid wil lk gedenken, aldus de burgemeester, de prettige wijze waarop het college van B. en W. met de raad heeft mogen samenwerken en de prettige geest die er steeds heerste. Ook namens B. en W. dank ik hiervoor. In het bijzonder betuig ik ook mijn dank aan den secretaris en de beide wathouders die voor mij steeds een grote steun zijn geweest. Verder dank ik allen die in dienst der gemeente hun volle pérsoon hebben ingezet en hun beste werkkracht hebben gegeven. Tot de gemeentesecretarie, de bedrijven en óp semeente-ontvanger gaat onze dank uit. Wanaeer ik zelf terug ~iè ben ik ook persoonrijk veel dank aan U verschuldigd. Het vorige jaar werd ik vast aan deze gemeente verbonden, dit jaar hebben U en ik* een burgemeesterse gekregen. Ik dank -de raad en de ingezetenen voor' het welkom thuis. Voorts gaan onze gedachten in de eerste plaats naar de Holter 'ongens die ons vaderland dienen in Ne8. Indie. Wij hopen dat zij daar hun vaderlandse plichten zullen vervullen en in gezondheid hier mogen terugkeren. * Spreker beëindigde zijn toSpraak met allen, ook de pers, een zalig uiteinde toe te wensen en de hoop uit te spreken dat Gods zegen het nieuwe jaar steeds bij allen mocht zijn. Gewoontegetrouw sprak daarna het oudste raadslid de heer Wansink namens de raad hartelijke woorden van dank tot den burgemeester voor diens correcte en goede leiding in de vergaderingen en voor het terdege voorbereiden van de agendapunten. Wij waren.het in de raad niet altijd eens aldus spreker maar dat heeft Zijn goede zijde ook. Het voor en tegen wordt daardoor terdege afgewogen. Het verschil van mening doet niets af aan de waardering voor elkander. Nadat den voorzitter de heer Wansink * voor zijn welgemeende woorden bedankt had en er op had gewezen dat de raad van Holten misschien wel het oudste raadslid in het gehele land in haar midden had. maar met een jong hart wel te verstaan, werd deze geanimeerde vergadering scsloten.
In vier dagen tijd viel 80 m.m. regen. LANGZAAM ZAKT HET WATER IN DE OVERSTROOMDE GEBIEDEN.
Geheel in overeenstemming met de verwachting heeft de toestand in de overstroomde gebieden in Twente zich nergens in ongunstige zin gewijzigd en de val van het. water is overai duideliüc merkbaar, hoewel het peil slecht? langzaam zakt. Ocfc in de omgeving van Denekamp waai de diik door de druk van het water bezweek, is de situatie niet onbevredigend Van herstel var de breuk die tussen de Kampbrug en de Beuningerbrug op Lossers gebied ligt. kan voorlopig noa geen sprake zijn wegen* de drassigheid van de bodem, maar de dijk zal toch vóór het voorjaar weer gedicht moeten worden opdat de te verwachten voorja&rsregpns geen nieuw" schade en inundaties teweeg zullen bréngen. De oorzaak van de overstromingen ligt volgens de deskundigen van de waterschappen in de ab T normale regenval. De regenmeters tonen aan dat er in vier dagen tijds in Twente niet minder dan 80 m.m. hemelwater is gevallen.
RIJSSEN VEEMARKT.
Op d< Maandag gehouden veemarkt te Rijssen werden aangevoerd 558 stukj grootvee, 349 varkens en biggen. De prijzen waren al? volgt: kalf- en melkkoeier van f350 tot f 625, guste en drachtige pinken van f200 tot f350, graskalveren van f 80 tot f 180, varkens en biggen van f 15 tot f35 per stuk. De handel in grootvee was nogal vlug, in varkens iets trager. De prijzen waren in het algemeen standhoudend.
FABRIEKSBAAS LICHTBEDRIJF BENOEMD.
Tot fabrieksbaas bij het gemeentelij* lichtbedrijf te Rijssen werd thans benoemd de heer W. Tieben, plaatsvervan gend fabrieksbaas bij de gemeente-gas fabriek te Doetinchem. Deze heeft inmiddels zijn benoeming aangenomen.
HENGELO LAFFE MOORD OPGEHELDERD Duitse spoorwegbeambte schoot Hengeloër neer. In Duitsland gegrepen en naar Hengelo overgebracht.
Toen op SI Maart 19^5, drie dagen voor de bevrijding van Hengelo, ■ des middags om één uur de in de Mariaschool aan de Oude Postweg gelegerde Duitse spoorwegbeambten de vlucht moesten nemen voor de naderende geallieerde troepen, echoot één dezer Duitsers den 24jarigen Alphons Gerhard Bos, wonende Koekoekweg 40 do >d op het moment, dat deze' bij zijn buurman Kaaks aan de Koekoekweg 46 boven op het dak de schoorsteen schoonmaakte. Door de daarop volgende spannende dagen van het Duitse bezetting was het niet direct mogelijk de identiteit vast te stellen van den dader van deze moord en hem ter verantwoording te roepen, Na het einde van de oorlog
werd het onderzoek met kracht voortgezet en aan de han#i >van getuigenverklaringen konden een nauwkeurig signalement en belangrijke gegevens van dezen Duitser worden verzameld, om te worden doorgegeven aan het Bureau Oorlogsmisdrijven te Zwolle. Aan de hand van deze gegevens-kon in 1946 door de. Nederlandse Militaire Missie in Duitsland de vermoedelijke dader, genaamd Ernst Johannes Bandisch, thans 48 jaar en wonende te Mühlheim aan de Roer, worden gegrepen. Hij werd gearresteerd en ingesloten in afwachting van zijn uitlevering naar hier. Dezer dagen is B. naar Nederland uitgeleverd en gistermorgen vond alhier de confrontatie plaats van dezen Duitser met verschillende getuigen die hem het noodlottige schot hebben zien lossen. Gebleken is, dat hier de hand is gelegd op den iuisten man. Hoewel hij niet ontkent op dat moment te hebben geschoten, verklaarde hil niet de opzet te hebben gehad om Bds te doden. Gezien de situatie ter plaatse en de houding van dezen Duitser tijdens het plegen van het feit en terstond daarna, zal deze verontschuldiging wel niet worden aangenomen en zal hij zijn gerechte straf niet ontgaan.*
Jaarwisseling op het erve Broekhuis. „Niejoarskook'n" bakken volgens oud recept Wafelijzer uit 1715 verricht nog goede diensten
Het is op veie plaatsen in de Gelderse Achterhoek en Twente een goede gewoonte en tevens een eeuwenoud gebruik, om bij de wisseling des jaars de bezoekende noabers een zelfgebakken „nieioarskook'-n" met een borrel aan te bieden. Op het platteland is het „niejoar ofwinn'n" nog algemeen in zwang en zelfs de meest •afgelegen boerderijen hebben op Nieuwjaarsdag over gebrek aan visite niet te klagen. Vandaar dat er in de laatste dagen van hét-jaar voorbereidingen worden getroffen, om het onthaal zo gul mogelijk te doen zijn. Dan wordt In grote pannen het beslag aangeroerd en worden de koekijzers zonder ophouden ingevet, om even later een heerlijk baksel te leveren. Zo ook op het erve Broekhuis — of Brooks, zoals het in zijn omgéving, nabij Gelselaar. wordt genoemd — waar wij de familie Kolkman aantroffen bij het bakken van nieuwjaarskoeken. De vriendelijke bewoners van het oude erVe waren direct bereid ons een en ander over het bakken te vertellefi.
Het koekijzer is een soort grote tang voorzien van van ronde platte platen, waartussen het beslag komt. véïvolgens wordt dit einde enige ogenblikken in het open vuur gehouden, de kook'n uit het ijzer verwijderd en om een stokje opgerold, om daarna af te koelen. Het ligt voor de hand, dat het beslag van goede kwaliteit is: men gebruikt weitenmeel, boter, eieren en suiker, terwijl vaak wat anijszaad wordt toegevoegd. Wij waanden ons -in 'de gezellige grote keuken van 't Brooks met haar vloer van kiezelstenen, het open vuur en de vele antieke gebruiksvoorwerpen tientallen jaren terug. Bij het genot van een kopje thee met een heerlijke knappende nieuwjaarskoek bekeken we het koekijzer. Het droeg aan de binnenzijde het jaartal 1715 en een op bloemen en bladeren gelijkende versiering. Meer dan twee eeuwen doet het zijn dienst op het erve waarvan men ons nog meer historische bijzonderheden vertelde. i Op 't Brooks worden nog oude papieren zorgvuldig bewaard, o.a. oude leenbrieven op perkament met wassen zegel. Hierbij bevindt zich een acte, opgemaakt in 1675 door een landmeter, waaruit blijkt dat het erve toen omringd was door een gracht, en in die dagen een leen van de heerlijkheid Borculo was. |
Het bakken van „niejoarskook"n" op het erve Broekhuis. Met vaardige hand rolt de hulsvrouw de vers gebakken wafels.
Turnen Nederlandse damesploeg naar Frankrijk.
De volgende negen dames maken de reis mee naar Parijs, waar op 10 Januari 1948 de landenwedstrijc tegen Frankrijk plaats heeft: mej. C. Post (Alkmaar), mej. M. Bernhard (Rotterdam), mevr. A. Stelling—Noe (Wormerveer), mevr. A. Kroll—Koopmans (Leeuwarden), mevr. T. Cornelese— de Wit (Wieringen), mevr. H. Krul— v. d. Kolk van Gog (Den Haag), mevr. B. Koopmans-Hoekstra (Leeuwarden), mevr. T. Loskamp—Paezens (A'dam) en mevr. G. J. Heil—Bonnet (Varsseveld). Na aankomst te Parijs wordt de uit acht turnsters bestaande keurploeg voor de.landenwedstrijd samengesteld Op verzoek van de Franse Turnbond geven de Nederlarfdse dames op 11 Januari nog een demonstratie (ringen, Vrug. evenwichtsbalk. vrije oefeningen) in Straatsburg, waarna via Parijs de terugreis wordt aanvaard.'
Bokten De Roode's kans op Europ. titel.
Naar wij vernemen zijn onderhandelingen gaande voor een wedstrijd hetzij in D3n Haag, hetzij in Parijs, om het Europese kampioenschap weltergewicht tussen de fransman Robert Villemain, titelhouder, en onze Nederlandse kampioen Giel dé Roode. Beide boksers zijn momenteel zeer gevraagd, op grond van hun prestaties in de afgelopen maanden, en zowel aan de Nederlandse als aan de Franse '.:ant voelt men veel voor een dergelijke ontmoeting die grote belangstelling zou wekken. Evenwel kunnen geen beslissingen worden genomen alvorens de manager-trainer van Giel de Roode, de heer van der Kyl. uit Zuid-Afrika is teruggekeerd. Het is mogelijk dax hij reeds afspraken voor wedstrijden in Zuid-Afrika heeft gemaakt, in welk geval de Roode wellicht op korte termijn andermaal daarheen zal afreizen. Wat Villemain betreft, ook hij onderhandelt over diverse -andere matches. Bov ,ndien is hij door de Europese boksfederatie als uitdager van de Amerikaanse wereldkampioen Ray Robinson erkend Mocht het contract voor de match Villemain-De Roode worde" getekend dan zal De Roode waarschijnlijk eerst nocr in epn voor-wfdstrüd uitkomen.
KERKNIEUWS
Ned. Herv. Kerk. Beroepen te Barneveld (2e pred. pl.) R. de Bruin te Veenendaal, te Rotterdam-Hillegersberg (6e pred.pl.) G. Huls te Gouda, te Katwijk a. d. Rijn A. Sonnebeld te Terfieijde (Z.H.) te Wijk aan Zee en Duin C. W. Wagenaar te Beetsterzwaafë. Aangenomen naar Dinxperlo T. G. A. v. Drjk te Wolphaartsdijk, naar Kuinre P. M. v. Waarde, cand. te Driewegen (Z), naar Roodeschool L. Jansen Schoonhoven, Zendingspred. met verlof „te Oégstgeest. Bedankt voor Nieuw en St, Joosland J. Spreij te Helmond, voor Oud-Alblas C. J. v. d. Graaf te Nijkerk voor Strijen (2e pred.pl.) Chr. v. d. Le pHp n te Hien en Dodewaard. Geref. kerken. Beroepen te Emmea P. van Til, legerped. te Amersfoort, te IJlst G. Muntingh, cand. te Amsterdam, te Oudekerk a.d. IJssel C. A. Vreugdehil te Oud-Vossemeer Aangenomen naar Muiden P. C. Jongbloed te Marken, naar Waarder J Boer te Bennekom. Bedankt . voor Oudhshoorn (Alphen a.d. Rijn) F. Vroon te Wilnis. Geref. kerk (art. 31 K.O.) Beroepen te Terneuzen J. ten Hoven te Gees (Dr.) Chr. Geref. kerk. Bedankt voor s'Gravenzande en voor Meerkerk J. C. v. Rav enswaay te Zaamslag.