•Tom Williams, steevast gekleed in zwarte jas, waarboven een hoge puntboord, doet met zijn afgemeten stem en gebaren eerder denken aan een schoolmeester uit Dickens' dagen dan aan de moderne, radicale leider, die hij in werkelijkheid is. HU is de bekwaamste minister van landbouw, die Engeland ooit gekend heeft en de grote kampioen van het Britse platteland dat in het verleden zo is verwaarloosd. Het industrialisme verschaduwde alles. Fabrieken en steden slokten een groot deel van het vruchtbare land op. Tussen 1921 en 1939 trokken meer dan een kwart millioen mensen weg van de akker. Door het grootgrondbezit dat de idylle van de jacht in hoge ere hield, kwam het bovendien, dat enorme terreinen braak bleven liggen. Engeland kon zich dat toen nog veroorloven. omdat het elders te kust en te keur voedsel kon kopen. Meer dan de helft werd dan ook ingevoerd. De rondsluipende duikboten maakten daar een einde aan. De productie van eigen bodem moest worden opgevoerd In de oorlogsjaren werd het boerenbedrijf dan ook in hoge mate gemechaniseerd. Het slaagde er in een derde méér dan in vredestijd af te leveren. Het nieuwe crisisplan beoogt in de komende vier jaar anderhalf maal de vooroorlogse productie te halen. De Engelse regering heeft, door alle partijen gesteund, van meet af aan het landbouwprobleem krachtig aangepakt. De nieuwe landbouwwet geeft alle betrokkenen een redelijke bestaanszekerheid. De boeren kregen gegarandeerde markten, op lange termijn, de arbeiders betere lonen. Dit was reeds een mijlpaal in de wao trieste geschiedenis van Engelands boerenstand. Thans gooit de regering er nog een schepje op. Zij bezweert de landbouwers uit de grond te halen, wat er in zit. De veestapel vooral moet zo hoog mogelijk worden opgevoerd, evenals de eierenproductie.. De grond, met wat er op en er onder is. betekent thans Engelands waardevolste bezit. De landbouwindustrie krijgt evenals het mijnbedrijf volstrekte prioriteit oo het gebied van technische hulpmiddelen en woningbouw. Zo hoopt men een maximum aantal arbeiders aan te trekken of te behouden, want daarmee staat of valt het plan. Vooral van de vrouwen hangt veel af. Verlaten 7 : \ het platteland. dan gaan de mannen mee. Men moet het thans reeds met 26.000 werkers minder stellen dan in 1935, toen de productie nog zoveel kleiner was. Enige tienduizenden stevige zongebruinde meisjes van de Women's Land Army in hun groen-bejge unif ormen met grote slappe hoeden doen hun best, maar het is niet genoeg. Verder werken er meer dan 100.000 Duitse kriigsgevanenen in het boerenland. Velen mogen hier voorn ned blijven, indien ze van het landbouwvak °en permanent beroep willen maken. Men wil thans zoveel mogelijk uitgeweken Polen, mensen uit de D.P.kampen en Europese vrijwilligers onnemen. Engelse boerenarbeiders zijn reeds vrijgesteld van militaire dienst.
Een drastische maatregel is. dat de regering boerderijen kan confiskeren, indien de eigenaren onwillig 1 of nalatig zijn de nodige efficiency in hun bedrijf toe te passen. Zo staan er lieden op de zwarte lijst, die kanariezaad telen in plaats van voedsel. De regering gaat echter alleen in het uiterste geval over tot dwang. Zij wil zich zoveel mogelijk bepalen tot aanmoediging door faciliteiten en subsidiëring Er zal een reusachtige som voor nodig zijn voordat de productie volgens het plan 100 millioen pond aterling per jaar meer zal opleveren. Ook sijn maatregelen genomen om tegen te gaan. dat de grond nog langer voor financiële speculaties kan worden gebruikt. Het valt niet te voorspellen in hoeverre ons land nadelige gevolgen van dit Britse zelf*oorzieningsplan zal ondervinden. Het hoofddoel toch is besparing van dollars. Indien echter de consumptie als gevolg van de daling van de levensstandaard zou verminderen is het gevaar van overproductie niet denkbeeldig. Onze export zou dan in het hart getroffen worden. Hierover valt thans natuurlijk nog niets te zeggen. Bepaalde kwaliteitsproducten, waarin Nederland ■ is gespecialiseerd, zullen, zo verzekerde men ons van deskundige zijde, waarschijnlijk .altijd wel een markt in Engeland vinden.
"Britse boeren in de voorhoede Achterstand in landbouw moet snel worden ingehaald Nadeel voor Nederland?". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
"Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Lakenberg reeds in Amsterdams elftal. Het Amsterdams elftal, dat op 3 September a.s. in het Olympisch Stadion.te Amsterdam tegen Kopenhagen speelt, heeft den ex-N.E.C.-speler Lakenberg, die voor Blauw Wit gaat spelen, in zijn gelederen. Het elftal is als volgt samengesteld: i Doel: Van Raalte (Blauw Wit). Achter: Wilders (Blauw Wit) en Van der Linden (Ajax). Midden: Fanger (D.W.S.), . Altink (Blauw Wit) en v/d Steen (Volew.). Voor: Geluk (A.F.C.), Bruin (Ajax), Verhage (Zeeburgia). Lakenberg (Blauw Wit) en Bergman (Blauw Wit). Ajax in Zweden. Gisteren speelde Ajax in het stadion te Stockholm de eerste wedstrijd van zijn Skandinavische tournée tegen een sterke ^stedelijke combinatie, bestaande uit spelers van A.I.K. en Djurgarden. De Amsterdammers hielden zich uitstekend door slechts met 0—1 te verliezen, welke stand reeds met rust was verkregen. Vrijdag a.s. speelt Ajax te Karlstad tegen een locale ploeg. SCHAKEN. Massakampen te Moskou. Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de stad Moskou worden daar massa-kampen voor schakers en dammers georganiseerd. In elk stadsdistrict zijn teams Van 200 schakers gevormd, en aan de wedstrijden om de grote wisselbeker van Moskou zullen vijfduizend spelers deelnemen van allerlei rang en leeftijd, onder wie Ragosin en Botwinnik. De eindstrijden hebben plaats op 7 September, de stichtingsdag yan Moskou. BOKSEN. LUC VAN DAMBEP VAN KLAVEREN UITGESTELD. Wegens een lichte blessure van Bep van Klaveren is de voorgenomen revanche-wedstrijd tussen Luc van Dam en Bep van Klaveren (titelhouder) van 31 Augustus uitgesteld tot Vrijdagavond 5 September 17.45 uur in het Olympisch Stadion te Amsterdam.
ATHLETIEK. Nederlandse athleten naar Ierland. SLIJKHUIS NAAR FINLAND, Met het K.L.M.-vliegtuig naar Dublin vertrok gistermiddag een aantal Neder landse athleten. Het waren: Lataster (3 mijl), Boesten (800 meter), Zwaan (horden), Brasser (discus en kogel), Lutkeveld (speerwerpen) en Slijkhuis (3 mijl). Als teamleider treedt op de heer Van der Heid. Het Nederlandse team zal deelnemen aan de internationale atletiekwedstrijden, die Woensdag 27 Augustus te Dublin gehouden zullen worden. Slijkhuis deelde mede, dat hij Maandag 1 September naar Helsinki zal vertrekken. Hij zal gedurende de gehele maand September een tournee maken door Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken, waar hij tegen vele prominente lopers zal uitkomen. WIELRENNEN. Het wielercriterium te Enschede Sterke Belgische deelname. Naast de vele bekende Nederlandse renners, die Zondag zullen starten in de Ronde van Enschede om dé Grote Dagblad Tubantia-prijs en wier namen vetgedrukt op de aanplakbiljetten staan, zullen ook enige Belgen starten, die dan mogelijk in ons land nog niet zo bekend zijn, maar wier namen toch geregeld in de Belgische pers voorkomen en die in het land onzer Zuiderburen in menige wegwedstrijd een rol van betekenis hebben gespeeld. Het is in dit verband zeer zeker interessant om de prestaties van enkelen hunner in di' seizoen eens na te gaan. De Antwerpenaar Martin v. d. Broeck won reeds 4 courses en Louis Poels uit Mechelen deed het nog beter, door reeds acht wedstrijden van internationale betekenis te winnen. Maurice Mollin, eveneens uit Antwerpen afkomstig, versloeg in het criterium van Antwerpen o.a. de criteriumspecialist Nest Sterkx en onzen landgenoot Gerrit Schulte en Franske Verboven uit Borgerhout werd winnaar van de criteriums te Aalst en Deurne en klopte hierin o.a. de oud-wereldkampioen Karei Kaers en Stan Ockers. Goede prestaties, behaald in doorgaans sterk bezette wedstrijden. Ongetwijfeld zullen deze Belgen ook hier in Enschede een hartig woordje meespreken en in ieder geval zorgen deze altijd zo levendige renners voor wat leven in de brouwerij.
HET VATICAAN OVER HET INCIDENT IN 1STRIE. De Zondag te Lanische in de onder Joegoslavisch bestuur staande zone van Istrië gepleegde aanval op den pauselijken afgevaardigde Mgr. Jakob Ukmar wordt ten Vatecane beschouwd als een bloedig gevolg van de jongste rede tegen de kerk van Edvard Kardelj, de vice-premier van Joego-Slavië. Mgr. Ukmar werd ernstig gewond en een andere geestelijke gedood, volgens het communiqué van den bisschop van Triëst door communistisch gezinde lieden. Kardelj heeft in zijn Woensdag j.1. uitgesproken rede verklaard, dat de RoomsKatholieke kerk in Slovenië de voornaamste vijand van het nationale herstel en het Joegoslavische vijfjarenplan is.
"SPORT VOETBAL.". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Het fraaie maandblad „Erica" voor de ontwikkeling van het culturele leven in Noord- en Oostelijk Nederland (uitg. A Roelofs van Goor, Meppel) liet een zeer goed verzorgd Twente-nummer het licht zien. W. H. Dingeldein schrijft er in over „Het land van den Dinkel en over de Havezathen van Twente, dr. C. C. W J. HysZeler over Oudheidkundige onderzoekingen. Van de verdere bijdragen noemen we die van J. Jans over Het gevelteken in Oost-Overijssel en van A. G. de Bruyn over de Oldenzaalse Oudheidkamer. De illustraties in het nummer munten uit door fraaiheid.
"BOEK EN TIJDSCHRIFT". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
34. De wind ging wat liggen en hoewel het natuurlijk prettig was, dat de storm over ging was het voor Panda en Oehoe niet zo best. De motor had namelijk een flinke knauw gekregen en de molenwieken weigerden te werken, zoals een normale schroef dat zou hebben gedaan. Het vliegtuig viel dan ook recht naar beneden en Panda zag dat de aarde snel ronddraaiend op hem afkwam. De weilanden en de huisjes werden vlug groter en Panda begreep, dat het een harde klap zou geven wanneer de botsing plaats vond - Doe dan wat! _ riep
hij - We vallen te pletter! Geef me een parachute! - - Kalm. kalm! - zei Oehoe. - Je moest beter weten! Ik heb je toch laten zien hoe dit toestel werkt? Kijk het nogmaals goed aan! - De vlieger haalde een hefboom over en een grote parachute schoot omhoog. Er volgde een schok en daar hingen ze! Langzaam daalde het valscherm naar beneden en het vliegtuig schommelde zachtjes heen en weer. - Zie je wel? - vroeg Oehoe"Nooit bang worden, nooit je tegenwoordigheid van geest verliezen, leerling! -
"PANDA EN DE MEESTER VLIEGER". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
ZÜRICH BEREIDDE DE RENNERS van de ronde van Zwitserland een grote ontvangst op de Oe-likonbaan Tienduizenden juichten de winnaars toe bij hun e'reronde Van 1. n. r. Kuebler Bartali, Bresci en Stan Ockers.
"ZÜRICH BEREIDDE DE RENNERS van de ronde van Zwitserland een grote". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Eerste luitenant L. Veurink schrjjft vanuit Singdanglaoet aan zijn lamilie S. Veurink, Surinamestraat 6 te Enschede een verhaal over de bezetting van cultures en suikerfabrieken, in een waarvan zoveel suiker lag, dat men er tot de enkels moest „doorbaggeren". Weet u hoe zo'n bezetting in haar werk gaat? Ik zal het U vertellen, maar ik vrees dat u me niet gelooft De T.R.I. was zo juist gevlucht, maar de bevolking stond in dichte rijen langs de weg te duimen. En juichen dat ze deden. Harder dan wij toen de Canadezen kwamen. Ik had pijn in mijn arm van het duimen! Het mooiste was echter toen een van de vroegere employees vari de onderneming er aan kwam. Hij reed in zijn wagen achter ons aan. Ze liepen hem bijna ondersteboven en honderden
handen moest hij drukken. Ik heb nooit zo iets gezien Steeds weer riepen ze zijn naam en toen hij vroeg of ze weer voor hem werken wilden braken ze van plezier bijna z(jn auto af. Gruwelen. Korporaal H. J. Dikken schrijft vanuit Banjoemas o.a. het volgende aan zijn ouders, Everhart v. d. Marckstr. 17 te Enschede; we liggen hier in een totaal onbeschadigde suikerfabriek. De bevolking heeft het hier altijd zonder suiker moeten doen, terwijl in dit fabriekje ruim 2000 balen van 100 kg opgeslagen lagen. Korporaal Dikken beschrijft in zijn brief d.d. 13 Aug. het opgraven uit een put van de geraamten van acht Europese vrouwen, die het vorige jaar bij de „viering" van het éénjarig bestaan van de Repoeblik door de Hizboellah zijn vermoord. Het opgraven heb ik zelf gezien, aldus D. Uit een bijgevoegd krantenknipsel van Het Midden, dagblad voor Semarang, blijkt dat op aanwijzing van een in Proepoek gearresteerde moordenaar nog achttien geraamten worden opgegraven, daterend uit de „bersiaptijd" (moordpartijen-tijd), ongeveer October 1945. Het Midden meldt dat toen ongeveer 500 personen om het leven zijn gebracht. In Bandoeng is de Europeaan Halkema gearresteerd, die in de bersiaptijd tegen beloning van 5 gulden per persoon Europeanen in een betja (een driewielige fiets) over de demarcatielijn vervoerde onder alle mogelijke voorwendsels. De slachtoffers werden in het toenmalige republikeinse gebied ten Zuiden van Bandoeng gebracht, waar de vrouwen in Tiateul verkracht en vervolgens onthoofd werden. Halkema heeft bekend dat Europese jongetjes levend begraven zijn, om dat op hen spiegeltjes aangetroffen werden, waarmee zij volgens de beschuldiging tijdens de Engelse luchtaanvallen ten zuiden van Bandoeng geseind hadden. Brief van een verpleegster. Zuster Truus Ruitenberg schrijft d.d. 6 Aug. vanuit Tjimahi aan een bevriende zuster te Enschede o.a.: We werken ons lens in 't hospitaal, in 't totaal hebben we 127 gewonden, van wie 20 ernstig, maar allen zijn ze even blijmoedig, geen klacht wordt gehoord, alleen maar een streven is er om zo spoedig mogelijk weêr naar de troep terug te kunnen. En wij, van onze kant, vuren hen steeds aan, het is gewoon een wedstrijd wie er het eerst beter is. Ze moesten in Hólland eens kunnen zien hoe enthousiast onze jongens er op uit trekken. Ze zouden het dan wel uit hun hoofd laten om te gaan staken of betogingen te houden. Laten ze liever hun tijd beter besteden en iets voor onze dappere jongens doen, inplaats van te kankeren en te zeuren.
"Brieven van onze jongens overzee „Nooit zo iets gezien".". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Gelijk bekend is onlangs tot stand gekomen het Prot. Interkerkelijk thuisfront, waarin de verschillende Prot. kerken en de grote Chr. organisaties samenwerken in het geestelijk en moreel belang van onze militairen alsook in dat van de zorg voor de achtergebleven betrekkingen. Deze zorg betreft zowel de militair hier te lande als die in Ned.-Indië, terwijl dit front zich ook het lot van de gedemobiliseerde aantrekt. Om de financiering van dit front mogelijk te maken hebben de Prot. kerken besloten om in de godsdienstoefeningen van 31 Aug. a.s. aan de gemeente een gave te vragen in een speciaal voor deze zaak te houden collecte.
"HET PROT. INTERKERKELIJK THUISFRONT.". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Tengevolge van de Nederlandse politionele actie, is het volgende aan Jlpht gekomen, aldus wordt van offiqele zijde medegedeeld: Te Koeningm, ten Zuiden van Cheribon, werden in die periode 23 Europeanen door gepeupel, voornamelijk behorende tot MJasjoemi en Pesindo, vermoord. De Dohtie was daarbij eveneens medeplichtig. De moord geschiedde in twee groepen. De eerste greep werd op de pasar tentoongesteld waarbij de Masjo^mi-leden het volk aanspoorden tot geweld. In de namiddag werd dooide politie aan het volk medegedeeld, dat/om 9 uur 's avonds de Europea nen naar de gevangenis zouden worden overgebracht. Het volk, dat hier •in een bevel zag om aanwezig te zijn, • kwam met slag- en steekwapens en zodra de gevangenen uit het politiebureau werden gehaald, werden zij onmiddellijk aangevallen. Slechts enkelen bereikten levend de gevangenis waar zij tesamen met de lijken r'er anderen zonder medische verzorging in een cel werden gezet. De volgende dag haalde de politie de tweede groep van elf personen en het thans nog beter bewapend» ' gepeupel slachtte de meesten op beest, achtige wijze af. Ook ditmaal werden de weinige overlevenden met de lo den tesamen in dezelfde cel gebracht Nog dezelfde nacht gaf de directeur der gevangenis opdracht beide groepen in een- kuil te begraven Zij die iioe leefden werden met stenen en schoppen bewerkt, maar niettemin leefden enigen hunner nog toen zij begraven werden. De eigendommen dezer ongelukkigen werden geconfiskeerd en door, de«T.R.I. en de politie onderling verdeeld. In een kampong bij Brastagi (boven Medan) werd een kuil gevonden waarin de lijken van 38 op onmens3li.ike wijze vermoorde personen. Dit waren merendeels Indonesiërs d;e in Medan voor Nederlanders hadden gewerkt of van pro-Nederlandse gevoelens werden verdacht partijmensen die door naijver van collega's verdacht werden gemaakt, kleine republikeinse ambtenaren enz. Bij Balapoelang, 25 km. ten zuiden van Tegal werd in een put achter het voormalige hotel een massagraf gevonden. Op 17 Augustus 1946 was daar een aantal Europeanen bijeengedreven terwijl het volk werd aangespoord om hun einde "bij te wonen. De slachtoffers werden een voor een naar de put gesleept en aldaar gedwongen drie keer een buiging voor de republikeinse vlag te maken en vervolgens met speren doorstoken om daarna in de put te worden geworpen Niet allen waren dadelijk dood; zo wisten o.a. twee kinderen later nog te ontsnappen. Wat de moord te Banjoewangi op de Indo-Europeanen betreft, kan het volgende worden medegedeeld. Op 24 Juli j.1. vertrok een patrouille naar de onderneming Kali Bondo, waar volgens inlichtingen Europeanen in verwaarloosden toestand verkeerden. Zeven personen werden bevrijd, en van hen werden inlichtingen verkregen dat te Lit.jin nog meerdere aanwezig waren. Aldaar werden, verscholen in ravijnen en nagenoeg uitgehongerd veertien personen aangetroffen. Eij verder zoeken werd een zwaar gewonde vrouw aangetroffen die met man en vijf kinderen uit huis was gelokt en door de republikeinen naar dit ravijn was meegenomen. Daar werden de kinderen voor de
ogen der oi^ders afgemaakt, terwijl vervolgens de man het zelfde lot onderging. De vrouw zelf kreeg met een kapwapen een slag in de nek waardoor zij bewusteloos geraakte en onder de indruk dat zij dood was verder met rust gelaten werd. Bij verder zoeken werden twee kinderen van zes en vier jaar aangetroffen, die vertelden dat hun vader en zuster vermoord waren. Drie kilometer verder vond men een vrouw en twee kinderen die vertelden dat hun echtgenoot en vader en twee andere kinderen reeds vermoord waren. Op 25 Juli werden in kampong Pakis drie Europeanen bevrijd. Bij Kalibondo wérd voorts het verminkte lijk van een Europeaan gevonden dat door de moordenaars in een latrine was geworpen. Op 26 Juii werden in kampong D.jamboe drie Europeanen bevrijd, die reeds twee dagen zonder eten in een ravijn leefden. Zij vertelden dat 17 Europeanen reeds waren vermoord, en de patrouille trof inderdaad hun gruwelijk verminkte lijken in een ravijn aan. Een voorlopige opgave van de slachtoffers der terreur in Oost—Java toont, dat daar vermoord werden 91 Chinezen, 17 Europeanen en 17 anderen. Zwaar gewond werden 26 Chinezen en 15 anderen. Ontvoerd werden 187 Chinezen en 10 anderen. Vermist worden 515 Chinezen en 15 anderen. In West-Java werden vermoord 66 Chinezen, en zes Indonesiers doch alle gegevens zijn nog lang niet binnen. De cijfeis zijn, wat ontvoerden en vermisten betreft, nog onzeker. Zo bevinden zich in Tasikmalaja bijvoorbeeld 6000 Chinese evacue's, waarvan identiteit «n herkomst nog niet vaststaat. Het aantal personen dat gedwongen naar het binnenland is geëvacueerd is evenmin geheel bekend. Te Medan werden 1700 Chinese huizen en 30 andere woningen vernield. Te Palemcang werden 200 huizen vernield. Te Palembang werden 200 huizen vernield. In de omgeving van Bandoeng werden zeer zwaar beschadigd de navolgende plaatsen Soekaboemi. Tjitjalengka, Madjaiaja, Tasikmalaja. Soebang, Tjikampek, Tjilimoes, en zwaar beschadigd Tjibaaak, Bandjran, Rantjoekek Leuwilliang. Soereang. Bandjran, Rantjaekek, Djatiwangi. Koeningan, Kawali. Tjiamis, Garoet, Leles. Djatitoedjoeh. Parappatan, Alrdjawinangon, Bekasi. Krawang en Renkasdengok. Wat de*moord op de Chinezen betreft kan 't volgende worden medegedeeld. Op 31 Juli kregen de Chinezen in de dichtbevolkte wijk Kota Lama aanzegging te evacueren daar anders de huizen en winkels zouden worden vernield. Rekenende op spoedige
bevrijding gaven velen daaraan geen gevolg. Een èenentwintigtal echter, o.w. vrouwen, begaf zich op straat en V^erd gegrepen. Allen werden toegetakeld met wonden die niet dodelijk waren en daarna opgesloten in een conservenfabriek. met touwen vastgebonden en met lappen en zakken bedekt. Daar werd benzine over uitgegoten en daarin werd de brand gestoken.
"WREEDHEDEN op republikeins gebied Wat de politiële actie aan het licht bracht". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Hilversum II, 415 m. — 7.00 Nieuws. — 8.00 Nieuws. — 9.15 Morgenwijding. — 9.35 „Arbeidsvitaminen". — 10.30 ..Weten jullie oo kniet wat je moet worden?" — 10.35 Musette-orkesten. — 11.00 Ensemble Jetty Cantor. — 11.35 Werken van Anton Dvorak. — 12.33 „In 't Spionnetje". — 12.38 Metropole Orkest. — 1.00 Nieuws. — 1.15 Renova Septet. — 1.45 Een kwartiertje bij de Kozakken. — 4.00 U kunt het geloven of niet! — 4.05 Reprises. — 5.00 Kaleidoscoop. — 5.20 Wat wil je worden? — 6.00 Nieuws. — 6.30 „The Skymasters". — 7.00 Bernard Person. — 7.10 Deanna Durbin en Nelson Eddy. — 7.30 .Aan de Shannon". — 8.00 .Nieuws. — 8.05 Met de microfoon bij.... — 8.15 Radio Philharmonisch Orkest. — 9.15 ,,'n Kwestie van motieven". — 9.50 The Romancers, The Swinging Nightingales. — 10.30 „In de schijnwerper". — 11.00 Nieuws. — 11.15 Tommy Dorsey. Hilversum I, 301 m. — 7.00 Nieuws. — 7.30 Morgengebed. — 8.00 Nieuws. — 8.15 „Pluk de dag". — 9.00 „Ochtendconcert". — 10.15 Morgendi^pst. — 11.00 „De Zonnebloem". — 12.33 Klaas van Beeck. — 1.00 Nieuws. — 1.25 Dansorkest. — 2.00 ,.Organola"-Sextet. — 6.30 Progr. Ned. Strijdkr. — 7.00 Nieuws. — 8.00 Nieuws. — 8.05 Dit en dat. .. van alles wat. — 930 De vaart der volken. — 9.50 Met band en plaat voor U paraat. — 10.30 Nieuws. — 10.45 Avondoverdehking.— 11.45 Don Kozakkenkoor.
"RADIO-PROGRAMMA DONDERDAG 28 AUGUSTUS.". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
DOUANE-BEAMBTEN te Sydney, Australië, troffen In de stalen mast yan het stoomschip River Clarence dat uit Japan kwam langwerpige zakken aan, welke bij onderzoek gevuld bleken te zijn met kostbare parelsnoeren ter waarde v, 2^)000 pond sterling.
"DOUANE-BEAMBTEN te Sydney,". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
door SUS Al" INGLIS vertaald uit het Angels 14. Zè had bijna even medelijden gevoeld voor Alan, en bewondering voor zijn bij he * voortdurende gesar van mevrouw Forbes. Maar nu had ze op een gevoelige plek een venijnige tik gehad, en haar korte, impulsieve gevoel van sympathie was verdwenen. Wat had hij voor recht, dacht ze, zó iets over Dick te zeggen. Mevrouw Forbes had gelijk. Dick was aardig en royaal, niet alleen voor zijn tante, maar voor iedereen, die hij ontmoette. Hoe durfde deze neef, die op de plaats van die arme, zo jong gestorven, jongen was gekomen en met diens erfenis zo heel anders omsprong dan Dick gedaan zou hebben. Dick zó afvallen? En wat moest hij wel voor soort man zijn om dat te doen...? Op dat moment wist Anne heel zeker dat ze Alan Heriot haatte. HOOFDSTUK VI. Anne was blij, dat ze weg kon glippen, zodra het eten afgelopen was. Ze had heel weinig gezegd gedurende de rest van de maaltijd, hoewel Alan op formeel beleefde wijze een paar keer getracht had haar in zijn gesprek met Geoffrey Neame te betrekken. Mevr Forbes had zich verder onverschillig getoond voor wat er rondom haar heen gebeurde en had geen poging in het werk gesteld om Alan te helpen, de scène die zich afgespeeld had. te doen vergeten. Alan, van zijn kant, liet haar ook volkomen aan haar lot over. Hij was bozei op haar dan hij in lange tijd geweest was. hoewel hij zich niet ko-i begrijpen, waarom hij juist ditmaal zijn zelfbeheersing had verloren. Het had
hem indertijd heel natuurlijk toegesche nen om tante Em een tehuis op Trant aan te bieden, toen hij het landgoed overnam. Ze was weduwe met een klein pensioen en enige vage beleggingen en ze had het altijd moeilijk gehad. Hij was ongetrouwd en Kathryn was toen nog een schoolkind. Hij was er zich vaag van bewust geweest, dat hij niet alleen Tante Em zou helpen, maar dat zij. van haar kant, ook hem zou kunnen helpen door het huishouden te doen en Kay te verzorgen. En te laat had hij beseft, dat het veel wijzer was geweest Sara en Rose het huishouden over te laten, de twee oude dienstboden, die met de familie vergroeid waren en die op het landgoed geweest waren, zolang als hij zich kon herinneren — en dat zelfs Kay onder hun leiding gemakkelijker en gelukkiger geweest zou zijn dan onder die van Tante Emily. Hij was nu langzamerhand wel gewend geraakt aan haar eeuwige gesar, aan de hardnekkigheid, waarmee ze haar ideeën trachtte te realiseren, zonder erbij te denken, of Jiet een ander al of nie' goed uitkwam. Hij zag haar zo weinig .mogelijk, en hij was eigenlijk dankbaar dat ze weinig belangstelling voor het huishouden had Zelfs de getrouwe Sara had wel eens lastig kunnen worden, ah ze te veel met mevrouw Forbes te maken zou hebben gehad. Hij was er dankbaar voor geweest, dat Kay nog wel enigermate met de oude dame scheen op te kunnen schieten, en hij had tot zichzelf gezegd, dat — zolang hij haar maar niet ernstig nam — ze niet veel schade zou kunnen aanrichten. Alleen was er de laatste tijd wel eens twijfel in hem gerezen met betrekking tot de invloed van zijn tante op Kay Zoals hij aan Geoffre. Neame had gezegd, had hij het gevoel alsof er een hinderpaal tussen hem en zijn zuster stond, ofschoon ze voordien altijd zulke goede vrienden waren geweest. maar hij had Geoffrey niet verteld, dat hij een sterk vermoeden had. dat mevrouw Forbes hiervan evenzeer de schuld was als* de moeilijkheden waarin hij zelf verkeerde. Alles bij elkaar
maakte, dat hij zich steeds sneller ergerde aan zijn tante, en als ze met opzet gebruik maakte van de aanwezigheid van een vreemde .om te trachten hem in een hoek te drukken, dan werd het hem te veel. Hij was beos op haar, omdat ze zijn kwetsbare plek had geraakt, terwijl dat kleine verpleegstertje erbij was. en boos op zichzelf, omdat hij zich zo onbehouwen had gedragen voor die verwonderde bruine ogen....; en hij had een vaag gevoel, dat hij iets zou moeten doen om alles te verklaren, toen hij van tafel opstond. Intussen was Anne kalm naar boven gegaan. Sara had het blad. waarop Kay's diner was geserveerd, weggenomen en het meisje lag weer lusteloos achterover in de kussens Ze protesteerde niet, toen Anne haar haar medicijnen bracht en haar voor de nacht klaar maakte en Anne vroeg zich af. of pure verveling niet een voorname factor uitmaakte van haar ziekte. Ze nam zich voor de dokter, als deze kwam, hierover eens te vragen; vervolgens zei ze goedennacht en ging ze naar haar eigen kamer. Katwhryn in het gedempte licht van een klein rose bedlampje achterlatend. Anne's hart begon wat sneller te kloppen. Het had haar heel gemakkelijk toegeschenen. toen ze op de gang had staan fluisteren met Geoffrey Neame. om h?t huis dit te glippen en hem in de tuin te ontmoeten. Maar nu het ogenblik aangebroken was. om het te doen, leek het niet zo eenvoudig Stel je voor, dat iemand haar tegenkwam, en zou vragen waar ze heen ging en waarom ze hier rondzwierf op dit avonduur Even aarzelde ze. Geoffrey had gezegd, dat, als ze niet weg kón komen, ze moesten probe ren morgen samen te praten, voordal hij naar Londen terug ging. Waarom zon ze het niet tot dan uitstellen? Maar ze was aan de andere kant even verlan gend hem te zien en met hem te praten als hij haar wilde zien en spreken. Haai antipathie voor Alan Heriot, dfe door zijn gelijkenis met Dick even wat verzacht was geworden, was nu wr°r heviger dan ooit. (Wordt vervolgd.)
"Feuilleton De Vrouw van Dick Heriot". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003
Ned. Herv. Kerk. Beroepen te Drogebam L. Luteijn te Peize; te Steenderen en Bronkhorst (toez.) A M. Nortier te Den Andel. Bedankt voor Heemskerk R. C. W. J. Hoek te Wilp (Geld.); voor Willemstad B. R C. de Groot te Brielle.
Geref. Kerk. Beroepen te Putten L. Kwakkelstein te Koog-Zaandijk; te Alteveer H. de Zwart te Warffum. Chr. Geref. Kerk. Aangenomen naar Midwolda (Old) K. J. Velema, cand. te Den Haag. Bedankt voor Ermelo G. A. Zijderveld te Zwijndrecht. Doopsgezinde Broederschap. Aangenomen naar Borne J. Wieringa te Terschelling.
"KERKNIEUWS.". "Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant". Enschede, 1947/08/27 00:00:00, Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000072414:mpeg21:p003