Dc Raad van Beroep te Rollerdam heeft in» zake do Ouderdomsrente ingevolge art. 369 der lnvaliditeltswet, o.m. de volgende uitspraken gedaan: < . Het bestuur der Rllksverzckeringsbonk heelt dij beslissing dato 3 December 1913 aan J. 5. v. O. to Rotterdam eenc ouderdomsrento toegekend, doch heelt bij beslissing van 1? Klaart 1914 deze rente weer ingetrokken, op grond dat gebleken is, dat do door klager afgelegde verklaring, dat hij in hel belastingjaar van 1 Mei 1913 tot 30 April 1913 niet in do vermogensbelasting was aangeslagen, in strijd met «Ie waarheid is en klager In de ver» mogensbelasting wel aangeslagen zijnde op ouderdomsrente geen aanspraak had. Klager van laatstgenoemde beslissing in de» roep lcomende, heeft gevorderd, dat nem do ouderdomsrento weder zal worden toegekend, aanvoerende dat hij ten onrechte in de .vermogensbelasting is aangeslagen. Do Raad bleek van oordeel, dat voor hem, dio meent ten onrechte in de vermogensbelasting te zijn aangeslagen, do weg open «laat, voor» geschreven in art. 24 van de wet op de ver» lnogensbelasting, om van dien aanslag ontheven te worden, waarna geen termen meer kunnen bestaan voor het weigeren van ouderdomsrente. Op grond van bovenstaande, besliste de Raad, dat het bestuur der Rijllsvcrzekeringsbank te» recht do aan J. 5. v. O. toegekende ouderdom?-rente heeft ingetrokken. Aan de wed. H. 5, gcv. H. 11. v. D., le Rotterdam, wio do ouderdomsrento door het Bankbestuur was geweigerd, heelt do Raad de rente toegekend, op grond dat uit getuigenverklaringen is gebleken, dat klaagster in hel 10-jarig tijdvak voorafgaande aan het dereikel, van den 70-jarigen leeftijd tenminste 156 waken in loondienst heelt gearbeid. Ook aan J. 5. R' eohtgenoolo van KI. «VV>. fff., werd, «et vernietiging eener afwijzende beslissing van - net Bankbestuur, ouderdomsrente toegekend, en wel, waar haar echtgenoot reeds een ouderdomsrente had, 10l «en bedrag van f7B. . i i,* <«. e», : . - ,». ' «.»«»: i'
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 06-07-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 06-07-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uitspraken Inzake de Invaliditeitsrente.
Altijd weer beizelfde!
Het is altijd weer hetzelfde liedje van reaktie «lat door het Gemeentebestuur van Rotterdam gezongen wordt, wanneer het de arbeiders betreft. Op een verzoek, dezer dagen aan het adres van Burg. en Wethouders verzonden met verzoek om aan enkele personen, dio benoemd waren tot af«vaardigden naar het kongres van den Bond van Uemeentewerklieden, enkele dagen extra-verlof toe te staan, werd van Burg. en Wethouders het volgende «besluit" terug ontvangen: ,Aan het Bestuur van bovengenoemde». Bond te kennen te geven, dat het aan de verschillende hoofden van takken van dienst vrij staat het gevraagde verlof met behoud van loon te vertienen, doch dit uit den aard der zaak slechts zal kunnen geschieden met inachtneming van de ge» wone vakantiedagen en derhalve alleen voor zoover de betrokken werklieden over de daartoe toegestane dagen nog niet hebben beschikt-. Welk een breed standpunt!
Zóó hoog kan het kollege zich, waar het dn werklieden betreft, nog niet opwerken, om voor enkele kongresdagen, die besteed worden in het belang van de organisatie en den toestand «ter Gemeentewerlleden, extra verlof toe te staan.
't Is misselijk, in één woord, zoo' krenterig «n klein ais het bestuur der .groote" stad, met een .grooten" burgemeester aan het hoofd, zich gedraagt 1 Wol mocht .patrimonium" van deze week schrijven, in verband met hetgeen den laatste» tijd door het gemeentebestuur wordt gedaan: ,Het gaat in Rotterdam niet goed!'
Wanneer «kon»» ne« pensioen r«or «l« Ge» n»een««»nn»l,««Mnr«n» Naar wij vernomen is pas dezer dagen het eerste pensioen krachtens de nieuwe wet tot regeling van de pensioneering der Gemeenteambtenaren en hunne weduwen-en weezen toegekend, en wel aan rijksbelastingambtenaren, die zijdelings diensten deed voor de Gemeente.
De overige gemeente ambtenaren, wier pensioen per 1 Oktober 1913 is Ingegaan, wachten nu reeds sedert al dien tijd op hun pensioen, en slechts doordien de Gemeente welwillend genoeg is, om, onverplicht, voorschot te verstrekken, worden deze personen voor den honger gevrijwaard. Dat is toch eigenlijk een onhoudbare toestand 1 Lr zijn er, die bij de gemeente geen voorschot willen vragen, en zich op alle mogelijke wijzen bekrimpen, of met behulp van dc Bank van I^eening door dezen tijd heen slaan, terwijl »e reeds lang volle recht op hun pensioen kunnen laten gelden. Wanneer zal nu eindelijk do ambtenarij zóó ver gevorderd zijn met den arbeid tot uitvoering der wet, dat {aan do betrokken personen kan worden uitbetaald hetgeen hun rechtmatig toekomt?
Ook naar «ent * Indien er onder onze Rotter» damscho lezers zljn, dio van een reisgezelschap naar Gent, ter gelegenheid der opening van „het kouperalleve paleis", deel willen uitmaken, kunnen zij zlch schriftelijk aanmelden aan het bureau der koöperalie „Voorwaarts", Ged. Slaak 120. Indien er voldoende deelname is, kan er over de voorwaarden en verdere bijzonderheden nader overleg gepleegd worden.
De pronaUandaavond voor Zaandam en Almelo. De feestavond voor Almelo en Zaandam Zaterdagavond j.l. gegeven «loor „De Stem des Volks", is in ieder opzicht uitstekend geslaagd. De groote zaal van het Vorkooplokaal was vol, er heersohte een goode stemming en alle nummers van het programma vielen zeer in den «maak. Zoowel de spreker van den avond, A. W. Heljkoop, als de humoristen: Henneouin. Schaap en Idej. Hollander, vonden een aandachtig en dankbaar gehoor. Ook de muzlokvorocniging .Kunst o» Strijd" en „Do Stem des Volks" zelf (welke op heden «veder een tijdperk van bloei doormaakt) vonden lulde toejuiching. Met voldoening mag dus „De Stem" op dezen avond terugzien, daar ook het hoofddoel n.l. oen batig saldo bereikt is.
Dc kollekle bracht f 30.72 op.
liet bardleratarler. De s!ed. Barbiers- en Kappersbond, afd. Rotterdam, belegt hedenavond half tien een openbare vergadering in de zaal .Diligentia", Kruiskade 60, waarin als «preker op zal treden onze partijgenoot J. Cornax, van Amsterdam, over do noodzakelijke tarief-herziening.
De aktie van het H. T. M.personeel. Haagsch Nieuws.
•Het was den 22en Juli 1909, dat het hoofdbestuur der Hed. Vereeniging een zeer beleefd schrijven tot de dlrektie richtte, waarin haar werd verzocht, om eventueele klachten en verzoeken van het personeel met «lat hoofdbestuur te behandelen. Op dat schrijven volgde taal noch toeken van de zijde der direktic.
Toen op 1 September d. a, v. het verzoek door de afdeeling werd herhaald, deelde dc chef van beweging den betrokkenen mede. dat geen inmenging van derden door de dlrektie toegestaan kan worden.
Het hoofdbestuur meende zich lntusschen niet verantwoord te kunnen rekenen, zonder alle voordeden, aan zoodanig overleg verbonden, onder do oogen der direktio te hebben gebracht. Op 9 September 1909 schreef het daarom weer een in uiterst beleefde termen gestelden brief aan de direktio, doch deze.werd ongeopend teruggezonden. Maar nog wanhoopte het hoofdbestuur niet aan ecu gezonde oplossing dezer kwestie, die voor personeel, direktio on publiek van zoon uiterst groot gewicht was. Den fien November1 1909 werd een schrijve» aan den prcsident-kommissaris mr. D. van Houten gezonden, houdende liet verzoek om zijne medewerking te verleend, om te geraken tot overleg met do «lireklie, terwijl er tevens op gevezen werd, dat een stelselmatige ncgatin do organisatie tot ontstemming moest voeren, dio op do» duur in verbittering moest omslaan. Op 30 November 1909 antwoordde mr. van Houten, dat hij do houding des direktic onverdeeld goedkeurde. De direklin wenschlealleen temaken 10 hebben met het in haar dienst zijnde personeel Zij wilde dat personeel in geen enkel opzicht verhinderen, een eigen korperatio «aam te stellen, mits deze uitsluitend uil leden van hel personeel bestond. Alleen wet het bestuur van een zoodanige Korperatio wilde de direktic samenspreklng. Wij zien hieruit hoe aan het personeel de wijze van organisatie van boven af werd voorgeschreven. Op 10 Januari 1910 wees het hoofdbestuur er Mr. Van Houten nog op, dat dc af deel ing 400 man en bet overgroote deel van het rijdend personeel telde, en deze groote meerderheid het hoofdbestuur gemachtigd had om hen bij de direktio te ver» togenwoordigen. Op 20 Januari d.o.v. schreef Mr. Van Houten, dat hij niet hield van advokaten — ten minste niet voor personeel — en do direktio met het hoofdbestuur niets te doen wilde hebben.
Van zakelijk overleg derhalve, zijnde de wensch van het personeel, geen sprake. De direktic had de vroegere persoueelvereeniging altijd mot een botte weigering kunnen afschepen, een hoofdbestuur van een moderne vakverooniging was haar een nachtmerrie.
Intusschen roe» het kwik hoe langer hoe hoogor in den thermometer der verbittering. Het hoofdbestuur had slechts è«m wensch en deze was, om die verbittering niet te doen overslaan in daden, die ongetwijfeld een groot ongerief aan het openbaar volkeer zoude» berokkenen: geen enkel middel wilde dat bestuur onbeproefd late» om langs vredelievenden weg tot een vergelijk te geraken.
Doch de maatschappij wilde slechts gewold en onderdrukking, tarting en verbittering. Op ecu konferentio, die liet afdoo.lin^>bo.
Hoogachtend, De Raad van Boboer «lor 11. T. >!., (volgt ondorleokoning)." Bovon.'inand schrijven werd natuurlijk in de afdeeling zeer uitvoerig besproken en hot gevolg was dat do bestuurder op «ion door don Raad van Behoor gedoold werd, zijn lidmaatschap v«» hot hoofdbestuur dor Xod. Vor«',:ni!'i»g neerlegde, wel oen bewijs dat dn afdoeliug zooveel mogelijk aan do won«cheu dor «lirekte go volg won-ir !><<.> te geven. Tegelijkertijd kwam ook de afscheiding va» do !>ed. Ver., dio ovoneons door do diroklio gewild wortl, ter sprake, Gezien echter het onvruchtbare werken mot oen por-;ouo«lvoreo»iging. wilde de organisatie ouder geo» enkele, voorwaarde van afscheiding vat» do Xed. Ver. weten. Va» oen en ander word do H.T. M. door do afdeeling op 99 Dec. 1910 in kennis gesteld. Het gevolg was ecu antwoord dor Maatschappij van den volgenden inhoud. „Wij bobben do oor u de ontvangst ie berichte» van uwe lettere» ad i» Doe. 1910 on Ix-hbo» daaruit ontwaard «lat uwe vorooniging zich niet wen,eh« lo onderwerpen aan de door onze vo»»,»>»ehl,p voor hare rekening gestolde voorwaarde». Mitsdien is van »u af iedere baud tussohe» onze vennoot.-schap en uwe veroeniging verbroken. Wij name» er voorts nota van, dat uw voorzitter heelt opgehouden dool uit te maken van hot h<»oi<|!>e>t»»r «lor >'od. Ver. van Spoor- en Tralnwegper-oneol. Voorts zlj hieraan toegevoegd, dat wij va» af heden niet moer zullen toestaan, dat gedurende don dien-t. zoo min als bij hot betrekken of verlate» va», den dienst, oenigo propaganda voor uwe vereoniging wordt gemaakt of «enige handeling il, hel belang uwer voroonigiug wordt verricht, on dat wij ons hot recht voorbehoudt»» om niet alleen degenen, die. in strijd met dit voorschrift zulle» handelen te ontslaan, doch levens om ook do bestuursleden uwer veroenigiug voor ovontuoelo propaganda verantwoordelijk te stellen en alleen rood, op die» grond hot dienstverband mot hen te verbroken. 'en slotte dooien wo u nog mode, dat «vij niet kunnen toestaan, dat door uwe veroonigiug of hare loden gezamenlijk handelingen worden ver richt of besluiten genomen, waardoor do discipline onder hot personeol zou kunnen worden ondermijnd. (Volgt onderloekening.) Erger uitlarliug aan het adres der organisatie was «vel niet denkbaar en geen enkel onbevooroordeelde zou «lan ook in deze omstandigheden hebbon kunnen ontkennen, dat, wanneer die organisatie na zooveel krenking den strijd had aanvaard, de verantwoordelijkheid ten volle voor rekening der maatschappij zou zijn geweest. Doch met groote zclt beheerschlng liet het perse? neel voorloopig van strijd af en berustte. Kort daarop ging van «354 leden van het personeel een verzoek uit om loonsverhooging. Ziehier wat de Raad van Beheer daarop antwoordde: „De R. v. B. der H. S. M., de ontvangst erkennende van Uw request van 3 Juni 1.1., houdende verzoek tot algemeene loonsverhooging, geeft U hiermede kennis, dat hij geen aanleiding vindt om aan dat verzoek te voldoen. Hot wil den Raad voorkomen, dat door het zenden van het bedoelde request de leiders van het beambteuporsoneel het door den Raad genomen besluit, om elke verbinding met dn vakvereetiigiiig van het personeel Ie verbreken, trachten te omzeilen en langs dozen weg tot hun doel te geraken. Dit geeft don Raad van Beheer aanleiding om aan rekwestranten mee te doelen, dat de Raad voortaan verschoond wensoht te blijven van kollckticvc verzoeken en dat hij geen kommissie uit het personeel zal erkennen, tenzij deze is afgevaardigd door eene vakorganisatie, welke voldoet aan de veroischleu, vervat in do circulaire van den Raad, d.d. 15 Oktober 1.1. no. 19!>!>—84. Op verzoekschriften van andere korporaite» uit het personeel dan die, samengesteld op de wijze als hierboven bedoeld, zal door den Raad iiict worden gelet.
De Raad van Beheer enz., (Volgt ondortoo.kouiug.) Ook deze poging bleek dus een vruchtoloozo te. zijn geweest. Er kwam, wat nol voor de hand lag, voor de organisatie ecu tijd van depressie. De vergaderingen werden minder goed hozorh». het ledental kromp tot .begin Maart 1913 van 127 tot 125.
Maar eindelijk kwam er kentering. Er was in de organisatie ecu kort» van getrouwen, die in stilte werken bleef, en die kern, daarin krachtig gesteund door de direktic. die een nieuw stelsel van uit» buiting (do ziektobrioven e» slroompromien) in 't leven riep. wist het personeel opnieuw van de noodzakelijkheid te doordringen, «lat schouder aan schouder diende te worden opgetrokken. Het was op den 3do» September vau het vorige jaar, dat in een avoull- e» naehtvergadoring. uitgeschreven door dc Nod. Ver. van Spoor- eu Tramwogpoisoneel en den Nod. R. K. Hond van «poer» eu Tramwogpeisoueel .St. Raphal'l". met «Igomeeuo stommen «le volgende motie «verdaangenomen : »De vergadering, gehooid welke houding door do direktio uu don Raad vau Helieer der Haagsche Tramweg-Maatschappij tegenover do landelijke organisaties van spoot- e» tiainwegporsoiicel wordt aangenomen; betreurt, «lat beide kolleges i.lechts personeelvorocnigiugen wilton erkennc», w elke hij herhaling onmogelijk zijn gebleken on waardoor hot personeel belemmerd wordt zich naar vrije Keuze te «irg.iuiscoron: besluit tot aansluiting bij de landelijke organisatie van spoor- o» trainwcgperxineol en draagt «leze op met kracht bij den Raad van Ilohceraau te dringen, zijn standpunt te» opzichte va» de vakorganisaties van het personeel »«, willen hor« Ion o» die voioouigitlgei! lo otkoution, waarbij liet personeel zich naar vrije keuze heeft aangesloten." Na deze vergaderingen ving nieuwe groei aan, aanvankelijk langzaam, later in zeer beduidende mate on thans hooft do afdeelinc- Don Haat» «lor Nod. Vereen, van Spoor- on Tramwegperdonoel eo» ledental bereikt zooals nimmer te «oren.
I.u, het zijn niet — zooals liet bericht in de .Haagsche Crt.« zegt — alleen «lo jongere» dio •zich "lot tootreding geroepen gevoelen, ook do ouderen sluiten zich aan. Verder zijn het niet slechts jonge bestuurders en hot kotidnktoitrsporsouool die hooger loon bedingen, juist de bestuurder» die hun maximum binnenkort bereiken of reeds bereikt hebben, zijn hot hij wie do «hang naar tdgomoone voldoende bezoldiging hot sterkst leeft, en hot is bovendien juist «leze laatste kilo» gorie, die porcontsgewijs't sterkst georganiseerd is. Don 8c» Juli aanslaande «tillen vanwege dc hierboven genoemde organisatis twee groote uiobilisatievergadcringen (oeu avond» en eon nachtvergadering) plaats vinden. In die vergaderingen «al door het personeel beslist ««orden, op welke manier de zaken, guzion do toestand van het oogonblik, zuilen dienen te worden afgewikkeld.