Ingezonden Mededeelingen H -w cent per regel. Mr. LOUIS B. SCOTT or Mr. LESSER is asked to write at onoe to 8. S. LESSER, 206 Rlvlngton Si New Vork City U. S. K. Typografische Tooneelvereen. „PnV.S," Bovengenoemde vereeniging *««_*«. nog «enige nette «««net.» en Ileeren-leden. Heeren leden moeten werkzaam zijn in een der Grafische vakken. Aanmelding Diusdngsavonds tusschen 81°. en 11)*/, uur in liet gebouw .Het Wapen van Amsterdam", Beursstraat hoek Oude Brugliteeg.
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 31-10-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 31-10-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
DE OORLOG.
De strijd in frankrijk, In -lalleliS. In de Zwarte Zee. Internationale Reisbrieven. Uit de Internationale. Verspreide berichten.
Noovel de winst voor de zaak va» dc legenpartij door de DuilscliOoslenrijksclie nederlaag in Polen verkregen, zeker niet onderschat moet worden, blijkt toch uil de nadere berichten, dat het direkle effekt op de terug» trekkende legers geenszins vcrii'-ellgend is ge. *.*.l*esl. De aftocht heeft blijkbaar in goede «»rd-_ plaats' gehad, van omsingeld»* korpsen „f in -.vunorde gevluchte massa is geen sprake, liet aantal door de Russen ge*»-*->klt> gevan«enen bedraagt nog geen .''NU*, man. Verder schijnt alleen zeker le zijn, «lal «1- b-dreiging vnn de hoofdstad Warschau is afgcveenl en dal de linie een goed stuk in zuidwestelijke richting, naar de Duils.h. grenzen, werd teruggebogen. Doorgebroken, echter, is dc Oostenrijksch-Duilseiie linie niet. Bij Iladnin buigt zij naar het zuiden, in dc richting van «.aliciê, -.vaar de lijn naar prz.ni>.! doorloopt. Van ,le geheele lerugwerpjng van den vijand uit liet Russische land ontbreekt dus nog veel, en aangezien dc Russische overwinning, die Warschau bevrijdde, den tegenstanders geen vernietigende slagen heeft toegebracht, kan hét hervallen hunnerzijds van dc aanvallende bc» .weging niet onwaarschijnlijk wordpn geacht. Volgens dc in 't algemeen niet zeer vertrouw» bare Oostrnrijksclie legerberiehten is de afloop van dc jongste ontmoetingen in Ua 11 c» ë voor dc Russen onvoordoelig geweest. De laalslc berichten «.ver den strijd i» West- Vlaanderen bevestigen de opvatting, dat door de gebeurtenissen na den val van /Vutwerpen het front iiilgebrcid is 10l de X o u rdroe, op wolken uitersten vleugel de krachten der heide partijen elkaar ln evenwicht blijven houden. De krijgsverrichlingen van de Turken — eigenlijk van de Duitsche zeemacht onder Turk-il-ho vlag — heeft reeds den Russen in «Ie Zwarte Zee eenige schade toegebracht. Opmerking verdient een telegram uit Londen, -waaruit blijkt, dat de Driebond den Turken nog een kans -wil geven om de schuld van het gebeurde op «re Duilsehers te schuiven en zich «P het laatste oogenblik terug le trokken. Eet; «lor groote Dnllsehe bladen, de ..l.olni-iehe Zeitung", verklaart, dal de vraag of de nieuwe bondgenoot een aanwinst moet heeten, nog niet voor beantwonr-zws vatbaar is. Het vermoeden ligt voor de hlind, dat men in Duilschland 'iet Ingrijp!*» van Italië gunt vreezen. .... _;
In GAlielë.
Net Oostenrijkschc rapport, van 20 Oktober zegt: „In It ussis eh?o 1 en werd ook gisteren niet ««treden. Aan
In de Zwarte Zee.
Behalve of f i«.rcle mc«lcdcelilil*cn uil Pet er sl» u rg die de ingi'l.onien tijdingen over den aan» val van de Duitseb-TiirkseHie scheep».macht op Tlie«> d o s i a en Xowo »> ossi -4 k l»ev«_>.r!geii, zijn -ile volgencle telegrnmlnen onlvangen: l'il Rer lijn*. „De „Rerlint-r Ze-itun** am .littag" meldt. Volgens offivil*ele berichten uil Ivonsla n linopel hebben eenige Russ.z*s*-ho lor*»edo.bnol<-n beproefd hei uitloop***- van de Turksebe Moot uit den Rosporus naar de Zwarte Zeo te verhinderen. De Turkse.», sche-I**en openilen bel vuur en brachten twee Russische vaartuigen tot zinken. Ruim d«*rl<*l Russische .zeelieden zijn door de Turken gevangen genome». De Turksehe vloot leed apen v«*«rlies. — „Volgens cc,». Turkseh l*<*rient heeft de Turk se he vloot in een gevecht met «te llussiseho Zwarte Zeevloot niét «leelrt- twee lorpedolloolen, maar vier !orp«lnbooten en een Kanonneerliool 10l zinken gebracht." — l'it Londen: „Dc ?l*. n ten t ."-mogendbeden verwachten «rpbeldering van Turk il e over de gebeurtenissen in de Zwarte Zee. In sommige kringen schrijft me»» Turkije hel voornemen toe, «le verantwoordelijkheid daarvan op Het l» mogelijk «dat «je Duitschers op de l'urkil-nhe vloot de *k*l*i_i_ bobben verhaast ln verbe-ml met do i«*l**-*-l_««>g aan den W«jon_el. Mm heo*i»t nog altijd dat Turkije een bol» -ing met «te h«M-«igen«»len zal vermijden." — .1-11 Keulen «an de ..X. R. l..": „De „Kolnlsehe Zlg." betoogt «lat Turkije tusselienbeide is gekomen, omdat liet b**gfVpen heefl. dat Duilseliland rijn eenige op» rechte vriend in Europa is en dat het Turkije ** ondergun** niet we-n«*-nl, moor het veeleer wil vrijwaren legen een over-llrooming door Rusland. In Zuidoostelijk Europa is nu door het besluit van Turkije do sieen «ah het rollen ge» bracht e» de eerKle «leun voor Diiilsohland en Oostenrijk gekomen. „Wij willen het kalm zeg» gen, dut wij veel verwachten ten gevolge van do tu-ssielienkomst van Turkije, maar wij willen ook niet juichen. „Of deze lusscbenkoinsl een wcrkeliikrn steun voor de verbonden centrale mogendheden zal brengen, ¦ zullen de eerstvolgend, weken leeren."" ¦ lilt peters burg: „Volgens een telegram uil Kerlsj (Krill!) zijn do Riissi-mho ««--hepen ..Yltlta" en ?l.a_-bek' door mijnen, welke de Duitsche kruiser „Uoeben" had gelegd, in de nabijheid van den vuurtoren Takil gezonken. De bemanning van de „Yalla" is gered, Een deel van do bemanning der „Kazbek' is .'erdronken."
Uit de Internationale Het standpunt der Fransche Partij.
11. .'ean Lonquet, de veel jarige medewerker aan de .Rumanlt." waar hij hoofdzakelijk de buitenlandse!,, gebeurtenissen behandelt, stellig een der meest internationaal gesinde onder de leidende Fransche socialisten, kleinzoon van Marx en grootgebracht in een partijkring waar voor het nationalisme zeker geen hooge eerbied werd ge» vonden, schrijft in een artikel dat het voorstel der Amerlkaans.he socialisten om een kongres te houden ontijdig noemt, ten slotte her volgende: „Het keizerlijke en mlillalrisllsche Dullschlaud, — welke ook de aansprakelijkheid van anderen moge zijn! — heeft meer dan eenige andere macht dezer oorlog gewild, en er «Ie onnoembare gruwelen van over «Ie wereld uitgestort." (..heele provincies van België, de dicht b.volksle, nijverste «treek van Frankrijk, ze zijn door de Duitsche legen • te vuur en «e zwaard verwoest. Builen -Eurwpa geeft men zlch waarschijnlijk niet genoeg rekenschap van dezen toestand — en ten bewijze geeft Lonquet een stuk uit een brief door hem van een Amerikaans.» partijgenoot, Simons, ontvangen. De schrijver ziet evenals de Frauschen in het Pruisische mllilairisme den voornaamsten schuldige, wiens macht moet worden gebroken, al wil hlj het Duitsche volk niet vernederd zien, noch het Duitsche Rijk verbrokkeld. „Doch, gaat Lonquet voort, om dezen wensch te verwezenlijken, om den vijand van de vrijheid in Europa te verslaan, moeten wij den oorlog voortzetten tot dat dit resultaat verkregen zal zijn — wijl helaas het Duitsche volk niet den wil of de macht heeft bezeten het zelf «e doe». Wij moeten den oorlog voortzetten zouder wilden haat, zonder domme vadei.and.che verblinding, zonder barbaarscho waakzuchl, met kracht en mét waardlgheld om ons geliefd republikeinse». Frankrijk te redden, om een nieuw Europa in het leven te reenen. • • » Kerst daarna zal men kunnen spreken over een gemeenschappelijke handeling van de socialisten van allo landen om op vaste grondslagen den wereldvrede te bouwen. Don zal het internationale socialisme zijn stem doen hooren."
De onde koznmuuard Vaillant protesteert in een artikel tegen de vredesvoor waarden volgens een later tegengesproken uiting van den Duitschen gezant te New Vork voor de vijanden van Duitschland bestemd. Dat zulke plannen in Dullsehland gekoesterd worden, hondt Vaillant voor zeer waarschijnlijk, Men ziet nu, zegt 1,1., wat van Europa «orden zou onder het iukvanDullschlandH heerschappij. Het zou de opheffing zijn van alle vrijheid, van alle zelfbestuur der volkeren, van ledere demokratie.
„Om de zelfde reden als de overwinning van Frankrijk en Engeland de bevrijding van «lc volken beteekent, de vernietiging van het militarisme, en de invoering van «le demokralie. zou de overwinning van Dullsehland heteekunen do onderwerping van alle naties onder den druk van het Dnllsehe militarisme.
„De noodzakelijkheid om te zegevieren wordt lederen -laggrooler. Beter zou het zijn als Frankrijk en Engeland ondergingen in «tzn 'veerstand lot het uiterste dan zich de wet te laten voorschrijven door een vijand als dezen".
Vaillant twijfelt niet aan de zekerheid van te zullen overwinnen. „Hoc wreed «le beproevingen van de»» oorlog mogen zijn, hij zal worden volgehouden tol do uitkomst «lle ons zal vrijmaken. De schoons!*» en «lappernle krijgsmacht welke Frankrijk ooit heeft bezeten, gesterkt en gesteund door het onwrikbare besluit van de natie, zal het voeren tol de overwinning. En die overwinning zal strekken tot heil niet enkel va» Frankrijk, maar tot heil ook van Europa, tot heil van de volken, van de demokratie en van het socialisme in de geheele wereld".
Onze partijgenoot _>1. Bernslein heeft te Berlijn in een melaalbewerkersvergadering o_». gezegd: ,lk heb hoop, dat de afgebroken Internationale handelsbetrekkingen na het sluiten van den vrede, zich weder zullen laten vernieuwen en ook hoop Ik, dat het sluiten vsn den vredo binnen niet te langen tijd zal komen. In groole kringen van het volk, lot in de rijen der arbeiders, wordt de „nnezatie van Belgin verlangd. Boe. zeer ik een overwinning voor Dnllsehland w«*n->cl,, houd ik een dergelijke politiek voor verkeerd. België beslaat nit drie millioen Walen, «lic uitsluitend Franse!» spreken en 3J-4 millioen Vlamingen, die ondanks hun ,platdui>sch", vijanden van Dnitschland zijn. Ik koester de hoop, dat de Duits»!-,* rijksregering niet aan dit annexatie-verlangen zal toegeven, ik hond hel voor dringend noodzakelijk, dat een vrede gesloten wordt, «lic du vernieuwing der internationale betrekkingen tusschen de knllunrvolken mogelijk maak». Men spreekt van 30 lot .0 milllarden oorlog-uichalting, die den vijanden opz-elegd moeten worden. Ifelis -lelfs nauwelijks denkbaar, dat deze buitengewoon groole som opgebracht kan worden. Aan den anderen kant kan niet buiten beschouwing gelalen worden, dal, als de andere knllunrvolken financieel geruïneerd worden, onze geheele ultvo«rlian*..l lamgelegd wordt. In dit geval l, echter een greele werkloosheid het niet uitblijvende gevolg. Wil socloaldeniokraten hebben denlevendigsten wen«b dat Dullsehland-* wapenen de overwinning zullen behalen. Maar desniettegenstaande handhaven wil onze pridcipes, en wenschen, dat bet Duitsche rifk bij hot «luiten van den vrede niet als diktator on. treedt, «oodat wij den haat en do afgunst v«r andere kuituur volken opwekken."
-**-* Van Kol heeft dezer dagen een auto tocht door het verwoeste België ondernomen en zich daarop tot het bestuur onzer Duit sche Pa rt ij gewend me het voorstel, dal eenige Duitsche R«ksdagl«den met hem een onderzoek in het zwaar getroffen land zouden instellen.
'pnans deelt Van Kol on, mede. van het Duitsche Partijbestuur bericht te hebben ontvangen, dat het op dit oogenblik tot zijn leedwezen van dit voorstel geen gebruik kan maken.
Verspreide berichten.
, "..*^ beroemde Du, t« ehe kruiser „Einden" heeft op de reede van Poel o e Pi. nang een Russischen kruiser en een Engelschen torpedojager met torpedo'» vernield. De kruiser had een vierden valschen schoorsteen «.-.gezet om niet te worden herkend en kon aldus onopgemerkt zijn prooi benaderen. Aldus wordt van verschillende kanten bericht, —- Het Duitsche legerbestuur heeft, naar wij vernemen, groote bestellingen gedaan van twee-wielige . voertuigen voor gebruik op de wegen in Rusland — te leveren in April _.*.. — Prins f.odewijk van Bottenberg onder den minister hoofd van de Engelsche vloot, heeft.zijn ontslag genomen. De reden ,*, met recht du!d«-lijk. Volgens sommigen wekt zijn Duitsolie afkom,*. — op '.-jarigen leeftijd trad de prins in dienst van de Engelsche ma» rine en hij is nu 60 — wantrouwen bij het groote publiek. De manier waarop door zeesoldaten dccl is genomen aan de verdediging van Antwerpen werd door velen scherp beoordeeld. Het aftreden van Rattenberg wordt ook met «leze kritiek in verband gebracht. »
Het oorlogsgevaar.
Militaire klachten.
Uit Alphen (X. B.) schrijft men ons: Nadat hol verlof eenlgen tijd stil gestaan had, is het sinds *__ dezer weer toegestaan. Bij ons op de komp-gni*, is echter de bepaling erbij gemaakt dat allen die in de maand Oktober straf hebben gehad, voor dezen keer builen deze .gunst" vallen, «lus nog eens een straf nadat zij hun straf reed" ondergaan hebben. Deze handeling, welke vrij wat personen treft, (onze kapitein Is nogal royaal met straffen) koMt ons vrij onbillijk voor, althans niet in overeenstemming me» het antwoord van den minister aan het kamerlid Ter Laan.
Beterschap.
"llit Gouda schrijft men ons De firma Gebr. B«eensma, bloemisten alhier, van wien ik onlangs berichtte, dat zij haar arbeiders vanaf het begin der mobilisatie voor half weekloon had laten werken, en ze „u ontslaande, pertinent weigerde het loonlegoed uit «e betalen, is door «leze publikatle blijkbaar tot andere gedachten gekomen. Door de betrokken arbeiders werd ons medegedeeld dal zij na dien van de firma bericht kregen dat ze over het hun toekomende loon Konden beschikken. Zulks bedraagt voor een 12tal arbeiders ieder 10 X f 4 of ft». Do bemiddeling», pogingen der Kamer van Arbeid eu niet het minst onze ptldllkatle, hebben dus wel geholpen..
Advertentie
v - _MH>*a-a>>_------aa-a--*_--aßa-BB»a-_pB--------BBa>a»_. >»_»»_-»__»___»__»__M--»»__-___________^^ «K^Haj^s met beide binden, hel geneesmiddel «lat U genezen zal *ran Uw _•«_•>_. bronchitis. iaßuenza. alym- en kink- I boeit, borat-, keel» eo longaandoening Sukkel niet langer, twijfel niet. neemt nog heden het middel, «lal reada duizenden genaa, de ongel-*enaar_a ABDIJSIROOP wal ka da ,a,tal«aa_ailll»la,»aak». wa.kaUw__a»»»»!l»a_a>»,r»>a_rl_aiat» walka Uw kant an la»,a» a»a»k «aak*,. walka «aalt »._aa_t «lack al»U_ «aaaa». Prr ««aa f l^-, f _»- »a I 3 50. Ei.-k» I >>»».!»«k»aia,: L l. Akker. R_!».-_.m. I Ala» ».>kri,»k»»r
De strijd in Frankrijk.
De Duitsche kennisgeving van 20 Okt. luidt: „ .. „Onze aanvallen ten Zinden van Nieuwpoort en ten westen v.n Yperen werden niet succes voortgezet. Ach» machinegeweren werden buitgemaakt en 260 Engelschen gevangen genomen. In liet Argonnewoud namen onze troepen Verscheidene blokhuizen, die tot steunpunten van den vijand dienden. ... , Ten noorden vam Verdun hadden de aanvallen «ler Franschen geen succes. Overigen, is op het We.te 1 ijk evenals op het Oos t c lij k c .orlogstooneel de toe» «tand onveranderd." —• Te Parij s is Vrijdagmiddag bekend ge„Aan den uitersten linkervleugel hebben de inundaties «loor het Belgische leger in de lage V ser-vallei gesteld, «len vijand, die «leze rivier had overschreden, genoodzaakt terug te trekken. . „ , , De Duitschers zijn door de Fransche en Bel» gische artillerie gedurende deze terugtrekken» de beweging hevig beschoten. Dc Duilschers hebben gisteren zeer he-rige tegenaanvallen gedaan op de Fr..»i*-ch«* en En» glesohe legerkorpsen, «lic ten Noord-Oosten eu ten Oosten van Yperen voort rukten, zon«ler evenwel hun voorwaartsche beweging te kunnen beletten. ¦ Do Engelsche troepen, die op verschillende punten ten Noorden van _<**. Bassée door e«***, numeriek sterkere legermacht werden overvallen, hebben een krachtig offensief hervat en het den vijand afgestane terrein heroverd, eveneens hebben zij de aanvallen der Duit-.«.her!, op verschillende andere punten van hun linie afgeslagen, en den vijand aanmerkelijke verliezen toegebracht. In het algemeen zijn wij voortgerukt, voornameiijk voor eenige dorpen tusschen Atre eb . en Alber t, op de hoogte van «len rechter Aisne oever, beneden Sois s o n s en ten Koorden van Verdun." — Uit Sluis verneemt de „Telegraaf van zijn korrespondent: ... - „Ik kan u ve»*zekeren. «lat dezen ochtend. dc strijdlijn nagenoeg dezelfde was. Kortrijk. Iseghem, R« », *» se 1 .*. er e. Thourout zijn nog in Duitsche handen. Yperen blijft aa» ,le verbondenen. Duitsche soldaten bekennen zelf. dat de loopgraven en verschansingen der verbondenen bijna onneembaar zijn. Dat «lc strijd ook niet in het voordeel der Duitschers is. bewijst hol, ont zettend aantal gewonden. Hlen zag gansche rijen automobielen mot gekwetsten* lichter ««'vonden kwamen te voet te Rousselaere en elders aan. Bij Ingelmunster zog men op één «lag 3000 gewonden arrivoeren. Zoo wordt hot midden van >Vest-V.aanderen één groot, hospitaal. Tusschen Yperen en Rousselaere liggen lijken dagenlang onbegraven. Rousselaere heelt veel geleden. 250 huizen zijn er verbrend. Bij liet, bombardement word ook het. dorp Rumbcke getroffen, wanebij 15 burgers hot leven verlo, en. Ruinheke ligt 3 K.M. van Rousselaere. Er /ijn oen 20-11.l huizen verbrand, door de beschieting en ook door moedwil. Rnmbcke heeft een oorlogsschatting van tweemaal 50.000 franks moeten opbrengen. Een .waar offer voor de klei»*' gemeente. Zooals ik in een vorig telegram reeds meldde, klonk dezen nacht weder hevig kanongebulder, Het zregeschut liet zich ook hooren. Dit kanongebulder klonk den gansenen voormiddag «loer. De Duitschers hebben nu «lok volledig de kust van «Dat end e tot Xnoeke bezet. Regimenten mariniers marcheerden dezen mor» gen e» namiddag over den straat*».*, van Brugge en lle*.t en werden in verschillende dorp,,» ingekwartierd. Te ll*'*, hing een bericht in drie talen, meldend, «lat «le woningen op den zeedijk en de straten, die er heenleiden, ontruimd moeten worden.
Eenzelfde bevel zal morgen te __nocke gepubliceerd worden. Nacht en dag patrouilleeren schildwachten in de duinen. Dat dit onrustig werkt «>i» de bevolking, spreekt van zelf. Nier volgen nog eenige bijzonderheden over den strijd aan de Vser.
De Belgen, die daar hun grondgebied verdedigen, zijn er niet allen over Ostende per boot gekomen. Regimenten zijn er nok van Antwerpen rechtstreeks heen gemarcheerd. Bij den eersten aanval op Dixmuiden dreven zij de Duitschei*, terug tot Bovenkerk.. De Duitsohers trachtten daarna hun aanval noordelijk van Dixmuiden bij de bruggen van 't dorp Wervik te herhalen.
Daar hebben dan de verwoede worstelingen plaats gehad, waarbij het Belgische leger zich zoozeer heeft onderscheiden. — Volgens gisteravond te V 1 issi n g e n aangekomen personen, zouden de Duitschen, in den loop van den dag Ostende hebben verlaten en op 2 e cbr u gge zijn teruggetrokken. — Aan het „Handelsblad" wordt uit Sluis geseind: „Uit alles blijkt, dat het gevecht, dat nog steeds gevoerd wordt tusschen Nieuwpoort en Dt-.mii i d e n, wellicht de bloedigste is van den geheelen oorlog. Herhaalde» lijk hebben de Duitsche troepen nu reeds den overtocht over het Yserkanaal geforceerd, doch telkens werden.zij met ontzettende verliezen teruggedrongen. Behalve de lijken, die liet slagveld bedekken, worden duizenden gewonde» weggevoerd, de zwaargewonden naar Ostende en de licht gewonden naar Brugge. Donderdag, toen wij te voet van Brugge naar Oste n d e trokken, had het geschutvuur een «oosje gezwegen, doch tegen den avond begon het weder en was het zelfs gedurende eenige uren zeer hevig. Tegen acht uur zweeg het ge» schut, doch Vrijdagnacht om vier uur begon het weder met groote hevigheid. Op dat «ogenblik werd voor Nieuwpoort een stormaan» val van de infanterie ondernomen. Honderden mannen vielen. De transportwagens van het Roode Kruis reden geregeld op en neer om de gewonden weg te halen, Met groote heftigheid trachtten de Duitschers naar voren te dringen, doch verwoed werden aan de andere zijde de posities verdedigd. Naast elkaar vechten «laar, op het oogenblik. Engelschen, Belgen en Fran«ellen. De loatsten hebben op dit punt zelfs van hun Afrikaansehe troepen in liet vuur ge» bracht. Op het oogenblik «at we Ostende ver» lieten, IS uur 's middags, was de strijd op dat punt nog onbeslist. Intusschen gaan de Duilsohera voort met in de omgeving van Ostende en lang, geheel «Ie zeekust naar het noorden zich geducht te versterken. Toen we Donderdag van Brugge naar Ostende wandelden, trokken verscheiden regimenten matrozen bij Slahille naar het noorden en heden. Vrijdag, bij onzen terug» keer, bleek, dat een groote troepenmacht infan» tcristen post had gevat aan de zuidzijde van het kanaal naar Brugge. Tot Plasschendaele hadden de infanteristen «cl» daar tegen een verhoogden berm van den weg in slagorde op. gesteld. Te Ostende zelf is de toestand triest.'* • • «