Dr. Frederik vau Heden schrift in het weekblad .De Amsterdammer" over de fusillade te Zeist, die hij ecu «droevige ergernis" noemt: t.Vat ik gezien heb, was geen toonbeeld van goede organisatie. Lij het bezoek der verwanten zag men een dringende, hartstochtelijk gestikt»» leerende massa, met tallooze vergrijpen tegen regel en orde. De taak der wachten veel te zwaar, en onvoldoende uitgevoerd. Als de zaak niet krachtig wordt aangevat en grondig verbeterd, dau blijft het niet bij dit eerste treurige incident. leder moet erkennen dal de woeielHkhedeu enorm zijn. Er moet werk gevonden worden, bezigheid voor die duizenden — en tevens moet «le gelegenheid tot ontvluchten v-orden tegengegaan. AVant het is zeker dat dc meeste»» nog op niets anders zinnen, dan op wegloopen.
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 15-12-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 15-12-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Het drama te Zeist.
De Belgische vluchtelingen.
Naar aanleiding van wat het Parlementslid Gilbert Parkcr in de Engelsche bladen over de Belgische vluchtelingen in ons land heeft gezegd, schrijft de Loudensche korrcspondcnt «ter ,N. Rolt. Of:
,Ik kan de juistheid der beweringen natuurlijk niet beoordeelen en zou het mijn taak niet achten erover te schrijven, wanneer dergelijke verhalen niet telkens en telkens weer in de Engelsche pers doordringen, Zij «Un totnogtoe steeds tn voor ons uiterst weiwillenden vorm gekleed. Maar op den duur moeten zij den voortreNehjken indruk, dien de ontvangst der Belgen in Nederland hier heeft gewekt, verzwakken. Ik heb al eens eer geschreven, tint de stemming jegens ons land in Engeland, die iv de eerste oorlogstnaandeu soms vr^j achter» dochtig was, in het begin van Oktober een op» mcrkelijken. ommekeer heeft ondergaan. Ik wil zwijgen van alle plichten van menschelijkheid en stamverwautsehap eu er slechts aan herinneren, dat ons aan ons tlguur tegenover het buitenland in deze dagen iets moet gelegel» zijn. De Engel» »-eheii in bet bizonder hebben een zeker recht om over deze zaak mee te spreken. Toen onze regeering het aanbod der Engelsche»» om in de kosten van het onderhoud der Belgische vluchtelingen bij te dragen afwees, laadde zij de zedelijke verplichting op zich om uu dau ook zelve niet inde zware taak te kort t» schieten. Meu vond die weigering bier indertijd edelmoedig, nobel en wat niet al. Met» zal er anders over gaan denkeu, wanneer relazen als van Sir Gilbert Parkcr onweersproken moeten blijven.**
Van de geïnterneerden.
Ecu Belgisch soldaat schrijft ons uit het kamp te Harderwijk:
Geïnterneerd van 11 Oetober moesten *wrj ona vergenoegen om op open stroo te slapen en gedekt met een deken. Sedert een maand kregen wij dan een zak, waar wij het lang gebruikte stroo dat onder ons lag, moest in bergen om daar voort op te slapen. Het is wel waar, er kwam dan ook stroo aan om onder de manschappen le verdeden, tot zoolang de voorraad strekte, doch verreweg het meerendeel moest hetzelfde stroo, dat reeds «tof en zand was geworden, maar in zijn zak steken, waar zij nu nog op slapen. Men staat op die wijze 's morgens schier gebroken op.
De minister van Oorlog.
In het verslag dat ons „Fricsch Volksblad" geeft van een door 'troelstra te Leeuwarden gehouden rede. lezen wij:
.Ten slotte heeft spreker nog iets over de mobilisalie te zeggen. Na do mildere opvattingen dienaangaande in Zwitserland uu Denemarken onder de aandacht te hebben gebracht, doet hij verslaan, «lat eerstdaags gesproken zal moeten worden over de vraag, of dat nu ten onzent zoo in het oneindige moet doorgaan. Of we vertrouwen in den minister van Oorlog kunnen stellen, daarvan zal veel afhangen. En nu beeft sprekers vertrouwen in dien minister in de laatste dageneen schok gekregen; de reden daarvan wenscht hij in deze vergadering niet nader te bespreken. Hij gevoelt zich verplicht, meer kritisch tegenover dien minister te gaan staan en diens beleid aan een grondig onderzoek te onderwerpen." Naar wij vernemen, berusten deze uitlatingen op dc houding, door minister Bosboom aangenomen iv zake het drama in het inlerneeringskamp te Zeist.
De wolweverij.
Men schrijft uit Tilburg aan bet ,Hsgz.": De Tilburgsche Vereeniging van wollenstoNcnfabrikanten is er inderdaad in geslaagd, een partij wol in Zuid Amerika aan te koopen. Hiervan is reeds «en gedeelte te Amsterdam aangekomen, zoodat de verwachting groot is, dat er geen stagnatie in de textielindustrie zal intreden.
Indien er maar voldoende grondstof kan worden aangekocht, staat de industrie er schitterend voor: er is overvloed van orders.
De Tilburgsche fabrikanten hebben gemeend van dc tussi-benkomst der regeering te moeten afzien, wijl de voorwaarden h.i. te bezwarend waren. Zij geven er «le voorkeur aan, zelf het risiko vat» evcntucele kontlskattc te dragen.
Nunspeet.
' Onze partijgenoot H. A. Koomans. vroeger lc Breda, tlians te 's llagc, plaatst in de „N. Holt. Cf een stuk onder mededeeling «lat het in „Het Volk' geweigerd is. Het is het verslag van een bezoek dat hij mcl v. Kol aan het Belgische vluchtelingenkamp te Nunspcet bracht ctt waarin een en ander wordt weersproken, wat in ons blad on gezag v.m personen die iv hel kamp vertoefden of het bezocht hadden, .was medegedeeld.
Wij hadden Kooiuans doen opmerken, dat wij die metlcdeelingen' slechts hierom zonder eigen verifikatic geplaatst hadden, omdat de leider te Nunspcet ons toegang geweigerd had; «lat echter door tussehenkomst van den minister van binnenlandsche zaken ons thans toe» gang geoorloofd .was en dat wij daarom dc voorkeur eraan gaven, met eigen oogen te g-.tau zien.
Deze alleszins redelijke opmerkingen hebben isoomans er niet van l.tttincn weerhouden ecu aanval op zijn partijblad iv ecu burgerlijk blad te doen opnemen. Hij had anders allicht kunnen overwegen, dat hij zelf in het ver» .-dagge< it een ongeoefende leek is eu onze verslaggever een crviiren deskundige en dat hij «lus beter deed eens even af te wachten -wat iemand zou waarnemen die meer dan hij zelf geschikt was oni een moeilijk stuk reportage op te knappen. Het is ons om «le waarheid omtrent Nun» speet lc doen e» die zullen onze lezers «lezer dagen na het bezoek van onzen eigen bericht» gever vernemen.
De militaire vergoedingen.
'Men schrijft ons uit Haarlem: lu „Hel Volk' van Maandag slaat dc klacht van ecu laudwecrmau, dat de vergoeding pas U 8 December iuplauts van UU December wordt uitgekeerd." Diezelfde klacht is verleden week in bel ..Hmtrl. Dagblad' besproken. De redakiio heelt zich tot mr. Foei; gewend, het Kamerlid voor llaathni. Deze beeft er met den minister over gesproken en hij heeft aan de redaktie vnu „Haart Dagblad' meegedeeld «lal ecu wijziging van dc , lxpaliug reeds iv voorbereiding is, on» aau tlczc klacht tegemoet te komen.
Ook van andere zijde wordt ons meegedeeld «lal in dc uitbetaling der vergoedingen aan de gezinnen der miliciens en landwcermannc.» zoodanige wijziging is gebracht dat de eerstkomende betiuddag is vastgesteld op morgen, Woensdag a.s. Uitgekeerd wordt dan voor de periode Iti—'H Deeemlier. Dc eerste daarop volgen-de uitbetaling zal plaats hebben op tt Januari 1015 en wel voor den termijn I—2 Januari.
Haagsch Nieuws. Uit den gemeenteraad.
"Bij de mededeelingen aan den Raad hebben gewoonlijk eenige voorpostengevechten plaats, meestal het gevolg van het ontbreken van eene kommissie voor de verzoeksehrltten, zooals de Amsterdamsche Raad die kent. Er was een adres van twaalf, waarschijnlijk kleine, aandeelhouders van de bouwgrondmaittsehappü „lioningskado", dle inlichtingen verzochten omtrent den voortgang der exploitatie, om te weten to komen of liet renteloos blijven der gronden, en daarmee de door hen ge leden schatte, een gevolg was van slofheid van Publieke Werken, dan wel misschien «en manoeuvre om hen van hun aandeeltjes af te helpen. Voorgesteld wenl dit adres in de leeskamer neer te hangen. Hugeuboltz wilde het maar dadelijk om inlichtingen zenden «au B. en W. Maar dit liet de waardigheid van het kollege niet toe en llugenhollz zal nu de volgende week doormiddel van een plechtige interpellatie de gevraagde inlichtingen verkrijgen, die dan aau den Raad zullen wortleu verschaft en niet aan partikullere adressanten.
Hoejenbos deed een poging om «en aan den Raad uitgebracht rapport door «e»» door den Raad benoemde kommissie uit zijn midden, zonder nader preadvies aan do orde to stellen. Het geldt do salarisregeling der ambtenaren, die aardig vat verbeterd is door het optreden «ler kommissie. Do voorzitter wil door een preadvies weer naar den anderen kant trekken, en helaas gaf do Raad hem met 20 tegen 15 stemmen daartoe de kans. De heereu gingen daarna over tot een besloten vergadering, waarvan natuurlijk niets nader te zeggen valt. Onmiddellijk daarna werd de lang aangekondigde inspekteur van het lager onderwijs benoemd. De gelukkige was de beer A. de Noo, leeraar aan de Kadettenschool en de Rijks 11.8. 8. te Alkmaar, die *11 «temmen kreeg, tegen 6op zijn mededinger den heer S. Lezer, gemeentelijk inspekteur van het L. O. te Enschedee. Belde heeren moeten ecu zeer goeden Indruk hebben gemaakt, en niet enkel konlrolecrenden, maar zonder twijfel ook vooruit» strevend hervormende»» arbeid op onderwijsgebied kan van hen worden verwacht.
in een nieuwe vakature in de Kommissie van Toezicht op het lager onderwijs werd no. 1 vat» de aanbeveling gekozen met -.ti stemmen, tegen 12 op llugenholt**. Er was al een Hink stuk van den middag om, toen wij begonnen aau den grooten slag, de nieuwe belasting op de openbare vermakelijkheden. Wij brachten het niet venter dan tot ecu handgemeen van tweO vooruitgeschoven troepenafdeelingen, of zonder militaire beeldspraak, tot een strijd over de vraag, of onder de huidige tijdsomstandigheden wel tot behandeling van de verordening moest worden overgegaan. Reeds is. door de heffing der auteursrechten de euireepijs zoo«tanig verhoogd, dat het bezoek sterk is verminderd. Acht of tien menschen in destalles vindt men tegenwoordig al mooi. Zelfs dc pacht vat» «lei» schouwburg wordt vaak niet verdiend opeen avond. Van afwenteling op de bezoekers zal geen sprake zijn. Deze zullen wegblijven eu de ver» wachte opbrengst der nieuwe belasting zal legen» vallen: in het tweede halfjaar van 1!>I5 zal het f 50.000 zijn. Mag daarvoor bet bestaan van allerlei exploitanten in gevaar gebracht worden? Zoo klaagden velen. H els «l iug e n vond ook niet voldoende reden voor deze belasting. Bij de pas behandelde be» glooiing was van geldclijkcn nood van dc gemeente niet gebleken. Dc tijden waren er bovendien niet naar nu nieuwe lasten op Ie leggen. Vond dc heer v. Vttnrcn in de pas aangenomen oorlogslcening aanleiding om 'leze gemeentelijke belasting op U* leggen, daar het nu voor de gemeente zooveel bezwaarlijker zou zijn opcenten te hellen op het personeel, Helsdingen zag geen heit in deze opeen» hooping van lasten. Ook niet omdat vermaak een behoefte is, «lic grooter wordt naarmate de tijdsomstandigheden droeviger zijn. Waarbij dan nog komt, dat ook dc artisten door deze helling getroffen zullen worden. Itccds nu waren bij een in Amsterdam spelend gezelschap de salarissen met fnHfl-l per week verlaagt!, en zoo groot is de nood onder «leze menschen dat ze op het eind der week een paar kwartjes voorschot moeten vragen. W e t honder Fort u v n beloogde dat nieuwe en verhooging va» beslaande belastingen altijd komen op ongelegen oogcnhlikken, «laaraan is niets te verhelpen, want dc gemeente heeft behoefte aan geld. Dc voorgestelde belasting is weinig bezwarend. Zy zal worden afgewenteld op het publiek. Ook Gulden erkende dat voor de bioskopen iv den Amstcrdamst-hcn Ilaad. Naast deze nieuwe belasting zal ongetwijfeld ook de inkomstenbelasting moeten worden verhoogd.
Helsdingen voerde nog aan dat het onjuist in één bepaalde groep te belasten, namelijk zij die wat ontspanning zoeken. Hatl meu niet f 30.000 subsidie gegeven aau de Fransche opera, en den nieuwen .schouwburg verhuurd voor fóO.OOO, zooals de sociaaldemokrateu bobben voorgesteld, dan hehocl'deii nu niet allerlei arme drommels de rijken (e helpen aan hun genot in «le Fransche opera. De cijfers van den wethouder bewijzen wel «lat «Ie gemeente behoefte heeft aan geld, maar niet «lat dit gevonden moet worden door ecu belasting op vermakelijkheden. Waaraan Dre es nog toevoegde «lat de hooge opbreng», in Amsterdam over 1'.)13 niet «le bewijs» kracht had, die de wel!»onder daaraan toekende, omdat in dat jaar Amsterdam vol was geweest van allerlei vermakelijkheden en tentoonstellingen.
Het eind van de geschiedenis was dat de motievan Zuylen, om de verordening niet te behandelen, verworpen werd tnet 2e*. tegen 12 stemmen. Eu daarmee was tevens uitgemaakt dat we des avonds de verordening zelf zouden aanpakken. In een gemoedelijke, vaak vermakelijke, maar niet minder rake redevoering heeft Helsdingen in dc avondzitting de toelichting van U. et» W. onder het ontleedmes genomen. Van een kollege dat voor twee derde uit vrijzinnigen bestaat, had bij geeu pleidooi verwacht voor eet» indirekte belasting, immers voor eene "die zoo gemakkelijk kau worden afgewenteld. Dat geschiedt ook, het is waar, met menige di rekte belasting, maaralleen de anarchisten trekken daaruit de konklusie, dat tusselien direkte eu indirekte belasting geen ver» schil beslaat t*oeia*ddemokr*»ten hechten er nog steeds aan dat de belastingbetaler het bedrag op zijn aanslagbiljet zal kunnen nagaan. En al moet erkend dat hier niet een voor allen gelijk, en daarom juist zoo ongelijk drukkend bedrag geheven wordt, zooals bij de gewone indirekte belastingen, in verhouding tot het inkomen is toch die 10 pOt. vermakelijkheidsbelasting op het kwartje van den arbeider, drukkender dan de 10 pCt. op den rijksdaalder van deu rijke. Deze kan bovendien de belasting ontloopen door op een lagere rang te gaan zitten, maar dat kan de man van het schellinkje niet doen.
Het zoeken van vermaak is niet altijd weelde. In het eentonig en moeilijke loven, waar wo in een dwangbuis zitten van wetten en verordeningen, met zorg om te blijven wat mon is eu te worden wat men wenscht, is vermaak vaak een behoefte. Niet allen zookon hun vermaak op dezelfde wijze. Waarom alloen één soort van vormookzoekors getroffen ? Zegt men dat do gemeente ziel» uitgaven aan politie en brandweer voor hen getroost, dan zouden ongehuwden ou kinderloozen niet voor hot onderwijs mogen betalen, dau zon do Haagsche Tramwegmaatschappij moeten vergoeden do kosten van do marechaussees en do rijksvoldwaehters en de 8. D. A. P. voor het bereden politiegeleido bij onze prachtige betoogingen voor algemeen kies» recht. '
Nu is het geen tijd voor deze belostingvormoor» dering. De levensbehoeften worden duurder, do loonen stijgen niet de ißndsregooring komt mot ecu stroom vau nionwo losten. Moet nu de go» meente daaraan ook nog meedoen? Indien hot noodig is, dan moot do inkomstenbelasting worden verhoogd, omdat het in beginsel juister is allen te laten betalen voor de uitgaven die voor allen geschieden.
Nadat uog do heer v. Vu aren getracht had Helsdingen van plat materialisme te beschuldigen, omdat deze niet over hooger levensidealen had gesproken, on wethouder Fortuin nog had meegedeeld, dat do maatschappij Zeobad Scheve» ningen, krachtens oude eoncessievoorwoardo»», slechts van deze belasting «al vrijgesteld worden voorzoover zij zelve hoor ondernemingen exploiteert, en in geen geval voor do pier, noch voor het circus, kon tot do behandeling der artikelen worden overgegaan. Een poging van don hoor Varenkamp om volksvuurstellingen, waarvoor do toegangsprijs de som van f 0.75 niet te boven gaat, vrij te stellen, leed schipbreuk. Tango-teos en do moeste bloskopen zouden dau ook niet getroffen kunnen worden. Vrijgesteld zijn openbare vermakelijkheden, waarvan de opbrengst — na aftrek vau de noodzakelijk gemaakte onkosten — bestemd is voor een weldadig doel. Dre es wees op onze werk» loozenbijeenkomsten, die zelf een filantropisch karakter bobben, zonder gold voor Ulantroplo op te brengen. Hij wist gedaan te krijgen dat ook vrijgesteld werden: openbare vermakelijkheden, gehouden met ecu weldadig doel. Voorts zijn vrijgesteld: voordrachten, welke een uisluitend godsdienstig, wetenschappelijk, sociaal of politiek karakter dragen, evenals vermakelijkheden, voor zoover die tor toelichting daarvan worden gegeven. Ook hier wist Dreos een gevaar voor onze arbeidersbljeeukomsten te vermijden door invoeging van de woorden: of ter bijkomstige opluistering, na: ter toelichting. Hugenholtl* bestreed met goed gevolg ecu amendementv. d. Meulen dat deze vrijstelling ter beoordeeling van B. en XV. wilde laten, en eet» amendement-Gevers Devnoot, «lat deze veiligheidsklep voor arbeidersbijeenkomsten geheel wilde schrappen. Uit de verdere diskussie bleek nog, op navraag van 11 ugen h u 11 «lat een vakvercenlging feestelijk haar jubilea kan vieren, zonder belast te worden, als zij maar zorgt door introdttktie het karakter van „openbare" vermakelijkheid te vermijden.
Verder dan art. 't is men niet gekomen. Bij de rondvraag vestigde Hugenholtx nog «Ie aandacht op ecu geschikte werkverschaffing voor ecu dertigtal wcrklooze straatmakers.
Een groote demonstratie.
•Dc nood waarin massa's arbeidersgezinnen in hel rijke 's (iravcnhagc zoowel door werkloosheid als tengevolge der mobilisatie verkeeren, en dc onwil om deze door liet verstrekken van hoogere uilkeeringen te lenigen, had ten gevolge, dat bij het bestuur van den 11. B. 11. voor eenige dagen geleden het plan rijpte om cc», avonddemonstratie te organiseeren, ten einde aldus van de diepe ellende waarin dc massa gedompeld is, te doen blijken en daaraan den eisen te verbinden, dat hoogere tiitkccriiigen, zoowel aan de gezinnen der gemobiliseerden als aan die der werkloozen verstrekt moeten worden.
On» «lc demonstratie zoo grootse!» mogelijk te doen zijn trad de 11. B. H. met het federatie bestuur der 8. D. A. P. in overleg en spoedig was dc organisatie in elkaar gezet. Wc zullen hier niet een uiteenzetting geven van dc wijze waarop wij wisten te bewerkstelligen, dat zich gisteravond door het hartje der vorstelijke residentie een zoo onafzienbare menschcnzec bewoog als na Ilooden Dinsdag niet meer is gekonstateerd. Naast de federatie der S. D. A. P. namen al dc 29 organisaties .welke bij den H. B. B. zijn aangesloten, aan dc demonstratie deel. , ' Naar ruwe schatting bedroeg het aantal deel, nemers circa 8a 10 duizend. .
Hel punt van samenkomst der groepen dio tloor daarvoor aangewezen leiders van uit do Beinbr-iiidtstraltt, «le Vaillantlaau. het gebouw ..Concordia", dc Jan llcudrikstra-it en Scheveniiigcil werden aangevoerd, was het tango Voorhout, waar dc voorzitter van den H. B. B. Eu dc sekictaris der partijfederatie de leiding der massa verkregen.
Vanaf hel Lange Voorhout werd onder hot zingen onzer .strijdliederen gemarcheerd over het Tottruooivcld, «lett tangen Vijverberg, do l'hials. tic Hoogstraat, dc Gravenstraat, het Buitenhof, door «Ie poorten van het Binnenhof, hel Plein, de Polen, hel Spui, tle Gedempte Gracht den Gedeninplen Burgwal, den I.ulher. .schei» Burgwal en de Markt, waar de stoet «loor den sekretaris van den H. B. 8., onzon, partijgenoot .Van tangen, die zich daarvoor boven op een marktk»*aam plaatste, met een krachtig woord van opwekking werd ontbonden.
De politie, die absoluut niet op de hoogte was van wat er in het avonduur te gebeuren stond, ei» dio mitsdien geen maatregelen van voorzorg hatl getroffen, heeft ervaren, «lat.wij georganiseerden bij machte zijn on» ook zonder haar de orde op de meest voorbeeldige wijze le handhaven. Hier en daar zagen .wij enkele politie-insi*ektcurs met haastigen tred onzen stoet passeeren, waarschijnlijk om ziel» van meerdere hulp lc verzekeren: wij hoorden het bekende signaal van enkele politie fluitjes, doch alles ging alsof het gesmeerd .was. Toon wij in de Poten waren, ontrolde zich midden in den stoet een zwart doek van enorme afmeting, waarop met groote .witte letters Ie .woorden.* „Strijd togen dei< honger!" ¦ , . ; Of «lit belangstelling wekte? . ' ¦ . - j * Na de ontbinding «ler stoet gingen de scliaern onder het zingen der Internationale uiteen on verspreidden zich.
Hel was een prachtvolle demonstratie viel in liet minst ook «m het feit dat daaraan «lenige Ixmderden militairen deelnamen.
Rotterdamsch Nieuws. Een uitzetting voorkomen!
Door het aktief optreden van den Centralfin Bond van Havenarbeiders is dezer dogen weder een uitzetting wegens huurschuld voorkomen. Maandag 30 November vervoegde zich. ten kantore der organisatie hel lid Deuuhouwer, die als land weerman is gedetacheerd ie Vier. polders, welke ons mededeelde dat zijn vrouw — die met 5 jeugdige kinderen van f 1.35 daags Rijklltiitkeering geen huur kon betalen -—de woning zou moeten verlaten. Do kanlonr>tx*bt«!N had den eiseh van den huisbaas toegowWon en zoo »tund do man .voor het lolt, dat -— ter*.vijl hij de grenzen van bot land moest l»ewakcn — zijn vrouw en kinderen op. «traaf werden gezet! Het Bestuur verzond dlrckt het .volgend telegram: . .< Minister .vnn Oorlog, 's Gravenhage». Voor gezin landweerman Deunhouwvr, 2«uke< laarstraat 6b, met 5 jonge kinderen, t 1.33 uitkeering, is heden vonnis gewezen woning, uilzetting. Morgen is nog hulp mogelijk. Deur» waarder is Kruvne, Lombardstraat Vvrzooko tusscbcnkumst ¦*».•• Hoofdbestuur Hnvenarb.-bon«L . Pelikaanstraat Rotterdam. , HEYKOOP. . MOL. j .- Daarop werd hel volgende antwoord onl< vangen: Hoofdbestuur Havcnarb. enz. Richt «inzake Demthnuwer tot Btenukomileo. ¦ >.v. d. Minister v. Oorlog, de oelcr.^en. DOORMAN. Hel «teunkomitee deelde echter mede, dat liet komileo «l* niet.*! aan deed, men moest zich wenden tot het Bureau voor Militaire Zaken. fn dien tusschontijd kreeg de vrouw van Deunhouwer een memorandum van deurwaarder liruvne, waarin haar werd medege» deeld, dat zij de woning v«'»ór of op Maandag 7 December — zeker hij wijze van 8t Nikolaas. surpriso — moest hebben verlaten. De bondssekrelaris Mol vergezelde mej. Deunhouwer Woensdagmiddag naar het Bureau voor Militaire Zaken, om te trachten do uitkeering tv verhoogen lot het maximum van f 1.50. Nadat dit in orde was gebracht en dus do ttitkeerine in liet vervolg f 1.05 hoogcr zal zijn. werd achtereenvolgens een bezoek gebracht aan den deurwaarder en «len opzichter van de bouwmaatschappij, waarvan het gezin Deunbouwer do woning in huur heeft, mot het gevolg, «lat het gezin kan blijven wonen tegen een wckelijkscho huur van f 1. Zoo is door dc bemoeiingen der organisatie deze uitzetting weer voorkomen. . . Maar «1 e regeering deed niets. i Als 't aan haar luidde gelegen, het gezin zou thans op straat staan.
De toestond in verschillende bedrijven.
Naar.wij vernemen, zijn or in den laatsten, tijd vanwege eene subkouimissie van dc Alge» mcene Kommissie tot Steun vragen gesteld aan de ondernemers in den kring vat» handel en bedrijf over den gang van zaken. Dc antwoorden, daarop ingekomen, zijn deels bemoedigend, en wijzen voor een ander deel op bet voortduren van dc malaise»..^ In liet bankwezen is de werkzaamheid eer .«-genomen dan verminderd, zoodat do personeclen ten volle werden gehandhaafd. In de bedrijven voor in- en export is de bedrijfstoestand veel gunstiger gebleken dan aanvankelijk werd vermolmd, vooral in do groot bedrij ven. Toch werd er in eenigo ondernemingen nog een gedeelte van het personeel ontslagen. Do Kaas ban del' beleeft gunstige dagen en kan zelfs wel normaal genoemd worden. In dc winkelbedrijven is veel vergoeding gevonden in het drukke v-rcemdclin» genverkeer, zeer veel Amerikanen, en zeer* velen onder dc Belgische uitgewekenen die nog over voldoende koopkracht beschikten, i Daarentegen is in de k leed ing trieen in de bloemisterij nog altijd ".-eet slapte, terwijl ook in dc l»ouwh«*drijven al' meer ca meet" dc malaise zich laat ge-voelen. f