lngezenden. Van I'l^flontie,! sluklcen
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 21-08-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 21-08-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Verspreide berichten.
Telegrammen uit Londen van 20 Augustus melden het vergaan.van verscheidene I. tige!» Hcho il}andclsschcpcn, «looi- Duitsclie onderzeeërs getroffen..... , .... — Een Ncutcrbericht uit Londen zegt dat dc n-ngelsclio onderzeeboot h. U gestand is Van Duitschen kant was inecgedeelti dal Int. in een gevecht was gezonken. — Het Duitse t»o broodranlsucn is voor personen die meer voedsel noodig hebben van _"» tot <**»'*' gram per Ilag verhoogd. Ook is het gehalte van hel brood verbeterd.
Partij en Rev. Soc. Klub. Uit de Partij.
*In do huishoudelijke vergadering der afd. Leeuwarden werd behandeld een bestuur.-voorstel, in verband met de oprichting van een N. 8. Club. luidende: . „De vergadering betreurt de oprichting van de zoogenaamde Li. S. Club als schadelijk voor de vooral in deze tijden zoo noodigo eenheid, keurt het af, dat leden der afdeeling tot dezo klub zijn toegetreden. en is van oordeel «lat het lidmaatschap van beide organisaties op den duur onhoudbaar is." Ilierover werd langdurig gediskussieerd. Hiemstra lichtte het voorstel namens het bestuur toe. De bedoeling ervan is. zeide hij. tyt de pai tijgenooten-klublcden do vermaning to richten, dat het op den duur spaak moet loopen met het lid zijn van klub en partij, in do hoop dat deze partijgenooten dit bij ru.tig nadenken ook zullen gaan inzien. Door Wiescbron werd het dubbele lidmaatschap vcdedigd, hoewel hij erkende, dat do strijd van de klub ook deel. zou moeten gaan togon do partij. Ook door andere voor- en tegenstanders van het bestuursvoorstcl werd nog het woord gevoerd. Tenslotte werd het voorstel aangenomen met 6? tegen 21 stemmen en een drietal blanko's.
Afdeelingsnieuws.
*De afdeellng Leeuwarden hield een drukbezochte huishoudelijke vergadering. Do voorzitter berin» nerde bij dc opening aan den goeden uitslag der gemeenteraadsverkiezing. 12 nieuwe leden werden aangenomen, terwijl 8 bedankjes waren binnen gekomen.
__en ultmnpjc. Zondag 29 Augustusa. s. zullen leden van de atdeelingen Amersfoort, Zeist, Utrecht, 2 ureum, Hilversum, Amsterdam, Haarlem, Zaandam en Koog-Zaandijk, van den Bond vnn Arbeiderszangverecnigingeu in Nederland gcztnneiilijl. ecu uitstapje maken naar Baaru. De zangers en z«n» geressen zullen daar to ongeveer 10 uur des morgens arriveeren om dan onder geleide van Baarnsclie partijgenooten een wandeling door de omstreken te maken. Daarna zal des middags to twee uur een concert gegeven worden in den tuin van het !_tatil*ii.hotcl. t)p het programma staan enkele vau de bekendste .ocialibtiselic liederen alt» „Morgenrood*', „Acltttirtuimarscli-, „Socialistenrnarsch*', „Vrijheldsli-d-, „Voor 't socialisme' en „Eens-, terwijl, zoo mogelijk, de koren leder afzonderlijk nog een of meer nummer, zullen geven. BÜ guusllg weer belooft liet dus een aangename dag te zulten worden. Het is ie verdachten dat ook vele niet-zaiigerl-'esseii) nan dit uitstapje zullen deelnemen.
ijee»«lent». milttuireu. "Voor de meer dun ..«napvolle bovenzaal van gebouw .Voorwaarts" te Utrecht trad gisteravond namens de inobili. atie» klub te Utrecht I. 1. Lamson van Den Haag o,», met het onderwerp: ,Wat leerde ik gedurende een jaar op het oorlogsterrein?' llet zeer onderhoudende betoog werd telkens door applaus onder» droken. Dc spreker wekte iiau't slot de aanwezigen op pal te staan in het roede leger voor den vrede. Dinsdag __ Augustus spreekt Vau der Koes voor do klub over het onderwerp: „Mult.ituli en het socialisme"; Donderdag __ Augustus Dijkgraaf over „do Landstormwet".
— Vrijdagavond sprak te Tilburg vóór een volk» zaal Dijkgraaf met het onderwerp: „Komende tijden. Na onder grooto aandactit een gloedvolle rede to hebben uitgesproken voor onzo mobilisatieklub, gewerd hem een dankbaar applaus.
Binnenland.
In den ban. •Evenals de roomleh katholieke kiesvereeuigiiigi hébbett nu ook de.ttnirevolutio. liairc «n christelijk historische organisaties te Haailem ecu motie aangenomen, waarin aikeuring wordt uitgesproken over hel raadslid v. d. Kamp. t_enoem
Amsterdamsch Nieuws. De vrije dagen der brandweer.
Door voorzitter en sekretaris der afdeeling Amsterdam van den Bond van Werklieden in Openbare Diensten en Bedrijven, i» ecu adres aan den Gemeenteraad gezonden, waarin zij mededeelcn, dat naar aanleiding van liet. p,.a. advies van B. en W. op het adres van intimi* organisatie van 11 Maart 1910 inzake vrije dagen van het Brandweerpersoneel, een drietal vergaderingen zijn gehouden, waarin hen i_ op. gedragen het volgende onder de aandacht, van den Kaad to brengen.* ? Uet prea-advies heelt ernstigen teleurstel» ling bli genoemd brandweerpersoneel gewekt. -let eenigen grond toch hadden -ij mogen verwachten, dat ten aanzien van de ingehouden *r ie dagen een voorstel zou worden gedaan. «A>?»".'""""?' ""ieder nadeelen van do. mobilisatie ondervindt, kan door ons niet «orden ontkend, si-aar dat de brandwacht. zwaarder zouden moeten getroffen worden dan het ander» personeel, lijkt ons ongemotiveerd. Dé aanstelling van 12 tijdelijke manschappen op.een tekort van ti) brandwachts kan, zooals van zelf spreekt, niet in do leemte, die het personeel zoo gaarne zag opgelost, voorzien. Bovendien is do mogelijkheid niet uitgesloten, dat dc uitvoering van de nieuwe Landstorm*.*, et het tekort nog grooter zal maken. Waar gedurende het dienstjaar 1914 het brandweerpersoneel, evenals «Ie werklieden in dienst der gemeente van vakantie zijn verstoken geweest, brengt toch de billijkheid mede. dat nu do gemeentewerklieden in het genot van vakantie en toeslag zijn gesteld, het brandweerpersoneel ook van zijn verlof kunno proflteeren. Ilesumeerendo verzoeken adressanten: dat een bevredigende oplossing wordt gegeven omtrent de ingehouden verlof en vrije dagen ; «Int van eiken vrijen dag, dat in den vervolge zul moeten worden dienst gedaan, betaling zal geschieden' dat het meergenoemde korps dit jaar in het genot van het gewone zomerverlof zal worden gesteld.
_.Eu opdracht. De maatschappij „Nederland" heelt hellen aan de Nederland-ci.» Scheepvaartmaatschappij opgedragen, den douw van een vntchtstooin.chip van 10.000 tol» inhoud. Het schip zal een duplikant zijn van het reeds op die werf' voor dezelttte maatschappij in aandouw zijnde s.s. „Uorneo".
Groenten. Het oorlogsgevaar.
fit Den Haag wordt ons genieldt: De minister van Landbouw «telt zich voor indien mocht blijken da' in een aanlal gemeenten behoefte bestaat aan beschikbaaistcllii^g van groenten, niet «lic gemeenten in nader overleg to t rellen over «lo regeling van dc distributie. Van de plaatselijke omstandigheden zal het afhangen of het mogelijk zal z^n dc distributie van tic «loor «len 'l'uiiilxniw.'aad beschikbaar te stellen greenten geheel aan den pa tikulieren handel, over te laten, dan wel of «to gemeenten zelf. zooals bij den visch verkoop, naast den part ik ti! teren handel zal mogen optreden. De minister wenscht. de beschikbaarstelling zooveel mogelijk te doen geschieden door tusschenkomst van den gewonen handel en heeft in het, bijzonder op het oog «Ie verschillende groentesoorten. Voor aardappelen en peulvruchten knn zijns inziens worden volstaan met het bestaand uitvoerverbod, dat streng zal worden gehandhaafd. Dc minister heeft zich in deze met een circulaire gewend tot, de burgemeesters.
De steenkolenvoorziening.
Maandag a.s. vergadert de T.g. Nijverheidskommissie, waarin een beslissing zal worden genomen ten aanzien van hel Kolenbureau. In do pers maken, in afwachting dier vergadering, eenige hooge heeren nu «lemming tegen het bureau. Dc burgemeester van Rotterdam, mr. A. R. Ziminermaiin, schrijft in dc „N. R. t_t.' een tweetal artikelen, waarin hij een scherpen aanval op liet Kolenbureau en de tot nu tos Hevolgde kolen-politiek doet. llij betoogt, dat door «Ie drukking der vrjje konktirr.iitic de kolenprijzen hoog blijven. Zijn konkltisie is: „De door bestaan en werking van het kolenbureau op onnatuurlijke vvijzo te hoog bljjvendo prijzen zullen veroorzaken dat ook dc andere brandstoffen duur worden of blijven. Tegen den winter zal dat tengevolge heblien aandrang om nu op liet gebied van turf en kool dezelfde regelen van rijkswege te nemen als op het gebied van het bruine brood. Of men daaraan, hel broodtintecedcnt in aanmerking genomen, weerstand zal kunnen bieden zal te bezien zijn. En geenszins uitgesloten is liet dat dc kotenpolitiek ons binnen korten tijd plaatst voor een soortgelijk .svslt.m van braiidstofkaarten en ivgeeringskolen en .turf, als waardoor thans ten aanzien der broodverstrekking Nederland zich op zoo curieust* wijn: van de andere «talen onderscheidt." .
En «ie lieer Xterstrasz, lid der Tweede Kamer en lid der Xijverheidskommi.sie, heeft een open brief gezonden aan minister I'uzthuma, die aldus sluit:
Ik meen dal te eeniger lijd de vrije invoer van kolen en de vrije handel moei worden bersteld' ik matig mij geen oordeel aan over de vraag of de omstandigheden van het oogenblik dit herstel thans toelaten; ik meen dat allen zich hebben te onderwerpen aan uw hooger inzicht, dat de kuleudistributio en do prijsbepaling en zelfs dc aankoop en aanvoer behooren te worden geregeld door een regeeiingsorgaati met uitgebreide bevoegdheid, maar ik meen er met den meesten klem op te moeten aandringen, het Kolenbureau zoodanig samen te stellen dat en verbruikers, èn handelaar*., èn importeurs, èn vervoerders zich daaraan met vol vertrouwen kunnen onderwerpen, een vertrouwen, dat bij de huidige samenstelling op dc aangevoerde gronden, altlian. bij eenige groenen der bevolking, geheel ca al ontbreekt.
Nowo-Georgiewsk gevallen. Oorlogstelegrammen.
8L1'.!.1->N, Hl Aug. v'N'ordcn.) In den vroegen ochtend werd alhier dc nieuwe overwinning bekend door het oostelijk leger behaald. l)e laatste plaats waal* d_ Ilttssen in Polen weerstand boden, Nowo üeorgicw.k, is in Duitsche handen gekomen, Dc bevolking hier* jubelt over dc snelle opeenvolgende overwinningen.
De ,,Arabic" getorpedeerd.
L0Nl)l:N, 20 Au*,-. (V.D.) Slechts ti passagiers van het s.s „Arabic' morden vermist. Hiervan zijn _ Amerikanen.
De Gentsche hoogeschool heropend.
BELGISCHE (_ltl.N*.. 2\) Aug. (V. li.) Wij vernemen uit goede bron Uat dc (.cntsche hoogeschool tegen begin Oktober heropend zat worden. Bij vn voldoend aantal Belgische professoren zal het tekort door IlintseK. worden aangevuld.
«(lleeds in do vorige editie opgenomen.)
Aan het Ostenrijksch-Italiaansche front.
GEXKVE. 20 Aug. (V.-D.) Van hel Oostenrijksch-Italiaan.che oorlogstooneel wordt bericht, dat 70000 man Oostenrijk.->c!ic troepen, die in Bosnië lagen, ter versterking naar het Oostenrijksche front zijn gezonden, terwijl Beiersche troepen van nagenoeg gelijke sterke naar Bosnië zijn gezonden, om hun Oostenrijksche kameraden te vervangen. In verband hiermede wordt tevens bericht, dat de Oostenrijksche verliezen - vrij aanzienlijk zijn. Te Innsbruck worden 6000 gewonde Oostenrijkers verpleegd. Bijna iederen dag komen treinen met gewonden aan, voornamelijk uit het gebied rondom Görz, waar voortdurend hevig gevochten wordt. '
De Tribune de.Genève" publiceerde een telegram uit I.aibach, waarin gezegd wordt, dal de Italianen Woensdag Tolmehi binnendrongen, doch teruggeslagen werden. Zij deden een tegenaanval, zoodat de strijd in de straten van de stad en in dc builenwijken voortduurt.
De burgerlijke bevolking verliet Tolmcin reeds een maand geleden. Gedurende de laatste drie weken hebben de Italianen stelselmatig de stad beschoten.
Uit Rusland.
BERLIJN. 20 Aug. (V.-D.) Uit Boekarest wordt aan de ?Deutsche 'lage.z.itung" geseind, dat de bladen uit Petrograd vernemen, dat 115 Doema-afgevaardigden een interpellatie aan de regeering onderteekenden, waarin wordt verlangd dat zij mededeeling zal doen van het oorlogsdoel en van de vredesvoorwaarden.
STOCHOLM, 20 Aug. (V.-D.) Het schijnt dat Wilna thans zoo goed als geheel ontruimd is. Niet alleen de inboedels der bewoners, doch ook het vee wordt zooveel mogelijk in treinen en wagens naar het binnenland vervoerd.
Volgens een reiziger die uit Koningsbergen aankwam, komen aldaar vele gewonden van het Russische front aan.
Het aantal der gewonde Duitsche officieren is vrij hoog.
BERLIJN. 21 Aug. (Norden). Uit Weenen wordt aan de „B. _.. a. M." gemeld, dat volgen» een bericht van de Doemakringen te Petrograd, de kritieke toestand op de oorlogsterreinen grootvorst Nicolaa. aanleiding heeft gegeven om alle ministers en leden van den oppersten krijgsraad bij zich ii? het hoofdkwartier te ontbieden, waar alle hangende kwesties aan een afdoende bespreking zullen worden onderworpen. De minister van Oorlog, generaal Poliwanof, verklaarde tegenover de afgevaardigde van de Doema, dat hij bij deze konferentle een volkomen waarheidgetrouw beeld zal geven van de militaire positie van Rusland en tevens zijn bereidwillghed te kennen geven om alles in het werk te stellen teneinde verandering te brengen in de thans hee?-schende wantoestanden.
Op zee.
BEKLIM, 20 Aug. (E.) Uit Ztavanger wordt bericht, dat op de vuurtoren te Legerte gistermiddag gezien werd, hoe een Noorsch met erts beladen schip, negen zeemijlen van de vuurtoren in den grond ge» boord werd. De bemanning is door een ander schip opgenomen.
KOPENHAGEN, 20 Aug. (V.-D.) Naar uit Christiania wordt geseind heeft de minister van Buitenlandsche Zaken van Noorwegen door middel van den Noorschen gezant te Berlijn een protest ingediend bij de Duitsche regeering, wegens het feit dat een kommandant van een Duitsche onderzeeër de mail aan boord van het Noorsche stoomschip „Haakon Vll'in beslag liet nemen en order gaf, alle drukwerken en pakketten bestemd voor Engeland, Frankrijk en Italië, over boord te gooien.
Uit het Fransche pariement.
PARIJS, 21 Aug. („Hbld. > Ken zeer volle avondzitting van «le Kamer was gewijd aan de bespreking van den «anllairen dienst. Verschillende radikale eu radika.il socialist!-scho afgevaardigden kritiseerden dien dienst en dellen verhalen over do tekortkomingen daarvan, «.^artoo ook het tekort aan doktoren en verpleegsters behoorde. Het verband tusschen dc veldhospitalen en die achter het front was treurig. Autos, ambulance-treinen, verplaatsbare lazarellen en de voorhanden zjjnde tenten waren onvoldoende. • ,
.Millerand, dio namens de regeering antwoordde, gaf een uiteenzetting van dc werking van den dienst, llij zeide, dat dc gezondheidsdienst, bi) het begin van «len oorlog in een slaat van onvoldoende organisatie was. Kr «ied.i. zich toen grooto moeilijkheden voor, di'; .''lilet thans ziju overwonnen. 11U ambulance-treinen zijn geheel ni'ge.ust en tusüeheii 1800 ca llll» .inlos werden voor den ambulancedienst gewijzigd. De thans behaalde resultaten geven het reeb!, een groot vertrouwen te hebben in de toekomst. Herhaaldelijk is vroeger in den Senaat verklaard, dat er alleen maar ecu vijfde van «le lie:ioo«iig«le 13.000 officieren van gezondheid bij het uitbreken van den oorlog besetiikb.at* waren. Sedert zijn maatregelen genomen om «ie _*>oedigc aanvulling to doen geschieden. , Milterand zeide, dat hij sedert Oktober genoodzaakt was geweest twee derden van liet huofdpersonecl van het ministerie van oorlog 10 xcrvangen. Ik heb eenvoudig gedaan, omdat men mij ander, gebrek aan trouw* had kttnneu verwijten wanneer ik, om een oogenblikkelijk. verantwoordelijkheid te ontwijken, minder .seherl>e maatregelen had genomen. Watmeei* een land het geluk heelt dat aan het h,»old een generaal staat van onkreukbare trouw ,!itngttui:go toejuichingen door alle partijen, «ian is bet dc plicht van den minister vtnt Oorlog, niet»; na te laten, opdat du goed,* verstandhouding steeds toeneemt en niet alleen meer vertrouwelijk, doch ook hartelijker wordt.
Die verstandhouding heelt mijn pogiii!* om toezicht te oefenen gemakkelijker gemaakt. Zou ik dal nalaten, dan zou ik het in mijn beleid «^stelde vertrouwen verraden Hel is niet gisteren voor het e^i'Hl, dal mij gevraagd werd wijziging le brengen in lid upperbcvel over onze legers". Een der algevaardigden riep: „Nooit heeft een on.er oo.'. .ooiets gevraagd!"
Uit België.
ANTWERPEN. 21 Aug. V. I)., Pater vioti.n «,. j.. die te An.vv>.rpcti v.:i, geur*>!.-!. verdacht van behulpzaam te zijn geweest bij hol over dc grenzen brengen van -dienstplichtig, lielgcn. is thans veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.
Huurbon voor de Utrechtsche gemobiliseerden.
Kaar aanleiding van den oproep, voorkomend in „Hel Yolk van 23 Juli 1.!., deel ik langs dezen weg ?Een!ge militairen' en allen die nn., ititiissehen bewijs van instemming niet hun. plan toezonden, Oliede, llal zi- natuurlijk op iti'n vuile medewerking kunnen .1 kütf-ti.
W:mr echter — helaas1 — n»).i; niet -ilie genixbüisl'eidc giseel
Inmiddels ktiti.crütid^eltappelilk groetend. C. I_A.MUE(_.'*I. Bekie!nris l.li I>.
Van l.ennepslraat tl). Utrecht
Mijnen in het net. Reeds in do vorige edities opgenomen.
Men meldt ons uil Schiermonnikoog: Heden-» middag on» 12 uur is hier geland in eigen boot de bemanning van «len Nintiider ->loonilraw]cr ..Amsterdam', welke gislet morgen om 11 uur wegens mijnen in het net, die ontploften, dwars van Ameland na vijf uur nog gedreven lc hebben, was gezonken.
Vn*»«llevl>»*en. Jlen meldt ons uit llansweort: Do Illjnschepen „Vrede" en „Najade" met tarwe, geladen op wegnaar België, bestemd voet de Ileliet' t»'ommi*»s!«>n, zyn hedenmiddag op de Settelde b!» bnarland omhoog gevai'cn. Lichters en werkvolk ¦sijn naar de strandin^splaats vertrokken. Ue positie van de schepen is niet ongevaarlijk.
Telegrafisch Weerbericht.
Kaar waarnemingen in tien morgen -..1:121 Aug. (Medegedeeld door het lv,n. Neti. .let_or.logi.el* lust. to do Uiltlt, Utrecht. Hoogste barometerstand 76L.1 to .lunchen. Laagste barometerstand 757.1 te Dodo.
Verwachting,' tot de» avond van *5! Augustus: Zwakke tot matige Noord-Westelijke wit:,!. lijdelijke opklarend, later wellicht weer regen. «.elfde temperatuur.
Korrespondentie.
O. de v. te C. — Wij gelooven, dat het beter is, dat u eerst eens traelil door middel van een onzer Kamerleden den man aan zijn recht te helpen. Helpt dat niet, dan .uilen wij publikittte overwegen. Jl. V. te K.—-Wend u tot hctpartijsckretar!tiat, de tïeneslelstraat 16, Amsterdam. Daar zal men u gaarne inliebteu. C. il. te X. — Wend u met uw vraag tot den Jletaalbewerkersbond. Prinsengr. 065, Amsterdam.
IV. F. L. te W. — Van Loostraat 133. Scheveningcn. Jl. v. H. te K. — Probeer 't met een reklame. Jl.iar wij gelooven niet, dat 't veel helpen zal. J. 11. J. te 11. — Het kan.
Bedding-brigade. — Wij moeten dergelijk.-berichten tegelijk met andere kranten ontvangen. J. 'f- te R. en X. te 11. — Het preadvies van mr. Xieboer is voor de Vereeni.'.im' voor do Staathuishoudkunde en de .Statistiek gedrukt. bij Jdart. Xijhoff te ,s-Graven!iage. v. O. te L. en 11. J. 11. te A. — Wij Itebbe» het feit enkel meegedeeld en laten gaarne de b.oardeelii.s- aan onze lezers «ver.
J. D. — Daar het seizoen nr^. niet begonnen is, slaat hel. ledental nog niet. vast.
Nagekomen Scheepstijdingen.
itl'i.l'A'l. u!lr<>i». arriv. 19 Ave. t« Ualuvia. ItUi.'lOT, arriv. W Aur. vat» 7>.*v Vort u i ar*. Xatal. iiAllllAXNA.'*. uitren. >' 19 A»<-. I'crini in fa»». !>«l.*> I'i'ü .*<>.l»t:i!l.A^!»r.*<. uurl!.', nrriv. 3) Aur. tl» xiora.are. I^o>i>l!lX i-JUl.l. tllui,r.. vrrtr. 19 .Vul', v, Batavia. fi:!?.- III.JI .'»^i»i:i!l.A>'ll^>', ui:,.i». ia IU Aur, i^tlira't.ir !'?»«>'>>»-. AilX.tO ar<*<». 20 Au?. V. l.««»-!>!!al.'en te I.'c»»rtlui*?'. .',Kit».. 1.115. arriv. 19 Au*-, v. Ilutt>/>_.*i. l« *?. >tcu!a,,. '11^.1.1'-» urriv. 11 Aur. v. l.i?«m. '.<• .*>. t"l.. vil*>!'l!. v. i'alerii»» n. A_u»l, i* 19 Am.*. Oucsaant Ci'li ! t.t!A'>fiA. uill-.. ii 13 Au?. 1», *<»>> r *>>!>^«». Itl.l.ülKtli! 18 Au;, v. Xeni'Ji- .New* :i. :^tt*:.
19 Mie. litiuuel, Hei.. NUl:I»I..\Nl> 11 Au», v. .^arvül n. !'!>ila!»a. JASON. t. l!«tl. a. I. tiareci, «a:,. U Atn.-. Ü.acUy llca.