1.
landelijk -.ebeen er dm toen een beetje licht lc zullen komen in dc duisternis van hun droevig hesl-ia**. Zóó "* had het dan ook niet langer kunnen duren.
Met '11 verruimd hart k*****rdc tij huiswaarts
Een jaar lang was dr man nu al thuis, on hot einde was **<**.** niet te tien. En al dien tijd had zo, mol drie kinderen on 'n zieken man, van dc ullkeering moeion rondkomen. En dat ii» dozen duren tijd, nu de arbeiders met vaste verdiensten om toeslag of loonsverhooging moesden vragen, omdat ze dr niet racer van kond»n komen. Was bet dan wonder dat ze lolaal verarmd wa»?
Maar ni» zo» alles terecht komen.
Ze had r lang over nagedacht, «p welke wijze zo hol bost iets ****>» kunnen bijver» dienen. Dat was n moeilijk vraagstuk. Eigenlijk had 60 in 't geheel Reen tijd over. Een vrouw, die drie kinderen en 'n «eken man heeft **.•* lc loipen, en alles zelf doel, zelfs dc waart* aan huls heeft, heeft waarachtig werk genoeg. Maar »o had gold roodig, dus het móest. Zóó kon hrt niet blijven. Toon. in. gezegend oogenblik. had te een kolossalen inval gekregen: te zou een kranten» '"•op -ion te krijgen. l>it zou f*» best kunnen waarnemen. Zoo in den vooravond kon ze dr best ecu paar uren uitbreken, om '» uur of zo.vrn zou zo weer thuis tljn. Düt *-*,„ wei -.a-n. Wat drommel, het w», toch **'*-! eerlijk'- --aak' reu eerlijke zaak was het «ongetwijfeld. Maar d r mm. die heler begreep wat r aan vasttal l,»s- hot haar, toch ernslig ontraden; eerstens om -,c« afmattend,, van het werk. vooral met dal natte voorjaarsweer, tweeden, om do bejegening dlo zij van 'n deel van het publiek ondervinden *-„•.». „Een kranlonvrouw word! als o, „ kr.inlon^ouw behandeld", had-io ge^o-i'*. Tooi* «v i-s --<- «--.htcr boos geworden ril had al.*, haar meening lc kennen gegeven, d."t je van ..n hoog hart niet leven kunt. Inderdaad, van 'n hoog hart kun jo niel leven. Dal bad ten slolle ook ..do zieke man' begrepen, en hij had zich niel langer legen haar voornemen verzet.
En nu. --ooevcn, had ****. zich bij de expeditie aangen*-,ld; er -was juist iemand noodig. «n omdat tc dc vrouw va», X. «'.*-, had ze de voorkeur gehad, ru was direkt aangenomen. Morgenavond zou -«* al beginnen. •Daiiro.» was ze. verlieii'.d. en h.iaslle .«oh huiswaarts, om hel l*e!ai»**riikc nieuws aan hi>m mede lc deelen. landelijk Z7*u er dan toch licht lioüieli. li.il was de gedachte waaraan »<* zie!» va-llkl.-,*,*,!'' ' eu die haar de kracht gaf den -warci* .«.lrijd verder t<* strijden.. ' X.
"Van alles wat. De krantenvrouw.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
"Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
Rotterdam, ii April.
Zondag hi**ld detc bond zijn algemeene versadering adering in hotel d*oomans. t^c 2de voorzitter . vin 't Hoff, reide in t,jn openingswoord, dat de voorzitter G. Kcrkholf door ziekte verhinderd waa de vergadering te leiden. Hoewel zijn ziekte zich ernstig heeft laten aanzien, is daar gelukkig een kentering in gekomen. Hij is in tooverro hersteld, dat zeer waarschijnlijk door hem eenige uren dit kongres zal worden bijgewoond. ?'... Dc voorzitter herinnert aan den volkerenkrug die gevoerd wordt en hoopt dat ons land daarvoor gespaard blijft. Bij ons is dc eenheid gegroeid, meer dan ooit is het besef van saamhorigheid aanwezig. Wij zijn nu zoover dat na jarenlang en arbeid, too» wel machinisten als stokers, dekknechten als kapiteins in onze organisatie zijn opgenomen. liet ledental is steeds groeiende, al de afdoelingen nemen in ledental toe, voornamelijk Rotterdam leverde een flink aantal. Dit is vooral tt danken aan den aangestelde», propagandist M. Diliiliuiten, die dagelijks 4 a 5 nieuwe leden inschrijft. Op 1 januari. 19*0 bedroeg het ledental 2118 en is sindsdien met eenige honderden vermeerderd. Hulde brengt i-preker aan het K.V.V.. welk I'ctiaam in doze moeilijke tijden beeft getoond voor de arbeioerrklasee op de brei te staan. Verder releveert «preker de verschillende akties die in bet, afgelóopen jaar tijn gevoerd, en deelt de belangrijke resultaten mede. Do sok rota rjs deelt mede dat aanw.etig tijn 15 afdeelingen. vertegenwoordigd door 22 afgevaardigden: er • zijn maar 2 afdeelingen afwezig, waarvan toer waarschijnlijk nog een afdeeling zal nakomen. Bij de bespreking van ons jaarverslag merkt d*> nlgev. vnn Am-sterdam op. dat de gesalarieerde bestuurders ge uu re na o 3 maanden f 4, per week van hun loon in de. kat; hebben terug» gestort, met het oog op dc moeilijke tijdsom» *.tandighe<.en. s
D? zetel van het hoofdbestuur tal te Bott, i dam gevestigd blijven. Sa de pauze deelt de voortitter mede dat h**t hoofdbestuur voorstelt het vrijwillig ge» •-lortte loon van de gesalarieerden niet uit te betalen. Met algemeene stemmen besluit echter «l»! vergadering dezo gelden wel terug te betren. Leeuwarden «telt nog voor f 2 duurte» t-eflag per week aan de gesalarieerden te geven, welk voorstel door den voortitter niet in behandeling wordt gebracht, omdat het niet op de agenda voorkomt. Het hoofdbestuur etelt naar aanleiding van een opmerking van .'i^-ter<*an> bij het jaarverslag de volgende motie voor; „Het kongres. gehoord de diskussic iv zake het aanvaarden van ander werK door stakers, direkt in en bij een etaking betrokken; bepaalt: dat indien er bij een staking andere arbeiders van een andere organisatie, /ion tn de onder» havige stalling solidair verklaren, en daarvoor mede den strijd steunen, door eveneens in staking te «zaan; dat in dit geval door dc leden van onzen bond geen ander werk aanvaard raag worden, teneinde daardoor niet den strijd te ver«wakken." Deze motie wordt met algemeene stemmen aangenomen. Daarna wordt M. Duif hui zen als gesalarieerd bestuurder voor de afd. Botterdam definitief benoemd. Dc afd. Amsterdam stelt voor: ..Dc jaarvergadering bespreke de mogelijk' heid van eon voorziening in de behoefte vau haar werkloote leden welke, tengevolge van bun leeftijd, niet voor werkloozenuitkeering in aanmerking komen". Het hoofdbestuur tal deze taak, in verband met de nlannen van dc regeering omtrent de werkloozenverzekcring, in studie nemen en de volgende jaarvergadering met definitieve voorstellen komen.
Het voorstel van de afdeeling Amsterdam, om de uitkeering bij werkstaking to brengen op f 1.20 per werkdag, kan het hoofdbestuur niet aanvaarden. Lr is het afgeloopen jaar f 4000 aan stakenden uitgekeerd. Wordt het voorstel van Amsterdam aangenomen, dan zou dit bedrag op f 6000 gebracht tijn en derhalve geen reservefonds gevormd kunnen worden.
An» terdam blijft echter tijn voorstel handhaven omdat de levensbehoeften teer zijn gestegen en het honger lijden bij staking dus grooter «1 tijn dan voorheen. Dordrecht stelt voor het bedrag bij staking te laten tooals het is. maar in het vervolg ook de bondagen uit te betalen. Het, hoofdbestuur stelt nu voor aan de gehuwden en daarmede gelijkstaanden tijden», de krisis f 1 per week extra uit te betalen.
Het voorstel Amsterdam wordt nu ingetrokken.
In stemming gebracht, wordt hel; voorste!» Dordrecht verworpen en dat vau het hoofdbestuur aangenomen. In behandeling komt het volgend»- voorstel der afdeeling Dordrecht: De Bond doet stappen bij den minister, dat alle arbeiders, werkzaam bij Xederlandsche werkgevers iv het buitenland, niet uitgesloten kunnen worden bij cvcutuoele ongevallen vau de rechten, die de Ilederlandsche Ongevallen» N***t. aan de arbeider, waarborgt. Het hoofdbestuur «telt voor dit voorstel ter afdoening in zijn handen te stellen, -a-elk voor«tel wordt aangenomen. Dezelfde afdeeling -telt, voor art. o van de statuten zoodanig te wijzigen, dat allo vak» groepen dis in den bond georganiseerd zijn, daarin genoemd worden, liet ie n.l. voorgekomen dat het bestuur van het Gemeentelijk Werklozenfonds te Lliedrecht het dekpel-so neel van baggerwerken uitsloot op grond dat hot niet werkzaam was bü ketels of machines.
Het hoofdbestuur heeft zich ten dien optiehte tot de bevoegde autoriteiten gewend om nadere inlichtingen, en stelt voor te wachten tot het tijdstip waarop die inlichtingen binnenkomen, om daarna na bevind van taken te handelen.
De sekretaris Van Krieken licht de volgende resolutie nader toe:
..Het Kongres:
van oordeel dat het in dc toekomst gcw*n?,cl>t il*, dat door alle afdeelingen. betrokken bij het binnenlandsche sleepvaartbedrijf, zooveel mogelijk gelijkheid van optreden wordt betracht ter verkrijging van betere arbeidsvoorwaarden in dat bedrijf; van oordeel dat echter van nu af reedz krachtig en algemeen moeten worden gehandhaafd do reeds in verscheidene, eleeptraiekten bestaande bepalingen omtrent dc arbeidsvoor» waarden; besluit dat een enkel bondslid de volgende b-palingen mag overschrijden: a. na 3 uur des Zaterdags tot Maandagmorgen wordt niet aangemaakt noch gekompleteord op tusschenstations, welke, zooals Vreeswijk. Gorinchem, Dordt ent., voor andere bond» leden als eindstations zijn te beschouwen; voor zoover het dc vaart op het buitenland betreft, wordt een der Christelijke feestdagen, l-atchen, pinksteren eu Kerstdagen, niet gevaren ; b. dat alléén in expres werk vnn deto bepaling mag worden afgeweken, mits daarvoor f 1*» t»er bnotpcrsoneel wordt betaald en voor zoover • 'en ¦ zoolang er in dc betrokken trajckten kontraktueelo verbindingen daaromtrent bestaan; e. dat op plaatsen, waar met geen getij bc' hoeft rekening gehouden te worden, voor 2 uur 's morgens niet wordt aangemaakt: en roept alle arbeiders in dat bedrijf op, dete bepalingen na te leven in het geheele land, bij welke naleving de betrokken leden op den vol» len steun der organisatie kunnen rekenen". De spreker vestigt de aandacht op het feit, dat dc regelingen m liet bedrijf sterk uiteenloopen; er heerscht volkomen anarchie. Daaraan moet een einde gemaakt worden en het ia dc taak van den vakbond zulks te doen; vandaar dat het hoofdbestuur zich met dete resolutie tot het congres beeft gericht. Hij roept de krachtige medewerking van de afdeelingen in om datgene wat in de resoluties is vervat, daar te voeren. Door het hoofdbestuurslid G. Bregman wordt ' de 2e resolutie van het hoofdbestuur toegelicht, • die luidt: „Het kongres. * van oordeel dat het in de toekomst noodzakelijk is. dat door alle afdeelingen, betrokken bij de. binnelandscho goederenvaart, zooveel mogelijk eenheid van optreden wordt betracht ler verkrijging van betere arbeidsvoorwaarden in dnt bedrijf; besluit dat van nu af een krachtige propaganda tal gevoerd worden in het geheele bedrijf voor doorvoering van de volgende cisehen: a. een minimum loon voor kapiteins en machinisten van f 18 per week; .b. een minimum' loon voor dekkncehtcn eu stokers vau f H ne*» week; ,*. een ononderbroken achturige uaehtrust onder de vaart tuülchen '-avonds S en 's mor* gcns O uur; d. een twaalfurigen werkdag, met inbegrip van ** uur -schaft voor den wal en betaling vau * „verwerk naar dc plaatselijke standaard ge' regeld; ': ••¦•.-•• , ¦ * 'e. Zondagsrust of betaling van Zondags» arbeid met 40 cents per uur tot een minimum van f 2.50; en roept alle arbeiders in dat bedrijf op om I zich te scharen onder dc bondsvaan en zóó deze 1 cisehen werkelijkheid te doen worden." Dc inleider vestigt de aandacht, vau het kungres op de. niteenloopeild,* arbeidsvoorwaardeu «:e in he» bedrijf geldend zijn. Werktijden komen bij den Groningicben s!toombootdi«n«<. ?Huntc" voor van ver over dc honderd uren per week. Bij andere maatschappijen wordt meer dan B** uren achtereen gewerkt, terwijl loonen betaald worden van f 13 per week. Bij v. d. l?ch»>ijt is het zelfs voorgekomen dat een machinist afgelost werd die 00 uren achtereen in het getouw wa<* geweo*"**. Het is daarom zoo dringend noodzakelijk daarin verandering te brengen en dat kan alleen de organisatie doei, waarvoor nu dc tijd is aangebroken. I Ka dit kongres zullen de afdeelingen vergade' ringen beleggen en een stevige sehrift<>lijko propaganda gaan voeren om de cisehen doorgevoerd te krijgen. In aansluiting met beide resoluties verdedigt de voorzitter de volgende motie:
..Hut kongres. gehoord de bcs**rekingen bc treffende dc Nyivleepvaart. en dc vaart o,» Belgio in het algemeen, -prcke de .-*->n!*ch-*lijl>.--b!*!» nit, dat, loon en arbeidsverhoudingen «-p', spoedig mogelijk w orden verbeterd.*' Zoowel de re'olutie» nis do motie w.*rde» d«**.>r dc vergadering met algemeene slcmu-eu aangenomen. De voorzitter doet mededeeling dat het br !ltu»r bij de regeering tal »*andri**ge*» om het verbod tot den verkoop van schepen naar bc, buitenland ook uit te «trekken tot de sleepteuten; er zijn n.I. alleen 20 groote Kijnbooteu uit Dordrecht verkocht van dc nieuwste kon» slmktie.
Dc voorzitter sluit hierna, met een woord van dank aan de afgevaardigden, het kongres.
"HET VOLK TWEEDE BLAD. Bond van Machinisten, Stokers en Dekpersoneel.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
Met knokkel, mol knie eu mot heen In 't slijk verzinkende gaan wij, Tot dijen en navel eu Ie.'n. In slijkwalor plonsondo slaan wij. Doch Duitsc.hl-nd mag welen on 'l weel hot, En nimmer vergeel hol.
Dat Vlaanderen vast als op IJzer hier stond ln 'l slijk van tijn grond. Wij slaan hier bosprorll.end. hespat, . Van 't hoofd tot dc voelen vol more, Wij liggen beklijslerd. beklad, Al alük tijn wij achter en voren; Doch Duilschland mag welen on '1 weel hel En nimmer vergeel het. Dat bij ons slijk on dc k!oc.-e:l .siert:!- viel, Bij hem op t'jn tiel.
Wat vroeger geteld is. werd waar, Al tel men bot ook om to spotten: Zei al ons -oldalo-, te gaar, Do vuilslel, zijn do piotion. , Maar vrang hol aan l,i'i**.«*hl.,*.d. hrt weel hrt En nimmer vergeel hol: Van Duitse!* bloed zoo vurig, van >laam.sch ' "••lij-i :<*i'^ vrij. Dc vuilst-» t'ju wij. , 't Versteef wel. dnl slijk, onzen voet, Kooit kon het ons harte verslijven; Soms zag het wel rood van ons bloed, En vraag hel aan Duitschland, hel weet hrt En nimmer vergeel bel: Vlaamse!» suil: met Vlaams-h -«.>!!' e,- in. tegen zijn vuur, . Gc*>.*ll steviger mum ' t'lcen slijk zag men* liefde eu meer moed Eu geen had meer rccll! op dc vrijheid; «"«cc** dronk er du-, edeler bloed. <'l-c,i reeft er meer glorie, meer blijheid Kn vraag hel de wereld, dat v.,vl ze, ¦En nimmer vergeet ze: Geen. slagveld droe*- sch<.""»cr slijk, gcc» had 'T Il!<*C!-, <>«*»*!! ':ecfl er meer CCI. l7Vll. VEf!>i^ll.XEVl,. iUU ?Vr!j Bc'sic*.)
"In 't Ysers'ijk.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
Aan hol rondtrekken in do Kamer <1,>,il do volk.svorlo*-enwoordi-?ors gedurende dc ~iltint~. T»*ll,une>l»C7.o«'l-0!*-- zuilen woleons donken, dat de Kamerleden all-maal op brandnclols morton zitten, als ze plaats hebbon genomen. Hot bcold van hel parlement als do. ? fotografie van do natie*' gaal eigenlijk alloen op als men bedoelt oen levende foto, een film, rn dan een zeer beweeglijke! Vroeger was o.- in de Kamer oen groot vier. kant middenvlak, dat h'**ol gezelli*- was. Dat *,troonide telkens vol. mot name als hot ondc spreekplaalsio, waar nu do heer Arl*> zit, word gebruikt. Als een minisler sprak moest dc voorzitter telkens verzoeken. ..do ruimte tu*>*>chcn don minlslo,- on hemzelf on do stenografen open lc laten. (Voorzillcr Nocll sprak uitdrukkelijk sloods van „snel.-o.hrijvors'.*» loon do ..taohvl-i afon' of ..kortverslagstevers erbij kwamen, word een hek om hol middenvlak >*cbo>,wr** e'!*ll><.ven. Xv h-ingcn do Icdcu veelal o vu- dc hekje»-, slaan naast dc minislcrlaf.*! of v'»>r eid van hoeren. Is er veel bl!!ancslclli„!- en wil men eo nulll*ilcri6clc redevoering of ven red >. va-,-»!' bet sprcckgoaloeltc geh'iu'lcii. g«^«l -.cr-,.a.i*j da» moet men dikwijls naar voren. »i>i,^ is dit het «eva!, als oei, sprck.*.- al*; «I,- heer I^'hman, met oei, --u-hl,** slem sprckl. Ook. als sprekers van dc !><-vens!>* banken' •,-*! 1,:,,» plaals af hol woord voeren. V*. :c* lii-nedcu vooraan -rit. kan natuurlijk blijven zillen «ii >>.i*. /nekt nu en d:,» dl- l.*«lcn. «!:,• ziih vóór hem li»slcoreii. .uit z'jn rooilijn Ie gaan...' In d,: laatste liei» jaren is do' !„-> om (••• wandelen, dc liefde lot hrt ambulaiili-mi-. er sterker op geworden. Vroren» gingen b.v. vrijwol allo leden, als er gcstömd moest *.*>o*-dc**, op hunne plaatsen billen. Dal was 0,*,, >*oeol!lo, allhau- bij bcbuigrijk,: .slommingon. Dat gaf nogeens ecu keer orde eu rus!. .Va stemmen zeer velen maar slaande -<»,*>r en „m de voor/ill<*»*l-|a*cl. waardoor hct levens ml>! Ilijkci' is^c.worllcn om dc sl» mmc» op te nemen o» den uilslag tc ko!,stal<*crc,l.
Nijdige konservalicvon zullen zeggen, dal dezo grootere nonchalance l«omt door do l<**o»emo**>l<: domokralio. door den invloed dier rooi,.* elcmcnton. Zeker is. d.-t volstrekt »!<:l alleen ,!,* socialistische leden dit stuk dol.orum h, óhc,» -•eliroko»!. Do andere pal lüeil zijn * ooral niel m'lldor .schuldig.
J. 11. 's.
"Parlementarin. Ambuiantianic.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
— Wat ecg je daarvan. I'ril.sjc. bij lanto Marie hoest do ooievaar drie kleine kindertjes le gelijk gebracht, oen zwart, oen donkerblond en een Ii hlblond — O, tckcr e*p zicht. Welke boud! ze?
Klei. Wo gingen vechten. Zoudon .onze,»* :*.hop>.u d.-.n niet getorpedeerd worden? Natuurlijk wol on uiet ecu enkele, doch zoo -»,».*d a!, allo, dio, «-'oh op zee g!»*-en wagen. Wo zoude» de «treek lang- de Vecht onder water zette**.
Dal dit geen pretje >*. weteu dc menscheu ,lil do overstroomde gebieden.
Maar dc reet van 'l land, of liever bet grootste stuk buiten dc waterlinie? Iv minder dan geen tijd hadden <*.* Duit schei.z hot leeggehaald: geen beentje, gecu mulljo graan ot aardappelen wa» er over. Hoe prettig da» is, welen do Uelgeu' 1j» hoeveel van onze jonge mannen toU'len op 'i „veld van eer' vallen? En hoeveel andereu door domme, uit Zeppelins en-*.? 't li> waar. wc zitten er leeü,'!' tu«-svheu.
Zou dat. .1! vechtende, nog uiet veel erger worden, zoo erg, dat wo er door verpletterd werden ?
Even goc*l als gij vind ik bet verschrikkelijk, dal Duileeüiand en Engeland ons l>,>»aude!eu togen alle recht en billijkheid in. Want al «orpcloert Engeland onze «diepen niot. hot houdt ze vast, dool**o< kt do m,i'!l> ,*»» houdt do geldswaariligc papieren: e» net belemmert den invoer zoo ver als liet aen* goeddunk!. Wat kunnen we anders doon dan profesloeren, doch op zulk ecu wijze, dat er vast geen oorlog komt? Of kunt go me uitleggen, dat al dat onrecht door ,'orl.'^ -niet duizend maal erger zou *> orden.
"Zijn konklusie.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
Het Wolff-Bureau. dat inderdaad zijn welwillende mededeelzaamheid buiten de redelijke grenzen uitbreidt, heeft ons een en-ander verklapt van hetgeen do ministers in de Begrootmgskommissie van den Rijksdag hebben verklaard.
En het meest, treft daarbij de geruststelling, dat Duitschland menschen genoeg heeft — een voldoende «dacht*, cestape! — om den oorlog nóg gertiimen tijd voort te zetten, ook tonder dat de oude-mannetjcs'huiten behoeven te worden outvolkt. En het geheim van dien wonderbaarlijken voorraad — Eben Haëzer tot hiertoe beeft de oude God ons geholpen — is de zorgvuldigheid, waarmee men het menschelimateriaal op ekonomische wijze aan wendt. De klassieke methode, waarbij je den -«elfden vont maar éénmaal twuur laat wonde,!. waarna hij bescheiden krepeert op staan den voet— bij een gordijnvuur, dat een voortsnellend gelid neermaait. zonder plaats te laten om néér te vallen, krijgt die laatste beeldspraak een, verrassend-letterlijken tin — is veel té schadelijk gebleken. En dank tij de moderne chirurgie, ie: men in staat dezelfde kerels, zoo **waar als je wilt eu zoo dikwijls als je belieft, te laten verminken, en je laot ze weer op en «tuurt te weer terug naar het front. Bij die eenvoudige oplossing van het vraag stuk heb ik nimmer stilgestaan. Zij opent een wijd perspektief. Men kan op die wijze, als de voortschrijdende wetenschap ons op dezelfde wijze blijft dienen, van het oorlog*. een blijvend gebruik maken. Met een be trekkelijk klein verschot van personen, dat je eenvoudig, toolang kop, hart en longen nog héél tijn. weer van het ontbrekende voortiet', vecht je jaren achtereen en de kerels worden ervaren als tijgers, gevoelig als jonkers en too oud als «ethusalem.
Het is alles een kwestie van orde eu prakt ij k. En wèl misdeeld zijn w,'j dau hier in Holland.
Daarginds in den vreemde vechten te en de -tukgeschoten jongens ga.il» weer heel naar het front. En hier vechten we niet, eu on t c gave soldaten komeu kapot naar huis. toodat te dr levenlang niet meer te gebruiken zijn.
Hls Bosboom eens ecu van onze militaire artteu naar Duitschland dcta«-heerde om dc kunst te leeren. Desnoods kopstuk Huan» jer in huogstdestelfs eigen, onovertrefbare persoon.
"Oproerige Krabbels. Da's badors dap hier:". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005
Dc Xedcrlamlsche Leeuw, overigens e«i, dood kalm dier. ie* door hel torpeilecrell der .fubantla" ent. aan het brullen geslagen. Erg bloeddorstig klonk bet nog niet, doch het *- ,j niettemin onrustbarend.
Ons Hcldorsch weekblad ,dc Vonk" schrijft:
"Uit de Pers. De politieke toestand.". "Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij". Amsterdam, 1916/04/03 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010023410:mpeg21:p005