Onze abonnees zijn GRATIS volgens polisvoorwaarden verzekerd tegen de geldelijke gevolgen van ongelukken en wel voor iJllissSf«Kl2il»llH«misslH2;fil^iasiSß2S-
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- 08-05-1916
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij
- Datum
- 08-05-1916
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP)
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83308013X
- Verschijningsperiode
- 1900-1926
- Periode gedigitaliseerd
- 1900-1926
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB NBM Mfm MMK 0032 [Microfilm]
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Oorlogstelegrammen. Uit Albanië.
I.OXDEX. ; Mei (V.D.) „central Xewz' meldt uit Rc»me, dat volgens een uit Valona. teruggekeerd Italia.artsen beambte generaal Piacentini. de nieuwe gouverneur het front lx, mijlen beeft uitgebreid en dat de gebeele linie geweldig versterkt is. De Oostenrijk-2ebe • strijdkracht in Albanië bedraagt, 2 legerkorpsen (80000 man). De afstand rus-, scben de Italiaansche en Oostenrijlcseh" fronten in Albanië bedraagt 20 mijlen.
Advertentie
EERSTE BLAD. ****"*****¦"¦¦ >>'»>»»>» " ' ' —-»-— I —«^ Sociaal-Democratisciie Arbeiderspartij in Nedertand , ¦ »> ¦ - ' " ' ¦ , ¦——-»•' ¦«¦¦.¦-" ,' ' . ' '' . Aan de Nederlandsche Arbeidersklasse. In >funi a»s. moeten de verkiezingen plaats hehhen voor de Provinciate staten. die in aUc ProvinciSn voor de helkt moeten worden vernieuwd. Voorheen waren deze verkiezingen voor de sociaal Democratic gewoonlijk slechts in een enkele provincls van^ewicht..ditmaal as dat geheel anders. Zelden zijn «r in Xederlahd verkiezingen gehouden van zoo groot omnlddeUijk belang voor do arbeidersklasse. .... ' ' J , iVaarom het gaat? ¦¦—.-.. * In 1913 hebben de Tweede Kamerverkielingen eischen, van het Frootste heft.ng voor de tockomst van onze klasse, doen zegevieren. liet Algemeen KiesTr-srht. en het staatspensioen waren, naast de afwering van de dreigende beschermende rechten, de hoofdinzet van die verkiezingen. ve partyen, die deze punten op Inaar program hadden gep'aatst. behaalden de meerderheid tegenover de Kerkelyke regeering. die g6en Algemeen Kiesrecht en geen staatspensioen wilde. Wcl had zy ecu grondwetsherziening voorgesteld waarin het kiesrecht werd uitgebreid. doch door hot geven van grootere bevoegdheden aan de Derste Kamer, door de handhaving van de uitsluiting van bet vrouwenkiesrecht. door de degradatie van de gemeenteraden en door grondwettelyke achterstelling van de openbare school, had zij dat uitgebreider kiesrecht door muren van reaktie omgeven, terwijl op het gcbicd dersociale verzekering de Invaliditeitswet-Talma was aangenomen. waarin. naast heel kleine lustcn, zware lasten van premiebetaling op de arbeiders werden gelegd. - Net ging in 1913 vooral om deze vier punten: Algemeen Kiesrecht: Ltaatspensloen; afwering der Tariefwet; Xietinvoering der Invaliditeitswet Talma. De Ncgeering die na de verkiezingen van 1913 is opgetreden. heeft deze eischen <*vergenomen. drondswetsherzienings.voorstellen zyn ingedicnd, die, indien ze tot stand komen, I het Algemeen Kiesrecht brengen voor de mannen, en de mogelijkheid opcncn voor het Algemeen Vrouwenkiesrecht: het staatspensioen wordt, zij hct op te bescheidcn schaal, tot stand gebracht, terwijl dc Tariefwet van de baan is en de Invaliditeitswet- Talma voorshands nict zal worden ingevoerd. Of cchtcr deze voornemens zullen worden verwezenlijkt, as hct .4Iz*
Advertentie
Vooral in de Provincies Zuid Holland, Overijssel en Zeeland kan en moet die ommekeer worden bewerkstelligd. Daar vooral dient hard gewerkt te worden, terwijl in Friesland moet wolden gewaakt, dat de daar steeds dreigende kerkelijke partijen er geen meerderheid behalen en in Gelderland de mogelijkheid bestaat de reaktionaire meerderheid belangrijk te verzwakken. Deze zaak, i.et doorzetten der hervormingen van het program van 1913, wordt bij de thans komende Statenverkiezingen de hoofdzaak. Maar die is dan ook van het allergrootste gewicht. . • - • Daarnaast echter staat de verovering van sterker machtspositie van de arbeiders klasse in de Staten van al die provinciën waar zulks kan. In deze tijden van leed en druk is de behoefte daaraan nog sterker dan anders. En hoe krachtiger positie de sociaaldemocratie inneemt in alle politieke lichamen, hoe grooter drijfkracht er zal zijn om een politiek te voeren die de arbeidersklasse ook in deze donkere dagen te goede komt. Daarom roepen wij u op met gansch uwe energie deel te nemen aan deze verkiezingen. • ' ' ' Wij, weten dat, helaas, de oorlog met zijn geweldige sensatie sterker beslag legt op de geesten dan de schijnbaar kleinere binnenlandsche belangen van ons kleine neutrale land. Maar zullen wij de reaktio van deze omstandigheid gebruik laten maken om haar «pel te spelen en té beletten wat in hét belang onzer klasse tot stand komen moetl vat mag niet! / .. En daarom, op voor déze Staten>verkiezingcn! . J/^.'M-incsrJftrde eerste plaats -de kandidiUen uw»^ eigen klaM#rde-mannen van u«? eigen strijd, de dragers van uw eigen beginselen, ds kandidaten der 8. D. A. P. ? Volgt verder trouw en mét geestdrift het parool der S. D. A. P. die u voorlichten zal in elk distrikt, bij eerste stemming en bij eventueele herstemming, hoe gestemd -moet worden om te komen tot de zegepraal van het Algemeen Kiesrecht en tot de zegepraal van het Staatspensioen! Mei 1916. Het Partijbestuur der 5. DA. ?.: W. H. VLIEGEN, Voorzitter. . JOS. LOOPMT.7. A. BERGMÉIÉR. .1. 11. SCHAPER. F- v. v. GOES. P. .1. TROELSTRA. SÜZE GROÉXEWEG. F. M. WIBAHT. L. M. HERMANS. J. G. v. KUVKHOF. 1 " . . A. HOESENBOS. .1. W. MATTHISSEX. l **<*«**'****• A. B. KLEEREKOPER.
Onze prijzen-aktie.
Gebrek aan ruimte noopt ons, heden over de konlerentie van Zaterdag en Zondag zeer kort te zijn. Twee dingeu moeien echter wor. den vastgelegd. Ten eerste, dat deze konfcrenlie niet was het besluit, maar llechls het begin van een versterkte aklic van dc moderne arbeidersbeweging lot herstel van de ekonoraizcnc wtxrbaarheid van de groole massa, die door schaarste «ui duurte steeds erger wordt geteisterd. De volgende weck reeds zullen in de groolsle sleden volksvergaderingen vorden gehouden, en de aklic zal worden voortgeplant over hel geheele land, overal waar onzo invloed reikt, door dc parlijasdeelingen en de bestuurdcrsbondoii. en ook dooi de koopc ralic. die nu officieel i.'n de samenwerking zijn opgenomen. Door haar organisatie zollwel als door haar kennis van zaken heeft in verschillende plaatsen dc kooperalic reeds onschatbare diensten in den strijd tegen de duurte bewezen; indien dc band lusschen dc drie deden der arbeidersbeweging voor deze aklic nog nauwer wordt aangehaald, kan dal de gemeenschappelijke kracht slechts versterken. Overal dient thans overleg te worden geploegcf, wat in elke gemeente kan worden bereikt. Terwijl deleidingder beweging van het landsbestuur nieuwe en deugdelijke i-^eeringsniaalregelen poogt te verkrijgen.