Met 11 October a.s. wordt te Broek-op-Langendijk, Ginneken, Hurwenén, Meersen, Overschie, Fijnacker, Princeiihage, Schagen en Zuidlaren een hulptelephoonkantoor voor het algemeen verkeer opengesteld. De diensturen op werkdagen zijn: voor Broek op- Langendijk, van 7.30 voorm. tot 12 midd. en van 1 tot 8.30 nam.; — voor Ginneken, van 7.30 voorm. tot 12 midd. , van ;2 tot sen van 7.30 tot 8 nam.; — voor Hurwenén. van '.) voorm. tot 11 voorm., van 3.30 tot 4.30 en van 6 tot 8 nam.; — voor Meersen, van 7.30 tot 8 voorm., van 9 voorm tot 1 nam. en van 4 tot 6.30 nam.; — voor Overschie, van 8 voorm. tot 12 nam., van 1 tot 3 en van 5.30 tot 7.30 nam. ; —voor Pijnacker, van 7.30 tot 10 voorm., van 1 tot 3.30 en van 5.30 tot 7.30 nam.; — voor Princenhage, van 8.30 tot 11.30. voorm., van 12.30 tot 1 en van 5.30 tot 7 nam.; voor Schagen, vau 7.30 voorm. tot 2.30 nam. en van 4.30 tot 7.30 nam.; —en voor Zuidlaren, van 9 tot 11.30 voorm., van 12.30 tot 1.30 en van 4.30 tot 5.30 nam. (alles Greenwichtijd). Op Zon- en feestdagen geen dienst. Met 9 October is te Huizen een Rijkstelephoonkantoor voor het algemeen verkeer opengesteld. De diensturen zijn op "werkdagen van 8 voorm. tot 12.30 nam., van 1.30 tot 3.30 en van 5.30 tot 7 uren nam. (Greenwichtijd). Op Zon- en feestdagen geen dienst.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 10-10-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 10-10-1905
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 10974
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Telephonie.
Examens Fransch M. O.
In de Commissie, welke in 1905 belast is met het afnemen van de examens in de Fransche taal — voor de in December en November dezes jaars te s-Gravenhage te houden examens voor Middelbaar Onderwijs — zijn, bij Min. beschikking van 7 dezer, benoemd :
tot lid en onder-voorzitter: Dr. J. J. Salverda de Grave, lector aan de Rijks-Universiteit te Leiden;
tot leden: C. E. M. Pernot, tijdelijk lector aan de Rijks-Universiteit 'te Groningen; — N. L. Verlint, leeraar aan de Rijks Hoogere Burgersoh. te Utrecht; — A. Bóurquin, leeraar aan het gymnasium te Amsterdam; — A. Sunier, idem te 's-Gravenhage; — F. H. Delachaux, leeraar aan de Rijka IL B.school te Alkmaar ; — E. Th. Borlé, leeraar aan het gymnasium te Rotterdam; — H. F. I. Houben, leéraar aan de H. B.school te Maastricht; — en Mej. J. P. W. Rijke, leerares in de Fransche taal en letterkunde, te Leiden;
tot plaatsvervangende leden: A. Packet, leeraar aan eene H. B.school met 5-jarigen cursus te s-Gravenhage; — en Mej. L. A. Sethe, leerares in de Fransche taal- en letterkunde, te Amsterdam.
Tot lid ei\ Voorzitter dier commissie is brj Min. beschikking van 8 Juni jl. (zie St.-Ct. van 9 Juni No. 134) benoemd Dr. A. G. van Hamel, hoogleeraar te Groningen.
Examen Fransch. — Bij 'de St.-Ct. No. 236 is {evoegd het verslag der commissie, welke in 1905 i 3 Delast geweest met het afnemen van de examens in ie Fransche taal, lager onderwijs.
Hetzelfde nummer bevat ook het verslag der comnissie van het examen voor Essaieur.
Celebes
Blijkens een bij het Departement van Koloniën ontvangen telegram van den Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië betreffende de actie in Midden-Celebes zijn de Tonapoe-Alfoeren, die tegenover het bestuur eene uitdagende houding aannamen, onderworpen, is Papa-i-Lila, een ■vijandige Todjosche groote, verwijderd en is de hoofdschuldige van den in Juni jl. met behulp van Tonapoe-Alïoeren te Tambarana gepleegden roof van een aan een Europeaan toebehoorende toko en moord van twee daar aanwezige wakers gev&nkelijk naar Java gezonden. De actie wordt voortgezet in de Posso-streek Bn het Paloe-dal.
1 Haveninrichting te Gent. — Den 6November e. k., des voormiddags te 11 uren, zal ten stadhuize te Gent (België) de publieke aanbesteding worden gehouden van de bijkomende werken aan de nieuwe zeehaveninrichtingen aldaar (landpijlers, graven Van een kanaal voor de kleine scheepvaart, uitdieping t_er havenkom enz.)
Het college van schepenen neemt sleohts aanbiedingen in ontvangst, welke uiterlijk op 4 November e. k. per aangeteekenden brief zijn verzonden.
Het bestek en de ontwerpen liggen ter inzage aan ttet bureau der werken.
De raming bedraagt francs 2,022,560,55,
33en kantore van het recht van successie No. 1 te Rotterdam ia, namens iemand' die onbekend wenseht te blijven per aangeteekenden brief ontvangen ƒ2OO, voor te weinig betaalde belastingpenningen in lake Vermogensbelasting 1905.
Posterijen en Telegraphie.
Met 16 dezer wordt het post-en telegraafkantoor te Jiochem op werkdagen a.s volgt opengesteld: Van 16 Juni tot en met 15 September, van 7.30 uur Voor- tot 8.30 uur namiddags; — van 16 September tot en met 15 Juni, van 7.30 uur voor- tot 4.30 uur namiddags, alsmede van 6 tot 8 uren namiddags (Greenwichtijd). — De diensttijd op Zon- en feestdagen blijft onveranderd. Het hulpt.legraafkantoor te Megen is tot nadere aankondiging gesloten.
Het Rijksteiephoonkantoor te Lochem zal met 16 dezer geopend zijn: Op werkdagen van 7.30 uur voortot 8.3Ü uur namiddags (Greenwichtijd), met dien verstande, dat gedurende de sluitingsuren van het post- en telegraafkantoor geen gelegenheid zal zijn tot het voeren van gesprekken van uit de openbare Rrjksspreekcel; ■— op Zon- en feestdagen . van 12.30 tot 1.30 namiddags (Greenwichtijd).
Faillissementen.
Failliet verklaard
3 Oct. K. 0. Bazuine Jr., huis- en decoratie-schilder te Rijswijk; — rechter-commissaris M%R. H. A. M. Romme, curator Mr. A. de Stoppelaar t?z., Stephensonstraat 37, beiden te 's-Gravenhage. 4 Oct. Alph. van der Zijl, te Amsterdam, Nassaukade No. 3; — rechter-commissaris Mr. P.J. Bijleveld, curator Mr. Th. Muller Massis, Heerengracht 357, beiden te Amsterdam.
4 Oct. L. van Thijn, bakker te Amsterdam, Rapenburgerstraat No. 43; — rechter-commissaris en curator als voren.
6 Oot. N. Wigeri van Edema, zonder beroep, te Heerenveen; — rechter-commissaris Mr. A. Rietema, curator Mr. J. van Giffen, beiden te Heerenveen. 6 Oot. H. van Deventer koopman te Groesbeek; — rechter-commissaris Mr. H. J. van der Poel Hiddingh, te Arnhem; curator Mr. W. A. van Bijlert, Verlengde Hertogstraat 93, te Nijmegen. 6 Oct. P. 'Kemrnerich, koffiehuishouder te s-Gravenhage, Korte Groenwegje Go; — rechter-commissaris Mr. J. F. van der Lek de Clercq, curator Jhr. Mr. W. M. de Erauw, Westeinde 19, beiden te 's-Gravenhage.
6 Oct. H. L. de Zwaan, koopman in paarden, Van Hogendorpstraat 10, 's-Gravenhage; — rechter.commissaris Mr. R. H. A. M. Romme, curator Mr. C. J. de Vries, Anna Paulownastraat 20, beiden te s-Gravenhage. 4 Oct. E. H. Scheffer, koopman en schilder te Stad- Hardenberg; — rechter-commissaris Mr. J. W. Telting, curator Mr. H. de Bic Jr., Wilhelminasingel, beiden te Zwolle.
Opgeheven Faillissement
Door de rechtbank te 's-Gravenhage, dd. 22 Sept., het faillissement van C W. de Meijer, bloemist te 's-Gravenhage.
L. P. 0. Bijleveil, voorheen caféhouder te Muiderberg; — J. J. Houps, eertijds tapper te Leiden; — en J. R. Siemerink, schilder en winkelier te Enschedé ; — alle drie door het verbindend worden der eenige uitdeelingsiijst.
Geëindigde Faillissementen
De voormalige .Minister-Mr. Hai-te van Teciklenbuig, die nai zijn aftreden naar het buitenland was vertrokken, is deze wös-k te s-Gravenhage teruggekeerd.
Te 's-Gravenha.ge is Overleden Jhr. L.: Wichers, gepeHs. kapitein der infanterie, distridts-schoioiïopcietiei' aldaar.
De nu aveafleüena was vraegetr geruimen tijd lid van den Raad van Beheer der Kon. Vereeniging „Hot Nederlandsch Tooneel," te Amsterdam, en gedelegeerd lid daarvan te '«-Gravenhage.
De begrafenis la bepaald op Dinsdag, 12 uur vaim heit sterfhuis; opt Nie_w-Eik-©n-D_ii__n.
De financieele uitkomst van het zangersfeest te Beemster is als volgt: ontvangst ƒ 1364.75 waaronder ƒ 1C89.25 voor 1720 entréekaarten. Uitgaven ƒ 1927.70^. Het nadeelig slot ad ƒ 563 zal gedekt worden door gebruik te maken van ongeveer 50 °/o van het gevormd waarborgfonds.
Edelkarpers. — Het bestuur valn dö afd. Leeuwarden der ,„Vereeniging voor Zoetwatervisscheiij in Friesland," verzoekt aaa de visschers en verder allen die omtrent in de provincie gevang-en edelkarpers, hun grootte gewicht en broed — vooral difc laatste — mlialitingen kunnen verstrekken, van hunne bevindingen in het belang der -C'-twate-visscherij aam het bestuur mededeeling to doen.
Het Maandblad voor de'i'ypographie en aanverwante Vakken Graphicus, uitgaaf van Bijvoet Mutsaers & Zoon, te Tilburg, is met het nieuwe nummer voor Ootober den tweeden jaargang ingetreden, onder redactie van A. W. Barten, Tilburg, P. Postma, Den Haag en F. van Dijk, te Parijs als redacteur van druk-techniek.
In dit nummer vindt men de verschijning aangekondigd van een Bzwarte lijst,« waarin ter waarschuwing van de vakgenooten de namen zullen wordea geplaatst van hen, die aanleiding geven tot kwade posten. Die zwarte lijst is vooral gericht tegen personen, die nu hier, dan daar drukwerk bestellen, omdat zij niet betalen kunnen; tegen lieden die met allerlei trucs de volledige betaling beknibbelen of die profiteerea van de sterke concurrentie in de grafische vakken.
Hengstenkeurmg.
Bij de te Tiel gehouden Rijkskeuring van dekhengsten werden goedgekeurd: David, van W. A. van Malsen, Buren; Elias, van H. C. van Erkom, Geidermalsen; Balder, van de Hengsten-Associatie, te Ingen: Amoroso, van Mr. P. H. A. Tijdeman, Tiel; Aurora en Jupiter, van A. Cruijsen, Dreumel; Occo en Prins Hendrik, van de Hengsten-Associatie, te Tiel; Luctor, van J. van de Vliert, Woudenberg; Max en Juliuszoon, van W. N. L. de Kat Angelino, Uzendoorn; Prince Attactive en Gideon, van Van der Sijp en Rutten, Wamel; Ddke, van W. van Asch, Rumpt; Otheüo, van H. A. van Steenis, Erichem; Max, van A. de Bic, Tiel; Jack, van W. A. Arts, Puifltjk; Matador, van G. Udo Hzn., Rijswijk ; Joubert, van J. J. van den Heuvel, Beesd ; De Bidder, van P. A. van Asch, Rumpt; Hortus, van C. Spronk, Buurmalsen; Mercurius, van Wed. W. J. van Èuik, Ravenswaaij; Excellent, van W. van 't Klaphek, Nijkerk; Bailij, van A. Arts, Batenburg; Jan, van O. J. Pieck, Beesd; Mars, van J. J. Liese, Winsen ; Frits, van G. J. de Krurjiï, Drumpt; Frits, van Th. W. J. Sengers, Rumpt; en Sultan, van Wed. G. H. van den Bosch, Horssen.
Uitgesteld : Tourbillon 11, van Wed. P. Ederveen, Druten; Bigar, van J. W. Dibbits, Appeltern; en Immo, van Wed. W. J. van Kuik, Ravenswaaij. Eén niet opgekomen. '
Aanbestedingen.
De Schout-bij-nacht Commandant en Directeur der Directie Hellevoetsluis heeft aanbesteed de levering van:
le. Varkens vleesch en reuzel (voor de zeemacht), 4 inschrijvers, laagste W. J. Schuppers, Brielle . 71,90 per 100 K.G.; — 2e. Versch rundvet (voor de zeemacht, 3 inschrijvers, laagste M. v. Creveld, Rotterdam ƒ64 per 100 K.G.; — 3e. Versch vleesch en rundvet (voor het hospitaal), 3 inschrijvers, laagste M. v. Creveld, Rotterdam ƒ62 per 100 K.G.; — 4e. Zoete en gekamde melk (voor het hospitaal), 3 inschrijvers, laagste C. L. v. Orselen, Nieuw-Helvoet, zoete melk ƒ 7,45, gekamde ƒ 3 per 100 L.; — se. Munitiebrood (voor zeemacht en hospitaal), 8 inschrijvers, laagste C. Noordermeer, Hellevoetsluis ƒ 9.23 per 100 K.G. ; — 6e. Aardappelen (voor zeemacht en hospitaal), gedurende 8 maanden van 1 November tot 30 Juni 1906, 5 inschrijvers, laagste J. v. d. Wiele Sr., Hellevoetsluis ƒ 4.65 per 100 K.G.; — Te. Groenten bij de aardappelen, mei inbegrip van uien bij capucijners en soepgroenten (voor zeemacht en hospitaal), 2 inschrijvers laagste in massa, J. v. d. Wiele Sr., Hellevoetsluis ƒ7536; — Be. Vleesch en vet (voor de zeemacht te Viissingen), 4 inschrijvers, laagste J. Hakker, Viissingen vleesch ƒ62, vefc ƒ 40 per 100 K.G.
KERKNIEUWS.
De 19e Algemeene Nederlandsehe Zendingsconferentie wordt te Amsterdam gehouden.. Donderdag 26 October spreken des avonds te 8 uur, in de Koepelkerk: ds. G. Posthumus Meqjes, pred. te Zandvoort, over: «Waarom moeten wij de Zending steunen 1" ; prof. P. Biesterveld, hoogleeraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, over: «Het ware Imperialisme» en dr. W. J. M. Engelbrecht, pred. te Amsterdam, over: «Staf en Leger».
Vrijdag 27 October des morgens te IOJ^ uur, is er bijeenkomst in het Lokaal «Bellevue» waarvan de agenda vermeldt:
le. De Voorzitter, de Heer E. Cesar Segers, van Depok: «Twee gebeurtenissen op het gebied der Zending.» 2e. «Zending en Kerk». In te leiden door prof. dr. E. F. Kruyf. — Stellingen: 1. Aangezien in de Schriften des N. Verbonds geen Zendingsmethode wordt voorgeschreven, kan niet worden uitgemaakt of de «Kerkelijke» boven de «Genootscbappelijke» zending de voorkeur verdient. — 11. Dewijl hier te lande, na het ontstaan der nieuwere Zending, de «Genootschappeirjke» Zending op den voorgrond kwam, achten wij het, om verschillende redenen, niet geraden, haar door de Kerkelijke te vervangen. — 111. Dit neemt echter niet weg de noodzakelijkheid, dat de verschillende Kerken de hand blijven reiken aan den arbeid, door de Zending-Vereenigingen verricht, terwijl het wenschelijk zou zijn, dat de Kerkeraden van gemeenten, in welker midden een uitzendende Vereeniging haar zetel heeft, door de Synoden dier Kerken gemachtigd worden de uitgaande Evangelieboden te ordenen.
3. «De Adat en de Zending,» In te leiden door zendeling J. L. D. Van der Roest. — Stellingen: I. De adat is de leefregel der bevolking. 11. De adat is een belemmering voor de aanneming van het Chistendom. — 111. De Evangeliedienaar stelle zich niet beslist vijandig tegenover den adat. — IV. Wijzigingen in den adat worden door de bevolking gemaakt. Zij heeit daartoe het recht, cok tegenover haar hoofden. — V. Het is de taak der Overheid te zorgen, dat de bevolking, die het Christendom aanneemt, geplaatst worde in verhoudingen, die niet met het Christendom in strijd zijn.
GEMENGD NIEUWS.
D e He e r P. A. M ij s b e rg, te Zaandam, wonende aan de Stationsstraat aldaar, heeft voor de tweede maal een naamloos schrijven ontvangen, thans van den volgeladen inhoud: M. Mijnheer „Wees gerust."
HaogacJitebdj Vrijbuiter Arénwh (-ie. Arendz) (den geheimzinnige) Ook dit briefje heeft de Heer M. aan de politie ter hand gesteld.
B ijl Naard e n liepen Zaterdag in d« buitendijks gelegen landen eenige runderen tol den buik in het zeewater. Nada.t door de Meentmeesters een premie was uitgeloofd voor hét weghalen, hebben eenige mannen met e_n bootje dei dieren weten te redden.
Voor het zeer vervuilde gezin, dat, alS zonder dak uit Bus-sum zwervende naat Naarden was gekomen, heeft het Leger des Heils eene woning gehuurd; Het zal nu tevens toedicht houden op de reinheid daarvan.
In den polder Weypoort, onder de gemeente Nieuwerbrug a. d. Rijn (Z.-H.), zijn twee koeien van de- landbouwers G. V. en A. v. O. door den bliksem doodelijk getroffen. Ook enkele kieviten in dö nabijheid werden geraakt.
Naar den vermisten M. v. d. 8., te Wateringlen (Z.-H.), is Vrijdag weder den geheelen dag gedregd in het vaarwater, waarin het rijwiel gie vonden is. De vermiste was Maandagmorgen in de vroegte naar Delft vertrokken om zich naar Groningen t© begeven. Het rijwiel werd door een. schipper staande in de vaart gevonden en naar Rotbe_dani meegenomen; na afloop van aijn© reds bezorgde hij het bij de familie van den vermiste, waarna terstond het ondex_opk weed begonnen.
De schipper van den logjger „Enkhuizen 235" heeft medegedeeld, dat een onbekend gebleven Engelsche stoomtrawler moedwillig] door zijne vleet is heengevaren, waaxdooi negentig netten met boeien, breels, etnz. zijn verloren gegaan. De schade bedraagt meer dan f7OOO.
Te OsSen i s si e (Zeeland) is d e man, die d© vorige week onder een geladen kar met suikerbieten was gevallen, thans aan de gevolgen overleden.
Te Westkapelle (Wa. 1 oheren) is %' kier© V., die langs den tramweg liep,, door een werktram 'gegrepen, met het ongelukkig gevolg dat een arm werd verbrijzeld en hij bovendien nog: verwondingen aatn 'hoofd ep. beenen kreeg.
Nieuwe uitgaven: Bij den uitgever A. A. Noske, te Middelburg: Peter van Anrooy, 2 Fragmenten uit »das kalta Herz«, voor piano 2-handig. No. 1. Inleiding voor hel 2e bedrijf. No. 2. Pilzentanz. Alphons Diepenbrock, Hymne voor viool en piano. 4 sonetten voor sopraan of tenor met pianobegeleiding. (Sonetten van Fr. van Eeden, Jacques Perk en L. van Deyssel). 2 sonette, No. 1 voor alt (Caroline von Günderode). No. 2 voor sopraan (Goethe). 2 Lieder voor sopraan met .klavierbegeleiding, (teksten van Novalis en Brentano). Es war ein alter König (Heine). Ballade voor baryton of alt met klav. begel. Deux Mélodies (teksten van Paul Verlaine) voor sopraan, met pianobegeleiding. Sem Dresden, »3 liedjes» van Jacques Perk voor middenstem met pianobegeleiding. 3 Duitsche liederen : Gefunden (Bierbaum), Liebster! nur dich seh'n (Ruckert), Der lustige Ehemann (Bierbaum). Cornelie van Üosterzee, op. 54. Deus Chansons sentimentales. (Ooppée) voor middenstem. Op. 55. Heft I en H 6 leichte Stücke für Klavier 4 handig. Op 58. «Carnaval» 3 Fantaisies pour le piano. Op 59. 2 Lieder für eine Singstimme. 1.0. 1 Lenzentzücken (L. Rafaël), No. 2 Müde (Else Otteh). Carl Smulders, 2 liederen voor middenstem. Il pleure dans mon coeur (Verlaine), Kom niet de verre wegen der onbekenden (Boutens). Georg Stern, opus 1. Zehn Liederund Gesange für hohe, mittlere, und tiefe Stimme, (teksten van Goethe, Stefan George Bentano, Heine, von Schlegel). Julius Böntgen, opus 47. 24 Oud-Nèderlandsche liederen (Fl. van Duyse) in twee deelen.
Een Landgenoot in den vreemde gehuldigd.
De Londensche correspondent van het A. Hbld. schrqft d.d. 4 October:
In een der comité-zalen van de Royal Agricultural Hall, waar op .'t oogenblik door de „British Dairj Farmers Association" een interessante tentoonstelling van vee en zuivelproducten wordt gehouden — ovei welke expositie ik dezer dagen uitvoeriger hoop ü schrijven — kwamen hedenmiddag bijeen een aantaf vertegenwoordigers van de Engelsche agrarische pers. dezelfden, die in Mei laatstleden een reis naar en dooi Nederland maakten om daar verschillende bezienswaardigheden op het gebied van landbouw, veeteelt, zuivelbereiding enz. in oogenschouw te nemen en wier . hoogstwaardeerende artikelen nog dagelijks in de Engelsche vakpers of in de agrarische rubriek der dagbladen verschijnen.
Deze samenkomst, welke door Dr. W. Fream, den andbouwkundigen redacteur van de »Time 3», werd gepresideerd, bedoelde een huldebetoon aan onzen landgenoot, den Heer Dr. J. J. L. Van Rijn, officieel vertegenwoordiger van de agrarische belangen der provincie Friesland hier te lande, die, zooals welbekend is, bovenbedoelden uitnemend geslaagden perstoer door ons land organiseerde en persoonlijk leidde.
Dr. Fream en Mr. Douglas voerden uit naam van hunne collega's het woord en brachten Dr. Van Rijn in hartelijke termen dank voor zijne ijverige bemoeiingen, welke het mogelgk hadden gemaakt, dat vertegenwoordigers der Engelsche landbouwpers een volledig overzicht verkregen van hetgeen in Nederland op het gebied van landbouw en'veeteelt is tot stand gebracht en dat zij daarover in hunne respectieve bladen aan het Engelsche publiek de meest uitvoerige en op absoluut persoonlijk oordeel berustende inlichtingen alreeds konden en thans nog kunnen verschaffen. De beide sprekers uitten den wensch, ja zelfs de overtuiging, dat het bezoek der Engelsche journalisten aan Nederland tot de verlevendiging van den handel tusschen Engeland eu Nederland niet alleen, maar ook tot vermeerdering van de reeds tusschen beide natiën bestaande wederzijdsche waardeering aanmerkelijk zal bijdragen, en zrj brachten den Heer Van Rijn tegelijk hun dank en hun gelukwensch, dat hij tot een met zulk schitterend resultaat bekroonde onderneming het initiatief had genomen, terwijl aan hem tevens het grootste deel van het welslagen mocht worden gedankt.
Als een stoffelijk bewijs van dankbaarheid en hoogachting overhandigde daarop Dr. Fream aan Dr. Van Rijn een keurig-uitgevoerdhulde-adres, dat onder meer voor de teekenaars uiting geeft aan .... «the wellföunded belief that the visit has done something to improve the good understanding which already esists between the two Dations, so closely ailied in race and sentiment, and wili give an impetus to the trade by making the English people at large more conservant with the careful way in with theagricultural produce of Holland are prepared for the British market.»
Het adres, — gebonden in rood-met-goud Marokkoleder en moiré zijde, versierd met de wapens en de dooreengestrengelde vlaggen van Engeland en Nederland, met het welgelijkend portret van dr. Van Rijn, en met afbeeldingen van Frieslands wapen, de Beurs te Leeuwarden, het Embankment te Londen en de „Batavier IV" waarmee de excursionisten de reis maakten, — besluit met „cordial good wishes for yourself and for tbc success of agrioulture in Holland" en met „high appreoiation of your (dr. Van Rijns) geniality and organisatory powers."
Bij bet aanvaarden van het adres bracht de Heer Van Rijn de hem gebrachte hulde over op de talrijke organisaties en particuliere personen in Engeland zoowel als in Nederland, die tot het welslagen van den perstoer hadden medegewerkt, terwijl hij voorts de overtuiging uitsprak, dat de hulde, hem gebracht, in Nederland, met name bij het provin- Diaal bestuur van Friesland en aan het departement van landbouw te 's-Gravenhage, ongetwijfeld een zeer aangenamen indruk zou maken en de vriendschappelijke gezindheid aldaar, tegenover de Engelsche journalisten gekoesterd, vermeerderen zou.
Het bovenbedoeld adres werd, behalve door Dr. Fream als voorzitter, en de Heer A. W. Stauton als secretaris van het huldigingscomité, door de vertegenwoordigers van veertien Engelsche vakbladen geteekend.