INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a 60 oent per regel. Tegen Ha ar uit val en YttOEGTIJJDIO grijs worden. Arnica-Kaarolie, beproefd en afdoend. In sohroemaoons a ƒ U.BO, frauoo tegen postw. f I.—. Alleen: Internationale Apotheek, Singel hoek Heiligenw. (7664) FTNANOI ELE B-^ttOHTiilN. De kassiersfirma Bouwmeester & Co., Gedempte Oudegracht te Haarlem, zal met Januari a. s. overgaan aan de heeren G. B. & F. Crommehn aldaar. De 4 pCt. eerste hypotheoaire leening ten laste der Maatschappij tot Exploitatie van het Grand Hotel Ooomans, café-resiaurant te Rotterdam is volteekend. (N. R. Ct.)
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 27-10-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 27-10-1905
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 10989
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Vijfde (laatste) Blad. BINNENLANDSCH NIEUWS. UTRECHT. — 26 October. — Provinciale Staten.
In de heden gehouden vergadering werd afwijkend beschikt op het verzoek van den „Nederlandschen Bond van Gemeente-Ambtenaren" om een subsidie voor de te houden tentoonstelling pp administratief gebied. Eveneens op een ver- Boek van het Genootschap „Flehite," te Amersfoort, om een subsidie ten behoeve van eene uit- Ibreiding van het Museum. De begrooting werd vastgesteld in ontvangsten tem uitgaven op f 252,076.961/ s, met een post van ï 12,263.351/2 voor onvoorziene uitgaven. Tot griffier werd benoemd de Heer Mr. L. J. Rietberg, hoofdcommies ter Provinciale Griffie van Overijsel. De volgende week Vrijdag zullen de Staten opfcóeuw vergaderen. In. behandeling kwaan de vraag van den Heer Van Itttersum: hoe het stond met de plannen tot verbetering van den waterafvoer op de Vecht en Welke steppen zijn gedaan om tot vai-betering te geraken. De Heer Van Itbersnm deelde in zijn toelichting 0.. m. mede, dat door den hoogen water- Stand in de vorige week groote schade geleden is, niet alleen door de aanwonenden, doch door een gebied van 60,000 H.A., dat daarop uitwatert. Vaststaat, dat de Vecht voldoende capaciteit bezit ftls afvoerkanaal, doch niet voor da waiterberging als de sluis te Muiden niet werken kan door den hoogen zeestand. Een stoomgemaal te Muiden kan fc. i. hierin alleen voorzien. Namens het coi-lege van Gedep. Staten antwoordrle Heer Van Beest Oalkoen, dafc 't niet aan' het college ligt, dat er geen voortgang in de zaak ie.. Spr. gaf een overzicht van de adressen, die in 1903 in handen van Ged. Staten zijn ges-te.d .in zake de Vecht. In het antwoord daarop is er op gewezen, dat de Vecht Rijkskainaal is, zoadat de verbetering daarvan een Rijkszaak is. Vandaar dat Gedep. Staten zich tot de Regeering hebben gericht, dat maatregelen genomen zullen worden tot verbetering van den waterafvoer. Toen in Januari 1904 de waterstand wederom zoo hoog was, hebben Gedep. Staten zich opnieuw bot de Regeering gericht om de aandacht te vestigen op den onhoudbaren toe- Stand. In het Regeeringsantwoord werd gezegd, dat de taak in overweging was, maar dafc het, resultaat van een hernieuwd onderzoek moet worden afgejwacht ca dat het bij den Minister niet vaststond t>f afdoende verbetering alleen Rijkszaak is. Sedert \g niets meer van. de zaak vernomen.
GELDERLAND.
In de Woensdag gehouden vergadering werd aan de (rde gesteld de verordening betreffende de presen- Ibiegeldea der Statenleden, alsmede de vergoeding voor reis- ca verblijf kosten van leden der Provinbdale en Gedeputeerde Staten, den griffier, de ambtenaren en bedienden der griffie. Het indertijd ïnédegedeelde ontwerp werd goedgekeurd. Een met de Staten van Óverfjsel ontworpen wijziging in het reglement van. het waterschap" „De Dortherbeek" werd eveneene zonder hoofdelijke gtemming goedgekeurd. Naar aanleiding van het voorstel tot regeling van de jaarwedden der ambtenaren ter Provinciale Griffie, zeide de voorzitter, dat eene uniforme ïegeling, waarnaar in de aifdeelingen gevTangd was, moeilijk is vol te houden en allicht tot onbillijkheid bod. aanleiding geven. Evenzeer zijn Gedep. Staten tegen het opnemen van minima in de verordening, Bn tegen heb invoeren van periodieke verhoogingen. De Heer Van Asoh van Wijok drong aan op hot vaststellen van een minimum in de verordening, .wijl anders te veel macht aan gedeputeerden wo:dt gelaten. Ook wensohte hij periodieke verhoogingen in eiken rang in de verordening op be nemen, •waardoor de rechtspositie der ambtenaren beter Beregeld zou worden. De Commissaris der Koningin was- van oordeel, flat het stelsel van den Heer Van Asch van Wijck lot inconsequenties leidt, al voelt hijzelf ook veel voor eene goede regeling van de rechtszekerheid jler ambtenaren. De Heer Van Asch van Wijok stelde eene motie voor, waarin de wenschelijkheid wordt uitgesproken, dat Gedep. Staten deze verordening nog eens tierziem, in verband meb het daarin vastleggen van ie. rechtszekerheid der ambbe naren. Deze motie werd aangenomen met 31 tegen 21 jfemmen. Na de pauze kwalmj aaln de orde het voorstel torn den zuivelc-onsulenb, aangesteld door en werk- Baam bij de Geldersoh-Overijselsche Maatschappij van Landbouw, te maken tot provinciaal ambtenaar; de kosten daarvan zouden komen voor rekening van de provincie, behoudens do f 2500 subsidie door de Regeering toegezegd. De algemeene strekking van dit voorstel werd söingenomen. Ten opzichte van de inrichbing van een laboratorium, rees de vraag, of het onderhoud daarvan voor de provincie of voor de Maatschappij van Landbouw zal komen. Besloten werd, dat de provincie f 500 zal betalen voor inrichting en jaarlijks 1300 voor onderhoud. Goedgekeurd werden de in overleg met de Staten van Overijsel voorgestelde wijzigingen in het reglement op heb beheer der „Bedijking langs Dronthen," Een subsidie van f7O per jaar gedurende drie jaren werd verleend aan de Vereeniging voor Ambachtsonderwijs te Voorst, ten behoeve vam een cursus in bouwkundig- en handbeekenen be Terjvo'.de. Heb voorsbel om! aalnj het Militair Tehuis „Kohingin. Wilhelmina," be Harskamp, tot wederopzeggens toe een subsidie van f 100 te verleenen, werd aangenomen.
GRONINGEN.
De conclusies der rapporten over de! verschillenge voordrachten werden medegedeeld. Nopens de heffing van opcenten stelt de Centrale Afdeeling voor 30 opcenten voor ongebouwde; 39 voor de gebouwde eigendommen; 39 opcenten voor de perËoneela; 6 voor de vermogens en 6 opcenten voor de bedrijfs- eö. andere belastingen. Gedeputeerde Staten stellen voor 40 opcenten voor de grond- en Jde personeel» belasting; 20 opcenten voor de verpiogene en bedrij fsbelaetdng. LG*d«pnt»erd» Staten warden, uiigenoodigd tot I ABtTwecso na a» Bltemnrkli gUm. voleen». hetwelk eene buitengewone sohuldaflossing in de eerste jaren behoort te geschieden. De Heer Haan heeft verlof gevraagd om aan Gedeputeerde Staten de voigende vragen te richten, naar aanleiding van den ernstigen toestand, die in het waterschap „Oldambt" heeft bestaan en nog bestaat, tengevolge van den zeer hoogen waterstand en in verband met de plannen, welke voor verbetering van dien jaarlijks, terugkeerenden last zijn ontworpen. 1. Kan, vogens het oordeel van. Gedep. Staten, bij heb daarsteilen of inrichten van een spuiboezem in het waterschap „Oldambt" tevens worden bekomen een gedeeltelijke opheffing van den besloten boezem in het waterschap? 2. Zoo ja> staan er dan, naar het oordeel van Gedep. Staten, wegen open, welke daartoe kunnen leiden, zonder dat de finanoieele zijde van die zaak onoverkomelijke bezwaren opwerpt? 3. Zijn heeren Gedep. Staten bereid op beide voorgaande vragen in de eerstvolgende vergadering fee antwoorden ? Na eene uitvoerige toelichting verklaarde de Heer Haan dank voor heb rapport, dat hij met groote belangstelling en over het algemeen met voikomen instemming gelezen heeft en door het heldere betoog van den hoofdingenieur getroffen is. De voorzitter antwoordde, dat Gedep. Staten zoo mogelijk in de volgende vergadering, op 31 Ocifcober, op deze vragen zullen antwoorden,
We sll and ial —In eene vergadering te Poeldijk heeft deze vereeniging hare: statuten vastgesteld. Als doel wordt daarin aangegeven: het deelnemen aan tentoonstellingen in het binnen- en buitenland; — het uitgeven van geschriften en plaatwerken, cultuur en handel betreffende; ¦— het verstrekken van inlichtingen door middel van een informatiebureau en het verbeteren van het vervoer. Op de statuten zal de Koninklijke goedkeuring gevraagd worden. De vergadering behandelde uitvoerig het vervoer van druiven per spoor, hetwelk geschetst werd als vernietigend voor den handel. Onderscheidene vooib^eden werden aangehaald, waarbij zendingen van den laatsten tijd geheel of bijna geheel vernietigd waren aangekomen. Br waren gevallen bekend, waarbij de druive:>k'stjes we den gebezigd als stouwmateriaal om de lading in fle waggons vast te zetten, zoodat geheele zendingen vernietigd waren. Vervoer naar Engeland met insluitkistjes in overkrat slaagde uitstekend, doch met dezelfde verpakking mislukten de zendingen per spoor zelfs naar Ledden, Tiel, Nijkerk en Arnhem: De secretaris der vereeniging heeft een adres gericht aan den Directeur-Gene aal van Landbouw en de aandacht hierop gevestigd en gevraagd om maatregelen voor voldoend vervoer vam druiven. De vergadering achtte wensche'.ijk: onoverdekte verpakking; vervoer in bepaaldelijk voor het doel ingeriohte waggons; vrijwaring tegen diefstal en beschadiging- bij overlading. Voor een krachtige actie in deze richting is de medewerking van verschillende handelaars toegezegd. De Heer 0. van den Berg, directeur van de kweekerij „Nieuw-Homseü," gaf verslag van een door hem ingesteld onderzoek in Engeland, waar de druiven bij vervoer per spoor ook sterk lijden. Men tracht dit te voorkomen door verpakking in groote kisten, welke voor handwerk niet geschikt zijn, of door aflading van de waggons op de kweekerijen. België verzendt ook in gesloten waggons of onder toezicht van een geleider. Deze maatregelen acht men voor het Westland nog onbereikbaar, doch de vergadering besloot' voort te- gaan met haar onderzoek en gevalilen van beschadiging onder de aandacht te brengen vaa het Departement van Landbouw". De statuten der Federatie voor Tuinbouw werden behandeld, doch „Westlandia" wensoht de zienswijze van de vereeniging „Westland" af te wachten alvorens te beslissen over de toetreding tot deze federatie. Door den Heer Van Rijn, zuiveloonsulent te Londen, zijn de verslagen inge«anden van de Engelsche correspondenten van hunne reis door Nederland, in het voorjaar, toen zij door „Westlandia" zijn ontvangen. De heeren M. E. Wesstein ca A. M. Welling, zullen uit deze verslagen een rapport samenstellen,
In de vergadering der bier brouwersgeaellenvereeniging te Rotterdam is besloten op het verzoek vaa heb hoofdbestuur van den Bierbrouwersband om de looneisahea vast te stellen, te antwoorden: dat de afdeeling de verzoeken handhaaft, in het voorjaar aan de directie gedaan, namelijk minimumloon fl3 op 21-jarigen leeftijd; 91/2 uurs-werkdag ca 50 pCt. loonsverhooging voor overwerk^
Paar denkeuring.
_ Voor de Rrjks-hengstenkeuring te Leiden werden tien hengsten gebracht, waarvan acht werden goed gekeurd, nl.: Victor, eigenaar L. van Tilburg, te Rijnsburg ; Edo, eigenaar J. G. van Torren, te Waddmxveen; Victor, eigenaar Ms. van Wieringen, te Abbenes, Haarlemmermeer; Gordtaan, eigenaar de Vereeniging tot Verbetering van het Paardenras, te Allen a/d Rijn ; Milo, eigenaars Gebrs. Bus, te Zoetermeer; Redbarr, eigenaar J. Bukker, te Wassenaar; Bat, eigenares Freule van Bnenen, te Den Haag, en Thenebreun, eigenaar W. Jochems, te Wassenaar. Beoordeelaars waren de heeren luiteoants-kol. K. D. Punt, voorzitter, te 's-Gravenhage; J. C. Roodzant Kzn., te Dirksland; J. Leeuwenberg, te Zwijndrecht, P. de Jong de Leeuw, te Duobeldam ; Dions. Dekker, te Barendrecht; Herman A. Nebbens Sterling, te Rozenburg; Ph. van der Brengen, Waddinsveen, en H. G. Barendrecht, te Barendrecht.
Aanbestedingen.
De gemeente Termunten (Gr.) heeft andermaal uitbesteed : Het leggen van een kunstweg van Woldendorp naar Wagenborgen, lang ongeveer 5300 M. Van de 7 inschrijvers was hoogste de Heer T. Wieringa, te Zuur lijk, ƒ23,400; en laagste de Heer J. van der Warf, te öappemeer, ƒ19,100. De gunning is voorbehouden tot 3 November a.s.
MARINE EN LEGER.
Naar aanleiding van eene desbetreffende vraag van een der korpsoommandanten heeft de Minis er van Oorlog ber kennis van de autoriteiten van ds landmacht _ gebracht, dab, indien een ingelijfde bij de militie, voor wiens verblijf onder de wapenen vergoeding krachtens art. 113 bis der Miiitiewet 1901 wordt uitbetaald, hij bij het Algemeen Depot van Disciipiine aan de- strengere krijgstucht onderworpen wordt, uitbetaling van deze vergoeding ook gedurende zijn verblijf bij genoemd Depot behoort be geschieden. UK Miaiatar nn Ooxloe heefb tot de aiutori- feiten van de landmacht een circulaire gericht, waarin o. m. het volgende voorkomt:
De namen der jeugdige militairen, die, op grond van de desbetreffende voorwaarde hunner engagementsakte, vóór het bereiken vaa den 18-jarigen leeftijd, wegens aanhoudend slecht gedrag, uit den dienst verwijderd zijn, worden — naar den tot dusver gevolgden regel — gebracht op de Nominatieve Staten van personen, die niet meer voor den krijgsdienst mogen worden aangenomen. Door hunne signaleering, zonder meer, op die staten worden de hier bedoelde jeugdige personen op gelijken voet behandeld ais de gewezen militairen, die op rijperen leeftijd, hetzij krachtens een vonnis, dan wel wegens liederlijk gedrag den dienst verlieten, en zijn ze, evenals dezen voor alltijd uitgesloten van vrij willigen militairen dienst, ook al mocht later blijken, dat zij heb verkeerde van hun slecht gedrag hebben ingezien en zich in de burgermaatschappij (cq. als milicien) goed gedroegen. Im het belang zoo vah de betrokkenen als van de werving, komt de thans geldende regeling den Minister minder gewenscht voor. De Minister heeft daarom bepaald: 10. De namen van de gewezen jeugdige militairen, van wie hier sprake is, zuilen ook voortaan gebracht worden op de hooger genoemde Nominatieve -Staten, echter voorzien van eene aanteekening, waaruit blijkt, dat zij heb leger verlieten wegens slecht gedrag, onbuigzaamheid van karakter of ongevoeligheid voor vermaningen, vóór zij den leeftijd van 18 jan-en bereikt hadden. 20. Voor zoover zij nieb wegens onzedelijkheid of omeerlij khe id uit den dienst verwijderd werden, kunnen zij, mits zij zich na hunne afvoering als militair, gedurende drie jaar achtereen goed hebben gedragen en overigens voldoen aan de eischen voor een militair engagement, worden toegelaten tot eene verbintenis op proef, op dezelfde wijze an onder hetzelfde voorbehoud als bepaald is, ben aanzien van de aanneming op proef van hen, die in een Rijks-opvoedingsgesticht verpleegd zijn geweest.
De 2e luit. \V. J. Meijnsma van het 11e reg. inf. is overplaatst bij het 7e reg. inf.
KERKNIEUWS.
Ned. Heev. Kerk. De Heer Ds. E. Postma, sedert 1901 predikant te Blauwkapel, hoopt 12 November te herdenken, dat hij vóór 40 jaren de evangeliebediening te Geesteren aanvaardde.
Tot evangelist-godsdienstonderwijzer te Haarlemmermeer (Hoofddorp) is benoemd de Heer L. Brjvank, te Nijkerk (Veluwe),
HET TOONEEL. MODELVOORSTELLING IN DEN STADSSCHOUWBUEG.
Voor de modelvoorstelling, onder het hoog beschermerschap van »De Kunstkring« te Amsterdam, 2 November a.s. in den Stadsschouwburg aldaar te geven, heeft het bestuur een ten deele eigenaardig en als geheel mooi uitgevoerd programma doen vervaardigen. Op de voorzijde staat vermeld, dat de voorstelling van 2 November eene Duitsche zal zijn, bestaande uit het bijzonder schoone, uit het beste werk van Max lialbe, uit Juyend, liefdesdrama in 3 bedrijven, en uit Die Frau im Fenster, van Hugo von Hofmansthal, als nastukje. Beide werken worden gespeeld door een keur van Duitsche tooneelisten, onder leiding der regisseurs Dr. Paul Ernst en Gustav Lindemann.
In Jugend treden op: Fritz Odomar, van het Hoftheater te Hanover, vaak medewerkende brj de modelvoórstellingen te Düsseldorf; Arthur Holz, van het ex-Dr. Heine-Ensemble; Bernard Goetzke, van het Neués Theater te Berlijn; Fraulein Stephanie Kriss, van het Neues Theater te Berlijn, waar deze kunstenares de rol van Annchen 300-maal heeft gespeeld; Waldemar Schmidthasser, van het Hoftheater te Stuttgart, en Fraulein Helene Rietz, van het Neues Theater te Berlijn. Het nastukje, Die Frau im Fenster, heeft deze bezetting: Frits Odomar; Fraulein Louise Dumont, van het Deutsches Theater in Berlijn, en Fraulein Helene Rietz.
Fraulein Louise Dumont, eene jonge, mooie vrouw, van statige gestalte, wordt de Duitsche Sarah Bernhardt genoemd. Hare beeltenis en die van de sympathieke Fraulein Stephanie Kriss sieren de binnenzijden van het programma, dat op de achterzijde het portret bevat van Dr. Paul Ernst, «bekend letterkundige en leider van het ex-Dr. Heme-Ensemble.«
Dit uitgelezen gezelschap geeft slechts eene enkele voorstelling van Juyend en Die Frau im Fenster.
VOORDRACHT EVA WESTENBERG.
Woensdagmiddag te 3 uur heeft Mej. Eva Westenberg voor een talrijk gehoor, voor het meerendeel bestaande uit meisjes, uit jonge en oudere dames en voor het minder deel uit jongelui en eenige oudere heeren, in de groote bovenzaal van het Brongebouw te Haarlem haar eerste voordracht gehouden over de Noorsche en Germaansche sagen in verband met de werken van Ricbard Wagner. Juffrouw Westenberg gaf eerst een algemeen over. zicht van de Edda en de hoofdpersonen, wees vervolgens op verschil en overeenkomst in het Noorsche en Germaansche godendom, om ten slotte op het gebruik te wijzen, door Richard Wagner voor zijne werken van de oude Germaansche godenwereld gemaakt. Tot slot vertelde zij »Rijngoud« als sprookje. Juffrouw Westenbergs inhoudrijke, uit het hoofd duidelijk gezegde voordracht werd met groote aandacht en belangstelling aangehoord. Deze eerste voordracht is volkomen geslaagd. De tweede voordracht, het onderwerp voortzettende, heeft plaats 29 November in hetzelfde gebouw. De belangstelling zal dan zeker nog grooter zijn. Vele jongedames hielden vlijtig aanteekening, ook een enkele gymnasiast. Ter verduidelijking van het gesprokene stelde juffrouw Eva Westenberg photographieën ter bezichtiging.
Mevr. Dikdbs-Beersmans.
Mevr. Dilles-Beersmans, de dochter van wijlen Mevrouw Catharina Beersmans, hoopt einde November haar 25-jariye tooneelloopbaan te vieren. Mevrouw Dilles-Beersmans is verbonden aan het gezelschap van Frans Doeselaer, spelende in den Nederlandschen Schouwburg te Antwerpen. Zij 1 ekleedt daar eene eerste plaats en heeft zich in de laatste jaren vooral 'naam gemaakt door hare creatie van Ibsens «Nora». Op de onlangs gegeven gala-voorstelling van Frans Gittens muziekdrama cParisina», in bovengeDoemden schouwburg, ter opluistering van het internationale congres ter bescherming van kunst en letterkundigen eigendom, trok Mevr. Dilles-Beersmans door haar beschaafd en wèl-overdacht spel de bewondering van Noord- en Zuid-Nederlander en van de vele vertegenwoordigers der verschillende landen van Europa. J. H. RÖSSING.
STADSNIEUWS. Tooneelvoorsteillingen, Concerten enz.
Stadsschouwburg (Leidscheplein.) Vrijdag 27 Oct. (8 u.) Weener Operette, Dir. Heüv rich Zeiler. Jung Heidelberg, van Miüöcker. Faut. de Balcon en Frontboveuloge ƒ3, Stalles en Zijbovenl. f 2.60, Zij- en FrontbenedeDl. ƒ2, Parquet (5 rijen) ƒ1.76, Part. (8 rijen) ƒ1.25, Gaand.loge en le Amph. ƒl, le Gaand, ƒ 0.75, 2e Amph. ƒ 0.50, 2e Gaand, ƒ0.30. Kon. Ver. «Het Nederl. Tooneel». Zaterdag 28 Oct. (8 u.) Hofgunst, Blijspel van Thilo von Trotha. Zondag 29 Oct. (8 u.) Dokter Klaus. Fransche Opera. Dinsdag 31 Oct. (8 u.) Samsott en Dalila. Donderdag 2 Nov. Jugend, Liebesdrama van Max Halbe. G-rand-Thèatre (Amstelstraat). Amstels Tooneeloez. Vrijdag 27 Oct. (8 u.) Mijnheer en Mevrouw Tamponin, Blijspel van De Najao en Miiland. Stalles en Balc. ƒ 2 (avant, scène ƒ 0.50 hooger). Front!, ƒ1.50, Zijloge ƒl, Part. ƒ0.76, Gahloge ƒ0.50, Gal. ƒ0.35. Paleis voor Volksvlijt. Italiaansche üpeba, Dir. M. de Hondt. Zaterdag 28 Oct. (8 u.) Gioconda, van Ponchielli. Loge ƒ3,' Stalles ƒ2.50, Parq. ƒ 2, Frontbalc. ƒ 1.60, Part. en Middenbalc. ƒ 1.25, Zfibaic. ƒl, Amph. ƒ0.75. Gal. ƒ0.50. Abyssiuisch Dorp. Dagel. 10—5 u. ƒ0.50: 's avondf 7}£-10^ u. ƒ 0.25. Hollandsche Schouwburg (Plant. Midden!) Nbd. I'ooneelver. Vrijdag 27 Oct. (8 u.) De Broeders van Sint Bemhardus, Tooneelspel van A, Ohorn, vert. door Taco H. de Beer. Stalles en Frontloge ƒ2, Parq. yi.so, Zrjloge ƒ1.25, Part. ƒl, Frontbalc. ƒ0.75, Ztjbalo. ƒ0.60, Amph. ƒ0.40, Gal. ƒ0.30. Zondag '/9 Oct. (1% u.) Middagvoorst. De Schoolmeester (Meester Kras, O. P. T. Bigot). Het Zangvogeltje. ƒ2, ƒ1.50, /1..6, ƒ 1, 70.6ü, ƒ0.50, ƒ0.30. Kinderen op de drie eerste Rangen half geld. Schouwburg Frascati (Plantage Miduenl.) Vrijdag 27 Oct. (8 u.) De Sportheld, Operette A. Reyding. Muziek Vict. Roger. Stalles ƒl, Part. ƒ0.60. Gal. / 0.40. Rem brandt-Tlieater (Rembrandtplein). Vrijdag 27 Oct. (8 u.) VYeener-Operette-Gez. i Dié Landstreicher, van G. M. Ziehrer. Middenloge ƒ2.50, Zijloge en Stalles ƒ 2, Faut. achter de Loge en Parq. ƒ 1.30, Part. ƒ 0.80, Frontbalc. ƒ0.60, Znbalc. ƒ0.50, Middengal. ƒ0.35, Zijgal. ƒ0.25. Zaterdag 28 Üct. (8 u.) Die Gloeken von Oor-neviüe, van Planquette. Zie voorts onder Advertentién blz. 18. Coneer tge bouw. Zondag 29 Oot. (Bu.) Weidadigheids-Conoert. Medewerking Mevr. Alida Lütkemann, Mevr. De Haan— Manifarges, en de heeren Julius Röntgen.S. Noaohren I. Mossel, ƒl, /0.50. Alsbach &Dorjer, Kalverstr. 176." Circus Carré (Binnen-Arnstel;. Vrijdag 27 Oot. (8 u.) Specialiteiten. Middenlog» ƒ 2, Zijloge ƒ 1.50, Stalles ƒ 1.26, Klapatoelen achter de Loge ƒl, Part. en Klapstoeien ƒ 0.76, 2e Rans ƒ 0.50, Gal. ƒ0.25. • •«*, Zie voorts onder.Advertentiën blz. 18. Variété Flora (Amstelstraat). Dagel. (8 u.) Specialiteiten. Verschillende prijzen. Theater »de Vereeniging« (Warmoesstr.) Dagel. (8 u.) Voorstelling. Verpl. programma ƒ 0.10. Nederl. Panopticum (Amstelstraat). Van 's morg. 10 tot 's av. 10 uur ƒ 0.60. Ln het Café-Restaurant (8 u.) Concert. Verplicht progr. ƒ 0.10. Zondags ƒ0.20. Panorama (Plantage) Jeruzalem en Golgolha. ƒ0.50, Architectura et Amicitia. Tentoonstelling Bouw-, Beeldbouw- en Schilderkunst in het Stedelijk Museurn. Dagel. ƒ0.25. Arti et Amicitiae. Tentoonstelling van aquarellen, teekeningen en beeldhouwwerken van leden der Maatsch. Dagel. 10—4 u. ƒ0.25.
Hanadelsberichten van Grebe & Co.
Slotao te er i ag. New-York. 210ct. 23 Oct.24oct. 25 Oct. Katoen October 9.87 1U.09 10.22 10.42 November 9.92 10.14 10.27 10.45 December 10.06 10.29 10,41 ¦10 60 Januari 10.18 10.39 10.52 10.71 Februari 10.26 1u.46 10.5 a 10.79 Maart 10.31 10.57 10.68 10.88 April 10.39 10.62 10.73 10.93 Mei _ 10.44 10.67 10.80 10.99 Tarwe October —— —— November December 92>£ 92}£ 93^ 93 j£ Januari Februari Me?1 91- 91^ 92- 92^ Mals October Decemoer 64^ 65— 56— 66^ Februari — Mei 50^ Öoj£ 51% 51% Chicago. - . Tarwe October 86% November ' __ _' December 87— 86% 87 V 87 *f Januari — _. ¥fi §1* 87^ 88^ 89--„ . 1 a 83H &J* 8341 84ki ¦ Maïs Oetoder 50y2 suj£ .51>| 6lf ¦ November _ _ . December 45- 45- 45% 45 *f Januari Mei Uy 44^ ihy iby , Jrah M% 45^ 45*| Lrjnz a a d Loco 93 _ 92— 93— 92_ Dul'uth. Loco 97— 96- 96— 97— October 961 95è December 96— 96— 961 97—