INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a 60 Cent per regel. Wij verklaren hiermede openlijk, dat Odol alleen dan echt is, wanneer ,het verkocht wordt in onze patentfiacons en wanneer op de etiketten onze firma «Dresdener Chemisch Laboratorium Lingnen voluit gedrukt is. Prijs per heele flacon ƒ I.—, halve flacon 60 cent. (8663)
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 13-11-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 13-11-1905
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11003
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Zevende (laatste) Blad. BINNENLANDSCH NIEUWS.
Burg. en Weth. van 's-Gravenhage stel" (en den Raad voor de vergunning der IJsel-stoomfcramweg-Maatschappij te verlengen tot 31 December 1944, echter onder voorbehoud, dat de lijn haar tegenwoordig karakter van intercommunale lijn behoudt.
— 11 November. —
De Maatschappij heeft nog de medewerking van B. en W. gevraagd voor de doortrekking van hare lijn van uit den Schenkweg dwars over den Bezuidenhoutschen weg, ten einde het eindpunt der lijn te kunnen maken in het plantsoen tegenover de Rijnstraat, wanneer zij de voor dit laatste vereischte vergunning van den Staat, eigenaar van dat plantsoen, kan erlangen.
De commissie voor de plaatselijke werken en eigendommen — overigens instemmende met de verlenging ▼an de vergunning — ontraadt het ingaan op dat verzoek, omdat naar hare meening uit inwilliging daarvan groot gevaar ontstaat voor de veiligheid van het gewone verkeer op den Bezuidenhoutschenweg en voor de Haagsche tram ter plaatse, die dan tusschen op slechts rfc 80 M. van elkaar gelegen kruisingen zoude worden ingesloten en bovendien het fraaie uitzicht, dat thans de uit de Rijnstraat komende personen door het plantsoen op den Koekamp hebben, geheel zal worden bedorven.
B. en W. scharen zich aan de zijde van de Maatschappij en doen in dien — boven aangegeven zin — een voorstel.
Voor het stedelijk slaohthuis teDordrecht hebben Burg. en Weth. aldaar den Gemeenteraad een ontwerp-verordening aangeboden, tot regeling van de bezoldiging, aanstelling enz., van het personeel dier instelling, hetwelk zal bestaan uit een directeur, jaarwedde ƒ 2000 met 2 vnfjaarlijksche verhoogingen van ƒ 100, een keurmeester-veeartsonderdirecteur, jaarwedde ƒ 1500—ƒ1700, onderkeurmeester le kl. op ƒ 800—J 1000, idem 2e kl. op ƒ 660—ƒ 800 (totaal 3 onder-keurmeesters), een klerk op ƒ 500—/ 700. Het salaris van het overige personeel (werklieden) wordt in het ontwerp niet genoemd.
De bedoeling is den machinist reeds met Uanuari a. s. in dienst te doen treden, opdat deze ook tegenwoordig kan zijn bij het monteeren van de machineriën. Directeur, machinist en portier genieten vrije woning met vrrj gebruik van water, gas, steenkolen en cokes.
Nu binnen kort nog meer verordeningen te wachten zijn, in verband met de opening van het stedelijk slachthuis, waarover de Gezondheidscommissie moot worden gehoord, wenschen B. en W. een verschil van meening tusschen hun College en de Gezondheidscommissie mede te deelen over den uitleg van art. 6 der Ge- Eondheidswet. B. en W. willen gaarne vooraf de meening hooren der commissie en dan eene verordening ontwerpen; de commissie daarentegen wil geboord worden over dat ontwerp zelf en acht dit de bedoeling der wet, hetgeen B. en W. niet toegeven. Zij meenen, dat dit in vele gevallen zou leiden tot noodelooze vertraging.
Bij de vaststelling van de bouwverordening, waarbij B. en W. op dezelfde wijze gehandeld hebben, heeft de inspecteur der Volksgezondheid brj Ged. Staten bezwaren geopperd, maar Ged. Staten zijn daarop niet ingegaan en nebben de handelwijze van B. en W. en den Raad goedgekeurd. Er kunnen gevallen zijn, waarin de Raad nadere voorlichting door de Gezondheidscommissie gewenscht acht, doch niets weerhoudt hem dan die alsnog te vragen. Burg. en W. verlangen van den Raad eene uitspraak, welke wetsuitlegging als de juiste moet beschouwd worden. De burgemeesters van een aantal gemeenten in noordelijk Groningen hebben reeds bekend gemaakt dat zij geen vergunning meer mogen verkenen tot het houden van loterijen. De onderzeesche torpedoboot heeft op de reede te Vlissingen weder duikproeven gehouden, welke alleszins moeten voldaan hebben. Ook de vereischte vaart werd bij deze proeve verkregen.
De burgemeester van Rotterdam heeft het eere-voorzitterschap aanvaard van het comité voor de aldaar op 12 Mei 1906 te houden tentoonstelling van Chemische en Teclmische Industrie vanwege den Nederlandschen Drogistenbond.
Te Gramsbergen is bij herstemming tot lid van den gemeenteraad gekozen de Heer J. Leenders met 206 stemmen. De Heer H. Zwijze Gzn, bad 177 stemmen.
De gemeenteraad van Zuidlaren (Dr.) leeft tot Gemeente secretaris — in de plaats van den öurgemeester, die bedankt had — benoemd den Heer J. Q. Dorhout Mees, aldaar.
Vanwege het Koloniaal Museum, te Haarlem, zal aldaar op aanstaanden Dinsdag 14 Nov. in de bovenzaal van «De Kroon« (Groote Markt) de Heer G. A. J. van der Sande, officier van gezondheid Kon. Ned. Marine (deelgenoot der Nieuw-Cuinea expeditie in 19ü3), eeue voordracht houden over »De Papua's van Nederlandsch Nieuw-üuinea».
Aanbesteding.
Bij de te Buren gehouden aanbesteding voor het bouwen van de remises der stoomtram Tiel—Buren— Culemborg aldaar waren, van de 41 nsonrijvers, hoogste: de Heer D. G. Mans, te Andel, v00rƒ33,300, Bn laagste: de Heer D. van Manieren, te Asch, voor ƒ 25,3(8. De gunning is nog niet geschied.
SCHOOLNIEUS.
M. O. of M. U. L. O. Het hoofdbestuur van het Nederlandsch Onderwijzers-Genootschap heeft aan de aldeelingen eene circulaire verzonden betreffende het op de jongst gehouden algemeene vergadering aangenomen voorstel: »De algemeene vergadering drage het hoofdbestuur op, in het aanstaande najaar in de afdeelingen aan de orde te stellen: Het onderwijs aan jongelieden van 12—16 jaar (Middelbaar Onderwijs of Meer Uitgebreid Lauer Onderwijs).» Om nu hieraan uitvoering te geven heeft het hoofdbestuur de volgende vragenlijst verzonden, ten einde die in de afdeelingen te bespreken, er tevens ten sterkst e op aandringende in dezen samenwerking te zoekeu met de leeraren M. O. uit de omgeving. Vragenlijst. L Het onderwijs aan jongelieden van 12—15 laar wordt thans behoudens het uitsluitend voorbereidend universitair onderwijs gegeven: a. op de middelbare school (H. B. S. met 3-jarigen cursus of de drie eerste jaren der H. B.S met 5-jarigen cursus); b. op scholen voor M. D. L. O. (inrichtingen, waar de leerlingen op 12-jarigen leeitrjd komen, maar die toch tot het lager onderwijs behooren); e. in klassen, verbonden aan lagere scholen, welke laatste dus inrichtingen vormen met 9 jaarklassen, leeftijd van 6—15 jaar. De eerste vraag, die beantwoord dient te worden, is dus deze: Welke dezer drie inrichtingen acht ge het meest verkieselijk en welke zijn de motieven voor uwe keuze 1 H. Indien ge voorstander zijt der inrichting genoemd onder a, dan knnt ge eene voorbereidingsklasse wenschelijk achten. Zoo dit het geval is, moet die voorbereidingsklasse dan, naar uwe meening, verbonden zijn aan de middelbare of aan de lagere school? Welke andere wijzigingen dienen naar uwe meening in het systeem der middelbare school gebracht te worden ? 111. Indien ge voorstander zijt der school voor M. U. L. 0., welke inrichting komt u dan het meest wenschelijk voor: die onder I b of die onder Ie? IV. Acht ge het mogelijk op de school voor M. U. L. O. het klasse-onderwijzers-systeem geheel door te voeren? Of meent ge, dat eene verdeeling der vakken over twee of drie leerkrachten wenschelijk is ? Zoo ja, hoe stelt ge u dan die verdeeling voor? V. Acht ge de bevoegdheden van het lager onderwijs (hoofdaote, talen L. 0., wiskunde L. O.) voldoende voor hen. die belast worden met het onderwijs op de scholen en klassen voor M. U. L. O. ? Zoo niet, hoe meent ge dan, dat hierin kan worden voorzien? VI. Welke andere opmerkingen heeft uwe afdeeling nog naar aanleiding van dit onderwerp te maken? De rapporten dezer besprekingen worden vóór 1 Februari 1906 ingewacht. Te Heusden he b ben de ond er wij zer s in het arrondissement Heusden eene feestvergadering gehouden ter viering van het 25 jarig jnbileum van den Heer A. Biok, arrondissement-schoolopziener. Uen len November, den eigenlijken datum, was het feest reeds gevierd te (jeertruideuberg, de woonplaats van den Heer Blok, door het uitsteken van vlaggen en het brengen van eene serenade door de harmonie nApollou.
WETENSCHAP EN KUNST.
Balthasar Bekker. — In de „Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde," te Ledden, heu ft Dr. W. P. C. Knuttel, uit 's-Graveahage, eene voordracht gehouden over: „Baithasar Bekker in Friesland."
Spreker herinneTde, dat Bekker het moest bekend is als de beroemde schrijver van de „Betooverde Wereld" en als zoodanig waarlijk velen ten zegen is geweest, vooral door de daarop gevolgde afschaffing van de heksenprocessen. Minder bekend is echter de periode, waarin Bekker in FriesC<_nd leefde en werkte, en die voor hem ook onaangename dagen bracht.
Spr. gaf nu een overzicht van. Bekkers ontwikkeling en eerste werkzaamheden. Hij besprak zijn studiejaren te Groningen en te Franeker; schetste zijn werkzaamheid als rector aam de Latijnsche school in laatstgenoemde plaats en zijn ambtrl'jk leven als predikant te Óosfcerlitlens.
De eerste maal, dat bij de Synode over Bekker werd geklaagd, was toen hij bij het overlijden zijner eohtgenoote, door een zijner ambtgenooten een lijkpredikatie liet houden.
Acht jaar nadat hij predikant was geworden, promoveerde hij tot Doctor in de Theologie, en weid spoedig daarop beroepen aüs predikant te Franeker. Daar kwam hij weldra in strijd met de kerkelijke en bijzondere autoriteiten, wegens zijn cömmentaao- op den HeideCbergsohen Catechismus „de vaste Spyse der volmaakten."
De aanleiding tot dezen strijd was, dat Rekker kort na het verschijnen van dien oommentaar, een boekje had geschreven ter verdediging van Descartas. In 1666 had het Cartesianisme in Friesland zijn intrede gedaan en welhaast openbaarde zioh een streven van kerkelijke zijde om tegen het veldwinnen van Descairties? wijslegeerte maat-' regelen te nemen. Bekker, een zeer verdraagzaam man, voorstander van het vrije onderzoek en afkeerig van geloofsvervolging, trachtte die maatregelen te voorkomen en slaagde daarin naar wensch. Voor hemzelf had deze overwinning echter de schaduwzijde, dat hij nu bij al wat streng rechtzinnig heette, gebrandmerkt was als een gevaarlijk novateur. Vandaar dat van deze zijde bij het verschijnen van de „Vaste Spyse'' a'.le mogelijke moeite werd gedaan om dat boek als onrechtzinnig te doen verbieden.
Spreker toonde aan, hoe kleingeestig de houding van Bekkers tegenstanders in deze zaak geweest is. Maar zij vonden steun bij de Stalen van Fries-land, die zioh lieten overreden door een van Bekkers vijanden, den invloedrijken hoogleeraar Wubbena. Werkelijk is het boek veroordeeld, maar toch zijn Bekkers vijanden er niet in geslaagd om het voor goed te onderdrukken. Het heeft zelfs drie drukken beleefd.
Eigenaardig is het, hoe dezelfde man, wiens boek door de Friesche Synode werd veroordeeld, door een groote veg.idering van Friesche predikanten te Leeuwarden in het jaar 1672 to voozitter weid gekozen. Die vergadering is vaa grooten iavloed geweest op Frieslands geschiedenis, al is er weinig over ge-,-c'ireven.
Nog een andere onderscheiding viel 'Bekker in datzelfde jaar van de zijde zijner collega's ten deel; eea bewijs te meer, dat ha' met le o.ireohtzinnigheid, waarover zijne vijanden klaagden, zoo erg niet kan geweest zijn. Bekker was trouwens nio; onr oht iinig maar oeu vroon en ze r gelee»! man, die als zelfstandig denker, de zaken des geioofe wel eens op ena ander» wijze uitdrul te, dan waaraan de orthodoxie van zijn tijd gewoon was.
Intus-chen, de verdrietelijkheden, hem in Fr'ealand bereid, ded^n hem verlangen naar een andere standplaats, en daarom, nam hij in 1674 een beroep aan naar Loenen.
De Heer Knuttel eindigde zijne voordracht door met voorbeelden aan te toonen, dar- Balthasaj Bekker reeds eea voorstander is geweest van de vereenvoudigde spelling, waarvoor in onzen tijd wederom geijverd wordt.
. J. Izeren, leeraar aan de Acaiemie voor Beeldende Kunsten te 's-Gravenliage, is gisteren door zijn leerlingen en oud-leerlingen gevierd.
Het 25-jarig jubileum van den Heer
In het gebouw der academie werd de jubilaris gelukgewenscht door den Heer Johan Gram, namens den raad van bestuur.
Vervolgens hielu de Heer Vaandrager namens de feestcommissie eene toespraak, waarin hij de 25-jarige werkzaamheid van den Heer Izeren schetste en voorts wees op den goeden naam, dien zoovelen zijner leerlingen in de kunst- en de onderwijswereld hebben verworven, wijl de fundamenten, waarop zij zelf hebbeu moeten voortbouwen, goed waren gelegd. En dat allen hem dankbaar zijn voor zijn onderwijs bewijst 0.a., dat Albert Roelofs en Bernard Schregel zitting hebben genomen in de commissie voor dit hulbebetoon.
Namens de leerlingen en oud-leerlingen bood spreker vervolgens den Heer Izeren een kostbaar gevoerde portefeuille aan, welker inhoud is bestemd voor het koopen van eene herinnering aan dezen dag.
Dit geschenk ging vergezeld van een album, bewerkt door een der leerlingen, deD Heer W. H. Bik, waarin de namen der schenkers zijn vermeld.
DAMMEN.
Naar men ons mededeelt, is te 't Zijpe (N.-H.) door de «Zijper Damclub« eene gewestelijke damwedstrijd uitgeschreven, welke Dinsdag jl. gehouden werd. Men speelde in twee klassen.
Eerste klasse, 8 deelnemers. Prijswinners de heeren Jb. Jimmink, le prijs ; G. Slijkerman, 2e pr.; D. Jimmink, 3e pr. Tweede klasse, 6 deelnemers. Prijswinners de heeren G. Zomerdrjk Jr., le pr.; J. Kossen, 2e pr.; A. L. Zuiderscherwoude, 3e pr. Merkwaardig is 't, dat de Heer J. Jimmink Sr., vader van deze prijswinnaars Jimmink, in deze streek altijd den eersten prijs won. Verder bericht men ons, dat er een match zal worden gespeeld van 5 partijen tusschen de heeren J. de Haas, kampioen van Nederland, te Amsterdam, en F. Benima, lid v/d üamvereeniging «Constant», Rotterdam. Inzet een kunstvoorwerp. De eerste partij zal worden gespeeld 19 dezer in de »Karseboom«, Kalverstraat, Amsterdam. De return-match tusschen het Vereenigd Amsterdamsen Damg^nootschap en de Damvereeniging «Constants, te Rotterdam, zal worden gehouden op Zondag 10 December in de groote bovenzaal van »De Kroon«, Rembrandtplein, alhier.
INGEZONDEN.
(D« Redactie verbindt zich niet tot teruggaaf van de ingekomen smukken.) Antwerpen, 9 November 1905. Geachte Redactie. Naar aanleiding van een bericht, voorkomende in uw geacht blad van Maandag 6 dezer, inzake het bij Stavenisse guitrande ijzeren tjalkschip «Twee Gebroeders», gevoerd door schipper J. Schouwman, verzoek ik u beleefd het volgende in uw blad te willen opnemen. In genoemd bericht komt onder meer voor, dat bedoeld vaartuig nog steeds niet van daar kon vertrekken, omdat de Belgische Maatschappij weltie do lading bad verzekerd, tot dusver nog geen gemachtigde ter plaatse Lad gezonden. Deze lezing is geheel onjuist, daar ik zelf als gevolmachtigde van (ad ings assuradeuren twee keer ter plaatse ben geweest en de geheele zaak geregeld heb. Daarenboven hebben ladings-assuradeuren zooveel aan onkosien van lichter- en werkloonen betaald, als hun aandeel in de averij-grosse-kosten volgens voorloopige berekening zou kunnen bedragen. Het oponthoud is derhalve niet veroorzaakt door assuradeuren der lading, doch doordat de schipper geen contanten had om het casco-aandeel voor te schieten, en de assuradeuren van ztjn schip, welke te Heerenveen gevestigd zijn, weigerden eenig voorschot te geven. Wèl hebbendezen een gevolmachtigde ter plaatse gezouaen, doch ueze is, zonder iets te hebben uitgevoerd, weder vertrokken. Met dank voor de plaatsing verbluf ik Hoogachtend VEd. dw. dienaar J. de Vries.
STADSNIEUWS. Tooneelvoorstellingen, Conoerten enz.
Stadsschouwburg vLeidseheijlein.
Kon. Vei;. »Ilet Nedewl. I'ooneei.s.' Zondag 12Nov. Madame Sans-Gêne, Tooneelspel vim Sardou en Vloreau, Maandag 13 Nov. (8 u.) 4e Abonn.-voorst. 2e Serie, Groene kaarten: De Groote Passie, Klucbtspel van Rao ii Auernhelmer. Dat vergeet men met, Tooneelspel van Jac. Normand. Stalles, Faut. de Balc. en Front-Bcvenl. ƒ2.50, Zij- Loven- en Froat-Ben.loges ƒ 2, Zy-Benedeul. ƒ1.75 Parq. ƒ 1.50, Part.ƒl, l.aand.logey 1, le Amph.ƒo.7s.' le (ïaand. fO.W, 2e Amph. f\).so, 2e Gaand. /'U.3O. Feanschk Opera, van Den Haag. Dinsdag 14 Nov. (8 u.) Optreden van Sigrid Arnoldsen. Mignon, vaa Tdomas. Faut. ae Balcon en Kouingsloge il, Stalles en Frontbovenloge ƒ6, Znboveologe eu üened.loge./\i, Parq. f i Pari. ƒ3, Gaand.loge. le Amph. en le Gas; ad. (le lij, ƒ2, le Gaand, (volgende rijen) ƒ1.20, 2e Amph. ƒl, 2e Gaand, ƒ0.60. G-rand-Thèatre l Amstelstraat). Zondag 12 Nov. (2 u ) Middagvoorst. De Voddenrape van Parijs, Drama, ƒl, ƒ0.75, ƒ0 50. ƒ0.25. Amstkls I'ooneelgez Zondag 12' eu Maandag 13 Nov. (8 u.) Recht op Liefde, Tooneelspel van Max Nordau Stalles en Balcon ƒ 2 (avant scène ƒ0.50 hooger), Frontl. ƒ 1.50. Zijloge ƒl, Part. ƒ0.75. Gal.loge ƒ 0.50, Gal. ƒ0.35. i aleis voor Volksvlijt. Compagnie ttaiienne, lmpre.-ariu A. Galensi. Zondag 12 Nov. (2 u ) Middagvoorstelling. L'Hisioir-e dun Pierrot (suite de I'Eufant prodigue) pantoinine. f 1.50, 11.25, ƒl, /0 75, ƒ0.60, ƒ0.60. /0.30. Wienek Opekette, Uir Heinnen beller. Zondag 12 Nov. (8 u.) Die Fledermaus, van Johann Strauss. Maandag i 3 Nov. (8 u. :• Jung Heidelberg, van Millöcker. Lo^es / 2.50. Stahes ƒ 2. Parq. en frontbalc. /'1.50, Part. en Middenbalc. ƒ1.25, Zijbalc. ƒl, Amph. ƒ 0.75, Gal. f O.ÖO. Italiaansche Oi-eba. Dinsdag 14 Nov. (8 u.) La Bohème, van i'uccini. Loee ƒ 3, Stalles ƒ2.60. Para. ƒ2, Frontbalc. ƒ 1.50, Part. en Middenbalc. ƒ 1.25, Zijbalc. ƒl, Amph. ƒ0.75, Gal. ƒ0.50. Tot 22 November: F. R. Burton's Noord-Amerikaansche Roodhuiden. — Dagel. van af 2 uur. Tot 's nam. 6 uur ƒ0.60, na 6 uur ƒ0.30. Hollandsehe Schouwburß (Plant.MiddenL) Vereen. Tooneeüisten. Zondag 12 Nov. (2 vA Middagvoorst. Asschepoetster, Operette. Stalles ƒ 1.50, Froutl-ige ƒ 2, Parquet en Znloge ƒ 1.25, Part. ƒ 1, Frontbalc. ƒ0.60, Zijbalc. ƒ0.50, Amph. en Gal. ƒ0.30. Kinderen op de drie eerste Rangen halve prijzen. Ned. Toonbklveb. Zondag 12 Nov. (8 u.) De Won. derdokter. Blijspel van H. Heinemann. Stalles ca Frontloge ƒ2, IJarq. / 1.50, Zijloge ƒ 1.25, Part. ƒl, Frontbalc ƒ0.75, Zijbalo. ƒ0.60, Amph. ƒ0.40, Gal. ƒ 0.30.
Dinsdag 14 Nov. (8 u.) De Broeders van Sint Bernhar* dus, Tooneelspel van A. Ohorn.
Schouwburg Frascati (Plantage MiddenL) Zondag 12 en Maandag 13 Nov. (8 u.) Een Btneelijksreis. Klucht. Stalles ƒ 1, Part. ƒ 0.60, GaL ƒ0.40. Diploma's niet geldig. ïtembrandt-Tlieater (Rembrandtplein). Zondag 12 Nov. (2 u.) Middagvoorstelling. Di» Landstreicher, van C. M. Ziehrer. ƒ 1.30, ƒ1.05, ƒO.BO, ƒ0.60, ƒ0.40, ƒ0.30, ƒ0.25. Zondag 12 en Maandag 13 Nov. (8 u.) Weener- Operette-Gez.: Die Dame aus Trouviüe, van Gustar Wanda. Middenioge f 2.50, Zijloge en Stalles ƒ2, Faut. achter de Loge en Parq. ƒ 1.30, Part. ƒ 0.80, Frontbalc. ƒ 0.60, Zijbalo. ƒ 0.50, MiddengaL ƒ 035,, Zijgal. ƒ U.25.
Zie voorts onder Advertentien blz. 28. Schouwburg Stoel & Spree (PI. Fransche Laan). Zondag 12 en Maandag 13 Nov. (8 u.) De Fabrxeksbaas, Drama naar H. A. Jones door M. Spree. Faut. ƒ 1, Stalles en Middenbalc. / 0.75, Zijbalo. / 0.60- Parq. ƒ0.40.
Concertgebouw. Zondag 12 Nov. (2>£ u.) Namiddag-Concert, Dir. J. Martin S. Heuckeroth. (le deel: 1. Ouv. Die Entführung aus dem Beraü, Mozart; 2. Eerste Symphonie, C gr. t., Beeihoven. — 2e deel: 3. Ouv. La Barbier de Sévitte, Rossini ; 4. a. Chanson de Nuit, o. Chanson de Matin, Edw. Elgar ; 5. Entr'acte »Sévilliana« uit .Don César de Bazar, Massenet; 6. Espana, Chabrier.) introductie Vreemdelingen ƒ1.—. Veeeen. «Samenwerking». Zondag 12 Nov. (8 u.) Groote zaal: Volks-uitvoering door het Parijsche Strijkkwartet (M. Hayot, Lucien André, J. Denayer en Jos. Salmon). (Kwartetten van Mozart (C-dur), Schumann (A-dur), Beethoven (No. 3^. Toegang op vertoon van progr. a ƒ 0.25 verkrijgbaar bij »Üe Algem. Muziekhandel», Spui 2, »De Nieuwe Muziekh.», Leidschestraat 46, en verschillende andere adressen.
Dinsdag 14 Nov. (8 u.) Kleine zaal: Concert door het Frankfurter Vocal-Quartett (de dames: Anna Kappel, sopraan ; Alice Aschaffenburg, alt; de heeren : Willy Sehmidt, tenor; Thomas Denijs, bas; met medewerking van Mej. S. van der Eyken en den Heer Henk van Breemen, pianisten uit Haarlem), ƒ2.—, ƒ1.50. »Oe Nieuwe Muziekhandel», Leidsohestraat 46. Donderdag 16 Nov. (8 u ) Buiteogew. Abonnem.. Concert, Dir. Gabnel Pierné, uit Parijs, ƒ4. Geabonneerden op vertoon van diploma. Plaats bespreking Dinsdag en Woensdag (10—3 o.) i in het Concertgebouw en in »De Alg. MuziekhßndeU, Spui, en Donderdag (10—2 u.) voor de geheele zaal in »De Algem. Muziekhandel». Spui. Natura Artis Magistra. Zondag 12 Nov. (2 u.) Muziekuitvoering door Haarlems oh Muziekkorps, Dir.,Ch. P. W. Kriens. (le deeh 1. J. J. Oremer Feestmarsch, Kriens ; 2. Ouv. Figaro's Hochzeit, Mozart; 3. Drie Balletstukken, Rameau; a. Menuet uit Platé, b. Musette uit Fêtes d'Hébé, c. Tambourin uit Fêtes d'Hébé; 4. Fant. Die Meister' singer «on Nürnberg, Wagner. — 2e deel : 5. Ouv. op Schuberts Liederen, Suppé; 6. Soldatenleben, Retraite Autrichienne; Kéler Béla ; 7. Rosé Mousse, Valse Lente, Bosc; 8. Potpourri uit das Süsse Model, Reinhardt.) Bellevue (Marnixstraat). Zondag 12 Nov. (2 u.) Matinee, ƒO.lO. Circus Carré (Binnen-Amstel). Zondag 12 en Maandag 13 Nov. (8 u.) Specialiteiten. Middenioge ƒ 2, Zijloge ƒ 1.60, Stalles ƒ 1.25, Klapstoelen achter de Loge ƒl, Part. en lilapstoelen ƒ0.75,. 2e Rang ƒ 0.60, Gal. f 6.25. Zie voorts onder Advertentien blz. 28. Variété Flora (Amstelstraat). Dagel. (8 u.) Specialiteiten. Verschillende prijzen.; Zondag (2 u.) Matinee, ƒ 0.20 (met inbegrip vaa consumptie). Theater »de Vereeniging» (Warmoesstr.) Dagel. (,8 a.) Voorstelling. Verpl. programma ƒ 0.10.1 Zondags (2 u.) Matinee. Nederl. Panopticum (Amstelstraat). Van 's morg. 10 tot 's av. 10 uur ƒ 0.60. In het Café-Restaurant (8 u.) Concert. VerpHciitl progr. /" 0.10. Zondags ƒ0.20. Zondags (2 a.) Matinee. VerpL progr. ƒO.lO. Panorama (Plantage) Jeruzalem en Golgotïia. ƒ0.50. JNatura Artis 'Magistra, Plantage. Dagelijks tot zonsondergang. Voor vreemdelinge» ƒ0.60. Aquarium voor niet-leden ƒ0.25. Arohitectura et Aniicitia. Tentoonstelling Bouw-, Beeldhouw- en Schilderkunst in het Stedelijk Museum. Sluiting Woensdag 15 Nov. ƒ0.25. Arti et Amicitiae. Tentoonstelling van aquarellen, teekeningen en beeldhouwwerken van leden der Maatsch. Dagel, 10-4 u. fQ.Zo.
Handelsbertichten van Grebe & Co.
Slotnofcaering. Amsterdam. Ne w-Vork. 6 Nov. 8 Nov. 9 Nov. lONoy. Katoen November 11.16 10.88 11.15 10.93 December 11.25 10.98 11.23 11.08 Januari 11.39 11.12 11.40 11.22 Februari 11.49 11.23 11.49 1132 Maart 11.61 11.34 li.bO 11.42 Aprü 11.67 1138 11.65 11.46 Mei 11.72 11.45 11.70 11.53 Juni 11.73 11.48 1173 11.65 Juli 11.78 11.53 11.78 11.61 Tarwe November —. . December 94— 95% 94— 92% April — ——- Mei 93— 94% 93% 92)* Mals November —— Decemoer 66— 57— 57— 56% Januari 54% — — Februari —— Mei 52% 53% 52% 61% Chicago. Tarwe November December 88% 89— 87% 85% FeDruari ■ __ Mei 89% 90% 89% 88— Juli 84%' 85% 84% 83% Maïs November 494 December 46% 46% 46— 44% Januari Februari Mei 46% 47 % 46% 45% Juli 46% 4714 46% 45% Lijnzaad Loco 93* 93£ 93i 93% Dulutb. 2 Lijnzaad Loco 98) 99i 100 99 December 981 99$ 99i 99 Mei 1024 104 104 103