AMSTERDAM, 30 Nov. 1905.
De staking der Russische telegrafisten doet de berietiten-stroom trager vloeien. Geheel ontbreken echter doen zij niet, — de vrouwelijke beambteD zijn aan 't werk gebleven —¦ maar de weinigen, die inkomen, zijn nogal bedenkelijk. Vooral de houding der militairen schijnt bezorgdheid te wekken. Zelfs de garde-soldaten te St.-Petersburg moeten aan hunne superieuren gehoorzaamheid hebben geweigerd, toen men han last gaf tegen kameraden op ta treden. Of het de 230 man der militaire electro-technische inrichting, war.n, die niettemin — en het schijnt een tamelijk krasse maatregel! —- wegens het inzamelen van giften voor de gezinnen der uitgesloten arbeiders zijn gearresteerd en in de St.-Petersen Paulvesiing opgesloten, is niet duidelijk Maar de arrestatie bewijst in elk geval, dat de overheid baas bleef. Volgens een bericht nit St.-Petersbnrg zou de gewezen priester en volksleider Gapou zich weder in de Russische hoofdstad bevinden. Er tnoet een bevel tot inhechtenisneming tegen hem zijn uitgevaardigd, ofschoon hij onder de amnestie heette begrepen! Dinsdag zijn te Moskau ook weer de schrijver Tchirikow, de letterkundige ïanc en de advocaten Teslenko, Stahl en Beküov in hechtenis genomen. De Gouverneur-Generaal en de Prefect van Moskau zullen, naar men bericht, worden ontslagen, omdat zij het Boeren-Congres hebben toegelaten, welks bestuur, gelijk reeds werd gemeld, in hechtenis genomen is. In de resoluties, welke op het Boerencongre_ te Moskau zijn aangenomen, wordt verklaard, dat de ..rond algemeen eigendom des volks moet worden en alleen ten bate moet Strekken van hen die hem bebouwen en dat Ide boeren, vereenigd tot een Al-Russischen iWtd, stappen zullen doen om die eischen __gewilbgd te krijgen. Ingeval die eischen worden afgewezen, wordt gedreigd met een algemeene landbouw-werkstaking, belastingjen dienstplichtweigering en een algemeenen boerenopstand. Sebastopol heet door de muiters half te _ijn platgeschoten en ook een paar oorlogsschepen heeten zwaar te zijn beschadigd, maar aan de Admiraliteit worden deze betichten tegengesproken.
In een schrijven van Gaston Leroux, den St.- Petersburgschen correspondent van Le Matin, wordt de toestand te St.-Petersburg als zoo ernstig mogelijk en als zeer somber voorgesteld.
De Regeering, meent Leroux, is te lang blijven zwijgen, terwijl de revolutie hoe laager hoe luider is gaan schreeuwen en dat heeft ontstemming veroorzaakt. Met het oog op het dreigend gevaar is het Zemstvo- Congres daa ook nog niet uiteengegaan, maar vergaderd gebleven om in tijd van nood bij de hand te zija. Wanueer de Regeering slechts iets deed, b. v. de verkiezingen uitschreef, dan hadden de ontevredenen ook iets om zich bezig te houden. Maar hare weifelingen brengen zells den geduldigste tot wanhoop.
De arbeidstoestand te St-Petersburg is volgens dezen correspondent op het oogenblik zoo, dat de patroons, die willen laten werken, geen arbeiders hebben, en de arbeiders, die "Werken willen, geen patroons kunnen vinden, wat aan beide zijden de verbittering steeds doet toenemen. De rijken verlaten de stad, de politie heeft weinig of niets meer in te brengen en de onveiligheid op de straten neemt dagelijks toe.
Het volgende geeft een staaltje van de toestanden: Te St-Petersburg is de Amerikaansche 'Gezantschapssecretaris Bliss, 's avonds om 10 uur op een der boulevards aangevallen door twee mannen, die hem met vuisten in het S-angezicht sloegen, op den grond wierpen en ¦verder mishandelden.
Er kwamen menschen omheen staan; maar in plaats van den aangevallene te helpen, moedigden zij de aanvallers aan en riepen: »Weg met de aristocraten 1* en toen eenige politie-agenten de twee mannen gevangen wüüen namen, wist het volk dit te beletten.
De Heer Bliss heeft een aanklacht bij het gerecht ingediend en het Gezantschap zal sich ekl .gen bij het Ministerie van Buitenland., he Zaken.
Te Warschau heeft de werkstaking zioh *m ook tot de gasfabrieken uiigebreid en men vreest dat de stad zonder licht zal zijn. Ia het kamp van Rembertov, bij Warschau, zijn de artilleristen aan het muiten geslagen. Zij eischten beter voedsel, meer soldij en ontslag van de sergeants, die zij van omkoopbaarheid beschuldigden. . De commandant willigde de eischen in wat «©treft het voedsel en het ontslaan van de sergeants. Maar voor het verhoogen van de soldij moest hij orders uit St.-Petersburg vragen. Daarop besloten de manbchappen veeitien dagen op antwoord te wachten. Op den verjaardag der Keizerin-M eder héooen de socialisten te Warschau de burgers, die ter eere van dien dag Russische vlaggen hadden uitgestoken, gedwongen die Weder in te halen.
De fabriek van Handtke. te Czenstschowa (Polen) is op last van den Gouverneur-Generaal gesloten. Men maakte aldaar, evenals te Warschau en te Lodz, aanstalten tot vermoorden van Israëlieten, die als „op oerlingen" werden aangeduid. Maar vele Christen-arbeiders vereenigden zich, om dien moord te verhinderen en zij verzamelden in de fabriek van Handtke alle revolvers en andere wapenen, welke zij bezaten, om ingeval van nood de Israëlieten te verdedigen. De overheid, die dit te weten kwam, liet de wapenen in beslag nemen en zij gaf dragonders last, de arbeiders te verjagen en op hen te schieten. Maar de dragonders weigerden dit te doen eu toen daarop kozakken kwamen om de arbeiders te verjagen, kozen de dragonders voor laatstgenoemden partij en zij verdreven de kozakken, .an welke verscheidene gewond werden.
De Russische schout-bij-nacht Jessen blijkt met zijne schepen de troebelen te Wladiwostock te zijn ontvlucht en de wijk te hebben gei.omen naar .Nagasaki, waar hij verdere orders zijner Regeering afwacht. Waar de oorzaken van dit zonderling gedrag valt slechts te raden. Maar het is zeker al zeer ver met de tucht op de Russische schepen gekomen, wanneer de bevelhebbers daarvan naar de Japansche wateren de wijk nemen.
Finland is zijn gehaten Minister Lindner nu toch kwijt. Hij is op de in Rusland gebruikelijke wijze geëvacueerd en lid van den Rijksraad geworden. Geheimraad Gerad, de nieuwe, voor Finland benoemde Gouvei neur-Generaal, zal heden over de meest dringende Finsche zaken (de benoeming van Senatoren, o. a.) een onderhoud met den Czar hebben.
Witte moet hebben verklaard, dat ook Finland's uitbreiding van rechten nooit anders zal geschieden dan onder verband met het Rijk.
In eene nieuwe redevoering van den Britschen liberalen leider Campbell Bannermann heeft deze verklaard, dat zijn inzichten omtrent Home Rule en het verschil te dien opzichte met die van Lord Rosebery voldoende bekend mochten worden geacht, dus dat hij op diens jongste verklaringen niet zou antwoorden. Duidelijk kan men hier dus uit opmaken, dat ook Sir Henry de quaestie van het lersche Eigen Beheer althans bij de aanstaande verkiezing ais bijzaak b-schouwt. De oud-Minister Asquith heeft eveneens betoogd, dat er ondanks het verschil van meening tusschen Lord Rosebery en Sir Henry g e e a verdeeldheid in de liberale part ij is of zijn zal, omdat Rome Rule niet op het programma van het aanstaand Parlement staat. Het fonds, door Koningin Alexandra voor de werkloozen gesticht, is reeds tot 100,000 pond sterling gestegen. Door den Koning is de Commissie benoemd, krachtens Parlementsbesluit ingesteld, om een onderzoek in te stellen naar de middelen tot bestrijding der werkloosheid. Lord George Hamilton, oud-Minister voor Indië, is er Voorzitter van.
Een rumoerige groep onder de werkloozen tracht telkens betoogingen te houden tegen het verstrekken van andere hulp dan in behoorlijken arbeid. Bemoeiingen ala die van het Heilsleger worden als voor de werklieden afgewezen. Onder die omstandigheden wordt het natuurlijk moeilijk helpen en bemoedigend voor de milde gevers, die vast wat steun willen geven, is deze houding niet.
Het gedenkteeken voor den Boerenoorlog, dat te Londen zou worden opgericht en waarvoor het geld bijeen is, zal daar niet verrijzen. Van Regeeringswege is te kennen gegeven dat er geen plaats voor is. De Fjransche Senaat is met de behandeling der voordracht tot scheiding van Kerk en Staat nu gevorderd tot en met het tiende artikel. De Koning van Portugal stelde 20,000 franken beschikbaar voor de Parijsche armen. De Duitsche Rijksdag herkoos gisteren met groote meerderheid zijn vroegeren Voorzitter, Graaf Ballestrem, en eveneens zijne onder-Voorzitters, Graaf Stolberg en den Heer Paasche. Door het Ministerie van Landbouw is een memorandum overgelegd betreffende den vleeschnood, welk stuk meu onder de telegrammen vindt opgenomen. Als oorzaken der duurte worden daarin verschillende redenen opgegeven, die aan Brasif,s bekende verklaring van de armoede door Za poverteh doen denken, terwijl verder wordt aangenomen dat de misstanden slechts tijdelijk zijn en dat, wijl de duurte het verbruik slechts weinig blijkt te hebben verminderd, buitengewone maatregelen eigenlijk niet gewettigd zijn. De inlandsche productie kan voldoende in de bestaande behoefte voorzien. De Heer Posadowsky handhaaft zich dus op zijn oude standpunt, dat er eigenlijk geen vleeschnood is. Men kan hierover nog een warm debat verwachten. Bijna alle bladen wijzen op den bijzonder ernstigen toon, waardoor de Keizerlijke troonrede zich ditmaal heeft gekenmerkt, vooral wat betreft de buitenlandsche verhoudingen en aangelegenheden. Ook trekt het de aandacht dat van Engeland in het geheel seen notitie is genomen. Er is au rak- van de drie Saar-tederu Saar-. brücken, St.-Johann en Malstatt-Barbach, te vereenigen. Die steden liggen dicht bij elkaar en Saarbrüöke'n en St.-Johann zijn al sinds jaren zoo goed als één. De nieujve stad zal dan waarschijnlijk den historisch belangrijken naam Saarbrücken behouden. In het bisdom Metz heeft de Regeering verlof gegeven tot de oprichting van niet minder dan zeven nieuwe kloosters.
Keizer Frans Jozef heeft tot eenen Afgevaardigde van ïyrol, cben hij in audiëntie ontving, gezegd, dat de Volksvertegenwoordiging door het algameen stemrecht verfrischt en in een gezonderen toestand gebracht zal worden.
Algemeen stemrecht is noodzakelijk, zei de Keizer, en de beweging ten gunste daarvan is niet meer te stuiten.
Jammer dat het niet overal even ordelijk blijft vragen. Te Laun in Bohème hebben, bij eene algemeen-Btetnrecht-de_Qonstratie, de betoogers de spoorweg-ambtenaren willen dwingen mede te doen en, toen dezen weigerden vrijaf te nemen, een aantal gebouwen verwoest.
Bij het herstel der orde zijn drie militairen gekwetst.
Elders hebben arbeiders, die een stemrechtbetooging hielden, een suikerfabriek aangevallen en daar de machines vernield.
Gendarmes, die de fabriek bewaakten, schoten op de menigte, van welke 27 mannen werden gewond. Een is aan zijn wonden gestorven.
Te Brünn, in Moravië, moeten anti-Semitische ongeregeldheden zijn voorgekomen.
In de Belgische Kamer van Afgevaardigden zou gisteren gestemd zijn over eene door den Heer Beernaert voorgestelde motie, strekkende om het ontwerp, betreffende de Antwerpsche haven en vesüngwerken, nogmaals aan eene commissie in onderzoek te geven.
Men verwachtte aanneming der motie en eene crisis. Maar na eene redevoering van den Minister van Oorlog, ten gunste van het behoud van den fortenkring, welke de uiotie- Beernaert ten doel had te doen opruimen, trok de voorsteller op het alleron ver wacht st zijne motie in, zoodat de verwachte crisis als een zeepbel uiteenspatte.
De algemeene beraadslaging is daarop voortgezet, nadat de Linkerzijde het gebeurde met de geruchtmakende motie als eene eomedievertooning was veroordeeld.
In den nationalen schouwburg te Christiania is Dinsdagavond eene feestvoorstelling gegeven, waarbij Koning Haakon, Koningin Maud en Prins Hendrik van Pruisen tegenwoordig waren.
Na een voorspel werd Sigurd Jorsalfarywn Björnstjerne Björnson met de muziek van Edvard Grieg vertoond.
Björnson en Grieg beide en ook Frithjof Nausen woonden de voorstelling bij.
Door het publiek weid staande aan het koningspaar het volkslied — óók van Björnson — toegezongen.
Koning Alfonso van Spanje zond 5000 Mark voor de Berlijnséhe armen, die hij bij zijn bezoek nog niet bedacht had.
De opstand op Kreta heeft eenige postzegelzeldzaamheden in de wereld gebracht. Er zijn namelijk, terwijl de opstand in vollen gang was, door het „voorloopig landsbestuur " 10,000 postzegels uitgegeven, welke nagenoeg alle verbruikt werden en waarvan thans de modellen zijn vernietigd.
Het zijn zes verschillende soorten: van 5, 10, 20 en 50 lepta en van 1 en 2 drachmen. Op de vier eerstgenoemde ziet men het beeld van een vrouw, op een steen zittend met de hand onder 't hoofd; op de twee laatstgenoemde staat het borstbeeld van Koning George van Griekenland. Volgens the Tribune zal President Roose velt, in strijd met het advies der commissie van ingenieurs voor het Panamakanaal, aaa het Congres het makeu van een kanaal met sluizen voorstellen. Zulk een kanaal kan, gelijk men weet, in minder tijd gereed zijn dan een kanaal ter hoogte van den zeespiegel, en zal daarenboven minder kosten. In een vergadering van kunstenaars, te New-York gehouden, is met algemeene stemmen besloten, bij bet Congres der Vereenigde Staten aan te dringen op afschaffing van de invoerrechten op kunstwerken. Het is nu beslist, dat de Chicago—Milwaukee—St.-Paulspoorweg tot de Stille Zuidzee zal worden verlengd. De koeten van die uitbreiding worden geraamd op 100 millioen dollars of ƒ250,000,000 en de arbeidsduur op drie jaren. Anderen noemen de helft der som. Op het Amerikaansche Boyenmeer heeft weer een storm gewoed zoo hevig als er sedert 1872 niet is voorgekomen. Men vreest, dat er vele ongelukken zijn gebeurd. Ia dien storm zijn bij Dulüth aan boord van bet stoomschip i_a.uu/'„, hetwelk ten aanschouwe van duizenden menseben verging, zonder dat het mogelijk was hulp te verleenen, zes en-twintig mannen doodgevroren. Uit Rio de Janeiro wordt bericht, dat de pest-epidemie weder eenigszins is toegenomen. In de laatste week kwamen in de Braziliaansche hoofdstad 21 gevallen van die ziekte voou 9 met doodelüken afloop,.
In een officieel bericht uit Tokio word! het bericht van eenitre buitenlandsche bladen, als zouden de Keizer van Korea en zijne Ministers zijn gedwongen tot onder« teekenen van de overeenkomst met Japan, beslist tegengesproken. Den 17 en Novemher hield het Koreaansche Ministerie een beraadslaging van _. uren over de overeenkomst. Later had de Japansche Gezant Hayasbi eene audiëntie bij den Keizer, weike ook door den Minister van het Keizerlijk Huis werd bijgewoond, maar men kwam nog tot geen beslissing. Daarna kwam Markies Ito en Generaal Hasegawa in het paleis, en daar de Keizer den Markies had verzocht met het Kabinet over deze zaak te onderhandelen, vroeg Markies Ito iederen Minister persoonlijk zijn oordeel daarover. De mees te Ministers keurden de overeenkomst goed ; eenige andere hadden aanmerkingen en daarmede werd rekening gehouden bij het opmaken van den defini. tieven tekst.
De overeenkomst werd daarop den Keize» voorgelegd en door Z. M. bereidwillig onder» teekend.
Dit geschiedde den 18en November 's middags half 2. Het stuk is gedagteekend 17 November.
Uit Tokio wordt bericht, dat de onderhandelingen tusschen de Chineesche en de Japansche gevolmachtigden te Pekirg betreffende Mautchourije tot eene minnelijke schikking omtrent de voornaamste punten hebben geleid.
Da Russische Generaal Tsexpitsky, die rrf den grooten slag bij Mukden zwaar gewond werd, is thaas te Caanes aaa zija wonde» overleden.
Het blijkt, dat de Poolsche schrijver Sinkiei' wica niet te Warschau gevangen genomen is, maax dat hij zich, op aansporing vaa den Gouvemeur-Geaera-J, naar Oostenrijk he_is begevea. \
Te Tou-lon is een nieuw ouderzeesch vaartuig-j „Omega", te water gelaten, — het grootste hetwelk tot dusverre werd gebouwd. Het heeft eea inhoud vaa 301 tonnen, cc» lengte van 48.9 meter, een breedte van 4.20 n_Uj 2.76 m. diepgang, machines van 330 paardsh krachten en eea snelheid vaa 11 kaoopei-
In den toestand van Coquelin de oader© is een aanmerkelijke verbetering gekomen, aa de geneesheeren hebben au ____. hoop op behoud vaa zijn lavea.
JPrins Battenbeigs vlaggteschip „Dtake" ï_ uit Sandy Hook te Gibraltar aangekomen, na eea reis over den Oceaaa vaa 7 dagea, 7 uju£ 10 minuten.
Het schip had met een gemiddelde vaart vaa 18.504 knoop geloopen, wat voor een oorlog» schip, op de lange baaa, eea record is.
Ook onder de Engel-aoho dames is het tegen» woordig mode zich ia de Japansche worstelkun-St („jiu jitsir") te oefenen ca eeae Hertogin van kli-nkcadea jiiuira, moet daaria zei_fsj mt-Mioien.
Het volk van Christiania blijkt oofc denj kleinen Kroonprins ia zijne blijde verweJkoaaing te hebben betroikkea. „Olaf! Olal!" weid tel-J kens voor het paleis geroepen. De Koningin giug toera van het balkoo. naari binnen en keerde met het Pruisje terug, dat, door den vader werd opgenomen en voor da menigte opgehouden. Toen het kind daart-ij krachtig een zijden JNoorweegsch vlaggetje zwaaide, hem door de schoolkinderen der stad gezonden, kende de opgewondenheid geen gpep.^ zea meer.
Te Stadt-I-m (Soh-warabwïg-Rudo.staxlt) iS een anti-hotsö-afnemersvereeniging opgericht Da statuten luiden: 1. De leden slaan tusschen. 1 October en. 1 Mei op straat voor hu-nrue, kennissen aan. 2. leder man boven de dertig, jaar kan lid worden. 3. Er wordt geen contributie betaald. Elk lid besteedt de sommen, welkej hij aan het eind. van het vereeoigingsjaax, op; 1 Mei, aan dokter, apotheker en hoedraadsnj bespaard heeft, voor een goed doei.
Te Gera is de politie-agent Kirmse tot' 12 jaren tuchthuisstrai veroordeeld wegens 7 ger vallen. vaJi brand, door hem moedwilligerwg» gesticht, omdat hij aiet saai gpaoeg gi__ac__3 maakte.
Mark Twain (Samuel Cleimens), cte welbekende Amerikaansche humorisifc, viert hedea, 30 Ne* vember, zgn 7Oen verjaardag.