PORTSMOtJTH, 3 Jan. Gisteravond 11 nur is Jn de uitrustingsmagazijnen een brand uitgebroken, welke, door een hevigen wind aangewakkerd, een ónrustbarenden omvang aannam. De kampuitrusting van een legerkorps werd geheel vernield.
Er werden troepen opgeroepen en manschappen van de vloot hielpen de vlammen bestrijden. Tegen 3 uur in den morgen was de brand gebluscht.
De schade wordt officieel geraamd op 250,000 pond sterling.
ST. PETERSBURG 3 Jan. Gedurende een godsdienstoefening in het «Instituut voor experimentale geneeskunde» is een moordaanslag gepleegd op den plaatselijken Commandant Von der Launitz, die zich op uitnoodiging van den Prins van Oldenburg daarheen had begeven. Een onbekende man, die dicht bij den commandant stond, loste een revolverschot op hem, hetwelk een slagader trof. De commandant stierf na verloop van weinige oogen blikken. __£ADRn>, 3 Jan. De Koning heeft de wetten betreffende de amnestie en de voorloopige rechten op buitenlandsche granen onderbeekend.
PARIJS, 4 Jan. Raapoliei Jan. 83.—, Febr. 78.50 Maart/April 72 . 4 van Mei 64 50. Lijnolie i Jan. 47.75. Febr. 47.75, Maart/April 47.75. 4 van Mei 47.75. r ' Spiritus > Jan. 41.50, Febr. 42.—, 4 van Mei 42.75, 4 laatste 43.75. Suiker s 88" dadelijk 23.50 a 23.75, Witte No. 3 Jan. 26,25-, Febr, -.'6.50-, 4 van Maart. 27.—, 4 ____•» Mei 27.623 geraff. 67.50 a 58.—. Weel Fr. Bloem: Jan. 29.25, Febr. 29.40, 4 van Maart 29.80. 4 van Mei 30.10 Tart._> Jan. 23.—, Febr. 23.—, 4 van Maart 23.30, 4 van Mei 2:5.40. Rogge: jan. 17,75, Febr. 17.75, 4 van Maart 17.75. 4 van Mei 17.75.
Amsterdam, 4 Jan. Suiker kaim maar prijshoudend. Tabak. Aangevoerd te Londen voor hier pel Deucalion 316 pn. Sumatra merk Dcli Mg/NO. Rijst. Bij inschrijving werden afgedaan 741 bn, ongepeide Java ex Koning Willem UI. Drogerijen. Afgedaan bij inschrijving 24-3 bn. ca, 11855 Kg. Cubeben. Huiden. De inschrijving op diverse partgen Runder en Buffel, aangekondigd op 23 Januari,, is uitgesteld tot 6 Februari. Kaloen kalm. Tin prijshoudend op de verlaging. Banka looo;en] Febr. ƒ 114,, Aprü ƒll4 te koop, ƒj_ lager te plaateen.;
"Tweede Blad. TELEGRAMMEN. BERICHTEN VAN REUTER'sCOMPANY.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
Dr. Blooker verzoekt het volgende te willen opnemen:
Het bestuur van het Nederlandsch Centraal Oomité ter bestrijding der Tuberculose heeft 't oirbaar geacht, door middel van een perscommuniqué in de bladen wijd en zijd dea .Volke kond t.e doen:
10. dat het Comité eerder ¦ dan de Amsterdamsche Vereeniging het plan opvatte weldadigheidspostzegels uit te geven, doch om bijzondere redenen aan dat plan geen uitvoering gaf; doch dat daarna de A_msterdamscho Vereeniging aan een zelfde voornemen _wèl uitvoering gaf; 20. dat het lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Dr. Blooker zich ten onrechte toekent het „droit d'inventeur" van dit denkbeeld, ook voor Nederland.
Ter juiste beoordeeling dezer m. i. voor het "publiek weinig belangrijke aangelegenheid citeer ik het door mij gezegde, niet uiteenigerafeld, zooals het C. C doet, doch in zijn geheel.
Op blz. 1340 van de Handelingen kan men lezen wat door mij werd gezegd. Het slot luidde:' „Een praecedent behoeft 't niet te scheppen. Integendeel, waar de Amsterdamsche Vereeniging ter bestrijding van de tuberculose het initiatief heeft genomen, het droit d'inventeur heeft voor dé toepassing van dit denkbeeld iïx Nederland, in navolging van hetgeen is. geschied in Denemarken, Zweden, Rumëüië en andere landen, daar verdient de hulp dei. Regeering, in de plaats van een woord Lvan afkeuring, een woord van waardeering." Ik erken gaarne, dat het woord droit d'invenleur weinig gelukkig gekozen was; vervangt men t door de primeur, dan valt er niets tegen Ml te brengen. Den aandachtigen lezer zal ttoch niet ontgaan zijn, dat hier sprake is van de toepassing van het denkbeeld, ter¦w-nl het Centraal Comité dit woordje niet noemt. Het onderscheid springt in het oog. Verre was 't van jnij, mijzelven als uitvinder *e poseeren; dit zou reeds daarom niet kunden, omdat het denkbeeld om door middel ¦*an weldadigheidspostzegels de kas der Amsterdamsche Vereeniging te stijven, mij aan de hand is gedaan door den Heer H. J. Jansen, wjdelijk ambtenaar bij de Rijks-Verzekering°anl_. Gaarne grijp ik de ongezochte gelegenheid aan, diens naam bekend te maken. Ik zou ten slotte aan het Centraal Comité billen toevoegen: De strijd tegen de tuberculose is niet gebaat door voornemens die niet tot uitvoering ko- men, doch eischt daden. En nu is er voor u zoo'n-schoone -gelegenheid om ook eens een daad te verrichten. Vestig bij uwe 250 correspondentschappen, over het geheele land verspreid, een depot van de zegels en draag uwen correspondenten op een ijverige propaganda voor den verkoop te maken. Dat het voordeel slechts aan 10 pCt. der Nederlandsche bevolking ten bate zal komen, zal toch voor u wel geen bezwaar kunnen zijn. Gij beoogt bestrijding der tuberculose, onverschillig waar die in ons vaderland zich voordoet. Het consultatiebureau Vijzelgracht 23 te Amsterdam, zal zich gaarne bij de uitvoering te uwer beschikking stellen. Zulk een daad zou geheel in uwe lijn liggen en waardiger zijn dan gekrakeel over prioriteit. In verband met dit laatste is wel merkwaardig dat do 's-Gravenhaagscke „Vereeniging tot bestrijding va_a da Tuberculose" aan de Amsterdamsche vereeniging een schrijven gericht heeft, waarin juist geprotesteerd wordt tegen den verkoop in Den Haag van de bekende weldadigheidspostzegels alleen, ten bate van de Amsterdamsche longlijders. Do Haagsche vereeniging — welke juist thans veel geld noodig heeft voor de inrichting der lighallen en dus de grootste moeite doet om giften in te zamelen — acht zich daardoor zeer benadeeld, verzocht daarom aan de Amsterdamsche vereeniging dezen verkoop te doen staken. Een afschrift van dat protest is gezonden aan den voorzitter vaa het centraal-eomité.
Ook uit Rotterdam is een dergelijk protest ingezonden.
Aangaande de reeds vermelde ontslag-aanvraag van den Burgemeester van Hilversum, den Heer Gülcher, bevat het Alg. Jibl. éene correspondentie uit die gemeente, waarin uitvoerig wordt nagegaan wat in de jongstgehouden Gemeenteraadsvergadering is behandeld en besloten, en zeer betreurd dat de Heer Gülcher daarin aanleiding heeft gevonden om zich terug te trekken op grond dat de Raad getoond heeft geen volledig vertrouwen in hem te stellen. Dit laatste natuurlijk in verband met de ook door ons vermelde Raadszitting,, waarin eene Commissie werd benoemd om een onderzoek in te stellen naar de in den laatsten tijd in »De Gooi- en Eemlander. herhaaldelijk geuite grieven. De correspondent is overtuigd te spreken in den geest van de groote meerderheid der ingezetenen, wanneer hij verklaart; dat niemand wenscht hem te zien heengaan; en ook dat de Raad, al hebben enkele leden zich misschien wat scherp geuit, toch geen van allen eenig wantrouwen jegens den Burgemeester deden blijken. Het eenige wat hem wel verweten werd, was dat hij zich waarschijnlijk niet voldoende over de gewraakte feiten deed inlichten.
Te midden van de vele belangrijke.werken, welke op uitvoering wachten, zou het aftreden des Burgemeesters algemeen betreurd worden.
Na een halve eeuw als burgemeester en secretaris de belangen der gemeente Hoogkerk (Gron.) to hebben behartigd, heeft de Heer J. Smid thans, nu hem op zijn verzoek eervol ontslag als zoodanig is verleend, afscheid genomen van de wethouders en van de leden van den Raad.
Inden laatsten tijdzijnte Amsterdam, Den Haag, Zwolle, Nijmegen en Amersfoort afdeelingen van den Protestantsch-Ohristelijken Bond van Spoor- en Tramwegpersoneel opgericht. Te Groningen zgn thans de eerste pogingen gedaan om ook aldaar eene afdeeling te vestigen. Men hoopt aldaar op eene afdeeling met 100 leden. De belangen der vereeniging worden behartigd door Dr. E. J. Beumée, P. Z. L. de Groot, Dr. J. E. Sloteznaker de Bruine, Mr. J, J. de Waal Malef ijt en Ds. L. W, Bakhuizen van den Brink,
Graaf Droste zu Fischering heeft aan de gemeente Weerseloo voor den te maken harden weg Weerseloo—Borne geschonken eene bijdrage van f 2400, den eigendom van den daarvoor benbodigden grond, voor zoover die van hem daartoe in aanmerking komt, en de boomen aan den weg van de boterfabriek tot aan den ouden postweg Oldenzaal—Almeloo.
De Gemeenteraad van HasEerland beeft fIOO toegezegd als bijdrage in de kosten tot opmaking van éen plan om het „Nannewijd" in die gemeente droog te maken. . ¦
AaJi-zes lee rl i ng-verp leegs ter s, werkzaam in het Gasthuis te Middelburg, is, op haar veTzoek, tegen 1 Februari as. eervol ontslag verleend. :
De geneesheeren te Lisse hebben eem cursus geopend tot het geven van onderricht in het verschaffen van eerste hulp bij ongelukken. Meer dan vijftig belangstellenden hebben zich reeds aangemeld.
Te Groningen, alwaar —- ondanks de concurrentie van het eleotrisch licht —. het gasverbruik jaarlijks met 500,000 kub. M. vermeerdert, moet de fabriek eerlang weder aanzienlijk vergroot worden. De plannen daartoe zgn in bewerking.
Uit Rotterdam wordt ons gemeld, dat de naamlooze vennootschap „Wiltons Machinefabriek en Scheepswerf" voornemens is aldaar eene eigen dokinrichting op groote schaal te bouwen, nu haar voorstel om de gemeentelijke dokken te pachten, door Burg. en Weth. is afgewezen.
Tot hoofdingeland van Westfriesland, genaamd „Geestmer-Ambacht" (N.-H.), is benoemd de Heer S. Duif Sr.
Leder. — Te Eindhoven is deze week de looiersbeurs niet druk bezocht geweest, zoodat er weinig verhandeld werd. De prijzen bleven nagenoeg dezelfde als bij de vorige noteering. tn dit seizoen, vooral omstreeks Nieuwjaar, is dit gewoonlijk het geval.
Paardenkeuringen. — De Regelings-Commissie voor de te houden keuringen in Zeeland heeft besloten het maximum van het dekgeld voor geprimeerde hengsten te brengen van ƒl5 op ƒ 26, met vermindering van merries, welke in een openbaar Nederlandsch Stamboek zijn opgenomen.
Als leden der provinciale keuringscommissie werden benoemd de heeren M. Lucieer, te Oostburg, en N. van der Vliet, te Kruiningen; — tot Ld werd benoemd de Heer J. Vael, téSt.-Jansteeh ; totplaatsvervangende leden de heeren Corn. de Bruijekere, te Breskens, en L. J. Golsen, te Ter Hole.
De verplichte hengstenkeuringen zullen gehouden worden den 14 en 15 Februari j — de premiekeuringen van dekhengsten en merries, geboren in 1905, van 18 tot 28 Februari.
Behoudens nadere goedkeuring, worden uitgeloofd 10 premies van ƒ5OO voor hengsten van 3, 4, 6 en 6 jaarj — 10 kleine premies voor hengsten van 7 jaar en ouder; — 20 aanhoudingsbijdragen voor merries, geboren in 1905.
Aan de premie voor de schoonste hengsten van 3 tot 6 jaar wordt een zilveren medaille toegevoegd.
"BINNENLANDSCH NIEUWS. — 4 Januari — De Weldadigheidspostzegels.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
Als de veehouder of het bestuur eener coöperatieve voederaankoopvereeniging een keuze moet doen tusschen verschillende handel'svbeders, wordt bij de berekening meestal gebruik gemaakt van de in onze vorige kroniek bedoelde waardeverhoudingscij'eis. Op die wijze yrenscht men da_a uit te maken, welk voeder in werkelijkheid het goedkoopst is. Te voren is in verband met het voederdoel al beslist, welke voeders men,' ook zonder inachtneming vaJa (jea prijs, in geen geval zal koopen. Men houdt daarbij rekening met do soort en den leeftijd der te voederen dieren en met den specifieken invloed van sommige voedermiddelen op den reuk, den smaak en de consistentie van melk, boter, vleesch en spek. Bij den aankoop van krachtvoeder is het den bouwboer meestal slechts om verteerbaar eiwit tè doen. 'De weide- of greidboer kan bovendien ook om zetmeelachtige stoffen verlegen eijn. Toch zal ook deze meestal hoofdzaak moeten maken van verteerbaar eiwit, omdat hooi — en sleohts hierover beschikt hij meestal *— geen productievoeder is. Is het zoowel om verteerbare zetmeelachtige Stoffen als verteerbaar eiwit te doen, dan moeten de voedermiddelen — met inachtneming van zeker minimum eiwit natuurlijk — War hun productiewaarde vergele*_____ worden. Door productiewaarde verstaat men de effectieve, de werkelijke waarde, die het eiwit, net vet en de zetmecla.ohtige stoffen van een voedermengsel voor de productie van lichaams») Zie Het ti. «. d. Dag van 17 Dcc 1906.
eiwit (vleesch), lichaamsvet, melk en in- en uitwendigen arbeid bezitten. Nu worden in handelsvoedermiddelen in den regel slechts ruw-eiwit en ruw-vet gewaarborgd en in dit geval moet men bet gehalte aan zetmeelachtige stoffen schatten. Dit kan men doen met behulp van bestaande voedertabellen, waarvoor wij vooral die van O. Xe 11 ne r kunnen aanbevelen, ook omdat zij tot de nieuwste behooren. Daarin wordt van een groot aantal voeder-middelen het gemiddeld gehalte aan eiwit, vet en zetmeelachtige stoffen (hieronder is ook begrepen de :ruw-vézel) gegeven. Zijn het gegarandeerd eiwit- en vetgehalte in de aangeboden voeder'middelen hooger of lager dan in de,tabellen, clan wordt het gehalte aan zetmeelachtige stoffen naar evenredigheid lager of hooger aangeslagen. Die verlaging of verhooging betreft dan meer de ruw-vezel dan het zetmeel, de suiker en dergel., welke laatste samengevat worden onder den naam van stikstofvrije extractiefstoffen.
Het blijft taxeeren, dat is waar, maar wie ook dit' niet doet, is nog veel verder van huis.
Voor het verrichten van hetgeen we boven mededeelden en hieronder nog zullen vermelden, is natuurlijk eenige elementaire kennis van de voederingsleer noodig, maar die moeton we, zooals we in onze vorige Kroniek gezegd hebben, aanwezig onderstellen. Wie "ze niet bezit, moge hetgeen wij schreven en schrijven een spoorslag zijn om in het bezit van die kennis te geraken. Er worden landbouw.cursussen gegeven, cursussen in voederingsleer en er bestaan over dat onderwerp wel enkele populair geschreven boekjes. Wie goed zoekt, vindt! mag hier gezegd worden. Met de kennis van het gehalte aan eiwit, vet, zetmeel en dergelijken en ruw-vezel is men er nog niet. Want niet door hetgeen 't dier eat wordt dit fißvoee^ selis ______), door hetgeen t verteert, maar door hetgeen in het lichaam van het cüer geabsorbeerd wordt. Om tot de werkelijke voedingswaarde te komen, moet men naast het gehalte aan zoogenaamde ruwe voedende verbindingen allereerst de ver teerbaarhei d hiervan in verschillende voedenniddelen voor verschillende dier. soorten kennen.
En alweder moet men het doen met gemiddelde cijfers, want het nemen van verteringsproeven is alleen aan dier-physiologen, gewapend met de vereischte inrichtingen en toestellen, toevertrouwd. Door hen zijn reeds tal van proeven genomen en zoo zijn ze in ¦t bezit geraakt van een massa cijfers, waaruit Z1_ gemiddelden berekend hebben, waarmécte de practische veehouder zich tevreden moet stellen.
Die proeven zijn vooral genomen met runderen en paarden. Voor schapen mag men dezelfde cijfers aannemen als voor de eerste. De ervaring heeft geleerd, dat men zulks ook mag doen voor varkens, mits men in het oog houdt, dat zij geen voeder met veel ruw-vezel kunnen verwerken en dat zij alleen profiteeren van de zeer zachte ruw-vezel in jong groenvoeder, koolsoorten en wortelgewassen. Hoe berekent men nu uit het gehaite aan ruwe voedende verbindingen en de verteringscoëfficiönten het gehalte aan verteerbare stoffen? a
Öat is zeer eenvoudig.- Nemen we aan, dat we een vergelijking willen maken tusschen sesamkoek met 40 pCt. ruw-eiwit, 10 pCt. ruw-vet, 20 pCt. stikstofvrije estractiefstoffen en 6 pCt. ruwvezel en «nageslagen Amerikaansche lijnkoek met 33 pCt. ruw-eiwit, » pCt. ruw-vet, 30 pCt. stikstofvrije extractiefstoffen en 8 pCt. ruw-vezel en dat dn eerste per 100 K.G. f 8.50 en de laatste f 10.50 kost, dan zoeken wij in een tabel, aooals die o.a. voorkomt in 0. KeUner*s standaardwerk, naar de gemiddelde ver- teerbaarheidscijfers (verterings-coëfficiëntefi noemt men ze) voor de genoemde verbindingen jn sesamkoek en lijnkoek.. (Ondorzoekin-i gen aan de proefzuivelboerderij te Hoorn lee?-i den, dat omgeslagen Amerikaansche lijnkoek,: indien ze zuiver is, in verteerbaarheid niet; bij inlandsche slag- of perslijnkoek achterstaat). Wij vinden als gemiddelde yerteringa-coë^ci enten: ?oor. in Rnweiwit Ruw vet StikstofTTite - „_._,; , , m extractiefstoff. «*»*•«* Sesamkoek 90 90 56 31 Lijnkoek 86 92 - 73 33 Het .gehalte aan verteerbaar eiwit, e___ï_ wordt dan gevonden door deze ooëfficiënten te vermenigvuldigen met de bovengenoemde per-, centage-cijfers; bijv: 0.9 x 40 pOt. = 86 pCt., enz. Men vindt aldus voor sesamkoek 36 pCt.-verteerbaar eiwit, 9 pCt. verteerbaar vet en ruim 13.1 pCt. zetmeelachtige stoffen; voor lijnkoek zijn die getallen 28.3, 8.3 en 26. Vit een. 1 K.G. verteerbaar eiwit kan 0.235, uit 1 K.G. verteerbaar voeder-vet 0.644 en nit 1 K. G. verteerbare zetmeelachtige stoffen 0.25 K.G. lichaamsvet ontstaan. Uit het laatste blijkt, dat 1 K. G. lichaams-i vet aan 4 K. G. verteerbare zetmeelachtige stoffen beantwoordt. Door de hoeveelheid lichaamsvet, die uit het voeder kan ontstaan,, mieit 4 te vermenigvuldigen, vindt men de zetmeelwaardc va_n een voeder. Uit 100 K. G. sesamkoek kan dus ontstaan;.---36 X 0.235 K.G. ___ B.4ti K.G. liohaamseiwit 9 X 0.644 _ _= 5.796 • «¦ t • 13.1 X 0.250 « =r 3.275 . « « samen 17.531 K.G. De zetmeelwaarde van 100 K. G. sesamkoek is dus 4>< 17.531 = 70.124 K. G. Hiervan gaat nog in se-fajnkoek, zoowel als in lijnkoek, 3 pQ*- voor dan kauw- en w_rterins_a_rl_«__V 'enz. verloren, zoodat de zuivere zetmeelwaarde 0.97 X 70.124 = 68 K.G. bedraagt.
Passen wij dezelfde berekening toe voor lijnkoek, dan komen we tof een zetmeelwaarde .van 71.6 K.G.
\ In mindering der koopsom moet gebracht wórden de stikstof van het onverteerde eiwit ,in de vaste en die van het ontlede eiwit in de vloeibajre uitwerpselen. Hoeveel het laatste zaJ bedragen is hier niet uit te maken; (bfj volwassen mestvee is dit, als niet spaarzaam met het voeder-eiwit omgegaan wordt, heel wat meer dan bij jong- en melkvee. Wij kunnen daarom niet beter doen dan enkel met het onverteerde eiwit rekening te houden, te meer, daar de veehouder tot taak heeft, de ontleding van eiwit zooveel mogelijk te beperken
We mogen wel aannemen, dat bij goede mestbewa_ring 70 pCt. der stikstof van het onverteerde voeder-eiwit aan den plantengroei ten bate komt. Daar eiwit gemiddeld 16 pCt. stikstof bevat, komt van 1 K.G. onverteerd eiwit 112 gram stikstof aan de cultuurgewassen ten bate. Nu verteert in 100 K. G. sesamkoek 4 K.G. en van 100 K.G. lijnkoek 4.6 K.G. ruw-eiwit niet, overeenkomende met resp. 4 X 112 = 448 gram en 4.6 X 112 gram = 515 gram salpeterstikstof a 90 cent' per K.G. In mindering komt dus voor de sesamkoek 40 én' voor do lijnkoek 46 cent. Voor 68 K.G. zetmeelwaarde, in sesamkoek betaalt men dus fB.so—f 0.40 = fB.lO, en voor 71.6 K.G. zetmeelwaarde in lijnkoek f 10.50—f 0.46 = f 10.04.
1 K.G. zetmeelwaarde in sesamkoek kost derhalve bijna 12 en in lijnkoek ruim 12.6 cent. In ons geval zou dus sesamkoek het goedkoopst zijn. Ite veehoudende bouwboer beschikt in de producten van eigen teelt gewoonlijk volop pver zetmeelachtige stoffen; hij. komt in hoofd- zaak verteerbaar eiwit tekort en zal dus on. der overigens dezelfde omstandigheden de voorkeur moeten geven aan handelskrachtvoeder met veel eiwit en weinig zetmeelachtige stoffen. Hoe minder zetmeelachtige stoffen hij met het eiwit moet medekoopen, des te beter. En voor die zetmeelachtige stoffen moet hij niet meer betalen, dan zij hem in de producten van eigen verbouw kosten. Teneinde te weten, hoeveel dit is, gaan vrij na wat een hoofdproduct, dat in hoofdzaak zetmeel en dergelijke bevat, hem kost. Wij kiezen daarvoor de mangelwortels. (Op 1 H.A. goeden grond kunnen 40,000 K.G. suikerbieten groeien, die na aftrek van de kosten van het vervoer en den meerderen rooiarbeid (vergeleken bij mangelwortels) f4OO opbrengen. Als de boer voor 1 H.A. mangelwortels ook f4OO krijgt, heeft hij niet te klagen; op 1 H.A. van denzelfden grond kunnen 70,000 K.G. groeien. Worden zij op de boerderij vervoederd, dan komt er zeker nog voor een waarde van pi. m. f6O in den mest. De 70,000 K.G. mangelwortels kosten hem als voeder dus f 340. Berekenen wij met behulp der bedoelde tabellen de netto zetmeelwaarde van mangelwortels, dan bedraagt deze ongeveer 4500 K.G. per H.A., zoodat 1 K.G. zetmeelwaarde in deze wortelgewassen op ruim 7.5 cent komt te staan.
Meer mag de boer, wien 't bij den aankoop van krachtvoeder om verteerbaar eiwit te doen is, niet voor de zetmeelachtige stoffen in dat voeder geven. Moest hij dus kiezen tusschen de bovenbedoelde sesamkoek en lijnkoek, dan moet hij aldus redeneeren:
De hoeveelheid verteerbare zetmeelachtige stoffen in 100 K. G. sesamkoek is 13.1 K. G. Hiervoor mag ik maar 13.1 x 7.5 = ruim 98 cent betalen. Voor het eiwit en het vet in 100 K. G. sesamkoek betaal ik dus f 8.10 verminderd met 98 cent of f 7.12. Eiwit en vet in sesamkoek vertegenwoordigen samen een zetmeelwaarde van rond 55 K. G.; 1 K. G. kost dus het 55ste deel van f 7.12 of bijna 13 cent. Op dezelfde wijze over lijnkoek redeneerende, viAdt hij voor 1 K. G. zetmeelwaarde (van eiwit en vet) het 48ste deel van f 10.14, of ruim 20 cent.
Ook voor den bouwboer dus verdient onder overigens dezelfde omstandigheden in ons veronderstelde geval sesamkoek de voorkeur boven lijnkoek. We zien uit onze becijferingen, dat sesam koek door gehalte en prijs zich voor den weideboer, oppervlakkig beschouwd, veel gunstiger tegenover lijnkoek verhoudt dan in werkelijkheid het geval is. Zij bevat toch meer eiwit en vet en nagenoeg evenveel zetmeelachtige stoffen als lijnkoek, terwijl ze ongeveer twee gulden per 100 K.G. goedkooper is. Gebruikt men de verhoudingscijfers van de Rijkslandbouwproefstations, clan komt men voor sesamkoek per 100 K.G. a f 8.50 tot 40x3 + 10 X 3 -j- 20 "= 170 voedereenheden, dus tot een prijs per voedereenheid van 5 cent, terwijl 100 K.G. lijnkoek a f 10.50 overeenkomt met 33.X 3 +> 9 x_ 3 -f- 30 = 156 voedereenheden, zoodat een voedereenheid op bijna 63/4 cent komt, een enorm verschil dus. Doordat wij met zetmeel waarden gewerkt hebben, verschijnt de waarde van sesamkoek, vergeleken bij die van lijnkoek in een veel helderder licht, want nog eens: niet door wat het dier eet, zelfs niet door wat het verteert, maar door wat netto wordt geabsorbeerd, wordt het gevoerd.
Voor hem echter, wien 't bij den aankoop der koek in de allereerste plaats of misschien wel zoo goed als geheel om 't eiwit te doen is, staat de zaak anders. Met 100 K. G. se- samkoek koopt hij 36 K.G. verteerbaar eiwit en 9 K.G. verteerbaar vet, met 100 K.G-. lijnkoek maar ruim 28 K. G. verteerbaar eiwit en ruim 8 K: G. verteerbaar vet. Voos zoo iemand is, als de sesamkoek voor t ove«. rige specifiek voor zijn voederdoel geschikt 'is,; de sesamkoek ve e 1 goed kooper dan dei lijnkoek, omdat hij genoodzaakt is met lijnkoek meer zetmeelachtige stoffen te koo-, pen dan met sesamkoek, terwijl hij wellicht aan zetmeel volstrekt geen behoefte heeft. Dat sesamkoek Bij onze berekening voor den' greidboer in zooveel minder gunstig licht verschijnt dan men bij beoordeeling van den prqa in verband met het gehalte verwachten zou>; komt, doordat de gemiddelde verterings-coëffi* ciënt voor de stikstofvrije extractiefstoffen ia sesamkoek zoo laag is. Niettegenstaande dit is ze voor jong vee eü bij hoogen prijs der lijnkoek ook voor melkvee aan te bevelen, omdat voor deze dieren meer verteerbaar eiwit noodig is dan voor. volwassen mestvee, want zelfs bij de berekening naar de zetmeelwaarde zijn ze nog altijd wat goedkooper dan lijnkoek.
Onze wijze van berekening geeft, zoowel voor den veehouder als voor den landbouwer-veehouder, een beteren kijk op de effectieve waarde der krachtvoedlermiddelen dan de becijfering met de verhoudingsgetallen _J (3V2), 3, 1. Practische veehouders, die met de berekening moeite ondervinden, vinden, gewapend met deze en onze vorige kroniek wel hulp bij iemand in hun omgeving. De geëxamineerde landbouwonderwijzers zijn daarvoor de aaüge, wezen personen. B. VAN DEN AKKER
"LAND- EN TUINBOUWKRONIEK. X*). (Vierde Serie.) Een Voederpraatje*)". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
Bij de jongste veranderingen in het personeel der Rnksveldwacht zgn: le. Op verzoek eervol ontslagen met 1 Februari 1907 de Rijksveldwachter (brigadier-titulair) J. Lak, te IJmuitien;
2e. Verplaatst met 5 Januari 1907, de Rijksveldwachters: A. • Gorter, jachtopziener, van Andijk naar Wieringen; —M. Eélman, van Wieringen naar Oostwoud ; — J. de Koekkoek, van Amsterdam naar Andijk; — P. van Eizenga, van Nieuwmeer naar Amsterdam; —M. C. Uittenbroek,, van Amsterdam naar Nieuwmeer.
"Rjjksveldwacht.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
In de haven teSoheveningen werd in 1906 aan versche visch aangevoerd voor een bedrag van ƒ77,703, tegenover ruim f 30,0,0 in 1905. , . Het waren voornamelijk de sohokkers, die bier kwamen markten. Het bijzonder kalme weder in den afgeloopen zomer was zeer gunstig voor het binnenkomen.
Te Hellevoetsluis zijn in 1906 uit zee aangekomen ! 110 stoom- en 13 zeilschepen, tegenover 110 en 14 in 1905.
In hetzelfde jaar vertrokken vandaar naar zee 108 stoom- en 14 zeilschepen; verleden jaar waren die getallen resp. 104 en 24.
Te Groningen zqn in het afgeloopen jaar aan de veemarkt aangevoerd 186,128 stuks vee, tegenover 164,891 in 1905.
Aan de kaasmarkt te Ed a m zgn in 1906 aangevoerd 316,595 k.g. kaas. — Ter markt zgn aangevoerd 1580 lammeren.
Bat Museum van het Zeeuwsch Genootschap der Wetensohappen werd in 1906 bezocht door 2889 personen.
"Statistieke opgaven.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
De kapitein der artillerie van het Oost-Indisohe leger H. van Witzenburg, met verlof hier te lande, is van zijne detacheering aan de Werkplaatsen voor Draagbars Wapenen aan de Hem brug te Zaandam ontheven.
"MARINE EN LEGER". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
De recht er-oom in ia sa ris Mr. Lede boer, e Rotterdam, verzoekt bericht omtrent eene som. geld in bankpapier, welke ih hét begin van November j.l. tusschen . Dokkum en Zoutkamp of in een dier plaatsen zou verloren zgn. Indien bankpapier gevonden is, wordt telegraphiaoh bericht verzocht en inbeslagneming. Het bedrag kas ƒ2500 of minder geweest zijn.
Namens Jhr. A. Verheijen, te Loon-op*. Zand — door wien eventueel gemaakte kosten.zullen worden vergoed — verzoekt de brigade-oominandant der Koninklijke marechaussee te Kaatsheuvel opsporing en overbrenging derwaarts van diens echtgenoote Marie Blanche Domassme Vüam, geboren i December 1861 te Wasmes (België), vermoedelijk ga* kleed met schotsgroen zwartgestreept kostuum, of donkerblauw met halflang boa en bruinen hoed met veer. Zij heeft 24 December 1.1. heimelijk en zonder achterlating van adres de echtelijke woning verlaten en is dien morgen met den eersten trein uit Tilburg vermoedelijk naar Brussel vertrokken. Wellicht vertoeft zij te Brussel, Wasmes* of t» Forchies la Marche bij Charleroi (België).
Men schrijft ons: Bij het verrichten van werkzaamheden in zïjïï watermolen brak onlangs de molenaar P. Nat, te Driebuizen (N.-H.), een arm, terwijl hij bovendien verscheidene verwondingen opliep. Thans is zijn overbuurman J. Molenaar, het* zelfde overkomen, terwijl hij bezig was ma-, chinedeelen te smeren in een molen van den Eilandspolder, welke gedurende het afgeloopen. jaar buiten dienst was geweest. Eigenaardig is het dat in deze gevallen de Rrjks-Verzekeringb._nk geene uitkeering krachtens de Ongevallenwet geeft. Wel betalen de waterschappen voor de molens de verschuldigde premie, maar alleen ten behoeve van den eigenlijken bewoner, vaak een bejaard man, soms zelfs eene vrouw. Een zoon, schoonzoon of knecht is meestal inwonend, len deze verricht èf het moeilijke werk, of al het werk. Feitelijk wordt dus premie betaald voor iemand, die weinig of zelfs in het geheel geen kans' heeft een ongeluk te krijgen, terwijl dëgéen,- die. aan gevaren is blootgesteld, niet verzekerd js.
Europa van Januari geeft een gedicht .Les villes déohuest, van Emile Verhaeren, wier beteekenis door zijn landgenoot Karel van de Woestijne in dezelfde aflevering wordt gekenschetst. Voorts o.a. gedichten, nagelaten door J. Winkler Prins, verzen van Annie Salomons en J. Reddingiüs, een «sproke» van Henri van Booven en een artikel over Friesche verzen, door Foeke Tjalma.
Het Album der Natuur in Januari: Ohr. A. O.'Nell^ WeervoorspeUmg; W. van Roekei, onjuiste inlichtingen betreflende de hondsdagen; Prof. Dr. R. S. Tjaden Modderman, Pascal en de leer van de luchtdrukking __ A. J. Servaas van Rooijen. Een anti-diluviaansch zeemonster. Voorts het -Wetenschappelijk Bijblad..
Onse Kunst van Januari: Dr. J. Six, Paulüs Potter, naar aanleiding van zijn ruiterportret van Dirk Tulp, gegraveerd* door P. Dupont, waarbij vele platen; — F. Schmidt Degener, De «seuen deugdent van Johannes van Eijck, in het Ned. Museum te Amsterdam (»de Gravenbeeldjes«); R. W. P. de Vries Jr., Het Kunst, naaldwerk, een weder oplevende techniek.
"GEMENGD NIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
Te Beemster is een harddraverij net arresleden gehouden. Na menigen mooien rit werd de le prijt gewonnen door den Heer J. Olfj: de 2e door den Heer J. Visser Lz.; de 3e door den Heer C; Jongens lea de 4e door den Heer Jb. Edel Ka.
"PAARDEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005
De internationale kegel wedstrijd in het ea.fi vas den Heer O. P. G. Nieman, in de Warmoesstraat 1571 alhier, had den volgenden uitslag : Hamburger korpswedstrijd: 1. Oranje Kegelclub 316; 2. Geeft 'm Se, ' ruimte 305; 3. Distriot 111 296; 4. Wis of Mis 285. punten. Kaïnpioenwédstrijd: 1. H. B. Tibbe, Amsterdam. 102; 2. VV. J. de Groot, id., 99; 3. J. v. d. BenL Haarlem, 99 punten. • Personeele wedstrgd 1 1. M. J. Diels, Amsterdam,' 47; 2. M. van Praag, id., 46; 3. J. v. d. Berg, Haar. lem, 46; 4. A. Aarsen, Amsterdam, 45; 5. J.Bonarius.l Overveen, 44 punten. Seriej 1. Th. Matthijssen, Alkmaar, 126 1 2, M. J. Diels, Amsterdam, 126; 3. J. Kapper,id., 120 ponten}' consolatie-serie: J. H. Martens, Haarlem, 88 punten. Vrge baan-wedstrgd: 1. L. J. Roe, Amsterdam, 49: i 2. 0. Moerbeek, id., 48; 3. v. Zeijl. id., 47; 4. Meelis, Helmond, 47; 5. S. Bros, Amsterdam, 47; 6. v.Tel* lingen, id., 47; 7. J. A. de Gror • id., 47j8.W.' Renout Jr., id., 47; 9. M. van Praag, id., 461 10. J.. Courier, id., 46 punten. De prijsuitreiking gesohiedt Dinsdag 8 dezer, des avonds 9 uur.
"KEGELEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/01/05 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 22-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164169:mpeg21:p005