Door de Utrechtsche Jacht vereeniging ,wer
De deelneming was bijzonder groot; trouwens, bijzonder was 't ook dat als jagermeester fungeerde eene dame, Mei. Kymmel, en deze heeft hare rol uitstekend vervuld.
Door de Utrechtsche Jacht vereeniging ,wer
De deelneming was bijzonder groot; trouwens, bijzonder was 't ook dat als jagermeester fungeerde eene dame, Mei. Kymmel, en deze heeft hare rol uitstekend vervuld.
Men schrijft ons: Zondag il. heeft Amsterdam al één kans gekregen om ecu' len klasser in zijn midden te zien, doordat i Volharding» kampioen vaa hare afdeeling A geworden is. Zal er nu nog een '2e kans bijkomen . 't Kan wel I De »A. F. C.«, welke verleden jaar al eens kampioen geweest is, doch toen voor de promotie-wedstrijden werd uitgesloten, kan nu weer kampioen worden en wel van hare afdeeling B. Voor het voetbalspel in onze hoofdstad is 't te hopen, dat dit ook gebeure; dan hebben wij hier twee kansen en moet 't al zeer tegenloopen, willen w'if hier dan geen le klasser krijgen. ; i Daarom A. F. C"-ers zet er alle* op! Amsterdam moet nu een le klasse-vereeniging hebben, maakt dat we hier. een dubbele kans krijgen. Nog 4 wedstrijden moet gij spelen. Een van deze is tegen het Rotterdamsehe »Achil)es«. Weet dat van dezen wedstrijd alles afhangt. Er moet gewonnen worden, wilt ge üe eereplaats innemen. Zondag a. s. zal't beslist worden, daar volgens het wedstrijd-programma A.F. O-Aohiiles gespeeld moet worden. Nogmaals, röod-zwarten, houdt de Amsterdamsche kleuren hoogl! En gij, Amsterdamsche voetbal-enthusiasten, gaat uwe stadgenooten aanmoedigen, want een feit is, dat door een talrijke schare supporters dikwijls een wedstrijd gewonnen is, doordat dit uwe favorieten aanmoedigt en hun een groóteh «Ausdauer» geeft, zoo hard noodig, daar 't een zware dag voor A. F. C. wordt.
De wedstrijd wordt om 2 unr gespeeld op het veld van A. F. C. achter hoeve >Goed Genoeg* in de Watergraafsmeer, 't Zal een spannende strijd worden, daar en voor A. F. C, èn voor »Achilles« het kampioenschap er van afhangt. Zeer verlangend zijn we naar den uitslag er van.
Het Café de «Catacomben« op het Kadijksplein heeft een blijvende hulde aaa Da Ruijter gebracht. Die gezellige «Catacomben», worden gelijk mea Weet, voor een niet gering deel door zeelui bezocht en nu is de eigenaar op het denkbeeld gekomen de wanden overal te doen beschilderen mèt zeetafereelen, ontleend aan de geschiedenis van De Ruijter, zoodat 't er bruist van het water, een pulverdamp tegen de gewelven hangt en hooren en zien vergaat van kanongebulder. Men ziet er uitvoerig geschilderd: den slag bij Solesbay, dén vierd'aagschen Zeeslag, en andere episoden uit het rijke leven van den Admiraal, en 't spreekt van zelf dat ook de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn jeugd— De Ruijter op den toren.Deßuijteraan het wiel — niet vergeten zijn. Dat alles wordt afgewisseld door gezichten op Vlissingen en de portretten van den zeeheld en de meest beroemde mannen uit aijn omgeving, zooals Corn. Tromp, Corn. Evertsen, Aert van Nes, Jan van Gendt e. a. Als wij nu nog njededeelen dat dit knap'uitgevoerde werk niet door den eersten den besten kladschilder gedaan is, maar dat'top aanwijzing van den kunstenaar Theo Molkenboer is uitgevoerd door eenige jonge kunstkrachtën, leerlingen van de Academie van Beeldende Kunsten, dan zalj dit' aansporing genoeg zijn even een kijkje te gaan nemen.
Behalve de reeds vermelde rij' van' f eestvoorstellingen en concerten, zal morken, Zondag. 21 Maart,, den eigenlijken geboortedag i van De Ruyter, een aantrekkelijk concert'• gegeven worden, in de Groote Concertzaal van het Paleis voor Volksvlijt. Niet minder dan 360 zangertjes zullen daaraan deelnemen. Eerst een vol dozijn De Ruyter-liederen fen Liederen van de Zee. Daarna de cantate t,M. A. Ac Ruyter", van A. Lijsen, voor soli en koor. Mej. Irma Lozin, de heeren Johan Schmieren A. Boelaars zullen de, verschillende soli zingen; de Heer L. Dorsman Cz. heeft Welwillend de begeleiding op zich genomen. Het geheel wordt" door den Heer P. Louter geleid. i I ' ; i ! i.' De gasten zijn vooral de 'ouders en verwante 1 der kinderen, doch de groote zaal biedt nog voor honderden plaats. De bekende boekhandelaren hebben nog eenige programma's in voorraad.
In den Circus Carré is de.hulde aan De Ruyter jiog óp zeer gelukkige wijze aangevuld met een projectie op het doek van eenige afbeeldingen van schilderijen, zeegevechten uit vermoedelijk De Ruyter's tijd voorstellende. De Heer Van Haarlem is «oo gelukkig geweest er in Parijs de hand op te leggen.
'Ds Xederlan^scht Spectator, onder redactie van Mr. fi. Louis Israëls (uitgevers Meulenhoff & Co„ Amsterdam) geeft eén De Ruyter-nummer, met zeer belangwekkende bijdragen. Prof. Dr. rl.'Brügm&ns, hoogleeraar in de geschiedenis aan dè Amsterdamsohe Universiteit, zet in êën bleideiid woord de verhouding uiteen tussohen de Ruyter én den geest van ons volk. Daarna wordt de beteekenis van Dè Ruyter voor het krijgswezen ter tee besproken door drie, alleszins bevoegde, buitenlandsche zeeofficierén en wel door den Engélsohen Admiraal Fremantle, den Duitschen Eontre-Admiral t. D. Rittmeyer, en den Franschen kapitein ter zee DarrieuS, Prpfesseur .a I'École supérieure de la Marine te Parijs,! . ■.., . De rot vAn.De Ruytey end? Hollaudpehe ytpbt l_\ öe gropte v, International» politiek —het ontzetten; Van Denemarken —, wordt in het daaropvolgend artikel behandeld, door den Deenschen Luitenant ter Bee Baron Schaffalitzky de Muckadell. Het verdedigen der vaderlandsohe kust tegen eene poging tot landing, de taak die onze marine mis- Schien nog eens te vervullen zal krggén, wordt uitvoerig beschreven door den Nederlandschen luitenant ter zee lste kl. O. van Lennep.
Ten slotte deelen de heeren Dommisse en Mr: tfeder, archivarissen vah Vlissingen en Amsterdam, Oit hunne archieven nog eenige nadere bijzonderheden mee betreffende De Ruyter in zijne geboorteplaats en in aqne laatste'woonplaats, terwijl reproducties naar Bude platen enz. den tekst illustreeren.
De eerzame getuigenkamer voor de eerste fcamer der Rechtbank alhier (ter behandeling yan. burgerlijke zaken) geleek Vrijdag wel een Ortistenfoyer. Daar klonk een onophoudelijk druk en opgewekt gebabbel van vele stemmen, en niet zelden verbrak een hartelijk en onbevangen lachen de deftige rust en stilte, die anders gewoonlijk in dit gedeelte yan net ernstige, statige gerechtsgebouw heerschen. Het zingen ontbralc er maar aan om er een echt A.rtistenheim van te maken; jammer eigenlijk, twant zij die hier bij elkander zaten, broederen zusterlijk, gelijk 't artisten bqtaamt, zijn niet om een liedje verlegen. Daar was 'in de eerste plaats Emma. Malkowska, druk, yroolijk, bewegelijk als altijd; geen oogenblik zijn die kleine handjes stil ais zij aan het ;woord is, — en dat is bijna voortdurend. Dan jwas er verder Leni Lehmann, de „komische Alte", rustig en gemoedelijk in haar huismoederlijk doen, liau Stefani en de heeren Hans Kannel, Carl Stefani en Ernst Einer. Wat al herinneringen aan yroolijke operettes, aan genoegelijke voorstellingen in het Rembrandt-Theater wekken hun namen nietl
Maar in datzelfde theater is 't niet altijd yroolijkheid en jolijt. Er is soms haat en nijd onder de artisten onderling, met booze ;woorden en krakeel achter de schermen.
Een dergelijk meeningsverschil — onder artisten geen zeldzaamheid — was, naar wij yernamen, de aanleidende oorzaak tot de ciyiele zaak, welke de eerste kamer der Rechtbank te .behandelen kreeg en waarvoor de hierbovengenoemde artisten als getuigen moesten gorden gehoord, een quaestie van contractbreuk, waarbij als partijen tegenover elkaar stonden de directeur Gabriël van het Rembrandt-theater en de acteur Fritz Digruber. j Dit verhoor geschiedde niet in 't openbaar, snaar de aan Fr. Lehmann beteekende dagvaarding verschafte eenig licht. ' f Deze tooneelspeelster is door den deurwaarder Hartsuyker gedagvaard, ten verzoeke van Fritz Digruber, om voor Mr. Kruseman, rechter, te .verschijnen, ten einde getuigenis te geven in de y.olgende feiten:
l 10. Dat Digruber zich tegenover den directeur Gabriel steeds correct heeft gedragen en hem de gebruikelijke beleefdheden heeft bewezen.
| 20. Dat hij nooit Ottilie Dvórak bij open doek eenige beleediging heeft toegevoegd, floch dat eén tusschen hem en gemelde tooneelspeelster gevoerde discussie over haar onjuiste opvatting van een rol — waartoe hij nis regisseur volkomen bevoegd en gerechtigd ,was — geprovoceerd is door het feit, dat gemelde tooneelspeelster hem heeft uitgescholden voor „du mm es Lu der".
3a. Dat deze woordenwisseling heeft plaats gehad tusschen de coulissen; door niemand in de zaal kon worden opgemerkt en dan ook geenerlei, stoornis heeft gebracht, noch in de voorstelling van 23 November, noch in de yolgende voorstellingen.
De andere lezing van het geval komt, naar wij vernamen, hierop neer, dat de woordenwisseling tusschen den acteur en de aotrice, waarvan hierboven sprake is, wel bij open doek geschiedde en dafc de eerste aan de tweede de niet vleiende benaming .van „Böhmische Tram pel" zou hebben toegevoegd. Deze harrewarrerijen zouden aanleiding hebben gegeven tofc hoogloopende oneenigheid, eindigende met het ontslag van. eenige artisten en met dit civiele proces 'over conj^cibreuk, ■**"**" '
Het was op den morgen van een der zeer koude flagen die wij in het begin van Februari hebben moeten doormaken dat de arbeidsinspectie een bezoek bracht aan de, sigaretten-fabriek van Mevrouw Schechter op de Nieuwe Keizersgracht. Op zolder komende, waar de eigenlijke werkplaats zich bevindt en waar een achttal vrouwen met het maken van sigaretten bezig was, merkte men al spoedig dat er iets niet in den haak was. Er was mzie tusschen de sigarettenmaaksters en het bedrijf shoofd, ""* zooals later bleek een dagelijksch verschijnsel! «— en de oorzaak was niet ver te zoeken: het holle lokaal was geheel onverwarmd. De temperatuur was er 6 gr. Celcius, dat is 41 gr. Fahrenheit, en de arme werksters, die in die koude stil moesten zitten, zaten met bontjes en mantels om en met vingers die van de koude haast niet meer voort konden sigaretten te draaien. Een groote kachel in het midden verspreide nog meer kou dan warmte: er lat geen sprankje meer in.
De sigarettenmaaksters, in verband hiermede door de arbeidsinspectie gehoord, verklaarden dat dit de normale toestand was. Mevrouw was vreeselijk zuinig ep de kolen; de kachel werd des morgens eerst tegen half tien aangemaakt, terwp de werksters al om acht uur begonnen, en na eenen mocht niets meer worden epgegooid. Het gevolg was dat de meisjes, die op stuk werken, veel minder konden maken dan anders, pmdat de kou hare handen verstijfde. Terwijl zeer goede werksters het anders tot 2000 sigaretten per week kunnen brengen, gebeurde het dat ze er in de kou maar 500 maakten.
Zoo werd vandaag ook door een tweetal ex-werkiters bij Mevr. Sohechter verklaard. En de kracht waarmede hare verklaringen er uit kwamen, bewees wel dat ze niet als bijzonder goede vrienden gescheiden waren.
• Als we zeien dat we 't koud haddenc, zegt een der meisjes, >dan antwoordde mevrouw; laat die Kielden maar verrekken van de kou I«
Beklaagde ia zeer verontwaardigd. »Men laat toch jeen menschen verrekken», zegt ze.
»Ja, en toen de arbeidsinspectrice er geweest was, ttoide ze dieu dag de kachel propvol en zei tegen mij: nu zal je verbranden, nu zal je verbranden, nu zal je geen kou meer hebben,» vervolgt de onverzoenlijke getuige.
Een tweetal leerlingen, als getuigen h décharge gehoord, veiklaren anders. »Om acht uur werd geregeld de kachel aangemaakt,» zegt de een, die oud genoeg was om onder eede te worden gehoord. De twee andere meisjes protesteeren. Nooit vóór half tien ging zij aan. De leerling houdt vol, en wordt van meineed verdacht, afgezonderd gehouden totdat de kachel-aanmaker, de jongen die vroeger als duivelstoejager op de fabriek werkte, gehaald is. Als deze komt vertelt hij, dat hij de kachel moest aanmaken, maar dat het dikwijls negen uur, half tien werd, als men intusschen ander werk voor hem had. Dit geeft de leerling nu ook, snikkend na een paar uur afzonderlijke bewaring, toe. Het werd nogal eens zoo laat...
De, ambtenaar van het 0.M., oordeelend hier met een zeer ernstig geval van plichtverzaking te doen te hebben, eischte / 75, suosidiair 15 dagen hechtenis. Uitspraak i April. (Alg. Hd.bl.)
Voor het Gerechtshof te Leeuwarden heeft in hooger beroep tercchtgestaajn Mej. Jacoba P. H. R,, oud 31 jaar, zich noemende deskundige op Nieuw- Malthusiaansch gebied, wonende in de Tramstraat, aldaar,. in wier woning de ongehuwde dienstbode Lijsbext K., uit Oudendijk, dan 9 Augustus jL plotseling is overleden. De Rechtbank heeit haar schuldig verklaard, aan het veroorzaken 'van den dood door schuld en haar veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, het maximum der op dat misdrijf gestelde straf.
Met het oog op de openbare zedelijkheid werd, evenals door de Rechtbank, de zaak met gesloten deuren, behandeld.
Als getuige werd gehoord Mej. B. de Vries, tante van Lijsbetrt, die bij het voorval tegenwoordig was, en als deskundigen Prof. Dr. G. C. Nijhoff, te Groningen, en de artsen P. H. van Eden, Dr. J. F. Selhorst ca Dr. J. C. Schreuder, alle drie te Leeuwarden.
De veodere behandeling der zaak is eea week uitgesteld; dan zullen nog enkele getuigen worden gehooid.
Het Gerechtshof te Leeuwarden heeft het vonnis bevestigd van de Rechtbank te Winschoten, waarbij de 39-jarige Harko H., slagersknecht aldaar, voor diefstal van varkensvleesch — een half varken, dat voor de consumptie was afgekeurd — is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf met aftrek der voorloopige hechtenis.
Gaarne geef ik gevolg aan een verzoek, dat de Heer Elders, solo-fagottist van het Concertgebouworkest, tot mij richt. De Heer Elders verklaart namelijk, dafc in de Manfred-uitvoering door hem geen vergissing is gemaakt. Mij is de Heer Elders bekend als een uitstekend fagótspeler en als een ernstig mensch. Ik ben dan ook gaarne bereid aan zijne verklaring geloof te hechten. Er bestaat echter één bezwaar, en wel, dat op de plaats, door mij in mijn verslag bedoeld, door mij d£ bewuste ces gehooid is.
Wellicht heeft men hier te doen met een verschijnsel op acoustiek-gebied, zooals 't mij eenmaal in eene repetitie van „Messias" is voorgekomen. De twee fluiten hadden een interval van de terts te blazen. Uit dien samenklank ontwikkelde zich een neventoon zóó sterk, dat ik viermaal opnieuw deed beginnen, meenende, dat een der andere blaasinstrumenten meespeelde. Eindelijk kwam ik tot de overtuiging, dat de neventoon de schuldige geweest was. Staat men. hier voor een soortgelijk geval? Onmogelijk is het niet.. Althans had de Heer Kes, naar men mij toentertijd verzekerde, ook eens een soortgelijk geval in eene repetitie gehad.
Hoe het zij, gaarne breng ik den Heer Elders hulde voor zijn consciëntieuze kunstbeoefening in 't algemeen en betwijfel niet, dat hij geen 'vergissing heeft gemaakt. DAN. DE LANGE.
Maatschappij voor Gemeente-Crediet. — In de Vrijda" gehouden vergadering van deze Maatschappij werd verslag uitgebracht over het afgeioopen boekjaar. Er znn gesloten 91 ieeningen, tot eea bedrag van ƒ1.770.679. Voor herstel der schade aan waterkeeringen, in Zeeland door den hoogen watervloed op 12 Maart 1906 veroorzaakt, kwamen vele aanvragen voor geldleeningen uit die provincie in. ue krachtige houding van het provinciaal bestuur werkte mede om den toestand der zeeweringen te verbeteren. Uierdoor werd door de maatschappij voor een grooter bedrag dan gewoonlijk aan leeningen in Zeeland gesloten ; doch alleen aan die waterschappen, welke zeer geruststellende verklaringen van waterbouwkundigen omtrent den toestand der waterkeeringen konden overleggen, werd geld verstrekt. Ter versterking der geldmiddelen worden 3>£ pOt. obligatiën uitgegeven en wel een 4e serie van /1,00u,0,0 geheel en een 6e serie gedeeltelijk. In verband daarmede werd het maatschappelqk kapitaal serie B uitgebreid tot ƒ1,044,000, waarvan ƒ1,000,000 deelen in de winst over dit boekjaar. Ue winst- en verliesrekening wijst een batig saldo aan van ƒ 116,000, waarvan op de aandeelen serie A wordt uitgekeerd f 30 per aandeel en op die van serie B ƒ 62 per aandeel. De aan de beurt van aftreding zijnde leden van den Raad van Toezicht, de heeren H. H. Beels, Jhr. W. H. van Loon en Mr. F. th. Westerwoudt, werden herkozen.
De vergadering der Utrechtsch* Bankinrichting heeft het dividend over 1906 vastgesteld op %y% 't*.
Burger Bouic-Maaischappij. In de gisteren gehouden vergadering van aandeelhouders werden de balans en de winst- en verliesrekening goedgekeurd en het dividend op 4 pCt. vastgesteld.
In het in druk versohenen jaarverslag der Rotterdamiche Bank wordt het dividend voorgesteld op 1% pCt. Het pensioenfonds steeg tot ƒ273.693,60, terwijl wordt voorgesteld weder ƒ5OOO uit het onverdeeld bJnvend winst-saldo daaraan toe te voegen. Door commissarissen wordt voorgesteld tot derden directeur te benoemen den Heer Arend d. Weiugardt, thans algemeen procuratiehouder der Bank.
Amsterdamsche Galerij-Maatschappij. In de Vrijdag gehouden vergadering werd de balans met de winsten verliesrekening goedgekeurd en het dividend hertaald od ƒ32 ner aandeel.
Gisteravond zijn in een der zalen vah het «Nut» de tweejarige tuinbouw- en teekencursussen van dé afd. Amsterdam van de Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde op feestelijke wijze gesloten., De zaal was keurig met palmen versierd, waarvoor de, Heer lngwersen, bloemist te Watergraafsmeer, geheel belangeloos had gezorgd. Aan de wanden, hingen keurige en kleurige teekeningen, ontwerpen van groote en kleine tuinen, die blijk gaven dat het tuinbouwteekenonderwijs van den Heer A. J. van Lohuizen, opzichter bij de gemeentebeplantingen, uitstekende vruchten had gedragen.
't Was den voorzitter, den Heer G. Steen, een bijzonder genoegen op de mooie resultaten te kunnen wijzen. Aan 11 van de 15 leerlingen werd een diploma uitgereikt en wel een le kl. aan P. Fortanier, D. Evéleens en G. Eveleens; een 2e kl. aan H. G. Ver woerd, W. Koelman, E. Vonk en J. van Vugt; een 3e kl. aan J. Togni, D. v. d. Hengel, L. Laméns en A. E. de Vries. Vervolgens werden door de heeren A. J. van Laren, A. JU. van Driel en J. L. Bouwer, leeraren aan den tuinbouwcursus, verschillende vragen over ; bloemisterij, fruitteelt, groententeelt en scheikunde tot de leerlingen gericht, welke bijna alle vlug ca correct werden beantwoord; 't was een lust te hooren hoe goed de jongelui van het onderwijs hadden genoten.
Aan li van de 16 leerlingen werd een diploma geschonken; een le kl. diploma aan H. Vos, T. v. Luntereri, H. A. de Zoete, Ö. G. Visser en W. Spruyt; een 2e kl. aan V. H. van Kuyk, Ph. la Rondelle, J. v. Stralen en J. v. Toorenburg; een 3e kl. aan B. Siebers en B. de Jonge.
Na uitdeeling van de diploma's nam de Heer J. (x. fl De Heer Steen spreekt de jongelui ten slotte nog eens recht hartelijk toe, dankt de vele aanwezigen, waaronder ook Lr. C. J. J. van Hall, inspecteur van den .landbouw in onze West- Indische bezittingen, voor hun tegenwoordigheid en sluit hierna de feestelijke bijeenkomst. De afd.' Amsterdam kan met genoegen op haar cursussen neerzien, die tot de beste van ons land behooren.
De nuttigheidsleden van het A.-5...C. worden uitgenoodigd op een vergadering in café »De Kroon«, Rembrandtplein 17, Woensdag 27 Maart a.s. Deze vergadering is belegd met medeweten van den Senaat van het Corps en zal bespreken in welke richting de onlangs ingediende voorstellen tot wetswijziging zullen moeten worden gemodifieerd, opdat een samengaan van de oppositie met de Staatspartij mogelijk worde. De bedoeling is, dat het besprokene eene soort van praeadvies zal vormen, eer de Senaat er toe overgaat zijne voorstellen definitief te formuleeren.
Omstreeks vij f uur gistermiddag sloegen op de brug over de Keizersgracht bij de Spiegelstraat de ■•, paarden van de equipage van den Burgemeester op hol. Mevrouw Van Leeuwen zat in het rijtuig. In vliegende vaart renden de vurige viervoeters, die ergens voor geschrikt waren, de Spiegelstraat in. Gelukkig liep alles goed af. Nabij het kantoor der firma Lippmann, Rosenthal & Cö., werden de dieren in eens tot staan gebracht door een wagen, die dwars over de straat stond. Mevrouw van Leeuwen, natuurlijk nog al ontsteld, stapte dadelijk uit en begaf zich te voet naar huis. De equipage werd eenigszins beschadigd.
—i - ■ v Decommissaris van politie in de 6e» sectie te Amsterdam, verzoekt beleefd aan eigena-; ren, dio sedert begin dezer maand van de R.-K.,; begraafplaats St.-Barbara aan den Spaarndammerdijk, alhier, een zinken.doos met grafkrans vermissen zich te melden aan het afdeelingsbureau Spaarndammerstraat 70, alhier, wijl twee van de. van deze begraafplaats ontvreemde doozen in bei 6lag' zijn genomen, terwijl de kransen en een portret mede aanwezig zijn.
Sedert de laatste opgaveblaschte de brandweer een schoorsteenbrand: Korte Leidscbed warsstraat 21; een kleinen binnenbrand: 2e Oosterparkstraat 195 r, en een brand; op de Hoogte Kadijk. In de De Ruyter-dagen. Een onderwijzer maakt met de jongens zijner klasse eene wandeling, waartoe hij met opzet den Buitenkant kiest, om hun het woonhuis van De Ruyter te toonen. Gelijk men weet, is daarvan sinds eenige jaren de voordeur in tweeën gescheiden voor beneden- en' bovenhuis.
De jongens staan eenigen tijd het huis aaa te staren. Eindelijk zegt er een: «Meneer, hoeveel hoog woonde De Ruyter U
Door den arch. J. van Loog, voor rekening van den Heer J. H. A. Gebing.: het bouwen van tabaks-, monsterzalen en kantoren, enz., op het open terrein' aan de Nes en het Gebed zouder End. Ingekomen 25 biljetten. Minste inschrijver de Heer A. ter Weeme,' alhier, ƒ 44,171.
Door de commissie van toezicht over het provinciaal krankzinnigengesticht Zwanenburgwal: de levering van 4y,OÜU L. melk en 3000 L. karnemelk van 1 Mei 1907—30 April 1908. Ingekomen 6 biljetten. Minste inschrijver de Heer B. Derlage, Oostzaan, zoete melk ƒ1.95, karnemelk ƒ1.05 per vat van 30 L.
FAILLISSEMENTEN. Opgeheven Faillissementen: 22 Maart. B. Wijnstok, winkelier, Kinkerstraat 291, alhier; — D. W. A. Hesmerg, koekebakker, Govert Flinckstraat 73, alhier; — IV. de Boer, handelaar in aardappelen en groenten, Marnixstraat 255, alhier; — allen wegens gebrek aan actief.
Geweigerd (de homologatie van het aceoord)!,' M. Stuurman, zonder beroep te Weesp.
Vernietigde Faillissementen» Door het gerechtshof te Amsterdam L. Ch. draai van Limburg S'.irum, wonende te Watergraafsmeer. 1
Een De Ruy ter-ten toon stelling. — In de fraaie veilingzaal van den Heer R. W. P. de' Vries, Singel bij de Bergstraat, is heden een tentoonstelling geopend van prenten .en geschriften betrekking hebbende op «De Ruyter, zijn tijd en zijn tijdgenooten". Zoo luidt n.l. dei titel van den fraaien geïllustreerden catalogus,, waarin al het tentoongestelde is beschreven. Zoo is ér .ook iets, dat waarde behoudt wanneer de> expositie over enkele dagen weder uiteengaat. Er-is vooreerst een volledige reeks- van alle gegraveerde portretten van De Ruyter, maar het voornaamste en kostbaarste stuk van de, geheele tentoonstelling, dat is een brgiheeli portretje getèekend met potlood op ivoor door; Q. Netscher in 1673. Het stelt den admiraal' dus voor op 60-jarigen leeftijd, tezelfder tijd dus als het portret van Blooteling naar Jaa1 Lievensz, voorkomende in > ons i «Zondagsblad». Vergelijkt men beide met elkaar dan is de gelijkenis treffend. Men mag dus aannemen, dat hier de admiraal naar het leven is afgebeeld, terwijl op andere portretten de fantasie veel aandeel had in de kunst. Een portret als dat door Romeijn de Hooghe geeft De Ruyter, geheel andere gelaatstrekken die wel nooit gelijkend zijn geweest. Het prachtige portretje door Caspar Netscher is zeker een kostbaar ca benijdenswaardig bezit. Er ' zijn drie mooie teekeningen Tan Willem^ vaa de Velde. Potlood en sepia is de manier I van zijn teekeningen in Boymans en 's Rijks,l Prentenkabinet. Een dezer geeft een gezichti van »'t Huis Tijdverdrijf«, waarop De P.urjter ia! 1655 zijn tocht deed naar de Middellandsche Zee. De beide andere geven overzichten van een vloot in voüe zee en voor anker.
Hierbij sluiten zich de platen van zeeslagen aan, gegraveerd of geëtst door bekende kunstenaars en dan vooral voorstellingen gevende vaa den vierdaagsohen zeeslag en de groote gevechten in den derden Engelschen oorlog bij Solebay, Schooneveld en Kijkduin. '■' Deze en andere gebeurtenissen vindt men hier voorts beschreven in velerlei boekwerken en curieuze pamfletten, gelegenheidsdichten, vlugmaren en «pertinente verklaringen.» Tot de zeldzaamheden behooren: de tekst van een brief, door De Ruyter geschreven aan zijn vrouw, uit Napels, weinige weken voor zijn roemrijken dood; een gedrukt briefje ter uitnoodiging voor de begrafenis; en onder meer een klein octaaf je, vermoedelijk uniek, waarin alle eerdichten ca grafschriften op De Ruyter zijn bijeengebracht, Groote platen, waarop de luisterrijke begrafenis is voorgesteld, ontbreken natuurlijk niet. De tentoonstelling is volgens den boyengenoemden titel uitgebreid en aangevuld. Vooreerst, een menigte portretten van andere zeehelden, beroemde staatslieden, mannen der wetenschap enz. uit De Ruyters tijd. Zoo ziet men tal' van voorstellingen ter verheerlijking van den Stadhouder-Koning Willem 111, portretten vaal Jan de Witt, Constantijn Huygens enz. , De afzonderlijke afdeeling vormende atlassen uit de 17e eeuw, waarbij bet beroemde werk, «Tooneel des aerdrijks», d. i. de . vermaarde atlas . van Blaeu, de «lichtende Zeefakkel», de beroemde kaartenreeksea van de gebroeders Van Keulen, Vooght e.a. We noemen nog twee schilderijen, ter opluistering van het geheel. Het eene geeft een voorstelling vau den tocht naar Chatham, het andere stuk vertoont een Nederlandsche vloot in gevecht met een. Engelsche met een portret van Marten Hkrpértszoón Tromp. De tentoonstelling is gemakkelijk te overzien en geeft een duidelijk beeld van De Ruijter eg zijn tijd. . • ■