Aan allen, die droumen van een Vereenigd Zuid Afrika, werd dezer dagen een aangename verrassing bereid. Lord Irfelbourne, de Gouverneur van Transvaal, de vertegenwoordiger dus van het Britsche gezag in die koionie, heeft een memorandum uitgegeven, Waarin hij de wensclielijkheid uitspreekt om een congres te houden, dit jaar nog, met het doel een vereeniging voor te bereiden van de vijf Engelsche kolonies iv Zuid-Afrika: de Kaapkolonie, Transvaal, Natal, de Oranjekolonie en lihodcsia. i)e gouverneur stelt zich bier op een uitsluitend economisch standpunt; hij gelooft dat de vereeniging der koloniën de welvaart van het land zal bevorderen, in het bijzonder dat zij op deze "Wijze beter de concurrentie zullen volhouden Diet de spoorwegen en de haven der Rortu geesche kolonie.
Volgens de telegraphische berichten nu aan Engelsche bladen is Botha het met Selbourne in. het geheel niet eens, voor zoover de beweegredenen voor het plan betreft; hij wil •len Bortugeezen geenszins concurrentie aandoen, niet alleen uit beweegredenen van hof lelijkheid tegen een buurman, maar ook omdat tij het zeer onwenscheiijk vindt dien buurman tot vijand te krijgen en nog meer omdat het voordeel meer voor de Kaap dan de Trans- Vaal zou komen.
Maar Botha mag het dan oneens zijn voor Zoover de motieven aangaat, het feit zelf kan hem wel niet anders dan zeer aangenaam zijn; want het is het streven van een zeer groote partij onder de Hollanders, zoowel als onder de met dezen bevriende Britten in Zuid-A..rika om tot da door Selboume gewensctite vereeniging te geraken. Ja, het schijnt dat de pogingen van den Kaapschen advocaat Mr. Malan, den leider der Bondspartij, niet weinig heeft bijgedragen tot de publicatie van Selbourne's stuk. Geven wij thans het woord aan de liberale West-minster Gazette, die den indruk weer' geeft, welken deze gebeurtenis in liberale kringen teweeg heeft gebracht. Niets kon ons aangenamer zijn, zegt het fclad, dan dat alle herinnetingen aan strijd «n oorlog in Zuid-Afrika werden weggevaagd door een vereenigd pogen van alle Zuid- Afrikaansche gemeenebeaten, om één land te knaken van de Zambezi tot aan de Kaap. En het is een der belangrijkste gevolgen van de taoedige politiek dezer Regeering, dat zij in *en betrelsikelijk zoo korten tijd het volk van Zuid-Afrika van dat ideaal heeft doordrongen.
Maar, zoo gaat de Gazette voort, er zullen *ich zeker zeer moeilijke vragen voordoen, Suist economische. Om te beginnen hebben de Zuidelijke koloniën, de Kaap en Natal, in de quaestie der. spoorwegen heel andere helangen dan de Noordelijke. De Zuidelijke Souden niets liever zien dan dat het verkeer Haar het Noorden over de Delagoa-baai sterk Verminderde en alles over de Kaapsche en lijnen ging, maar voor de Noordelijke koloniën is dat veel duurder. Daarbij Jheeft de Transvaal er nog meer belang bij «m het vervoer door de Portugeesche kolonie •te doen plaats grijpen; de spoorlijn naar de delagoa-baai loopt namelijk 150 Engelsche Stijlen langer over Transxaalsch grondgebied, dan de naar Natal. Wanneer dus het verkeer geheel over Natal gevoerd moest worden, dan zou dat een schadepostje voor Transvaal ¦Opleveren. Zoo spreekt de Westminster Gazette. Men Biet, het zijn niet uitsluitend beweegredenen "^an ideëelen aard, die JBotha leiden wanneer hij niet onverdeeld met Selbourne's plan instemt.
De gansche wereld staat verblufd oVer Raisoeli's streek. En hoeveel medelijden men ook heeft voor den gevangen •^lac Lean, hoe ernstig men ook dit „nieuwe feit" in de Marokkaansche lijdensgeschiedenis voor den toestand der Europeanen in Marokko acht, toch betuigt men bijna overal een 2ekere bewondering voor des roovers slimheid fn. durf. Wij kunnen hiermede niet ten volle instemmen: wanneer men alle wetten van ïnorcel en fatsoen op zij zet, dan is het niet 200 moeilijk slimme zetten te doen ;de laatste daad van Raisoeü is niets anders dan eengeüieene bandietenstreek. Aan den anderen kant: karakter van den man was bekend, hot "Was niet voor het eerst dat hij iets dergelijks hithaalde, de Sultan en Mac Lean hadden er "Wel 0p voorbereid kunnen zijn; met een Zoover als Raisoeü moet men niet onderhandelen. Doch hoe het ook zij, Raisoeli is thans meester van den toestand; niemand weet eigenlijk goed wat er nu gedaan moet worden. &Q daarvan maakt de bandiet misbruik door «ijne eischen buitensporig hoog te stellen. dagelijks komen er nieuwe vorderingen bij; tij is niet meer tevreden met zijn 1000ÜÜ doero's, herbouw van zijn slot en zijn benoeming tot Gouverneur van Tanger, maar hij eischt er IU bij dat de Minister van Oorlog, Gttebbas, die hem een paar maanden geleden verdagen heeft, zal worden ontzet. Op deze wijze kan hij wel doorgaan, er bestaat geen reden voor hem zich in zijn eischen te matigen. flet dhalomaten-cor^s te Tanger heeft de hoofden bij elkaar gestoken om te bespreken wat er in dit bijzondere geval te doen is. Wel heeft Mohammed el Torres gezegd, dat Engeland er niets mee te maken heeft, omdat Mao Lean geen Britsch onderdaan meer is; maar het is de vraag of Groot-Brittanje zich daar veelom zal bekommeren. De heeren zijn echter nog niet tot een resultaat gekomen, en dat is begrijpelijk, want de eischen van Raisoeli inwilligen zon waanzin zijn, en wanneer men ze niet inwilligt stelt men het leven van Mac Lean bloot. Het meest doeltreffende zou zeker zijn den bandiet met gelijke munt te betalen en hem ook in een strik te lokken. Maar gesteld al dat deze daar dom genoeg voor wae, dan zullen toch de vertegen ¦ oordigers der beschaafde Europeesche naties er niet gaarne toe overgaan.
Door geheel Italië is de honderdste geboortedag van Garribaldi gisteren feestelijk herdacht; optochten, plechtige bijeenkomsten en zoo meer werden alom gehouden. Te Rome waren de meeste huizen versierd, terwijl een vroolijke menigte zich door de straten bewoog onder het zingen van volksliederen. Talrijke kransen werden op de standbeelden van den volksheld neergelegd.
Een der mannen, die tot de vermaarde duizend van Garribaldi had behoord, hield een redevoering op den held; de Koning met ministers enhoogwaardigheidsbekleeders woonden deze plechtigheid bij.
Terwijl Italië feest vierde, werd te Rapallo de man begraven, die tot den bloei van het Koninkrijk zoo veel heeft bijgedragen, Graaf Nigra. Minister Tittoni vertegenwoordigde de Regeering, Prins Udine den Koning; verder waren talrijke personen van hoog aanzien bij de plechtigheid tegenwoordig.
De Italiaansche Kamer heeft het wetsontwerp op den wekelij kschen rustdag aangenomen.
De onluslen in de provincie Ferrara worden steeds ernstiger. De stakende boeren komen meer en meer in formeelen opstand; zoo hebben zij o. a. een man vermoord, die zich had schuldig gemaakt aan het aanwerven van //onderkruipers".
Talrijke troepen zijn naar de streek gezonden onder bevel van Generaal Ponza di San Martino. Waarschijnlijk zal de staat van beleg worden afgekondigd.
De bewoners van eenige nog niet genoeg jrgegermaniseerde' plaatsen van Lotharingen zijn zeer verontwaardigd over een besluit van den opper-schoolraad. Deze heeft namelijk besloten dat bij het onderwijs in de gemeenten Moyeuvre-Grande, Knutange, Fontoy, enzoovoorts geen woord Franseh meer gesproken zal mogen worden. Het besluit wordt daarmee gemotiveerd, dat zich in deze streken zooveel Duitsche gezinnen hebben gevestigd, dat het Franseh geheel overstemd is.
De burgemeesters protesteeren en zullen een verzoekschrift aan den Keizer richten; doch het is zeer twijfelachtig of dit veel zal uitwerken.
De Kölnische Zeitung komt er tegen op, dat men telkens bij Europeesche gebeurtenissen Duitschland beticht van zich in andermans aangelegenheden te mengen. Zoo heeft men reeds beweerd, dat Duitschland Amerika den raad gegeven had zijn vloot naar den Grooten Oceaan te verplaatsen om den verwikkelingen met Japan een ernstiger karakter te geven. Zoo heeft men zelfs gezegd, dat Duitschland de hand gehad heeft in de ontbinding der Russische Doema. Het blad komt met kracht tegen de verkondiging dezer „dwaasheden" op.
De Japansche financieele commissaris te Londen, Wakazoeli geheeten, heeft in een onderhoud met een agent van Reuter verklaard, dat hij niet te Londen vertoefde om een nieuwe leening voor Japan bijeen te krijgen, maar alleen om de Europeesche en Amerikaansche geldmarkt te bestudeeren. Japan heeft op het oogenblik niet de minste behoefte aan kapitaal uit het buitenland, want do inkomsten stegen zonder dat de belastintingen verhoogd werden, door de toenemende welvaart des lands. Ook over de Amerikaansch-Japansche verwikkelingen liet de Japanner zich uit: zij waren den Japanners zeer onaangenaam, maar het gepraat over een oorlog was onzin. Japan vertrouwt er ten volle op, dat de Regeering te Washington de zaak „fair" zal behau delen.
Een correspondent van Reuters Agentschap heeft drie groote reizen door Engelseh- Indië gemaakt, en als conclusie zijner bevindingen deelt hij het volgende mede:
De Europeanen in de dealen van Indië waar geen ontevredenheid heerscht en die in Engeland zelf, zijn lang niet voldoende van den ernst der zaken overtuigd. De ontevredenheid is vau de advocaten en handelsbedienden overgeslagen op de grondbezitters, booren en koelies. Ik heb met vele Europeanen, zoowel ambtenaren als particulieren, gesprekken gehad, en allen waren het er over eens, dat de ontevredenheid gevped wordt volgens een vast plan, van uit Calcutta.
Een m ij n w erker in de buurt van Joliannesburg Bad eenige malen dreigbrieven ontvangen. Op een zekeren dag vond men op het vensterkozijn van zijn woonkamer een bom; gelukkig was echter het deksel zoo gevallen dat de lont uitgedoofd was. Deskundigen verklaarden dat de bom vervaardigd was door lieden die er verstand van hadden, en dat wanneer zij ontploft was, het geheele huis vernield zou zijn.
De Amerikaansche multi-millionnairen, de Vanderbilt s, gaan aan het mülioenenverdeelen op een groot feest ter gelegenheid van de meerderjarigheid van Miss Gladys, de jongste erfgename van Oornelius Vanderbilt, die dan iv 't bezit komt van haar vaderlijk erfdeel — hetwelk met de opgestapelde renten 24 millioen gulden bedraagt. De jongedame ontvangt verder een vierde deel van haar moeders vermogen, namelijk G millioen gulden, zoodat zij met haar dertig millioen een der rijkste erfdochters van Amerika is.
Oornelius Vanderbilt Jr., de oudste erfgenaam, krijgt niets bij deze verdeeling. Beginald Vanderbilt ontvangt 6 millioen gulden ; Whitney iets minder en A. G. Vanderbilt, het erkenae hoofd der familie, ontvangt de helft van het overschietend vermogen. Hij moest dat eigenlijk pas ontvangen op zijn 30en verjaardag; maar men heeft de uitkeering vervroegd, om die ook op het aanstaande feest te doen geschieden. Als hij 35 jaar oud is, ontvangt hij de andere helft, dat is nog ƒ 74,700,000.
"Wij meldden gisteren, dat de millionnair Rockefeller — die voor liet bondsgerecht te Chicago was gedaagd ond als getuige te worden gehoord in het onderzoek omtrent de betrekkingen tusschen de trusts en de spoorwegmaatschappijen — nergens te vinden was. Men heeft hem nu echter ontdekt, en wel ten huize van zijn dochter, te Pittsfield. Het maakt een vreemden indruk, dat de rijkste man ter wereld zich schuü hield als een misdadiger. Als het proces mocht leiden tot opleggen van het maximum der boeten, dan zou Rockefeller's Petroleumtrust ongeveer 72 millioen gulden hebben te betalen.
Een vloedgolf heeft te Philippeville (Algerië) groote ontsteltenis verwekt. De zee rees opeens 80 centimeter boven het gewone peil, om daarna opeens eon meter onder dat peil te dalen.
De kaden werden geheel overstroomd en de menschen namen verschrikt in allerijl de vlucht. Maar er zijn geen ongelukken gebeurd.
Men schrijft den vloedgolf toe aan een aardbeving in het bekken der JMiddellandsche Zee.
Terwijl wij in Midden-Europa klagen dat de mooiste zomerdagen in koude en guurheid voorbijgaan, heeft men ten Noorden van den Noordpooloirkel lekker warm zomerweder. «'t Is al verkeerd! De wereld op haar kop!»
Een scheepskapitein, die onlangs te Huil terugkeerde uit het Noorden van Noorwegen, berichtte, dat men daar drie weken lang mooi weer had, bij een temperatuur van 70° E. in de schaduw.
Maar als het warm is in het hooge Noorden, dan komen er ijsbergen los die ronddrijven in den Atlantischen Oceaan en ons koude brengen.
In het proces Waddington te Brussel zijn gisteren en eergisteren de verdedigers, de advocaten Huysmans en Janson, aan het woord geweest, die op welsprekende wijze betoogden, dat Carlos "Waddington den moord op Balmaceda niet pleegde met voorbedachten rade, maar in de eerste verontwaardiging over het gesprek dat zijn moeder dienzelfden dag had met don verleider zijner zuster had, die weigerde het meisje te trouwen. De pleidooien maakten blijkbaar veel indruk op het zeer talrijk publiek — voor het meerendeel dames, die verklaarden, dat zij er zich opgewekt door gevoelden, na de paar dagen waarin de beschuldiging aan het woord was
geweest. Veel belangstelling wordt ook gewekt door een duif, die nu al eenige dagen in de gereclitszaal rondvliegt, die maar niet te vangen is en die, zonder eerbied voor de heeren vau het gerecht, het effect van menige welsprekende passage van Mr. Bonnevie of den advocaatgeneraal bedierf. Men hoopte het diertje door uithongeren te kunnen krijgen, maar medelijdende dames van het publiek strooiden stukjes brood, tot groote ergernis van het Openbaar Ministerie. En zoo blijft daar het symbool vau onschuld en vrede rondvliegen, tot vermaak van velen. Men ziet ook den 18-jarigen beschuldigde soms met kinderlijke belangstelling kijken naar de duif.
(Zie verder Laatste Berichten Buitenland).